FlightSim.CZ   Reklama  
SW Virtual
> Nejste přihlášen Login
  Dnes je pátek 3. 5. 2024, svátek má Alexej Translate
ÚVOD
LETADLA
KRAJINY
AI PROVOZ
UTILITY
ČLÁNKY
FÓRUM
 Seznam příspěvků
ODKAZY
SCREENSHOTY
VIDEA
INZERCE
PLÁNOVÁNÍ LETŮ
VYHLEDÁVÁNÍ
O SERVERU
RSSRSS - fórum
RSSRSS - novinky
FacebookFacebook
MobileVerze pro PDA
Ultimate Terrain X Europe v.2 Jeden příspěvek | Celý strom
Ultimate Terrain X Europe v.2   3. 5. 2015 / 17:07
Mnuk
Zdravím, chtěl bych se podělit o zkušenost s Ultimate Terrain X update V2.0.

Používám textury GEX WORLD EDITION a UTX pro topografii. Zpráva o o vydání UTX verze 2 mě docela nadchla, aktualizivaná dopravní síť, přidány 3D mosty, vjezdy do tunelů, atd. A k tomu pro majitele 1. verze slušná cena... 15$. Koupil jsem, nainstaloval jsem.

Dopravní síť detailní, mosty solidní, textury krásné. Pak ale přišlo zklamání... proti předchozí verzi je krajina v ČR naprosto jednotvárná. Ono i předtím byla krajina v ČR mnohem víc rozdrobená, než je ve skutečnosti. Ale v nové verzi zmizely např. lesy - třeba takové centrální brdy jsou úplně holé. Ve městech je řídká zástavba a spousty stromů a některá města prostě zmizela. Kde byly neobydlené oblasti se stepí, např. oblast Ralska, je teď zemědělská krajina... no prostě nějaká podobnost s reálnou krajinou se ztratila, pro orientaci katastrofa.

Ještě trochu doufám, že je to jen nějaká chyba v instalaci. Zkusil jsem klasicky UTX vypnout a znovu zapnout, totéž i s propojením GEX a UTX, vrstvy landclass ale vypadají být ve správném pořadí, a tak mě asi čeká návrat k první verzi.

Máte někdo s UTX v2 stejnou zkušenost?
Pro představu přikládám obrázky stejného výřezu v obou verzích, uprostřed LKPM.

Jirka
65377 B / 750 x 469 / Brdy a Hrebeny v1.5.jpg
68028 B / 750 x 469 / Brdy a Hrebeny v2.jpg
 

Ultimate Terrain X Europe v.2   3. 5. 2015 / 17:48
JirkaK
GEX a UTX nepoužívám, v tomto směru jsem u FTX produktů. Nicméně, nejsou tyhle dva produkty příliš obecné? Tedy že to mění data bez nějakých konkrétních detailů? Jinými slovy, že nějakou přesnost pro VFR bych očekával až u detailnějších produktů kde těch 30 dolarů bude stát samotná Česká Republika a ne celá evropa? Asi jako je u FTX openLC versus full region.

Jinak v tom UTX mělo dojít k kompletní úpravě ladnclassů tudíž bych řekl, že se ta změna dala očekávat.

U těch obecných produktů bych od toho víc než nějaké vizuální vylepšení neočekával. Zvlášť pak u těch UTX, kde je zcela typický názor že na VFR se daleko více hodí FTX.
 

Ultimate Terrain X Europe v.2   3. 5. 2015 / 18:32
Mnuk
No ona ta kombinace GEX-UTX nebyla tak špatná, když ještě byly prvky krajiny na svém místě

Koukám na FTX, je to opravdu krásné. Jakou kombinaci pořídit pro VFR, a do jaké míry FTX odpovídá skutečné topografii? Potřebuju Global, Vector i LC?

Díky.
 

Ultimate Terrain X Europe v.2   3. 5. 2015 / 21:06
JirkaK
V tomto směru moc neporadím, neb čistě VFR nelítám a nezakládám si na přesnosti, nicméně Global je nutnost v podstatě pro vše co není "full region". Vectors jsou určitě fajn. Tohle jsou globální věci a pokud nenakupuješ na torrentech, tak i poměrně drahé. V současné chvíli díky slevě se ale oba dohromady dají pořídit za 105AUD (full cena je 170).

Je třeba si uvědomit co ty jejich addony dělají.

Global Base - náhrada původních textur
Global Vectors - update vektorových dat, někde i nějaké opravy pro letiště...

openLC - globální regiony (zatím je jen evropa). V zásadě náhrady landclass, úpravy autogenu, vlastní textury... třeba na starém městě v praze jsou baráčky s červenými střechami a ne paneláky... a obecně to více odpovídá evropské architektuře. Bez base nefungují.



Full Region - relativně malé oblasti (v evropě typicky celá země, nebo velká část, v Americe nějaké oblasti o rozloze +- jednoho státu). Full region nepotřebuje base, vectory ani openLC, vše pro danou oblast je obsaženo, navíc obsahuje i podrobnější mesh data. Full region typicky obsahuje nemalé množství fotoreal lokalit a jiných prvků. Výhodou je, že v rámci toho regionu šahají i na letiště, takže i na malinkatém lokálním letišti člověk většinou může předpokládat víc než runway uprostřed ničeho. Tohle je na VFR dle mě to jediné možné, pokud nebudu používat čistě fotoreál scenérii.

Letiště - u těch je třeba brát v potaz, zda jsou globální (těch je jen pár), tedy vyžadují base nebo lokální, které vyžadují konkrétní region. Od těchto letišť můžeš předpokládat vysokou kvalitu zpracování, typicky je pokryto cca 300km čtverečních okolí, kde kvalita textur často neklesne pod 60cm, mesh většinou 5m.

Aby sis to vyzkoušel, tak doporučuji na fullterrain.com a stáhni si Pacific Norwest pro demonstraci full regionu (je tam i free letiště, které svou kvalitou sahá těm placeným na paty), popřípadě Iceland demo pro demonstraci Base+Vectors+openLC Europe, jen bacha,v demu jsou navíc mesh data (FS Pilots Global), ale ty jsi teď schopný pořídit zadarmo v +- kvalitě právě toho FS Pilots Global.
 2x  

Ultimate Terrain X Europe v.2   3. 5. 2015 / 23:06
Mnuk
Moc díky za vyčerpávajíci info o filozofii FTX.
 

Ultimate Terrain X Europe v.2   4. 5. 2015 / 07:24
biblbrox   
Ideální kombinace pro VFR je X-plane 10 + ortofoto ( http://zonephoto.x-plane.fr/Cartes.php ) + data z open street maps ( http://world2xplane.com ).Nehledě na to, že ušetříš za předražený addony k FSX.
 

Ultimate Terrain X Europe v.2   4. 5. 2015 / 09:05
JirkaK
Nezlob se ale FSX a XPL se moc dobře nedá srovnávat.

Ve FSX dostaneš funkční a uživatelsky přívětivý produkt, legálně už za 5€ pokud to trefíš správně. V X-Plane, pak získáš SW, který když otevřeš, tak netušíš pořádně o co jde. Naprosto nepřehledné settings. Celkově pojato tak, aby sis s tím pořádně pohrál. Out of box je prostě FSX daleko přívětivější, subjektivně i pěknější, ano nemá tak reálný model jako Xplane, což je také asi jediná výhoda, když pominu to že je to 64bit a permanentně se vyvíjí (v zásadě to není hotový produkt). Pokud si to koupím na DVD, pak to bude neskutečně vlezlé tím, že potřebuji DVD v mechanice (kterou snad už dnes nikdo do nových kompů nedává a má k dispozici max externí), na stažení (Steam) je to pak poměrně cvalík (a otázkou je zda podporuje offline režim). V každém případě rozdíl ceny je 50€. Nevím zda XPL obsahuje learning center nebo mise či snad multiplayer, ATC tuším taky stojí za bačkoru. To jsou věci, které nejednoho člověka přilákají a baví. A lítání na vatsim/ivao prostě není pro člověka, který chce koupit, zapnout a lítat (já se prokousal registrací a pak na mě vypadl obrovský dokument, který mě chuť do online okamžitě vzal).

Pak je otázkou co jsou předražené addony. Ono nebude to hlavně tím že ty předražené addony na XP vůbec nejsou? Když kouknu třeba na FlightSimStore tak tam vidím 10 DVD položek a 50 stažitelných položek. Pro FSX je jich přes 200 v DVD a přes 1100 v download sekci. Na steamu je jich asi 2 desítky a ceny... hmm +- stejné jako u FSX, tedy v rozmezí cca 20-30€. Problém je, že když chci něco náhodou koupit, tak na XPL si moc nevyberu a chybí tam kvalitní letadla - PMDG (ok v březnu vyšlo DC-6, což ale virtuální airlinery moc nezaujme), A2A nebo Real Air... sakra já si nedokážu představit že bych mohl existovat bez dokonale zpracovaného Turbine Duka. FlyTampa ani FTX letiště/scenérky... chjo... to lítání na Xplane musí být chmurné...


Je hezké že budu mít na XPL nějakou fotoscenérku... ale tu snad seženu i na FSX, ne?
Například 9 americkách států kompletní fotoreal scenérky, což jsou desítky GB, možná stovky GB dat najdeš zadarmo: http://www.blueskyscenery.com/index.html Čerstvě třeba mesh data pokrývající celý svět najdeš zdarma a kvalitou je blízký (někde i lepší) placenému produktu za nějakých 90 dolarů... těch free věcí bude na FSX neskutečně více.

Další výhodou je, že většina věcí pro FSX běží i na Prepar3D, takže pokud by člověku skutečně chyběl moderní engine, pak může šáhnout sem aniž by vyhodil peníze oknem.

FSX a XPL má vlastní cílové skupiny a ty se myslím dost liší.

 

Ultimate Terrain X Europe v.2   4. 5. 2015 / 11:02
Pips   
Nedá mi to a trochu do toho vstoupím

Srovnávat se samozřejmě dají, ale tady se to obecně hůře snáší, když se najde něco, co na MSFS nefunguje

Pokud si pořídíš XPL, tak tušíš o co jde. Přívětivost je poměrně dobrá, jen lidé zvyklí dlouhá léta na to v podstatě pořád to samé GUI MSFS jsou trošku v šoku, že to vypadá jinak. Po nějaké době používání bych já bloudil naprosto stejně ve FS. Už by mi přišlo nenormální, ačkoliv jsem to kdysi taky používal.

Cokoliv, co se permanentně vyvíjí označit v jakékoliv verzi vydání za nehotový produkt, to je fakt nesmysl . Každá z vývojových verzí je určitě hotová Nehotový produkt je spíše to první - nesteamové FSX, kteréhož vývojový tým se ocitl na dlažbě, než to stihli pořádně dodělat (dx10 preview s tolika bugy). Jak je na tom steam verze nevím.

ATC máme v xpl taky, zní to docela dobře. Jak funguje nevím, když to začalo žvanit, přeladil jsem někam, kde bylo ticho, abych měl na lítání klid

Multiplayer máme taky, ale ten by snesl tu uživatelskou přívětivost Jestli je na tom něco nepřívětivý, tak je to zprovozňování multiplayeru. Ale pokud už to komunikuje a letí se, tak je to fajn.

Mise XPL nemá. S potenciálem, jaký XPL má, je docela škoda, že tam mise nejsou.

Addony taky budou, MSFS má dost náskok, ale už se objevujou moc zdařilý kousky. Jak scenerie, tak letadla. Takže se naše dva tábory můžou v podstatě furt hádat

 

Ultimate Terrain X Europe v.2   4. 5. 2015 / 11:18
happypetr   
"Takže se naše dva tábory můžou v podstatě furt hádat" HURÁ
 

Ultimate Terrain X Europe v.2   4. 5. 2015 / 11:32
JM   
Pěkný mise může mít i XPL, stačí začít lítat u CVARS, ne?
 

Ultimate Terrain X Europe v.2   4. 5. 2015 / 11:39
Pips   
Jasně, to samozřejmě jo. Srovnával jsem jen výchozí produkty
 

Ultimate Terrain X Europe v.2   5. 5. 2015 / 11:54
Lukyn
No já po všech chválách na Xplane chtěl také přejít. Když se objevil na steamu, tak jsem neváhal a koupil za nějakých 800,-. Po spuštění jsem byl šokován rozhraním. Vůbec mě nevyhovovalo, že se to objeví hned ve hře, ž tam žvaní (asi na dokreslení atmosféry) 20min nahrávka ATC pořád dokola, že se to neskutečně blbě nastavuje(hlavně pokud máte homemade kokpit se spoustou tlačítek a os) a hlavně ty naprosto otřesné zvuky motorů(pouze jeden zvuk co se zrychloval nebo zpomaloval). Grafika byla hezká, ale letiště v základu jen placky s dráhou. Základní letadla nic moc provedení. No zkrátka aby to fungovalo a vypadalo ia jako FSX po čisté instalaci, bylo by nutné značně zamakat. Lituji těch vyhozených 800 a k Xplane se nevrátím. Můj názor.
 

Ultimate Terrain X Europe v.2   5. 5. 2015 / 12:07
MzM   
Jak se ve FSX nastavuje akce pro osu č.8 a tlačítko č. 93?

Baobab je krásný až úžasný strom.

Modrý kyblíček je lepší jak zelený.

Kritika není útok.

Neútočte na sebe, není to hezké.

Na vizuální polítání je skutečně nejlepší ten Googlí simulátor.

 

Ultimate Terrain X Europe v.2   5. 5. 2015 / 12:15
Lukyn
jaký tlačítko 93 nebo osa 8? prostě si vyhledám carb de ice a zmáčknu přepínač carb de ice na panelu, nebo si zajdu do os a vyberu mixture a posunu s červenou pákou na kokpitu a je to... moje tlačítka se nejmenují 93,94,95 Jinak to ostatní vyjádření je naporsto scestné. Já jsem člověk vyžadující za své peníze to co chci. To znamená, že chci jednuduché nastavení abych nemusel po každé reinstalaci, nebo update kokpitu trávit několik hodin studováním nastavení a hlavně grafickou dokonalost. Čímž myslím hezké mraky, hezkou vodu, krásné lesy, pěknou trávu, baráčky, bloom, HDR atd... je mi jedno, že praha je pokroucená, nebo že sněžka nemá přesný tvar. Po addonech co tmelí povrch aby odpovídal reálu mě nezajímá, protože je to hra a já chci hrát. Kdybych se chtěl proletět nad skutečnou Prahou zajdu na letňany. Ale jak říkám je to hra a já ji chci hrát a být spokojený. A k tomu mi slouží FSX perfektně. Je nenáročné, dobře se moduje a nastavuje. Xplane je pro mě spíš techdemo s dobrým modelem letu a to pro mě není. A já se nehádám, přidávám svůj názor.
 

Ultimate Terrain X Europe v.2   5. 5. 2015 / 12:21
JM   
Jo jo, ta automaticka detekce osy a jeji prirazeni je super, zvlast kdyz nektera z os trosku chveje, nebo mechanicky muze ovlivnovat jinou osu To ze vidim vsechny osy a jejich aktualni hodnoty a vedle mam comba na zvoleni funkce, to mi prijde jako podstatne lepsi reseni.
 

Ultimate Terrain X Europe v.2   5. 5. 2015 / 12:34
Lukyn
hele fakt s tím nemám problém. Mě to prostě vyhovuje takhle. Možná že by to bylo jinak, kdybych měl doma 737, ale mám jen Cessnu 152 a tak mi nastavení 6 os a okolo 20 tlačítek trvá při reinstalaci zhruba 15 minut včetně kalibrace, nastavení grafiky a relity v simu a rychlého testu v letu. Což je super. Nejsem žádnej hardcore pilot a ani netoužím po realitě, prostě chci být pánem svého světa. Navíc jsem prostě hráč a FSX je jen vedlejší koníček v mém jinak čistě akčně zaměřeném vydeoherním světě. Takže jak říkám pro mě FSX je naprostá volba. A nevím proč se pořád snažíš něco vytýkat v mé "recenzi". Je to jen můj názor. Pokud ti vyhovuje Xplane, tak je to fajn, jsem rád, že tě to baví a že je to pravé ořechové, ale pro mě je to zbytečně těžké a nudné, hlavně nudné.
 

Ultimate Terrain X Europe v.2   5. 5. 2015 / 12:38
Pan Letadlo   
Tady nikdy nebude žádná objektivní debata dokud budou lidi psát názory typu "já to nepotřebuju, nezajímá mě, hraju hru, nechci, nazdar". Všechny simy mají svoje pro a proti, nepřipadá mi to jako zločin se o tom bavit nebo si třeba i zanadávat na ten, který sám lítám (mě třeba ED za reklamu neplatí), vždyť přece chcu to nejlepší.
 

Ultimate Terrain X Europe v.2   5. 5. 2015 / 12:41
JM   
Ja nic nevytykam, jenom se snazim ukazat na to, ze v tom XPL to je vymyslene taky dobre a to vcetne konkretnich prikladu, kdy jsem ve FSX narazil a naopak v XPL to bylo uplne v pohode. Ale uz slibuju ze koncim a nic psat nebudu
 

Ultimate Terrain X Europe v.2   5. 5. 2015 / 12:45
Lukyn
Já můžu zase říct opak Je to jako Win versus Linux. Každej je navyklej na jinej postup a ten, který se jednomu jeví jako ten nejlepší, druhý kritizuje a tak pořád dokola. Takže pokud máš rád XPLN, super, já mám rád FSX. Nechtěl jsem na nikoho útočit, spuštět flame, jen jsem plácnul svou recenzi "kterak jsem chtěl, díky ohlasu na internetu přejít na xplane" Takže už taky končím
 

Ultimate Terrain X Europe v.2   5. 5. 2015 / 12:58
Lukyn
O víkendu jsem vlastně hrál to nové slavně GTA V(perfektní hra mimochodem) a napadlo mě, že kdyby někdo udělalů takovýhle "živý" simulátor, tak by to bylo super. Malá oblast jen pro sportovní létání, třeba dvě smyšlená města a krajinka, hory vesnice atd...prostě takový podobný ostrov jako v tom GTA (ano vím aerofly FS, ale to nebylo moc živé, ale něco v tom stylu) kde by jezdila auta, chodily lidi, zvířata prostě si to žilo svým životem... plus grafika jako v tom GTA.... a jako bonus možnost přistát, sednout do auta a třeba plnit i nějaký úkoly jako aerotaxi, převoz zboží, pašování, helikoptérou na krádež banky a odvoz lidí pro všechny něco(to vše samo s možností nastavení jak arkádového modelu tak propracovaného letového modelu a ovládání) nooooo to bych si nechal líbit.
 

Ultimate Terrain X Europe v.2   5. 5. 2015 / 13:42
MzM   
To by se ti mohl líbit world of warplanes ( http://worldofwarplanes.eu/cs/media/wargaming-tv/news/#1051 ) nebo podobné arkády.
 

Ultimate Terrain X Europe v.2   5. 5. 2015 / 14:14
Lukyn
no já bych to právě chtěl hrát na "realistic" arkády nemusím jinak jsem hrál war thunder - hezká grafika a pěkné zvuky ale ve finále nuda, nevyvážené a nerealistické a hlavně MMO.
Já si myslím ,že je nejvyšší čas na nějaký opravdu nový simulátor, který bude od základu nový, next gen a dobře optimalizovaný a modovatelný, protože ať už FSX nebo xplane pokryjí "létající segment", jsou to přeci jen kousky už staré či nastavované a je potřeba změna. A bylo by fajn, kdyby už nastala. I kdyby to mělo vycházet po částech.
 

Ultimate Terrain X Europe v.2   5. 5. 2015 / 14:22
MzM   
Možná bude problém v tom, co simulovat, když chci věrný stroj a simulovat v něm kde co + super krajinu s městečky a vodou, asi bude jedno PC málo. Tak se hledají kompromisy.

A navíc ve stávajících simulátorech je spousta práce. Takže chápu, že se nic "nového" neobjevuje, že se raději lepí to, co je. Ono je to možná starší, ale ne nutně zastaralé.

No a když chceš 100% realitu za relativně málo peněz, existuje celý skvělý svět RC.
 

Ultimate Terrain X Europe v.2   5. 5. 2015 / 14:58
JirkaK
Dovetail Games se netají tím, že chtějí vybudovat vlastní flight simulátor, protože v tomhle segmentu vidí potenciál, kdy chybí něco moderního, uživatlesky přívětivého s dostatkem kvalitního obsahu. Právě kvůli tomu se rozhodli licencovat FSX pro steam. Získají z něj know how, který pak budou chtít dále využít právě pro vlastní produkt. Navíc živě komunikují s vývojáři addonů aby je uvedli skrze steam (poslední velký úlovek je třeba FTX a je dost pravděpodobné že se od nich setkáme s exkluzivními addony pro FSX:SE). Těchto konktaktů pak budou určitě chtít využít při plánování addonů pro svůj nový SIM - v zásadě budou mít podporu velkých jmen od začátku. A o tom že to umí svědčí úspěch Train Simulátoru...

Problém každého flight simu z komerčního hlediska je fakt, že vývojáři udělají engine, poskytnou k tomu nějaké základní data (krajiny, letiště, letadla aktuální k datu vydání) a tím to hasne. Finanční potenciál to dříve nebo později vyčerpá a pokud nebudou chrlit permanentně nové a nové verze (za poplatek, což ale ponesou nelibě uživatelé, kteří nebudou ochotni platit dokud posun nebude opravdu výrazný), dojdou jim zákazníci a nebudou prostředky na další rozvoj. Dlouhodobou jistotu zajistí pouze extra stáhnutelný obsah, který může do jisté míry financovat i vývoj základního enginu... A přesně tam chce DTG být.
 

Ultimate Terrain X Europe v.2   5. 5. 2015 / 15:07
Pan Letadlo   
"Dovetail.....A o tom že to umí svědčí úspěch Train Simulátoru..."

Myslíš ta halda předražených DLC s vlakama co nemají se reálnou simulací nic společného a nudné tratě jo? Train Game, ne Train Simulator. Už se těším na ten jejich spásu leteckých simulátorů.
 

Ultimate Terrain X Europe v.2   5. 5. 2015 / 15:23
MzM   
Tak zas trochu optimismu. Třeba to bude pecka a máme se na co těšit.

Ještě zvažte ty RC-čka. Realita, adrenalin....
 

Ultimate Terrain X Europe v.2   5. 5. 2015 / 15:27
Pan Letadlo   
Dělají se i RCčka z gumy, které bych nerozbil během prvních pěti minut?
 

Ultimate Terrain X Europe v.2   5. 5. 2015 / 16:01
MzM   
Jasně, jsou i prakticky nerozbitné modely.
Začíná to autama a létající stroj typu koptera obrněnou polystyrenem hned tak nerozbiješ.

Akorát to lítání teda nezačíná na $5 jako FSX (když nepočítám PC).
 

Ultimate Terrain X Europe v.2   5. 5. 2015 / 15:49
JM   
Jasne, RCcka, tam se zas muzete hadat, jestli je lepsi Futaba, Graupner, JETI... A jestli u vrtulniku padlo nebo bezpadlo a fura dalsiho Uplne stejny pindy jak boje XPL vs. FSX
 

Ultimate Terrain X Europe v.2   5. 5. 2015 / 15:51
Pips   
No a jak je to teda s tím pádlem a bezpádlem?
 

Ultimate Terrain X Europe v.2   5. 5. 2015 / 15:57
MzM   
No, pokud máš RC-čkový kajak nebo kanoe, tak rozhodně pádlo...
 

Ultimate Terrain X Europe v.2   5. 5. 2015 / 16:05
Lukyn
Ano, a protože by nešlo tohle a támhleto a pak by bylo potřeba tohle a mě by se to nechtělo platit, protože proč... a co teprve když projeví byť i snahu alespoň tým, co dělal simulátor železnice... ježiši to bude uplně na nic aď to radši nedělaj... a tak raději zůstaneme u něčeho co nám funguje už léta... a vy kdo chcete něco nového přejděte raději na RC... to je rada jako stehno... Jasně sim se moc nemění, je to přeci jen o létání... ale když to vemu opět jako hru, tak už značně zestárla, i kdyby to matlali addonama sebevíc tak kostra je pořád vidět. A hrát 10 let pořád dokola to samé Call of Duty? To by přece nikdo nevydržel... A o tom to je! Je sice fajn, vylepšovat letový model a snažit se o fotorealistickou krajinu pomocí addonů, ale technoplogicky z herního hlediska je to už vrak. A to platí i o xplane, které je byť pořád aktualizováno v nových a nových verzích, ale je to pořád ten samý základ.
No nic odcházím z práce a jdu hrát Far Cry 4.... má to pěknou grafiku, lítat se tam dá taky a hlavně tam můžete z té gyroptéry střílet na lidičky pod sebou a to je, pánové, ta nejlepší odreagovávačka po práci...
 

Ultimate Terrain X Europe v.2   5. 5. 2015 / 16:35
MzM   
"a vy kdo chcete něco nového přejděte raději na RC... to je rada jako stehno."
Lidi tu chtějí věrnost, pokud možno každý šroubek, tak RC je jasná volba. Ultimátní stoprocentní letový model a povrch nad kterým se lítá s rozlišením na subatomární detaily. A dokonce celý svět (nejen) a zcela zdarma. A při tom je to stále v podstatě simulátor.

Na to, že půvdní dotaz byl na Terrain X Europe v.2, tak tohle je hodně ujetá část baobabu...


 

Ultimate Terrain X Europe v.2   5. 5. 2015 / 12:16
JM   
"blbě nastavuje hlavně pokud máte homemade kokpit " - nechapu, asi mame kazdej jinej XPL
 

Ultimate Terrain X Europe v.2   5. 5. 2015 / 21:33
Luděk Ch.
K tomu se musím taky přidat. XPL jsem taky koupil a věnoval jsem tomu opravdu dost času, přesto když si chci v pohodě zalítat, pustím FSX A nemůže mi někdo tvrdit, že neznám obojí. Prostě jsem se jednoznačně ujistil o tom, co jsem tušil už dřív, že XPL je fajn a má nějaké výhody, ale není to žádný zázrak, ze kterého by si proti FSX někdo měl sednout na zadek. FSX je prostě komplexnější produkt. A to ani nezmiňuju ty obligátní chybějící sezónní textury u XPL. Já prostě v zimě rád lítám nad zimní krajinou, kterou tam ale nemám. Takže XPL jsem si zkusil, občas si ho pustím na VFR polítání, i když upřímně, ani tam prostě není nic tak úžasného, abych si stejně tak nemohl polítat VFR ve FSX. Poté, co jsem XPL vyzkoušel se už můžu fanatickým Xplanistům jen smát za to úsilí, které neustálemu obhajování věnují
 

Ultimate Terrain X Europe v.2   6. 5. 2015 / 06:33
happypetr   
Jo jo, včera u mně taky zvonili...
37408 B / 630 x 496 / XPL10.jpg
 1x  

Ultimate Terrain X Europe v.2   6. 5. 2015 / 06:52
Pips   
Má to někdo ale štěstí! Já pro to musel vyrazit do obchodu a tobě to donesou až ke dveřím!
 

Ultimate Terrain X Europe v.2   6. 5. 2015 / 08:21
kuma   
To je vidět, že ti ještě SJ nenabízeli nikdy knihu. Zadarmo ani kuře nehrabe!
 

Ultimate Terrain X Europe v.2   6. 5. 2015 / 09:02
Pips   
Ale nabízeli. Knihy, brožury, lepší zítřky. A chodili toho času poctivě dost často. Až poté, co jsem jim řekl, že je to sice krásný, ale jsem satanista, tak už přestali jevit o osvětu konečně zájem
 

Ultimate Terrain X Europe v.2   6. 5. 2015 / 13:10
kuma   
Já měl s nima jednou konflikt v Praze na Národní. Zastavili mne a říkali "Dáme vám tady knihu" - měl jsem hravou náladu, řekl jsem "Dobře". Pak nějak kafrali a já řekl "Nashledanou." A oni na to - "Za tu knihu nám dejte 65.- korun" a já "Dalijste mi ji". A oni - "nedali, my ji prodáme, nebo nám tu knuhu vraťte. No a já na to tak jo - vrazil jsem jim zpátky knihu (kterou jsem stejně nechtěl) a řekl "Geben, geben wiedernehmen, Teufel kommen, hande verbrennen!" - pak už neříkali nic a dali mi pokoj. S tím Satanem jsme zvolili podobnou obranu.
 

Ultimate Terrain X Europe v.2   6. 5. 2015 / 13:24
happypetr   
U nás taky stávali u divadla, v jedné ruce "Strážnou věž", v druhé "Probuď se". Jak jsme tak šli s kámošem z pivka kolem nich, tak nás nenapadlo nic jiného, než jít do trafiky, tam jsme koupili Mateřídoušku a Ohníček a stoupli si vedle nich ve stejné póze jak stáli oni... Lidi chodili kolem, řvali smíchy a chudáci Jehovisti to asi za pět minut zabalii...
 

Ultimate Terrain X Europe v.2   6. 5. 2015 / 08:03
JM   
Jo, presne takovou fotku jsme si s Vitou taky chteli nechat udelat
 

Ultimate Terrain X Europe v.2   6. 5. 2015 / 08:57
mirda   
Tak to je luxusní vtípek
 

Ultimate Terrain X Europe v.2   6. 5. 2015 / 16:07
Luděk Ch.
Dost dobrý
 

Ultimate Terrain X Europe v.2   4. 5. 2015 / 12:09
biblbrox   
XPL jsem radil pouze jako velmi dobrou alternativu pro VFR, kdo chce bez dalšího přemýšlení zůstat u FSX, je to jeho věc.
Je pravda, že než jsem přešel na xpl z fsx, taky jsem měl stejný teoretický znalosti o xpl, co tu prezentuješ.
Jen ti rychle odpovím na pár věcí, o kterých píšeš.
1. Každý produkt má své menu ve kterém se musíš zorientovat. Xpl menu je po úvodním seznámení naprosto v pohodě.
2. DVD v mechanice mít nemusíš- stačí iso a virtuální mechanika (mám i orig. DVD)
3. ATC pro VFR je určitě lepší u FSX
4. XPL bohatě stačí pár free addonů k tomu, aby bylo po vizuální i navigační stránce bezkonkurenční. Stromky za 20 AUD a kupu podobných věcí ať radši zůstanou u FSX.
5. Jediné placené addony, který dle mě za to v XPL stojí, jsou Skymaxx a placená letadla.

Já jsem se pro XPL rozhodl kvůli letovému modelu, vizuální stránce za VFR a díky tomu dobré orientaci v terénu.
Platil jsem pouze hru, skymaxx a dvě carenado letadla. Celkem asi 4000kč.
Do FSX jsem narval o dost víc a pořád vypadalo o dost hůř.
Toť má zkušenost z praxe.



 

Ultimate Terrain X Europe v.2   4. 5. 2015 / 13:03
JirkaK
Uživatelem FSX jsem přesně 2 měsíce, takže žádný skalní fanda ani zkušenosti nabrané dobou užívání tohoto simulátoru u mne aplikovat nejdou. Známý mi doporučoval XPlane, tak jsem si stáhl demo a zkoušel...

Takže nainstaluju a spustím demo. Vypadne na mne nepříliš zdařilé GUI podobné tomu co pamatuji z úvodních dob MacOSX, žádná moderní aplikace s přívětivým GUI, ok, to není ani FSX.

Chápu že je demo ohraničené jednou lokalitou, která mi nic neříká, to nějak překousnu... Tak fajn, vyzkoušel bych si nějakou 737... ejhle... není tam? Ok, tak něco jiného... heh, co je to tam za éra? Jakási sonická raketa? Já chci letecký simulátor, ne scifi hru. Jediné letadlo co mi něco říká je C172. Je to pravda to s čím se de facto každý pilot někdy setká, osobně s ní moc nelítám a v době, kdy jsem tomu dával prostor, tak jsem byl rád že se s tím dokážu odlepit a nějak to posadit na zem. Ok, sednu do toho. Objevím se na letišti... taková divná asfaltová nudle a nikde pořádně nic. To jako fakt? Hmm... chci se pořádně rozhlídnout, tak kroutím HAT kloboučkem na svém Yoke od Saiteku a nic.. Jako fakt? Ok, kouknu na settings a tam vidím milion čudlíků, milion možností... A co jako mám dělat? Nějakou dobu mi trvá než přijdu na to že vyberu akci a pak zmáčknu příslušný čudl ovladače... Tohle jsem nikde ještě neviděl, jsem odchovanec konzolí, pro většinu her jsem používal gamepad, takže s nastavováním herních ovladačů mám hojné zkušenosti, nikde to nebylo řešeno takhle šíleně...

Co ale ne a ne najít... PAN který přiřadím na HAT. V 3D cocpitu se tedy pohybuje myší? Nebo existuje nějaká jednoduchá a intuitivní volba (když to není automatické) a já jsem pouze BFU? Tak aspoň nastavím pro jednotlivé směry HATu adekvátní pohledy, což má k plynulému rozhledu daleko, ale ok, beru to tak že nechci studovat manuál ani prolézat fóra. TrackIR jsem v té době neměl, ale trošku se obávám že to taky nebude simple, jako nainstalovat TrackIR aplikaci zapnout Xplane a vše poběží.

Když se dostanu do vzduchu, ok, lítá to. Krajina asi vypadá o kousek lépe v Xplane, ale k dokonalosti daleko, nicméně existují i názorové proudy že FSX je v defaultu pěknější. Ale to je hodně osobní vkus. Pro mě to znamená nějaké placené náhradě textur atd. ejhle... ono zatím nic takového pro Xplane není... hmm.. škoda... co nějaké pěkné scénické letišťátko... hmm, zase nic.

Letadla... buď free věci nebo placené od nepříliš kvalitních tvůrců... Carenado, těch sem viděl asi nejvíce... Nevím nakolik se liší od verzí pro FSX, nicméně s těmi ve FSX už nechci mít nic společného. Ano proti defaultu je to určitě skok o míle dál, ale ve srovnání s PMDG, RealAir nebo A2A je to jednoduše druhá liga, nevypadá to tak dobře a v některých případech kulhá i funkčně - mám třeba staršího Pipera, kde clickspoty nekorespondují s patřičnými ovládacími prvky v 3D kokpitu, člověk musí kliknout vedle čudlu... tak otřesně zpracované nebyly ani některé free letadla.

Takže toť mé zkušenosti s XPL. Věci co bych očekával že v základu budou fungovat tam nefungují a stojí to násobně více peněz. Kvalitní addon produkce bohužel pokulhává, časem se jistě objeví, ale co je časem? Týden, měsíc? rok? Chci lítat dnes, zítra, za týden...

Nikomu XPL neberu, nikomu nenutím FSX. Každý chceme něco jiného, osobně to beru jako produkt zábavního průmyslu ve kterém, byť jinak IT specialista, figuruju jako prostý konzument, který nechce sáhodlouze něco řešit, hledat a předpokládá že vše funguje out of box, cokoli co nejde intuitivně vyřešit pár kliknutími je špatně. Připomíná mi to Linux (XPL) a Windows (FSX)... Linux si můžu vymazlit do aleluja, když vím jak a chci tomu dát čas. Když ten čas obětovat nechci nebo nevím, šáhnu po Win...

Přišlo mi divné někomu doporučovat přechod z FSX na XPL protože to má jakousi photoreal scenérku co je dobré na VFR, kterých má i ten FSX nesčetně. Už to že jsme tazateli nezávisle dva "poradili" vyhoď GEX a kup FTX není právě rada kterou by majitel čerstvě upgradovaných GEX/UTX rád slyšel... a tady mu navíc přišlo: všechno to vyhoď a kup za 55€ XPlane a případně znovu nějaké letadla...
 

Ultimate Terrain X Europe v.2   4. 5. 2015 / 13:44
Aldaran
Když jsem si sesumíroval Tvůj příspěvek:

...Uživatelem FSX jsem přesně 2 měsíce...
...byť jinak IT specialista...
...jsem odchovanec konzolí...
...pro většinu her jsem používal gamepad...
...prostý konzument, který nechce sáhodlouze něco řešit...
...a tam vidím milion čudlíků, milion možností...

Opravdu XPL není vhodný pro lidi Tvého typu a naprosto chápu výtky,
které jsi uvedl.

doporučil bych Ti (a ostatním kteří mají podobný náhled) třeba :
http://www.gefs-online.com/

Myslím že budeš spokojen. Intuitivní, nastavení a menu je takové,
že Ti nebude dělat problém, JOY funguje skvěle, krajina výborná,
je to zadarmo...

Musíš být tolerantní. Existují lidé, kteří uvítají že mají milion možností
jak a co si nastavit, kde co si zoptimalizovat, někteří si dokonce
přečtou i manuál a představ si, existují i borci, kteří si dokážou i
nakopírovat nějaký file či dokonce uvnitř některých file umí něco změnit.
(vyžaduje to ale určitý HW navíc. (např. klávesnice - z gamepadu nebo JOY se to
dělá dost těžko)
 

Ultimate Terrain X Europe v.2   4. 5. 2015 / 14:02
happypetr   
Čau Jirko, nenech se vytočit a zachovej chladnou hlavu. Já osobně ti fandím a líbí se mi tvoje zapálení pro věc.
 

Ultimate Terrain X Europe v.2   4. 5. 2015 / 14:02
biblbrox   
Tož pěkná slohovka toto
Zase budu stručně reagovat.
Demo neřeším
Plynulé rozhlížení pomocí kloboučku jde
Letadla v základu viz. http://www.flightsim.com/vbfs/showthread.php?241622-X-Plane-10-AC-list
Na tvou poznámku v textu "Pro mě to znamená nějaké placené náhradě textur atd. ejhle... ono zatím nic takového pro Xplane není... " - máš pravdu, není, protože xpl nic placenýho nepotřebuje. Opět viz následující odkazy:
http://www.alpilotx.net/
http://world2xplane.com
Pěkných letišť je v základu dost viz
http://x-plane.cleverest.eu , to nemluvím o letištích od nadšenců viz. http://lktb.bari2.eu atd.
Letadla od Carenada na xpl mají různou úroveň, od špatných po perfektní.

Tak bych mohl pokračovat do aleluja.
Za mě prostě a jednoduše - když VFR, tak XPL

 1x  

Ultimate Terrain X Europe v.2   4. 5. 2015 / 14:14
Pips   
http://x-plane.cleverest.eu - dávám do oblíbených a děkuji! Neměl jsem o této stránce ani ponětí a přitom tak šikovná!
 1x  

Ultimate Terrain X Europe v.2   4. 5. 2015 / 14:19
biblbrox   
Ať slouží
 

Ultimate Terrain X Europe v.2   4. 5. 2015 / 16:08
JirkaK
Dík za zajímavé informace.

Jak přesně se dosáhne toho pohledu hatem? Tohle byla asi největší potíž ovládání, kterou jsem vnímal.

Ad scenérie... beru že to nepotřebuje nějaký base a vektory, ale kvalitu FTX regionů, asi očekávat nemůžu a ani si je nemůžu pořídit...

Seznam letišť... pěkné, ale často jen default a z toho dema soudím že ty letiště se jim moc nedaří. Otázkou pak ještě je, jak vydařené jsou ty upravené, předpokládám že konkurovat zpracování placených nemohou a bohužel tam ten výběr moc velký zatím není. Letišť nadšenců jistě bude mnoho, to ale je i pro konkurenční simulátory a mají i své komerční alternativy, což za dobré letiště, které mě baví rád těch pár stovek z kapsy vytáhnu. U XPL moc na výběr nemám. Podobně je to s těmi letadly... absolutní FSX špička prostě v XPL zatím není.

Bohužel jinak než z ořízlého dema usuzovat nemůžu, neb nějaké ucelenější nenabízí a koupit + vrátit tak jako třeba v Google Store to nejde a pirátit to nechci.

Opravdu bych ale ocenil tu radu s tím ovládáním pohledu, to může radikálně změnit přístup k XPL a minimálně si myslet že je to použitelné
 

Ultimate Terrain X Europe v.2   4. 5. 2015 / 16:31
Pips   
S tím pohledem na klobouk zkus v nastavení tlačítek povybírat view: tilt up a tilt down pro hlavu nahoru a dolů a view: pan left a pan right pro strany. Stačí tyhle čtyři směry, tedy čtyři tlačítka z toho kloboučku.
 

Ultimate Terrain X Europe v.2   4. 5. 2015 / 20:13
Aldaran
Ovládání pohledu:

Vím, že jsi psal, že jsi IT specialista, doufám, že se neurazíš s polopatickým návodem.

Najeď si do menu Joystick & Equipment pak do Buttons: Basic

pak stiskni HAT směrem vzhůru a klikni myší na "General command: tilt up
pak:
pak stiskni HAT směrem dolů a klikni myší na "General command: tilt down
pak:
pak stiskni HAT směrem doleva a klikni myší na "General command: tilt left
pak:
pak stiskni HAT směrem doprava a klikni myší na "General command: tilt right

(samozřejmě efekt se dostaví když ve Wiev budeš mít zvolen 3D cocpit)

obdobně triviálně si pak můžeš namapovat vše dle libosti za několik sekund.

Videotutorial ohledně nastavování JOY je třeba zde: (třetí odkaz po zadání klíčových slov "xplane joystick setting" do google"
https://www.youtube.com/watch?v=XCOONZrbyrI
 

Ultimate Terrain X Europe v.2   4. 5. 2015 / 21:15
JirkaK
Jako IT člověk z principu nečtu návody a očekávám, že tak nějak vše půjde snadno.

Opravdu bych pod položkou General command: tilt xxx nečekal natočení kamery.

 

Ultimate Terrain X Europe v.2   4. 5. 2015 / 21:53
Aldaran
No, nevím, "tilt - up/down/left/right" mi přijde jako celkem logické, ale to věc názoru.

V IT se také pohybuji, (Starám několik větších CISCO switchů, pár serverů (jak Linux tak Widows) včetně několika desítek koncových zařízení a v manuálech a helpech jsem ponořen pořád. Nicméně jsi první IT specialista kterého znám, jenž by prohlásil, že nečte manuály a očekává, že vše půjde snadno.
 

Ultimate Terrain X Europe v.2   4. 5. 2015 / 22:07
Pips   
Je to sice zbabělost, leč velice často to hrdinství stejně končí v hromadách manuálů, nebo nekonečných řad odkazů na googlu. Jediný, co jde v IT skutečně samo a snadno je to, že se něco posere

 

Ultimate Terrain X Europe v.2   5. 5. 2015 / 19:36
Fabo™   
To neni pravda, nekdy se to samo i opravi, ale to vzdycky az kdyz vycerpas vsechny moznosti jak to opravit a jdes se nekoho zeptat. Ono to pak vyuzije ty prestavky mezi tvym poslednim pokusem a prichodem kolegy k tomu, abys vypadal jak vul, ze opravujes neco, co neni pokazene
 

Ultimate Terrain X Europe v.2   5. 5. 2015 / 19:35
Fabo™   
IT jak voci, necte manualy a divi se, ze neco co se po anglicky rekne tilt najde v seznamu pod nazvem tilt...

Nedelas ty nahodou v Bangalore?
 

Ultimate Terrain X Europe v.2   5. 5. 2015 / 21:34
JirkaK
Jednak je to ovládání pohledu, tudíž bych to čekal v kategorii VIEW, popřípadě něco jako LOOK nebo CAMERA ne General Command pod čím netuším co se může skrývat. Tilt může pokud vím znamenat náklon, jsem v leteckém simulátoru, kde kupodivu významově smysl dává, ve spojení s GENERAL COMMAND... jo, nějaké ovládání náklonu letadla nebo čeho?

To je ta uživatelská nepřívětivost. Intuitivně prostě budu hledat view. Nebo vuec nic konfigurovat nebudu a posviští to bez mého zásahu. Chápu, někdo takhle chtít nemusí.. uživatelsky nejlepší řešení je že se tě to zeptá jakmile to detekuje nové zařízení, zda ho chceš nějak defaultně nastavit atp... to je to samé jako to ruční zapnutí TrackIR. Při startu to řekne: "Vidím že máš TIR, můžu ho automaticky zapnout - ANO? NE? mám se zeptat příště?" A když to zodpovím, tak to řekne "až to budeš chtít změnit, můžeš to udělat tady a tady"...
 

Ultimate Terrain X Europe v.2   5. 5. 2015 / 03:50
JirkaK
Tak jsem to tedy vyzkoušel, abych měl přehled, tak jsem holt utorrentil plnou verzi...

Klobouček funguje, díky, ale ten pohyb s ním je otřesný... krom šikmého směru, který evidentně nezvládá je to poměrně pomalé a strašně to rozškube kokpit (počítám, že by to chtělo poladit profil GPU a zapnout vsync)

Další nemilé překvapení je, že když mám zapnuté i jiné aplikace tak to často naráží na nedostatek paměti - tomu rozumím, mám vypnuté swapování a 8GB není moc, když bez Xplanu mám alokované 3GB - že to ale totálně zmrší obraz (nesmyslné textury mraků, vypnutí AA apod bych nečekal - řešení restart XPlane. Mimochodem, dost blbě se skáče mezi aplikacemi, když je XPL ve full screenu... Na net by ale mohla stačit Steam verze, kde si aspoň browser pustím skrze komunitní centrum přímo v XPL.

TrackIR dle předpokladů nefunguje... co jsem našel, tak je potřeba nějaký plugin - neměl jsem chuť tím ztrácet čas... v základu to ale nejde.

No a na závěr ta grafika. Poměrně optimisticky jsem začal nastavovat vše na high, stojím na rwy, přihulím nastavení a najednou jsem v prostor a letadlo padá... nevratný stav dokud neresetuju grafické nastavení.

To že na LKPR není jediná budova bych přežil. To co ale vidím místo Prahy... to jako vážně? Nebo jsem udělal něco špatně při instalaci/nastavení - viz fotka... počítám že je to smíchovské nádraží, tudíž se dívám směrem na staré město... takhle snad nevypadá FSX v defaultu na podprůměrné nastavení autogenu.
31438 B / 750 x 422 / xplane_smichov.jpg
 

Ultimate Terrain X Europe v.2   5. 5. 2015 / 07:08
biblbrox   
Jirko, nevím, o co se snažíš, ale objektivní hodnocení obou simulátorů to určitě není. Proto ti doporučím- smaž utorrentěnou verzi XPL, zapni si FSX a žij spokojeně až do smrti.
 

Ultimate Terrain X Europe v.2   5. 5. 2015 / 08:53
JirkaK
Snažím se pochopit... XPL tady byl vychválen pro VFR a můj názor byl setřen, proto jsem to chtěl vidět ještě jednou a zaměřit se na to zda skutečně XPL v základu dokáže být natolik krásný že něco jako výměny textur ba placené scenérie nepotřebuje. Teď už nejde o to, zda je out of box uživatelsky přívětivější nebo lépe konfigurovatelný, že člověk nepotřebuje googlit aby byl schopen nastavit ovladač (který má být už přednastaven-požadavek konzumního zákazníka) Těhle drobností je prostě spousta a cenovka toho SW není právě nejmenší.

Hodil jsem sem screen z Prahy, jak ten XPL vypadá out of box a jako nějaká nádhera mi to rozhodně nepřijde a troufnu si říct že to vypadá stejně (hnusně, pro mě tedy více hnusně) jako defaultní FSX. Je otázka vkusu zda default XPL nebo FSX vyhovuje někomu lépe, raději ale budu mít na staré Praze paneláky než les. I to demo XPL vypadalo lépe, jenže tam je taky několik set MB extra scenérky co tak koukám do složek XPL. Vůbec si nedokážu představit lítat VFR s defaultem.

Pokud pominu úvodní obtíže, lítá se s tím pěkně, defaultní C172 se mi hodně líbila a přišlo mi že se s tím "lítá samo" oproti FSX.

Tím se dostávám k názoru některých recenzentů, kdy se těžko určuje vítěz. Vizuálem a přívětivostí vede FSX, XPL zase vede bohatou možností nastavení a reálnějším letovým modelem.
 

Ultimate Terrain X Europe v.2   5. 5. 2015 / 09:14
Vita Zenisek
No jo, ale XPL v defaultu pro VFR tady skutecne nikdo nenavrhoval. http://www.flightsim.cz/forum_prispevek.php?id=494872&lan=0

XPL v defaultu je skutecne ohavny, zejmena u nas, stejne jako FSX.
 

Ultimate Terrain X Europe v.2   5. 5. 2015 / 09:55
JirkaK
Nechci to teď hledat, ale někdo někdo tady tvrdil jak věci jako FTX Base/Vectors/openLC v XPL nepotřebuju... Přišlo mi že by to XPL potřebovalo jak sůl, ale bohužel nic k dispozici není... Alespoň vím, že ten základ není hrozný jen u mě. Dík.
 

Ultimate Terrain X Europe v.2   5. 5. 2015 / 10:54
biblbrox   
Jirko, jelikož už mě to fakt nebaví, tak tohle je můj poslední příspěvek v tomto tématu.
Přesně cituju, co jsem ti už předtím napsal:

Ideální kombinace pro VFR je X-plane 10 + ortofoto ( http://zonephoto.x-plane.fr/Cartes.php ) + data z open street maps ( http://world2xplane.com ).Nehledě na to, že ušetříš za předražený addony k FSX.

Jestli tomu nerozumíš, nebo nechceš rozumět, je tvá věc.
Pro ostatní- výše uvedená kombinace k XPL je úplně zdarma, pro VFR ideální a není potřeba nic ve stylu FTX.

Nebo máš možnost tohoto www.alpilotx.net (taky jsem ti to už napsal, taky je zdarma)
 

Ultimate Terrain X Europe v.2   5. 5. 2015 / 13:03
JirkaK
Já tomu rozumím, ale když kouknu na to zonephoto, tak vidím pokrytou jen evropu a floridu... To si moc nezalítám, když hojně lítám v americe...

Navíc ty fotoscenérky jsou sice nejpřesnější, ale je to takové všelijaké (ano soudím na základě zkušenosti z FSX), kde je sice všechno jak má být, ale absolutně tomu chybí třetí rozměr, když tomu chybí autogen... nebo pak funguje jen na nějaké "klíčové" věci. Například KLAX-KONT... letíš v zásadě kolem centra Los Angeles, u fotoscenérie z té placky najednou trčí mrakodrapy a vypadá to divně. Na druhou stranu, namísto cca 18FPS avg to sviští pomalu kolem stovky.
 

Ultimate Terrain X Europe v.2   5. 5. 2015 / 07:53
Aldaran
Jirko, dle toho co píšeš opravdu nepatříš do cílové skupiny pro kterou je XPL určen, pročež naprosto chápu, že jsi rozčarován. Jsem celkem rád že tato cílová skupina naštěstí nemá ambice na reálné létání, protože to už bych za knipl nevlezl.

Ale myslím, že mimo http://www.gefs-online.com/ by Tě mohlo uspokojit ještě nainstalování Google Earth a stisk kláves CTRL + Alt + A (abys nemusel číst návod) Dle toho co jsi doposud napsal se mi to jeví jako optimální letecký simulátor pro Tebe. Podívej jak je to krásné nad tím Smíchovem:
43168 B / 750 x 404 / sim.jpg
 

Ultimate Terrain X Europe v.2   5. 5. 2015 / 09:49
JirkaK
Jak souvisí oblíbenost XPL a jiných simů s reálným lítáním nechápu. Věz, že nebýt hypotéky, tak to PPL už mám, splácení mi však bourá rozpočet, kde prostě už 10 tisíc na lítání dám měsíčně nemůžu... ale i kdybych ho měl, tak to neznamená, že musím brát lítání na počítači nějak vážně, naopak, můžu si u toho zablbnout jak se mi zlíbí.
 

Ultimate Terrain X Europe v.2   5. 5. 2015 / 10:14
Aldaran
Souvislost s oblíbeností Simulátorů není, ale souvisí to s typem lidí mezi které ses zařadil tím co jsi o sobě napsal. Vše chceš rychle, na stříbrném podnose, nechceš číst manuály, děláš ukvapené závěry, nechce se Ti zabývat detaily, když něco nejde nebo nezapadá do Tvých myšlenkových pochodů na vině jsou jiní, hraješ si na něco co nejsi... a.t.d. Právě toto jsou vlastnosti, které reálný pilot mít NESMÍ protože když by piloťák nějakou náhodou udělal, je nebezpečný sobě i svému okolí.
 

Ultimate Terrain X Europe v.2   5. 5. 2015 / 10:36
JirkaK
Pokud předpokládáš že je člověk idiot pak asi tohle platit může. Když pominu finanční náročnost lítání v reálu a virtuálně, tak jsou to dvě odlišné věci a o přístupu k nim. Můžu k virtuálnímu lítání přistoupit tak jako k reálnému a podle toho se chovat, nebo to brát jako zábavu a dělat "hlouposti", jaky budu skutečný pilot to ale nenapoví.

Přijde mi to jako bys řekl, porouchá se mi auto, tak zkusím zjistit čím to je a svépomocí začnu číst servisní manuály abych zjistil příčinu a možné řešení závady a celé to nějak smontuju, nebo zvednu telefon, zavolám odtahovku a řeknu "opravte to". Nehaním ani jeden přístup, každého věc, osobně preferuji ten druhý, tedy že se o nic nestarám a že to stojí více? No ten čas taky není zadarmo.

Zda zvolím jeden nebo druhý způsob údržby přece neznamená že jeden řídí dobře a druhý špatně, že znám nebo neznám, zda dodržuju nebo nedodržuju předpisy. Stejně tak je to s těmi simulátory. Prostě mám nějaké očekávání, když si koupím Yoke, připojím ho, tak je super že nemusím nic konfigurovat a můžu s ním lítat, když zapnu track ir tak posviští... Je to jen pár hloupých kliknutí a člověk je udělá vesměs jednou, samozřejmě, ale považuji to za uživatelský komfort, když to aplikace dělají samy. A to srovnáváme aplikaci starou pomalu 10 let s aplikací starou pár dní. U staré bych ji to odpouštěl lépe než nové moderní.

Pro mě jednoduše XPL v současné době opravdu není protože chci vizuální zážitek, který XPL neposkytuje i kdybych chtěl, protože nabídka kvalitních produktů zatím téměř neexistuje. A jistě nejsem jediný, který stejným způsobem smýšlí, tudíž doporučovat uživateli jiného simu XPL aniž by ten doporučující člověk znal jeho požadavky není dvakrát moudré... a to byla pointa mého původního příspěvku.
 

Ultimate Terrain X Europe v.2   5. 5. 2015 / 10:42
Diesel
Ještě jsi zapomněl napsat,že by neměl lítat ani tu FSku a psát sem na pérák, protože splácí úvěr a je z toho celý rozrušený a uvádí zdejší lid v omyl. (ironie)
S hraním si na někoho, bych raději ve tvém případě pomlčel a to platí i pro ostatní, kteří by v těch zbytečných narážkách chtěli pokračovat. Každý by si tu měl sáhnout do vlastního svědomí. To co je psáno v tomto celém vlákně není zrovna košer ani ze strany zarytých xplejnistů.
JirkaK neudělal nic jiného, než napsal nebo chcete-li popsal svou zkušenost a uhel pohledu a není třeba ho hned napadat jen proto, že má svůj styl. To samé by se dalo říci o té druhé straně. Nechápu, proč se tu zbytečně zveličuje a opět vyvolává nesmyslný konflikt.
 

Ultimate Terrain X Europe v.2   5. 5. 2015 / 11:03
biblbrox   
Tady Jirka jenom popisuje něco, o čem ví strašně málo a prezentuje to jako fakt. Proto na jeho věty reagujeme, aby každý, kdo si přečte tohle téma, nebyl ovlivněn nepřesnými nebo úplně nepravdivými informacemi. Děláme to v zájmu lidu
 

Ultimate Terrain X Europe v.2   5. 5. 2015 / 11:14
JirkaK
Chceš snad popřít mé osobní zkušenosti?

Mám nainstalovaný XPL, koupím si Yoke, připojím ho, bude automaticky předkonfigurovaný a rovnou s ním poletím aniž bych musel něco nastavit?
Poběží bez jediného nastavení TrackIR?
Vypadá to v defaultu výrazně lépe než třeba FSX bebo Prepar3D s DX11?
a co FSX s Global Base, openLC nebo dokonce celým ftx regionem, na tomhle fóru jsem slyšel, že tyhle věci pro XPL nepotřebuju... ten screenshot z XPL kde mám místo Prahy nějakou vesnici v lesích mi jako adekvátní nepříjde. Mám chuť utrácet, můžu si takový addon pro XPL koupit?
Můžu si koupit svého excelentně zpracovaného Turbine Duka pro XPL?
Můžu si koupit excelentně zpracované letadla od A2A?
Můžu si zalítat s prvotřídním PMDG Boeingem v XPL?

Musím se spolehnout vesměs na free věci, adekvátně tomu taky vypadají, musím se spolehnout na Carenado letadla, která i když jsou poslední kousky označené HD přijdou poměrně nedokonalé oproti špičce. O starších letadlech nemluvě.

Chápu ale že to jsou púro tebe nepřesné a nepravdivé informace. Některé jsou možná subjektivní, ale o tom si tak maximálně můžeš myslet že jsem trouba co chce něco extra, budiž, já si zas můžu myslet že jsi trouba že se spokojíš s tak málem a kvalitní věci přehlížíš... Hodnotit subjektivní názory fakt nikdo objektivně nemůže....
 

Ultimate Terrain X Europe v.2   5. 5. 2015 / 11:23
biblbrox   
Jirko, mohl bych ti odpovědět na všechno, ale vzdávám to. Užij si FSX
 

Ultimate Terrain X Europe v.2   5. 5. 2015 / 12:52
JirkaK
Udělám to za tebe, myslím že zcela objektivně


"Mám nainstalovaný XPL, koupím si Yoke, připojím ho, bude automaticky předkonfigurovaný a rovnou s ním poletím aniž bych musel něco nastavit?"

NE, musíš si to hezky nastavit a některé věci člověk musí chvíli hledat. Taková osa pedálů... nečekej něco jako RUDDER, ale hledej pod YAW. Nečekej že ti XPLANE řekne, že Button 5 tvého herního ovladače je alokovaný na vytažení klapek, XPLANE ti hezky řekne něco jako 061, je to míň znaků a všichni majitelé dozajista ví na jaké číslo je konkrétní tlačítko mapované.


"Poběží bez jediného nastavení TrackIR?"

Musíš si ho zapnout v nastavení, ale BFU to chvíli bude hledat, pokud před tím neprošel všechny možnosti nastavení a nepročetl si co vše lze nastavit.


"Vypadá to v defaultu výrazně lépe než třeba FSX bebo Prepar3D s DX11?"

Je to subjektivní dojem, v zásadě je to +- to samé, někomu sedí víc to, jinému ono.


"co FSX s Global Base, openLC nebo dokonce celým ftx regionem, na tomhle fóru jsem slyšel, že tyhle věci pro XPL nepotřebuju... ten screenshot z XPL kde mám místo Prahy nějakou vesnici v lesích mi jako adekvátní nepříjde. Mám chuť utrácet, můžu si takový addon pro XPL koupit?"

Nemůžeš, ale přece to nepotřebuješ, XPLANE si nekupuješ kvůli vizuálním orgiím ale kvůli tomu že máš maximální kontrolu nad jeho nastavením, asi jako když si vyladíš Linux tak že si ho naladíš a zkompiluješ přesně na svůj HW, sviští to pak jak báseň, pravda, když ti nějaký specifický kus HW umře a nahradíš ho zcela odlišným, budeš mít velký problém.


"Můžu si koupit svého excelentně zpracovaného Turbine Duka pro XPL?"

Ne, bohužel, RealAir letadla pro XPL nedělá a ani nevím o žádném který by pro XPL byl a natož aby dosahoval takové kvality.


"Můžu si koupit excelentně zpracované letadla od A2A?"

Ne, bohužel, A2A Simulations nedělají letadla pro XPL stejně jako RealAir.


"Můžu si zalítat s prvotřídním PMDG Boeingem v XPL?"

Ne, bohužel, B737 ani 777 pro XPL není, ale nezoufej, bude DC-6B, což je oldschool letadlo a kdo by s ním nechtěl lítat... ale musíš ještě vydržet, nejdříve bude release pro FSX, teprve pak XPL.

Ale nezoufej, je spousta ledadel od Carenada...
 

Ultimate Terrain X Europe v.2   5. 5. 2015 / 13:02
Pips   
Ale to je přece píčovina, herr oberst. Porovnávat simulátory podle jednostranných kritérií, jako že víš, že PMDG 737 a 777, nebo real air, či A2A pro jeden z nich není, nebo ta firma pro ten sim nic nedělá a naúčtovat to tomu simu na vrub


Co se týče nastavení tlačítek joye, tak na obrazovce s tlačítkama vidíš, když stiskneš nějaké namapované, co na něm je. Podsvítí se zeleně v seznamu funkcí. Asi jsi to přehlídl. Každopádně pamatovat si x namapovaných tlačítek fakt není potřeba.

 

Ultimate Terrain X Europe v.2   5. 5. 2015 / 13:49
JirkaK
Stiskneš čudl a vidíš co je na něm namapované, ano, pomačkám všechny čudly, abych zjistil co na nich je, proč to nemůže být prezentováno nějak jednodušeji? Vážně jsem se nesetkal s žádnou hrou/simem za posledních cca 10 let, co používám herní ovladače (volanty, joye, gamepady...), kde by to bylo řešeno tak jako v XPL. Třeba je to ale moderní způsob a já jsem jen starý pes, co se odmítá učit nové věci

Vyčítám XPL že pro ně někteří vývojáři nedělají své produkty? Ale no tak... Pouze volím produkt, který nabízí co od něj očekávám a premiové značky prostě XPL zatím obcházejí a to nejen v těch letadlech a lítat když si zvykneš na prémiovou kvalitu, tak ti ani průměrné Carenado nestačí a všude vidíš nějaké mouchy, nedodělky... default je pak pomalu utrpení. Ty si snad koupíš SW který ti neposkytne to co od něj žádáš?

A není to o FSX.. ještě tu máme třeba Prepar3D, jenže ejhle, většina addonů je kompatibilní s P3D a to vizuálně vypadá o kapku lépe než FSX. Jen škoda že oficiálně si nejde P3D koupit pro zábavu a 200USD za licenci už je poměrně hodně. pak tu je třeba freeware GearFlight, který ale pravda vypadá otřesně, ale je to trošku očekávaná vlastnost kvůli nízké HW náročnosti.
 

Ultimate Terrain X Europe v.2   5. 5. 2015 / 14:28
Pips   
Asi to může být prezentováno jinak, ale je to prostě prezentováno takto. Ti lidé, co s tím mohou něco udělat mají zřejmě důvody, proč to chtějí mít takhle. Jako jeden z důvodů ti můžu nabídnout třeba ten, že tento simulátor není jen pro jeden systém, ale kromě windows běží i na OS X a linuxu. Takže vázání se na nějaké obecně zvyklé API není možné. A tak nezbývá, než se rozkoukat a naučit se to ovládat, pokud si chceš užívat jakýchkoliv výhod tohoto simulátoru.

Já si software, který mě nebaví, nebo nezajímá nekupuji. Asi bych se pak musel sám sebe často ptát jak jsem to myslel a to bych nejspíš dlouho nevydržel a brzy odjížděl do šaškárny sanitním vozem.

Jelikož si umím vybavit simulátor vším, co potřebuji, stejně jako si ty umíš vybavit jiný simulátor tím, co potřebuješ ty, létám nad hezkou krajinou a ve strojích také prémiové kvality, které jsem našel u jiných výrobců, než kdysi pro FS a mohu si užívat k tomu i těch letových výhod xpl, které mi jakákoliv verze enginu MSFS nenabízí.
 

Ultimate Terrain X Europe v.2   5. 5. 2015 / 15:19
JirkaK
Multiplatformnost je opravdu velké plus XPL a jde vidět že ten primární vývoj asi nezačal na Win. S tím se setkávám i u aplikací původně z Lunuxu, které jsou portovány na Win. iTunes v době kdy jsem jej nějak využíval taky nebyl v souladu s běžným systémovým api. Dlouho jsem bojoval s Gimpem, který má (měl před pár lety) v základu netypické mapování klávesových zkratek, které zdaleka nekorespondovalo s tím, na co byl člověk u grafických programů jak na Win, tak MacOS zvyklý a dá se považovat za standard.
 

Ultimate Terrain X Europe v.2   5. 5. 2015 / 13:44
me2d
777 pro XPL je, ale ne od PMDG a urcite ma hrozny a nelogicky nastavovani - nic co by clovek chtel za svoje penize
 

Ultimate Terrain X Europe v.2   5. 5. 2015 / 14:16
JirkaK
Díky za osvětu, asi nebude problém v nastavování ale ve vizuální stránce. Kouknul jsem na obrázky, koukl na nějaké videa. Trošku nejistý jsem s posouzením kokpitu, dokud bych to neviděl na živo v akci, prostým pohledem na fotky a videa mi ten XPL přijde podstatně plochší. Co se ale poměrně snadno posoudit dá je audio... Dost videí, kde je XPL s tím 777 má raději puštěnou muziku než aby tu hrůzu co to vydává nechali.... a nejsou to jen motory, zvuky všemožných tlačítek, přepínačů, trimu atd. mi přijde v PMDG naprosto nesrovnatelný.

Přesně takhle vnímám rozdíl mezi prémiovými produkty a produkty průměrnými. Přitom těch 60USD co za to éro Aerosoft žádá není právě málo, vzhledem k nepříliš kvalitnímu zpracování. Dokud člověk nezkusí něco lepšího tak mu to ani nepřijde.
 

Ultimate Terrain X Europe v.2   5. 5. 2015 / 14:25
Aldaran
....Ne, bohužel, B737 ani 777 pro XPL není...

Ohledně 737 nevím, ale mám koupený 757 a a 777 samozřejmě existuje. Jelikož mám i PMDG737 mám i vlastní srovnání. Faktem je, že v době kdy už existovalo PMDG pro XPL toho moc nebylo. Aktuálně si myslím, že v každé kategorii letadel z jsou pohledu placených addonů skvělé mašiny, které jako bonus létají vzduchem a nejezdí po kolejích (poslední větu souvětí prosím berte jako nadsázku, žert a přátelské dloubnutí - také jsem odkojený efeskou a zaplať bůh, že vznikla a existuje)

Když přemýšlím jestli nějaké éro nekoupit, pročtu fóra, kouknu na tutoriály a pak člověk není zklamán. Abys mohl srovnávat je nejlepší si to osahat, leč videa hodně napoví a zatím jsem nikdy nebyl zklamán.

B757 koukni třeba sem: https://www.youtube.com/watch?v=Iv4y7InbOG0

O 777 vážně uvažuji, ale ještě jsem neuzrál, zatím mi stačí 757, ale nevypadá to zle.

https://www.youtube.com/watch?v=JjtVaY2CXzE

Jinak z menších mám třeba: Beechcraft 1900D

https://www.youtube.com/watch?v=pfEixj_QbpM
 

Ultimate Terrain X Europe v.2   5. 5. 2015 / 15:51
JirkaK
Ta 777 mi přijde odfláklá audiem, a ke kokpitu už jsem se vyjadřoval, nejsem schopen to z toho co mám k dispozici posoudit, ale přijde mi to horší než PMDG.


Video s Beechcraftem vypadá pěkně, ale narážím přesně na problémy a nedotažené detaily nových Carenado letadel...


Ten šroubek na palubce je 1: nekvalitní textura a není v 3D provedení, u páky je nápis poměrně nečitelný, opět problém nekvalitní textury.

Budíky... přijdou mi docela ploché. Jedna vrstva nad palubku vnitřně to, vzhledem ke konkrétním přijde ok, ručičky jsou nad pozadím a nad ručičkou je sklo. ADF, rychloměr... ty jsou dle mě odfláklé a šly by zpracovat víc do hloubky. RealAir třeba na obyčejném horizontu umí udělat nějakých 5 vrstev.. Ale zpět k tomu Carenadu a budíkům, přechod mezi palubkou a budíkem je nějaký divný, rozpitý. Čísla na displayích rádií a otáček turbíny mi přijdou na úrovni displaye. Pokud se podíváte na takovéto displaye, typicky svítící čísla jakoby "vystupují" výše, tahle hlouka displayů mi chybí.

Když to člověk zváží o jak malé detaily se jedná a jak narušují samotnou simulaci, kde krom komplexních letadel krajinu de facto celého světa a řešíme spíše zda ten barák ve skutečnosti není o 100m vedle, je to prkotina, jenže to jsou ty minimalistické detaily, které celé provedení posouvají o řád výš a nechávají zcela jiný dojem.

Ale abych nehanil, i v PMDG 737 jsem po pořízení TrackIR objevil ve VC strašně ošklivou texturu, kde je text (nějaké výrobní číslo neb co) rozpitý a šroubky nejsou v 3D provedení... textura je použitá zespod MCP... tam to ale dokážu akceptovat, protože při normáním používání to místo nikdy nepůjde vidět, ani když má člověk TrackIR, tak asi běžně nekouká na spodní část MCP
17023 B / 566 x 550 / carenado.png
 

Ultimate Terrain X Europe v.2   5. 5. 2015 / 16:05
MzM   
Když budeš v kokpitu simulovat i pavouky pod palubkou, to aby sis pořídil Tianhe-2...
 

Ultimate Terrain X Europe v.2   5. 5. 2015 / 16:21
JirkaK
Tak nějaký výkon navíc by se určitě šiknul
 

Ultimate Terrain X Europe v.2   5. 5. 2015 / 16:39
Aldaran
Patrně asi máme každý jiné očekávání od addonů. Celkem mi nevadí ba jsem si ani nevšiml, že šroubek který jsi našel není ve 3D provedení a nemá dokonalou texturu, ale připouštím, že pro někoho je to zásadní záležitost. Ono to také to může mít své opodstatnění. Vývojář je postaven do nelehké pozice. Na jednu stranu musí kvalitně vykreslit vše co je podstatné a udělat to tak aby to vypadalo hezky, na druhou stranu ho tlačí k tomu aby to co nejméně zatěžovalo systém a GPU. Já jako uživatel mnohem více ocením že v případě rychlých pohybů s TIR bude vše plynulé, než cukatura způsobená renderováním osmdesáti (pro mne zbytečných 3D šroubů) které v normálním pohledu stejně nepostřehnu protože v praxi nikdy takto zoomovat nebudu jelikož k tomu není důvod. Ale jak jsem psal na začátku, připouštím, že každý může mít jiná kritéria na základě kterých si addon buď koupí nebo nekoupí.
 

Ultimate Terrain X Europe v.2   5. 5. 2015 / 17:37
JirkaK
Jak jsem psal, tohle byly detaily, byť třeba nepříliš zřetelné texty viditelné téměř odkudkoliv v kokpitu jsou z mého pohledu neakceptovatelné, šroubek vem čert, zvlášť, když jsou tak dělané všechny.

Chápu taky že vývojář je tlačen k tomu aby to bylo svižné a "zbytečnosti" nějak očůral. Nicméně jsou tady vývojáři, kterým právě i takové malichernosti neuniknou a nepotřebují je očůrávat, naopak do těch ér přidávají věci nad rámec běžné simulace (třeba RealAir a jejich systém selhání, kterým lze předcházet správným užíváním letadla, tedy nelítat s tím jak prase a držet se výrobcem stanovených limitů) a o komplexnosti PMDG ani mluvit netřeba, ty letadla v podstatě nepoužívají standardního rozhraní hostujícího simulátoru a obcházejí ho do mrtě, což samozřejmě bude a má dopad na výkon celé simulace.

Jak jsem už X krát psal, díky preciznosti provedení RealAir, A2A či PMDG (asi by se ještě někdo našel) patří mezi elitní vývojáře, kteří prostě i ty malicherné detaily řeší... a ostatní, byť produkují funkční i zdařilé kousky, tak většinou díky nedotaženostem nemohou té elitě konkurovat. Pokud dá recenzent Dukovi 10 z 10 (a že je to typické hodnocení letadla od RealAir), tak za ten nedotažený kokpit Carenada dá třeba 8/10
 

Ultimate Terrain X Europe v.2   5. 5. 2015 / 19:12
Koprik
Zapomněl jsi na Majestic Dash 8 400Q, o něm platí co o PMDG!!!
 

Ultimate Terrain X Europe v.2   5. 5. 2015 / 19:14
Koprik
Souhlas, Carenada jsou navoněná bída - aspoň teda ve FSX zvenčí huj a zevnitř fuj - myslím simulace systémů atd.
 

Ultimate Terrain X Europe v.2   5. 5. 2015 / 11:14
Diesel
To je sice záslužné, ale proč tak v některých případech až hrubě hraničící s napadáním a na pokraji urážek? Já to jenom sleduju a jako celek se mi to jeví tak, že někdo napsal svůj názor, jiný(daleko větší počet lidí) se na něho sesypal a tumáš čerte krompáč. Tady se to jednoznačně nedá říc jako obhajoba něčeho zkresleného ale spíč "ty,ty,ty, co sis to dovolil napsat".
 

Ultimate Terrain X Europe v.2   5. 5. 2015 / 15:16
kuma   
... kropáč, příteli Diesle, čert má "kropáč".
Ale to jen tak na okraj, taky to jen sleduju (jako ty) a souhlasím s tebou!
 

Ultimate Terrain X Europe v.2   5. 5. 2015 / 15:27
MzM   
Tady to bude krompáč. Žádné "odstup satane", ale "tu máš a makej"
 

Ultimate Terrain X Europe v.2   5. 5. 2015 / 16:08
kuma   
V tom případě ano.
Vem krompáč a mapuj čudlíky !!
 

Ultimate Terrain X Europe v.2   5. 5. 2015 / 08:38
Vita Zenisek
TrackIR v defaultu samozrejme funguje. OPrecti si manual ty odborniku. A zbytek - povazuju za ztratu casu se s tebou bavit. Uzivej si FSX!
 

Ultimate Terrain X Europe v.2   5. 5. 2015 / 09:41
JirkaK
In the software, go to the menu bar -> Settings -> Joystick & Equipment. On the equipment tab, check the box next to Track-IR head tracker

To je citace z TrackIR webu. Tzn. když tuhle akci neudělám, TrackIr v XPL nefunguje. Souhlasíš? Nechápu pak proč mě urážíš.

1. volba je zase schovaná kdesi neintuitivně, kde pokud nebudu hodinu studovat položky menu prostě nepůjdu a nebudu hledat TrackIR. Stejně jak ten blbej klobouček. V tom má ale mouchy i FSX. Zoom pod Selection Increase/Decrease bych taky nehledal, našel jsem to dle asociované klávesy...

2. očekávám že TrackIR začne fungovat hned. FSX to udělalo aniž bych kdekoli klikl. Ale to je o tom co lidi od toho očekávají. XPL je prostě všechno si nastav, nic nebudu dělat za tebe. Což někomu vyhovuje, někomu to přijde zbytečně složité.
 

Ultimate Terrain X Europe v.2   5. 5. 2015 / 10:32
JM   
Ale no tak, zatrzeni jednoho naprosto jasne umistenyho a popsanyho zatrzitka, abych si zapnul TrackIR, bych fakt nepovazoval za slozity nastavovani By me zajimalo jak intuitivneji to umistit, nez pod nastaveni / zarizeni / track-IR A to ze to nedela automaticky je naopak dobre, protoze existuji i pluginy, ktere TIR taky resi a pak by se to mohlo prat...
 

Ultimate Terrain X Europe v.2   5. 5. 2015 / 10:41
JirkaK
viz tady: http://www.flightsim.cz/forum_prispevek.php?id=494931&lan=0 prostě jsou nějaká očekávání.

Mě třeba nedošlo, že TrackIR je Equipment a je v patřičné kategorii nastavení, kterého je v XPL jednoduše strašně moc zobrazeného najednou, pak to člověk opravdu snadno přehlídne, pokud nestuduje každou položku.
 

Ultimate Terrain X Europe v.2   5. 5. 2015 / 10:50
JM   
Ale jo, trosku te chapu, ja jsem zas treba na prasky z nastavovani DCS Proste je potreba tomu dat chvili casu... A ver mi, ze ten XPL vymysleli chytri lidi a vetsina veci tam ma hlavu a patu, byt to treba na prvni pohled neni moc znat... Ale to prave clovek zjisti, az kdyz se do toho ponori vic
 

Ultimate Terrain X Europe v.2   5. 5. 2015 / 19:45
Fabo™   
Njo, kdyz ti nedojde, ze naklaneni je naklaneni, a vybaveni je vybaveni, tak to mas tezke...
 

Ultimate Terrain X Europe v.2   5. 5. 2015 / 22:07
JirkaK
když otáčím hlavou zleva doprava tak sorry, neuvědomuji si že bych nakláněl hlavu... otáčím ji. to jo... Zato si dokážu představit že ovládám naklánění letadla... Proč se osa pro ovládání kormidla nejmenuje rudder ale je to yaw? Nemít TIR, tak ani nevím co to slovo pořádně znamená

u tir vycházím z toho že je to zařízení, které ovládá kameru - pohled... tak bych to čekal logicky zařazené pohromadě se zbytkem pohledů a ne v nějakém vybavení... Jak můžu vědět že tím vybavením vývojáři myslí právě vybavení mého počítačového systému a ne vybavení letadla. Proč to ale jednoduše nemůže začít fungovat bez mého zásahu do nastavení?

Jak tu už x krát padlo... můžu to všechno hodit za hlavu, věnovat tomu nemalý čas abych zjistil jak mám něco nastavit, i když, dle mne, by to mělo už být přednastavené automaticky... pak to člověk potuní, po X přehnaných nastaveních kdy to spadne nebo se chová nějak zcela nestandardně (jako správný optimista nejdříve dávám slidery doprava a jen velice nerad ubírám, nikdy to nedělám obráceně.. se slušnou mašinou se toho nebojím, doby kdy mi Unreal Tournament na mé nastavení řekl jen Holy shit je dávno pryč).

A po hodině-dvou (pominu čas instalace/stahování) zjistím že má nejvýše stock taktovaná i7 s mainstream grafikou ve full HD s pouhým 4 násobným AA vykresluje nějakou mlhu bo co (normálně v tom místě bývají ve většině her mraky), před sebou vidím nějaký tmavě šedý vyblitý, mastný a táhlý flek (očekávám tady runway, tedy něco co se podobá afaltu nebo betonu a má to alespoň nějakou strukturu), kolem toho fleku je pak flek zeleno žluto hnědý a někde v kus ode mě je něco co matně připomíná nějakou tyč zapíchlou do pole a nějak na mě bliká.... Jinak nikde nic... ok, vylítnu, naberu trošku výšky, rozhlídnu se, očekávám pod sebou něco co připomíná milionové město, místo toho vidím nějakou řídce obydlenou vesnici kdesi v lese s maximálně tisícovkou obyvatel. Baráčky uniformně hranaté, stromky... no nějaké... celé se to hýbe pod 25fps a vypadá to jako hra někdy z roku 2005 max? Ejhle řeka... poprvé mé srdíčko zaplesá, voda se mi LÍBÍ... ale za 60€ a dvě hodiny času je to slabá náplast. Naštěstí jsem investoval jen ty dvě hoďky, nikoli 60€, ty mi alespoň zbyly a když teď mají FTX slevy, tak si za to koupím nejméně 3 full regiony - prvotřídně zpracované regiony o rozměrech stovek tisíc km. Světe div se, kdyby se pak vykašlal na FSX, můžu s přehledem ten addon vzít a z fleku nainstalovat do Prepar3D
 

Ultimate Terrain X Europe v.2   4. 5. 2015 / 14:16
biblbrox   
Tak mě ještě napadlo, když už jsi tím šťastným uživatelem fsx, nechceš tyto DVD?

Constellation Professional X 300kč
Wellington X 300kč
Cessna Skyhawk 172R Flight1 500kč

To jsou poslední zbytky z fsx, co mám. A pro tebe, takovýho fandu, ještě o 100Kč za kus levněji
Ještě mám A2A C172, jenže to bohužel odprodat nejde.

Nabídka za výše uvedené ceny platí i pro ostatní (beze slevy)
 

Ultimate Terrain X Europe v.2   4. 5. 2015 / 16:27
JirkaK
Dík za nabídku, oldschool letadla mě neberou a už vůbec fyzická média, přeci jen digitální distribuce je pohodlnější, zvlášť pro ty malé addony jako jsou letadla

Jediné co mám v hledáčku je právě ta A2A 172, kdybych snad chtěl vštěpovat více skutečné postupy, na lítání for fun bych to asi nepoužil, tam bych uvítal bych jednomotorové letadlo s dobrým výhledem ale aby se s tím dalo lítat zhruba stejně, nebo i rychleji než s Turbine Dukem. Piper PA-28RT od Carenada byl omyl
Navíc A2A je v tomto směru více hardcore než bych vyžadoval (údržba letadla například, vliv času, předletové přípravy atd.), musím zjistit zda je to plně volitelné nebo automatická součást abych se nenapálil...

Asi vyhraje Lancair Legacy od RealAir... tady vím že zpracováním kupuju absolutní špičku ale samotné letadlo se mi až tolik nelíbí... cenovka 30€ je za ten kousek je zase docela fér.
 

Ultimate Terrain X Europe v.2   4. 5. 2015 / 14:26
Pips   
Rozhlížení kloboukem samozřejmě jde. Je tam jakýsi PAN view, nebo tak nějak - přesně si to fakt nepamatuju, protože jsem to nastavoval jenom jednou v životě . Také jsem při hledání tohoto tápal, ale naštěstí jsem se dovedl zeptat Ne vždy klobouček musí být k rozhlížení. Od chvíle, co jsem začal poletovat s vrtulníky jsem pochopil, že na trimování vrtulníku je ten klobouček lepší. Nepoužívám sice TrackIR, ale samo domo freetrack a jeho zprovoznění bylo fakt jednoduché. Přesně jak píšeš - pustit aplikaci a xplane a ono to běží.
 

Ultimate Terrain X Europe v.2   5. 5. 2015 / 20:05
Hlenitorix
Default FSX asi bude přívětivý, ale :

Ezdok - nutnost rýpání se v exe.xml, Cameras.cfg

A2A - u repaintů přidávání řádek v užnevímjaksemenujetensoubor (ale to nebude jen A2A, že ? ) + nutná přeinstalace accusimu

GTN750 - na ty dva dny zprovozňování chci zapomenout

Vše koupeno v roce 2015 ale pocitově jsem se vrátil do doby ms-dos. Jo vyřešil jsem si to protože jsem musel.
To je spíše simulátor trpělivosti, než létání a je jen škoda že se furt roubujou addony než udělá něco nového. Xplane neznám, ale dle zdejších komentářů to bohužel nebude lepší.
U her už dnes očekávám hraní a to že se to jmenuje simulátor na věci nic nemění.
 

Ultimate Terrain X Europe v.2   5. 5. 2015 / 20:15
ondras   
Kde's to sehnal? U A2A addonů se přidává repaint standardně. Nakopíruješ do složky a přidáš text do aircraft.cfg, stejně jako u jiných modelů.
U Ezdoku jsem taky do ničeho nerýpal a fungoval normálně( Jen jsem ho vyzkoušel) a Pokud nemáš GNT750 ve verzi warez edition, tak taky není co řešit....
 

Ultimate Terrain X Europe v.2   5. 5. 2015 / 20:55
Hlenitorix
Jo aircraft.cfg je ono.
Kterou jinou hru znáš, kde musíš vpisovat jakýkoliv text do souboru kdesi na hdd ?
Své problémy s GTN jsem zde postoval když nastaly, ale z dalších mne ještě napadá to nutné vyčlenění jejich souboru ze scanu Esetu (ten jsem sehnal taky přes paypal )). Což bylo, mimochodem, menu Esetu kde jsem 4 roky nebyl.
U Ezdoku jsem nejdříve nainstaloval, tuším, 1.15. Což na Steam verzi nešlo, a beta mi asi v kombinaci s Aicareer rozrýpala ezdok sekci v exe.xml a nespouštěla se.
Vzhledem k martýriu s GTN mě čeká přeinstalace, tak tu teď skuhrám a už vidím budoucí problémy...

Nutno podotknout, že se ght sekce stará o uživatele nepoměrně více než ezdok
 

Ultimate Terrain X Europe v.2   5. 5. 2015 / 21:34
Fabo™   
EZDok je prakticky zanikly one-man vydavatel, bohuzel.
 

Ultimate Terrain X Europe v.2   5. 5. 2015 / 22:28
JirkaK
Tak otázkou je, kdo si potrpí na repainty... To že nejdou kloudně nainstalovat je bohužel blbý (PMDG má operations center, RealAir třeba pro své letadla nabízí buď hotový instaler nebo repaint kit, ale zde už se předpokládá už asi instaler potřebovat nebudeš, když si to vlastně celé překreslíš - BFU tohle dělat nebude) . ale otázkou je zda ti ty repainty autor addonu sliboval způsobem, že u nás najdeš vše potřebné nebo tak, že si to máš udělat sám.


ad EZDok... na FSX:SE to normálně nefunguje, buď starší verze vůbec, novější nějak pokloudně. To ale není problém FSX:SE, ale problém toho addonu, který vznikl jistě dřív než to FSX:SE. Kdyby ses obrátil na DTG tak ti řeknou, hele, je nám to líto, ale ptej se autora toho pluginu, problém má on, ne my. Bohužel, jak tu padlo, za tím addonem nestojí nikdo příliš stabilní aby zajistil adekvátní podporu a rozvoj.

Zrovna u té SE edice se k tomu musí přistupovat jako k extra platformě. Scenérky, které nemají vlastní efekty, animace, zvuky atp. bude běžet, tam se nic neměnilo, ale pokud je to knihovna, která se nějak vloudí do FSX, může nastat problém protože FSX:SE je vnitřně přepsaný, díky tomu má dle zkušeností lidí vyšší výkon, lepší stabilitu a mnohé "tweaky" postrádají smysl, protože jsou obsaženy v základu. Na druhou stranu kompatibilita s krabicovou FSX nezůstala 100%. Solidní autoři už své výtvory přizpůsobili a uvádějí že jsou s FSX:SE kompatibilní, do triple instalerů se často zavedla 4. volba právě pro SE... Někteří autoři addonů dokonce podporují FSX:SE v buildu, který teprve spatří světlo světa - spolupracují při vývoji s DTG a řeší problémy dřív než se to dostane k lidem.
 

Ultimate Terrain X Europe v.2   5. 5. 2015 / 22:53
Hlenitorix
Moment, aby nevznikla mýlka : Ezdok 1.18 beta pokloudně stažená zde ( http://www.simforums.com/forums/ezca-1185-beta-available-for-download_topic51089.html ) , normálně funguje. Jen je zapotřebí vědět, že při problémech ti málokdo poradí, takže musíš listovat a studovat. Čili odsud nic nového, že (čest vyjímkám). V kombinaci s 'vlastnostmi' Ezcy se vyplatí na jejich fóru pročíst tak 1/2 roku z5. Ale protože jen hráči se ptají a dostávají odpovědi, tak piloti se tedy neptají a studují a studují...
 

Ultimate Terrain X Europe v.2   5. 5. 2015 / 23:12
JirkaK
Beru zpět, spletl jsem si to s FS Recorderem, tam nějaká verze jde nějakým postupem omezeně rozchodit


Nicméně ta 1.18 EZdoc vznikla v prosinci. Od té doby už vznikly, pokud vím dvě verze FSX:SE, poslední verze FSX:SE vyšla před cca 15 dny a opět šlo o radikální změny v některých knihovnách.
 

Ultimate Terrain X Europe v.2   5. 5. 2015 / 23:25
Hlenitorix
Naštěstí u mne oba updaty v Ezce bez problémů.
Ten poslední odstřihnul GTN, ale po 3-4 dnech vydali novou verzi a vše též nyní OK.
 

Ultimate Terrain X Europe v.2   3. 5. 2015 / 17:48
Diesel
Vykašli se na nějaký GEX, UTE a podobný nesmysl. Jdi do FTX Orbx a nebudeš litovat. Divím se, že se najdou ještě uživatelé, kteří při tak pěkných věcech jakojsou produkty od Orbx, investujou nebo ještě používají tyhle věci za zenitem jako je GEX apd.
 

Czech Virtual Air Rescue Service
FS Medlánky
L39.CZ
O serveru   |   Zveřejňování souborů ke stažení   |   Kontakt   |   © 1999-2024 FlightSim.CZ