FlightSim.CZ   Reklama  
SW Virtual
> Nejste přihlášen Login
  Dnes je pondělí 29. 4. 2024 Translate
ÚVOD
LETADLA
KRAJINY
AI PROVOZ
UTILITY
ČLÁNKY
FÓRUM
 Seznam příspěvků
ODKAZY
SCREENSHOTY
VIDEA
INZERCE
PLÁNOVÁNÍ LETŮ
VYHLEDÁVÁNÍ
O SERVERU
RSSRSS - fórum
RSSRSS - novinky
FacebookFacebook
MobileVerze pro PDA
"Afghánský vzlet" Jeden příspěvek | Celý strom
"Afghánský vzlet"   1. 1. 2014 / 14:56
kuma   
Objevil se tu dole screenshot s dlouhým komentářem.

Je třeba k tomu dodat, že i u českých pilotů vrtulníků sovětské provenience (Mi-8, Mi-17, Mi-2) byl tento způsob vzletu dosti oblíben - a bylo jej možné spatřit leckde (mimo jiné i na malých travnatých letištích, odkud v horkých letních měsících startovala LZS). Zda to je nebo není povoleno, standardní nebo já nevím co, nechám těm pilotům a jejich svědomí. Od kolegů vím, jak debilní pocit to je, když měli naloženého pacienta, vteřiny tikaly a přízemní efekt v horkém dni jim se slabou Mi-2 neumožnil odstartovat. Pozemní byla daleko a vrtulník čekal, až se po 18. hodině ochladí vzduch.... Proti "startu s rozběhem" neprotestoval nikdo, piloti jej zvládali bravurně. No a s ližinami Bellů a Écéček už to samozřejmě udělat nejde...
 

"Afghánský vzlet"   1. 1. 2014 / 15:30
Pete
Vďaka za svedectvo z prostredia LZS. Ja sa k takýmto informáciám nemám možnosť dostať. Vzlet s rozbehom ("po samoljotnomu") je v príručkách pre všetky spomenuté vrtuľníky, takže je podľa všetkého povolený. Vzlet na prednom kolese sa však niečo iného. Nespomína sa nikde a vyzerá naozaj divoko. Je otázka, ako je namáhaná predná podvozková noha.
 

"Afghánský vzlet"   1. 1. 2014 / 15:50
mezekmezek
Start s rozjezdem je normalni. A nemusi se jednat o vysokou nadmorskou vysku. Vzpominam si, jak nas asi 10-12 nalozili do Mi-17, k tomu uvnitr plna pridavna nadrz, byl zacatek kvetna, vedro - a z Mosnova jsme startovali prave s rozjezdem.
 

"Afghánský vzlet"   1. 1. 2014 / 20:16
Plutonium
http://www.youtube.com/watch?v=VtsA4A0tL04
 

"Afghánský vzlet"   1. 1. 2014 / 21:05
kuma   
No, tenhle to hrne docela fest - a je to vidět i na té sklopené přední noze.

Co já jsem zažil u nás, takl nikdy nebyl náklon dopředu tak urputný - a přední kolečko (aspoň u těch Mi-2) se, když už byl vrtulník ve vzduchu, země dotýkalo je tak-tak. Principem byl ten rozběh, ne nahrnout mixér na přední kolo a zkoušet, jestli se to celé nepřeklopí na rypák... (bohužel jsem nikdy neměl možnot to natočit, abych to mohl ukázat)
 

"Afghánský vzlet"   2. 1. 2014 / 08:59
havran   
Nejsem odbornikem na "afghanske" vzlety, ale uz jsem jich par videl. Tady bych si dovolil historickou fotecku z nacviku takoveho vzletu. (omluvte kvalitu - nechce se mi probirat fotkama a skenovat to, tak jsem to vzal z nasi letkove kroniky )
Hezkou diskusi...
17017 B / 600 x 390 / Afghan vzl.jpg
 

VWAC
FS Medlánky
L39.CZ
O serveru   |   Zveřejňování souborů ke stažení   |   Kontakt   |   © 1999-2024 FlightSim.CZ