FlightSim.CZ   Reklama  
CVARS - zrychlí vám tep...
> Nejste přihlášen Login
  Dnes je pondělí 29. 4. 2024 Translate
ÚVOD
LETADLA
KRAJINY
AI PROVOZ
UTILITY
ČLÁNKY
FÓRUM
 Seznam příspěvků
ODKAZY
SCREENSHOTY
VIDEA
INZERCE
PLÁNOVÁNÍ LETŮ
VYHLEDÁVÁNÍ
O SERVERU
RSSRSS - fórum
RSSRSS - novinky
FacebookFacebook
MobileVerze pro PDA
Xplane - HW požadavky Jeden příspěvek | Celý strom
Xplane - HW požadavky   1. 1. 2015 / 17:27
Aldaran
Ahoj,
nedávno zde proběhla diskuse na téma processoru pro FSX. Padla tam věta:

FS = technologie neoptimalizovaná na dnešní vícejaderné procesory, takže vítězí hrubý výpočetní výkon jediného jádra (výkon krásně kopíruje /u Intelů/ GHz bez ohledu na počty procesorů).

Z výše uvedeného usuzuji, že optimální konfigurace HW pro FSX a XPL se bude lišit. Prosím o radu, zda má smysl uvažovat o upgradu optimalizovaném pro XPL a když tak jakém, zejména uvítám zkušenosti ohledně vyváženosti komponentů MB+RAM+grafika+Processor. Rád bych abych se posunul zejména co se týče současných HD modelů, kde již moje aktuální konfigurace při otočením detailů "doprava" je dost dýchavičná.

mám: I5-2500K 3.3GHz + 8GM RAM + GTX560 Ti + Assus P8-Z77-V + SSD 128GB

Případně uvítám i názor, zda současná konfigurace má pro XPL nějaký slabý článek, jehož upgradem by se dalo posunout.

dík a přeji vše nej do roku 2015
 1x  

Xplane - HW požadavky   1. 1. 2015 / 17:42
JM   
Mam aktualne vicemene to same co mas ty a xpl pri zapnutem hdr tam nejvic brzdi graficka karta, tu chci vyhledove vymenit. Dost lidi ted slo do gtx980 a beha jim to s ni co vim velice pekne.
 

Xplane - HW požadavky   1. 1. 2015 / 18:04
leonell
To jsi citoval mně
Pravdou je, že FSX SP2 přinesl částečnou podporu více procesorů aspoň v tom, že druhé a další jádro načítá textury.
Nicméně, pokud se podívám na onen test:
http://pclab.pl/zdjecia/artykuly/radek/2014/pentium_g3258/charts/fsx_1920n.png
...tak pro FSX vidím, že...
2x 3200MHz na nepřetočeném G3258 dá výkon 30,
kdežto
4x 3200MHz na i5 4460 dá výkon skoro stejný 30.3.
Zvedá se to pouze s kmitočtem, nikoliv počtem jader.

Takže buď tam ten SP2 neměli (což pochybuji), nebo ty textury nebudou kritické a s tou optimalizací více jader/procesorů to nebude u FSX tak žhavé.

XPLANE verze 10, je od základu je postaven na vícevláknovém zpracování, ovšem tam KDE TO JDE.

Pro detaily o tom, jak pracuje u XPLANE podpora více procesorů, viz
http://forums.x-plane.org/?showtopic=55346

Když to zjednoduším, tak vykreslování grafiky, respektive ovladač grafiky, je typicky jednovláknový, takže u moderních počítačů často bývá výkon grafiky tím úzkým hrdlem a důvodem, proč nabušené procesory jsou nevytížené. Načítání scenérií běží na více vláken, takže si klidně vezmou volná jádra/procesory a přechod mezi složitými scenériemi je pak plynulý (ale tam záleží zase na discích).
Naopak výpočet letového modelu (tvého letadla či každého dalšího AI letadla) může běžet v samostatném vlákně, ovšem to hodí tak 10% zátěže v porovnání s grafickým ztvárněním výsledku.

Proto si já osobně myslím, že pro provoz XPLANE je lépe více jader, pro provoz FSX vysoký výkon byť malého počtu jader.
 

Xplane - HW požadavky   1. 1. 2015 / 18:35
mirda   
To SSD plánuješ pouze na system? Nebo i s FSX a XPL dohromady?
 

Xplane - HW požadavky   1. 1. 2015 / 18:56
Aldaran
V současné době tam mám pouze systém, XPL mám na separe disku 1TB a zatím s načítáním textur (používám orto ČR) nemám větší problémy, předpokládám, že kdybych létal akrobacii tak se to asi může výrazně projevit. Ale toto chápu jako daň za cenu, přeci jen 512GB SSD je zatím dost raketa. Po té co jsem si zvykl na XPL 64bit tak jsem FSX do PC už ani neinstaloval, pročež nemůžu posoudit, jak by se choval.

Jinak dík za tip, na GTX980. Otázkou je, jestli se s konfigurací
I5-2500K 3.3GHz + 8GM RAM + Assus P8-Z77-V + SSD 128GB
nebude nudit.

p.s. koukal jsem na ty GTX980 a je od spousty výrobců, počínaje ASUS, GAINWARD, MSI, ZOTAC, EVGA... je tam nějaká záludnost a je dobré se něčemu vyhnout?
 

Xplane - HW požadavky   1. 1. 2015 / 19:36
mirda   
Prosim Tě!Ani na akrobacii se ti nic neprojeví! SSD na XPL - je prostě nesmysl. Na XPL je ti nějakej SSD úplně k hov.u!Já nevím kde se tenhle blud pořád bere!
Průměrnej čas pro načtení i pro fototextury ve vysokém rozlišení je výrazně nižší než to, co každý průměrný HDD zvládá.
 

Xplane - HW požadavky   1. 1. 2015 / 19:40
mano
ale ked spustas xplane z SSD a z normal, rozdiel tam je. Ked prelietavas z jedneho stvrca na druhy tak vyrazne je inaksie nacitanie pri SSD
 

Xplane - HW požadavky   1. 1. 2015 / 19:51
mirda   
Ty máš sim pro soutěž "jak se co nejrychlejc načte než začnu lítat"?? Nemyslím to vůči tobě zle jen se nad tím pozastav.
Já o nějakejch přechodech,přelétání z,do jinýho čtverce nevím. Jak se to má SSD vs. HDD projevovat???

 

Xplane - HW požadavky   1. 1. 2015 / 20:05
mano
Ked tvorim/testujem scenerky tak radsej ani nechcem vediet kolko krat pustim xplane

A ten prechod z stvorca na stvorec myslim stvorec, ktory spada pod scenerku napr +49+019 atd atd .. tie sa nacitaju ked letis a tam zalezi na rychlosti SSD
 

Xplane - HW požadavky   1. 1. 2015 / 20:23
mirda   
Tvorba, otvírání. Hm.Znám. Fakt tragedie z tý minuty za celej den navíc. On s tím chce hlavně lítat. Já taky. A mít tam to co tam mít chci a na SSD nikdy nedám. Já Ti rozumím co je čtverec x a přechod do čtverce y. Naprosto přesně. Já se Tě ptám jak to očima poznám, že to mám na SSD?? Video? Snímek? Něco.
Nízkej let na krajinou,nad dálnicí a v tom bingo!!Nebo FL350 ...ježíš to už bude 10 čtverec a já Ti to pořád nemůžu nějak odhalit ten SSD vs. HDD souboj. Hele čoveče teď se zrovna blížím k přechodu z čtverce A do čtverce B a teď....teď by mě to jako mělo praštit do vočí! Teď bych prosil ty čísla,videa,fotky,údaje.
Nic proti tobě kolego.
 

Xplane - HW požadavky   1. 1. 2015 / 20:29
Fabo™   
No jestli si myslis ze to je minuta za celej den, tak mas nejspis sim na SSD uz ted a ani o tom nevis...
 

Xplane - HW požadavky   1. 1. 2015 / 20:36
mirda   
Nemám to na SSD. Používal jsem SSD na nějaký to zkoušení atd. XPL se mi načítá kolem 30 sekund. V čem bych měl jako chrochtat blahem když to bude na SSD za 15???
 

Xplane - HW požadavky   1. 1. 2015 / 20:20
JM   
Taky obcas uvazuju nad porizenim ssd pro xpl Pri samotnym letu se to neprojevi skoro nijak, ale to spousteni... A kdyz tam neco tvoris, testujes, tak je to dost plus, ze to najede rychle.
 

Xplane - HW požadavky   1. 1. 2015 / 20:28
Aldaran
Ale jo, to souhlasí. SSD mám hlavně kvůli startu a obecně chodu Windows (proto bohatě zatím stačí 128MB, XPL pak na normálním HDD. Psal jsem, že poměr efekt / cena 512 MB SSD pro mé účely není úměrný, nicméně pravdou je, že když ladím renderig či jiné věci kde je potřeba restart XPL, zrychlení by nebylo od věci. Tu akrobacii jsem zmínil asi chybně, měl jsem dojem, že při náhlém obratu o dojde k natahování textur za mnou což při použití SSD může mít vliv.
 

Xplane - HW požadavky   2. 1. 2015 / 02:32
Rychlokvaška
Nic proti názoru Mirdo, ale jestli je nějakej komponent systému, do kterýho mi nebylo líto investovat peníze navíc, tak to byl zrovna SSD disk. Pominu celkový vliv vpodstatě na všechno od spouštění OS, instalace, aktualizace, spouštění a provoz aplikací, apod. Můj notes je teď vpodstatě v okamžité použitelnosti čehokoliv na úrovni tabletu a to je sakra dramatický rozdíl.

Pokud jde o Xplane a obecně jakýkoliv jiný soft (FSku nevyjímaje), který hrabe na disk a načítá (deseti)tisíce miniaturních souborů - vliv SSD disku mi přijde naprosto zásadní. Jakmile začneš provozovat něco navíc než default, poznáš to okamžitě. Nejde o to, jestli SSD načte daný objem dat rychleji, než HDD (načte, ale to u běžných velikostí souborů a sekvenčním čtení velkých bloků to nehraje až takovou roli), ale hlavně o to, jak rychleji dokáže dané soubory lokalizovat a po malých náhodných blocích načítat. V tomhle je rozdíl HDD a SSD o několik řádů.
 

Xplane - HW požadavky   2. 1. 2015 / 12:53
mirda   
Aha a další co mu XPL teď lítá 10x rychlejc a ještě to vidí (tu imaginární ručičku sahající pro malé soubory). Jenom proto, že víš(dočetl jsi se,protože to píše výrobce) jak rychle si dokáže najít to a to na disku. Hm. Takže znova. Video,snímky,hodnoty a XPL v akci např. přechod z čtverce X do čtverce Y.Chci to vidět na monitoru. Přesně tak jak to uvidím v XPL. Prostě pokus jak když jeden PC pojede na AMD Phenom a druhej na i7 (například)To je totiž přesně věc jakou jsem si sám vyzkoušel a podobně vyzkoušel i SSD vs. HDD.
Chci ukázku praktickýho, vizuálního přínosu v XPL krom toho, že rychleji naskočí OS a XPL jako takovej.
Já to nemůžu totiž najít a hlavně jsem si toho, jak píšu vejš, na svým stroji SSD vs HDD nikdy nevšiml.
Už mi tady někdo rozumíte???
 

Xplane - HW požadavky   2. 1. 2015 / 13:31
kuma   
No rozumí ti asi dost lidí, ale ty tvé příspěvky vypadají strašně moc urputně. Málokdo má možnost porovnat rychlosti tak jak píšeš ty, tedy pouhou změnou HD - při všem ostatním železe stejném. A takhle zvenčí to vypadá, že to, co si ten SSD pořídili, jsou s ním zjevně spokojenější. Možná subjektivně, ale přesvědčivě. Těch, kteří tady píšou "vyhodil jsem spoustu peněz za SSD a je to horší" - tak těch jsem tady moc nečet...
 

Xplane - HW požadavky   2. 1. 2015 / 14:21
mirda   
Tak to doplním ať to není takový hrubě urputný Omlouvám se Davidovi Kdo tam prostě just chce SSD tak ať ho tam má. Upřesním na co narážím. Dost často se také krom toho jakou, že přesně komponentu řeší poměr ceny a výkonu. Sám jsem se podle tohoto vzorce při pořizování PC komponent úplně moc neřídil, ale budiž jak píšu vejš kdo chce SSD ať ho má. Protože je zas X důvodů proč ten SSD mít. Pojmou už daleko víc a za levnějc.
Když jsem viděl co jsem poskládal za několik let do FSX bylo mi jasný, že cokoliv dalšího okolo simu se musím držet hesla 1 simulátor= pokud možno 2T kvalitní HDD. Přesto jsem nemohl vynechat nějakej ten test HDD vs SSD. Kterej jsem ale prubnul jen u XPL. FSX už prostě....prostě už nebyla chuť.To je vedlejší.
Hlavní je, že jsem prostě praktickej přínos SSD v XPL za tu cenu nenašel. Někdo to vidíte, viděl jste na vlastní oči jinak. Prostě viditelnej test v XPL pro všechny. Ne jen osobní dojem. Protože ten můj dojem je sice můj, ale může bejt úplně špatně a blbě jsem koukal

 

Xplane - HW požadavky   1. 1. 2015 / 20:18
xWing   
Mam ten isty procesor ako Ty, pretaktovany na 4.4GHz a nejake zvysenie FPS som zaznamenal.
No je fakt, ze zakl.doska podporuje iba PCIe 2.0 a GTX980 uz vie aj PCIe 3.0, takze je mozne, ze este nejake to FPS navyse by sa naslo s doskou s PCIe 3.0, ale to je len moja spekulacia.

 

Xplane - HW požadavky   1. 1. 2015 / 20:34
Aldaran
No, to je slovo do pranice, jestli tedy rovnou nejít do nového MB, protože jak jsem vyrozuměl sběrnice u grafiky je poměrně úzké hrdlo a rozdíl přenosové rychlosti mezi 2.0 a 3.0 je dvojnásobný. Otázkou tedy je, jestli dokáže I5-2500K 3.3GHz zásobovat grafiku 16 GB/s, nebo i 8 GB/s je na hraně. Pak by investice do nové MB nedávala smysl.
 

Gonzo
Czech Virtual Air Rescue Service
L39.CZ
O serveru   |   Zveřejňování souborů ke stažení   |   Kontakt   |   © 1999-2024 FlightSim.CZ