FlightSim.CZ   Reklama  
CVARS - zrychlí vám tep...
> Nejste přihlášen Login
  Dnes je čtvrtek 25. 4. 2024 Translate
ÚVOD
LETADLA
KRAJINY
AI PROVOZ
UTILITY
ČLÁNKY
FÓRUM
 Seznam příspěvků
ODKAZY
SCREENSHOTY
VIDEA
INZERCE
PLÁNOVÁNÍ LETŮ
VYHLEDÁVÁNÍ
O SERVERU
RSSRSS - fórum
RSSRSS - novinky
FacebookFacebook
MobileVerze pro PDA
X-Plane 10, prosím o tipy Jeden příspěvek | Celý strom
X-Plane 10, prosím o tipy   13. 6. 2015 / 01:23
JirkaK
Takže jsem to mu dal druhou šanci... a mám nějaké otázky...

1. dá se nějak cyklicky přepínat pohled? Jedním tlačítkem rotovat jednotlivé pohledy.
2. je tam nějaký externí pohled na letadlo tak, že když otáčím kamerou, tak kolem středu letadla, nikoli od bodu ze kterého ta kamera kouká?
3. kde vidím v default B58 co nastavuju na autopilotovi? U Default cesny to vidím, ale zase netuším jak AP zapnout z VC
4. dá se na klobouček nastavit šikmý pohyb pohledu - na šikmé tlačítka?
5. dá v externím pohledu použít TrackIR
6. když mám aktivní TrackIR, dá se nějak kontrolovat pohled i tlačítky (kloboučem)? Občas se hodí TrackIR zapauzovat a mít nastavený pohled "ručně"
7. na úvod si nechávám otvírat screen kde volím letadlo, čas, počasí... při letu lze počasí měnit z menu, je někde možnost nastavit některé z těch přednastavených co jsou na té úvodní stránce?
8. když přeženu nastavení a XPL spadne, vyzve mě zda chci nechat nastavení nebo nastavit na default. Je možné změnit nastavení před tím než se nahraje let?
9. Dá se nějak uložit/nahrát nastavení?

pro začátek stačí
 

X-Plane 10, prosím o tipy   13. 6. 2015 / 08:06
JM   
1. nikdy jsem nepotreboval, podle me to nejde
2. shift + 4
3. netusim, default letadla nelitam, nekde to tam ale bude
4. nevim, kloboucek nepouzivam
5. ne
6. podle me ne a stve me to
7. ne
8. ne
9. pres externi utilitu jo - http://www.masnik.eu/page/utility-xplane.php
 1x  

X-Plane 10, prosím o tipy   13. 6. 2015 / 09:56
Myšák CZ
Ty voléééé, tam nic nejde! Nekupuju!
 

X-Plane 10, prosím o tipy   13. 6. 2015 / 09:57
happypetr   
Taky čumím....
 

X-Plane 10, prosím o tipy   13. 6. 2015 / 10:01
ondras   
Ani očko nenasadíš....
 

X-Plane 10, prosím o tipy   13. 6. 2015 / 12:09
JirkaK

Díky za odpověď, bylo to docela stručné Zapoměl jsem ještě na bod 10. aby to bylo kulaté - klávesa/tlačítko které by přepínalo mezi zobrazení v okně a fullscreenem aniž bych musel jít do settings a v rendering options zvolil co potřebuju... Párkrát mi to spadlo, tak chci mít snadno přístup k process exploreru... Zřejmě XPL s mými 12GB RAM není příliš spokojený a obecně mám někdy potřebu dělat něco v systému a jednoduché přepínání se vždy hodí.

Nerad bych byl za šiřitele pomluv, kdybych tvrdil že tam spousta věcí nechodí, třeba jsem je kdesi přehlédl. Protože to mě utvrzuje v tom, že uživatelsky to opravdu přívětivé není a není to o boji s nastavením, které jsem do teď prezentoval ale s používáním už nastaveného simu. Základní věci, které používá snad každý ve FSX/P3D v XPL prostě zřejmě nejde dosáhnout.

Nechci spouštět žádnou hádku, je to prostě jen konstatování faktů.


Když už mám tu Steam verzi, tak bych také očekával Steam Overlays, ve FSX jsem si na to zvykl... když letíš štreku z bodu A na bod B v cestovní výšce a pod sebou vidíš peřinu z mraků, tak nemáš moc co na práci (a to nelítám v tubě ale letím nějaký crosscountry v malém GA letadle 200-300nm), tak si jednoduše z FSX pustím třeba muziku nebo prohlížeč a kouknu na nějaké pěkné aviation video na youtobe a na pozadí stále plně ovládám letadlo. Hodí se to, ale třeba i pro hledání map, přeplánování trati apod... pokud někomu za letu koukání na YouTobe přijde úchylné Tak jak tak, nemusíš vyskočit ze SIMu.


No ještě se s tím chvíli prát budu O grafické podobě se zatím nezmiňuju, runwaye jsem stáhl nějaké poměrně podařené, dokonce jsem stáhl nějakou trošku lepší texturu mraků aby to nebylo černé jak bota... SkyMaxx za těch skoro 40 dolarů z pragmatických důvodů (nepředpokládám že mě XPL přesvědčí) nekupuju. S HD Meshem to nevypadá úplně špatně, byť placených scenérek na které jsem zvyklý to logicky nedosahuje.

Letu zdar
 

X-Plane 10, prosím o tipy   13. 6. 2015 / 12:25
JM   
Ve stylu mych predchozich odpovedi, prepinani fullscreen, NE!

Jinak me teda funguje bez problemu pri fullscreenu alt+tab a asi i ctrl+shift+esc ti hodi pres fullscreen spravce uloh. Takze neni problem si pres fullscreen XPL hodit nejaky okno z win.

Jinak cely to je zas o zpusobu pouzivani, 90 procent tech veci, co tu ted resis ja proste pri litani nepotrebuju
 

X-Plane 10, prosím o tipy   13. 6. 2015 / 12:35
JirkaK
Jasně ALT+TAB funguje, ale já chci třeba třeba v menším okně stále ten XPL sledovat... To už ve full screen režimu neudělám.


No a já jsem nervní... pořád mačkám na beranech tlačítko a nic nedělé - přepínač pohledů, musím šáhnout na klávesnici a přepínat je klávesovou zkratkou. Pak zas mačkám ze zvyku F9 pro virtual cockpit O ALT+ENTER nemluvě.


Navíc teď mi to zas spadlo na paměti... Během chvíle Win začaly řvát, tak jsem vypnul prohlížeč (ok, asi 1,5GB RAM pro XPL navíc)... pak mi zcela zmizela možnost něco měnit v menu - třeba se přepnout zpět do full screenu až to padlo na držku že totálně došla paměť... Jako kdybych lítal půl dne, ne 5 minut po odlepení z runwaye...

Jedno ale musím uznat běží to pěkně plynule... když to právě nepadá. Musel jsem si ale pořídit nějaké normálnější letadlo...


Tady je video z toho jak nemůžu do menu a záhy XPL žuchne.
https://www.youtube.com/watch?v=oLm_s_C1MpE

A obrázek s více informacemi a to jsem ještě neodstartoval

54626 B / 750 x 406 / XPL_RAM.png
 

X-Plane 10, prosím o tipy   13. 6. 2015 / 12:56
JM   
Vidis, objevil si jednu z velkejch vyhod XPL - "běží to pěkně plynule" - coz treba pro me je naprosto zasadni vlastnost, narozdil od mapovani kloboucku, prepiani do fullscreenu pres klavesy atd...

S tim padanim - proste toho asi po tom chces vic, nez HW dovoli, to proste v tom XPL jde. Ja to mam nastaveny tak, aby to muj nic moc HW utahl a nevim, co to je seknuty XPL.
 

X-Plane 10, prosím o tipy   13. 6. 2015 / 13:44
JirkaK
Tak s tím HW a že chci po něm moc bych brzdil. CPU nemá co dělat. GPU se potí ale minimálně v případě toho videa neběží na 100%, ale locklé snímky na refresh monitoru to v té HD Mesh Aljašce +- drží (60).

V tomhle směru rozhodně nemám ořezávátko, splňuju nejen minimální ale i doporučované nastavení pro XPL. v případě CPU ho i dost překonávám. Očekával bych že to tedy poběží - což běží a plynule - tak i že to poběží stabilně. Což bohužel neběží, při pokusu s tím chvíli lítat mi to vždy po poměrně krátké době padne právě na tu paměť.. takže nakrásno, i kdyby mi vše vyhovovalo, tak se s tím zatím nedá lítat...

Vyzkouším ještě nějaké default místo, zda to není tím HD meshem... musím stáhnout další region, ameriku už jsem si zaplácl
 

X-Plane 10, prosím o tipy   13. 6. 2015 / 14:14
biblbrox   
Tak s tím hw bych u tebe moc nebrzdil. Pokud máš 12GB paměť a hd mesh k tomu, pak bych se ani nedivil, že ti to padá... Stačí, aby sis trochu víc četl manuály a doporučení od výrobců viz. text přímo z alpilotx.net :
If you have less than 4 GBytes of RAM, don’t even try! With 64bit, I recommend at least 8 GBytes or RAM for a smooth (hopefully crash free) experience (and if you combine it with other scenery and want to be on the safe side, take at least 16 GBytes of RAM)!
Jak vidíš 12GB může být ve tvém případě hrana, nebo spíš za hranou.
Takže tak...
 

X-Plane 10, prosím o tipy   13. 6. 2015 / 15:10
JirkaK
Ano doporučení jsem četl, když to ale padá na 12GB RAM proč tam vůbec zmiňují nějakých 8GB a nenapíšou že těch 16 bude minimum pro stabilní provoz? usnadnilo by to život asi nejenom mě.

Nejhorší je že mě to nechtělo ani nastartovat a padlo to už při nahrávání... pak jak jistě víš, se nedá to nastavení změnit jinak než že se vrátíš k defaultu (protože nastavení neuložíš a nenahraješ zpět) nebo odebereš ten addon. Dost nešikovné řešení

HD Mesh mi tedy zřejmě nepoběží v nastavení jaké jsem zvolil (vše extreme samozřejmě). Zkusil jsem ubrat na kvalitě textur a zdá se že to bude o trošku lepší... No teď to chce nějaké rozumné éro. s normální navigací, to co jsem zatím zkusil od Carenada tak je to tak pidi obrazovčička a nejde ani otevřít jako popup. Jak naprogramovat jen hloupou cestu do bodu B jsem zatím taky nepřišel. Jednak netuším jak to udělat v XPL a v té navigaci, když dám direct, vyberu cíl a ENT tak očekávám že mě vyzve k potvrzení, což se neděje...

Mimochodem to carenado tam dává takové malé ikonky pro nastavení... dá se to vypnout? V FSX je to pod klávesovými zkratkami pro zobrazení 2D panelů.. Jde nějak jednoduše vyvolat GPS jako okno přes klávesu?
 

X-Plane 10, prosím o tipy   13. 6. 2015 / 15:59
biblbrox   
Když je doporučené minimum 8GB pro "hopeffuly crash free", asi se nemluví o nastavení extreme, že jo...
S GPS ti nepomůžu, protože ji nepoužívám.
Ikonky od Carenada asi schovat nejdou, ale třeba se pletu. Já je neřeším.
 

X-Plane 10, prosím o tipy   13. 6. 2015 / 16:12
JM   
Vetsina letadel pouziva default GNS430, ktera je udelana myslim celkem slusne a jeji fungovani odpovida realu, takze stahnout si navod na realnou a studovat DCT urcite funguje bez problemu. Jinak velkou 2D tuhle GPS zobrazis kliknutim mysi na jeji displej ve 3D. Cely letovy plany nejlip delat externe (treba zde na webu), pak importovat.
 

X-Plane 10, prosím o tipy   13. 6. 2015 / 16:26
mirda   
.....a krom myši to samozřejmě na klávesovou zkratku jde taky.....
 

X-Plane 10, prosím o tipy   14. 6. 2015 / 12:55
mirda   
Readme:
Příspěvěk vložen pro přátelskou atmosféru nikoli pro další flame!!
Kolegové,přátelé. Že je FSX po investici cca 800USD krásnej víme Ale nelituju,bo bylo na co koukat Teď k XPL.Tohle je pěkná práce.Aspoň mě se to líbí. Jo Jirko, Aljaška to holt není.
http://www.virtualdesign3d.com/
Snad jednou bude i nějaký ten HDmesh až se Alpilotx smiluje a udělá si čas
On teda píše, že hlavní překážkou je dostupnost dat. Nehledal jsem to za něj.Takže nevím.
 

X-Plane 10, prosím o tipy   14. 6. 2015 / 13:27
JirkaK
Jo, něco na co jsem zvyklý, byť, na některých fotkách bylo vidět, že ten fotoreál podklad je poměrně v nízkém rozlišení, na scenérky tohoto rozsahu beru že 30cm/px je takové rozmné minimum. A celkově je tam jiné vizuální podání, což je ale evidentně specifikum enginu a je to o vkusu a zvyku
 

X-Plane 10, prosím o tipy   13. 6. 2015 / 17:46
JirkaK
Plánování letů tady na webu? "Nebylo nalezeno žádné odpovídající letiště" a to jsem jich zadal docela dost... PASI, PAKT, KLAX, KONT, KLAS, KSEA, KJAC, CZST, PAGI atp... počítám že je to zaměřeno na čechy... na plánování používám SkyVector, pokud chci lítat někam dál a výše... Pro nízké lety na kochání používám PlanG, tam navíc nahraju třeba různé POI z Google Earth a mám je pak vyznačení v plánovači a vím kam se chci dostat.

Ad navigace a popup na kliknutí... bylo to to první, co jsem udělal. Carenado Baron... nic... V defaultním to funguje...

Když dám DRCT, vyberu místo, dám ENT má svítit Activate? a po potvrzení dalším ENT se má nastavit jako cílový bod. V tom Carenado Baronovi to nejde. V defaultu to opět funguje. Zřejmě tedy problém letadla. V defaultu je navíc G530, takže velký display.



Nicméně buď to XPL schovává ale čekal bych, že někde zadám místo kde chci začít - to konec konců vidím po startu XPL nebo se k tomu můžu dostat přes menu, ale už nevím, kde bych řekl kam chci letět, natož že bych si naklikal kudy se tam chci dostat. Dostanu se na nějakou mapu, ale pro jaký účel slouží a zda se dá někde udělat plán který se zpropaguje do GPS. zatím jsem nepřišel ani kde bych nahrál nějaký uložený
 

X-Plane 10, prosím o tipy   13. 6. 2015 / 17:50
xWing   
A spustas 64 bitovu verziu XPL, ked Ti to pada na malo RAMky ?
Co sa tyka pohladov sikmo aj to tam je.
Cez Button Adv., View, a su tam pohlady left, right 45, 90 a 135
Pokial chces prepinanie z fullscreen, do okna, tak Alt-Tab samozrejme funguje.
Ale ja pouzivam jendu fintu, ze v Rendering Option cez to roletove menu rozlisenie nastavim Custom a vedla nastavim manualne rozlisenie. U mna je nativne 1920x1080.
Ale v tam manualnom nastaveni si dam 1920x1081.
Ano je tam "1" na konci a potom sa da hladko prepinat cez Alt-Tab, bez preblikovania obrazovky, lebo aj ked to vypada ako fullscreen, je to vlastne v okne.
Zial, vyslovene klavesa na prepinanie, nie je.

 1x  

X-Plane 10, prosím o tipy   13. 6. 2015 / 18:17
JirkaK
Promiň nejsem idiot... nevím jestli je něco jiného než 64bit verze na steamu, v každém případě mám a pouštím 64bit verzi 10.36

Pohledy šikmo tam jsou, ale jestli si nepochopil, tak blbost jako fixní výhled nějakým směrem, hledám ŠIKMÝ POHYB KAMEROU. Jednak chci takto pohybovat v 3D cockpitu tak s tím chci hýbat i v externí kameře. Tady je navíc problém že když zapnu TrackIR, které zapauzuju, tak mi XP neumožní hýbat kamerou pomocí nastavených kláves-tlačítek kloboučku, opět tohle považuji za standard.

Nicméně tohle jsem schopný s trochou odříkání přejít, co mě ale extrémně chybí je to cyklické přepínání pohledů pomocí jednoho tlačítka... Jsem zvyklý že na změny pohledů ve FSX používám dva čudle. Jedním rotuju pohledy a druhým se dostávám do VC aniž bych musel dokončit rotaci pohledů. Fakt mě nebaví brát do ruky myš nebo nahmatávat nějakou kombinaci kláves kvůli takové prkotině.

ALT-TAB funguje ale nesmím kliknout do XPL okna, jinak skočí do full screenu, já chci abych měl třeba okno 1000x1000px a šoupal si s ním jak chci a když budu chtít zpět do FS, zmáčknu tlačítko/klávesovou kombinaci... Vyzkoušej si FSX/P3D a ALT+ENTER... tohle hledám... abych toho docílil, musím vypnout/zapnout fullscreen v nastavení.

Jasně to s tím fullscreenem třeba není zcela podstatná funkce. Zatím mám pocit že buď běžný uživatel XP10 umí přetrpět mnohé nedostatky v UI nebo takové věci opravdu nepotřebuje a pak je těžké zmlsané uživatele FSX/P3D přesvědčit, že má přejít....

Kdybych si vymýšlel věci které nepoužívám nebo použiju jednou za sto let... ale fakticky ty zmiňované věci tady v tomhle vlákně používám

 

X-Plane 10, prosím o tipy   13. 6. 2015 / 18:27
xWing   
Pohlady mozes "naprogramovat" aj na numericku klavesnicu.
Viem ze to chces mat na jednom tlacitku, ale aj toto je pohodlna funkcia.
Nastav si pozadovany pohlad a stlac CTRL+(cislo na numerickej klavesnici) apohlad sa ulozi.
No a potom uz len stlacas jednotlive cisielka a budu sa Ti zobrazovat preddefinovane pohlady a nemusis pouzit krkolomne defaut pohlady cez SHIFT.
 1x  

X-Plane 10, prosím o tipy   13. 6. 2015 / 19:03
JirkaK
To je jan pojď na mě z boku, sorry, nemůžu si pomoc

Co chci je přepínání pohledů JEDNÍM tlačítkem na Yoke, na GA letadla jsem vybavený dostatečně na to abych za letu nemusel na klávesnici šáhnout. Jestli to bude SHIFT+číslo nebo číslo na numpadu je zcela ukradené... musím šmátrat po klávesnici. u jednomotorového GA letdla bez sofistikované avioniky, pokud letím VFR nevezmu do ruky myš, natož klávesnici...
 

X-Plane 10, prosím o tipy   13. 6. 2015 / 20:56
me2d
Prepinani pohledu jednim tlacitkem lze celkem jednoduse napsat v LuaMacros (hledej na http://forum.xpl.cz).

Tedy pokud po tom tolik touzis, aby sis na to napsal skriptik. Jinak ne, samotne XPL to neumi, ale osobne to taky povazuji za featuru na prd
 

X-Plane 10, prosím o tipy   13. 6. 2015 / 21:14
JirkaK
Chápu že to je pro tebe featura na prd. Osobně ji považuji jako skvělou protože rád měním pohledy a rád koukám po krajině.

že to lidé hledají... ano, fakt si nevymýšlím...
http://forums.x-plane.org/?showtopic=56151

jdu to pročíst snad najdu něco normálního, člověku co chce přejít takový způsob rozhodně nepomáhá. Někde tam i psali že když MS dělal Flight Simulátor tak si moc dobře uvědomovali že musí být snadno přístupný i konzumním uživatelům a že v tomhle je Xplane opravdu špatný.
 

X-Plane 10, prosím o tipy   13. 6. 2015 / 18:50
mirda   
Ne?Opravdu ne?A co je Operation/toggle/full_screen.......??
 

X-Plane 10, prosím o tipy   13. 6. 2015 / 19:05
JirkaK
Tyjo, zlatej!

Koukám že ani zarytí uživatelé XP nevědí kde co nastavit... a to je přesně ta uživatelská přívětivost o které mluvím. Musíš vědět kam jít, nebo nejdříve musíš všechny možnosti složitě proklikávat...
 

X-Plane 10, prosím o tipy   13. 6. 2015 / 19:10
mirda   
Kua Jirko! neser s tou přívětivostí! Pěkný prd. Je to vo tom nebejt janek a číst! Pokud ti není trpělivost přirozenou vlastností nemáš s XPL šanci.
 

X-Plane 10, prosím o tipy   13. 6. 2015 / 19:37
JirkaK
Ale samo že mám šanci...

Běžní uživatelé manuály nečtou, zvláště když na ně vybafne 180 stran! Nějaká Quick reference guide na pár stránek by byla dobrá..


O tom že Steam verze obsahuje manuál pro klasickou krabicovou edici je taky vtipné... třeba jak si naisntalovat XPL z DVD jaksi neumím aplikovat


Kde se píše v manuálu, že pro přepíníní full screenu je potřeba použít tuto cestu:
Settings - Joystick+Equip - záložka ButtonAdv - vybrat operation - vybrat toggle full screen

Kde v manuálu se dočtu co všechny ty nastavení dělají? žádnou referenci tam nevidím... Je hezké že mě naučí lítat do vesmíru, že mě naučí upravovat letový model, že mi dají x stránek s tabulkou jaké hodnoty XP předává - nejspíše pro nějaké vývojáře... jak ale něco nastavit tam prostě nevidím
 

X-Plane 10, prosím o tipy   13. 6. 2015 / 20:43
xWing   
No vida, zasa som o nieco mudrejsi.
Ale to asi preto, ze som fakt toto nikdy nehladal ani nepotreboval.
 

X-Plane 10, prosím o tipy   13. 6. 2015 / 21:02
mirda   
nejsi sám Pořád se člověk učí.
 

X-Plane 10, prosím o tipy   13. 6. 2015 / 14:20
biblbrox   
Jo a ještě napiš, co máš za verzi. Pokud máš 10.40b(2) a máš povolen extended dsf, tak to může být taky žrout ramky...
 

X-Plane 10, prosím o tipy   13. 6. 2015 / 13:26
leonell
Koukni do Buttons Advances v naslavení joystiku, klikni kloboučkem na danou pozici a přiřaď tam nějakou z voleb View. Nejsem si jist, zda tam jde "22 stupňů doleva" ale určitě tam je "otáčej pomalu/rychle doleva".
 

X-Plane 10, prosím o tipy   13. 6. 2015 / 13:38
JirkaK
To otáčení kloboučkem jste mě naučili, umí to vlevo/vpravo a nahoru/dolů, buď rychle nebo pomalu, ale kloboučem mám osmisměrový, tudíž chci pohyb třeba šikmo vlevo a nahoru... V cockpitu mám TrackIR ale v externím pohledu nemůžu plynule měnit směr natáčení kamery.

Tohle u konkurence funguje. Navíc funguje i když mám aktivní TrackIR, pokud TrackIR zapauzuju - tím přestane přebíjet manuálně nastavenou kameru, můžu si bez problémů hýbat kloboučkem jak potřebuju, což se hodí, když chceš třeba letadlo nahodit z cold and dark, čudle ve VC ti neujíždějí při sebemenším pohybu hlavou, bohužel ne vše mám na Switch panelu od Saiteku a někdo ani ten nemá Pro Airlinery co buší do FMC a obecně hodně pracují s kokpitem je to v zásadě nutnost.
 

X-Plane 10, prosím o tipy   13. 6. 2015 / 17:01
Gripen
Zaměření tohoto stromu mě velice zaujalo a myslím, že se sem ideálně hodí dotaz, který ve mě poslední dobou hlodá:

Existuje něco jako článek "Přechod z FSX na X-plane"?

Myslím článek na téma, jak je to v FSkách a co je potřeba pro stejný efekt nebo účinek udělat v X-plane. Např.: Jak se jmenuje X-planovský nejbližší ekvivalent k FSkovému virtuál kokpitu a jak ho vyvolám. Nebo: V FS jsme byli zvyklí na toto, v X-plane se to dělá takhle apod.

Pokud to ještě neexistuje, neuvažuje někdo z X-planistů o něčem takovém?
Kdyby to mělo být formou komentovaného videa na pokračování na youtube, tak by to mohlo být zajímavý. A asi i názornější a jednodušší na provedení.
 

X-Plane 10, prosím o tipy   13. 6. 2015 / 17:13
mirda   
Uvažoval jsem a protože jsem to nikde neviděl tak jsem si na to musel najít odpověď sám. A našel. Takže našel jsem-li to já sám proč by si to nenašel někdo jinej?
Každopádně na CZ forum a hlavně na tohle se okolo XPL fakt nespolíhej byť si tady pan Masník upravil pravidla aby se mohl kdejakej výkřik o XPL nasrat do jakýhokoliv dotazu ikdyby byl ten dotaz na děti z děcáku. Musíš za hranice.
Na druhou stranu třeba takovýmu zakladateli tohoto vlákna za jeho počáteční přístup co se týká XPL a tak nemám vůbec, ale vůbec chuť poradit byť bych byl tady poslední co odpověď zná.

 

X-Plane 10, prosím o tipy   13. 6. 2015 / 18:00
JirkaK
Tak umím své otázky položit i jinde, stejně jako použít goodle. Na druhou stranu jsem tu byl mnohými zde ujišťován jak je XP přívětivý a o jeho uživatelské nepřívětivosti jen kecám...

Proto jsem tu dal pár otázek které mne napadly hned po tom, co jsem chtěl seriozně v XP letět a v zásadě jsem nic kloudného nevykoumal a opravdu jsem se snažil poctivě ty menu projít. Jsou to věci, které mi přijdou jako normální požadavek a nejsem jediný kdo podobné požadavky má... to nejzásadnější pro mě byly body 1,2,6. a 8, který odpadne po poladění nastavení...

Teď jsem zase u toho že na mě nikde nesvítí ten flight planner... v GPS si FLP naťukat umím, ale přijde mi to krajně nekomfortní... když si udělám plán externím programem, pořád na mě nesvítí možnost takový flight plán nahrát. Možná je to schováno pod nějakou položkou v menu s nevhodným jménem nebo dokonce ještě někde hlouběji, přitom bych uvítal, kdyby na mě někde svítilo velké tlačítko "Flight Planner" kde si řeknu odkud kam a případně modifikuji vytvořený plán ručně podle svých preferencí, a samozřejmě s možností Load/Save. P3D má obrovský čudlík na úvodním screenu, FSX má o něco menší čudlík v obrazovce Free Flight... Kde to je ve XP10?
 

X-Plane 10, prosím o tipy   13. 6. 2015 / 18:07
xWing   
Let sa da planuje cez ATC menu
Defaultne "Enter", naplanujes a potom "by sa mal" zobrazit v GPS.
 

X-Plane 10, prosím o tipy   13. 6. 2015 / 18:34
JM   
+ jde namapovat load planu na klavesu, tlacitko, pripadne ta GPS ma nekde v sobe obrazovku, kde to zobrazi fily v urcitem adresari a pres to to tam nacist jde
 

X-Plane 10, prosím o tipy   13. 6. 2015 / 18:52
JirkaK
Load plánu na klávesu mi nic nenahrálo... na to jsem už narazil v diskuzích... nicméně ano, našel jsem to v té gps


http://developer.x-plane.com/2014/03/new-approach-capable-gps-navigator-in-x-plane-10-30/

To ale řeší ukládání a nahrávání, nějak ale postrádám to samotné plánování a jak jsem se během rychlosti dočetl tak to tam ani není... Uživatelsky fakt komfortní. Abys mohl plánovat musíš mít jinou aplikaci... V GPS to sice cvakat jde, ale stejně potřebuješ vědět přes které body chceš letě, nebo pokud chceš letět na zcela volně vybraný bod na mapě
 1x  

X-Plane 10, prosím o tipy   13. 6. 2015 / 19:25
JM   
Sak to taky je aplikace na simulaci letu a ne program na planovani Takze tusis spravne, zadny planovani letu tam zabudovany neni. Tech moznosti jak to naplanovat jinde je ale dost, treba si vzit do ruky mapu, pravitko, kalkulacku, papir...
 

X-Plane 10, prosím o tipy   13. 6. 2015 / 19:41
JirkaK
Samozřejmě můžeme nedostatky schovat za vlastnosti... trošku mi to připomíná Apple... "ne tohle uživatelé vůbec nepotřebují" a za několik let "máme úžasnou novinku"

Ok, plánovat externí cestou...
 

X-Plane 10, prosím o tipy   13. 6. 2015 / 18:56
mirda   
Pokládej si dotazy kde chceš.Pro tebe je nepřívětivý a to si tady halekal jak jelito dokola.A evidentně si google předtím moc nepoužil a to samý platí o manuálu kterej k tomu je. Otázky a odpovědi TracIR vs. XPL jsou na foru k tomu určený.Tady to nehledej. Polovina těch hejkalů co se tady pravidelně pouští do trapnýho výkřiku o XPL do vlákna ve kterým se na XPL nikdo neptal a pak v zápětí do obhajoby XPL vlastně neví jak ho používat.
Představ si ,že korzovat kolem letadla v jakymkoliv směru jde taky.Co a jak a čím je opět v nastavení.
Nakousnu. Shift+2,Shift+4,Shift+šipky,tečka,čárka,pravý myšítko.
 

X-Plane 10, prosím o tipy   13. 6. 2015 / 19:19
JirkaK
Když jsem koupil FSX nepotřeboval jsem google ani manuál. Dokázal jsem poměrně jednoduše a intuitivně vše nastavit, nebo už to jednoduše fungovalo. Adekvátně funguje i P3D, hlavně díky tomu že ovládání je totožné...



Shift+2,Shift+4,Shift+šipky,tečka,čárka,pravý myšítko.

Shift a šipky dělají přesně to co jsem chtěl. Akorát už nemám prsty na to abych při tom plynule zoomoval

Je tu ale velké ALE

Tohle bych čekal od TrackIR nebo v horším případě od kloboučku na beranech, ty chceš pořád šahat na klávesnici a myš? Osobně je v ideálním případě nechci ani vidět.

Možná to lidi baví šmrdlat to myší a klávesami, ale to je to co jsem tu psal. Buď jsou uživatelé ovečky, které mají jen to co jim pasáček dá nenapadne je že by něco mohlo jít jinak a lépe, nebo jsou splachovací a nenároční...

Náročnější uživatel pak brečí.. však to má být super simulátor, všichni říkají jak je to parádní... možná to lítá reálně, k čemu to, když v tom lítat nemůžu



 

X-Plane 10, prosím o tipy   13. 6. 2015 / 19:45
mirda   
Je to marný, je to marný,je to marný. Jsem na velký éra a s nima na celosvětovej pohyb.Ha, baf!To je viď? A přesto jedu XPL. Pro Tebe asi něco nepochopitelnýho, ale to není můj problém.Nic, naprosto nic nepřekousnutelnýho mi v XPL vůči FSX nechybí. Nahrazuje to dost jinejch věcí co Ti ani za mák nemíním vysvětlovat neb nejsem X-Plane náborář!!!
Co se pohledů týče mám co potřebuju.Nic mě neomezuje a klobouček/hat switch dělá co má tak jak jsem na to zvyklej z FSX.
 

X-Plane 10, prosím o tipy   13. 6. 2015 / 20:00
JirkaK
Jsem rád že jsi spokojený a máš vše co potřebuješ.

To nic nemění na mé nespokojenosti a jak průběžné přibývají příspěvky tak buď něco nejde vůbec a něco nejde tak jak bych si představoval já... Problém je, že o tom ani ten manuál nepíše...
 

X-Plane 10, prosím o tipy   14. 6. 2015 / 08:54
Aldaran
Mirdo, to chce klid. Celé zaujetí JirkyK a někdy až směšná argumentace pramení z toho, že je zatím patrně mimo jeho obzor to, že existuje jiný náhled na pojem "simulátor" než ten jak to pochopil on.

Vsadím se, že by jsme se totálně rozešli v názoru na simulátor AN28 v Letově. Z mého pohledu je to bomba a IFR let z LKKB do LKPD v noci a mlze bylo něco unikátního a vůbec na dojmu nic nekazilo to, že grafika je z dobu krále klacka.

Z toho pak vyplývají nedorozumění a a jeho překvapení nad tím, že určité věci lidem používající XPL nevadí, přitom on to vidí jako zásadní. např.

- aféra klobouček a cestování okolo letadla - pakliže jde o letecký simulátor, který má za cíl simulovat práci pilota, pakliže se nebude simulovat předletovka včetně závad, nemá pilot venku z letadla co dělat (možná tak maximálně po katapultáži) Má sedět na prdeli a rozhled takový jako ze svojí sesle - dotaženo do extrému pohled na letadlo zvenku je jen arkádový doplněk.

- automatické load plány - Před letem beru mapy, podívám se na počasí a do GPS si to namlátím sám. To je přece práce pilota. A mít to na jedno kliknutí? - Arkáda

- Letadlo se chová divně (třeba někam zatáčí při plným plynu) - to je špatně, má se chovat tak jak si představuje pilot - opět krok stranou od simulátoru k arkádě. Simulátor má za cíl co nejvěrněji odrážet fyzikální model. Pakliže toto nedělá dobře, není do dobrý simulátor. Toto je patrně alfa a omega. Má-li to být krabicovka pro široké masy 6let a více, je reálné chování kontraproduktivní, protože to odradí od koupě mnoho uživatelů, za použití šipek na klávesnici to nepůjde ovládat.

- Bambilion detilů na zemi v jakékoli výšce a na jakoukoli vzdálenost - Opět mimo realitu. U 99% letů je kouřmo, ve vyšších výškách je člověk rád, že identifikuje šedivé fleky jako města, v nižších výškách je rád, že vidí zásadní orientační body na 15nm.

- Dráty - zásadní pro VFR navigaci - zejména pak při nižších dohlednostech - chápu, že létání pomocí srovnávací navigace mnozí "simulátočíci" berou jako anachronismus, leč pokud vím, stále je toto ve výcviku základní dovednost pilota, protože GPS se může rozbít a nechci se dožít doby, kdy budou z tohoto důvodu aktivovat záchranný padákový systém.

- Přepínání oken a běh simulátoru na pozadí - mám dojem, že pilot se má věnovat letu a letounu po celou dobu, práce je dost a závada může přijít v jakýkoli okamžik. Jde-li o simulátor, pak by bylo naprosto v pořádku, kdyby tato funkce vůbec neexistovala, ba dokonce kdyby nešlo ani simulaci urychlit.

- Detaily v kokpitu - U simulátoru je potřeba, aby klíčové prvky byly na svých místech, chování přístrojů odpovídalo realitě, ale jestli je nějaký šroubek s 3D textůrou nebo bez ní je na funkci naprosto nepodstatné. Naopak u arkády musí být "dojem" co nejlepší, protože u potenciálního kupce musí fungovat WOW efekt a realita chování musí být naopak potlačená, protože on chce létat a né řešit proč mu to utíká s RWY.

Abych to shrnul. JirkaK zde celkem zapáleně porovnává produkty ze svého pohledu. Některé jeho argumenty jsou touto optikou legitimní a z jeho dlouhých článků vyšlo najevo proč. A také z tohoto důvodu je zde vidět zásadní rozpor v tom, co on vidí jako zásadní a není schopen pochopit, jak je možné, že jiní to vidí jako malichernost pod rozlišovací schopností a naopak věci které přejde bez mrknutí oka jiní považují za důležité. Rozhodně není mým cílem se dotknout uživatelů FS, také jsem na něm vyrostl a je mnoho uživatelů pro které optimální volbou, jelikož nepotřebují jít až do takových detailů a naopak si užívají toho co FSX poskytuje.
 

X-Plane 10, prosím o tipy   14. 6. 2015 / 10:45
JirkaK
Klobouček... proč, jak ty říkáš ten simulátor externí pohledy má a umí dokonce to co očekávám jen pro mne nevhodným ovládacím prvkem? Když je to tak hardcore sim, proč někoho napadlo tam ty pohledy mít? Dyť to není reálné... Není to na hlavu?

Ad plány. Správně vezmeš si mapy... jsem v 21. století a mapy máme v počítači. Někdo holt bude koukat do papírové mapy, někdo bude koukat do monitoru na její elektronickou podobu. Je snad jeden postup správný a jeden špatný? Jsme v 21. století a máme tady k dispozici techniku. Pochybuju že piloti aerolinek sedí u map a plánují let přes půl zeměkoule a zohledňují všechny ekonomické faktory, které zřejmě mají nabiflované a vědí kolik všude stojí třeba jednotka za služby ATC, že znají cenu paliva a s ohledem na spotřebu vybírají správnou letovou hladinu atd... Mám za to že na to jsou v aerolinkách specializovaná oddělení a vsadím se že to nědělají s mapou v ruce ale s pomocí počítače. Absence Flight Planneru pouze lidi nutí instalovat nějakou další aplikaci ve které to udělají. že to hledají ti co to hrají jak arkádu? Myslím že ukážu spoustu real world pilotů co plánují své sim lety třeba pomocí SkyVectoru nebo PlanG, který navíc spolupracuje se simulátorem a umí například zaznamenat tvou cestu, nebo třeba ladit rádia podle pozice ve flight plánu apod... A takovéhle aplikace lidi používaj i ve skutečných érech. Mimochodem když je flight planner pro arkády... proč tedy ta XP arkáda umožňuje do navigace a fmc hotový flight plán nahrát? To přece nedává logiku.

Ad letový model. Stěžoval jsem si na divné chování letadla v XP? Asi si mě s někým pleteš. A pokud šlo o mé zjištění že existuje P-factor a torque, které mají vliv u jednomotorového letadla, zvlášť u lépe motorovaných... Možná si nejchytřejší na světě a víš o letadlech vše ještě před tím, než si sedneš k simulátoru. Gratuluji... já se se simulátorem učím a klidně se nechám něčím překvapit. Nepotřebuji znát vše.


Bambilion efektů na zemi? Asi netuším o čem mluvíš. Myslíš ten Liberec... nojo, když autor neumí/nechce udělat kvalitní textury domů že vypadají jako krabice od bot... jeho věc.. nebudu se tě dovolovat abych mohl tvrdit že se mi to nelíbí.

Přepínání oken... Proč ten XP to dokonale umí? Sakra ten je takový šmejd že umožňuje něco co není možné v reálu, chjo.... jak si to někdo může kupovat a vydávat za simulátor Absurdní, že

Detail kokpitu... Neříkej někomu co je důležité, na to seš trošku málý pán. To co je důležité nech prosím na každého rozhodnutí. Věř tomu že jsou real world piloti, kteří létají v simulátorech (mnohdy se jmenují FSX a P3D) a nad vizuální stránkou simulátoru se rozplývají. že to není stoprocentně reálné? Až bude chtít realitu, zajde na letiště do hangáru a vytáhne své letadlo, sim bere jako zábavu, nikoli jako mantru.



"JirkaK zde celkem zapáleně porovnává produkty ze svého pohledu." Přesně to dělám a nikdy jsem neřekl nic jiného. A nechápu že jiní to vidí jinak? Naopak, moc dobře tomu rozumím, já svou pravdu nikomu nenutím, oproti tomu jiní svou pravdu cpou mě
 

X-Plane 10, prosím o tipy   14. 6. 2015 / 12:30
Aldaran
Tak fain, jsem v dobrém rozmaru, vezmu to bod po bodu bude to dlouhý ostatní nečtěte, nebude tam pro Vás nic objevného:

----------
Klobouček... proč, jak ty říkáš ten simulátor externí pohledy má a umí dokonce to co očekávám jen pro mne nevhodným ovládacím prvkem? Když je to tak hardcore sim, proč někoho napadlo tam ty pohledy mít? Dyť to není reálné... Není to na hlavu?
----------
Z mého pohledu by externí pohledy mít ani nemusel. Předpokládám, že to tam vývojáři domrdli pro "kochače" (to není myšleno nijak pejorativně)


--------------
Ad plány. Správně vezmeš si mapy... jsem v 21. století a mapy máme v počítači.....
--------------
Chápu, že je to pod Tvou úroveň, ale zkus si přečíst něco o tom, jak si piloti aerolinek charterů či bizjetů plánují lety. (o VFR a malém letectví ani nemluvě)

Můžu Tě ujistit o jednom. Ani v jednom případě k tomu nedochází tak, že rozevlátý pilot se posadí do kabiny stiskne tlačítko "load" a za 10s je ve vzduchu.


---------------------
Přepínání oken... Proč ten XP to dokonale umí?
---------------------
Patrně proto, že je to produkt MS a vývojáři předpokládali, že někteří uživatelé kromě této hry z nudy budou dělat i jiné věci.

-----------------------
Detail kokpitu... Neříkej někomu co je důležité, na to seš trošku málý pán.
-----------------------
Mám tomu rozumět tak, že mi chceš přikazovat, co smím a co nesmím napsat a jaký mám mít názor? To už jsi nastavil docela vysokou laťku...

Když píšu že jsem přesvědčen, že dle mého názoru základní vlastností "simulátoru" je simulování reálného chování letadla (vrtulníku) a cokoli je na tento rámec je méně důležité tak je to můj názor za který si stojím.

Dokážu pochopit i to, že někdo chápe slovo "simulátor" ve smyslu detailního grafického provedení vlastní simulaci fyziky bere jako podružnou. Tak že obloukem vracíme k základní otázce, to jest definice co je to simulátor a podle čeho hodnotit který je lepší a který horší.

Já osobně bych se jakémukoli srovnávání vyhnul, protože se srovnávají věci nesrovnatelné, jelikož každý má jiné kritérium.
 

X-Plane 10, prosím o tipy   14. 6. 2015 / 14:05
JirkaK
"Z mého pohledu by externí pohledy mít ani nemusel. Předpokládám, že to tam vývojáři domrdli pro "kochače" (to není myšleno nijak pejorativně)"

Ano, přesně... kochače nemůžeš odstavit. Proč bychom pak všichni chtěli aby krajina vypadala..



"Můžu Tě ujistit o jednom. Ani v jednom případě k tomu nedochází tak, že rozevlátý pilot se posadí do kabiny stiskne tlačítko "load" a za 10s je ve vzduchu. "

Můžu tě ujistit že si to uvědomuju, ale zrovna u těch aerolinek je pilot poměrně malý pán aby si diktoval cestu, kterou poletí... když mu ekonomové řeknou že poletí skrze tuhle airway v téhle výšsce, protože spotřeba, protože předpokládané počasí, protože válka, protože poplatky, protože jsme si dupli... pilot s tím moc nenadělá, maximálně ten let odmítne, pak ale přijdou jiní ochotní letět to co jim nařídí.

Tady je právě ta krása lítání u počítače. Můžu k tomu sednout, nemusím koukat na mapy, složitě plánovat a můžu letět. Ale i kdybych chtěl koukat do map, tak v XP zjevně nemůžu, protože žádné plánování neobsahuje a musím to řešit další aplikací. Na koukání do map dle potřeby je také dobré to přepínání do window módu, nebo ještě lépe Steam Overlay, když už je to distribuce přes steam.


Někdo si na Steamu stěžuje třeba na absenci achivementů nebo sběratelských karet... jasně že to není věc co k simulátoru potřebuješ, ale někomu to přijde více "challenging" kdy se může třeba s kamarády hecovat kdo lítá víc, kdo má víc vzeltů, přístání nebo jen čistě letových hodin a když to umí mise, tak i že si dokončil nějakou pěknou misi... Ale to právě patří k těm maličkostem které dělají produkt více přívětivější šiřšímu okruhu zákazníku. Ti kdo takovou věc nepotřebují nevadí, prostě to ignorují a nepoužívají. Širší okruh zákazníků je jen a jen přínos pro všechny, protože vydavatel má více prostředků na další vývoj z čehož těží všichni.




"Patrně proto, že je to produkt MS a vývojáři předpokládali, že někteří uživatelé kromě této hry z nudy budou dělat i jiné věci. "

Jak jsem si tady dokázali, tak to umí dokonale i X-Plane, evidentně se tedy nudí i X-Planisti, jen to schovává hluboko v nastavení (v nastavení je to až třetí vnořená úroveň), tudíž na to přijít znamená hodně googlit nebo hodně klikat a zkoušet, i zkušení netušili že to jde. Pokud nechceš zabředávat do rozsáhlého nastavení a všechno procházet, tak se jednoduše tuhle možnost nedozvíš.





Jinak souhlas naprosto s tím co píšeš na konci, každá má jiné požadavky a nemůže se objektivně říct co je lepší. Proto typické srovnávání XP a FSX končí typicky tím, že není jednoznačný vítěz, jeden dělá lepe to, druhý zas ono a záleží na tom co kdo vyžaduje víc.
 

X-Plane 10, prosím o tipy   15. 6. 2015 / 13:09
Matyx   
Asi ti někdo zapomněl vysvětlit, o čem že létání na simu vlastně je. A až budeš létat pár let, nebo pokud ti ta současná intenzita vydrží, tak pár měsíců navrch, tak na to přijdeš sám.

Říká se tomu ARAIG. Bez toho je totiž sim pořád jen hezkou (a některé jsou "hezčí" než jiné) hračkou. A jako taková ti vydrží jen chvíli, pak se omrzí, protože to postrádá hloubku.

A v momentě, kdy se k tomu začneš stavět právě "araig" přístupem, tak zjistíš, že:
a) na věci si musíš přicházet sám. Že ti někdo odpoví na jednu otázku ti neumožní pochopit celou problematiku a její kontext.
b) máš se toho ještě hoooodně moc co učit
c) mnoha svým komentářům a stanoviskům z tohoto stromu se budeš smát, popřípadě červenat.

A k věci - v tomto duchu ti okomentuju níže uvedené


"Z mého pohledu by externí pohledy mít ani nemusel. Předpokládám, že to tam vývojáři domrdli pro "kochače" (to není myšleno nijak pejorativně)"

Ano, přesně... kochače nemůžeš odstavit. Proč bychom pak všichni chtěli aby krajina vypadala..

..... v reálu se taky za letu nejdeš podívat na letadlo zvenčí. Nicméně krajinu z kokpitu vidíš. To je rozdíl mezi pilotem a kochačem. A externí pohledy samozřejmě xplane má, jak předdefinované, tak pomocí addonů (například Carenado addony mají definovanou navíc vlastní sadu pohledů), tak si je s trochou snahy můžeš nadefinovat i sám. Xpl má jinou filosofii, kde pohled je vždy o pozici, úhlu a kotvení. Sám jsem po přechodu taky tápal, tak jsem si vlezl do nastavení (mapování kláves atd.) a experimentoval. Tím jsem sám na tu logiku přišel, a těžko si dokážu představit, že by mi to někdo vysvětloval, to by bylo na 50-ti stránkový elaborát.



"Můžu Tě ujistit o jednom. Ani v jednom případě k tomu nedochází tak, že rozevlátý pilot se posadí do kabiny stiskne tlačítko "load" a za 10s je ve vzduchu. "

Můžu tě ujistit že si to uvědomuju, ale zrovna u těch aerolinek je pilot poměrně malý pán aby si diktoval cestu, kterou poletí... když mu ekonomové řeknou že poletí skrze tuhle airway v téhle výšsce, protože spotřeba, protože předpokládané počasí, protože válka, protože poplatky, protože jsme si dupli... pilot s tím moc nenadělá, maximálně ten let odmítne, pak ale přijdou jiní ochotní letět to co jim nařídí.

Tady je právě ta krása lítání u počítače. Můžu k tomu sednout, nemusím koukat na mapy, složitě plánovat a můžu letět. Ale i kdybych chtěl koukat do map, tak v XP zjevně nemůžu, protože žádné plánování neobsahuje a musím to řešit další aplikací. Na koukání do map dle potřeby je také dobré to přepínání do window módu, nebo ještě lépe Steam Overlay, když už je to distribuce přes steam.

- Krása takového létání u počítače, pokud tvoří majoritu letů, vydrží krátce a brzy přestane bavit. To zaprvé. Zadruhé ani FSX v tomhle nefunguje. Jejich defaultní planner je zoufalost, který není schopen plánovat reálné trasy, o nějakých přiblíženích apod. už vůbec nemluvě. Stejně jako default ATC. Takže v tomto srovnání má FSX něco, co je úplně k *ovnu, zatímco XPL to nemá. V obou případech ale šáhneš po externím programu či online aplikaci, a to hlavně kvůli tomu plánování samotnému. Jestli potom uděláš import letového plánu do FSX/XPL už je jedno, popřípadě si kratší trasy můžeš naklikat přímo v letadlu, tak jako v reálu. Zde mimochodem vidím slabinu XPL, respektive té defaultní GPS (která je jinak 100x lepší než default v FSX), a to že nemá podporu klávesnicového vstupu (nebo jsem na to alespoň zatím nepřišel). Ale u delších letů se stejně asi předpokládá dopravák, tzn. FMC, a třeba X-FMC pro xplane je vážně slušně vychytané.

Někdo si na Steamu stěžuje třeba na absenci achivementů nebo sběratelských karet... jasně že to není věc co k simulátoru potřebuješ, ale někomu to přijde více "challenging" kdy se může třeba s kamarády hecovat kdo lítá víc, kdo má víc vzeltů, přístání nebo jen čistě letových hodin a když to umí mise, tak i že si dokončil nějakou pěknou misi... Ale to právě patří k těm maličkostem které dělají produkt více přívětivější šiřšímu okruhu zákazníku. Ti kdo takovou věc nepotřebují nevadí, prostě to ignorují a nepoužívají. Širší okruh zákazníků je jen a jen přínos pro všechny, protože vydavatel má více prostředků na další vývoj z čehož těží všichni.

- Opět se bavíš o defaultu. Nějak nevím o nikom, kdo by ho fakticky dlouhodobě využíval. Civilně-dopravní letectví není motokárový závod s kámoši po pár pivech. I u klasických her se obecně achievementy na steamu moc neuchytily, lidi spíš používají ty interní ze hry samotné (pokud je podporuje). Pro araig sim létání jsou jiné apky, které to dělají zajímavým. Například fspax, což mě zrovna mrzí, protože ten do xpl zatím není. Online létání podle reálných předpisů je naopak třešničkou na dortu, to je totiž ta skutečná úroveň simulace. A "challenge" je třeba pro mě (a věřím, že nejsem rozhodně ojedinělý) to, že zvládnu let zaletět správně, podle postupů, občas to není vůbec snadné. Navíc používám fseconomy, které tomu dává ještě další, ekonomický rozměr.




"Patrně proto, že je to produkt MS a vývojáři předpokládali, že někteří uživatelé kromě této hry z nudy budou dělat i jiné věci. "

Jak jsem si tady dokázali, tak to umí dokonale i X-Plane, evidentně se tedy nudí i X-Planisti, jen to schovává hluboko v nastavení (v nastavení je to až třetí vnořená úroveň), tudíž na to přijít znamená hodně googlit nebo hodně klikat a zkoušet, i zkušení netušili že to jde. Pokud nechceš zabředávat do rozsáhlého nastavení a všechno procházet, tak se jednoduše tuhle možnost nedozvíš.

- Ano, když už u něčeho trávíš stovky a tisíce hodin, vyplatí se investovat pár desítek minut a trošku to prozkoumat





Jinak souhlas naprosto s tím co píšeš na konci, každá má jiné požadavky a nemůže se objektivně říct co je lepší. Proto typické srovnávání XP a FSX končí typicky tím, že není jednoznačný vítěz, jeden dělá lepe to, druhý zas ono a záleží na tom co kdo vyžaduje víc.

- S tím se dá souhlasit, až na jednu, podle mě docela důležitou oblast, a tou jsou finance. Pro xplane je množství zdrojů zdarma. Já třeba kupoval jen letadla a mraky, nic víc. Ano, nevypadá to tak "hezky", jako addony v FSX, které stojí mraky peněz, ale rozhodně to vypadá a funguje mnohonásobně lépe, než FSX bez addonů či s free addony. Spousta lidí na tohle při výběru zapomíná.
 

X-Plane 10, prosím o tipy   15. 6. 2015 / 14:45
JirkaK
Přišel jsem na to o čem - PRO MNE - je... je to o zábavě ne o otročině, proto asi ani nikdy nebudu lítat online ne v rámci VATSIMu nebo IVAO ale nějaký lokální hromadný let, kde prostě poletíme pro zábavu a nějako jako prodcedury, real world letové cesty budou všem ukradené, shared cockpit fajn. Proto nepožaduji realitu ale 3D vymodelovaný šroubek v kokpitu, logo výrobce na pneumatikách a celkový "wow" efekt.


V reálu opravdu nevystoupím a nejdu obejít letadlo. Proto lítám u počítače a ne v letadle a kupuju si scenérky abych si jich užil ze všech stran U pohledů mi šlo mi o cyklení pohledy na jediné tlačítko, ne na definici pohledů jako takových. Vyřešeno pluginem a skriptem do něj. Čas na dosažení výsledku v XP byl asi hodina, jinde mi to fungovalo aniž bych se o to musel snažit.


GPS mi slouží k tomu abych měl referenci kam letět, to že to není podle tras mi nevadí. VFR v Orbx regionu si snadno navolím i v tom integrovaném flight planeru. Třeba 530tky navigace nemám rád, raději budu mít klasický radio panel, který se lépe ovládá než "čudlíky" na GPS. Nicméně pokud budu chtít pořádnou navigaci šáhnu po Flight1 GTN750, umí plnohodnotně SID-STAR navigaci, obsahuje plány letišť pro "easy taxi", kdy ti to nejen zobrazí mapu letiště ale promítá ti do ní tvou aktuální polohu, má to integrované příletové a odletové mapy a další vychytávky.



I do FSX/P3D se dají najít free doplňky, pokud se člověk snaží hledat. Výhodou je, že je i mnoho kvalitně zpracovaných placených, které jsou prostě kvalitativně někde jinde a poskytnou spoustu zábavy za v zásadě banální cenu. Ale chápu že ne každý chce či si může dovolit do toho investovat. Naštěstí v té situaci nejsem... zrovna před chvílí jsem si doobjednal Orbx Papua New Guinea, což je stejný autor jako u úžasné Samoy a zlegalizoval své TreesHD, které mají pár dní novou, vylepšenou verzi


 

X-Plane 10, prosím o tipy   15. 6. 2015 / 15:00
Matyx   
Mňo, povíme si to za rok, dva, jestli ti to takhle vydrží. Možná jsi výjimka, ale spíš si myslím, že ne
 

X-Plane 10, prosím o tipy   15. 6. 2015 / 15:02
mano
prejde na inu arkadovku
 

X-Plane 10, prosím o tipy   15. 6. 2015 / 17:50
JirkaK
Pořád mám na výběr ze tří simulátorů a můžu ještě přidat flight gear... ale ten je po grafické stránce totálně otřesný... Ale za dva roky už předpokládám bude DFS, takže se výběr jistě ještě víc rozšíří.
 

X-Plane 10, prosím o tipy   15. 6. 2015 / 17:46
JirkaK
Myslím že se mám hodně co učit a je to na dlouhou dobu.. Třeba NGXo mám tempem 1-2 položky ve FMC za měsíc... takže počítám že mám na rok/dva vystaráno, než budu vědět co a proč dělám.

A lítání na velké síti... tam to fakt nevidím. Jediné co to odlišuje od offline je, že musíš mít povolení i na uprdnutí a je kvalitnější ATC, ovšem za předpokladu, že v místě kde letíš někdo to ATC dělá a dělá v dobu, kdy ti zrovna vyšel čas na lítání... a to je asi ten největší problém. V čechách nehrozí, v tomto směru je lepší amerika, ale tam si na menších letištích stejně moc nepokecáš a nebo v lepším případě najdeš pokrytí některých oblíbenějších regionálních tak jednou do měsíce. To mi přijde smysluplnější lítat nějaké ty multi eventy a pořádně se vyblbnout
 

X-Plane 10, prosím o tipy   15. 6. 2015 / 18:59
happypetr   
Jirko mně to prostě nedá se nezeptat... Ty jsi byl takovej Hujer už na škole??? Já sám nevím jak to říct ale ze začátku jsem ti fandil ale s odstupem pár týdnů mně ty tvoje elaboráty začínají pomalu srát. Děláš v životě něco jiného, než pomalu nasírat další a další osazenstvo Péráku datlováním sáhodlouhých článků ve smyslu "jak to vidím já"??? Ono existuje přísloví "Přílišná aktivita škodí"... Zkus se nad tím zamyslet...
 

X-Plane 10, prosím o tipy   16. 6. 2015 / 07:07
milo   
...Hujer, presne si trafil...
Pri vsetkej ucte k Jirovi, chce mat FSXX aj Xplane, a hlavne aby to vsetko fungovalo rovnako.
Aj klobucik na Joy, aj pohlady zvonku, a hlavne aby na to bolo jedno tlacitko...
Velmi jednoducho, iny sim, ine moznosti, ine klavesove skratky.
...je to marny, visi, visi......
...na vine je krajcir.
Karle?
m.
 

X-Plane 10, prosím o tipy   16. 6. 2015 / 09:50
JirkaK
Ano, ideál je, že vše se ovládá stejně... Nemusíš při přepínání mezi nim pátrat, jak máš udělané nastavené pro stejnou věc.... Když si zvykneš mít nějakou vlastnost pod konkrétním tlačítkem tak ji tam chceš mít...

Zřejmě toho jde, byť třeba ne snadno, docílit v mnoha věcech. Řeším UI ne kvalitu letu, scenérie či čehokoli jiného.

je to otázka zvyku... po třech měsících lítání a namapovaného podvozku na jedno konkrétní tlačítko na beranech a ne a ne si zvyknout že skoro vedle mám switch panel s "obrovskou" pákou na jeho ovládání.
 

X-Plane 10, prosím o tipy   15. 6. 2015 / 19:52
Matyx   
Kvalitnější ATC? Ehh. Nevím o tom, že by do kteréhokoliv simu existoval kvalitní offline ATC (možná něco do FSX existuje, tam jsem tolik nehledal, protože jsem lítal na IVAO). Létám bez něj, protože když letím podle map (araig), tak ho nemohu poslechnout.
A ten přístup s FMC na NGX .... jo, přesně stejný přístup to chce k létání (a potažmo jeho simulaci). Po kouskách, postupně se učit, snažit se chápat a určitá znalost toho co a proč děláš budiž ti tou skutečnou odměnou. A platí to i pro konfiguraci, ovládání a modifikaci simu samotného. A věř mi, že časem zkrátíš interval mezi učením, a prodloužíš interval mezi "lety rozevlátého pilota na prasáka", nebo tě to přestane bavit a najdeš si jiné "hobby". Toť osobní zkušenost, a nejen moje.
 

X-Plane 10, prosím o tipy   15. 6. 2015 / 21:42
neotryx
Karle ?
 

X-Plane 10, prosím o tipy   14. 6. 2015 / 13:08
mirda   
Jirko, že XPL není Tvůj šálek čaje je naprosto ok. Nikomu (mě) to nevadí. Jen nešiř dezinformace z neznalosti a proto, že tam není něco co je v každý dnešní střílečce a arkádě jaksi automatický.Ještě než to smažeš tak prubni HDR mod a zalítej si v noci.
Největší XPL mínus jsou návyky a zlozvyky z FSX (nic proti, jsou to krásný zlozvyky)
XPL a FSX jsou vcelku rozdílný věci. Dále pak je se třeba vyvarovat zdání, že můžu mít v XPL vše v nastavení na plný koule. Na to PC prostě ještě není.
A huš na to kašlu. Osobně nemám chuť kohokoliv vodit za ručičku a už vůbec dělat náboráře či si před kýmkoliv obhajovat svůj postoj k tomu či onomu.Mám mraky jiný práce.
Letu zdar
 

X-Plane 10, prosím o tipy   14. 6. 2015 / 13:19
xWing   
Naopak, moc dobře tomu rozumím, já svou pravdu nikomu nenutím, oproti tomu jiní svou pravdu cpou mě

Tak toto je hooodne diskutabilne, kto komu nuti pravdu.
V tom pripade to vidim tak, ze Ty stale cpes tu svoju pravdu ostatnym.
Napisal by som aj viac do detailu, ale uz ma nebavis.
 

X-Plane 10, prosím o tipy   14. 6. 2015 / 14:10
JirkaK
Přič mě čteš, když tě to nebaví? Můžeš mě prostě přehlížet a máš vystaráno


Nikomu neříkám "zační používat můj simulátor" což se tady dělo. Pouze si stěžuju že "váš" simulátor neumí co ten "můj". I když... jestli sis nevšiml tak tohle téma tady je z pohledu nespokojeného uživatele XP, který chce poradit aby byl spokojenější a mohl ho používat. Takže jeden můj simulátor neumí co mé další dva simulátory a chtěl bych aby se všehcny tři ovládaly stejně - OVLÁDALY - ne LÍTALY.
 

X-Plane 10, prosím o tipy   14. 6. 2015 / 19:03
AndreW   
Je to opravdu velmi zvláštní, ale mám naprosto stejný názor.
Přijde mi, že JirkaK si XPL nenainstaloval, aby zjistil, jaký je to simulátor, ale aby našel rozdíly nejen v arkádovém ovládání FSX.
 

X-Plane 10, prosím o tipy   14. 6. 2015 / 19:17
JirkaK
Ano, arkády se ovládají herními ovladači jako joysticky, gamepady apod... za mého mládí sis hru bez joysticku nezahrál, pokud si měl herní počítač nebo dokonce konzoli

Myš a klávesnice je doménou FPS a RTS...

Netuším zda arkádový nebo střílečkový způsob ovládání simulátoru je lepší nebo horší. Někdo hrát s gamepadem neumí, někdo to neumí s myší a klávesnicí
 

X-Plane 10, prosím o tipy   14. 6. 2015 / 19:39
polda66cz   
Ty budeš asi dobrý Lumen. Co jsem se ve zkratce podíval na net, tak prudíš skoro všude a do diskuzí píšeš půlstrankové elaboráty. Přeji všem zbývajícím členům "péráku" hodně trpělivosti.

polda66cz
34463 B / 630 x 480 / OB38e6fb_neznalek_1.jpg
 

X-Plane 10, prosím o tipy   14. 6. 2015 / 22:15
JirkaK
Další člověk co nechápe slovo diskuze
 

X-Plane 10, prosím o tipy   14. 6. 2015 / 22:19
mano
a ty vies co je diskuzia ? urcite nie tvoje polstranove pribehy o hovadinach
 

X-Plane 10, prosím o tipy   14. 6. 2015 / 22:50
JirkaK
ale že ty hovadiny pořád čteš...

ale už tuším co je to ta vlídná komunita XPlane uživatelů, mám za to že potřeby lidí co chtějí XP používat se snaží řešit a ne že jim říkají že jsou to hovadiny
 

X-Plane 10, prosím o tipy   14. 6. 2015 / 23:36
mano
ty chces riesit ? keby si chcel riesit tak tu nepises litanie ale studujes dokuentaciu pripadne sa spoznavas so simulatorom... reci mas kopec ale aby si nieco aj spravil to nie
 

X-Plane 10, prosím o tipy   14. 6. 2015 / 23:53
JirkaK
Co ty víš co jsem udělal a co ne, mohl bych tu napsat daleko větší seznam...

Nebo to vyřeším jednoduše, nabídnu řekněme 500, když mi to nastaví ekvivalentně P3D.
 

X-Plane 10, prosím o tipy   15. 6. 2015 / 08:08
Aldaran
Píšeš, že Ti je 36, ale připadá mi, že to bude tak max 16.

píšeš: ...ale už tuším co je to ta vlídná komunita XPlane uživatelů...

Je to stejné, jako když někdo přijdeš na motoristické fórum kde je společně část motorkářů a automobilistů. Všichni dohormady řeší problémy jako drahý benzín, uzavírky a.j.

Pak se tam objevíš Ty, v každým příspěvku neopomeneš zdůraznit, že máš okáfku f tédéíčku a jak na těch motorkách můžou jezdit, že to skoro nebrzdí. Ostatní se Ti snaží vysvětlit, že je ještě druhá brzda na pravou ruku a na motorce se prostě brzdí oběma. Na základě této rady Ty odpovíš, že to je hrozně neergonomické, vývojáři to udělali špatně a přece není logické aby kvůli tomu někdo četl návod. Pak si za 500Kč koupíš fichtla no a pak teprve začnou lítat perly. To u mě f dédéíčku na mne neprší, ale na fichtla jo a nevíte jak se na něm pouští světla? F tédéíčku je do vlevo od volantu a není mi jasné, proč je to fichtlovi jinak a vůbec že je nějaké divné že se v zatáčkách motorka naklání ale tédéíčko né. Vysvětlování, že motorka je něco trochu jiného a slouží k jinému účelu padá na neúrodnou půdu a ty neustále srovnáváš svoje vytuňákovaný tédéíčko s tím fichtlem kterej máš týden a tváříš se jako velkej motorkář s tím že přesně víš co motorkáři chtějí a mají chtít.

A pak jsi hrozně překvapený, že si z Tebe začnou dělat prdel a na dotazy Ti v lepším případě už ani neodpoví, v horším Tě rovnou pošlou do příslušných míst.

 

X-Plane 10, prosím o tipy   15. 6. 2015 / 10:40
Barik
...jen bych ze srandy dodal, že výrobci motorek by mu asi dali za pravdu, protože dnes už lepší motorky brzdí přední i zadní brzdou s hydraulickým posilovačem, když jezdec zabrzdí nohou (tj. zadní).

( Uznávám, je to mimo a je to hloupá poznámka, ale to se dá říct o celém stromu. )
 

X-Plane 10, prosím o tipy   13. 6. 2015 / 20:48
xWing   
Co sa tyka korzovania okolo lietadla, na to bude vhodnajsia Arma alebo Take on Helicopter
 

X-Plane 10, prosím o tipy   13. 6. 2015 / 20:58
JirkaK
Netuším o čem mluvíš.

Možná ty od toho takové pohledy a ovládání nepotřebuješ, nemusíš si utahovat s lidí kteří chtějí něco jiného než ty.
 

X-Plane 10, prosím o tipy   13. 6. 2015 / 21:04
mirda   
Ale jdi ty nepovídej...
 

X-Plane 10, prosím o tipy   13. 6. 2015 / 17:28
JM   
Byla snaha dat do kupy nejakou rozumnou wiki...

http://xpl.cz/wiki/Hlavn%C3%AD_strana

Ale po pocatecnim nadseni to trosku usnulo, takze zas tak moc ke cteni tam toho neni.
 1x  

X-Plane 10, prosím o tipy   14. 6. 2015 / 23:58
Gripen
Ale je to tak nějak ono, díky, zazáložkováno.
 

X-Plane 10, prosím o tipy   13. 6. 2015 / 21:33
JirkaK
Cyklické přepínání pohledů:

http://forums.x-plane.org/index.php?showtopic=56151


Člověk musí do systému nainstalovat interpret Pythonu, pak musí vzít plugin PythonInteface a pak musí stáhnout ten skript pro plugin a pak konečně může nastavit akci tlačítku.

FSX a P3D fuknce out of box, v případě použití Saitek beranů nebo joysticků je to nakonfigurováno v základu. Nulový čas vs. hodina hledání, čtení a instalace v XP10...
 

X-Plane 10, prosím o tipy   13. 6. 2015 / 22:35
xWing   
Covece to je teda zujimave....
Ked chces mat draty v FSX, tak Ti nevadi hladat a instalovat scenerku aj s dratmi, vycapit screen a vyhlasovat, ze "to jde"
Ale ked mas najst nieco do X-Plane, co neni nativne, tak je to problem a mas okolo toho plno kecov.
Ale odpoviem Ti Tvojou recou.
Mas to ? Mas...takze je toho schopny aj XPL a neni doleziote, ako si to dosiahol.
 

X-Plane 10, prosím o tipy   13. 6. 2015 / 23:53
JirkaK
Hledal jsem scenérku s dráty? Opravdu? Celou dobu jsem tady psal že nějaké dráty jsou mi u zadku. Pouze jsem tvrdil, že pokud vývojář chce, bude mít i v FSX dráty. Navíc na Pago Pago jsem netrpělivě čekal už od prvních preview, stejně jako se těším na Narwik. Nicméně když ta Samoa přišla a náhodou tam ty dráty byly a téma dráty bylo žhavé, tak jsem si dovolil přidat screen.

Ano funguje to, ale musel jsem se angažovat víc než bych chtěl. Když jsem psal o drátech tak zodpovědnost byla na vývojáři scenérky ne na jejím uživateli. Vývojář musí řešit jestli dráty jsou v autogenu a může říct tady je řada sloupů a dej mezi ně vedení, nebo to musí složitě ručně vložit jako 3D objekty. Pro mě coby uživatele je to ukradené - mám dráty.

Ty mě ale stavíš do jiného kontextu... kdybych svůj drátový příklad přenesl na to cyklické přepínání tak by situace byla takováto:

Vývojáři XP nemohou nativně tuhle maličkost udělat, takže do instalace XP vloží interpret pythonu, python interace plugin a také ten skript, který tu akci provádí. Jako uživatel nainstaluju XP a v nastavení najdu možnost "view: cycle". Že to není součástí enginu a je to tam dodané nějakou externí utilitkou je mi jako uživateli jedno - mám cyklické přepínání pohledů.

Nicméně já byl v situaci: pogoogluj, počti si a pak si to nainstaluj sám. A to vnímám jako rozdíl. Opět... já to vidím v uživatelské přívětivosti... funkce co funguje u konkurence nativně hned po prvním spuštění bez nutnosti konfigurace musím do XP dostat s vynaložením nějakého úsilí. A jak jsem tu psal, nejsem jediný, kdo to hledá, takže to není jenom mnou vymyšlená fantasmagorická funkce.
 

X-Plane 10, prosím o tipy   13. 6. 2015 / 22:51
mirda   
Python se Ti hodí i do budoucna. To je takový "must have" Jede to? Jede. Tak vidíš.
 

X-Plane 10, prosím o tipy   14. 6. 2015 / 00:02
JirkaK
Jede.. ještě bych z toho vyházel některé pohledy, ale to pokud mě to začne štvát v tom pythonu upravit nějak zvládnu.

Zřejmě ani něktěří zatvrzelí uživatelé XP netuší že něco v jejich simu jde, byť jak někteří tvrdí, je to blbost co nepotřebují...

Když jsem naposled kupoval nové auto (chjo, to už bude 10 let), tak vzhledem k nějaké výbavě co jsem chtěl mi prodejce nabídl skoro za stejnou cenu vyšší stupeň výbavy, který obsahoval většinu věcí co jsem tam chtěl dodat individuálně, tehdy v té vyšší výbavě bylo i ABS nebo výškově stavitelné sedačky... nikdy jsem takové věci nepotřeboval ale prodejce byl přesvědčivý a nechal jsem se ukecat (rozdíl byl 10 tisíc a hlavně to auto bylo "skladové", takže jsem s ním skoro hned odjel aniž bych čekal než individuální konfiguraci vyrobí)... Dnes bych auto bez výškově stavitelných sedaček a bez ABS nekoupil a říkám si jak jsem byl blbej že jsem to neměl už dřív.
 

X-Plane 10, prosím o tipy   14. 6. 2015 / 07:05
milo   
Ty kokso...som tu dlho nebol, co to robite kamarati?
Sa tu "jebete" ci leopard, linux alebo okna...
Vsak to je tak jednoduche....: CO NIEKOMU SEDI, TO JE TO ONO!
...alebo moja baba sa paci mne, a vam sa napaci(aj ked asi hej, je to kocka).
Jirko ma masinu ako svina(a pravdepodobne aj dost casu na pisanie elaboratov...ale ja to osobne vitam, nova, horuca krv tomuto foru len prospeje), a ako citam, vie o com pise.
Kopec veci, co tu Jirko napisal sa zide komukolvek, ci Xpln, alebo FSXXX.
A nakoniec aj Jirko pochopi, ze nieco take ako "navod" na prechod z FSXXX na Xpln neexistuje.
Ani navod na prechod z Win na Leopard, alebo Ubuntu(alebo akukolkvek derivaciu linuxu).
A samozrejme, veci na com bol zvyknuty, su ine, a funguju inak...a v podstate nechybaju, sila zvyku.
...ako hovori MZM...chlapci RC je to ono.....posielam foto, svoj najnovsi objav...DJI.


PS: verejne sa ospravdlnujem Fabovi, za nedodrzanie slova, ze si dame pivo....necakana praca na Kapverdoch...verim, ze sa ozereme v novembri t.r.

milo.
33487 B / 734 x 550 / 100_3175.JPG
 

X-Plane 10, prosím o tipy   14. 6. 2015 / 08:08
mano
preco sisi radsej nekupil ORBX scenerku ? :-I
 

X-Plane 10, prosím o tipy   15. 6. 2015 / 04:47
milo   
...asi som idiot, vidis, to ma nenapadlo
IMHO, mam FS2004, FSX,aj XPLN...moja masina je o hovne(i5, 2,66) a dobre si zalietam kam len chcem,
je to len o "chuti".
...ale RC je RC, a hlavne som vonku....
m.
 

X-Plane 10, prosím o tipy   14. 6. 2015 / 09:37
Matyx   
Když jsem přecházel na x-plane, tak jsem měl hromadu dotazů. Některé jako ty, postupně se přidaly další, záludnější .... třeba jako proč motor ztrácí výkon, či letadlo rovnou spadne? (jo aha, xplane simuluje námrazu, takže lítat do deště s letadlem, co nema komplet de-ice, je dost blbý nápad, a proto se vyplatí sledovat předpověď počasí).

Nicméně jsem tady tehdy nechtěl plevelit takovými dotazy, a radši se kousnul, a začal číst. Manuál od xpl samotného, pak od všech addonů, a pak hromady již více či méně dobře popsaných informací různě na internetu, na což stačil jediný dobře mířený dotaz do googlu.

Téměř všechny tvé otázky se takto dají vyřešit. Rozdíl mezi těmito přístupy je v tom, že když si na to přijdeš sám, naučíš se po cestě mnohem víc, a bez negativního srovnávání fsx a xpl na fóru (což děláš skoro v každém příspěvku) si nenaděláš tolik nepřátel
 

X-Plane 10, prosím o tipy   14. 6. 2015 / 11:09
JirkaK
Na námrazu jsem ve FSX docela narážel, když jsem lítám kolem té aljašky a je tam mnohdy hnusně. DE-ICE a třeba pitot heat jsou nutné, jinak během chvíle začne vypadávat rychloměr.. setkal jsem se s tím i jižněji za špatného počasí a bylo to docela nepříjemné překvapení..

Pokud diskuze plná XP odborníků nechce zodpovídat dotazy na fóru.. ok... mohou na to příslušní lidé upozornit, že to není vhodné téma na diskuzi popřípadě rovnou tu diskuzi zrušit. Můžu jít jinam, třeba za technickou podporou a vyzkoušet si jak funguje, když už jsem si ten SIM koupil

Samozřejmě můžu googlit což i dělám... ale byl jsem přesvědčován že XP se bude líbit že je to skvělý sim, ať se ho nebojím a ať ho zkusím. Tak se těch lidí co mi mě přesvědčovali ptám, jak věcí, které chci aby fungovaly, dosáhnu. Že se bez něčeho obejdu.. ano obejdu, zvyknu si, ale proč učit starého psa novým kouskům když se mu do nich nechce že to nejsou požadavky zhýčkaného fracka svědčí i to, že nejsem jediný co stejné věci řeší a soudní uživatelé XP dokonce tvrdí že XP případným zájemcům o přechod z FSX (z P3D asi nikdo přecházet nebude) rozhodně pomocnou ruku nepodává
 

VWAC
FS Medlánky
L39.CZ
O serveru   |   Zveřejňování souborů ke stažení   |   Kontakt   |   © 1999-2024 FlightSim.CZ