FlightSim.CZ   Reklama  
CVARS - zrychlí vám tep...
> Nejste přihlášen Login
  Dnes je sobota 4. 5. 2024, svátek má Květoslav Translate
ÚVOD
LETADLA
KRAJINY
AI PROVOZ
UTILITY
ČLÁNKY
FÓRUM
 Seznam příspěvků
ODKAZY
SCREENSHOTY
VIDEA
INZERCE
PLÁNOVÁNÍ LETŮ
VYHLEDÁVÁNÍ
O SERVERU
RSSRSS - fórum
RSSRSS - novinky
FacebookFacebook
MobileVerze pro PDA
ORBX LKHV - a co dal?? Jeden příspěvek | Celý strom
ORBX LKHV - a co dal??   21. 9. 2015 / 12:00
vladam
Panove:
Vim, ze nikdo z vas tady na foru s tim nebude mit nic spolecneho, ale podle statistik prodeje se podil prodanych / kradenych LKHV zvysil z obvykleho pomeru 1:2 az 1:3 z prvniho mesice na skoro neuveritelnych 1:22 nyni. Velice me tesi velky zajem zlodeju, stredni Cechy jsou opravdu nadherne. Mam ale pripraven service pack a temer hotovou payware versi LKFR, hodne pres 100K autogenu, Frydlant a Ostravice modelovany, vcetne Lyse Hory (diiik, Petre, za fotky) atd. Mam obavy, ze trend kradezi bude pokracovat, takze premyslim, co dal. Nasadil jsem cenu na pitomych $15 - aby to moc nestalo, z toho mam priblizne pulku (kdyby nekdo nahodou zavidel, jak se vsichni developers na tom vsem napakuji). Tohle vsechno povazuji za neakceptovatelnou situaci a zasnu, jestli TOHLE je skutecny obrazek nasi komunity.
V utery mam dalsi operaci a tak o tom vsem ve spitale popremyslim. Jak ale uvazuji nyni, mam tendenci se rozhodnout, ze LKHV bude posledni ceske letiste, ktere jsem vydal.
Na service pack se rovnez vyseru - to bych byl teda jeste vetsi vul, nez si myslim - abych tem priblezne [zatim] 1,500 zlodejum poskytoval updates zadara.
Takze asi tak. Vcelku me to mrzi, delal jsem to vsechno s chuti a tesil se na dalsi. Ale nastesti pro mne zase tak velky filantrop nejsem. Budu radeji prorezavat stromy, loni jsem se k tomu nedostal.

 

ORBX LKHV - a co dal??   21. 9. 2015 / 12:19
Zdenda
Je to velice, velice smutné čtení, jestli jsou čísla správná.
Přeji brzké uzdravení.
 

ORBX LKHV - a co dal??   21. 9. 2015 / 12:28
JirkaK
Přesně toho jsem se obával a psal jsem to i na forech ORBX, že holt u nás zjevně ten podíl pirátství bude vyšší a obávám se toho co bude následovat a zda se prokáže jak u nás pirátství spěje nebo ne. No snad se najde síla a chuť ještě něco pro Čechy udělat, i když myslím že to není jen na rozhodnutí autora ale i na lidech z vedení ORBX.

Osobně jsem koupil snad během první hodiny co LKHV vyšlo (FSS0396445) a mrzí mě, že si nevážíme alespoň toho mála co se čechám v úrovni placených scenérek dostává.

Doufám že se zájem platících o LKHV zvedne alespoň ve chvíli, kdy vyjde Full region Německa.
 

ORBX LKHV - a co dal??   21. 9. 2015 / 12:48
Tragédie v JRD
a na tom se musí něco prokazovat? to se ví dlouho, že celý východ je jedna velká zlodějina, a divím se (bohužel) , že je někdo překvapen... :/
 

ORBX LKHV - a co dal??   21. 9. 2015 / 13:00
JirkaK
Mám za to že leteckými simy se zabývají primárně lidé, kteří pobrali trošku inteligence a ta by mohla napovědět, že když se produkty pro tak úzký trh budou krást, že autoři a vydavatelé jednoduše přestanou takové produkty dělat.

Stejně tak se tomu věnují spíše lidé s vyššími přijmy, neb jak tady celou dobu prezentuji, virtuální lítání rozhodně není levný koníček.. ale už chápu proč se tu lidé diví, že někdo dá 50-60 tisíc za slušný počítač na lítání (netřeba SLI, netřeba custom vodník...)

Ono to totiž není tak moc, když se to srovná s investicemi do leteckých ovladačů a addonů. Jen na FSS mám nákupy v součtu za 1144 AUD (polovina padla při poslední 37% slevě na ORBX) a to zde nejsou addony z jiných zdrojů - PMDG, RealAir, ASN a pár dalších. Když k tomu přičtu ty ovladače, které jsou řekněme to nejnutnější minimum nejnižší kvality, je to nejméně 40 tisíc a to si říkám kolik ještě těch addonů chci (asi 70 ORBX letišť ).

Pěkné video Froogleho na toto téma: https://www.youtube.com/watch?v=xDCYG9OEgZU
 

ORBX LKHV - a co dal??   21. 9. 2015 / 13:21
Tragédie v JRD
Me se asi zdáš... Jedinej, kdo se tady prezentuje vyššími přijmy, jseš ty...

Jinak velká část, která létá ve virtuálu jsou studentíci , školáci a pod... Komunita sice lehce zestárla (řada lidí, co tu před lety začínala někdy v době střední školy, je teď už na a po vejškách) .. ale nové krve je tu spousta.

A že to není levný koníček ... no, ne každý má potřebu tady machrovat jako někteří ... (jo, myslím tebe) .. a lítají na vcelku běžných strojích a podobném vybavení ....

Takže... tak
 

ORBX LKHV - a co dal??   21. 9. 2015 / 13:35
Fabo™   
Asi tak. Dlouho jsem letal na laptopech, ktere jsem mel kvuli skole (cestovani z/na kolej a noseni na vyuku), az na prvni nebyly vubec drahe. Par let jsem letal FSX s NGXkem na pocitaci za bratru deset tisic...

Prvni joystick me stal asi tisicovku, mam do doted, porad funkcni. Saiteky jsem koupil "jezdene" - berany a pedaly za nejakych 2500. Shrnuto cela ma vybava vysla tolik, za kolik ty (JirkaK) nemas snad ani procesor.
Mit v te dobe 60 tisic na pocitac, tak se ti na nejaky pocitac vyseru a tralalajtim.
 

ORBX LKHV - a co dal??   21. 9. 2015 / 13:42
JirkaK
To kolik jsi ochotný investovat do své záliby je otázka priorit. Některé investice přichází postupně, třeba ty letecké ovladače, jednou koupíš to, pak zas tohle... Rozloženo v čase to není tak hrozné a člověku to ani nepřijde.

Pokud chceš začít slušně lítat - aby to běželo dobře, aby to vypadalo, abys věčně nekmital myší po virtuálním kokpitu, tak to prostě ty desetitisíce bude stát... Jasně můžu lítat na defaultu, v nízkém rozlišení, v nízkých detailech, můžu si vystačit s joystickem za pár stovek... to ale člověku přece nedává právo krást addony. Nemám na to, nepoužívám to.

Znám lidi co byli ochotni třeba do hloupé fábie koupit audio aparaturu za pomalu čtvrt milionu s tím že do kufru se stejně nic jiného kloudného nevejde... Někdo si vystačí s přípravou na rádio a rádiem za pár stovek/tisíc, někdo nad tím ohrne nos.
 

ORBX LKHV - a co dal??   21. 9. 2015 / 13:47
Fabo™   
A co je to ta tva definice slusneho letani?

Slo slusne letat pred peti leti? Deseti?

Co tech 25 let desktopove simulace predtim, to bylo jen takove placani se nez se to dostane do bodu, kdy bude i sam veliky Jirik spokojeny dost na to, aby zhodnotil simulaci jakou "slusnou" a pustil se do toho?
 

ORBX LKHV - a co dal??   21. 9. 2015 / 14:05
JirkaK
Nebavím se o tom co bylo před X lety, ale co je dnes, to co bylo, bylo, nezajímá mě to. Kvalita HW roste, náročnost uživatelů s tím jde ruku v ruce... a to bych řekl že ten HW nárokům uživatelů nestíhá

Náročné addony které jdou za limity simulátorů, které s tím v době vzniku nepočítaly, s tím spojená HW náročnost a potřeba kvalitního - hlavně CPU pokud si těch addonů chceš i pořádně užít. Koukni na fora ORBX, koukni na fora Prepar3D a zjisti si co je tam "normální počítač", zvláště pak když někdo pořizuje nový.

Na kvalitní lítání vidím ty berany, pedály, nějaký autopilot panel, switch panel, trackir, pro online lítání bych pak ještě viděl jeden radio panel. Součat k těm 20 tisícům jen za "herní ovladače" z nejnižší kvalitativní i cenové kategorie.

Pár základních addonů taky vyjde na desítku ani nemrkneš a co vidím screenshoty tak je zde kde kdo používá...
 

ORBX LKHV - a co dal??   21. 9. 2015 / 16:05
Tragédie v JRD
Budeš se divit... ale spousta lidí tu preferuje (a za "kvalitní" létání považuje) něco úplně jiného, než autopilot panel, pedály, berany, trackir a další věci ....
 

ORBX LKHV - a co dal??   21. 9. 2015 / 16:45
JirkaK
Co lidé preferují "tu" je malý chlíveček, ČR je taky malý chlíveček v globálním poměru. Takže kupodivu se nedivím. Neznám nikoho kdo by doporučil letecký simulátor a k tomu řekl, jo.. myš a klávesnice ti bude stačit. Nechápu jak někdo může tvrdit že lítá na leteckém simulátoru, případně pak ještě říkat jak lítá dle předpisů a čeho všeho a jak je to realistické a nemít alespoň základní HW jako joystick/berany a případně další.

Zrovna ty věci od saiteku jsou banální investice, jeden lepší MCP panel, který i zde pár lidí má a stojí to tolik co celá ta saitek výbava... o věcech jako overhead panel nebo motorizované plyny nemluvě... ale správně, je to o tom co kdo preferuje, a co si může/chce dovolit, někdo šudlá myší po cockpitu a je z toho nadšený, někdo používá adekvátní HW.

Dokud ale člověk nevyzkouší něco lepšího, tak může žít v sladké nevědomosti a být spokojený a to není jen o těch ovladačích ale i o tom počítači... s jídlem roste chuť.
 

ORBX LKHV - a co dal??   22. 9. 2015 / 10:57
Fabo™   
Ty se mi snad zdas.

Takze pokud si chci letani "uzit", tak to musem delat podle tveho? A nakoupit hromady hardware, protoze zrovna tobe to tak vyhovuje?
Hmm, hezke, no

To je marny.
 

ORBX LKHV - a co dal??   22. 9. 2015 / 11:51
JirkaK
Pořád nechápeš co se snažím říct...

Nejde o to co vyhovuje mě, ale o to že se bavíme o SIMULACI. Dobrá simulace prostě bez téhle výbavy nikdy nebude kvalitní a to i přesto že si bez ní mnozí vystačí a baví je to.

Ano, někdo se spokojí s málem a lítá bez. Ale dělá to proto že mu ty ovladače nevyhovují nebo proto že na ně nemá peníze nebo má priority jinde a peníze dá jinam? Dokážu pochopit že na to nemají nebo nechtějí investovat tímhle směrem... pak je to přesně o tom co říkám celou dobu - drahý koníček...

Pokud je nepoužívají protože jim nevyhovují, pak nechápu proč se dávají na leteckou simulaci, kde tahle výbava posune požitek z té simulace blíže realitě. Chtěl by snad sednout do letadla a místo beranů/řídící páky/joysticku, pedálů, všemožných instrumentů, tlačítek a přepínačů měl jen myš a klávesnici a nějaký monitor na kterém to bude ovládat?



 

ORBX LKHV - a co dal??   22. 9. 2015 / 12:49
Fabo™   
A zas je to tady, patent na rozum

Takze tys ted jedina autorita, ktera rozhoduje o cem dobra simulace je a neni?
A napadlo te nekdy, ze jini lide mohou mit jine priority nez ty? Ty, kterys tu ne tak davno obhajoval to, ze si litas jak si litas, protoze preci kazdy muze litat jak chce? Kdo ma i v profilu napsano, ze chce aby lidi akceptovali, ze lita kvuli barvickam?

A tak mi treba ty experte rekni k cemu je MCP nekomu kdo lita treba Piper Cuba, Spitfire, Albika nebo Tu-154...

a vubec. Nejak u tebe v profilu nevidim zadne VR zarizeni. Snad mi nechces rici, ze cumeni na nejakou obrazovku je dobrou simulaci?
 

ORBX LKHV - a co dal??   22. 9. 2015 / 13:48
JirkaK
"Takze tys ted jedina autorita, ktera rozhoduje o cem dobra simulace je a neni? "

Ok, až budeš mít schválený letecký simulátor nějakého letadla pro reálný výcvik, kde bude jen klávesnice a myš, uznám, že je to dobrá simulace.

Piloti se jistě neučí na špatném simulátoru, proč tedy vidím velké full motion simulátory které mají všechno vymodelováno totožně jako má reálné letadlo? Proč si nemohou sednout ke klávesnici a myši (je to podstatně levnější řešení), když je to dobrá simulace?



"A napadlo te nekdy, ze jini lide mohou mit jine priority nez ty?"
celou dobu tady píšu že každý má priority jinde a dokážu některé důvody pochopit. Co nepochopím je člověk lítající letecké simy, který by odmítl letecký ovladač se slovy že to není pro simulaci dobré.



"A tak mi treba ty experte rekni k cemu je MCP nekomu kdo lita treba Piper Cuba, Spitfire, Albika nebo Tu-154..."
samozřejmě že když budeš lítat výhradně na strojích které některou výbavu nepotřebují, že ji nebudeš potřebovat k simulaci. Ale těch co lítají výhradně jediné letadlo bude spíše menšina. Na druhou stranu, každé to letadlo má nějaké ty berany/řídící páku že... a o tom jsem jako o nutném základu mluvil. Ty panely už rozhodně nejsou tak zásadní jak základní ovládací prvky.

Jinak MCP panel kromě default rogala využiju snad v každém letadle, které lítám... Mám na něm použitelné ovládání klapek (páka nahoru/dolů je většině GA letadel typičtější než osa) a elevator trim.

Jinak můj MCP má například elevator trim a ovládání klapek, to se hodí i v letadlech bez autopilota.


"Nejak u tebe v profilu nevidim zadne VR zarizeni."
Jelikož doma nemám certifikovaný simulátor, nestydím se říct, že hraju počítačovou hru (nic jiného to v zásadě není), ale i k počítačové hře si rád pořídím slušný ovladač... ano někdo si radši zajde třeba na pivo nebo si zalítá v reálu, což je otázka priorit o kterých jsem už psal.
 

ORBX LKHV - a co dal??   22. 9. 2015 / 12:52
Helicopter pilot
Tak dál raději utrácej za jako lítání, já si za ty prachy půjdu zalítat
 

ORBX LKHV - a co dal??   22. 9. 2015 / 13:03
JirkaK
Užij si to
 

ORBX LKHV - a co dal??   22. 9. 2015 / 22:43
Aldaran
Celkem jsem pochopil problém a důvod proč jsou na Tebe tady zlí a proč Tě tu mnoho lidí nechápe, nebo lépe řečeno proč je sereš.

Základní problém je, že jsi patrně chyběl ve škole, když se probíralo slovo SIMULACE a proto tu stále vedeš naprosto mimoběžnou diskusi. Zatímco (předpokládám) většina chápe simulaci jako přiblížení se fyzikálnímu a procedurálnímu chování PC + SW a reálného letu, u Tebe má slovo Simulace význam v pouze v souvislosti s grafickým projevem, (šlicy šroubů v kokpitu a šišky na stromech)... Záležitosti které bereme jako samozřejmost a nedílnou součást simulace jako například to, že po přidání motoru vybočí letoun, že proletět ostrou zatáčku ve stejné výšce není jen posunutí JOY na stranu Ty považuješ za rušivé, procedurálně správný let za zbytečný natož pak řešit takové detaily jako plánování letu, paliva či navigace.

Asi se shodneme na tom, že amatérsky vyrobit 3d motion je mimo finanční, prostorové a technické schopnosti každé z nás. Toto prostě musíme oželet. Na kvalitní simulaci letu pak stačí mít k dispozici všechny proporcionální řídící prvky a SW, což je nutná vazba mezi mozkem a daným SW. SW musí umět elektrické veličiny zpracovat a docílit toho aby se simulovaný letoun choval co nejpodobněji tomu opravdovému. To jestli je nějaké tlačítko v poloze ON/OFF mechanické, na správném místě a správného tvaru je milé, leč je-li na kliknutí myši, ale není až tak podstatné, nejde-li o nácvik krizových situací a podvědomých automatizovaných reakcí. Prakticky tedy stačí kvalitní JOY nebo berany (dle typu s čím létáš) pedál a možná přípust paliva bohatost směsi a nastavení vrtule. Vše ostatní je zbytné, byť to potěší. A jestli je výhled z kabiny v rozlišení 1024*768 nebo 4k je až druhotná záležitost, podstatné je, že musí být čitelné základní přístroje potřebné k letu a z pohledu je naprosto zřejmá poloha a chování letounu.

Tím nechci říct (a asi nikdo zde) že je vylepšování grafiky na škodu, ale pro většinu zdejšího osazenstva je těžiště simulovaného létaní jinde, než v těch šiškách a kvalitě textur na šroubech, proto Tvé chvástání o neomezených finančních možnostech, grafických kartách o výkonu Temelínu a monitoru za cenu osobního auta berou, řečeno slušně s pozdviženým obočím. Není to o tom, že by někdo záviděl, ale spíš povzdech nad tím, že jsi doposud nepochopil v čem je krása simulovaného létání, co je podstatné a co méně důležité.

Nikdo Ti nebere Tvůj pohled na svět, nicméně zkus připustit, že existuje i nějaký jiný a oprosti se od toho abys neustále vnucoval svůj náhled a hodnotil podle něj co je to jediné dobré nebo to špatné.

Doufám, že to bylo dost dlouhé.


 

ORBX LKHV - a co dal??   22. 9. 2015 / 23:18
JirkaK
"Prakticky tedy stačí kvalitní JOY nebo berany"

Toto jsem tu psal myslím hned několikrát. Někdo se tu zřejmě ale divil i tomu.


"že jsi doposud nepochopil v čem je krása simulovaného létání, co je podstatné a co méně důležité. "

Každá "vymoženost" navíc, která ani nemusí být extrémně drahá zvedne požitek z té simulace. Například 3 monitory v surroundu. Do 10 tisíc v klidu pořídíš tři pro sim dostačující ISP panely, a zcela jistě to bude někde úplně jinde než na jednom monitoru za 10 tisíc, což je dnešní střední třída v uhlopříčce 27", žádné extra terno. Jasně opět jsme u toho že lidi o to nestojí (možná i proto že to nezkusili) nebo třeba mají prostorový problém, přeci jen při nějakých 27" monitorech už jsou to skoro 2 metry a i při malých 22" to je 1,5m šířky.

Rozhodně to není o "neomezených finančních možnostech". Když vezmu co jsem před pár týdny měl za mašinu, tak bez disků, které jsem už měl vyšlo na 33 tisíc (10 procesor, 15 grafika, deska+paměti 5, bedna a zdroj 3). To není nijak extra na de facto high end herní stroj a už vůbec se to neblíží tomu co tady o mém počítači někdo tvrdí. Odpovídá to mé tipické ceně za nový počítač už takových 12-13 let, jen výkon se v té ceně zvedá. Navíc tahle částka byla aktuální až ve chvíli, kdy jsem začal s P3D, když jsem byl na FSX tak to bylo o 10 méně neb stačila GTX960 i se slušným AA. Být to o neomezených zdrojích, tak si nestěžuju že musím mít kompromisní grafické nastavení v P3D, měl bych 2 nebo 3 top grafiky které by to zvládly levou zadní.




"Nikdo Ti nebere Tvůj pohled na svět, nicméně zkus připustit, že existuje i nějaký jiný"

Tohle přece nikde nepopírám a naopak tvrdím že každý to vidí trošku jinak, jak samotné lítání a očekávání, tak to jak plynule a "hezky" to běží.

Pro příště místo "dobrá simulace" použiju slova "lepší simulace", což možná bude někomu znít lépe, když budu psát s ohledem na speciální letecké ovladače, addony či HW. Na tom že každá výbava navíc se počítá a zlepší požitek se určitě shodneme.
 

ORBX LKHV - a co dal??   22. 9. 2015 / 23:59
Pan Letadlo   
IPS
 

ORBX LKHV - a co dal??   22. 9. 2015 / 23:44
Koprik
..vytesat do kamene! Ty šrouby si taky pamatuju....
 

ORBX LKHV - a co dal??   23. 9. 2015 / 00:12
beloch
Mě přijde, že vždy když se pan Jirka nezištně zmíní o ceně své sestavy, tak se na něj okamžitě ostatní sesypou a diskuze se změní ve flame war. Přitom se mi ani nezdá, že by se tím nějak povyšoval - prostě takový hardware je pro mnoho lidí standardem a přece se slušný hardware nevylučuje s tou krásou simulátorového létání - spíše naopak. Ono to pak opravdu vypadá podivně, když je tady pomalu upalován na hranici za to že má špičkový hardware. Pan Jirka je řekl bych takový mistr Jan Hus simulátorového létání

Měli bychom mu naopak poděkovat za jeho pokrokové názory



 

ORBX LKHV - a co dal??   23. 9. 2015 / 06:21
happypetr   
"mistr Jan Hus simulátorového létání" Tak to si musím napsat do deníčku! To mně naladilo na celý den!
 

ORBX LKHV - a co dal??   23. 9. 2015 / 09:22
Tragédie v JRD
Hele, ty jsi jeho syn, otec, nebo jenom alternativní ego? Ty tu nemas snad jediny jiny prispevek, nez podkurovani Jirkovi ...
 

ORBX LKHV - a co dal??   23. 9. 2015 / 09:50
JirkaK
Otec je 20 let po smrti, podobně jako matka, rodiče to tedy být nemohou. Schiofrenie mi diagnostikována zatím nebyla. A synek sice umí označit multipanel slovem "autopilot" a ví čím ovládat klapky, líbí se mu točit si s berany, možná vzhledem ke svému věku umí nadstandardně označit správně barvy nebo pozná značky aut, ale až tak geniální, že by sem psal není
 

ORBX LKHV - a co dal??   23. 9. 2015 / 10:52
beloch
Tak podkuřování bych tomu neříkal. Spíš obrana proti přesile "PC pilotů" ze staré školy To mi spíš přijde, že vy ostatní onanujete nad tím, kdo mu to víc nandá
 

ORBX LKHV - a co dal??   23. 9. 2015 / 11:32
Zdenda
Hele, nechcete už takhle pindat někde jinde?
Tohle bylo založeno na dost závažné téma a jen kroutím hlavou, kam se to zvrhlo.
 

ORBX LKHV - a co dal??   23. 9. 2015 / 11:53
jožo
Tu sa v poslednej dobe obvykle zvrháva všetko, bohužiaľ...
A inak "mimo mísu" súhlasím s belochom.
 

ORBX LKHV - a co dal??   21. 9. 2015 / 13:36
JirkaK
A vycházíš z místní komunity nebo celosvětové? Náš chlíveček je fakt malej a kupní síla je menší a když koukám na zahraniční fóra, tak to vypadá trošku jinak, jak počtem používaných addonů, používanými ovladači tak i počítačů které používají...

Ti co si v současnosti staví počítače na letecké simulátory tak tipicky volí odemčené i7 s all in one vodníkem, točí to na 4.6-4.8GHz (tzn. nejtypičtější Intel overclock stabilní frekvence), k tomu nezřídka šahají na GTX980Ti v ekonomičtějších variantách po GTX970 a odemčené i5 (což bych označil za rozumný herní počítač).

Ti co už nějakou dobu ty mašiny mají, tak jsou to typicky nějaké SandyBride 2600k přetaktované zase na nějakých 4.5-4.7Ghz v průměru a mívají něco jako GTX680/780, mnohdy ve více kusech.


V čechách chybí morálka, takže nakrást SW za stovky/tisíce dolarů není morální problém, jinde to problém je, minimálně větší než u nás. Jasně on je tady ten argument, "ale jak mám lítat, když na to nemám"... Ale to je právě o té morálce, k životu to člověk nepotřebuje, takže odpověď je: "nemáš na to, nelítej"... ale ukrást SW je podstatně snazší a méně viditelné, než když někomu ukradnu auto nebo jinou movitou věc.
 

ORBX LKHV - a co dal??   21. 9. 2015 / 13:44
Fabo™   
A ty vychazis zas z nejake deformovane komunity typu Venemovic uctivacu.

Prurez komunitou jako celkem lze ziskat kuprikladu i ze statistik siti IVAO, VATSIM, globalne zamerenych for jako Avsim a nakonec i stranek na Facebooku.

A celosvetove to pak vypada tak, ze sice ti pribyde pomerne velka cast uzivatelu starsich, castokrat i v predduchodovem a duchodovem veku, a to zejmena v nekterych konkretnich oblastech - USA, Nemecko - coz souvisi s vic faktory (jazykova vybavenost, obecna uchylka Nemcu na simy, pocitacova gramotnost u starsi generace), nicmene vsude - vsude na svete - je velice, velice vyrazna skupina mladeze, byt v poslednich letech se posouva z pomezi stredni a vysoke skoly k te vysoke, resp. absolventum.

A samozrejme, ze kdyz sledujes fora venujici se egomasturbaci na tom, postavit co nejvykonnejsi pocitac, tak se to tam hemzi drahym vybavenim, to ale nic nemeni na tom, ze valna vetsina uzivatelu nic takoveho neresi a proste "si koupi pocitac". A nebude to pocitac za $5,000, spis za $500-$1,000
 

ORBX LKHV - a co dal??   21. 9. 2015 / 13:57
Tragédie v JRD
Egomasturbace... to slovo se mi líbí .. takže JirkaJ je egomasturbátor?
 

ORBX LKHV - a co dal??   21. 9. 2015 / 13:58
Fabo™   
Ale ovsem ze ano co jineho by byl
 

ORBX LKHV - a co dal??   21. 9. 2015 / 14:01
Pips   
Možná jenom egonan
 

ORBX LKHV - a "onanista a pozér"   23. 9. 2015 / 18:35
kuma   
V televizi jsem nedávno slyšel tuhle hezkou charakteristiku, týkalo se to nějakého filmového režiséra, ale myslím, že se to hodí i jinam. Na nikoho neukazuju, to si každý musí přebrat sám.


PS: že se vůbec pouštíte do těchhle diskusí, názory na to, jaký HW je u nás a jinde ve světě standardem - je v kontextu základní diskuse absolutní mlácení prázdné slámy...
 

ORBX LKHV - a "onanista a pozér"   23. 9. 2015 / 19:35
JirkaK
Ten kontext byl zcela jasný. Virtuální lítání není levné, což se mě někdo snaží vymlouvat, že to jde levně.

Byl tu uváděn Vatsim a Ivao a typický uživatel v podobě studáka co nemá na nic peníze...

Na těhle sítích tipicky lidi mají něco jako PMDG, Groud Services, FSPax nebo FSCrew, nezřídka nějaké ty payware letiště, a alespoň base s open lc nebo třeba ASN a REX... přidej berany/joystick což si myslím každý má a jsi hravě na desítce....

Je 10 tisíc drahé nebo levné? Pro někoho to může být měsíční kapesné na zábavu, někdo to nedá dohromady ani za několik let.

Kde ale na ty addony ti lidi berou když, jak říkají že nemají peníze ale že virtuálně lítat se dá levně a na lítání mají počítač hodný elektroodpadu? Lítají snad na defaultních FSX letadlech ze Steamu za 5€? Asi ne

Jednoduše pořídí/vyhrabou plečku za pár korun a software klidně za desítky tisíc se ukrade... ano v tomto případě je to fakt levný koníček. Jinak pár addonů snadno posbírá cenu za kterou máš slušnou herní mašinu.

Jinak si totiž nedokážu představit proč je lidem draho dát 260 korun a musí scenérku pirátit, když jejich současné addony tu částku mnohonásobně přesahují.
 

ORBX LKHV - a "onanista a pozér"   23. 9. 2015 / 21:09
Pips   
Já jsem si jenom hrál se slovíčkama. Mě je jinak fakt absolutně šumák na čem si kdo a co pouští, nebo kolik za to dal, když si to platí sám ze svýho. Navíc je po pracovní době, takže tomu stejně nerozumim, počítač je odporný démon a hardware zakázané slovo. Jdu to rychle vypnout, než z toho skončim ve vodmašťovně
 

ORBX LKHV - a co dal??   21. 9. 2015 / 14:12
JirkaK
K té stavbě počítače... hodně lidí nic neřeší a koupí si hotovou sestavu, některé už rovnou s nakonfigurovaným simulátorem a ovladači... třeba http://jetlinesystems.com/shop/ má to totiž výhodu, když něco zlobí, tak to dodavatel opraví aniž by člověk musel někde něco složitě hledat a zkoušet.

A ano, primárně se točím kolem americké a německé komunity. Tam se na mě nedívají tak zle jak tady, když si postěžuju že GTX980 je pomalá grafika Jsou to také jedny z největších trhů. Tuším hodně je ještě v Austrálii a Británii. U ORBX tuším zrovna tyhle 4 lokality dělají 70% obratu.
 

ORBX LKHV - a co dal??   21. 9. 2015 / 16:08
happypetr   
... a nechceš teda jít tam, kde tě mají rádi? My si tady chvilku pobrečíme, a nějak to bez tvé přítomnosti zkusíme... Víme, bude to těžké ale snad to nějak zvládnem...
 

ORBX LKHV - a co dal??   21. 9. 2015 / 16:28
JirkaK
Zvládám oboje
 

ORBX LKHV - a co dal??   21. 9. 2015 / 16:51
happypetr   
Ach jo, zase nic...
 

ORBX LKHV - a co dal??   23. 9. 2015 / 21:26
Venturi   
Nenechaj sa zdeptat nejakymi pseudocechmi a podobnými podryvacmi, ktori musia mat pravdu za kazdu cenu, aj ked ju nemaju. Mas úplnú pravdu a na rozdiel od opozicie aj rozumne argumenty Virtualne lietanie, ked sa ma robit poriadne, stoji velke peniaze. A ano, da sa velmi jednoducho povedat, co je to poriadne virtualne lietanie a co je len hranie sa na virtualne lietanie (co je len hranie sa na hranie sa, no hroza). To, ze to niekomu staci je druha vec... niekomu staci aj ta spominana mys a klavesnica.
 

ORBX LKHV - a co dal??   26. 9. 2015 / 02:09
js76
A tak tedy "... povedzte, Kefalín, čo si predstavujete pod takým slovom - poriadne?"

Odpověď je dost důležitá. V kvalitní simulaci jsou totiž grafické detaily (které ubírají nejvíce výkonu) co do důležitosti až na konci. Na úplném začátku je pak samotný člověk. Zjednodušeně řečeno, budu-li se u klávesnice a joysticku za pětistovku snažit dodržovat reálné postupy letu (předletová příprava, checklisty, navigace...), simulace bude lepší, než když budu bezmyšlenkovitě kvedlat kniplem v certifikovaném fullmotion simulátoru.
Celkem chápu, že někteří lidé podrážděně reagují na jiné, co vzývají grafickou dokonalost a současně přiznávají, že o základní věci, ty podstatnější, co jsou navíc ještě zadarmo, nemají zájem.

Svého času jsem se věnoval intenzívně fotografování. Nemalá skupina "fotografů" má podobný přístup, kterému se říká "gearfaggotry". Propadají mu takřka bez výjimky začínající fotografové, kterým se focení moc nedaří. Pro někoho je to přechodné stádium, někdo se v tom zasekne a není mu pomoci.
Tito lidé došli k názoru, že kvalitnější (a dražší) technika zajistí lepší fotky. Utrácejí velké sumy za profesionální techniku, o níž mají rozsáhlé encyklopedické znalosti, vedou nekonečné diskuse o kvalitách a nedostatcích toho či onoho vybavení, donekonečna pořizují testovací snímky a zkoumají front, back focus, bokeh, kresbu, dynamický rozsah... Dobrou fotku po stránce estetické nejsou schopni pořídit, vlastně se o ně už ani nesnaží, pohltilo je zaujetí parametry samotné techniky, o níž ví prakticky všechno, ale paradoxně ji nejsou schopni využít.
 

ORBX LKHV - a co dal??   26. 9. 2015 / 07:58
ondras   
Asi tak!
 

ORBX LKHV - a co dal??   26. 9. 2015 / 08:34
petuna1
Lépe to napsat nešlo. Nádherná diagnóza. Pasuje to úplně přesně.
 

ORBX LKHV - a co dal??   26. 9. 2015 / 10:32
js76
V předchozím příspěvku jsem zapomněl napsat, že neměl za cíl někoho urazit nebo zesměšnit. Byl to jen pokus do opětovného víru vášní vnést trochu selského rozumu.
 

ORBX LKHV - a co dal??   26. 9. 2015 / 18:22
JirkaK
Myslím že zde porovnáváš dva přístupy k virtuálnímu létání a stavíš se k tomu dle osobních preferencí, to ale nelze srovnávat v tom co je lepší nebo horší cesta - pro každého bude ta jeho dobrá. Navíc už jsem tu psal že slovo "dobrá" nebo "pořádná" může být nepřesné a bude vhodnější zvolit slovo lepší.

Když to převedu na tebe. Máš klávesnici a joy a dodržuješ postupy a vyhovuje ti to i s minimální nutnou výbavou, že ti třeba sim neběží a nevypadá nejlépe jak by mohl, kdybys měl silnější železo. Ale přiznejme si že když budeš procedurálně lítat v tom full motion simulátoru, že požitek z toho bude zcela odlišný a předpokládám že neřekneš že bude horší ale že to bude o hodně lepší.

Čím plynuleji to poběží (HW), o kolik lépe to bude vypadat (vyšší nastavení, addony, více monitorů), to že budeš mít specifické letecké ovladače či dokonce věrnoukopii kokpitu daného letadla (od těch jednoduchých saitek věcí po věci vypadající jako skutečné přístroje z letadel či dokonce celýkokpit), tím lepší pocit z toho budeš mít, více si to užiješ a celkově ta silulace pro tebe bude ještě lepší.

A tady je jedno zda lítáš kvůli simulaci reálných postupů nebo jen pro radost z kochání se krajinkou.
 

ORBX LKHV - a co dal??   27. 9. 2015 / 00:25
js76
Zjevně nechápeš rozdíl, o kterém jsem prve psal v tom přirovnání, není to o preferencích. Chceš-li let simulovat, musíš se i na té kancelářské židli doma za klávesnicí jako pilot chovat. Tam to začíná a je jedno, co máš za HW a dokonce i za SW. Jde o přístup. Druhou věcí jsou schopnosti programu. Můžeš mít komplet joy, separátní plyn a pedály s kvalitními senzory za desítky tisíc, ale když to připojíš k simulátoru s mizerným letovým modelem, přidaná hodnota bude malá. Ano, někdo bude mít výrazně lepší pocit, že drží pořádný kus železa a nebude mu vadit, že mu letadlo na pádovce v zatáčce nespadne do vývrtky, ba dokonce, že vývrtku jako takovou ani neumí. V takové chvíli ovšem ty drahé ovladače OBJEKTIVNĚ nejsou potřeba, protože nejsou využity.

Svého času jsem měl možnost sledovat člověka létajícího po válce na kořistních Me-262, jak zavzpomínal na mládí v Il-2 Šturmovik. Malý kancelářský stolek, nejlacinější židle, běžný LCD monitor, PC tehdejší lepší průměr, joystick MS Sidewinder Precision Pro 2, levné reproduktory. Pán kolem osmdesátky, s počítačem neměl vůbec žádnou zkušenost, joystick držel prvně v životě.
Bylo na co se dívat, protože on s tím letěl jako se skutečným letadlem. Žádné divoké kvedlání joystickem. Plynulý rozjezd, start, stoupání konstantní rychlostí, okruh, nasazení na přiblížení v dostatečné vzdálenosti od dráhy pro vytracení rychlosti, plynulý sestup a perfektní přistání. Rychlosti a výšky si stále pamatoval, maličko mu chyběly pedály, ale měl nastaveno bezvětří, tak je moc nepotřeboval. Jinak mu stačilo mačkat klávesy pro podvozek a klapky ve chvíli, kdy si řekl. S perfektním výsledkem simuloval let na naprosto běžné sestavě.

Troufám si říct, že převážné většině lidí tady jde o simulaci nikoliv pouze o virtuální létání (virtuálně létat lze i v akční hře s arkádovým modelem), a na to skutečně není NUTNÉ extrémně drahé vybavení. Z toho pak vzniká ten konflikt, když někdo vehementně obhajuje opak.
 

ORBX LKHV - a co dal??   27. 9. 2015 / 12:44
beloch
Tak teď to teprve dává smysl. Nedávno byl u mě kamarád, který létá v reálu na C172, a tak jsem toho hned zneužil a sedli jsme k počítači. No jeho rozčarování, když jsme simulaci spustili na třech monitorech v plných detailech, bylo neskutečné. Pořád divně kvrdlal berany, skoro ani nevzlítnul a nedařilo se mu udržet konstantní rychlost. Teprve když jsme odpojili dva monitory, dali pryč všechny ty zbytečné ovládací prvky od Saiteku a snížili rozlišení a detaily na minimum, tak vypadal vcelku spokojeně. Pro jistotu jsme ještě přepli na integrovanou grafiku a podtaktovali procesor, aby náhodou nebylo moc výkonu. Když už to vypadalo, že můžeme začít, tak ještě byl zádrhel ohledně sezení. Ergonomickou židli jsme vyměnili za rozvrklanou stoličku. Teď to podle slov kamaráda bylo jako v letadle. Nyní pomocí myši a klávesnice už byl let naprosto perfektní a vše šlapalo jak má. Tato zkušenost mě velmi poučila a musím dát všem odpůrcům výkonného hardware za pravdu. Při loučení mi ještě kamarád mezi dveřma řekl, že z toho co u mě dnes viděl je jasné, že jsem na píču fotograf
 

ORBX LKHV - a co dal??   27. 9. 2015 / 13:25
js76
A možná i přes rameno dodal, že máš černobílé vidění světa a potíže s pochopením psaného slova
 

ORBX LKHV - a co dal??   27. 9. 2015 / 14:43
beloch
To ne, kamarád se pouze skvěle bavil a nic dalšího neříkal Možná jsem možná mam černobílé vidění, možná nechápu psané slovo, možná ani to mluvené, ale prostě když jsme tady přesvědčování, že dobrý hardware není potřeba a podobně - říkám si ok, každý má jiné nároky, někomu stačí toto, jinému zase tamto, žádný problém proboha, ať si každý dělá co chce. Ale když dodáš do diskuze uklidnění příspěvkem, kterým sice jak píšeš nechceš nikoho urazit o fotografické úchylce s nákupem moderního vybavení, tak samozřejmě tyto dvě témata imlikují. Nevím jak to lze jinak pochopit, něž, že vlastně lidi co jsou ochotni investovat do slušného hardwaru, aby měli kromě jiného ze hry i prožitek vizuální, tak jsou přirovnávání k neumětelům, kteří vlastně nic neumí a kupují si to aby... ani nevím teda proč

Na to se dá najít veselá historka o nemalé skupině fotografů, kteří umí hovno a ještě navíc mají podprůměrné foťáky, a tak si svoji frustraci vybíjejí na fotografech, kteří fotí špičkové snímky a navíc ještě se špičkovými aparáty
 

ORBX LKHV - a co dal??   28. 9. 2015 / 01:35
js76
Z Tvého pohledu je gearfaggotry úchylka, já bych to označil jen jako špatný způsob, jakým přistoupit k amatérské fotografii. Podle mě je totiž cílem fotografování obsahově zajímavá fotka a tu lze opravdu pořídit s takřka libovolnou výbavou. Ale znám ten pocit, když člověk vezme do ruky pořádný foťák s pořádným objektivem, takže do jisté míry ty lidi chápu. Netvrdím, že ve svém počínání nemohou být spokojení. Ale jestli někdo z nich tvrdí, že aby měl člověk dobré fotky, tak se neobejde bez drahého vybavení, nemá zkrátka pravdu.

JirkaK se tu dlouhodobě prezentuje jako člověk, jež investuje značné sumy peněz, aby simulátor pouze lépe vypadal. Dokonce se v minulosti snad i přímo vyjádřil, že navigace a postupy, kterým se do určité míry věnuje asi většina lidí zde, jdou jaksi mimo něj. To je samozřejmě jeho věc a sám jsem už v minulosti psal, že do toho nikomu nic není. Mně to silně připomíná počínání fotografa fixovaného na kvalitu vybavení, tak jsem to zmínil jen jako nejpravděpodobnější příčinu častých konfliktů s většinou zdejší komunity.

Zkusil bych použít jiné přirovnání, snad lépe pochopitelné. Někdo má rád vizuálně kvalitní hry. Nakupuje lepší a lepší HW, drahé herní ovladače, reproduktory, řeší kvalitu spínačů klávesnice, rozlišení myši, zpoždění mezi kliknutím a reakcí. Obsah her, hratelnost, už ho tolik netrápí. Pohybuje se ale v komunitě, jejíž většině "stačí" nadprůměrná až průměrná kvalita a přednější je pro ni právě ta hratelnost, protože jí jde o zábavu. Tu si lze užít i s obyčejnou sestavou a obyčejnými ovladači, protože od určité úrovně je vybavení natolik dostačující, že jeho další zkvalitňování nepřináší výraznějí zlepšení hratelnosti.

"... kromě jiného ze hry i prožitek vizuální..."

To "i" je velmi podstatné. "I" tedy "současně". Pokud tu něco kritizuji, tak obecné tvrzení, že pouhým zvyšováním audiovizuální kvality se lze dopídit lepší simulace. Jistě to takto mnoho lidí vnímá, ale je to dojem subjektivní, nelze to tvrdit obecně, protože, jak jsem psal už dřív, simulace nestojí jen na grafice a ovladačích.

Špatní fotografové se špatnými fotoaparáty se do komunit těch lepších nijak nehrnou, jsou to majitelé fotoaparátů naprosto odmítající věnovat alespoň špetku času nějaké teorii, přemýšlení před stiskem spouště a úpravám fotky v počítači. Sám jsem kdysi zkoušel dělat nějakou obrodu u kolegů stěžujících si na výsledky ze svých přístrojů a narazil jsem na tvrdý a vytrvalý nezájem. Tyto dvě skupiny jsou jako dvě různoběžky setkávající se až někde v nekonečnu, tedy nějaká interakce mezi nimi nehrozí
 

ORBX LKHV - a co dal??   27. 9. 2015 / 18:48
JirkaK
V zasade ale prave tohle pises. Dobry sim se spatnym hw je lepsi nez spatny sim s dobrym hw..

Na to neni co rict, ale srovnavat to nejde. Srovnavej tvuj vysneny simulator se spatnym hw a rekni ze s lepsim hw to stoji za starou backoru. A pa si odpovez proc nemas lepsi pocitac nebo lepsi ovladaci prvky.

Pkud je nepotrebujes tak proc litas? K litani to prece patri a chces prece vernou simulaci. Odporujes tomu co chces dosahnout

Mas na ne penize ale nechces do nich vrazet penize? Pak to zjevne s tim litanim u tebe nebude tsk vazne neb neni tvou nejvyssi prioritou, kdz das penize drive jinam. Tzn. Zdaleka nejsi nadsenec za ktereho se povazujes, nadsenec si urve od pusy aby mel vse...

Nemas na to penize... ok chapu, pak to nemas.. ale asi mi nereknes ze litani je levny konicek protoze na to zjevne nekdo nema prachy - neni to pro kazdeho.
 

ORBX LKHV - a co dal??   27. 9. 2015 / 20:24
happypetr   
Jirko kup si nějakou vytuněnou klávesnici, doporučuji tuhle:

http://klavesnice.heureka.cz/ikey-slk-101/

Protože na té tvé ti nejdou moc dobře háčky, tečky a písmena "o", "y", jo a místo "a" ti tam leze "s"...
 

ORBX LKHV - a co dal??   28. 9. 2015 / 09:03
garfild
Happy ja viem čo by on potreboval
 

ORBX LKHV - a co dal??   28. 9. 2015 / 13:11
JirkaK
Psal jsem to z gaučingové pozice na tabletu, klávesnici k tomu vážně připojovat nehodlám.
 

ORBX LKHV - a co dal??   28. 9. 2015 / 13:53
Fabo™   
Ty perak neberes vazne?
Kazdy, kdo bere perak vazne, k tomu tu klavesnici pripoji.
 

ORBX LKHV - a co dal??   28. 9. 2015 / 03:06
js76
"V zasade ale prave tohle pises. Dobry sim se spatnym hw je lepsi nez spatny sim s dobrym hw.."
Kde to píšu? Můžeš mě citovat? Psal jsem o tom, že simulace začíná za monitorem. Nechci-li si jen hrát, musím se chovat aspoň trochu jako pilot. A to nemá s HW nic společného.

Proč porovnánat stejný simulátor (žádný vysněný nemám) se špatným HW a lepším? Někdo si záměrně kupuje špatné zboží? Naprostá většina lidí včetně mě si kupuje optimální vybavení. Pak teprve další investice do kvalitnějších věcí vzhledem k ceně ztrácejí na přidané hodnotě. Píšu o tom, že není NUTNÉ si to lepší a podstatně dražší vybavení kupovat. To neznamená, že si ho někdo pro lepší pocit nemůže koupit.

Pokud simulátor jede plynule na detaily, se kterými je uživatel spokojen (což je od nějakých 30 fps výš), NEMUSÍ utrácet desetitisíce za HW, aby mu to jelo 100 fps, i když to bude lepší. Když mi FSX z klasického disku startuje pomalu, NEMUSÍM kupovat SS disk za několik tisíc, protože v průběhu letu je mi stejně na nic. Mám-li starý, ale kvalitní joystick se všemi potřebnými osami, NEMUSÍM kupovat hotas od Saiteku za deset tisíc. Mám-li dostatečně velký monitor pro detailní zobrazení přístrojů, NEMUSÍM si kupovat drahé přístrojové moduly od Saiteku a skládat si separátní desku. Tato záliba NEMUSÍ být příliš drahá, pouze MŮŽE.

Zcela zdarma se pak lze věnovat studiu procedur, chování letadla a jeho systémů, manévrům, navigaci klasické, podle radiomajáků, dokonce i podle sextantu, které člověka lecos o skutečném létání naučí a virtuální létání realitě mnohem více přiblíží.
 

ORBX LKHV - a co dal??   28. 9. 2015 / 13:34
JirkaK
"Píšu o tom, že není NUTNÉ si to lepší a podstatně dražší vybavení kupovat. To neznamená, že si ho někdo pro lepší pocit nemůže koupit."

Koupí si to ten, kdo to s lítáním myslí vážně a nespokojí se s nějakým klikáním, které má k realitě hodně daleko nehledě na to jak jednotlivé postupy dodržuje. Těm lidem nevadí cpát peníze tímto směrem, jejich priority jsou po lítání postavené výše než pro jiné... a to není nic špatného, prostě někoho to lítání nebere tolik aby se mu to vyplatilo...

"Pokud simulátor jede plynule na detaily, se kterými je uživatel spokojen (což je od nějakých 30 fps výš)"

Přesně tak, stačí aby simulátor běžel plynule. FSX běží na kde čem, potřebuje silný procesor aby dosáhl těch 30FPS a i tak má místa kde to současné procesory nestíhají. Ale FSX zapnu již zcela výjimečně.

P3Dv2 potřebuje jiný HW, dvoujádro mu nestačí a je potřeba alespoň 4 jádro s HT (které P3D umí využít). Samozřejmě stále platí co nejvyšší takt. Díky featurám DX11 a tím i mnoha efektům navíc, které nyní počítá grafická karta, je potřeba podstatně výkonnější grafiku. Na trhu zatím není grafická karta (GTX980Ti nebo TitanX jsou slabé karty) která by P3Dv2 dokázala na plné detaily utáhnout. Je potřeba dvou těchto high end kartet. Trošku lépe je na tom X-Plane. CPU nepotřebuje tak vysoko taktované. Grafika pro FullHD by měla stačit - GTX980Ti nebo TitanX, má 980 nezvládá průměrný antialiasing a mraky.

Každý kdo to myslí s lítáním vážně - tzn. ten kdo se neštítí do toho ty peníze nacpat - si dnes nekoupí nic horšího než i7/Xeon a nějakou GTX970 a výše.

"Tato záliba NEMUSÍ být příliš drahá, pouze MŮŽE."

Až to budeš brát vážně a bude to koníček tvé nejvyšší priority pak takovouhle volovinu nenapíšeš... I základní věci člověka vyjdou na desetitisíce a to zdaleka nebude mít nic extra, jen základní počítač, simulátor, základní herní ovladače, základní addony.
 

ORBX LKHV - a co dal??   28. 9. 2015 / 13:52
Fabo™   
A zase. Patent na pravdu, a kdyz to nekdo bere vazne, tak to musi brat tak jako ty a honit se za 3D sroubky.

Protoze odletet v 154ce NDB priblizeni rucne na minima a sednout z toho, to neni brani simu vazne, ze ano.
A kdyz jsem tohle lital na sestave za bratru patnact tisic vcetne beranu a pedalu, tak jsem byl socka, ktera sim nebrala vazne a nebyla ochotna do toho vrazit vic nez stoji pilotak.

Ale ty, co na predpisy seres, nastaveni reality si stahujes niz, ale zenes se za 3D sroubkama, jedine ty to beres vazne. Protoze graficka dokonalost je jedina cesta. Hele, kdyz uz se ohanis tema profi simulatory a jak tam maj udelanou celou kabinu (pominu to, ze ne vsechny maj, a certifikovane vyukove pomucky maj treba i formu plakatu s nakresem kokpitu), videls jak vypada krajina venku? Myslis, ze tam maj antialiasing a textury od ORBXu?
 

ORBX LKHV - a co dal??   28. 9. 2015 / 14:03
ondras   
Takže si nemám kupovat tu Škodověnku že? Dobře, jdu do Veyrona.

Ještě mi prosímtě řekni jak P3D využívá HT. Osobně jsem na grafech využití nepoznal rozdíl od FSX a stále s úspěchem využívám affinity mask. Pouze jsem zaznamenal lepší využití grafické karty ale i tak v Preparu používám Bufferpools - 0.

Rád se nechám poučit.
 

ORBX LKHV - a co dal??   28. 9. 2015 / 14:47
JirkaK
Bavíme se o P3D nebo P3Dv2? Pokud P3D, tak tu srovnáváme dva naprosto odlišné programy. Pokud se bavíme o P3Dv2, pak doporučuji zjistit co se vlastně změnilo a že v zásadě nezůstal kámen na kameni.

P3Dv2 -... affinity mask v p3d.cfg nemá co dělat... stejně tak nemá co dělat v posledních verzích FSX. Možná se cítíš chytřejší než autoři toho SW, ale to zřejmě nebudeš nebo nemáš dostatečné informace. P3Dv2 i poslední verze FSX zcela korektně nastavují affinity mask dle použitého CPU a toho jak nejlépe s daným SW procesor poběží.

FSX defaultně nevyužívá Core 0, ostatní použije avšak bez HT. P3Dv2 používá všechny dostupná jádra včetně těch virtuálních. Omezení jednak prodlužuje loading time, tak při letu může způsobit stuttery. I když velká část renderingu bylo přesunuto na GPU, tak procesor stále dostává čoud. Například se kompletně předělal autogen, kde už nenastává pro FSX typické "popping autogen/mesh". Například Dense autogen ve FSX je srovnatelný s Normal autogenem v P3Dv2... pro tyto simulátory tedy nejde mnohé nastavení vůbec srovnávat natož je používat napříč.


Nevidět rozdíl ve využití CPU jader v P3Dv2 a FSX ... leda slepý nebo ten, kdo svým neodborným zásahem zcela přeházel konfiguraci a simulátor nedělá to co autoři chtěli.

Nejlepší co člověk může udělat je smazat fsx.czg nebo p3d.cfg a nechat vygenerovat novou a nehrabat se v tom.
 

ORBX LKHV - a co dal??   28. 9. 2015 / 15:13
ondras   
A to já se zase rád pohrabu. Měřil jsem na defaultním cfg bez žádných addonů na plnou grafiku včetně tessellation a na mém I7 se to dost škubalo. Po přidání Affinity se přesunul výkon na tři fyzická jádra a vida, plynulost sama i na mé AMD Grafárně za pár kaček i když "jen" ve fullHD. Možná autoři nenechali kámen na kameni ale tohle tedy kromě jiného pořád nedodělali. A samozřejmě se bavíme o P3Dv2.5 a FSX+ACCpack.

http://www.gatwick-fsg.org.uk/affinitymask.aspx?SubMenuItem=hardware
 

ORBX LKHV - a co dal??   28. 9. 2015 / 16:08
JirkaK
FSX:Acceleration není poslední verze FSX. Poslední je Steam Edition s patchem ze srpna. Nicméně od dubna SE verze affinity mask počítá správně pro všechny intel procesory.


https://www.youtube.com/watch?v=094T3f_vJxg má utilizace CPU jader při letu v P3D bez specifikování affinity mask. Využity jsou všechny a to ne jen marginálně.
 

ORBX LKHV - a co dal??   30. 9. 2015 / 14:16
JirkaK
Shodou okolností jsem koukal na P3D forum, kde před týdnem psal člověk s prosbou o radu ohledně počítače... že mu v dodavatelské firmě doporučili tohle:

Here is what was recommended (i've deleted the fluff like warranty, power supply, etc):

Processor: Intel Core i7 5930K 3.5GHz (Six-Core) (Unlocked CPU)
Motherboard: ASUS X99 RAMPAGE V USB 3.1 (Intel X99 Chipset)
System Memory: 16GB DDR4 2800MHz Digital Storm Certified Performance Series
Storage Set 1: 1x SSD (1TB Samsung 850 EVO)
Graphics Card(s): 4x SLI Quad (NVIDIA GeForce GTX 980 Ti 6GB (ASUS Strix Edition)
Extreme Cooling: H20: HydroLux Level 5: Digital Storm Exotic Custom Cooling System (4x Video Cards + CPU + Chipset)
Boost Processor: Stage 2: Overclock CPU 4.5GHz to 4.8GHz (Requires High-End Motherboard Selection)
Boost Graphics Card(s): Yes, Overclock the video card(s) as much as possible with complete stability
Boost OS: Yes, Disable and tweak all of the non-crucial services on the operating system
OS: Microsoft Windows 10 Home (64-Bit Edition)


Člověk z LM mu mimo jiné odpovídá:

Personally I would change a couple of those build options, Even it will be a very strong system it could be stronger for less money.

1st Option I'd change is the CPU to 5960x then OC that as P3D will use the extra cores.
..... plus něco o disku a hlavně že stačí 2 grafiky ale dal by dual vodní chlazení - grafiky a cpu, každé na vlastním okruhu


V pokračující diskuzi se tazatel ptá, zda 5960X je skutečně o tolik lepší než 5930k nebo dokonce 6700k...

At the moment I believe the 5960x is the best CPU for P3D. Its combination of the extra cores and DDR4 Ram from the x99 chipset. I also think that next year we'll see a better CPU from Intel but I'm waiting for benchmarks before I'd commit to saying that.


Takže to k tvému výzkumu o tom že HT nebo dokonce extra jádra v P3D netřeba
 

ORBX LKHV - a co dal??   28. 9. 2015 / 18:41
js76
Vidíš, a já bych zase řekl, že myslí-li to někdo s létáním vážně, dřív než začne se stavbou domácího kokpitu, něco si o létání zjistí. Začne se pídit po informacích, co vlastně létání obnáší a zákonitě se dostane nejprve k teorii letu jednotlivým letovým postupům včetně navigace.

Takže když někdo kliká myší a naviguje podle radiálů, má k realitě hodně daleko, a když Ty sedíš na židli před monitorem a letíš podle GPS, máš k ní blíž???

Kdybys šel někam na letiště, zaplaťil si půlhodinku ve skutečném letadle, pochopil bys. A když by sis to pak tady po sobě přečetl, potrhal by ses smíchy.
 

ORBX LKHV - a co dal??   28. 9. 2015 / 19:39
JirkaK
Chjo co zas srovnáváš že jeden lítá tak a druhý onak, jak do vrby...

Chceš tedy říct že:

"když někdo kliká myší a naviguje podle radiálů, má k realitě hodně daleko" než ten kdo naviguje podle radiálů a má pně vybavený domácí kokpit zabudovaný třeba do trupu letadla ve kterém lítá.

Nesouhlasíš s tím? Nevěřím.

Btw co je špatného na navigaci dle GPS? Zjevně se ty přístroje prodávají a integrují i do malých letadel, tudíž je lidi chtějí a lítají dle nich.

Co bych měl z půlhodiny v letadle? Když si pronajmu letadlo s glass cockpitem nebo s gtn750, tak to ti lidi mají jen na ozdobu?
 

ORBX LKHV - a co dal??   28. 9. 2015 / 19:44
petuna1
Zase špatně, v tomhle případě je to dub, ne vrba. Ty přísloví ti fakt nejdou.
 

ORBX LKHV - a co dal??   28. 9. 2015 / 19:45
JirkaK
jelikož víš co jsem myslel, tak mi jdou docela dobře
 

ORBX LKHV - a co dal??   28. 9. 2015 / 19:45
petuna1
Ty si fakt debil.
 

ORBX LKHV - a co dal??   28. 9. 2015 / 19:52
JirkaK
Další komu došly věcné argumenty a nedokáže se smířit s prohrou v diskuzi
 

ORBX LKHV - a co dal??   28. 9. 2015 / 19:54
Lišák   
Nechtěl sem reagovat,ale musím-jdi už do prdele,všichni tě tady mají plné zuby,další z těch co snědl šalamounovo hovno a je chytrej jak radio jerevan.
 

ORBX LKHV - a co dal??   28. 9. 2015 / 20:13
JirkaK
Další co neumí slušně komunikovat a nemá relevantní argument do diskuze?
 

ORBX LKHV - a co dal??   28. 9. 2015 / 20:18
Lišák   
Slušně sem ti odpověděl,ale je fakt vidět že máš IQ bublinky z vodováhy,opravdu se seber a běž do PRDELE!!!!!!!!
 

ORBX LKHV - a co dal??   28. 9. 2015 / 20:25
JirkaK
zato výrazy "běž už do prdele" nebo "šalamounovo hovno" bez pádného argumentu budou mít zjevně stěží na vzduch z té vodováhové bubliny...
 

ORBX LKHV - a co dal??   28. 9. 2015 / 20:28
petuna1
Smutné, když se někdo směje rádoby svému vtipu. Vždyť ty si nic jiného nezasloužís. Ty žádný logický argument stejně nedokážeš uznat. Tak co s tebou ty drahá kabelky.
 

ORBX LKHV - a co dal??   28. 9. 2015 / 20:39
JirkaK
zatím tady logický argument chybí, neb je zjevně lepší simulace bez speciálního HW než s ním


proč se to vyžaduje od certifikovaných simulátorů tady taky nikdo nekomentoval...a přece simulace postuúpů je důležitější než spůsob ovládání...
 

ORBX LKHV - a co dal??   28. 9. 2015 / 20:36
petuna1
Jsi takový Cvach virtuálního létání.
 

ORBX LKHV - a co dal??   28. 9. 2015 / 20:39
Pips   
Normálně to jenom sleduju a míchám si k tomu něco dobrýho k pití, ale tady jsem ocitl zcela mimo obraz. Co to je Cvach virtuálního létání? Vůbec nevim, kudy se v představách vydat
 

ORBX LKHV - a co dal??   28. 9. 2015 / 20:42
petuna1
Nemocnice na kraji města. Teorie výborná, ale když měl něco dělat, tak konečná
 

ORBX LKHV - a co dal??   28. 9. 2015 / 20:47
Aldaran
Bohužel to moc nesedí, Cvach měl aspoň tu teorii... Když jsi vybral tento seriál... tak spíš Sestra Huňková jak o ní prohlásil Štrosmajer:

"Kdyby blbost nadnášela... JirkaK by nepotřeboval simuátor...
 

ORBX LKHV - a co dal??   28. 9. 2015 / 20:50
petuna1
Souhlas. Toho Cvacha jsem moc netrefil, když se na to dívám zpětně. Protože, Jirka je sice teoretik, ale dobrý určitě ne.
 

ORBX LKHV - a co dal??   28. 9. 2015 / 20:53
Pips   
Nevím, co by se tu muselo ještě stát, abych se koukal zrovna na tenhle seriál, nicméně i tak děkuji za vysvětlení
 

ORBX LKHV - a co dal??   28. 9. 2015 / 20:59
js76
Nádherný úkrok stranou, nemáš v příbuzenstvu někoho s příjmením Cimrman?

Opět se mi snažíš podsunout něco, co netvrdím a nikdy jsem netvrdil. Je velice únavné znovu a znovu opakovat, s jakýmže názorem tu celou dobu polemizuji. Takže viz můj příspěvek z 26. 9. 2015 / 02:09.

V reálu je GPS kritizována hlavně kvůli tomu, že piloti na zařízení nadměrně spoléhají a ztrácejí schopnost navigovat klasicky. Nebo si takovou schopnost ani neosvojí. Můžou kvůli tomu vzniknout i krizové situace. Ostatně na silnicích mezi řidiči, kterých je řádově víc, je ten problém vidět ještě víc.
Létat jen podle GPS v simulátoru, to je pak asi jako koupit si román a zůstat u první kapitoly. Tvrdí-li někdo, že to se čtením myslí vážně, ostře to kontrastuje.

Tvůj poslední odstavec krásně vykresluje, jak moc "vážně" se k létání stavíš. Zvláště tou druhou větou jsi to dokonale zabil.
Co bys měl z půlhodiny v letadle? No teď vidím, že Ty naprosto nic. Letecký nadšenec by se patrně tetelil blahem, že letí ve skutečném letadle a nesedí doma za monitorem. Protože každý správný letecký nadšenec sní o skutečném létání. Ale především by se po téhle zkušenosti minimálně pousmál nad svým lopotěním přeměnit svůj pokoj v letadlo, protože už by věděl, že létání je o něčem úplně jiném.
 

ORBX LKHV - a co dal??   28. 9. 2015 / 21:31
beloch
Nejsi politik nebo tak něco? Ta tvoje demagogie je úžasná Diskuze zde byla o tom jestli lepší hardware zajistí lepší požitek. A v příspěvku na který odkazuješ porovnáváš pilota se správnými postupy na podprůměrném hardware s nemehlem ve fullmotion simulátoru. Co tohlecto srovnání jako má říct? Že nemehlu nepomůže ani fullmotion simulátor? To je přece jasné. Spiš by v tomto případě otázka měla být zda si člověk z prvního příkladu ty správné postupy více neužije v tom fullmotion simulátoru, že?

Já prostě nemyslím, že bysme byli nějak extrémně v rozporu, jen nedokážu pochopit proč se tady snažíte z lidí co jsou ochotni do toho něco vrazit a třeba si pár těch panelů od Saiteku koupit hned zesměšňovat. Jak píšeš, že správný letecký nadšenec sní o skutečném létání, tak jasný, jen se to podle mě vůbec nevylučuje s pěkným domácím kokpitem. Nevšiml jsem si, že by se tady někdy pousmával nad lopotěním pána, co tu nedávno ukazoval seper kokpit stíhačky v obýváků
 

ORBX LKHV - a co dal??   28. 9. 2015 / 21:51
Fabo™   
Ale kdepak Jirko, diskuze nebyla o tom, jestli lepsi hardware zajisti lepsi pozitek. To jen ty se ji k tomu snazis vracet.

Ano, ja chapu zes do toho nalil asi vic nez by se ti libilo, tak si to potrebujes obhajit, ale nemusis to preci delat takhle...
 

ORBX LKHV - a co dal??   28. 9. 2015 / 21:55
beloch
Já fakt nejsem Jirka Ale trochu mi lichotí, že si mě s tímto intelektuálním velikánem pletete.
 

ORBX LKHV - a co dal??   28. 9. 2015 / 23:06
js76
Jestli se tu vede diskuse, o čem píšeš, to je pak špatný, že o ničem takovém od svého prvního příspěvku nediskutuju. Celou dobu reaguju na tvrzení, které chápu ve smyslu - "chce-li se člověk věnovat virtuálnímu létání pořádně (tj. vážně), musí do toho investovat velké množství peněz."

On ten konflikt vzniká patrně z toho důvodu, že určití lidé "ochotni do toho něco vrazit" na jednu stranu neskrývají svůj nezájem proniknout do problematiky hlouběji a na stranu druhou vehementně přesvědčují ostatní, že jejich přístup k simulovanému létání je ten jediný a správný. Jednak je to dost v kontrastu, druhak je to dost otravné. Někomu pak rupnou nervy a už to je.

V první řadě kokpit onoho pána je fantastické dílo samo o sobě. Podstatný rozdíl je tu v tom, že zatímco jiní tu píší, co všechno musí koupit, pán místo toho přiložil ruce k dílu a zhotovil úžasnou věc. I kdyby o létání nevěděl zhola nic, zaslouží úctu. A takových je tu víc.
Kdyby se ve skutečné předloze svezl, po příchodu domů by se nad svým lopotěním možná taky pousmál. Stavitelům domácích kokpitů se také často stává, že stavba samotná je baví více než následné létání.
 

ORBX LKHV - a co dal??   28. 9. 2015 / 23:52
beloch
No možná na tom něco bude Když sem lítal na notebooku, tak to bylo docela ok a hrozně sem se těšil až budu mastit na třech monitorech a pak to přišlo, já jsem vše nainstaloval a nastavil a začal první let..... a nic

Všechno perfektní, grafika skvělá, rozhled boží, ale chyběl tomu tam ten wow efekt Blbě se to popisuje, je to super, hrozně sem se na to těšil, ale nesed sem si z toho na prdel. Spíš si pamatuju své první úspěšné ILS přiblížení než první let na nové sestavě. Zpátky bych už samozřejmě neměnil, to zase ne.

takže podle mě:
"chce-li se člověk věnovat virtuálnímu létání pořádně (tj. vážně), musí do toho investovat velké množství peněz." - NE
"chce-li se člověk věnovat virtuálnímu létání pořádně (tj. celkový prožitek co nejpodobnější realitě), musí do toho investovat velké množství peněz." - ANO

Každopádně se zde jako u každého koníčku, kterému člověk začne propadat, časem začnou zvyšovat i finanční částky, které je člověk do svého koníčku investovat. Ať už je to třeba obyčejný běh, modelářství,cyklistika nebo to virtuální létání. I ta prachobyčejná turistika, když tomu člověk propadne stojí spousty peněz
 

ORBX LKHV - a co dal??   29. 9. 2015 / 09:00
Tragédie v JRD
"chce-li se člověk věnovat virtuálnímu létání pořádně (tj. celkový prožitek co nejpodobnější realitě), musí do toho investovat velké množství peněz." - ANO

Toto není tak úplně pravda... protože každý si pod realitou (a prožitek) představí nějak jinak. Někdo si pod tím představí, že voda se podobá vodě, a foto textura vypadá jak skutečná země.

Někdo jiný si pod onou realitou představí létání podle skutečných postupů ... a to, jak mu sim vypadá , zas tak moc neřeší.
 

ORBX LKHV - a co dal??   29. 9. 2015 / 09:48
beloch
Tak někdo k virtuálnímu nepotřebuje ani ten počítač, že jo. Nasadí si kapitánskou čepici, počítá na kalkulačce všechno možné a létá s dřevěným letadýlkem v ruce.
 

ORBX LKHV - a co dal??   29. 9. 2015 / 10:13
kuma   
Budeš se divit, ale i tohle může být reálnému létání blíž, než sledovat pixly a FPS (o vodím chlazení kompu nemluvě).

Umět let naplánovat a připravit k uskutečnění na papíře je často těžší, než klikat po obrazovce - a konec konců měl by to do určité míry umět každý skutečný pilot. Při předletovém brífingu skutečných stíhacích pilotů na to nemají ani tu tužku ani papír - musejí to dát z hlavy. A dřevěné modýlky se při předletové přípravě a poletovém debreefingu akrobatů taky pořád používají.

A teď jde jen o to, jakou kdo má představivost a jak propracovanou berličku k tomu potřebuje. Těm akrobatům stačí ta dřevěná letadýlka (anebo "tanec" před vystoupením) a v duchu ten let prožívají se všemi detaily intenzivněji, než kdyby kolem sebe měli tři obrazovky a na hlavě kuklu jak na snímání EEG (jako ti honiči techniky, kteří jsou tady nahoře tak krásně popsáni).

A-L-E !!!

O tom celý tenhle strom není !!!


jen jsme se všichni stali probandy dokonalé sociologické studie o "obezličce" - tj. odvádění témat diskuse na jinou, pro diskutujícího výhodnější kolej. Skoro všichni jsme podlehli kouzlu JirkyK a snažíme se s ním diskutovat - což je nemožné (jak je tady v tom stromu úplně zřejmé).

Jirka:
(a) žádný argument nepřijme - už tu má 3/4 tisícovky příspěvků a pokud se pamatuji, ani jednou nenapsal "to máš vlastně pravdu" (až na jednu výjimku - viz další bod, ale to nebylo o simu ani technice)

(b) jeho příspěvky jsou o všem a o ničem. Není třeba s nimi polemizovat - jsou to "moudra" vržená do prostoru, takové výkřiky do tmy, vyjádření nitra pisatale, který nežádá ani reakci ani odpověď. Pisatele, který už jednou bezelstně přiznal, že je grafoman.

No a tak
(c) - proč se rozčilujete? proč diskutujete? proč přiléváte oleje do ohně?

doporučuju
(d) - nechte Jirkovy příspěvky tak jak jsou. Pokud vydržíte neodpovídat (jde to) a neargumentovat (je to těžší, ale taky to jde) - obezlička odumře a na fóru bude aspoň na chvíli klid.

 

ORBX LKHV - a co dal??   29. 9. 2015 / 10:19
Matyx   
+1
 

ORBX LKHV - a co dal??   29. 9. 2015 / 11:46
JirkaK
Když s tebou budu souhlasit, nenaruší to tvou polemiku

I když mám nesouhlasné stanovisko k tomu že bych tu souhlasil pouze jedinkrát


Btw: AIO vodní chlazení je fajn, poskytne výkon který vzduch nemá a nestojí o moc více než kvalitní vzduchový chladič, ubere ale na hlučnosti a na montáž je to mnohdy snazší než přišroubovat velký tower chladič. Vlastní vodní chlazení už je krom výkonu i o tom si s tím hrát a typicky souvisí i s estetickým modingem skříně.
 

ORBX LKHV - a co dal??   29. 9. 2015 / 14:59
parostroj
+1
 

ORBX LKHV - a co dal??   29. 9. 2015 / 15:09
Fabo™   
@c,d: Tak ja se treba dost silne ohradil proti tomu, ze na virtualni litani je potreba hodne penez a nikdy jinak.
A to kvuli tomu, ze si treba nejaky mladeznik koupi FSX ve Steamu za dve stovky a pak ho napadne, jestli se tam nenecha namodovat ten travel servis co s nim loni letel na Kretu.
Dogoogli se na Perak, podiva se do letadel, uvidi Jee hele, to je presne to letadlo!, a pak se podiva do diskuze a docte se, ze pokud to mysli s virtualnim litanim vazne, ma si pripravit sto tisic...

Uznej sam, takovou hovadinu nelze nechat svitit bez oponovani. To je jako kdybys rekl, ze kdo to mysli s litanim vazne, tak si ma pripravit dva a pul milionu, protoze tolik stoji udelat si ATPL a typovku. Protoze nekdo rekl, ze to je ta cesta kterou sel, ipso facto jedina spravna. A nikdo by nemohl rici, ze lze preci litat i pro radost na vetroni nebo ultralightu.
 

ORBX LKHV - a co dal??   29. 9. 2015 / 16:02
JirkaK
Mě zase komické přijde, když lidi s přijmy, o kterých si tady asi většina může nechat zdát, a samozřejmě do toho počítám sebe, velice rádo řekne že virtuální lítání není levný koníček a stojí to hodně peněz (například ředitel IT bezpečnosti banky sídlící v Kalifornii)...

Na stole těm lidem leží něco jako Obsidian 900D nebo Cosmos II (pro neznalé.. skříně samy o sobě kolem 20kg váhy s cenovkou cca 10 tisíc) ve kterém bije do mrtě přetaktovaná i7 s dvěmi GTX980/Ti/TitanX, hromadou paměti a vodním chlazením. Má na stole nejeden saitek panel nebo 34" zaoblený monitor, má hromadu ORBX scenérek, všechny ty REXy, ASN, GS... hromadu addon letadel. když mají čas, tak si zalítají i na online síti....

Světe div se, takovému člověku pak vedle počítače leží i aktivní PPL licence... někde se asi musela stát systémová chyba, když real time pilot dokáže nacpat daleko více než 100 tisíc do počítače a virtuálního lítání a drzost na druhou je, že si nedovolí říct, že to je levné
 

ORBX LKHV - a co dal??   29. 9. 2015 / 16:49
Fabo™   
OK, a pointa je kde?

Ze se do neceho da napchat hodne penez, tak to zakonite nemuze byt levne?

Takze kdyz si nekdo koupi cyklovybavu za milion, (a ze kola ktere stoji stovky tisic jsou), tak to je drahy konicek, a nekdo s kolem za desitku ho ma radeji hodit do kontejneru a vysrat se na to, protoze to proste nebere vazne? (a koho to sere ze najezdi za tyden tolik, co manik s kolem za pul milionu neda za rok, proste to nebere vazne)

Nerikals tady, ze jezdis na oktavii? Nechces ji dat radeji na srotak, kdyz tady ten tvuj reditel ma v podzemni garazi S-klasse za pet milionu?
 

ORBX LKHV - a co dal??   29. 9. 2015 / 17:22
JirkaK
Kde je pointa?

že i lidé z vysoko příjmových skupin neoznačí letecký koníček za levný. Že real world piloti se rádi dívají na simulátor který se neškube, který vypadá k světu.


A ad ta cyklovýbava... ano pokud chceš prvotřídní kvalitu, maximální odolnost a minimální váhu, musíš koupit drahé kolo.... Na kole za 10 tisíc si klidně zajezdíš, ale nějaké extra výsledky od něj čekat nemůžeš. Stejně jak s tím počítačem a výbavou k simulátorům, sice to rozběháš, ale žádné terno to nebude.

A ne, nikde jsem tu o Oktávce nepsal, to musí být mýlka, ale uznávám že auto od VW koncernu mám a rád bych ho na šroťák dal, ovšem na nové přibližovadlo nemám, takže se musím spokojit s tím co mám
 

ORBX LKHV - a co dal??   29. 9. 2015 / 17:27
beloch
Tak s tou cyklistikou to není tak žhavé Ve svém okolí mám několik cyklistů v různých stádiích a většinou se začíná kalem kolem 10tis + nějaká základní výbava taky tak kolem 10. Když člověka cyklistika chytne a má nájezd nějaký 1000+ ročně, tak se většinou projeví nekvalita komponent na takovémto kole a věčně se něco sere. Po sezóně či dvou pak následuje koupě kola v hladině 40-50tis, které většinou už vydrží na dlouho. Kdo poté chce špičkové komponenty sáhne po kolu za cca 150-200tis, jako např nyní kolega z práce. Ten si dokonce drze oblíbil pouze značku Cannondale a slaďuje si barevně dres a kolo Není to tedy tak, že by si nějaký začátečník hned pořídil kolo za 200, ale je to průběžná evoluce. Samozřejmě spoustě lidem kolem 10tis stačí nebo stačit musí. Já nenajezdím víc jak 500km za rok, mě kolo za 10tis stačí, jeden kolega jezdí hodně - ten dospěl ke kolu za 60tis a více si není schopen dovolit. Další kolega si spořil 3 roky a nyní si splnil sen a koupil kolo za 160tis. Prostě někdo je ochoten/má na to investovat, někdo ne. Jako u každého koníčka. A věř mi, že na kole za 160tis se jezdí lépe než na kole za 10tis
 

ORBX LKHV - a co dal??   29. 9. 2015 / 17:39
JirkaK
"A věř mi, že na kole za 160tis se jezdí lépe než na kole za 10tis "

to ale pochopí až tehdy, když dokáží připustit že kolo za víc než 10k není jen předražený krám a může přinést něco navíc... dokud nevyzkouší žijí v nevědomosti. Třeba taková malichernost jako 10kg vs 6kg...
 

ORBX LKHV - a co dal??   29. 9. 2015 / 18:19
Helicopter pilot
Tak to jóóó... Asi hned poběžím utratit za 4KiloGramy 150 tisíc peněz, když tvrdíš že to tak je výhodné
 

ORBX LKHV - a co dal??   29. 9. 2015 / 19:04
JirkaK
silniční kolo pod 7 kilo seženeš už v kategorii 50-70 tisíc... to zdaleka není žádný závodní speciál ani extra drahé kolo pro ty co toho najezdí fakt hodně.
 

ORBX LKHV - a co dal??   29. 9. 2015 / 23:28
mípa   
Já na svém kole značky Ukraina najezdím za rok asi 20 km. Neměl bych si za nějakých 10-15 tisíc koupit aspoň přehazovačku?
 

ORBX LKHV - a co dal??   29. 9. 2015 / 18:22
Helicopter pilot
My se s Fabem moc nemusíme, ale já bych řek že teď bude mít asi pravdu
 

ORBX LKHV - a co dal??   30. 9. 2015 / 14:57
Fabo™   
My se nemusime?

Dobre vedet
 

ORBX LKHV - a co dal??   29. 9. 2015 / 10:22
Aldaran
No, s tím co jsi napsal se dá souhlasit, jenže pak může pro zejména první skupinu nastat rozpor.

Voda dokonalá, skáčou z ní kapři, na ležící dámě na břehu jsou vidět i beďary, jenže ono to letadlo nejede jako po kolejích, pořád se hýbe, po přidání plynu někam uhýbá, nedejbože když moc zpomalím, tak to letadlo začne dokonce padat. A když mám vykroužit ostrou zatáčku, abych si tu dámu prohlédl, nemůžu se na ní soustředit, protože mi to furt otravně klesá nebo stoupá. Z mého pohledu dokonalá simulace je narušená otravnými věcmi a můj výsledný WOW efekt je ten tam.

Přibližování se opravdové realitě (jak z fyzikálního tak procedurálního pohledu) totiž značně omezuje množství času, který je možný věnovat "kochání". Nicméně celkem chápu, že toto je těžko pochopitelné pro někoho, kdo nikdy neseděl na levé sedačce a myslím, že je úplně jedno jestli jde o VFR tralalajt, nebo Jumbo, pouze se řeší/kontrolují/sledují/plánují jiné věci.

Třeba jen u toho nejjednoduššího což je VFR jedním okem sleduji motorové budíky, druhým koukám do mapy, třetím čučím ven a trvale předpřipravuji vhodné místo na nouzák, čtvrtým sleduji okolí jestli není nějaký provoz v dohledu a šestým koukám na výšku, rychlost, vário, současně s tím pak přelaďuji frekvence a řeším radiokomunikaci, nedejbože pak ještě musím odpovídat pasažérům na debilní otázky v tu nenevhodnější dobu. A to vůbec nezmiňuji takové věci jako např. přepočítávání trasy kontrolu a přepočítávání zbytku paliva vlivem snosu větru... Na kochání, má li být let bezpečný je toho času opravdu poskrovnu.

Z toho tedy plyne, že pro určitou část uživatelů může být přibližování k realitě negativní jev.
 

ORBX LKHV - a co dal??   29. 9. 2015 / 10:37
beloch
Jo a sám sis pořídil GF980 abys to měl hnusný a nic tě nerozptylovalo, že?
 

ORBX LKHV - a co dal??   29. 9. 2015 / 10:41
ondras   
Co když tu grafárnu nemá jen na Sim ale také na jinou práci?
 

ORBX LKHV - a co dal??   29. 9. 2015 / 10:53
Aldaran
To Jirkovo alter ego nepochopí - o tom, že se PC může používat na něco jiného než na SIM je mimo jeho chápání.
 

ORBX LKHV - a co dal??   29. 9. 2015 / 10:54
Tragédie v JRD
Tak samozrejme, ze ne ... On totiz je takovej machr, ze on ma specialni pc na flight sim, specialni pc na psani emailu, a specialni pc na poustení videi ...
 

ORBX LKHV - a co dal??   29. 9. 2015 / 12:00
beloch
Jasný když mám GF980 já nebo jirkak, tak sme pozéři, kteří ničemu nerozumí. A když to má tady někdo z vašeho gangu, tak je to ok a hned je to na práci A když tady někdo s GF980 pod kapotou káže o tom jak jsou grafické detaily na škodu, tak to působí dost úsměvně
 

ORBX LKHV - a co dal??   29. 9. 2015 / 11:55
beloch
No jo Tak nám pověz na co používáš GF980 kromě hraní a simulátoru?
 

ORBX LKHV - a co dal??   29. 9. 2015 / 11:36
JirkaK
Měl jsem za to že na práci jsou vhodnější karty ze série Quadro než GTX... i ten TitanX je na práci vhodnější karta a jeho 12GB paměti najde uplatnění, které ve hrách nemá...
 

ORBX LKHV - a co dal??   29. 9. 2015 / 11:53
Tragédie v JRD
a prozradíš nám, v čem je vhodnější?

neblo jsi si jenom v letáku přečetl, že gtx je na hry, a quadro je na práci?

Bože...
 

ORBX LKHV - a co dal??   29. 9. 2015 / 12:13
JirkaK
K profi použití bych čekal profi HW... ideálně s onsite a NBD servisem. v high end workstation velkých výrobců vídívám Quadra, popřípadě FirePro od AMD. Nikde jsem nepotkal GTX kartu nedejbože Radeon.

Asi jsou ti výrobci padlí na hlavu a nemůže se to prodávat když herní grafika za polovic bude lepší.

 

ORBX LKHV - a co dal??   29. 9. 2015 / 12:21
Tragédie v JRD
Tak znova... V vem je quadro na praci vhodnější nez gtx? Nebo omtom víš prd a jen tu blabolis?
 

ORBX LKHV - a co dal??   29. 9. 2015 / 12:26
JirkaK
https://www.google.cz/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=quadro%20vs%20gtx

hledej... nebudu ti tady vypisovat to co můžeš najít snadno na netu.
 

ORBX LKHV - a co dal??   29. 9. 2015 / 12:31
Tragédie v JRD
Takže nevis a jen plácáš...

Krom toho jsi tak zabednenej, ze vnímáns jen mezní situace a vubec nejsi schopny si představit i těch 90% mezi tím...

Ale tak hlavně, ze jsi se nezapomněl pochlubit tím, ze desítku za procesor a patnáctku za gk nepovažuješ za moc peněz...
 

ORBX LKHV - a co dal??   29. 9. 2015 / 12:38
beloch
Si to třeba koupil na práci a čirou náhodou na tom i provozuje "leteckou simulaci". To nevíš, že na PC se dají dělat i jiné věci?
 

ORBX LKHV - a co dal??   29. 9. 2015 / 15:12
Fabo™   
No, kdyby tady pravidelne nerozhlasoval jak moc dal do pocitace ktery stavel specialne pro P3D, tak bych ti to snad i uveril
 

ORBX LKHV - a co dal??   29. 9. 2015 / 11:47
beloch
Tak předpokládám, že celý počítač se používá i na jiné věci než na leteckou simulaci. Takovou GF980 si lidé pořizují především na hry. Ale samozřejmě, že v tomto případě je to "na práci"....
 

ORBX LKHV - a co dal??   29. 9. 2015 / 11:07
JirkaK
To sice ano, ale popíráš snad že když to bude vypadat lépe, bude to svižnější tak to nebude horší? Jsme pak zas u toho co komu stačí a proč mu to stačí.
 

ORBX LKHV - a co dal??   29. 9. 2015 / 11:56
Tragédie v JRD
Proč tu proboha trolíš, lidem vkládáš do úst, co nikdy neřekli, a překrucuješ, co řekli?

nechceš si fakt jít trolit někam na tiscali či podobné?
 

ORBX LKHV - a co dal??   29. 9. 2015 / 12:02
beloch
Tak zrovna na vkládání věcí, co nikdo neřekl, lidem do úst seš ty přeborník
 

ORBX LKHV - a co dal??   29. 9. 2015 / 12:24
JirkaK
Tys napsal: "Někdo jiný si pod onou realitou představí létání podle skutečných postupů ... a to, jak mu sim vypadá , zas tak moc neřeší."

Ano, lidi třeba neřeší jak to vypadá. Ale když by to vypadalo lépe, běželo svižněji, tak si začnou stěžovat že to stojí za starou belu? Nebudou ti lidi z toho lítání mít lepší zážitek?
 

ORBX LKHV - a co dal??   29. 9. 2015 / 12:27
Tragédie v JRD
Ty se mi asi fakt jenom zdas...
 

ORBX LKHV - a co dal??   29. 9. 2015 / 12:38
JirkaK
Jen se ti jen zdám, zato já jsem přesvědčen že si opět neodpověděl co se ti nelíbí na mém tvrzení.

Budou si lidé stěžovat na to, že by simulátor dělal stále to co dělal dříve ale běžel svižněji, s větším detailem?
 

ORBX LKHV - a co dal??   28. 9. 2015 / 22:39
Helicopter pilot
Jiříku ujasněme si pojmy... Ty nelítáš... Občas mám dojem že ani nesimuluješ... Ty jenom hraješ... Uvědomuješ si to? Opravdu tady zřejmě o tvoje moudra jak jsem zjistil asi moc lidí nestojí... Zamyslel jsi se kde je toho chyba?

A ta tvá věta cos napsal zní taky kapánek jinač... Ten kdo to myslí s lítáním vážně a neštítí se do toho narvat prachy si opravdu kvůli tomu nekupuje drahé procesory ani grafiky...
 

ORBX LKHV - a co dal??   29. 9. 2015 / 11:29
JirkaK
Když chceš kostrbatou slideshow, nepotřebuješ silné CPU ani GPU, máš pravdu.

Koukni co píše autor X-Plane o CPU... je tam mimo jiné že i7 oproti i5 skutečně přináší výhody a za ty prachy navíc rozhodně stojí... Vymýšlí si?

Další věc pak je, co je pro koho drahé. Mě i7 za 10 tisíc a grafika za 15 drahé nepřipadají. Nejsou to sice věci, které bych mohl kupovat každý měsíc ale pokud se máme bavit o drahých komponentách pak tady budu uvádět i7-5960X a TitanX, který je pořád výkonnější než GTX980Ti, pokud obě budou mít stejný takt.

Důležité ale je že ten "high-end" hardware má podstatně delší morální životnost než mainstream nebo low end. Vím že do procesoru nebudu muset několik let vrazit ani korunu a bude mít i za pár let dostatečný výkon a grafiku vždy můžu pořídit druhou/třetí. Navíc si drží lépe hodnotu , staré přetaktované i7-2600k dnes pořád výkonově dostačuje a prodáš ho v podstatě za to za cos ho před x lety koupil (do toho pravda trošku přihrál kurz dolaru, takže novější HW u nás stojí podstatně více).
 

ORBX LKHV - a co dal??   29. 9. 2015 / 12:18
Helicopter pilot
Jde vidět žes nepochopil....
Tak jinak...
Ten kdo to s lítáním myslí vážně tak neinvestuje do počítadla... Protože nesedí doma na dupě u monitoru...
 

ORBX LKHV - a co dal??   29. 9. 2015 / 12:44
beloch
Tohle na fóru s názvem FlighSim periskop zabolí
 

ORBX LKHV - a co dal??   29. 9. 2015 / 13:03
JirkaK
Celou dobu mluvím o virtuálním lítání a simulaci. Nemluvím o lítání v reálném letadle. Nepleťme hrušky s jabkama.

Vážně pro každého není cesta sednout do skutečného letadla. Někdo má problém třeba zdravotní, někdo má problém finanční - udělat piloťák je jedna věc, druhá věc je platit letové hodiny. Pokud budu chtít modernější dvoumotorové letadlo, tak se asi pod 8, spíše pod 10 tisíc na hodinu rozhodně nevejdu. Chci lítat 20 hodin měsíčně... krásných 200 tisíc/měsíc.. přiznám se že tolik fakt zdaleka neberu a ani bych tolik dát nechtěl. Taky je tu ten časový problém. O víkendu jsem s rodinou, přes týden od nevidim do nevidim v práci. Navíc je tu cestování na letiště/z letiště = další extra čas a peníze..

Mě osobně přijde snazší nalít do počítače 50 tisíc co 5 let a následná letová hodina mě přijde na cca 2-3Kč za propálenou elektřinu. Při rozpočtení ceny počítače na plánovaný nálet jsem na sotva 42 korunách/hodina, 45 s elektřinou. když vezmu v potaz fakt že za těch pět let ještě ty komponenty najdou využití třeba v počítači pro děti nebo se budou dát prodat, cena na hodinu se sníží, o tom, že to slouží i k jiným účelům nemluvě... Navíc je tu výhoda, že můžu letět v kteroukoli dobu, v jakýchkoli povětrnostních podmínkách, kdekoli na světě v letadle na které mám právě chuť.
 

ORBX LKHV - a co dal??   29. 9. 2015 / 13:07
happypetr   
"přes týden od nevidim do nevidim v práci" - tak co tady otravuješ? Bež makat!
 

ORBX LKHV - a co dal??   29. 9. 2015 / 13:47
Pips   
Furt zpochybňujete cokoliv napíše On psal, že je v práci, ne, že tam něco dělá!
 

ORBX LKHV - a co dal??   28. 9. 2015 / 12:07
Matyx   
Jirko plácáš tady naprosté ... ####.
Když jsem se do virtuální létání před nějakou tou dekádou pořádně položil, tak jsem postupně dost brutálně investoval. Nakonec jsem v tom byl za cirka 150 tisíc Kč, což na tehdejší dobu nebylo málo, a hlavně - výkonnější strojovna se už víceméně nedala v tu chvíli pořídit, aniž bychom skočili o řád výš.
A k čemu to bylo? Ano, při pěkném počasí byl ten rozdíl vidět, kvalita zobrazení byla skutečně jinde. Ale pomohlo to simulaci, respektive pocitu z ní?

Popravdě - ani ne. Ty nejhutnější zážitky totiž spočívaly v něčem jiném. Ono když máš za sebou během pár měsíců stovky standardních letů s rourou, tak kromě vzletu a přistání tam potřebuješ další vstupy (např. ŘLP), jinak je to nuda. A i tak jsem skončil tak, že jsem vzlétl, zapnul A/P a po předání na oblast jsem si na druhém monitoru pustil film a sedl na veslovací trenažér či rotoped, co jsem měl před domácím kokpitem.

Takže co mě na tom virtuálním létání vždy fascinovalo nejvíc? Ta atmosféra, když letíš za zhoršené viditelnosti (tma, sníh, mlha, mraky...) přiblížení "postaru" na hraně toho, na co je dané přiblížení povolené. Navigace podle průsečíků dvou NDB, DME ARC, počítání času a snosu větru .... a pak jdeš na finále, hlídáš si osu sestupu (zase "realtime" matematika) a výškoměr a modlíš se, aby se světla dráhy objevila dřív, než nastavená rafička limitů. A ne, prd, takže G/A a znovu .... když to jedeš online na IVAO, tak to má ještě úplně jiné grády, v offline to člověk tolik nehrotí. A teď k tomu počítáš palivo, kolikrát si můžu ještě dovolit zkusit přiblížení, než budu muset na záložní letiště, ždímeš předpověď počasí jako pro aktuální, tak záložní letiště .... jako fakt jsem měl párkrát doslova orosené čelo.

Tohle byly zážitky, kdy se dala atmosféra krájet, a víš co? Bylo ÚPLNĚ jedno, jestli je slider těch či oněch detailů tady či támhle. Bylo úplně jedno, jestli je rozlišení takové a úhlopříčka displeje onaká. Jediné, co bylo s takovým zážitkem neslučitelné, bylo špatné ovládání (myší to fakt nešlo, ale běžný joy za pár stovek stačil, a když po roce odešly poťáky, tak se koupil klidně nový) a plynulost. Pod 20fps, byť jen fluktuačně, tenhle pocit uměly narušit.

Toliko k HW.

A ohledně pirátění: souhlasím s názorem výše z diskuze. Není to o inteligenci, ani o penězích, ale o morálce. Sám jsem k tomu dospěl s prvním zaměstnáním, od první výplaty už jsem nikdy žádnou hru neměl jinak než legálně zakoupenou. Byly časy, kdy pro mě byl sim prioritou, a kupoval jsem ty nejdražší addony jak na běžícím páse. Pak se zase priority změnily (rodina, souběh vícero koníčků) a proto jsem ve finále přešel na xplane - možná nevypadá tak hezky jako vytuněná fsx či p3d, ale běží plynule i na slabším HW (jedna úspora) a spousta addonů je tam zdarma (jakkoliv nedosahují kvalit těch profi pro fsx/p3d svět), a mě to popravdě bohatě stačí.
Pro nestřídmost mnohých uživatelů PC z "východního" bloku nemám pochopení. Ono to totiž není o tom, že by kradli SW kvůli tomu, že jej tak nutně potřebují, ale je to docela obyčejná nestřídmost. Přístup - nemám na novinku za 1500, tak si ji ukradnu a přitom jim na disku leží nedohraný, pár let starý áčkový titul koupený ve výprodeji za 150 Kč - to prostě nepochopím.

 1x  

ORBX LKHV - a co dal??   28. 9. 2015 / 14:04
JirkaK
Tady se pořád mluví o počítači. Už jsem tu Xkrát řekl že na FSX stačí plečka za pár tisíc, byť koupit to z gruntu s monitorem a systémem nevyjde pod 15 tisíc a nikdo tu nedokázal sestavit z nových komponent cokoli levnějšího. Slušná mašina pak pro FSX vyjde na cca 25 tisíc (pentium nahradí i5 a trošku se upgraduje grafika)

Cena počítače ale pro simulátor až tak roli nehraje, pokud člověk nepořídí high end s více GPU. Ale další investice - addony, letecké ovladače snadno dosáhnou nebo přesáhnou cenu i lepších počítačů a zlepší požitek z simulátoru.

Jak jsem psal, je tu spousta letců někde na ivau/vatsimu lítající nějaké airlinery... běžně maj PMDG, groud services, fs crew, nějaké payware letiště, možná něco na počasí, textury... a hned ze startu jsi na 10 tisících za SW... a to jsou dle některých primárně studenti co nemají peníze... Pro studáka bez peněz to musí být drahé jak sviňa, přitom na to našel peníze... ale opět tady někdo říká že to lítání nemusí stát skoro nic, ale jak to udělat, když to levněji bez kradení nejde?

Pak jsou tu různé letecké ovladače atd... Přijde mi k smíchu, když někdo říká jak poctivě simuluje lítání a namísto vhodné výbavy nahání po monitoru kurzor myši. Ten člověk buď netuší jak skvělé je mít nějaké extra zařízení, nebo je bez peněz, nebo i když peníze má, investuje je jinam a tudíž jeho priority nejsou v lítání a takový člověk asi stěží posoudí jak je dobré lítat s extra výbavou.

Pak se tu lidi začnou divit tomu co píše běloch, když ti lidi sednou ke skvěle vybavenému simu tak začnou vypínat monitory, vypojí různé ovladače, podtaktují CPU a GPU jen proto aby to náhodou neběželo plynule, vezmou do ruky myš a klávesnici a budou spokojení víc než kdyby využili všeho co jim ta mašina nabídla. Asi ne.

To že to nepotřebují jen svědčí o tom že to s tím lítáním u nich až tak žhavé není a když to neberou vážně tak stěží do toho nalijí víc peněz než je nezbytně nutné a je logické že nedokáží pochopit jak do toho někdo může dát násobně víc...

Kdo to myslí vážně ty peníze dá a když je nemá tak se je pokusí někde najít, kdo to vážně nemyslí nemá důvod k investici. Mnoho místních zde to s lítáním tak žhavé nemají... což ale není nic špatného.
 

ORBX LKHV - a co dal??   28. 9. 2015 / 14:39
Tragédie v JRD
Mily Jirko. Ty jsi si spletl forum, resp se dostal na špatně.

Byt je toto forum o počítačové hře, tak jeho nosným tématem nikdy nebylo frajereni o tom, kdo ma víc FPS, a kdo ma vetsi přetaktovani (jako na běžných herních fórech). Nosným tématem tohoto fora bylo prakticky vždy (a uz v dobách jeho vzniku před patnácti lety) reálné letectví a sem tam přesah reálného letectví do simulátoru. Pro velkou většinu místních lidi bylo "realismem v simulátoru" ne to, jestli ma berany za deset tisíc, ale to, jestli dovede zaletet daný druh přiblížení, jestli dokáže co nejblíže reálným postupům přistát/odstartovat a podobně.

Tady převládají lidé, pro které "mysli to vazne" neznamená super bomba PC, ale to, ze se snaží v sumu létat podle skutečných procedur, předpisu a postupu. Ostatně, za hlásku "flight simulátor je hra" se tu vždy na autora výroku často zvedla vlna nevole.

Je tu komunita lidi, pro které znamená letectví hodně, a simulátor je jen nástrojem, jak si za litat doma. piusta (a tím myslím opravdu hodně) lidi, kterou si před deseti patnácti lety pamatuju, jak se tu nesměle ptali, jak se poušti simulator, nebo jak se léta v reálu , dneska litá u aerolinek, s bizjety u netjetu a jiných, dělají na ŘLP řidiciprovozu (a nebo mají pilotní průkazy) nebo dělají jiné profese v leteckém průmyslu.


Nikdo Ti samozřejmě nemůže zakazovat tu psát,, ale dokud nepochopis, ze tu tolik lidi vypisovanim, kolik FPS jsi docílil vodním chlazením , neoslnis, a ze to tu většinu lidi otravuje, tak tu nebudes vítán (tak jak ti to poslední týdny dává spousta lidi najevo).
 

ORBX LKHV - a co dal??   28. 9. 2015 / 15:06
JirkaK
Opět PC a FPS o kterém tu vůbec nejde... a opět jak házení hrachu sviním napíšu že pro FSX stačí mašina za 15 tisíc (včetně OS a moniturou) a pokud to někdo umí postavit nový počítač výrazně levněji, na kterém bude lítatelný FSX, rád se poučím...

Btw k litatelnému FSX patří silné CPU, overclock je nutností pro dobré výsledky (pro přetaktování není nutný procesro za 10 tisíc, stačí to g2358 které má pro FSX nejlepší poměr cena/výkon), naproti tomu u herního PC zdaleka takt CPU takovou roli nehraje.


Ano je zde cíl reálného letectví přeneseného do simulátoru. Co bude lepší? mít k tomu klávesnici a myš nebo kvalitní ovladače, které budou ideálně 1:1 totožné s tím co je v letadle?

Určitě mi lidi odpoví že klávesnice a myš bude lepší? Pokud ano, tak vážně ty, co to tvrdí v životě nepochopím

O addonech nemluvě.... padlo tu že tam lítají studenti kolem 20 let co nemaj prachy... Lítají ti studenti s default FSX B737 neb A320? Pokud ne, kde na ty addony berou? Zadarmo nejsou.

 

ORBX LKHV - a co dal??   28. 9. 2015 / 15:16
petuna1
Sviním se hází perly. Hrách se hází na zeď. Psáno z mého NB, který využívám i pro p3d. Je to pouhé dvoujadro, ale mě to v pohodě stačí.
 

ORBX LKHV - a co dal??   28. 9. 2015 / 16:43
JirkaK
Závidím že si vystačíš s málem. Osobně chci pokud možno to nejlepší a bohužel si uvědomuju že těch 10 procent navíc kvality bude stát klidně 100, 200 procent navíc, tak to holt bývá...
 

ORBX LKHV - a co dal??   28. 9. 2015 / 17:30
Fabo™   
Kdyz chces to nejlepsi, proc nemas doma postaven simulator z kokpitu realneho letadla?
 

ORBX LKHV - a co dal??   28. 9. 2015 / 17:45
petuna1
Až budeš živit tři děti, z toho dvojčata, tak možná prestanes závidět a konečně možná i pochopíš, že to opravdu ale opravdu není o drahem vybavení pro simulátor.
 

ORBX LKHV - a co dal??   28. 9. 2015 / 19:25
JirkaK
Jak přesně souvisí počet dětí s tím co je a není drahé vybavení nebo kolik toho chci a můžu dát do vybavení.

Pokud sis udělal tři děti, je to tvůj kšeft a jako rodič se o ně máš postarat. Osobně si udělám tolik dětí, kolik pro mne bude ekonomicky únosné a zároveň se nebudu omezovat ve svých koníčcích. Pro někoho to nemusí být žádné, pro někoho klidně 10.
 

ORBX LKHV - a co dal??   28. 9. 2015 / 19:29
petuna1
Ty fakt nedokážeš pochopit, co ti tady chceme celou dobu říct, ty narcisi. Já se radši na úkor mých dětí omezím a to opravdu hodně rád. A jestli je pro zebe nějaké virtuální létání více než děti, tak teda potěš koště.
 

ORBX LKHV - a co dal??   28. 9. 2015 / 19:43
JirkaK
Ty asi nechápeš. Zjevně proto že se musíš omezovat aby se tvé děti měly dobře. Ale věř tomu, že jsou na světě lidi co mají děti, ty děti se mají dobře stejně jako ty tvé a přitom se vůbec rodiče omezovat nemusí a mohou si kupovat počítače pro virtuální lítání, mohou chodit na golf, kupovat si drahé kabelky...
 

ORBX LKHV - a co dal??   28. 9. 2015 / 20:39
Aldaran
Aha, už to tedy chápu, kdybys oželel pár FPS, sem tam nějaký addon, mohl by sis pořídit dalšího potomka, teď si musíš hlídat šulina, protože si víc dětí s daným FPS nezvládneš.

 

ORBX LKHV - a co dal??   28. 9. 2015 / 19:44
Tragédie v JRD
ty jsi pitomec... a navíc ještě blbej jak tágo ...

Kolik ti je? 15?
 

ORBX LKHV - a co dal??   28. 9. 2015 / 19:50
JirkaK
Co se ti nelíbí na zodpovědném přístupu k potomkům? Mám si udělat hromadu dětí a pak řvát na úřadech a prosit o dávky abych je uživil? Udělám si tolik dětí, kolik zvládnu uživit.
 

ORBX LKHV - a co dal??   28. 9. 2015 / 19:59
petuna1
To si jak chtěl ty čůráku říct, že běhám po úřadech ty zmrde.
 

ORBX LKHV - a co dal??   28. 9. 2015 / 20:17
JirkaK
Jde vidět že neumíš číst či pochopit psaný text, o tom co píšeš nepadlo ani slovo, ale co chtít od člověka co se chová jak řeznický pes.
 

ORBX LKHV - a co dal??   28. 9. 2015 / 15:27
Fabo™   
Ale co sem zas tahnes mys a klavesnici doprdele? Jediny, kdo s tim tady operuje jsi ty.

Ostatni tady mluvi treba o joysticku za symbolickou tisicovku. A za to uz koupis slusny joystick se vsim co do zakladu potrebujes.
Vsechno ostatni je jen o komfortu. Jestli si ladim radia klavesovym prikazem, klikanim na 2D okno, ve VC, nebo fyzickym kroutitkem, neni zalezitosti simulace. Zalezitosti simulace je to, ze si nastavim spravnou frekvenci, a na obrazovce se mi ukaze spravne zobrazeni a pokud to spravne zaletim, vypadnu ve spravne pozici nad drahou.

Addony jsou otazkou preference. Jsou placene, jsou neplacene... Dlouho jsem letal s free scenerkama (ostatne v regionu ani jine nebyli), 154kou ktera je free, pak jsem si koupil jedno letadlo za rok, dva, co nejsou takove penize jak popisujes. Nekupoval jsem textury, nekupoval jsem programy na pocasi, nekupoval jsem AI addony.
A lital jsem. A myslel jsem to vazne, chapal jsem letadlo, postupy atd.
 

ORBX LKHV - a co dal??   28. 9. 2015 / 16:41
JirkaK
O klávesnici a myši jsem tu já rozhodně nezačal, někdo tu ale vehementně troubil do světa jak to musí stačit a že takhle mnoho lidí evidentně funguje a simulátor si užívá lépe než na kvalitním ovladači... najednou už se tu mluví o joysticku, byť levném...

"Vsechno ostatni je jen o komfortu" - přiblížení se reálnému letadlu bude přesnější definice, tedy k lepšímu prožitku simulace. Samo to nese i zjednodušení ovládání.

Addony, řeším tu to klíčové - letadlo - fakt všichni na vatsimu/ivau lítají s free letadlama nebo s defaultními vybavenými GPS nebo lítají letadly... Jak nabuší flight plan podle posledního cyklu AIRAC do defaultní GPS? Jak moc to odpovídá realitě a skutečným postupům? Zjevně ale lidi s těmi defaulty nelítají a i když začínají, tak mají třeba právě to PMDG... 70USD pro FSX... pro P3D ještě více... Buď lidi prachy na to mají nebo to kradou, což znamená že je to pro ně drahé a to jsem taky psal na začítku, je to drahý koníček



Který free model boeingu/airbusu umí aktuální AIRAC? Přitom bez toho se lidi na těch sítích nehnou.

To že kombinaci PMDG a třeba ty GroudServices tady používají (často se spoustou dalších addonů) tady jde více než dobře vidět, jak v diskuzi, tak screenshotech.
 

ORBX LKHV - a co dal??   28. 9. 2015 / 22:47
Tragédie v JRD
A nepochopil .. a furt tady mektáš o CPU, overclocku ...
 

ORBX LKHV - a co dal??   29. 9. 2015 / 11:02
JirkaK
A já zas nechápu co máš proti overclocku, který i BFU zvládne na pár kliknutí v aplikaci. Z procesoru za necelou dvojku máš pro FSX v podstatě to nejlepší co můžeš mít. Rozdíl 1GHz to FSX rozdýchá na rozdíl od grafiky za 20 kolíků.
 

ORBX LKHV - a co dal??   29. 9. 2015 / 23:50
Balooo   
43394 B / 486 x 550 / kokoti na péráku.jpg
 

ORBX LKHV - a co dal??   21. 9. 2015 / 12:29
Fabo™   
Hmm, to zhruba sedi. Onehda, jeste pred tim, nez se spustil projekt od kluku z XHT, nekdo resil z Mathijsem z Aerosoftu, zda by neudelali LKPR jako in-house Mega Airport.

Odpoved byla, ze ne, protoze se tady pirati... ze maj klidne dotazy na support z CR na produkt, ktereho se v regionu neprodal jediny kus. Zkusenosti s jinymy projekty v regionu jsou obdobne, stejne tak jako zkusenosti jinych autoru. Ostatne uz i XHT si sve prvni zklamani "uzili".

Jedinou utechou snad muze byt, ze vetsina sberatelu tam zaleti jednou, pokud vubec... Jestli to je vubec mozny nazvat utechou.

Za me osobne - kdyz uz mas neco hotoveho tak to vydej, byla by skoda delat to do supliku (zvlast ve tvem pripade), ale obecne vydavat v regionu payware produkt lze spis porovnat s donatewarem nez s vydelecnou cinosti.
 

ORBX LKHV - a co dal??   21. 9. 2015 / 13:22
Charles   
Hovořím pouze za sebe. Já mám jen tuto free verzi z těchto stránek http://www.flightsimulator.cz/addon/lkhv-horovice-v-2-0-2014-fsx/. Jako invalidní člověk si více nemohu dovolit. Je však k vašemu příspěvku ještě nutné podotknout, že jako autor bych se více soustředil například na větší letiště typu K.Vary, Brno, Ostrava, kde by dle mého názoru byly větší šance legálně koupeného produktu i od zahraničních uživatelů, než se soustředit "pouze" na malá" regionální ne-li aeroklubová letiště, které se těší jen několika málo jedincům v oblibě. U mě je LKHV třeba vcelku obyčejné letiště, kam si rád zaletím jen cca dvakrát do roka a proto mě přijde free scenerie naprosto dostačující.
Vymýtit nelegální způsob užívání payware produktů v této době již nelze ať autor udělá jakýkoli region včetně ČR nebo jiné země.
Je také ještě potřeba podotknout, že pro mně jako českého občana, je cena např. v erurech za payware scenerii nějakého letiště daleko dražší, než kdybych byl člověk, žijící a pobírající inv.důchod třeba v německu. Myslím, že bych také zcela jistě nemusel tolik uvažovat o koupi nebo stáhnutí některého free produktu. Možná to bude znít trochu alibisticky, ale "čecháček" ten payware produkt bude mít vždy o trochu víc dražší než třeba západní evropan a na tom se dle mého názoru, nelegální způsob užívání rovněž citelně podepisuje. Rád bych si třeba koupil nějaký produkt od ORBX, ale bohužel na to nemám finance. Kéž by bylo více produktů jako jsou free scenerii LKHV a LKPM od vás.

Pokud jsem tímto vlastním názorem někoho ješitného urazil, tak se předem omlouvám.

Charles
 

ORBX LKHV - a co dal??   21. 9. 2015 / 13:57
JirkaK
K ceně těch scenérií. Typická cena nového ORBX letiště je 32.95 AUD. Cena LKHV je 14.95 AUD, tedy sotva polovina typické ceny.

Jelikož jediný distributor ORBX - FlightSimStore - jsou australané a Evropanům nepočítají DPH, vyjde nás ORBX scenérka na stejné peníze jako jinde na světě. Dá se platit v EUR, ale cena je vždy přepočítána na ekvivalent AUD. Lepší je ale platit přímo v AUD, pro Čecha je kurz velice výhodný (aktuálně hluboko pod 18Kč/AUD). Hořovice tak vychází na cca 260 korun což je fakt za hubičku, jen málokterý placený addon stojí méně. Nicméně chápu že i to pro někoho může být dost peněz. Někomu zas stačí vypustit jednu návštěvu hospody apod.

Samozřejmě je zde free varianta LKHV a o to je smutnější že dost lidí krade placenou verzi když free je kvalitativně na vysoké úrovni (do určité míry totožná). ORBX o počtu pirátů má docela přesný přehled díky FTX Central, zvláště pak pokud ten člověk má něco od ORBX koupeného a k tomu má nějaké scenérky ukradené, tak si to v ORBX opět umí dát dohromady a omezit takovému člověku například support na jím placené produkty (v rámci jejich licenčních podmínek).

Rozumím pak autorům, kteří prostě ztrácejí motivaci do další práce.
 

ORBX LKHV - a co dal??   21. 9. 2015 / 14:13
Pips   
Je mi z toho taky smutno. Držím hlavně palce, ať operace dopadne dobře a jsi v pořádku.
 

ORBX LKHV - a co dal??   23. 9. 2015 / 12:42
beloch
Tak jestli správně počítám, tak z 1500 lidí si LKHV zakoupilo pouze nějakých 65 lidí, což je opravdu šílené. Nebudu si hrát na nějakého Mirka Dušína, velmi často si produkt o který mám zájem nejprve vyzkouším na upirátěné verzi a pak se rozhodnu zda ho koupím. LKHV se nějak do mého hledáčku nedostalo, ale solidárně jsem si ho dnes koupil a rád si ho zalítám

Víc asi udělat nemohu a budu doufat, že takových nás bude více a, že Vám to třeba vrátí chuť do další tvorby
 

ORBX LKHV - a co dal??   26. 9. 2015 / 11:21
js76
Je to sice smutné čtení, ale taková je realita a nejen u nás. Nicméně je otázkou, nakolik těch patnáct stovek pirátů produkt skutečně využívá. Spousta lidí stahuje jen tak "ze sportu", prostě proto, že můžou. Jednou to zkusí a i když mají scenérii třeba i dál nainstalovanou, nemusí tam vůbec létat. Tedy by se mohlo stát, že s neprůstřelnou protipirátskou ochranou by došlo k situaci, že bychom si tu smutnili nad tím, že si kvalitní scenérii koupilo jen 71 lidí, což taky není žádná výhra vzhledem k tomu, kolik práce a času vývoj spolkne a vedli bychom tu debatu o tom, že se nevyplatí dál se tomu věnovat.

Už tu padlo výše, že hlavní, byť možná ne tolik viditelná část komunity, je ve věku cca 20 let +/- 5 let. Tahle skupina lidí má jinou (horší) morálku (platit za produkt je otázkou morálky, nikoliv inteligence), někdo z toho po třicítce vyroste, někdo ne. Před deseti lety jsem taky pirátil, nechlubím se tím, ale nebudu to pokrytecky zapírat. Nebylo toho moc a nebylo to za každou cenu, ale na tom nesejde. Až s přibývajícími léty mě to přešlo a nejen v oblasti simulátorů a her.
Správně tu zaznělo, že tato skupina taky nemá moc velkou kupní sílu, což již tak nízkou morálku v placení pokoutně dostupného softwaru ještě více nabourává. Patnáct dolarů nic neznamená pro průměrného pracujícího středního věku, student závislý na kapesném nebo brigádě už se bude zdráhat vytáhnout peněžeku a utratí ty peníze jinak (třeba za cigarety, co si budeme vykládat ).

Shodou okolností jsem předevčírem našel zajímavý software za stejnou cenu. Simulace elektrotechnických obvodů. Svým způsobem zastoupí CAD pro návrh obvodu a současně nepájivé pole včetně osciloskopu, kdy simuluje chod obvodu v reálném čase s reálnými parametry, které lze za běhu libovolně měnit a sledovat průběh hodnot v libovolném místě obvodu. Prostě pro člověka zabývajícího se elektrotechnikou fantastická věc.
Mám-li na druhou misku vah položit skvělé letiště, které má objektivně hodnotu hlavně estetickou, moje volba bude jasná. Průměrný současný student s kladným vztahem k elektrotechnice a virtuálnímu létání patrně upirátí obojí.
 

ORBX LKHV - a co dal??   26. 9. 2015 / 10:40
ulitej
Na podporu tvorby se "přiznám" - LKHV koupil v prvním týdnu.
 

ORBX LKHV - a co dal??   28. 9. 2015 / 20:02
oldboy
Na to ted kasli. Hlavne at ta operace dopadne dobre a potom kdyz se das dohromady tak se rozhodnes jak dal.
Preji rychle uzdraveni.

S pozdravem Karel
 

ORBX LKHV - a co dal??   28. 9. 2015 / 23:57
Flyingfox   
Zdravím všechny,
přeju brzké uzdravení a operace ať dopadne dobře.
Když to tady čtu, připadám si jako totální socka . FS2004 z druhé ruky na deset let starém NTB pod Wine v Linuxu, všechny doplňky a letadla freeware, HOTAS přes bazar za 600,-, pedály vůbec.
Létat se na tom dá, ale s ohledem na HW s hodně omezením (detaily, autogen,...).
Za nějakých 60-100k se dá zvládnout ULL nebo luxusně PPG.
Dovedu si odhadnout, kolik času autor věnoval produktu a nějakých 370Kč je opravdu lidová cena.
Divná to doba. Morálka v kýblu ve většině společnosti.
Zkrátka když na to nemám nebo nechci dát... NEKRADU!
A nechápu myšlení lidí, když je to k mání prostě to stáhnou.
 

ORBX LKHV - a co dal??   29. 9. 2015 / 10:59
JirkaK
Jen podotknu, že cena je 15 dolarů ale AU ne US, tzn cena je při spučasném kurzu nějakých 260-270Kč, tedy ještě o stovku méně.
 

ORBX LKHV - a co dal??   29. 9. 2015 / 13:42
oldboy
Jo mohu potvrdit, ja jsem za nej dal 9.99,-Eur
 

ORBX LKHV - a co dal??   29. 9. 2015 / 09:13
Vita Zenisek
Bohužel, lidi kradou SW jako straky, protže z nějakého důvodu mají pocit, že narozdíl od ukradeného rohlíku (což by nikdy, ale nikdy neudělali) takový ukradený SW nikde nikomu nechybí. Začíná to už u dětí. Synek přijde každou chvíli domu s tím, že mu někdo ve škole říkal:"Stáhni si tohle, zapaříme!". Rodiče těch dětí totiž ani nezajímá, co jejich ratolest u compu dělá, co hraje a kde to vzala. Hlavně, že mají klid. Tvoje scenerka se alespoň před ukradením dočkala vydání, to LKPR od XHT takové štěstí neměla.

Přeju brzké uzdravení, toto jsou ve srovnání s tím prkotiny.




 

ORBX LKHV - a co dal??   29. 9. 2015 / 20:52
Hlenitorix
Optimista by řekl:
že kdyby 1/2 z těch co to stáhli, nekoupili, dočetli až sem a zaplatili - paráda bude alespoň update a s přimhouřením oka i další letiště.
Realista ví že optimista je debil.
Pesimista vývojář si mezi řádky uvědomí šílenost argumentů o levnosti simulátorového létání v kontextu tohoto topicu s poměrem 1:22.

Všechno důležité bylo řečeno v prvním příspěvku, se divím že se pak po x příspěvcích téma nezamklo tak jako na jiných fórech. Ale možná to bude fajn výkladní skříň pro potencionálního vývojáře.

Doufám že vše dopadlo dobře a třeba i přispěji do tématu Jaký křovinořez koupit..
 

ORBX LKHV - a co dal??   30. 9. 2015 / 11:10
bfoxcz
Úžasná práce, díky za ni, zakoupeno... Snad ten poměr zvrátíme...
 

ORBX LKHV - a co dal??   12. 10. 2015 / 12:23
oldboy
Ahojte, mate nekdo informaci ohledne Vlada? Jak dopadla operace a vubec jak se mu dari?

S pozdravem Karel
 

ORBX LKHV - a co dal??   15. 10. 2015 / 18:48
vladam
Dik panove za kosaty strom a pochopeni!
Na otazky o mem zdravotnim stavu: no, stoji to za hovno, ale uz jsem si zvyk', jak to klasifikuje jeden kamarad. Operace probehla dobre, jen ctyri dny spital, byla jednoducha. Ale ta histologie stala za prd, pristi tyden znova Motol, onkologie a znova chemoska. Posledne jsem ji prezil relativne dobre, doufam nyni v totez a taky v lepsi vysledek... Ach jo.
BTW - zatim vysledek prodej / pirati je asi 1 : 6, takze se to trochu vylepsilo - diiik! Ale stejne prodejne je to bust! Hlavne kdybych se tim mel zivit!
 

Czech Virtual Air Rescue Service
MZAK
L39.CZ
O serveru   |   Zveřejňování souborů ke stažení   |   Kontakt   |   © 1999-2024 FlightSim.CZ