FlightSim.CZ   Reklama  
SW Virtual
> Nejste přihlášen Login
  Dnes je sobota 27. 4. 2024 Translate
ÚVOD
LETADLA
KRAJINY
AI PROVOZ
UTILITY
ČLÁNKY
FÓRUM
 Seznam příspěvků
ODKAZY
SCREENSHOTY
VIDEA
INZERCE
PLÁNOVÁNÍ LETŮ
VYHLEDÁVÁNÍ
O SERVERU
RSSRSS - fórum
RSSRSS - novinky
FacebookFacebook
MobileVerze pro PDA
Výpočet délky letu Jeden příspěvek | Celý strom
Výpočet délky letu   30. 3. 2015 / 21:57
Fero
Když aerolinky dělají letové řády, nevíte podle čeho stanovují předpokládanou délku letu? Jen mě zajímalo jestli je na to nějaký vzorec, (s = v*t to asi nebude, když je i mezi dvěma letišti rozdíl, jestli se letí na východ nebo na západ, už na letu do Antalye je rozdíl 15 minut, co teprv přes oceán..), nebo se na to jde empiricky či jak se to dělá...
 

Výpočet délky letu   1. 4. 2015 / 10:57
Blackrat
Délka letu je jasná, normálně klasická traťová vzdálenost mezi dvěma body na ortodromě nebo loxodromě, podle toho jak to letíš. Většinou se to počítá na ortodromě, protože rozdíl je pro krátké úseky mezi jednotlivými body na tratích zanedbatelný. S dobou je to složitější, musíš si let rozdělit na stoupání, let v hladině (případně traťové stoupání kvůli optimalizaci výkonu) a klesání.

Pro každej ten úsek maj dopraváky stanovenej nějakej režim letu kterým to letěj a tomu odpovídá traťová rychlost letu potažmo doba. V letový příručce jsou na to grafy nebo tabulky, ze kterých si to pro hmotnost a konfiguraci mašiny a atmosférické podmínky odečteš. No a pak už je to opravdu jen t = s / v .
 

Výpočet délky letu   1. 4. 2015 / 10:58
Blackrat
Jo, ještě samozřejmě pro ten čas musíš započítat vliv větru
 

Výpočet délky letu   1. 4. 2015 / 11:37
Blackrat
Vliv větru = oprava pravé vzdušné rychlosti (TAS) na základě rychlosti a směru větru.
Viz výpočet navigačního trojůhelníka, např. tady:

http://www.bemoair.com/oldpages/ruzne/vypocet%20navigacniho%20trojuhelniku.pdf
 

Výpočet délky letu   1. 4. 2015 / 11:21
MzM   
Z mého pohledu amatéra, co občas něco přečetl:

Co vím, tak i krátké vzdálenosti se lítají v koridorech, to je od majáku k majáku, ne? Nevím, letěl jsem jen párkrát a nikdy to nebylo přímo. A rozdíly můžou být i proto, že se jedním směrem lítá jinudy jak druhým? To je asi na krátké vzdálenosti blbost, co?

Přes oceán, pokud vím, se koridory mění dynamicky podle počasí, aby se využilo větru v zádech, takže tam to bude asi dost o půrměrech/zkušenostech. Větru přece jen neporučíš, aby celou cestu foukal stejně. I když se nějaké rozdíly asi dají dohnat, když letadlo trochu přidá, případně přiletí dřív, když hodně fouká. Tady bych řekl, že výpočet bude jen přibližný, po cestě se může zpřesňovat.
 

Výpočet délky letu   1. 4. 2015 / 11:28
Blackrat
To jsem samozřejmě myslel, jde mi o měření těch vzdáleností mezi majákama - do cca 60nm. Veskutečnosti jak určo víš tam už ani většinou žádný majáky nejsou, jen body na RNAV tratích. Délka letu se měří samozřejmě po trati, ne přímo.
 

Výpočet délky letu   1. 4. 2015 / 11:38
Lejzy
Ale zase to asi nebude takova divocina, jako pri planovani konkretniho letu, takove presnosti dosahnout nemuzes, protoze se ti vitr a dalsi faktory (obsazeni letadla) behem roku meni.
 

Výpočet délky letu   1. 4. 2015 / 11:46
Blackrat
Před letem se tiskne věc, které se říká Operation Flight Plan (OFP) a tam se tím počítá zcela běžně - v den letu už je z modelu rychlost a směr větrů +-předpověditelná. Meteo data předpovědi pro celej svět jsou dostupná ve formátu GRIB. Pokud se teda bavíme o letech airlinerů. Pro plánování malejch letadel by to mělo bejt taky podobný - před letem bys měl mrknout na ČHMÚ na leteckou předpověď a přepočítat si traťový rychlosti tak aby to sedělo. V reálu na to samozřejmě asi všichni dlabem, pokud zrovna neletíme navigační soutěž. Ale já třeba jsem hračička, tak to počítám a jsem rád že mi to pak sedí - jak na simu tak v reálu
 

Výpočet délky letu   1. 4. 2015 / 13:27
Lejzy
Ale to je mi jasne. Ale tazatel se ptal na letove rady. Proto ja povidam, ze pro letove rady takovej hracicka byt nemuzes, protoze kazdy den to stejne vyjde trochu jinak.
 

Výpočet délky letu   1. 4. 2015 / 15:35
Blackrat
Aha, já se překouk že mu jde o tohle.. No to bude nějak zprůměrovaný bych řek. A zajímalo by mě to taky
 

Matematika a letectvo   1. 4. 2015 / 14:51
Hudyyy
Keď už sa tu rozbehla táto zaujímavá téma, zaujímalo by ma kde všade sa dá využiť matematika v letectve? Na konci ročníka mám odovzdať prácu z matematiky, kde si mám vybrať akýkoľvek odbor, ja som si vybral letectvo. Keďže nelietam a o lietadlá sa skôr zaujímam po technickej stránke tak ma zatiaľ napadá len výpočet obsahu paliva a už spomínaný výpočet dĺžky letu.
 

Matematika a letectvo   1. 4. 2015 / 17:18
Fabo™   
Vsade, palivo, naklady, najroznejsie planovanie, optimalizacia, navrhy lietadiel...
 

Matematika a letectvo   1. 4. 2015 / 21:27
PB   
Tak ono záleží, jeslti se jedná o matematiku základoškolskou, středoškolskou, nebo vysokoškolskou, žejo

PB
 

Matematika a letectvo   1. 4. 2015 / 21:44
Hudyyy
Stredoškolská
 

Matematika a letectvo   1. 4. 2015 / 22:53
Lejzy
Tak ta je potreba uplne vsude. Ovsem sama nepostaci. Je mnoho oblasti, kde je potreba ta vysokoskolska matematika, koneckoncu, na vsech technickych skolach je matematika zaklad.
 

Výpočet délky letu   1. 4. 2015 / 23:12
Tragédie v JRD
Letové řády - pokud myslíš takový ty, co máš někde v knížecce někde vytisknuté, tak to je +/- doba letu (pomocí t = s/v), a k tomu připočtený různé pišvejcovy konstanty (doby pojíždění, vyčkávání na přistání a další hromada dalších hodnot - převažující směry větru apod).

tahle hodnota je spíš marketingová, protože z ní se počítají případné kompenzace za zpoždění a podobně ... a všimni si, že i na krátkých evropských letech není problém z letadla vystupovat dvacet minut před časem, který je uvedený v letáku .
 

Czech Virtual Air Rescue Service
FS Medlánky
MZAK
O serveru   |   Zveřejňování souborů ke stažení   |   Kontakt   |   © 1999-2024 FlightSim.CZ