FlightSim.CZ   Reklama  
SW Virtual
> Nejste přihlášen Login
  Dnes je sobota 4. 5. 2024, svátek má Květoslav Translate
ÚVOD
LETADLA
KRAJINY
AI PROVOZ
UTILITY
ČLÁNKY
FÓRUM
 Seznam příspěvků
ODKAZY
SCREENSHOTY
VIDEA
INZERCE
PLÁNOVÁNÍ LETŮ
VYHLEDÁVÁNÍ
O SERVERU
RSSRSS - fórum
RSSRSS - novinky
FacebookFacebook
MobileVerze pro PDA
[Návod/Tip] Jak si doma postavit TrackIR... Jeden příspěvek | Celý strom
[Návod/Tip] Jak si doma postavit TrackIR...   28. 4. 2015 / 18:35
Pan Letadlo   
Zdravím.

Tohle je určitě něco, co hodně lidí zná a už se to tu i snad probíralo, ale stejně bych to rád znovu zmínil, zvlášť proto, že jsem se k tomuto řešení sám uchýlil.

Pokud se Vám zdá TrackIR moc drahý, můžete si jednoduše postavit doma vlastní řešení s téměř identickou funkčností za zlomek ceny, v mém případě asi 6 stovek. Stačí k tomu:

• Postavit "trackclip", což jsou 3 IR LED diody, odpor a pár drátů na konstrukci s nějakou možnosti připnutí na sluchátka (já použil klips z ramínka na kalhoty). Nebo si integrujte ledky do kšiltovky.
• Sehnat kvalitní webkameru s možností odejmutí IR filtru, nejlépe PS Eye pro Playstation 3.
• Nainstalovat podpůrný software, buď FaceTrackNoIR nebo Opentrack, obojí samozřejmě zdarma.

Funguje to na výbornou, zkoušeno v DCS a ETS2, ale jinde určitě taky nebude problém. Co se týče rychlosti, to nedokážu objektivně posoudit, protože jsem TrackIR neměl a nevím, jakou odezvu má ten. Rozhodně to ale není nic hrozného (za ty prachy hlavně), nepředstavujte si sekundové spoždění, to ne. Podle mě tam ta odezva vždycky nějaká bude, takže asi jenom plaším, problémy s tím rozhodně nemám. Dalším faktorem taky bude to, jak kvalitně si to postavíte.
Hlavně mi netvrďte, že to není potřeba. Nepotřebujete teoreticky ani joystick, šipky jsou OK. Roky jsem lítal s rozlížecím kloboučkem, ale možnost otočit plynule hlavou, přiblížit se a něco přečíst z displejů, nebo se vyklonit tak, aby člověk viděl runway schovanou za rámem kabiny, to je k nezaplacení. Možná u dopraváků, pokud za vás lítá autopilot, se bez toho asi obejdete, ale já už se ke rozhlížení čudlíkama nebo myší nevracím Majitelé TrackIR ví, o čem mluvím.

►►► Pár tipů:

Webkamera:

Doporučuju PS3 Eye. Kvalitní kamera s možnosti snímání až 75fps kde s trochou snahy lze oddělat filtr. Ovšem POZOR, na trhu se objevují dvě verze a oddělat jde pouze z jedné. Jak je od sebe rozlišíte se můžete podívat v odkazech dole.
Na jiné kamery bych si dával pozor a zkusil bych hledat nějaké info na netu, protože nějaké levné šmejdy co umí akorát 30fps jsou na nic a kolikrát z toho člověk ten filtr neoddělá.

Dále samozřejmě přidáte filtr, který bude blokovat viditelné světlo a propuštět IR. Nejjednodušším řešením je tam narvat kousek z běžné diskety. Ovšem upozorním, že toto vám bude fungovat pouze v případě, že v zorném poli kamery nebudete mít okno nebo nějaký světelný zdroj. Absolutně ideálním řešením je použít IR fotografický filtr pro vlnovou délku korespodující s použitýma ledkama (nejlíp 880nm), ale co jsem zatím našel, tak to stojí majlant. Jiné možnosti filtrování zatím zkoumám.
S tou disketou je problém, že nefunguje jako pásmová propust (jedna vl. délka skrz, zbytek blokován), ale jako horní propust, tzn. ona sice vyblokuje viditelné světlo, ale všecko ostatní pustí, takže krom LED i IR spektrum ze slunce.

Pokud se rozhodnete pro PS Eye, je potřeba ještě ovladač, který je ke stažení zde: https://codelaboratories.com/downloads/
...za 3 dolary. Nevím proč, donedávna byl od nich normálně zdarma a já ho tak taky stáhnul, tak pokud je vám za těžko to kupovat, koukněte se po netu, 100% k dispozici je.

"Trackclip":

Řešení konstrukce nechám na vás, ať už chcete stavět clip nebo vrazit ledky na kšiltovku, jako to máte u TrackIR s těma odraznýma ploškama. Pro inspiraci je možno použít google a "homemade trackclip" nebo "diy trackclip" a podobně. Dejte si pozor na výpočet předřadného rezistoru pro led, ať je nezničíte nebo ať něco neposerete pokud se rozhodnete napájet rovnou z USB (já to tak mám). Výběr led nechám taky na vás, preferoval bych ale něco s 880nm. Na internetu doporučujou SFH485P hlavně díky širokému úhlu vyzařování (což je důležité, když otočíte hlavou), ale u běžné ledky prostě stačí uřezat tu zakulacenou špičku a pojezdit celý plášť smirkem pro lepší rozptyl světla. Já použil nějaké obyčejné LED s trapným 30° úhlem vyzařování a po úpravě pilkou a šmirglem fungujou stejně jako ty doporučené, které u nás stejně v maloobchodě neseženete.

Software:

Osobně se mi nejvíce osvědčil FaceTrackNoIR. Nenechte se zmást názvem, FTNoIR obsahuje plugin PointTracker, který vám ty ledky bude snímat. Alternativou je pak ještě opentrack, ale ten jsem nebyl schopný zprovoznit s dostatečnou stabilitou, ale třeba to bylo rukama, protože ho spousta lidí používá.
Nebudu se tady rozepisovat moc o nastavení, protože křivky si musí každý nastavit sám podle vlastního vkusu a zbytek je popsán v manuálech a ani to není žádná věda. Není ale samozřejmě problém cokoli řešit tady ve stromu, individuálně, pokud vám něco nebude jasné, proto to tady dávám.

Alternativy:

- Vysypat 8 tisíc za TrackIR.
- Sehnat TrackIR někde levněji, třeba použitý nebo starší verzi.
- Nechat webku snímat pouze tvář, ale to nedoporučuji (nestabilní, funguje pouze při dobrém světle)
- EDtracker, malá krabička se snímačem polohy, žádné ledky ani webka. Drahé, pouze 3DOF, asi na prd.
- Smartphone headtracking (google). Přiděláte si telefon na hlavu a jedete. Zkoušel jsem, mi to nefungovalo, ale prý je to dobré. Pro zvýšený komediální efekt zkuste rovnou tablet.
- Koupit hotové řešení od Delan Engineering zde: http://www.delanengineering.com/shop/
Prodávájí buďto jenom hotový clip nebo rovnou celé řešení i předělanou webkou, kdy to celé jenom zapojíte a nastavíte. Výjde to ale trochu dráž než vlastní konstrukce, ovšem zas oproti TrackIR...

Užitečné odkazy:

- Rozdíl mezi dobrou a špatnou PS Eye kamerou (dobrá ma vypouklé sklíčko, blbá rovné):

http://nuigroup.com/forums/viewthread/5189/
http://www.peauproductions.com/blog/2009/04/17/the-two-types-of-ps3-eye-stock-lenses-pictures-of-each/comment-page-1/

- Rozdělání webkamery a vytěpání filtru:

https://codelaboratories.com/research/view/ps3-eye-disassembly
http://www.instructables.com/id/The-EyeWriter/step6/Hack-the-PS3-Eye/
https://www.youtube.com/watch?v=dARYtAQQpDw

- Stavba a rozměry trackclipu, ale nemusí to být přesně takhle, ty rozměry se pak stejně zadávají v programu podle konstrukce. Jak si to ubastlíte, už záleží na vašem umu a dostupném materiálu:

http://myfreetrackheadset.blogspot.com/

- Výpočet rezistoru, ale pokud tomu nerozumíte, elektro věci prosím s někým konzultujte, nebo se zeptejte:

http://www.somr.genezis.eu/elektro/VypocetOdporuLED.html

- Skvělý pomocník na všecko:

https://www.google.cz/

Dá to všechno trochu práce, ale mi ten cenový rozdíl za chvilku googlování, koupi trochy materiálu a pár hodin bastlení rozhodně stál. Kdyby něco, tak se ptejte. Ať to lítá, J.
 6x  

[Návod/Tip] Jak si doma postavit TrackIR...   28. 4. 2015 / 18:43
Unyax
Jen bych upřesnil, že TrackIR stojí 150 €.
 

[Návod/Tip] Jak si doma postavit TrackIR...   28. 4. 2015 / 19:06
Fabo™   
Hezke.

Osobne doporucuju pouzit LEDky svitici ve viditelnem spektru a s filtrama se nehrat. Zustane vam i docela povedena webkamera pro bezne pouziti.
 

[Návod/Tip] Jak si doma postavit TrackIR...   28. 4. 2015 / 19:10
Pan Letadlo   
Samozřejmě i to jde, pokud ti nevadí, že ti ty ledky budou všechno ozařovat. Osobně si nedovedu mít na sobě tři světýlka co mi svítí do monitoru
 

[Návod/Tip] Jak si doma postavit TrackIR...   28. 4. 2015 / 20:32
Fabo™   
Clovece, mozna to zalezi od monitoru, ale ja odraz nak ani nevnimam.
 

[Návod/Tip] Jak si doma postavit TrackIR...   28. 4. 2015 / 20:57
Pan Letadlo   
A zkoušel si to i při nočním letu? Myslím noc v simu, kdy máš všude tmu a svítí jenom budíky. Já třeba jo a bylo to nepoužitelné. Ale je dost možné, že bude záležet na povrchu displeje.
 

[Návod/Tip] Jak si doma postavit TrackIR...   28. 4. 2015 / 20:01
happypetr   
Na kochačky a VFR lety používám zmíněný free addonek "FaceTrackNoIR" a nemůžu si ho vynachválit. Pokud máte nějakou webku s dobrým rozlišením, tak doporučuji vyzkoušet. U pana Googla najdete spoustu nastavení, které vám budou vyhovovat.

http://facetracknoir.sourceforge.net/home/default.htm
 

[Návod/Tip] Jak si doma postavit TrackIR...   28. 4. 2015 / 20:53
Pips   
Mám, sestavil jsem si podle přiloženého obrázku a několika rad těch, co se v elektrice vyznaj - protože já jsem se o tom na škole za tři roky naučil jenom to, že to kope a teče i do kopce - a lítání s tím je paráda. Rozhlížení přes klobouček už fakt néééé

Používám nástroj FreeTrackNoIr a pokud se vám nechce nic letovat a stavět, můžete vyzkoušet místo point trackeru (světýlka) faceAPI, která přes webku rozpoznává poměrně spolehlivě váš ctěný ksichtík a za dobrého světla je to také použitelné. Ale světýlka jsou spolehlivější.
41031 B / 750 x 550 / 2wc2p8w.jpg
 

[Návod/Tip] Jak si doma postavit TrackIR...   29. 4. 2015 / 19:53
mirda   
Bastlit se s tim asi (hned teď) nebudu, ale mockrát děkuji kolego za to jak si to sepsal a dal do kupy v jednom místě pro ostatní.
 

[Návod/Tip] Jak si doma postavit TrackIR...   30. 4. 2015 / 20:39
Joskapilot
Na netu je spoustu návodů, ale zrovna tento bych nikomu nedoporučoval.
Paralelní zapojení se třemi 30ohm odpory a hlavně použitím baterii co nejsou určeny k nabíjení je zvrhlost.
Zatím nejjednodušší verze napájení baterii je použít zapojení do série 3x IR LED SFH485P a odpor 10 ohm s napájením powerbankou co je určena k mobilům a pod. Powerbanka třeba 2600mAh má kolem 76g hmotnost.
Nabíjí se nabíječkou na mobil (microUSB)
Některé mají i ledky pro kontrolu stavu nabití
Regulují napětí a tím IR nemění intenzitu světla až do vybití aku
Celkově vám toto řešení déle svítí (menší ztráty energie)

Pro ty co chtějí použít 2x AA nebo 2xAAA baterie(nabíjecí!) se dá použít driver
http://www.dx.com/p/produino-dc-dc-3v-to-5v-1a-usb-power-boost-module-red-silver-282901#.VUJ1USHtlBd

Joska
 

[Návod/Tip] Jak si doma postavit TrackIR...   30. 4. 2015 / 12:18
ondras   
Zdar.
Tak mě napadlo, proč se ověšovat baterkama nebo dalším usb kablem...
Co kdybych vymontoval z kamery IR filtr a přímo do kamery nebo vedle ní nainstaloval silnější IR diodu. Např: http://www.gme.cz/led-ir-infrared-1w-120-d8-p518-185


Na sluchátka nebo kšiltovku bys pak mohl dát jen reflexní odrazky jako u trackIR.
Myslíš, že by to fungovalo?
 

[Návod/Tip] Jak si doma postavit TrackIR...   30. 4. 2015 / 13:59
JirkaK
TrackIR na ty reflexní body svítí celkem čtyřmi diodami.

Problém reflexních ploch je menší spolehlivost, resp. vyšší náchylnost na zachytávání artefaktů než u IR diod.

Má, byť sice kratičká zkušenost s TrackIR4 je, že za jasného dne, pokud nezatáhnu žaluzky se s reflexníma bodama vůbec nechytám a senzor sejme kde co a s IR diodami je to někdy taky na štíru - ve chvíli kdy jeden z bodů vstoupí do "osvícené" části senzoru.

Ano mám TrackIR namířeno směrem k oknu, ale pokoj je orientovaný na severozápad, takže přes den tam přímé sluneční světlo nejde. Stačí tedy poměrně málo aby se to stalo nespolehlivé. TrackIR5 senzor je dle diskuzí na toto trošku lépe připravený, ale ani u něj se tomu dá vždy zabránit.

U "bastlené" kamery bych očekával větší náchylnost na běžné světlo, zvláště pak s použitím reflexních bodů.

Osobně jsem dal přednost hotovému a funkčnímu řešení v podobě TrackIR4 (TrackIR5 je technicky lepší, ale herně krom lepšího úhlu záběru nemá praktický přínos který by obhájil 40-50€ navíc), který lze nový v Evropě koupit už od 110€ + doprava, než obětovat peníze a čas do schánění vhodných součástek, materiálu a prostředků k vytvoření alternativy a to doporučuji každému, kdo nemusí otáčet každou kačku a váží si svého času více než peněz.



Před TrackIR jsem zkoušel mobil... pokud jsem použil aplikaci, kterou tady autor příspěvku zmiňuje, dělalo to psí kusy, nebyl jsem schopný srovnat pohyb s požadovaným efektem na obraz. S OpenTrack to ale běželo parádně na mém Huawei P6, na ženiném Tesco telefonu (Medion) ale akcelometr dával nějaké nesmyslné data, takže je to evidentně závislé na možnostech telefonu. Klíčové ale je že přijdete o vektory. Tedy bude funovat Yaw, Pitch a Roll, ale už ne osy X,Y a Z. S mobilem na hlavě pak ještě narážíme na problém vyzařování signálu (tel. část lze vypnout, Wifi naopak musí běžet). Ne každý pak má v počítači wifi kartu nebo wifi router (opentrack a počítač se simulátorem musí být na stejné síti).


Jinak souhlasím s autorem vlákna, pokud zkusíte TrackIR či nějakou alternativu, už asi nebudete chtít lítat jinak. Pravda, pro airlinery, kteří krátce po startu zmáčknou AP a koukají téměř celou přípravu a let na "budíky" a přistávají s přístrojovým naváděním to tak zajímavé není a naopak může vadit (a většinu času to bude v režimu PAUSE). Pro VFR nebo a takové to domácí lítáníčko je to nenahraditelná a návyková bomba.

 

[Návod/Tip] Jak si doma postavit TrackIR...   30. 4. 2015 / 15:05
Fabo™   
Pokud cloveku staci otaceni a nepotrebuje posun, lze pouzit ED Tracker, postavitelny za cca 5 stovek, spis min.
 

[Návod/Tip] Jak si doma postavit TrackIR...   1. 5. 2015 / 17:34
Joskapilot
Leon koupil TrackIR a nakonec se vratil k freetracku, protoze ma naproti monitoru svetlo,ktere TracIR rusi,naproti tomu freetrack se da dobre nastavit a svetlo uz nevadi.
Kdo neznate Leona, tak mrknete na jeho web zde http://www.virtualnipilot.cz
Pokud dodrzite zpravny postup pri vyrobe freetrack Ir clipu, tak vam bude stacit 650kc i s webkamerou Ps3.
Navod mam zde http://joskapilot.webnode.cz
Je tam i video navod jak instalovat,zatim jen na win 7/64bit, samozrejme funguje i pod win 8.1.
Osobne jsem postupne presel k bezdratovemu freetracku, a bezdratovym sluchatkam od Sony, baterii mam z powerbanky a je spolecna i pro bezdratova sluchatka, takze nic neresim a jen po letani odlozim sluchatka na dokovaci zakladnu a baterie lion 2600mAh se nabije ,jedine co musim resit je zapnout z boku IR clip a sluchatka
 1x  

Czech Virtual Air Rescue Service
FS Medlánky
L39.CZ
O serveru   |   Zveřejňování souborů ke stažení   |   Kontakt   |   © 1999-2024 FlightSim.CZ