FlightSim.CZ   Reklama  
CVARS - zrychlí vám tep...
> Nejste přihlášen Login
  Dnes je sobota 11. 5. 2024, svátek má Svatava Translate
ÚVOD
LETADLA
KRAJINY
AI PROVOZ
UTILITY
ČLÁNKY
FÓRUM
 Seznam příspěvků
ODKAZY
SCREENSHOTY
VIDEA
INZERCE
PLÁNOVÁNÍ LETŮ
VYHLEDÁVÁNÍ
O SERVERU
RSSRSS - fórum
RSSRSS - novinky
FacebookFacebook
MobileVerze pro PDA
Vodni plochy pro ortophoto Jeden příspěvek | Celý strom
Vodni plochy pro ortophoto   10. 11. 2013 / 00:08
eddiex
Mam tu malou prosbicku;

Nabidnu vam malou oblast v Karlovych Varech. Rozliseni 0.5m/pix.
Je tam neco jako prirodni koupaliste a nadefinoval jsem to jezirko jako vodni plochu.
Rad bych, kdyby ste to zkusili zhodnotit, at vim jestli by to stalo za namahu udelat vetsi oblasti. Je to dost piplava prace, proto jsem se rozhodl vypustit tuto "ochutnavku" a pockat na par ohlasu.

Vodni plocha neni neprirozene modra, jako default. Ma v podstate stejnou barvu jako na skutecne foto, ale neni to jen tvrda placate fotka. Vlny , odlesky, muze na ni plout AI lod, je pouzitelna I pro hydroplany.

Ruzna jezera jsou kazda jine barvy a pusobi to docela realisticky jak z vysky, tak I z velmi male vysky. Zalezi hodne na mapovem materialu Nektere plochy pusobi velmi dobre.

Kdyz vezmete treba Scouta od RealAir [ten s plovakama] muzete zkusit na tom jezirku I pristat....

Instalace:

Rozbalte archiv tam, kde davate sve scenerky a aktivujte obvyklym zpusobem.
Naprosto bezpecne !!!! Nic vam to v simu nerozladi, nemeni ZADNE udaje.
Pripadne muzete dva bgl soubory vkopirovat do Addon Scenery/scenery.
Poznacte si ale ktere to jsou, abyste je mohli pozdeji odstranit.

Download:
http://www.uloz.to/xTKoMXNf/k-vary-voda-test-rar
no password
 

Vodni plochy pro ortophoto   10. 11. 2013 / 08:03
vladam
Okay - mrknu se na to... Muzes pridat koordinaty?
 

Vodni plochy pro ortophoto   10. 11. 2013 / 10:27
eddiex
Jiste.

50° 9'54.95"N

12°40'56.57"E

Ikdyz jsem myslel, ze v ramci dobrodruzstvi to troche pohledate...
 

Vodni plochy pro ortophoto   10. 11. 2013 / 10:51
eddiex
Neznam osobne tu oblast, ale podle mapy bych rekl ze je to jihovychod Sokolova.
 

Vodni plochy pro ortophoto   10. 11. 2013 / 11:01
eddiex
Jeste jsem si take vsiml, ze to jezirko ma v simulatoru ne uplne spravnou elevaci. Tudiz tam jde voda mirne dokopce. Pri normalnim pruletu kolem to nejak zvlast nevadi, ani to moc nebije do oci. Pro hydroplane to uz ale citelne je.
Spousta jinych jezer ale ma elevaci v poradku....

Ja s timhle nic udelat nemuzu a po mesicich testovani s ruznymi meshi ani nechci. Vylepsene a prilis presne meshe vnaseji do simulatoru spoustu skrytych problemu a proste to nestoji za to.
 

Vodni plochy pro ortophoto   10. 11. 2013 / 12:36
anton
Jedná se o napuštěný bývalý povrchový lom Michal u Sokolova. Dnes rekreační oblast.
 

Vodni plochy pro ortophoto   10. 11. 2013 / 13:59
anton
Tak jsem to otestoval hydroplánem, nemám připomínky, dobrý. Ale je třeba zvážit jestli ta piplavá práce se vyrovná zájmu létat hydroplánem nad vodou v Čechách.
 

Vodni plochy pro ortophoto   17. 11. 2013 / 09:30
eddiex
Haloooo ?

Stahlo si to nejmene 17 lidi. To jste to jezirko nenasli nikdo jiny nez anton ?

Zkuste sem hodit nazor. Ikdyby negativni. Dik.
 

Vodni plochy pro ortophoto   17. 11. 2013 / 11:26
Kendy   
Napíšu ti to natvrdo a nebudu hledat jemná slova

Tak že, zvykej si na tohle, pokud hodláš tvořit něco i do budoucna. Musíš se smířit s tím, že z devadesáti procent, děláš věci pro nevychovaný hovada, kteří berou jen jeden směr a to je "zadarmo a bez jakékoli zpětné odezvy" a pak je ten zbytek, tedy oných slušně vychovaných a ochotných 10% těch, které rozdělíme ještě na polovinu. Jedna polovina, tvou práci ocení ale z nějakých důvodů jako je rodina, práce atd. nemá tolik času dát včas vědět apd. Což je normální a bez komentářů pochopitelné a musí se déle čekat. Ovšem, to čekání se většinou vyplatí a člověk dostává info, které potřeboval. No a pak ta druhá půlka, to jsou ti, co ohotně, ihned a spolehlivě napíše co je potřeba, aby se třeba autor mohl posunout ve tvorbě dál.

Tohle je samozřejmě můj postřeh nejen ze zdejší reality ve tvorbě pro ostatní. Asi by se to dalo napsat ještě trochu jinak a procentuálně to rozdělit na podstatně drobnější procenta povah, ale tohle v kostce postačí, aby sis udělal obrázek o tom, s čím musíš do budoucna počítat, pokud hodláš dělat něco pro ostatní a zadarmo.

Tímhle co jsem napsal, jsem samozřejmě nemyslel ty, co ochotně pomáhají i nejen s ohledem na svuj vlastní prospěch. Podle mě, se může urazit nebo to negativně okomentovat ten, co se v tom našel a nehodlá si připustit, že je to špatně.

PS: Ještě jsem si to nestahnul a bohužel, nemám čas to testnout, sám ted tvořím pár dárečků na vánoce a na nic nezbejvá už čas. On se někdo najde, občas to vlákno oživ a čekej.
 

Vodni plochy pro ortophoto   17. 11. 2013 / 11:29
eddiex
Kdo tu rikal, ze to bude zadarmo ??????
 

Vodni plochy pro ortophoto   17. 11. 2013 / 11:29
Kendy   
 

Vodni plochy pro ortophoto   17. 11. 2013 / 11:46
leonell
Ještě si Kendy zapomněl na skupinu, která napíše, že je to odfláknutý bastl, protože když tam byli vloni na dovolené, tak voda byla zelenější a a takova lesklejsi. Prostě ať to autor okamžitě předělá nebo to odinstalujou a uz to nikdy vickrat nestahnou

A ted abych byl lehce konstruktivni a nesiril "blbou naladu".

V XPLANE je problem stejny, pro devitku udelal Artoo vodstvo v Cechach (mineno od zapadu cca po zemskou hranici Moravy), desitka je generovana z OSM a tak tady je moznost to zmenit v OSM a az XPLANE pregeneruje data (nevim jak casto to dela) tak by to melo byt dobre uz v defaultu. Tusim, ze na tom udelal spoustu prace OldBoy, ale jak jsem byl ted delsi dobu mimo tak netusim aktualni stav.

Teoreticky by asi bylo mozne pak cist to OSM a do toho FSX to promitnout, ovsem zafunguje to jenom pokud to bude v OSM dobre a pokud se FSX drzi spravne souradnic a ma spravne vysky.
 

Vodni plochy pro ortophoto   19. 11. 2013 / 12:20
Zbyněk
Ahoj, voda na ortofoto je určitě dobrá věc, bohužel velmi časově náročná, pokud se to dělá ručně. Snad někdo vytvoří nějaké udělátko pro automatizované využití OSM dat, i když nejsou zrovna nejpřesnější.

Asi předloni jsem si ručně vytvořil vodu na 1m orto SV Moravy a pochopil jsem beznadějnost tohoto snažení. Jednak z důvodu časové náročnosti a navíc by si případní zájemci museli stáhnout celé nové ortofoto s vodou, které by např. nemuselo sedět s tím, které už používají.

Nicméně mne napadlo, vytvořit pouze malé ortofoto vodních ploch s ostatními částmi zprůhledněnými. To se pak "nalepí" na jakékoliv ortofoto, které uživatel používá. Tenhle způsob mi připadá rozumnější.

Jak to vypadá můžete vyzkoušet:
Pro VFR PREROV PHOTO HD_ED jsem udělal pár menších jezer u Hustopeč nad Bečvou. (mezi Valašským Meziřím a Hranicemi)

http://uloz.to/xwJZkZbe/fsxwater-hustopece-nb-rar

Instalace: vytvořit novou scenerii a bgl umístit do podsložky scenery. Priorita nad ortofotem které používáte.


Ukázky mého snažení (převážně vodní plochy SV Moravy použitelné např. s Poldovými HD Beskydy) jsou tady:
http://zbynap.rajce.idnes.cz/Flight_Simulator_X_voda/

 

Vodni plochy pro ortophoto   19. 11. 2013 / 16:32
eddiex
Tak jsem se na to podival. No pekne to je. Nevim v jakem programu je to delane, ale v urcitem uhlu mi tam prosakuji puvodni textury, pripadne orto, co je pod tim. Beru to jako ukazku. To obkresleni brehu bych si ale predstavoval dosti presnejsi. Aspon ja se to snazim delat alespon s presnosti, kdy obkreslim jednotlive kere u brehu treba. Vypada to pak opravdu mnohem "trojrozmerneji" a proste lepe.

Ano je to piplacka a neni to nic pro "rychlou jehlu". Spise pro dlouhe zimni vecery u televise sledovane jen napul oka.

Otazka distribuce je pak dalsi vec. Nejlepsi by bylo urcite stahnout BGLka s vodou znova, jelikoz fsx ma radsi malo velkych souboru, nez hodne malych. Taky je tim uplne vylouceno ono prosvitani. Ono neni ani tak problem stahnout si danou oblast znova, ale spise s tim pomalym uploadem na treba ulozto se ja potykam.

Pruhledna scenerka je asi reseni. Nevim jestli uplne dobre [cim vice vrstev, trebaze pruhlednych, tim hure]. Muj hlavni problem v tomto je, ze to neumim.

Pracuju v FSETu a jak udelat okoli vodnich ploch pruhledne proste nevim.

Zbynku, v cem to delas? Tipuju, ze to neni FSET, co? Kdyby mi tak nekdo poradil, jak to udelat v FSETu, tak bych to postupne v ramci zabavy delal a poskytl to jiste dalsim lidem. Pekne kousek za kouskem. To by pak nebylo tak strasne.

Takze treba ted delam na BRNU a okoli. Orto mam hotove a ted delam ty vodni plochy. Jenze za 6 dnu prace mam hotovo 4% v plosnem vyjadreni. To by mozna bylo lepsi, kdybych vypustil orto bez vody a pak treba kazdy tyden urcitou cast s vodou. Lidi by si jen prepsali treba jedno, nebo dve BGLka a postupne by se to zavodnilo. A jelikoz je to pored ve stejne kvalite a rozliseni, tak to zapada naprosto perfektne.

Nerikam to uplne nabeton, ale nejradsi bych pokracoval v FSET, protoze co jsem videl mnoho ortofotos, tak je asi bezkonkurencni. Ale co s tou pruhlednosti??
 

Vodni plochy pro ortophoto   19. 11. 2013 / 17:38
Zbyněk
Ahoj, úplný souhlas, že nejlepší je přímo celé velké ortofoto bgl i s vodou. Pokud ti elán vystačí dostatečně dlouho, tak to bude paráda.

Toto měl být pokus o jisté méně náročné dočasné řešení, abych si mohl nad novým kouskem vody hned zaletět, masky a zdrojové orto si schovávám a tak není problém vygenerovat si časem celé nové velké bgl-ko ortofoto+voda.

Co se týče přesnosti tak by to samozřejmě šlo líp za cenu řádového nárustu času. Já zatím raději preferuji menší přesnost (která je i tak mnohem lepší než např. OSM, které se snažím nějak využít) s nadějí na dokončení. Velmi pěkných, ale nedotažených projektů už byla spousta.

Nicméně pokud ti tam opravdu problikává podkladové ortofoto, tak vše beru zpět. V takovém případě JE tento nápad K NIČEMU. Můžeš mi prosím napsat, jak máš nastaveno rozlišení textur a meshe? Já se s tím zatím nesetkal.

Ještě bych se zeptal v čem tu vodu obkresluješ?

Jinak tohle bylo děláno s využitím FSET, jinak to neumím. Můžeme probrat třeba v SZ.
 

Vodni plochy pro ortophoto - OT   19. 11. 2013 / 14:18
Jeeloo
Michal znám velmi dobře z reálu Létal jsem tam fotit v létě pro majitele, chtěl to shora. Měli jsme tam s kamerou pod křídlem průlet nad hladinou večer, ale dost dobře si nedovedu představit, že bych tam přistál, na to mi to připadalo v reálu sakra malé. Jinak se tam v létě pravidelné létám podívat stejně jako na jeho bráchu Medarda. Ten už je dosti veliký na to, aby na něm hydro přistál. Jinak Michal už ne, ale Medard má stále ještě jednu raritu - jak se pomalu zaplavuje, tak z vody sem tam koukají vzrostlé stromy, do půlky kmenu zaplavené. Z letadla to vypadá nádherně a na nízkém průletu to je fakt paráda

To jen že mě potěšila scenérka mého domovského letiště, tak taková vložka z reálného létání
 

Gonzo
Czech Virtual Air Rescue Service
MZAK
O serveru   |   Zveřejňování souborů ke stažení   |   Kontakt   |   © 1999-2024 FlightSim.CZ