FlightSim.CZ   Reklama  
CVARS - zrychlí vám tep...
> Nejste přihlášen Login
  Dnes je čtvrtek 2. 5. 2024, svátek má Zikmund Translate
ÚVOD
LETADLA
KRAJINY
AI PROVOZ
UTILITY
ČLÁNKY
FÓRUM
 Seznam příspěvků
ODKAZY
SCREENSHOTY
VIDEA
INZERCE
PLÁNOVÁNÍ LETŮ
VYHLEDÁVÁNÍ
O SERVERU
RSSRSS - fórum
RSSRSS - novinky
FacebookFacebook
MobileVerze pro PDA
letecke mapy CR Jeden příspěvek | Celý strom
letecke mapy CR   15. 5. 2014 / 20:05
OK-EUU46   
Ahoj da se nekde sehnat VFR letecka mapa CR 2014.

Diky moc za odpoved..
 

letecke mapy CR   15. 5. 2014 / 20:41
pawlick
http://aviatik.cz/product.php?id=2278
 

letecke mapy CR   15. 5. 2014 / 21:07
biblbrox   
http://www.aerobaze.cz/pilotshop/index.php?&log[]=4&ks[4]=1

- na odkazu doporučuji klasickou databázi letišť 2014 za 390kč. Máš tam jak mapy, tak různé postupy, pravidla atd. Super věc.
 

letecke mapy CR   15. 5. 2014 / 23:08
kuma   
Letos je zajímavá situace, letos jsou k dispozici tři různé pětistovky s VFR ICAO situací.

1) originál ICAO (nelaminovaná a laminovaná jako každý rok, vizuální provedení stejné jako předloni a předpředloni (2013 se netiskla). Profi oficiální mapa. Jen ČR, na rubu obvyklé obrázky a seznamy.

2) Pětistovka LAA - pololaminovaná (nezkoušel jsem na ni letos lihovky, ale myslím, že by z toho smazat nešly). Tenčí, vizuální provedení stejné jako LAA pětistovka v minulých letech (tedy jiná, než IOCAO), letos stejně jako vloni má na rubu pětistovku Slovenska (!!)

2) VFR mapa Aerobáze (Avion Patrik Sainer) - opět 1:500.000, vizuálně podobná mapám VFR vydávaným v Německu (tedy podstatně méně geografické situace, pastelové barvičky na CTR/TMA atd.) Opět je na rubu Slovensko, jako u mapy LAA.

Zajímavé momenty:
* Mapu LAA distribuuje LAA svým členům.
* Ještě vloni bylo map LAA hodně a tak se za přijatelnou cenu daly dokoupit právě přes Aerobázi (Avion).
* kupovat si ofiko ICAO Slovensko je sebevražda (pro Čecha cena 600-800 Kč)
* letos je VFR mapa (ČR + SR) součástí "Databáze letišť" - a určitě půjde taky koupit samostatně.

Račte si vybrat!

PS: členové ULA klubu mají za 500,-Kč všechno v kupě - databázi letišť ČR+SR včetně Sainerovy VFR 500 (ČVR+SR), ofiko ČR ICAO 500 i LAA 500 ČR+SR. Pokud někdo z vás létá a má aspoň trochu blízko k UL, kdyby jen pro tohle se vyplatí být členem...
 

letecke mapy CR   15. 5. 2014 / 23:35
Mike76
Ještě k tomu německá ICAO mapa která je suverénně barevně nejlepší a sahá od západu až za Prahu a maj kak německé tak české prostory narozdíl od našich map které se tváří že za hranicemi žijí lvy ....

Jo a v té německé jsou i bezpečné výšky pro jednotlivé oblasti - jak tomu říká p. Slováček - MRVA
 

letecke mapy CR   16. 5. 2014 / 09:07
kuma   
Barevnost (a absence podrobností) německých leteckých map se někomu líbí, někomu nelíbí... Rozhodně se nedá říct, že jsou "lepší" - jsou jiné.

Kdo se o mapy zajímá trochu víc, tak ví, že vždy před vydáním nové ICAOvky probíhá urputné jednání komise znalců, kteří se dohadují, které detaily v mapě budou a které nebudou. Alespoň u nás. Ono tam totiž nejde nacpat vše, je vždy potřeba rozhodnout o kompromisu. Třeba mně osobně se současné české ICAOvky pro srovnávací navigaci docela líbí, ale podrobnější mapa LAA mi lepší nepřipadá. Stejně tak na "německých" VFR mi spousta věcí chybí, pro navigaci "podle GPS" je dle mého soudu její nastavení ideální (stejně jako Jeppesenské "GPS pětistovky"). Je to vždycky něco za něco.

Co se týče "Hic sunt leones!" za hranicemi naší ICAOvky - tak to se mi taky moc nelíbí, bohužel všechny tři letošní pětistovky jsou z tohohle pohledu stejné (stejně tak slovenská ICAO). Všechny mince ale mají dvě strany !!

1) důvod je jasný - cena autorských práv na "situaci za hranicemi". Přestože se fakta dají stáhnout z internetu, jejich tisk na placeném výrobku se zaplatit musí a s ohledem na počet prodatelných map by zdražení bylo výrazně znát (u nás, na Slovensku).

2) na "českou situaci" na německých VFR mapách si ale dávejte velký pozor - většinou bývá rok i dva stará (!!) - a tedy vlastně neplatná - pouze pro orientaci. V některých rocích to nevadí (např.vloni), ale když je hodně změn (letos), by z toho mohl vzniknout problém. Němci to samozřejmě na těch mapách poctivě píšou, holt je potřeba číst i ta malá šedivá písmenka někde u rantlu.

Djó mapy...
 

letecke mapy CR   16. 5. 2014 / 12:36
Mike76
Je zajímavé že Němci s tím problém namalovat prostory nemají obávám se že autorská práva jsou výmluva. Německá mapa je přehlednější a poskytuje i více údajů ale ať si udělá každý názor sám...
 

letecke mapy CR   16. 5. 2014 / 14:02
Tragédie v JRD
To není o autorských právech, ale o "oficialitu" těchto dat. Tím, že je vypublikuješ na tu mapu, přebíráš i odpovědnost za to, že jsou správná a správně přepsaná. Někdo se s tím srát chce (asi němci), někdo ne.

A to, jestli (třeba na české) mapě nejsou mapa německého prostoru ... No bože...
 

letecke mapy CR   16. 5. 2014 / 12:40
Mike76
Nikdy jsem nenašel odlišnost na německé mapě vždycky vše se dělo přes to že je tam upozornění že za to neručí
 

letecke mapy CR (a BRD)   17. 5. 2014 / 08:26
kuma   
Když si vedle sebe položíš pětistovku ČR 2011 a 2012 tak taky moc rozdílů nenajdeš - hlavně když nevíš, kde je zrovna hledat - a zrovna v tom místě nepoletuješ. Ale jsou tam. A když na to nehledíš, tak si koleduješ přinejlepším o ostudu (oni jsou věžníci v Německu i u nás docela shovívaví, jen pak člověk vypadá jako blbec - mluvím z vlastní zkušenosti - v roce 2008 jsem se cpal v Němcích do jednoho CTR přes vstupní Sierra - a ono tam "letos" bylo už Tango. Loňská mapa na kolenou - a z ostudy kabát). A že recipročně situace v ČR nebyla na těch německých mapách aktuální - jsem pak při debrífingu zjistil dost přesvědčivě - akorát ti už neřeknu, které ročníky to byly - jestli právě 2007 nebo pak 2008. Prostě situace "za čárou" je jen informativní.

A i když tady pléduju proti přeceňování "situace v cizině", znova píšu, že i ta "informativní" situace za čárou je dobrá - to jo - a to mi na našich mapách chybí taky.
 

letecke mapy CR (a BRD)   17. 5. 2014 / 13:34
Mike76
Já se schválně podívám. Ano řídící v Německu jsou v pohodě zejména Munchen informativní funguje super jsou vstřícní profesionální a zdraví česky
 

letecke mapy CR   16. 5. 2014 / 13:50
Flogger   
Česká ICAOvka je tragédie...
 

letecke mapy CR   17. 5. 2014 / 08:13
kuma   
Ono - jak pro koho.
Je to taky dost móda, říkat že ikaovka stojí za hovno, stejně jako říkat, zlíny jsou bedny kytu.
Hned se pozná, kdo je "pravý pilot..."
Realita často bývá někde trochu jinde...
 

letecke mapy CR   19. 5. 2014 / 10:16
Mike76
Žádná móda. Položky si je vedle sebe a uvidíš. Možná máme komisi na mapu a Němci ne ale ta jejich mapa je prostě o hodně lepší a použitelnější v letadle.

Ale našel jsem perličku - podvodní železnici na jezeru Medard - k vidění na stránkách úřadu ve VFR manuálu u LKKV

72514 B / 571 x 500 / lkkv.jpg
 

letecke mapy CR   19. 5. 2014 / 12:17
kuma   
V rámci ukončení neplodné diskuse potvrzuji, že jsem mapu ICAO 1:500000 v životě neviděl, neměl v ruce a všechno co jsem tady napsal jsem si vymyslel. Každý si to přebere po svém.

PS: zkoušel jsem v poslední době 2x cestovat jen s papírem z internetu (letenka a boarding pass po on-line chck-inu - a na žádné z kontrol se mi nepodařilo bez ukazování osobního dokladu. Stejně tak i ti, co pouze "mávali ajfounem" byli zastaveni a legitimováni. Ve Španělsku, na Slovensku (o ČR nemluvím). Občas byl doklad tvrdě vyžadován 2x po sobě, 1x i při vstupu do chobotu. Prostě tak to je.
 

letecke mapy CR   19. 5. 2014 / 12:42
Mike76
Poleť se mnou z Prahy do Německa a zpět. Když budou kontrolovat v Německu platím já když nebudou v Německu platíš ty. Já se letět nebojím létám každý týden

Tak kdy letíme?
 

letecke mapy CR   19. 5. 2014 / 13:00
kuma   
Až budu potřebovat letět do Německa, poletím. Kvůli téhle blbosti ne.

PS: do Německa létám občas cesnou - a průkaz po mně chtějí (i s piloťákem) vždycky. I když uznávám, o tom se nehovořilo - ale je to prostě tak.
 

letecke mapy CR   19. 5. 2014 / 13:31
Mike76
Nabídka platí... Pokud letíme sám tak po mne nikdo nic nechtěl naposledy v Mnichově EDNX Oberschleissheim a poplatek jsem platil v hospodě. Asi holt vypadám seriózně
 

letecke mapy CR   19. 5. 2014 / 14:30
kuma   
No, pokud EDNX - tak to my v Český Lípě taky občanky po lidech nechcem, když jdou ke svýmu tralalajtu.To po nás nechtěli ani v Magdeburgu, Lüneburgu, Bautzen atd, ale o takových klubových letištích se přece nebavíme. Třeba v Drážďanech, kde se chodí do rámu i když letíš cesnou, zatím vždycky papíry vidět chtěli.

PS pro Víťu - v Německu samozřejmě lítám podle aktuální německé mapy.
 

letecke mapy CR   19. 5. 2014 / 13:32
Vita Zenisek
A kluci, podle který mapy poletíte?
 

letecke mapy CR   19. 5. 2014 / 13:44
Mike76
Já to mám jasný a stačí jedna
 

letecke mapy CR   19. 5. 2014 / 17:54
Štěpán Obrovský
Perlička pěkná, ale stačilo by se možná zamyslet a podívat se, co to jezero Medard je zač a zjistíš, že to je postupně zaplavovaný povrchový důl, v kterém vedly a možná i vedou koleje od těžebních strojů.

Jinak VFR manuál není na stránkách úřadu, ale ŘLP a je to podle mě pro VFR piloty velmi dobrá věc. Všechny informace ohledně VFR máš na jednom místě, jsou oficiální, aktuální a zdarma. A nemusíš nikde lovit Jeppesen a jiné mapy po internetu. Například s něčím takovým se v Německu od jejich AIS nesetkáš.
 

letecke mapy CR   19. 5. 2014 / 19:21
mezekmezek
Svatá pravda. Ten VFR manuál je dobrým počinem a řekl bych, že jsem nikde po evropských "firech" nic lepšího neviděl. Angláni (britové) mají taky dobře a celkem srozumitelně udělané stránky (tedy spíše obsahově), ale takhle hezky pohromadě jsem to viděl jen u nás. Ještě se mi líbí FL95.de .
No a jako příruční bych volil u nás určitě Databázi letišť profi. A ICAOvku mají aktuální (2014).

Jinak lítám jen virtuálně, online...
 

letecke mapy CR   19. 5. 2014 / 20:24
Mike76
Vše bylo v AIPu už...
 

letecke mapy CR   19. 5. 2014 / 21:42
Neo OK AAA
Ale rozhodně ne takhle ucelené a na jednom místě...
 

letecke mapy CR   20. 5. 2014 / 13:19
Mike76
AIP není na jednom místě?
 

letecke mapy CR   20. 5. 2014 / 15:55
Neo OK AAA
Je
 

letecke mapy CR   20. 5. 2014 / 16:44
Tragédie v JRD
Hele, on ten aip zas tak moc odlišný od VFR manuálu nebyl (resp. naopak, VFR manuál není od AIPu zas tak moc odlišný). V podstatě kopíruje jeho strukturu a jsou jen vyhnípané VFR-related kapitoly z AIPu na jedno místo. Takže jsou to víceméně AIPové stránky v HTML oprostěné od kapitol týkajících se velkého a IFR lítání.

Navíc, od studia (a přehledu) toho, co je v AIPu tě nijak neuchrání. Protože v případě rozporu informací ve VFR příručce a v AIPU, platí to, co je v AIPu (argument "to bylo ve VFR manuálu" tady nefunguje. AIP stejně musíš mít).

Navíc, data z VFR příručky, co jsou na webu, nejsou úřadem považována za ověřená a oficiálně platná, takže je prakticky pro nějaké vážnější plánování (de-iure) ani nemůžeš použít. Za "ověřená" jsou považována jen ta, která distribuují na CDčkách nebo v papírové podobě.
 

letecke mapy CR   20. 5. 2014 / 22:23
Neo OK AAA
ad prvni odstavec....to tady taky rikam (resp mysleno to tak je), nejak to nerozporuji

Zkratka VFR manual je podle me lepsi nez Aip v tom, ze kombinuje AIP predpisy rady L a mam to na jedne kope.


Coz je to, co pises v dalsich odstavcich .
 

letecke mapy CR   22. 5. 2014 / 07:19
kuma   
Rozpor mezi AIPem a VFR příručkou jižz letos nemůže nastat, protože spuštěním VFR příručky byl zrušen (zanikl) AIP-III. je to tam někde v úvodu napsaný...

Když si ty mapičky a textíky postahujete do PDF, je to prakticky stejný jako, když jste si v pdf postahovali mapičky a texty z AIPu-III. Kromě změněny barevnosti a grafiky map je jedinej rozdíl v tom, že tohle je "tablet friendly".
 

letecke mapy CR   22. 5. 2014 / 08:28
Mike76
Podle mne je to celé o tom aby nemuseli za nic ručit a vyhlídky se tak odpovědnosti. Je to jako s tím přechodem info na službu rádio...

Je to jako AIP vypadá to podobně jako AIP ale právně to není AIP je to VFR manuál (IFR letiśtě jsou tam stejně dvakrát jak v AIP komplet tak VFR část ve VFR příručce...). To je podle mne celé a důvod proč se to změnilo z AIPu na VFR manuál...
 

letecke mapy CR   22. 5. 2014 / 13:32
kuma   
"Podle mne je to celé o tom aby nemuseli za nic ručit a vyhlídky se tak odpovědnosti..." - to je blbost.

Pro zjednodušení sem okopíruju, co je tam na úvodní stránce:

" Nacházíte se v elektronické verzi VFR příručky ČR, vydané Leteckou informační službou ŘLP ČR, s.p. Tato nová publikace od 1. 5. 2014 nahradila AIP ČR, VOL III (AD 4), jehož platnost k tomuto datu skončila. Cílem VFR příručky ČR je poskytnout uživateli vzdušného prostoru LKAA ucelený přehled o pravidlech a postupech důležitých pro VFR provoz ve FIR Praha, informace o VFR letištích a výběr informací důležitých pro VFR provoz na letištích IFR. Obsah VFR příručky ČR zveřejněné na internetu má pouze informativní charakter. Za oficiálně platné jsou považovány informace zveřejněné v tištěné podobě a na CD vydaných ŘLP ČR, s.p., Leteckou informační službou. "

Takže - co k tomu dodat, že...
Stačí jen číst (a vnímat co čtu)...
 

letecke mapy CR   22. 5. 2014 / 14:36
Mike76
1.1.5 V případě, že by se informace v této příručce odchýlily od AIP, za platné musí být považovány informace zveřejněné v AIP.
 

letecke mapy CR   22. 5. 2014 / 15:09
kuma   
Viz jiný příspěvek níže.
 

letecke mapy CR   22. 5. 2014 / 08:30
Tragédie v JRD
On samozřejmě nastat může. Protože VFR příručka není jen o mapách jako taových, ale je tam i výtah z předpisů a pravidel VFR létání, která v AIPu jsou i nadále. Stejně tak obsahuje i tabulky RADIO/INFO/ACC/TWR/APP atd. frekvencí, což je další místo, kde může dojít k rozporu.
 

letecke mapy CR   22. 5. 2014 / 09:40
Mike76
A IFR letiště...
 

letecke mapy CR   22. 5. 2014 / 13:37
kuma   
Nemůže.
Viz: http://www.flightsim.cz/forum_prispevek.php?id=483422&lan=0

Nevím co řešíte, styčné kapitoly byly i dřív mezi AIP vol. I. a II a současně AIP vol. III - a nikdo to neřešil. Teď je místo AIP III "příručka VFR" - která je samozřejmě s "velkým AIPEM provázána úplně stejně, jako byl dřív AIP III. AIP III co ho máme na letištích v polici pozbyl platnost (některé věci samozřejmě zůstanou dlouho nezměněny, ale jako dokument prostě neplatí. Mně to nepřipadá ani složité ani nelogické.
 

letecke mapy CR   22. 5. 2014 / 13:55
Tragédie v JRD
Ale ano, může. zkus se do té VFR příčurky alespoň podívat a zjistit, co obsahuje za data.

Ono totiž VFR příručka obsahuje výtah i z dalších částí AIPu, nejen z části, která obsahovala mapy VFR letišť. Obsahuje i výtah informací z AIP ENR a AIP GEN částí (frekvence věží, sektorů a approachí , a spousty dalších), které platnost samozřejmě nepozbyly.

 

letecke mapy CR   22. 5. 2014 / 14:01
Vita Zenisek
Myslim, ze nemas pravdu. VFR prirucka je oficialni material. Budes-li hrdym majitelem tistene nebo CD verze VFR prirucky, pak trimas v ruce dokument, o ktery se muzes oprit.

Rozdil muze bbyt max. mezi internetovou a tistenou verzi VFR prirucky.

Vita
 

letecke mapy CR   22. 5. 2014 / 14:03
Tragédie v JRD
Opírám se o následující odstavec, který obsahuje VFR příručka:

1.1.5 V případě, že by se informace v této příručce odchýlily od AIP, za platné musí být považovány informace zveřejněné v AIP.
 

letecke mapy CR   22. 5. 2014 / 15:09
kuma   
No samozřejmě, tohle je disclaimer pro případ, že bys měl něco neaktuálního a chtěl se soudit,. že za to může vydavatel VFR příručky.

Shoda vydávané verze VFR příručky (tištěná, na disku) je ale zaručena - garantována. Tak jako u všecho v okamýžiku začátklu platnmosti a po nějakou dobu (většinoui perioda změnové služby). Pak to neplatí tak jako tak. Nicméně právě elektzronická verze VFR příručky tak jak je prezentována výrazně usnadňuej průběžné změnové řízení - takže předpokládaám (/nikde to není napsané,a le divil bych se, kdyby tomu tak nebylo), že pokud se nějaké takové věci změní dřív v AIPU - budou autopmaticky pozměňovány i v patřičných pasážích VFR příručky.

No a to je to, co se podle mne nezměnilo - vztah AIPu III k AIPům I. a II. byl úplně stejný (!!) Takže fakt nevím, co tu řešíte....
 

letecke mapy CR   22. 5. 2014 / 16:06
Tragédie v JRD
Kdyby to byl disclaimer týkající se neakutálnosti a řešení té situace, zněl by kapku jinak. Tak, jak je to naformulováno, tak to řeší případy, kdy by se prostě při úpravě dat v VFR příručky sekli a do částí, které jsou duplicitní s AIPem, nasekali nějakou botu.

Ono zase - nevím, co si namlouváš - AIPy nejsou bezchybné, a mylně uvedné informace, překlepy, a další "chyby" opravují ve změnách (nebo v notamech) relativně často...
 

letecke mapy CR   22. 5. 2014 / 16:09
kuma   
S tou druhou půlkou souhlasím 100% a proto nevím, proč se tady kolem toho tak složitě diskutuje.
 

letecke mapy CR   22. 5. 2014 / 15:46
Vita Zenisek
Já zase o L-15. Pokud by to bylo tak, jak píšeš ty, byla by příručka dost k ničemu.

Cituji: "PŘEDPIS L 15 DODATEK O
1.5.2014
Změna č. 5/ČR Dod. O - 6
9. VFR příručka
9.1 VFR příručka je státem garantovaná
publikace vydaná Leteckou informační službou ŘLP
ČR, s. p. z pověření Ministerstva dopravy. Subjekty,
které měly před nabytím účinnosti Změny č. 5/ČR
povinnost poskytovat data pro AIP ČR, VOL III (AD4),
jsou nadále povinny poskytovat tato data ve stejném
rozsahu pro VFR příručku, která tuto část AIP
nahrazuje.
9.2 Ačkoli VFR příručka není součástí
Integrovaného souboru leteckých informací, vztahují
se na ni publikační postupy pro Integrovaný soubor
leteckých informací (a zejména AIP) popsané v tomto
dodatku a obecné postupy stanovené v Předpise L 15
(zejména postupy uvedené v Hlavě 4).
9.3 V případě, že ustanovení předpisového
rámce požaduje zajistit přístup k AIP ČR, musí být
zajištěn i přístup k VFR příručce.
9.4 VFR příručka je distribuována Leteckou
informační službou ŘLP ČR, s. p. v elektronické formě
(internet a CD) a v tištěné formě ve formátu A5.
Závazná je pouze tištěná verze a elektronická forma
na CD. Elektronická forma na internetu je pouze
informativního charakteru.
9.5 VFR příručka je publikována ve dvou
samostatných jazykových mutacích, v českém
a anglickém jazyce.
9.6 Obsah VFR příručky je uveden v ust. 2
Dodatku Q.
"
 

letecke mapy CR   22. 5. 2014 / 16:03
Tragédie v JRD
Mě se neptej .. ja tu informaci o rozporu nepsal
 

letecke mapy CR   16. 5. 2014 / 06:02
Zdenda
Pro popisování zalaminovaných map má být dobrá tato tužka:
Royal Sovereign Chinagraph Marking Pencil Black RS525653
http://www.pilotshop.cz/mapy-a-dokumentace/chinagraph-pencils-cerna/
Netuše, že ji v pilotshopu mají, nechal jsem si ji dovézt z jachtařského obchodu v Anglii.
Dá se s ní psát za mokra (což se asi v v letectví kromě Avií nevyužije, leda že by někdo hodně prskal nebo si mapu polil ) a maže se gumou.
 

letecke mapy CR   16. 5. 2014 / 08:02
kuma   
Na LAMINOVANOU mapu se dá psát obyčejnými českými lihovkami (černá, červená, zelená, modrá) za pár korun - a setře se to lihem (nejlíp pravou kolínskou, to pak mapa krásně voní, technicky nejlepší jsou na to ty kulaté odličovací tampónky).

Problém je s psaním na nelaminovanou mapu - klasická tužka a guma - akorát tužkoá čára je blbě vidět.

V Německu se dá koupit samolepicí průhledná fólie, kterou se dá polepit jakákoliv mapa - a pak je jako laminovaná. Při troše pečlivosti se to dá udělat hezky (faldy složené mapy se před tím dají vyžehlit žehličkou) - ale není to levné něco kolem 10 EUR.
 

letecke mapy CR   16. 5. 2014 / 08:18
Zdenda
To byla reakce na možný problém s mazáním: „Pětistovka LAA - pololaminovaná (nezkoušel jsem na ni letos lihovky, ale myslím, že by z toho smazat nešly)".
Jinak dík za tip na fólii.
 

letecke mapy CR   16. 5. 2014 / 08:54
kuma   
doplním konkrétně:
http://friebe.eu/Luftfahrtkarten--Manuals/ICAO-Karten-Europa/Kartenfolie.html
 

letecke mapy CR   16. 5. 2014 / 09:22
Zdenda
Dík
 

letecke mapy CR   16. 5. 2014 / 08:01
Blackrat
Mapa LAA je moc hezká, ale mě přežila přesně dva lety, nemá moc ráda ohejbání
 

letecke mapy CR   16. 5. 2014 / 08:03
kuma   
svatá pravda...

Totéž ale platí pro německé VFR. Laminované mapy vydrží mnohem víc.
 

letecke mapy CR   16. 5. 2014 / 14:03
Tragédie v JRD
Ta mapa z databáze letišt nevypadá zle... ještě jsem podle ní tedy neletěl (ani podle dřívějších LAA map), ale vypadá o řád přehlednější, než to, co padá z ŘLP.
 

letecke mapy CR+navigacni pravitko   16. 5. 2014 / 09:10
Neo OK AAA
Ahoj,
jakozto ppl novic ti nepomuzu s vyberem mapy (mam vsechny tri, laa z Pilota a ivao a aerobaze z databaze). Vizualne se mi libi nejvic ta z aerobaze. Ale nemam zatim odzkouseno v praxi.

Nedavno take vysla mapa 1:200 000 Laa v pasech, tj ne jako atlas, taky se mi zda hodne slusna.
Akorat by me zajimalo, jestli na to nekde neni k zakoupeni pravitko, podobne jako je v databazi.
Aby tam byla vzdalenost, cas atd?
 

letecke mapy CR+navigacni pravitko   16. 5. 2014 / 09:12
kuma   
myslíš tohle:
http://www.aerobaze.cz/pravitka/
?

Nebuď při zemi a neboj se zapátrat po internetu!
 

letecke mapy CR+navigacni pravitko   16. 5. 2014 / 09:20
Neo OK AAA
No ty prave mam, ale pro 1:200 000 jsem nenasel
 

letecke mapy CR+navigacni pravitko   16. 5. 2014 / 09:33
kuma   
Aha. No, o pravítku na 1:200.000 nevím. Avion takové mapy nedělá - proto na ně nedělá ani pravítka.

Leta si s tím pohrát - a "přečíslovat" některé pravítko z těchhle dvou. Anebo používat normální čistý "kursdreieck", kde jsou kromě úhlů jen centimetry - a přepočítávat. Když si na to člověk zvykne, není to zas takový problém...
 

letecke mapy CR+navigacni pravitko   18. 5. 2014 / 12:04
Ghostriders
Vyuzkoušej toto: http://www.czechpilot.cz/zbozi/3470/Letecke-meritko-se-stupnici-6v1.htm
Je to v měřítku 1:500 000, 1:250 000 a 1:200 000. Před lety jsem ho tam kupoval, barva drží, takže veliká spokojenost.
 

letecke mapy CR+navigacni pravitko   18. 5. 2014 / 14:05
Neo OK AAA
Nemá někdo zkušenost s tímto http://shop.aeroweb.cz/ps331

V popisu říkají, že je to pro měřítka 1:500 000 a 1:250 000 ale na obrázku jasně vidím 1:200 000...a teď kde je pravda
 

letecke mapy CR   20. 5. 2014 / 18:59
Venturi   
Páni, a existuje nejaká free elektronická mapa československa do androidu, najlepšie vo formáte .sqlitedb ?
 

letecke mapy CR   20. 5. 2014 / 19:04
Tragédie v JRD
sqlitedb není žádný typ formátu mapy....
 

letecke mapy CR   20. 5. 2014 / 20:02
Venturi   
Oh really? Tak preto mám vo všetkých navigáciach v androidovom mobile mapy práve v tomto formáte, v tomto ich aj sťahujem, a v tomto ich aj vytváram v programe mobac?
 

letecke mapy CR   20. 5. 2014 / 21:17
Tragédie v JRD
sqllitedb je obecný databázový formát , který může obsahovat prakticky vše, počínaje telefonním seznamem, a konče... kdo ví čím...
 

letecke mapy CR   20. 5. 2014 / 23:38
Mike76
On už název "SQLite" když se napíšte správně leccos napoví co to je
 

letecke mapy CR   20. 5. 2014 / 23:50
Venturi   
a čo to mení na tom, že práve v ňom by sa mi hodila letecká mapa Česka resp. Slovenska?
 

Letecké mapy ČR   21. 5. 2014 / 07:47
Algy   
No, jestli to chceš do Androida, můžeš si stáhnout mapy ve formátu GPX:
http://www.aerobaze.cz/gps/ Lze je naimportovat například do aplikace Locus.
 

Letecké mapy ČR   21. 5. 2014 / 10:17
Hermann   
aa, dekujiu .. to se do meho Locusu urcite hodi
 

Letecké mapy ČR   21. 5. 2014 / 10:53
Venturi   
Presne do Locusu to potrebujem, vrelá vďaka!
 

VWAC
Czech Virtual Air Rescue Service
MZAK
O serveru   |   Zveřejňování souborů ke stažení   |   Kontakt   |   © 1999-2024 FlightSim.CZ