FlightSim.CZ   Reklama  
CVARS - zrychlí vám tep...
> Nejste přihlášen Login
  Dnes je úterý 7. 5. 2024, svátek má Stanislav Translate
ÚVOD
LETADLA
KRAJINY
AI PROVOZ
UTILITY
ČLÁNKY
FÓRUM
 Seznam příspěvků
ODKAZY
SCREENSHOTY
VIDEA
INZERCE
PLÁNOVÁNÍ LETŮ
VYHLEDÁVÁNÍ
O SERVERU
RSSRSS - fórum
RSSRSS - novinky
FacebookFacebook
MobileVerze pro PDA
vyplatí se track-ir? Jeden příspěvek | Celý strom
vyplatí se track-ir?   14. 6. 2015 / 17:58
biblbrox   
Poprosil bych uživatele track-ir o zkušenosti. Pohrávám si s myšlenkou, že bych si ho taky pořídil, ale ta cena se mi zdá docela vysoká...
Zároveň se mi moc nezdá to rozhlížení do boků, kdy člověk musí pootočit hlavou a přitom pošilhávat po monitoru. Jelikož se do stran dívám hodně často tak nevím, jestli se na to dá zvyknout bez problémů, nebo je to prostě pořád nepřirozený...
Pokud jsou ještě nějaký negativa, tak sem s nima.
Díky
 1x  

vyplatí se track-ir?   14. 6. 2015 / 18:03
LukasVardzak
A já dotaz doplním ohledně Oculus Rift, který výjde v Q1 2016 jaké to je ve FSX a DCS ? Co jsem se díval na videa tak to vypadá suprově. ( teda pokud tady někdo vlastní DK2 )
 

vyplatí se track-ir?   14. 6. 2015 / 18:04
biblbrox   
Já o tom slyšel, že se můžeš taky pekelně poblít...
 

vyplatí se track-ir?   14. 6. 2015 / 19:16
LukasVardzak
Né všichni Ale určitě bych koupil raději toto než Track IR
 

vyplatí se track-ir?   16. 6. 2015 / 18:04
LEON_CZ   
Poblít se člověk může i s TrackIRem, stačí když je člověk trochu víc citlivý na kinetózu. Zdářným příkladem je můj letecký kolega Rampa, tomu se udělá šíleně špatně po prvním pohybu s TrackIRem na hlavě a musí to hned sundat a proto se dodnes rozhlíží jen pozičním kloboučkem na joysticku...
 

vyplatí se track-ir?   14. 6. 2015 / 18:26
JM   
Rozhlizeni se pres snimani polohy hlavy urcite jo, to ze bys nejak musel svidrat nebo tak neco, na to si velice rychle zvyknes a behem chvilky se to naucis. Pak je naopak usmevny, kdyz to nemas zapnuty, rozhlizis se klobouckem a instinktivne otacis hlavou Jinak ja mam trackir a za tech relativne hodne penez dostanes neco, co opravdu funguje. Ty alternativni ale pry taky fungujou, ruzne pres webcamy, bastleni diod atd. - osobni zkusenost ale nemam, jenom jsem cetl.
 

vyplatí se track-ir?   14. 6. 2015 / 20:22
Pips   
Já mám tu alternativu, protože ty velký peníze radši prolítám v reále. Postavil jsem si Freetrack za cca 150 kaček a je to prudce návykový taky. Bez toho si to už nedovedu představit. A jak říká Víťa a má u toho pravdu - Když to náhodou přestane fungovat, je to prostě nouze a sedám rovnou před sebe

Stavění freetracku a používání software FreeTrackNoIr tu proběhlo nedávno, obsahovalo to i návody na stavbu a nějaký postřehy. Vyplatí se.
 

vyplatí se track-ir?   15. 6. 2015 / 14:44
pawlick
Hele Pipsoj a bude mi to fungovat i v Poníkovi? Třeba by mi tahle blbost pomohla nacházet ty stoupáky
 

vyplatí se track-ir?   15. 6. 2015 / 14:52
Pips   
Tímhle způsobem asi ještě nikdo stoupáky nehledal, ale jestli se nebojíš být průkopníkem možná i slepých uliček, můžeš to prubnout. A když to nezabere, tak zkus víc plachtit, pak se ti ta termika bude líp hledat i bez IR diod na řepě
 

vyplatí se track-ir?   14. 6. 2015 / 21:46
JirkaK
Návykovka, neskutečná... mám tendence otáčet hlavou i když koukám třeba na nějaké video... Ne každému to ale bude sedět. Nicméně k tomu aby sis to pořádně užil je potřeba hrát si s profilem a ten pohyb upravit přesně pro sebe.

Buď koupíš řešení, které přijde v krabici, vybalíš, zapojíš, nainstaluješ a lítáš...

nebo zagooglíš, budeš hledat kde sehnat potřebný materiál a celkově jak to zbastlit, muší koupit webkameru, kterou zničíš (rozuměj, musíš ji upravit a přijdeš o záruku).. pak nějaký SW, je jich více... ne každý sw bude běhat se vším.... bude tě to stát třeba 5-7-9 stovek v matroši, hodiny času hledání, a pokud nemáš třeba pájku abys dal dohromady ty diody a konektor na napájení, tak musíš koupit i nářadí..


Pokud chceš/musíš šetřit, běž do custom výroby, pro ty co nemusí moc řešit 150EUR v rozpočtu, doporučuji hotový TrackIR - stačí bohatě TrackIr4. Francouzi mají pěkný set, kde dostaneš TrackIR, k tomu je automaticky ten reflexní tříbodý "plech", k tomu dostaneš pro clip - ten na sluchátka s diodami a čepici a celé to vyšlo, na 162 s dopravou.


U obou řešení si dávej pozor na denní světlo. Pokud senzor/kameru dáš tak že bude snímat nějaké okno, tak i když ti tam vyloženě nesvítí, bude to chytat různé matoucí signály a stane se to nepoužítelné. Lidi chválili TrackIR5, právě za to že se světlem funguje lépe než TrackIR4... někdo ale říká že je to v jeho podmínkách nepoužitelné oboje.

Osobně lítám primárně večer, takže mi to nevadí.
 

vyplatí se track-ir?   14. 6. 2015 / 22:20
Hlenitorix
Stačí při večerním letu osvětlení jen to od monitoru, nebo musíš být osvícen ) ?
A má to nějaký měřitelný vliv na fps ? To bude ale zřejmě otázka někoho s plytčím hardvérem..
 

vyplatí se track-ir?   14. 6. 2015 / 22:46
JirkaK
Nevím co myslíš s tím osvícením a monitorem.

TrackIR i samo domo nahrážky (tedy ne mobily, ty to řeší akcelometrem) mají dva režimy:

TrackIR zapne infra diodou a reflexní plochy co máš někde na hlavě odrážejí ten paprsek zpět na snímač, u samo domo většinou svítíš nějakou diodou vedle webkamery. V tomto režimu je to poměrně náchylné na světlo.

Aktivná vysílač - namísto reflexních bodů máš infra diody na hlavě a ty svítí na TrackIr/Webkameru... TrackIR sám nic neosvětluje.


Vliv na FPS = nula, ano chápu, ne každý má takové CPU. Všude se tvrdí zanedbatelný dopad... jestli to udělá desetinku tak to bude moc i na slabém železe...
 

vyplatí se track-ir?   14. 6. 2015 / 23:05
Hlenitorix
Dík, no mě šlo o to zda-li není nutné pro plynulost pohybu být osvětlen (alespoň silueta), kdysi jsem něco četl zřejmě o nějakých domácích řešeních - tak to mám zafixováno. Mě by to pomohlo i v Armě, teď si jen zdůvodnit kšiltovku/sluchátka v těchto vedrech.
 

vyplatí se track-ir?   15. 6. 2015 / 07:23
ondras   
Já mám bastl PSeye3+ FaceTrackNoIr a funguje to už se světlem odraženým od monitoru. Byl jsem překvapen, jak dobře to funguje. Ve srovnání s TrackIr, který jsem měl na vyzkoušení půjčený od kamaráda je to funkčně prakticky stejné. Jediný "bastl" bylo zalepení modé diody na PSeye, protože svítí furt
 

vyplatí se track-ir?   15. 6. 2015 / 07:42
happypetr   
Potvrzuji, FaceTrackNoIr jede krásně i ve tmě. Stačí odraz držky z monitoru a navíc je to zadara, podmínka je mít nějakou kvalitnější webku.
 

vyplatí se track-ir?   15. 6. 2015 / 08:40
Pips   
K podmínkám bych z jistých důvodů přidal i trochu trpělivosti, protože je nutný si s tím trochu pohrát a vyladit si to. Já jsem se s těmi křivkami sžíval trochu déle, než jsem objevil ideál. A někde jsem slyšel, že prý existují lidé, kterým když něco nefunguje hned po připojení podle jejich gusta, tak je chytá rapl, nebo cože. Tak pro takový si to neumím úplně dobře představit.
 

vyplatí se track-ir?   15. 6. 2015 / 09:02
happypetr   
Stač si dát do googlu "FaceTrackNoIr FSX" a v obrázcích máš spoustu nastavení a křivek. Já si tam taky našel to svoje ideální.
 3x  

vyplatí se track-ir?   15. 6. 2015 / 09:06
ondras   
No člověče já to jen zapnul, nastavil připojení přes simconnect a klávesové zkratky na centrování + start/stop a to bylo všechno. Citlivost a rozsah mi vyhovuje default.
 

vyplatí se track-ir?   15. 6. 2015 / 09:21
Pips   
Mě to default moc nesedělo, tak jsem se pustil taky nejprve do googlení na nastavování osvědčených křivek, ale to mi taky nějak nesedělo a začal jsem experimentovat sám a každej z prvních experimentů skončil totálním rozjebáním všeho, co na tom rozjebat šlo Pak si to nějak časem sedlo a od tý doby už to jenom chválim
 

vyplatí se track-ir?   15. 6. 2015 / 09:34
happypetr   
Já jsem našel nastavení, kde to jde pěkne jakoby pomalu až do výhledu bočních oken a potom se jakoby rychleji koukneš na zadní sedačky. Nahoru, dolů a přibližování jde taky pomalu a navíc při pohledu dopředu a do bočních oken je jakoby malá aretace, nebo mrtvá zóna, takže při těchto pohledech můžeš malinko pohybovat hlavou a přesto je ten pohled ustálenej. Zvyk jsem si na to a je to paráda.
 

vyplatí se track-ir?   15. 6. 2015 / 09:47
Pips   
K něčemu takovýmu jsem se doklikal taky a je to fakt super. Konečně se dá klobouček joye u toho vrtulníku používat k trimování
 

vyplatí se track-ir?   22. 6. 2015 / 11:45
Jirka Kallasch   
Ted si prave popsal me ... od stredy sem ten IRtrack nebyl schopen jeste vyladit k obrazu svemu Kde se da ta trpelivost poridit ???
 

vyplatí se track-ir?   15. 6. 2015 / 10:28
AndreW   
Takže to vlastně zadara není, když musíš koupit kvalitni webku za 3k Kč
 

vyplatí se track-ir?   15. 6. 2015 / 11:14
Pan Letadlo   
PS3eye stojí u nás nějaké 3-4 stovky, ze zahraničí možná trochu víc kvůli pošty (+ člověk musí sehnat tu která se dá předělat).
 

vyplatí se track-ir?   15. 6. 2015 / 11:29
happypetr   
Já mám tady tohle Prestigio a je naprosto vyhovující.

http://webkamery.heureka.cz/prestigio-pwc220hd/
 

vyplatí se track-ir?   16. 6. 2015 / 18:24
LEON_CZ   
Paradoxně při špatných světelných podmínkách (odraz slunce na zdi, žárovka v zádech apod.) funguje daleko lépe FreeTrack s PS3Eye Webcam, než TrackIR, což se mnoho lidí neví. Software FreeTracku totiž umožňuje upřesnit parametry světelného bodu, který má Webka interpretovat jako světlo z diody, takže ostatní zdroje světel, které Webka vidí ve stejný čas taky, software FreeTracku může ignorovat. Software TrackIRu toto neumožňuje, tam lze nastavovat pouze citlivost. Z tohoto důvodu jsem TrackIR4 PRO dal do šuplíku a spolehlivě mi funguje pouze FreeTrack. Pokud jsou v pokoji světelné podmínky dobré, tak samozřejmě TrackIR běží jinak perfektně...
10748 B / 329 x 413 / PointSize-mini.png
 

vyplatí se track-ir?   16. 6. 2015 / 21:09
JirkaK
Software FreeTracku předpokládám umí jako vstupní zařízení použít TrackIR, pokud je to sw záležitost, pořád můžeš použít TrackIR zařízení s jiným sw.

Osobně tedy se žárovkami apod problém nemám, problém je jen sluneční světlo, ale jak jsem tu někde psal, přímo to míří na okna... Při zatažených žaluzkách je to ok
 

vyplatí se track-ir?   16. 6. 2015 / 22:10
LEON_CZ   
Jako že by HW TrackIR běžel pod SW třeba z Freetracku? To mě nikdy ani nenapadlo zkusit, to je pravda. Zkoušel to někdo?
 

vyplatí se track-ir?   16. 6. 2015 / 22:30
JirkaK
Nezkoušel, ale...
https://en.wikipedia.org/wiki/FreeTrack

ta tabulka je myslím dost říkající.


Myslím že i jiné alternativy fungují...

Stejně tak TrackIR kamera sežere bastlené reflexní i diodové "track pointy" za pár korun
 

vyplatí se track-ir?   14. 6. 2015 / 22:14
JirkaK
Ještě doplním k tomu profilu...

mám nastaveno zhruba tak, že mi stačí otočit hlavou o 30° a kamera se pohne o 90° s tím že prvních cca 5 mám jako mrtvou zónu a asi do 12° otočení hlavy se to pohne jen decentně.. To mi stačí na pohled po VC... pak to podstatně akceleruje právě pro pohledy do stran... Když pohnu asi o 37° hlavou, už koukám přímo za sebe...

Pohyb nahoru a dolů už je složitější, dolů zabírá při menším pohybu než nahoru, zase rychleji naakceleruje a později zpomaluje, pohled nahoru nabíhá pomaleji... opět přizpůsobeno mé potřebě rozhlížet se po kokpitu a ovládacích prvcích.

Rotaci hlavy moc nepoužívám, mám velké mrtvé zóny a samtnou rotaci jen poměrně decentní, hodí se ale když chceš koukat ven při náklonu letadla.

Tyhle osy řeší natáčení kamery, další tři osy pak její pozici... buď se tělem pohneš do strany, do výšky a asi nejklíčovější, když se pohneš k nebo od senzoru... nepřečteš něco na navigaci/fmc/budíku, jednoduše se k tomu přiblížíš a kamera ten pohyb reflektuje...


To pohybové ovládání se dá řešit i telefonem s akcelometrem a nainstalovanou aplikací... ty ale umí jen první tři osy, ty další ne, navíc co jsem zkoušel dva android mobily, tak jeden dával aplikaci nesmyslné data a nefungovalo to.
 

vyplatí se track-ir?   15. 6. 2015 / 09:49
biblbrox   
Díky moc všem za postřehy. Jdu do toho. I když tady hodně chválíte freetrack (facetrack), půjdu do trackir.
 

vyplatí se track-ir?   15. 6. 2015 / 09:54
Pips   
Tím určitě nic nezkazíš
 

vyplatí se track-ir?   15. 6. 2015 / 10:11
Menny
Určitě se vyplatí, je to zařízení, které se nebude měnit. Několikrát vyměníš comp, ale TracIR zůstane. Než jsem měl TracIR, tak jsem zkoušel FreeTrack, ale web kamera se mě hádala s TV kartou a nepomohla ani výměna kamery. Koupil jsem TracIR a je klid. Jak už tady bylo řečeno, mám stejný návyk při videu, zkouším pohnout záběrem. Přestože jsem diody měl poctivě spájení a zaizolované, tak po čase při pohybu někde vznikl zkrat a najednou jsem měl nečekaně velké teplo pod čepicí.
 

vyplatí se track-ir?   15. 6. 2015 / 10:30
JirkaK
Jakmile si vymazlíš profil tak aby ti vyhovoval tak už vážně nechceš nic jiného. Někomu vyhovují defaulty, někdo pohledá nějaké předpřipravené. Nakonec jsem si ten svůj poladil...

Tady je případně k dispozici: http://download.jirikocman.cz/fs_permanent/JKFSX.xml
 

vyplatí se track-ir?   15. 6. 2015 / 11:20
Pan Letadlo   
Určitě. Bastl je super pro lidi co pevně věří ve svou tvůrčí dovednost nebo vyloženě nemají (nechcou dát) ty tisíce na TIR. Pokud ti ty peníze za to nevadí dát, není co řešit. Jen bych už bral asi 5, než někde starou 4.
 

vyplatí se track-ir?   15. 6. 2015 / 11:42
JirkaK
TrackIR4 má menší rozlišení senzoru a z diskuzí vyšší šanci na chytání denního světla ale ani TIR5 to neodstraní zcela.

V praxi ale rozdíl v rozlišení čidla nepoznáš - funguje to, jediný "pádný argument" je možná ten širší úhel ve kterém snímá (asi o 5° nebo kolik)... když lidem fungují ty webcam, které jsou na tom možná ještě hůře...

Software je pro TrackIR4 i TrackIR5 stejný. osobně jsem volil TIR4.. v ceně TIR5 jsem měl i pro klip pro a i čepku, byť tu ani v ceně neavizovali a reflexní tracklip stejně nepoužívám
 

vyplatí se track-ir?   15. 6. 2015 / 15:16
LukasVardzak
Tak podle odpovědí to fakt vypadá hodně zajímavě, i videa na netu jsem viděl a je to super, ale já přece jen počkám na Oculus
 

vyplatí se track-ir?   15. 6. 2015 / 15:34
Pan Letadlo   
Já sem oculus nezkoušel ale zatím si třeba v DCS hodně lidí stěžuje na rozlišení - nejde nic přečíst. CV1 má sice přinést lepší displej než má teďka DK2, ale kdoví jestli to bude stačit. Další věc je, že potřebuješ generovat docela hodně snímků za vteřinu (75 u DK2, 90 u CV) a to nejlépe bez propadů. Můžeš sice snížit detaily, ale pokud nechceš lítat jak s grafikou na konzoli, připočítej si k ceně OR taky pálku za dost rychlý PC.
TIR a OR bych asi neporovnával a už vůbec bych se vykašlal na nějaké čekání. TIR je užitečný, odzkoušený a k dispozici tady a teď. OR má budoucnost "ve hvězdách" + platí co jsem napsal výše.
 

vyplatí se track-ir?   16. 6. 2015 / 16:06
LukasVardzak
Jj to máš asi pravdu, ale já si myslím že můj notebook je docela dostačující a kdyžtak detaily trochu snížím kdyby to nebylo dobré a konečná verze má pro každé oko Full HD rozlišení takže má 2 displeje což je dobré a prý už je to fajn, takže raději počkám, jelikož mi to prostě příjde reálnější, ale každý ať si koupí co mu vyhovuje s tím TIR máš pravdu že už je to tu a hned funkční
 

vyplatí se track-ir?   16. 6. 2015 / 11:15
happypetr   
Tady Joska vyrábí Freetrack:

http://joskapilot.webnode.cz/freetrack-oci-virtualniho-pilota/
 

vyplatí se track-ir?   16. 6. 2015 / 11:32
biblbrox   
Jo, vím o něm, už ho mám v záložkách aspoň dva roky Ne, že bych měl něco proti domácímu tvoření pro sim (spíš naopak), ale pro track-ir jsem se rozhodnul kvůli přímé podpoře ve hrách a předpokládám, že i v budoucnu to nebude jinak. Teď na něj měli němci slevu, tak jsem toho využil. Sice ojro je docela vysoko, ale budiž.
 

vyplatí se track-ir?   21. 6. 2015 / 15:29
Fabo™   
Podpora je ta sama - a to doslova, FreeTrack (ruzne verze, treba i openTrack) se umi prezentovat jako TrackIR, s pouzitim danych ovladacu. To jen pro doplneni.
 

vyplatí se track-ir?   20. 6. 2015 / 11:46
Teflon_490   
Jenom potvrdim co tady uz rekli jini, jakmile jednou zkusis TIR, tak nechces jinak a bez toho ses jak bez ruky. Navic, neni to jen pro FSku, jde to pouzit v desitkach jinych her a programu a neustale je to podporovano a updatovano vyrobcem, takze pouzitelnost je vetsi nez si neznaly clovek uvedomuje.
 

vyplatí se track-ir?   20. 6. 2015 / 12:08
LEON_CZ   
Mě překvapila třeba dobrá funkčnost TIRu/FreeTracku v Arma II/III. Do té doby jsem se s HeadTrackingem ve střílečkách nepotkal
 

Czech Virtual Air Rescue Service
MZAK
L39.CZ
O serveru   |   Zveřejňování souborů ke stažení   |   Kontakt   |   © 1999-2024 FlightSim.CZ