FlightSim.CZ   Reklama  
SW Virtual
> Nejste přihlášen Login
  Dnes je středa 24. 4. 2024 Translate
ÚVOD
LETADLA
KRAJINY
AI PROVOZ
UTILITY
ČLÁNKY
FÓRUM
 Seznam příspěvků
ODKAZY
SCREENSHOTY
VIDEA
INZERCE
PLÁNOVÁNÍ LETŮ
VYHLEDÁVÁNÍ
O SERVERU
RSSRSS - fórum
RSSRSS - novinky
FacebookFacebook
MobileVerze pro PDA
Ako vnimate simulaciu Jeden příspěvek | Celý strom
Ako vnimate simulaciu   29. 9. 2015 / 08:55
xWing   
Viem, moc dlhe a snazil som sa byt strucny.
Vopred sa ospravedlnujem ze nepouzivanie diakritiky, ale som odchovany este od PMD-85 a v tych dobach to naozaj s diakritikou neslo

V poslednych dnoch sa vedu diskusie, kto ako vnima simulaciu.
A vidim, ze kazdy si ju predstavuje inak.

1. Hardverova vybava
Niekto si nakupi vybavu za 100 tisic a tvrdi, ze sa blizi k dokonalosti simulacie.
Ale neuvedomuje si, ze tato draha vybava mu nezabezpeci simulaciu systemov lietadla
(palivovy system, hydraulika, avionika, navigacne systemy, letova dynamika, simulacia poruch...apod.)
Taky default bulik je len nafuknuta cessna a k simulacii ma dost daleko, a ani so super vybavou to nebude nikdy to prave, lebo nemusi riesit dolezite aspekty fungovania lietadla a jeho systemov.

2. Softverova vybava
Niekto si nakupi softver za 10 tisice (lietadla, AIRAC, scenerky, pocasie, pozemna vybava...apod)
Zoberme si priklad najznamejsie lietadlo Tu 154, ktore je naozaj prepracovane k dokonalosti a je teda takmer samostatnty dokonaly simulator v hre nazvanej "Flight Simulator"
A tu naozaj nepotrebujem vybavu za 100 tisic, lebo ma to nenauci ovladat vsetky jeho systemy.

Ale priznajme si, ze k dokonalemu modelu mat aj technicku vybavu, je len bonus navyse, ale ako som spominal, nema vlyv na samotne fungovanie simulacie modelu, lebo to je zalezitost softverova

Urcite sa najde este moznost "home cockpit", ktora nie je az take rozsirena a da sa rozdelit na dve kategorie:
- komercne vyuzitie (ale Topinka)
- proste entuziasmus

Toto je len moje subjektivne vnimanie, takze nikto moze mat samozrejme ine hodnoty.
Tak kde ste nasli Vy ?

Ja osobne preferujem mat dokonaly model lietadla. A moju vybavu uvidite v mojom profile
 

Ako vnimate simulaciu   29. 9. 2015 / 11:06
Speedfoot   
Já si myslím, že co se týče našich simulátorů (FS9, FSX, X plane, P3D ...), tak bych se držel spíš termínu hra než simulátor. Osobně si pod pojmem letecký, nebo letový simulátor představuji zařízení s týmem lidí který je v pozadí a připravuje a pozoruje chování. Kde se dá simulovat spousta situací, poruch, stavů letounu, rozložení hmotnosti, počasí, výpadků systémů a nevím čeho všeho dalšího co není vůbec v možnostech našich "směšných" her. Souhlasím, že se dá na našich hrách spousta věcí naučit, "simulovat" spousta situací, ale komplexně se vším všudy fungující simulátor to přeci není. Zůstaňme na zemi.
 

Ako vnimate simulaciu   29. 9. 2015 / 12:00
JirkaK
To bude ale červený hadr na místní, kteří si nedokáží připustit že to co mají doma není simulátor ale počítačová hra

Počítám že nikdo doma nemá komerční licence.. třeba X-Plane pro použití v simulátoru stojí 700 (nebo dokonce 1000 USD, nevím která z těch dvou částek je nyní aktuální), "hloupé" A2A accusim letadla stojí ve verzi pro simulátor 800 dolarů. Pokud by chtěl někdo komerčně používat ORBX scenérky, tak je cena dvacetinásobkem standardní ceny. Alespoň ten P3D Profesional je komerční licence

Až budou mít tyhle komerční addony, k tomu připojí vhodný HW (nemyslím počítač, ale letecké ovladače), tak teprve potom budou schopni dostat certifikaci takové sestavy coby simulátoru který lze plnohodnotně použít pro letecký výcvik a i ta certifikace určitě není zadarmo.
 

Ako vnimate simulaciu   29. 9. 2015 / 12:09
Speedfoot   
Já si plně uvědomuji, co je v možnostech mého "simulátoru" a co není. Taky si dokážu představit, jak asi vypadá opravdový simulátor, kde je na prvním místě potřeba simulovat vše co může pilota v letu potkat (všechny ty pitomosti okolo mimořádných situací) a grafická dokonalost je až na druhém místě. Z důvodu spousty výpočtů okolo simulování výpadků hydrauliky, elektroniky, přístrojů atd. je pochopitelná snaha ušetřit na grafické stránce, která není až tak důležitá.
 

Ako vnimate simulaciu   29. 9. 2015 / 13:36
JirkaK
Z toho co jsem viděl v diskuzi patříš mezi minoritu, čest výjimkám

Když pominu ten vizuální dojem, tak je potřeba co nejsilnějších CPU aby to vše zvládaly, i ty nepohyblivé full cocpit simulátory typicky běží na několika počítačích, které obstarávají menší části jako řízení ovládacích prvků, zobrazování různých displayů, čímž dávají více prostoru počítači, který se stará o běh samotné simulace. Viděl jsem už člověka co v domácích podmínkách běží P3D na 8 počítačích, kde jeden řeší samotnou simulaci, další budíky (3 monitory) a ovládací prvky, třetí tomu dělá komunikační server a pět dalších slouží jako zobrazovadlo - každý se stará o jeden monitor. Laptop na mapy už je jen třešnička na dortu
 

Ako vnimate simulaciu   29. 9. 2015 / 14:06
beloch
Ten člověk je očividně úplně mimo a to z těchto důvodů:

1. Určitě to není správný milovník létání, protože ten nesedí za počítačem, ale létá v reálu

2. Tolik monitorů a detailů pouze odklání pozornost od toho důležitého

3. Jestliže těch 8 počítačů nekoupil hlavně "na práci", ale jsou určené pouze na leteckou simulaci, tak je úplně mimo, protože kupovat počítač pouze k jednomu účelu může jen blbec

4. Určitě nemá 3 děti, protože pak by teprve poznal priority

 

Ako vnimate simulaciu   29. 9. 2015 / 15:21
Fabo™   
Tys clovece jeste skutecny simulator nikdy nevidel, co?

Podivej se treba na vizualni dojem tohoto certifikovaneho simu
https://www.youtube.com/watch?v=OYNKLNLefv4

Nebo neco modernejsiho
https://www.youtube.com/watch?v=x5QxMndQdDM
https://www.youtube.com/watch?v=hFdu6DqnTnA

Primo dokonala krajina, co?
 

Ako vnimate simulaciu   29. 9. 2015 / 15:38
JirkaK
A rozporuješ to že ty simulátory běží na více počítačích? Nebo to že k certifikaci nestačí SW ale musí být certifikován jak SW tak HW dohromady?
 

Ako vnimate simulaciu   29. 9. 2015 / 16:20
Aldaran
jéé... Letňanskej ULT28 na něm mám pár hodin odlítanejch... Kdo nezažil neuvěří, že i grafika na úrovni AMIGA dokáže propotit košili při letu LKPR - LKPD v hnusným počasí při IFR letu...
 

Ako vnimate simulaciu   30. 9. 2015 / 18:28
Flyingfox   
Ten Letaniský simulátor chci někdy absolvovat. Hlavně si chci vyzkoušet vfr let do IMC. Ten simulátor teď mají na P3D.
 

Ako vnimate simulaciu   30. 9. 2015 / 18:29
Flyingfox   
Letňanský
 

Ako vnimate simulaciu   29. 9. 2015 / 19:58
MadBird
Kdyz budu mit takovejhle namakanej pit, kde vsechno funguje, tak grafika muze byt klidne jako Tomahawk na ZX Spectru Na tom sem se taky nalital ukrutne hodin a kvalita grafiky mi vubec nevadila
 

Ako vnimate simulaciu   30. 9. 2015 / 07:31
Speedfoot   
Taky, ale patřím k těm, co moc nechápou velké investice do počítače "pouze pro hraní". Takže taková vyjímka zase nejsem. Asi spíš než vrážet horentní sumy do domácího počítače na pokus o simulování něčeho čeho to vůbec nedosáhne, bych si zaplatil pár hodin na skutečném simulátoru, nebo bych vyrazil rovnou na letiště. Bohužel radši ty peníze použiju na zábavu strávenou se svými dětmi, nebo s manželkou. No a potom, když už mám rodinu dostatečně rozmazlenou, teprve přemýšlím, jestli si zapnu můj předpotopní PC a něco si na něm zahraju.
Taky ale patřím k těm, co rozumí ostatním, kteří mají v životě nastavené jiné priority. Nikdy bych si nedovolil to někomu vymlouvat.
 

Ako vnimate simulaciu   30. 9. 2015 / 09:15
JirkaK
Jasný

je to o prioritách, je to o přijmech, pro někoho je 10 tisíc za počítač hodně, někomu těch 100 nepřijde jako něco drahého... někdo to má jak v jiném tématu padlo, na práci, tam se na cenu už vůbec nehledí pokud ti to vydělává, šetřit na špatné lopatě se nevyplatí..

Na uklidnění, nedávno jsem četl článek že SLI je otázkou cca 300 tisíc počítačů, v celkovém počtu je to plivnutí do moře, v počtu herních počítačů už je to nepoměrně víc, stále poměrně málo.. je také třeba přihlédnout na to, že SLI se typicky staví z high end a ne mainstream karet (např. 2xGTX960 nedává smysl když to smete jedna GTX980 za stejnou cenu s lepšími provozními vlastnostmi).

Na druhou stranu třeba z toho P3D v3 tématu co jsem založil včera. Betatester ti řekne že GTX90Ti je pro P3D dobrá volba (a z praxe vidím že lidi pro ten simulátor právě po této kartě nejčastěji šahají), SLI potřebuješ jen kvůli SGSS AA v oblačnosti (sice není nutné ale pro nejvyšší kvalitu obrazu je nutnost a P3D je hodně o té vizuální stránce), doporučí více jádrový procesor s HT, tedy i7 s tím že sám používá ten nejvýkonnější na trhu z extrémní edice. Pokud tě limitují peníze a v rozpočtu a na tu 980Ti nemáš, doporučí ti GTX970 jako minimum, poběží to na ni ale žádná hitparáda to není pokud se to graficky nedegraduje, ale když nejsou peníze, nedá se jinak. To, jak náročný je P3D na grafiku pochopí lidi až když si ho nainstalují a použijí DX11 vychytávky, kvůli kterým na něj lidi nejčastěji z FSX přecházejí. Tudíž k tomu aby to běželo dobře a pěkně to chce silnější a logicky dražší železo. Není to výplod fantazie ale zkušenosti uživatelů.
 

Ako vnimate simulaciu   30. 9. 2015 / 11:01
Speedfoot   
Asi jsi mne nepochopil. Rozumím, že počítač, který toho hodně umí je taky drahý, ale mněl jsem na mysli něco jiného. Proč utrácet spoustu peněz za simulaci něčeho co se dá za ty samé peníze opatřit reálně. "Proč kupovat drahou nafukovací pannu za 100 tisíc, když za ty peníze můžu chodit celý rok do bordelu?" Vždyť věnovat se třeba bezmotorovému lítání někde na sportovním letišti by vyšlo levněji a ještě poznáš bezva partu lidí. Jestli mi rozumíš.
 

Ako vnimate simulaciu   30. 9. 2015 / 11:17
xWing   
Ne, on Ti nerozumi.
On to uz niekde pisal, ze ma ine priority a nema cas chodit na letiste, kde bude stracat cas a hlavne peniaze za hodinu letu.
 

Ako vnimate simulaciu   30. 9. 2015 / 12:09
JirkaK
Já ti moc dobře rozumím, ale zjevně si nepochopil ty mě.


Psal jsem to jinde...

někomu nemusí reálné lítání vyhovovat, dokonce může mít z lítání panickou hrůzu a schovává se už jen když slyší letadlo proletět, ale hrát si v simulátoru ho baví.

nemusí být zdravotně způsobilý na reál lítání, doma u simu nikoho nezabije když dostane závrať, záchvat, uvidí jen šmouhy...

nemusí se na reálné lítání cítit, jednoduše se bojí, je to velká zodpovědnost. podívej se kolik lidí má řidičák a nejezdí jen proto že se jezdit bojí

časová náročnost - obvykle musíš někam na to letiště dojet, vhodné letiště může být i poměrně dost daleko, když vezmu že pro mě by bylo ideální letiště asi 50km od domova, tak jen cestou strávím 1,5h času.

je to finančně náročné - tobě třeba stačí plachtění za pár korun, osobně bych chtěl lítat v dvoumotorovém letadla - dva motory jistější než jeden, chtěl bych ho s moderní avionikou... pod 10 tisíc na hodinu se rozhodně nevejdu... a nebudu lítat větroně nebo nějaký ultralight jen proto že je to levější, když se v tom necítím dobře/jistě. Stěží bych si mohl dovolit jednu hodinu za měsíc, v simulátoru lítám 20-30... někdo i násobně víc, dokonce v rozličných letadlech, nejsem tak vázaný na to co mají v místním aeroklubu a nemusím přejet republiku ba snad do zahraničí abych si to mnou vybrané letadlo půjčil. O možnost lítat bizjety a velké dopraváky nemluvě.

Důvody proč nelítat v reálu se najdou.

Ale i když zvolíš lítání v reálu, tak to přece automaticky neznamená že si nemužeš koupit kvalitnější výbavu na simulátor. Pokud najdeš třeba jen 50 tisíc měsíčně na lítání v reálu (cca 10-12h na Cessně), tak tě nějakých 100 tisíc za dobrou výbavu k simulátoru co vydrží několik let trápit jistě nebude.

 

Ako vnimate simulaciu   30. 9. 2015 / 12:27
Speedfoot   
Rozdíl je hlavně v tom, že i když bych třeba lítal jen na paraglajdu (což je asi to opravdu nejlevnější lítání), tak je to reálné - opravdový život, žádná simulace. Nevím, jestli jsi někdy držel opravdový knipl za letu v letadle, ale já osobně bych vymněnil 100 hodin lítání na propracovaném simulátoru za 2-3 hodiny na opravdovém větroni. Nejhlavnější rozdíl je v tom, jestli si na lítání hraju a nebo skutečně lítám. A pokud si na to jenom hraju, pak jsou pro mně i malé peníze cca. 15 tisíc na lepší počítač než mám, peníze vyhozené. No a každého kdo se bojí, kdykoli proletí letadlo okolo lituju. Já to miluju a je mi fuk jestli je to nějaké brko, nebo prskolet. U mně jsou priority jasné, raději něco prožít a až potom teprve simulovat.
 

Ako vnimate simulaciu   30. 9. 2015 / 12:41
JirkaK
Ptal ses proč dávat peníze do počítače a ne do lítání...

Protože tak jak ty máš rád lítání reálné někdo bude mít stejně rád lítání virtuální a na reálném mu nesejde. Že ty máš lepší pocit z reálu neznamená že někdo to má naopak. Pokud bys to chápal nebo byl ochotný přijmout jako fakt, tak by ses nemusel ptát "proč".
 

Ako vnimate simulaciu   30. 9. 2015 / 13:09
FSPilot   
Někoho třebas baví čudlíky víc, stoupat výš a létat dál, než koukat přes rameno na těch pár km čtverečních kolem rodné hroudy Lítání v reálu je super, ale neříkej, že sem tam nezatoužíš vzít něco s turbínou a prohnat do do výšin
 

Ako vnimate simulaciu   30. 9. 2015 / 13:35
Speedfoot   
Ano. FSka mně baví i se vším co přináší, že si můžu vlézt i do letadla do kterého bych se nikdy nedostal. Jenomže já nemám pocit, že když si budu s takovým letadlem chvilku hrát, že se s ním naučím a byl bych ho schopen řídit i v reálu. Od toho jsou opravdu ty certifikované simulátory. Ne?
 

Ako vnimate simulaciu   30. 9. 2015 / 18:42
Flyingfox   
Já třeba vím, že v reálu letadlo v ruce mít nebudu. Máme tři malé kluky, spokojenou rodinu a dům se zahradou, kdo nemá spokojenou rodinu, priority nepochopí.
 

Ako vnimate simulaciu   2. 10. 2015 / 22:34
Menny
Jsou piloti, kteří létají ve svém vysněném letadle a dokonce za to dostávají i zapleceno, ale ty se svým přístupem budeš jen sedět u compu a remcat.
 

Ako vnimate simulaciu   2. 10. 2015 / 23:56
JirkaK
Fakt? No... jako zaplaceno sice za svezení dostávají, tedy když někoho ke svezení ochotného platit seženou. Lidi to letadlo mají pro osobní potřebu, prostě jako zábavu a ti majitelé toho letadla uznávají že je to naprosto ekonomický nesmysl, ale je to prostě zábava s tím lítat...

Pro upřesnění bavíme se o Beechcraft B60 s přestavbou od Royal Turbine. Samotná přestavba vyjde na 800-900 tisíc USD podle toho jakou výkonovou varinatu člověk zvolí... Pak to má jen v palivu za 4 litry na minutu. I když je to rychlé a stoupavé (4000ft/min) letadlo, tak maximálka je paradoxně menší než u nepřestavěného B60...
 

Ako vnimate simulaciu - Beechcraft B60 Royal Turbine.   3. 10. 2015 / 10:00
kuma   
Divné!
Stojí to jen pár korun a ty to ještě nemáš?
 

Ako vnimate simulaciu   3. 10. 2015 / 10:22
mano
bravooo niekto si uz aj precital prirucku od lietadla
 

Ako vnimate simulaciu   3. 10. 2015 / 10:33
JirkaK
Budeš se divit, než jsem to poprvé dostal do vzduchu pročetl jsem i checklisty. Taky jsem to hned uvařil a přistával bez motorů... úspěšně
 

Ako vnimate simulaciu   4. 10. 2015 / 06:14
milo   
Jirko, mas neskutocne znalosti co sa tyka FS, HW, nastaveni...atd...klobuk kdole...
Ale vacsina ludi na tomto fore, si skusili aj skutocne "lietanie".e
Ci uz FS ich priviedlo k lietaniu, alebo naopak.
Sim berieme ako sim, pre niekoho hra, pre niekoho sim.
Naucili sme sa na sime navigaciu, ci uz NDB, VOR,..ako zaletiet napr. SID len podla toho a mapy...vies to?
Nehovorim o NVU, RSBN v TU-154, vies to?
Mna napr. sim a tato komunita doviedol az k FEAST-u.
A nas to bavi a sme sa posunuli, napr. aj k realnemu eru, ale to vobec nemeni nic na tom, ze mame radi aj sim...hoci bez super AAA, a vsetkych super, extra sceneriek za veeela EUR.
A nehovor,ze realne ero je drahe...
napr.
http://www.pilotak.cz/letecky-bazar/245-d8-straton-mobydick/

Dal si viac za zelezo a ORBX.....a ver mi, neda sa to porovnat.
Pochop, ze vacsina tu z vysoka "serie" na super AAA, tvoje extra super Nvidie a HIGH END zelezo.
Pozri si, co ma doma postavene "kuknamys", z toho sa po.....

Na zaver, keby som ti dal na chrbat stare, "zvazaromvske" rogalo ZK1B, teda sarkana, a s prepacenim by som ta kopol do zadku v napr. u nas na vychode v Zadielskej doline, tak by to bol pre Teba taky zazitok, ze by ti stacil doma aj FS2004, a cez vikend by si si toho "sarkana" niesol hore na kopec opat....
...a ver mi, ze to by tomu bolo tak....

milo.

 

Ako vnimate simulaciu   4. 10. 2015 / 08:40
Milan555
Na konkurenčním fóru je článek, kterak si bývalý pilot Migu doma staví kokpit A-10ky. Nevím jestli chodí i sem. Ten článek si jistě najdeš neb je to maličko vytrženo z kontextu. Kratičká citace..."Asi si umíte představit, že vznést se ve větroni, ultralightu, balónu, Cessně nebo pilotovat dopravní letadlo mi nic z toho nemůže přinést." Já bych chtěl A10 i šarkana. Kdybych si musel vybrat, vzal bych šarkana. Když chce ale někdo narvat šílený prachy do sim-létání, je to jeho věc a nebudu ho přesvědčovat o opaku.
 

Ako vnimate simulaciu   4. 10. 2015 / 10:15
JirkaK
"Ale vacsina ludi na tomto fore, si skusili aj skutocne lietanie"

Jsi si jistý nebo je to jen zbožné přání a přesvědčení. Dělal někdo nějaký sofistikovaný výzkum?

Že ses naučil něco na simu je hezké a k čemu to spouste lidí v reálném, životě bude. Osobně pro to zatím nedokážu najít reálné využití. Ženský na to balit nebudu a v mém okolí tomu stejně nikdo nerozumí.


Ty pochop že spousta lidí, cituji "z vysoka serie" na nějaké reálné lítání a proto lítají v simulátoru, jak jsem tu napsal, důvodů může být spousty.

Zvlášť furt odkaz na větroně. Kolik lidí, kteří s větroni normálně nelítají to v simulátoru lítá? Neštěkne po tom pomalu ani pes. Myslíš si že lidi co lítají s komplexníma tubama a plánují domácí kokpity se uspokojí v reálu lítáním ve větroni? Trošku jiná liga a filozofie lítání, lítání ve větroni je daleko kancelářské práci v kokpitu dopraváku. Myslíš že bush piloti v simulátoru budou lítat větroně? Jak by si skočili ke kámošovi vedle do srubu na panáka? Když by náhodou přistáli, jak to odstartuje?

Pokud chceš být odkázán na tažné letadlo, lítání ve specifických podmínkách, je to tvá volna. Někdo se holt v takovém krámu zabít nechce. A finanční náročnost letadla které bude bezpečné, moderně vybavené, bude moct lítat za špatného počasí bude naprosto odlišná a nejde o nějaké pořízení, už jen provoz takového letadla při náletu 100 hodin ročně vyjde měsíčně na víc než pořízení toho větroně.


A tvá úvaha že kdybys udělal něco, že bych se najednou spokojil s něčím naprosto horším po tom když si vyzkouším lítání? Ne. Naopak budu chtít ještě lepší výbavu. Věř tomu že i lidi s PPL v ruce mají doma klidně lepší počítač než ta má plečka doma (pro simulátor pro P3D to fakt není nic extra), mají všemožné addony a nevadí jim když si ze simulátorového lítání udělají občas i zábavu a provádějí psí kusy, které by si v reálném letadle nedovolili.

Navíc na rogalo bych zcela jistě nesedl, nejsem sebevrah a neodpovídá to mým představám o bezpečnosti lítání. A nebudu lítat v tom na co mám, nebo co mi někdo půjčí jen proto abych lítal. Lítat budu v tom v čem chci a v čem se budu cítit bezpečně. Bohužel na takové lítání peníze nemám a pokud nevyhraju euro miliony, tak zřejmě nikdy mít nebudu.. pravda pak bych to vlastní letadlo ani moc neřešil, když bych potřeboval letět, stačí zavolat a než přijedu na letiště mám přistavené letadlo i s posádkou

 

Ako vnimate simulaciu   4. 10. 2015 / 10:33
Venturi   
Mám len jednu otázku, letel si už vôbec v nejakom lietadle? A nemyslím ako pasažier v A320
 

Ako vnimate simulaciu   4. 10. 2015 / 11:10
JirkaK
třeba B737?, lety v A320 neabsolvuji, jednou to bohužel nevyšlo a musel jsem do toho vlézt neb nebyla k dispozici letenka ve vhodný čas kde by se dalo letět v B.

Takhle si to myslel?


Ono vůbec na odpovědi na tvou otázku nezáleží protože své přesvědčení nezměním. Nejezdím vlakem, ne snad proto že bych nemohl, ale proto, protože nechci a využívám jiných možností dopravy. Autobusy taky nejezdím, pokud to není v dané situaci jediná kloudná možnost... Nelítám těma Airbusama pokud se tomu můžu vyhnout.

Myslíš že sednu do větroně jen proto, že je to způsob lítání který si můžu dovolit? Ne větroně mě nelákají a to co mě láká je v reálu drahé tak, že si to dovolit nemůžu.

Ale i ten větroň bude drahý když budu chtít lítat na Aljašce,v Kalifornii, na Novém Zélandu... Už jen se do těch míst dopravit stojí nemálo peněz... Opět něco co někteří zde nepochopí. Nechci litít okruhy kolem svého letiště. A chci své letadlo používat jako dopravní prostředek.

Bohužel vím, že dokud nebudu pracovat jako rentiér v několika společnostech, na lítání v reálu mít nebudu, takže bez ambice sednout do reálného letadla si budu lítat v simulátoru. Můžu letět kdy chci, kde chci, v čem chci. Když si řeknu že si dám pauzu, tak prostě zmáčknu P nebo si to uložím a vrátím se do kokpitu klidně za týden, za měsíc... tohle mi žádný reálný kokpit nenabídne, buď se zabiju nebo musím přistát.
 

Ako vnimate simulaciu   4. 10. 2015 / 14:09
Venturi   
Stačilo napísať, že nie, nemusel si toľko drať klávesnicu v každom prípade už chápem prečo máš ten názor ktorý máš, a v debate odporúčam pokračovať až keď si aspoň taký nudný okruh okolo nudného českého letiska v nudnom vetroni vyskúšaš, a potom má zmysel baviť sa ďalej, takto je to z tvojej strany len teoretizovanie o niečom, čo si nevyskúšal a nevieš predstaviť. V každom prípade užívaj sim aj naďalej, letu zdar.
 

Ako vnimate simulaciu   4. 10. 2015 / 20:19
Pips   
Nemyslím si, že je dobrý nápad, aby on si cokoliv zkoušel v reálném letadle. Člověk s jeho životním postojem k reálnému létání, který zhruba každým, jinak zbytečným písmenem, jasně a jednoduše dokazuje jak velký hovno o tom vlastně ví, do kabiny reálného letadla absolutně nepatří. Ať si radši hraje na piloty u počítače. Nezničí letadlo a neublíží si.
 

Ako vnimate simulaciu   4. 10. 2015 / 21:32
happypetr   
... viz náš génius v akci... Hlavně konec!

https://www.youtube.com/watch?t=3&v=LO7oQUpP5rk
 

Ako vnimate simulaciu   4. 10. 2015 / 22:15
xWing   
Pan JirkaK Dokonaly to samozrejme diplomaticky uhral na nahle zlyhanie Saitek panelu
 

Ako vnimate simulaciu   4. 10. 2015 / 22:29
leonell
Což mu ovšem moc nepomohlo, protože v tom případě měl postupovat jinak a ne takhle. Prostě to bere jako hru a ne jako simulaci. Nic proti, ovšem pak těžko může někomu rvát šrouby do hlavy jak jsou to jenom "hry".
 

Ako vnimate simulaciu   4. 10. 2015 / 22:35
Aldaran
Ale důležité je, že bezpečně by létal jen s moderně vybaveným letadlem, nikoli s nějakým sebevražedným stojem (t.j. něco bez glass cocpit) natož pak větroněm. Myslím, že je dobře, že se věnuje hrám a proboha už ho nikdo nepřesvědčujte, aby si sednul do opravdového letadla. Mohlo by se mu to zalíbit a s jeho přístupem bych se bál jít na letiště a pro jistotu bych jezdil jen metrem.
 

Ako vnimate simulaciu   5. 10. 2015 / 02:13
JirkaK
Hele zajímavé je, kam až ta lidová tvořivost jde.

"nějakým sebevražedným stojem (t.j. něco bez glass cocpit)" tohle si vydedukoval z čeho?

Že za moderní letadla považuju letadla s glasscockpitem a moderní avionikou? Jo, musí být taková letadla bezpečná? Ne.

Pro větši bezpečnost máš dneska v letadlech nesmysly jako padáky. Byť v některých strojích to paradoxně bezpečnosti - rozuměj poměru smrtelných úrazů na 100 tisíc letových hodin moc nepomáhá a letouny bez mají tuto statistiku mnohdy lepší. Bezpečnosti už ale přidává počet motorů nebo jejich typ... mohou tam být nespolehlivé krámy nebo motory s jednou z nejlepších bezpečnostních statistik.
 

Ako vnimate simulaciu   5. 10. 2015 / 18:34
Speedfoot   
Co se týče motorů, tak nejbezpečnější jsou právě větroně. Tam se ti ten motor nikdy ale vůbec nikdy nerozbije. To mi věř.
 

Ako vnimate simulaciu   5. 10. 2015 / 18:50
Speedfoot   
No nechtěl jsem provokovat, ale chtěl jsem tím říct, že otázka bezpečnosti není jen vybavení letadla ale hlavně je to v přístupu pilota. Zjednodušeně tě žádný sebelepší přístroj nezachrání, když by se člověk choval nezodpovědně. Z toho plyne, že pokud budeš mít jakékoli způsobilé letadlo a budeš se v něm chovat podle toho jak máš, bude pro tebe každé letadlo stejně bezpečné.
 

Ako vnimate simulaciu   5. 10. 2015 / 22:03
JirkaK
Vícemotorová letadla mohou snadlo letět na jeden motor, proč tam tedy ten druhý/další jsou? Měl jsem za to že to je mimo jiné z důvodu bezpečnostni. V případě selhání jednoho máš druhý... selhání dvou je méně pravděpodobné...

Letadlo s padákovým záchranným systémem je stejně bezpečné jako bez?


Samozřejmě že nová avionika nebo stará.. pokud funguje, není rozdíl, ale to je zase o komfortu.
 

Ako vnimate simulaciu   7. 10. 2015 / 16:55
Lowmick   
Některá vícemotorová letadla - v reálu - nemusí SNADNO letět na jeden motor. Kor starší, pístová, blízko k MTOW, nedejbože když je námraza, popř. velké horko, kopce okolo apod. U některých kousků je ti druhý motor vesměs jen k tomu, že neklesáš takovou vertikální rychlostí, jako kdybys byl úplně bez výkonu Další věc je, že v extrémnějších podmínkách je větší pravděpodobnost fatalního incidentu kvůli nezvládnutí letu s asymetrickým tahem.

Za mě - radši jedna turbína než dva starší písťáky
 

Ako vnimate simulaciu   7. 10. 2015 / 18:01
JirkaK
Taky jsem nepsal každé dvoumotorové, ale psal jsem o moderním, vícemotorovém...

Osobně jsem radši pro dvě turbíny... viz ta Royal Turbine přestavba pístového Duka. Krásně dva P6T... A tady je právě kámen úrazu... Přestavba 20-23 mio Kč (dle výkonové verze) + cca 5 mio za Duka (taková průměrná prodejní cena) a pokud vezmu litr paliva po .. 40? tak 10 tisíc za palivo a letovou hodinu pokud v tom neblbneš... a že to letadlo o tom blbnutí je, prostě jako si koupit roadster, se kterým nesvezeš rodinu, nezajedeš na větší nákup, prostě to vytáhneš a prosvištíš se v tom pro radost... Jakýkoli komerční provoz toho přestavěného Duka je naprostá ekonomická sebevražda, ale zase si s tím prckem užiješ stoupání jak v dopraváku
 

Ako vnimate simulaciu   7. 10. 2015 / 18:28
Lowmick   
Ale tady píšeš o "druhém" (a dalším) motoru. Navíc vícemotorová letadla jsou i dvoumotorová. O tom, jak moderní mají být, v tom příspěvku nevidím ani zmínku.
"Vícemotorová letadla mohou snadlo letět na jeden motor, proč tam tedy ten druhý/další jsou?"

Proto jsem si dovolil vložit příspěvek z praxe, že více motorů automaticky neznamená větší bezpečnost. Že to v nějakém simulátoru lítá bezchybně, je věc druhá...

Jasan, nejlépe se s letadlem létá, pokud v něm je pouze minimální posádka. Proto jsou taky soukromníci, co si sami létají hračky od C152 až po Gulfy/BBJ.
Jakékoliv přestavby na turbopropy mám taky mimořádně v oblibě.
 

Ako vnimate simulaciu   7. 10. 2015 / 18:56
JirkaK
ano mé vyjádření "vícemotorová" možná nebylo ideální, mohl jsem to více vyhradit, uznávám.
 

Ako vnimate simulaciu   7. 10. 2015 / 18:17
Matyx   
A vubec nejlepsi by byl moderni twin turbik. Neco jako EV55, G90XT, nebo aspon P180 Avanti .... tak az vyhraju eurojackpot, zvu vas na vyhlidkovy let
 

Ako vnimate simulaciu   7. 10. 2015 / 20:06
Helicopter pilot
Hele Experte, tím" Nesmysly jako padáky" myslíš padákkový záchranný systém na letadlech? Moc rád bych věděl názor experta tvého formátu, letectvím nepolíbený, proč jsou to nesmysly....
 

Ako vnimate simulaciu   7. 10. 2015 / 20:18
JirkaK
Slovo nesmysly bylo použito ironicky. Reakce byla na Aldarana a jeho opovrhováním těmi, kdo snad od letadla chtějí nějakou lepší výbavu. Pro něj to musí být zřejmě nepotřebný nesmysl.

Naopak, tenhle padák považuji za další pojistku. Jasně, nikdo si to nekupuje s tím že to použije, pokud už ale k nějakému problému dojde, pasivní bezpečnost je vždy výhodou, což neznamená že to někomu může ten zadek zachránit. Jsou letadla bez padáků a mají lepší statistiky než stejná třída letadel vybavených padáky...
 

Ako vnimate simulaciu   7. 10. 2015 / 20:23
Speedfoot   
Nejhorší statistiky mají letadla vybavená pilotem.
 

Ako vnimate simulaciu   7. 10. 2015 / 20:28
Helicopter pilot
A použil jsi taky nějaký vyhledávač abys zjistil proč tomu tak je? Tak to udělej... Možná zjistíš použití padákového systému zajímavé věci...
 

Ako vnimate simulaciu   7. 10. 2015 / 21:17
JirkaK
Statistiky jsou hrubé čísla a statistika se na důvody neptá
 

Ako vnimate simulaciu   7. 10. 2015 / 22:24
Aldaran
JikraK: Slovo nesmysly bylo použito ironicky. Reakce byla na Aldarana a jeho opovrhováním těmi, kdo snad od letadla chtějí nějakou lepší výbavu. Pro něj to musí být zřejmě nepotřebný nesmysl.

Povědztě mi, JirkoK, čo si představujetě pod takými slovmi ako "lepší výbava"?

Možná to chápu špatně, ale "výbava" není drak letounu, nejsou to motory, není to vlastní konstrukce, profil, potah...

Pakliže tedy máme dva stejné letouny, stejně kvalitně udržované dá se do kamene tesat to co napsal Speedfoot, měl jsem za to, že jsi to pochopil. Zjevně ne.

Tak že polopatě: Máš li základní přístrojové vybavení, je naprosto dostatečné pro provedení bezpečného letu. Máš-li tam NAVÍC udělátka jako suprGPS hromadu displejů autopilota, bezpečnost letu se nezvětší (tedy vyjma padáku) . V mnoha případech je tomu právě opačně. Proč?

Každý kdo začne s výcvikem MUSÍ ovládat srovnávací navigaci, MUSÍ umět pracovat s mapami, MUSÍ umět před letem vyhodnotit meteo situaci po celé trase, MUSÍ umět připravit letový plán, počítat palivo, snosy větru a při IFR pak mu musí něco říkat věci jako VOR, NDB, radiály ILS... a spoustu věcí, které jdou úplně mimo Tebe. A věř nebo ne, s těmito znalostmi bezpečně provede let ve stroji vybaveném motorovými přístroji (nejde-li o větroň) výškoměrem, váriem, kompasem a rychloměrem a kuličkou (no dobře... zatáčkoměr se také hodí) . Dokonce, světe div se, v osnovách je let i bez funkčních přístrojů.

SupreGPS se 17" displejem a záplavou informací je krásná věc, ale pouze když funguje. Platí zákon, že každé zařízení, ve kterém je alespoň jedna součástka se vždy rozbije. Jen je otázkou za jak dlouho k tomu dojde. Srovnej si letadlo se "základní" výbavou a letadlo s "moderní" výbavou a spočítej o kolik je v tom "moderním" více kabelů, konektorů a součástek navíc. Z toho vyjde, že pravděpodobnost poruchy je u moderního výrazně vyšší, budou-li stejně kvalitně udržované.

Pakliže budeš výhradně létat se stojem s "moderní"výbavou, je zákonité, že základní přístroje budeš používat méně často, stejně jako mapy... proč když mám televizi na které je křížek kde jsem. Zatímco by ses na let s klasickým letadlem při určitém počasí nevydal, máš přece radar, tak že to nějak prokličkuješ.

No a na průser je zaděláno. Když Ti najednou ten displej chcípne, budeš v tom hnusným počasí (do kterého bys bez televize dobrovolně nikdy nevletěl) a klasicky jsi lítal naposledy před lety při výcviku. Vykašlal jsi se na předletovou přípravu, protože ji za tebe udělala televize a jestli se Ti povede najít mapu, tak do ní budeš čučet jak jelito, protože jsi ji pár let nepoužil. A to nemluvím o tom, že podvědomé automatické činnosti jako používání NDB, VOR se Ti dávno vykouřily z hlavy. A aby toho nebylo málo, do jednoho ze dvou motorů Ti vlítne vrána a začne se Ti mlžit sklo a ječet baba vedle na sedadle.

V lepším případě v několika následujících minutách zestárneš o pár let, v horším budeš mít kapitolu v rozborech za aktuální rok.

Tož tak je to s tou bezpečností. "Moderní vybavení" pro určité typy pilotů může být naopak nebezpečné, protože jeho využíváním ztrácí návyky a praxi pro řešení situací, které v letadle nastávají. Né že můžou nastat. Ony nastanou, jen je otázkou kdy.

 

Ako vnimate simulaciu   7. 10. 2015 / 23:05
JirkaK
Moderní avionika, třeba ten glass cockpit, třeba ty moderní GPS atd... Jasně může to selhat, ale také to může být instalováno redundantně, což se konec konců i dělá, k tomu pak ještě třeba tu GPS můžu mít přenosnou do foroty.

Jasně že to se základními přístroji bude pro provedení bezpečného letu stačit, ale nemá to být lítání pro zábavu a dobrý pocit? Jsem člověk co se neštítí obklopovat moderní technikou a rád si ji dopřeje. To je jak s těmi detaily v simulátoru. Prostě je chci, tak je mám. Že si zalítám i bez nich, ano, ale nechci

Samozřejmě chápu že se člověk při výcviku musí naučit vše, naštěstí to pak už nemusí používat. Je to to samé když jsme se učili řídit auto a nacpali do nás spoustu věcí, kterou člověk pustí z hlavy hned co má v ruce řidičák, resp. už když odchází od úspěšných zkoušek. O tom co mi napcpali do hlavy ve škole a vůbec nic si nemapatuji raději nemluvím.


Stejně tak chápu že v krizové situaci je fajn mít i "staré" návyky. To ale nijak nerozporuje to že je používáš na moderním vybavení, které to má "už jen z nostalgie". Popřípadě že ti sofistikovanější výbava přidává na jistotě a troufneš si víc. Tohle už je o zodpovědnosti pilota, zda si bude udržovat vše, nebo zda se na to vykašle, zda dokáže odhadnout že to co plánuje udělat může být nebezpečná situace, ale to může udělat i když bude mít "starou plečku".


Ano, můžu přemýšlet o tom že čím víc techniky, tím více šancí na selhání. Ale to by dnes člověk nemohl používat vůbec nic. Všechno je komplexnější, složitější... třeba auta, psal jsem tu že jsem kupoval Fábii s troškou nadstandardní výbavy, kamarád krátce přede mnou kupoval taky, vzal základní výbavu a ještě si stěžoval že je tam té elektroniky zbytečně moc. Pak ho někam vezu a on říká... "tobě to ukazuje spotřebu?", "ta klima je fakt super...", "to výškové stavění sedačky.. hned se v tom sedí líp" "ten fígl se sklopením pravého zrcátka při parkování do řady je super, krásně vidíš kde máš kola, ale já na tu páčku na dveřích rozumně nedosáhnu, že ty zrcátka nemám v elektrice..."

Je to o komfortu.


Že ta moderní technika může být na škodu... někomu určitě, ale jak jsem psal výše je to o tom jak zodpovědně se k tomu postavíš a ta technika za to nemůže, ani to neovlivní
 

Ako vnimate simulaciu   8. 10. 2015 / 09:32
Aldaran
Zejména třetí a čtvrtý odstavec ukazuje jak strašně daleko jsi mimo mísu. Např:

JirkaK: Stejně tak chápu že v krizové situaci je fajn mít i "staré" návyky.
(není to "fajn" je to totiž "životně důležité")

JirkaK: Samozřejmě chápu že se člověk při výcviku musí naučit vše, naštěstí to pak už nemusí používat. Je to to samé když jsme se učili řídit auto a nacpali do nás spoustu věcí, kterou člověk pustí z hlavy hned co má v ruce řidičák, resp. už když odchází od úspěšných zkoušek.

(Byla to řeč o srovnávací navigaci, VOR, DME, ILS, meteo... Pakliže k tomu pilot přistupuje tímto způsobem je mrtvola. (jen je otázkou kdy))

JirkaK: ...sofistikovanější výbava přidává na jistotě a troufneš si víc.

(Takových, kteří si "troufli víc" jsou plné hřbitovy)

Obzvlášť vtipně to pak působí když jako důvod proč nechceš do opravdového letadla je bezpečnost.


Na závěr Ti zase dám jedno doporučení (i když mi je jasné, že nadčlověk ví vše nejlépe): Věnuj se grafickým kartám, nastavení PC, tunningu počítačů, o tom máš přehled, ale vyvaruj se komentářům, které se týkají letectví či tomu jak který simulátor odráží realitu či dokonce jak to v realitě chodí.
 

Ako vnimate simulaciu   8. 10. 2015 / 12:26
JirkaK
My jsme názorově na jedné lodi.

Ty jen stavíš pilota do situace kdy všechno musí a je to životně důležité, vyhrazuješ se proti možnosti že by to šlo dělat nedbale, ale jak sám tvrdíš, pilotů co si "troufli víc" jsou plné hřbitovy, tudíž ne každý k tomu přistupuje zodpovědně nebo i když, tak i mistr tesař se někdy utne, nehody se prostě stávají i těm nejlepším. Někdy to holt má fatální následky. Je to o zodpovědnosti každého jednotlivého pilota jak se zachová.

Nejsem pilot, ale řidičák už nějakou tu chvíli mám. Je to samé jako to lítání (ano lítání ovlivňuje vícero faktorů, princip myšlenky je ale stejný). Můžu být hovado co se nedívá kolem sebe, nedodržuje předpisy, nedbá na stav auta, vozovky a počasí... šance na rozštípání je velká. Na druhou stranu se můžu chovat zodpovědně, dodržovat předpisy a o auto se starat lépe než o své děti a sebemenší chybičku hned vyřeší kvalifikovaný mechanik. Šance na to že se rozsekám rapidně klesne. To ale neznamená že se to stát nemůže.

To jak moderní máš auto/letadlo už na přístupu k osobní zodpovědnosti nic nezmění prase můžeš být ve staré plechovce, zodpovědný v tom nejnabušenějším na trhu.

 

Ako vnimate simulaciu   5. 10. 2015 / 02:26
JirkaK
Óooo velký pan detektiv koukl do zdejší sekce videa

K problému switch panelu. http://madcatz.kayako.com/Tickets/Ticket/View/188744 bohužel zde asi nebudeš vidět, neb je to support ticket mého účtu, ale řeknu ti jeho téma: "Switch panel problem with latest drivers and W10" a obsah mimo jiné říká "With latest drivers rotary knob position START doesn't work, same with gear control switch"

K turbine Duke a vysouvání podvozku: http://msflights.net/forum/showthread.php?4048-Realair-Duke-60-V2-Landing-Gear-Fix&highlight=realair+duke

Takže světe div se, někdy problém bývá v technice/sw a ne v jeho uživateli. To už ale asi nebude tak atraktivní téma, viď


 

Ako vnimate simulaciu   5. 10. 2015 / 00:25
beloch
Zkoušíte reverzní psychologii, abyste ho dostal do letadla?
 

Ako vnimate simulaciu   5. 10. 2015 / 06:25
Pips   
Vůbec ne. Já nejsem žena, takže to myslím přesně tak, jak jsem to napsal.
 

Ako vnimate simulaciu   5. 10. 2015 / 08:14
pawlick
Pipsoj, to bude určitě Karlojc alter ego, nudí se doma a vymýšlí picoviny 😁
 

Ako vnimate simulaciu   5. 10. 2015 / 08:33
happypetr   
Prý se nudí v práci, kde je od nevidím, do nevidím...
 

Ako vnimate simulaciu   5. 10. 2015 / 09:15
pawlick
To je přesně von, jestli mi jako rozumíš
 

Ako vnimate simulaciu   4. 10. 2015 / 16:21
milo   
OK pane, lutujem, ze som vobec nieco pisal, mas uplnu pravdu, ako vzdy, si neskutocny genius, chodiaca encyklopedia....len neviec preco vobec tu diskutujes, ked sam najlepsie vies, ako a co je, funguje, a co je najlepsie pre teba a pre cely svet.
Neviem, ako sme tu mohli bez teba tak dlho vydrzat.
Letu zdar!!!
 

Ako vnimate simulaciu   4. 10. 2015 / 18:13
Tragédie v JRD
uz ho nechme.. je to jen trolík, co se tu baví tím, jak nás tu vysíra .... kdyz ho budeme ignorovat, tak ho to za chvíli přejde (a kdyz tak obcas ty monology prezijeme) ...

kdyby clovek nevedel ze je to podle obcanky dospelej clovek, tak by clovek rekl, ze je to pubertak se socialni inteligenci limitne se blizici nule ...
 

Ako vnimate simulaciu   4. 10. 2015 / 20:08
pawlick
Karel?? Že von je to Karel??? Od té doby, co má banána, tak občas takhle prudi pokojné simptáky 😃
 

Ako vnimate simulaciu   4. 10. 2015 / 20:14
Pips   
Karel je Debil, ne idiot
 

Ako vnimate simulaciu   4. 10. 2015 / 15:17
beloch
To je trošku jako když na fóru dejme tomu o hře F1 (formule 1) někdo začne ostatním vysvětlovat, že hrání této hry je zbytečné, protože si krásně můžou v reálu zajezdit ve Fábii
 

Ako vnimate simulaciu   4. 10. 2015 / 22:56
js76
Zaměň Fábii za motokáru a bude to teprve přesné. Vsadím se o cokoliv, že v onom fóru (a taková skutečně existují) se budou dívat skrz prsty na člena, co odmítne svezení v motokáře jenom proto, že to není "efjednička". K tomu závodnímu monopostu totiž neodmyslitelně patří závodění - technika jízdy, fyzika, stejně tak subjektivní pocity a vjemy. Bez toho by ta formule jaksi ztratila význam. A zažít to v malém, ale neméně intenzívně, lze i na té motokáře. Ostatně začínali na ní mnozí slavní závodníci, stejně jako na větroních a sportovních letadlech dopravní, vojenští i akrobatičtí piloti.
Prohlásit někdo, že nesedne do ničeho menšího, než je Formule 3000, protože motokára je nebezpečný šidítko, bude taky za vyvrhele
 

Ako vnimate simulaciu   5. 10. 2015 / 00:24
beloch
Tak s motokárou už to smysl dává, o tom žádná
 

Ako vnimate simulaciu   5. 10. 2015 / 01:47
JirkaK
Formule 3000 už se vážně dlouho nejezdí. Máme zde Formuli 2, už hodně dlouho. Ono to označení mnohé mátlo. F3000/F2 je docela slabá záležitost, dnes je v zásadě o ničem i ta F1.

Pokud chceš sednout do nejrychlejších formulí, pak budeš muset zajet do ameriky a jedzit Formuli IRL. V F1 je i 350km/h dost, IRL je 400 v hodině standard.


A co by takoví lidi řekli na někoho kdo nechce jezdit s motokárou?Vůbec nic. Zjevně mají dost svých problémů na práci natož aby někomu říkali co má dělat.
 

Ako vnimate simulaciu   30. 9. 2015 / 23:48
Lejzy
Do ktereho bordelu se da chodit cely rok jen za 100 tisic? Mas adresu?
 

Ako vnimate simulaciu   1. 10. 2015 / 06:32
Speedfoot   
To byl příklad. Nevím, nemám zkušenosti, nikdy jsem to nepotřeboval. Vždycky se to dá zvládnout zadarmo, když najdeš tu pravou. Je spousta holek co potřebujou pomazlit.
 

Ako vnimate simulaciu   30. 9. 2015 / 11:11
FSPilot   
Definuj termín "Simulátor" a "Hra" a porovnej, k čemu jsou všechny ty softy blíž.

Hra - je činnost jednoho či více lidí, která nemusí mít konkrétní smysl, ale přitom má za cíl radost či relaxaci.

Simulace - je napodobení nějaké skutečné věci, stavu nebo procesu. Samotný akt simulace něčeho obecně znamená zobrazení některých klíčových vlastností nebo chování vybraných fyzikálních, nebo abstraktních systémů.

Dle mého subjektivního názoru jsou všechny ty softy, o kterých je tu řeč (X-Plane, všechny řady FS, P3D i další) simulátory. A to protože se snaží replikovat situace a procesy z reálného života, zatímco jiné "hry" je jen používají k vytvoření fiktivního prostředí ve kterém se dá "zabavit" nějakou (z pravidla iracionální) činností.

Od her je odlišuje to, že nejde primárně o zábavu ve formě "sednu a budu si hrát", ale "musím vstřebat nějaké znalosti a pochopit určité procesy, abych s tím uměl zacházet a uměl s tím nějak pracovat". Další pak jsou hlavní úkoly těch sw - vývojáři P3D to jasně říkají - grafická platforma mající za úkol zobrazovat prostředí pro výcvik/trénink (zobrazení prostředí/prístrojů) a nebo X-Plane - ultrarealistická letová simulace (chování letadla).

Takže osobně se tedy nebojím termíny Simulátory použít. Každý má za primární cíl něco jiného a tak by se k tomu i mělo přistupovat.

Letu zdar
 

Ako vnimate simulaciu   30. 9. 2015 / 12:16
JirkaK
Ale certifikovaný simulátor doma nemáš... Počítám že ani nemáš software, který by byl určený k simulaci, ale že máš sw určený k zábavě - přečti si licence...
 

Ako vnimate simulaciu   30. 9. 2015 / 12:17
Pan Letadlo   
Podle mě zas lidi co musí jít na internet a vysvětlovat furt dokola rozdíl mezi simem a hrou (v souvislosti k fsx a podobným), trpí možná nějakým komplexem povýšenosti... a to nemyslím osobně proti tobě. Nebo jsou jen strašně zmatení...

Mě totiž připadá, že pokud mají potřebu to takhle rozlišovat, tak si nějakým způsobem myslí, že jsou nějak lepší než ti, co hrajou tamty hry. Mají potřebu se od toho distancovat a zařadit se do jiné škatulky. Pojem hra je pro ně urážka. Oni přece hrajou sim! Oni jsou lepší než nějací hlupáci co hrajou ty hloupé a jednoduché hry o ničem, kdy člověk jenom střílí do nikam nebo kliká na postavičky. Oni se učí! Hra a simulace jsou dva pojmy, které se nutně vylučují!

Pravda je ovšem taková, že sedí před počítačem v teplákách a čučí do monitoru na hýbající se obrázky jen za účelem zábavy. V tu chvíli se podle mě vůbec neliší od člověka, co tam hraje CS, nějakou strategii nebo solitaire. Navíc i hry, které se za simulaci nedají označit, jsou často dost komplexní a vyžadujou spoustu hodin učení a jistou dávku šikovnosti, předvídání, rozhodování apod. A nakonec ono to ani tak není o složitosti nebo strmosti výukové křivky. Šachy jsou neuvěřitelně jednoduchá hra kterou člověk pochopí za 10 minut. Nikdo ale neodsuzuje šachisty proto, že hrajou jednoduchou hovadinu, bo monopoly mají mnohem složitější pravidla.

A zajímavé je, že už nikdo neřeší, že si v menu můžu nastavit realitu na minimum, ovládat to klávesnicí, nic se neučit a lítat jako magor. V tu chvíli je to už hra? Jen tak si poletuju bezmyšlenkovitě pro zábavu. Ale když k tomu dám joystick a začnu se biflovat checklisty, tak už to není hra, je to sim. Takže rozlišení mezi simem a hrou je dáno pouze přístupem uživatele? V tom případě to asi nelze generalizovat a škatulkovat.

Jinak ty termíny jsou jasně definovány, stačí to napsat do googlu, netřeba znovu vynalézat kolo. Letecká simulace je dlouhé roky zavedený žánr počítačových her stejně jako třeba závodní simulace a další haldy jiných. A to tvoje rozdělení na začátku... já ti nevím čoveče, já mám radost a relaxuju i u té letecké simulace.
Až budeš sedět před nějakým certifikovaným softwarem s instruktorem za prdelí a každá tvoje akce bude mít reálný dopad na tvůj život (třeba na získání piloťáku), sedíš v simu. Doma v teplíčku u něčeho co sis koupil na dvd v obchodě, kdy si můžeš říct, že na to prdíš a sedneš na pojížděčku nebo uděláš přemet s bulíkem a hraješ to jen z vlastního zájmu - hra.

Je poledne, proč tu píšu takové romány o ničem, už jsem jak ten druhý Jura.
 

Ako vnimate simulaciu   30. 9. 2015 / 12:30
JirkaK
Smekám, tvé vyjadřovací schopnosti násobně přesahují ty mé, krásně, jasně sečteno, podtrženo!
 

Ako vnimate simulaciu   30. 9. 2015 / 12:33
Speedfoot   
Přesně tak.
 

Ako vnimate simulaciu   30. 9. 2015 / 12:34
Tragédie v JRD
Zas bych to tak nedramatizoval... Cely je to o tom, ze fska (prepar, xplane a další) se daji jak hrát, tak využívat jako sim... Je to kapku o filozofii... Kdyz v tom budu narazet do wtc, budu to hrát. Kdyz v tom poletim na ivao se zapojením řídicího, je to simulace.

bez ohledu na to, jestli to Jiřík ma v licenci nebo ne.
 

Ako vnimate simulaciu   30. 9. 2015 / 12:52
JirkaK
Myslím že zde bylo napsáno jak to je, žádnou dramatizaci jsem v tom neviděl. bez nějaké dramatizace.

Ve finále i "hloupou" střílečku používá armáda k výcviku, proč k případnému učení na piloťák nepoužít počítačovou hru a až dojde na ten ty započítávané hodiny do výcviku tak přesedneš do certifikovaného simulátoru, který třeba někde v tom aeroklubu použijí i jako hru pro nezasvěceného návštěvníka/rodinného příslušníka který třeba čeká na to než si jejich příbuzní dolítají v letadle.
 

Ako vnimate simulaciu   30. 9. 2015 / 14:53
Fabo™   
Ano, a pokud si v ArmA naklikas les za barakem, a das se dokupy s partou airsoftaku a budete v MP trenovat sehranost, taky to prestava byt hrou a zacina byt simem, a je zcela jedno zda klikas na ikonu s napisem ArmA nebo s napisem VBS2...
 

Ako vnimate simulaciu   30. 9. 2015 / 15:47
JirkaK
Možná té náplni říkáš simulace, v každém případě pořád sedíš u počítačové hry, stejně tak sedíš u počítačové hry když ítáš na domácím - necertifikovaném - simu.
 

Ako vnimate simulaciu   30. 9. 2015 / 13:04
FSPilot   
Hele, já jen reagoval na vyjádření "...bych se držel spíš termínu hra než simulátor.".

jinak souhlas, použitelné to je jak jako hra, tak jako simulátor (je to o přístupu k věci - já se tím třeba včil živím).
 

Ako vnimate simulaciu   30. 9. 2015 / 13:25
Pan Letadlo   
Já jsem to jenom musel někde ventilovat zrovna se mi to pod tebe hodilo napsat Nevěřil bys kolik jsem za ty roky na internetu viděl lidí kteří byli absolutně rozčílení když je někdo "urazil" slovem hra a začli vysvětlovat jak jsou hry pro děcka a oni přece simulujou! Nakonec i tady se sem tam někdo vzteká že je FSka sim a ne hra. I přes to, že se ty dva pojmy nevylučujou a jak jsem psal - sedím v teplákách u počítače: hraju hru. Je jedno co v ní dělám (i to ivao s řídícím a hrkem s logem čsa) a jak moc úsilí do toho vkládám. Furt hraju hru pro zábavu. Licence, certifikace, použití pro výcvik... to je něco jinéh, já komentoval pouze domácí lítání. Zajímavé že jsem tuhle formu elitismu neviděl třeba u autíčkářů... ale kdoví.
 

Ako vnimate simulaciu   30. 9. 2015 / 14:11
Pips   
Poslední dobou se to tu už moc nehrotí. Ale jak psal Tragéd, byly doby, kdy vyřčení jakékoliv souvislosti mezi hrou a flight simulátorem byl sport pro sebevrahy Dotyčný byl ihned upražen jak kolumbijská káva a bylo okamžitě jasné, kdo myslí simulátoření vážně a nemuseli jsme ani probírat jeho hardware
 

Ako vnimate simulaciu   29. 9. 2015 / 15:28
Flyingfox   
Neřeším, já se vyblbnu i s YSflight2000
We fly for fun a to platí pro všechny, ať už sedíme u počítače, v kokpitu, nebo visíme pod vrchlíkem.
Spoustu věcí si můžeme vyzkoušet, třeba vliv teploty vzduchu na stoupavost letadla. Jediné co mi v FS2004 chybí je vývrtka.
 

Ako vnimate simulaciu   30. 9. 2015 / 11:53
MzM   
No, kdysi jsem se hrozně divil, že když se pohne směrovkou, tak to v podstatě nemění směr. Teda aspoň ve Fly! se to tak chovalo. FS9 v podstatě taky. Tak jsem si o tom něco přečetl.

Pak FS9 a mnoho letadel a Genius F-2000 a pedály z volantu. Pak mi přestala stačit klávesnice, takže jsem si vyrobil čudlíky a točítka, pořídil kapku lepší joy, časem i pedály (s brzdami). S mými čudlíky šlo ovládat prakticky každý stroj bez klávesnice (no, nepočítám komunikaci s věží).

Tu-154 - úžasné, Vickers Viscount - bomba. DC-3 a ovládání na zemi, prda - tam už byly vhodné pedály s brzdama, L-410 - oblíbenec, atd atd.

Chtěl jsem lítat (rozumně nastartovat, najet na dráhu, rozumně odstartovat, letět, tak nějak aspoň trochu správně se přiblížit a přistát) se vším. Přečíst si, kdy se letadlo dokáže odlepit, kdy už padá, lítat tak, aby se to ve vzduchu nerozsypalo atd, atd. Však to mnozí znáte.

Docela mě bavilo se navigovat podle majáků. Online mě to vyloženě odradilo, ale asi hlavně proto, že mě ty bezpečnosti a naprosto správné hladiny a lítat, když můžu ne když chci moc nebavilo.

S prázdným A380 jsem přistál na LKCM (v reále asi těžko).

Začaly mě zajímat vrtulníky. Vůbec mi nevadilo ovládat vrtulníkový kolektiv plynovými pákami k F-15.

FSX - zklamání, co se týká vrtulníků - nepoužitelné.

X-plane9 - vrtulníky, co dodat.

Pak jsem zjistil, že dělat udělátka na ovládání mě baví víc jak lítat. Teď jsem sim na PC nepustil ani nepamatuju.

Ale lítám dál. Našel jsem RC. A tady byla další vlna potřebných informací, proč to nedělá to, co na simu.
Zase je to úplně jiný pocit, více adrenalinu a uspokojení, když je stejný počet přistání jako startů.
K simulaci většího vrtulníku používám menší vrtulník. Ten snáší pády do trávy bez poškození (většinou).
Kamerou na kopteře simuluju pohled pilota.

Pořizovací náklady na RC jsou menší jak na lepší PC, FPS a rozlišení se blíží k nekonečnu. To za ty vyšší provozní náklady stojí.

Tedy zatím jen stroje s rotačními křídly. Jestli něco s pevným, tak mám vyhlídnutý nějaký 1,5m DLG větroň. (DLG - Discus Launch Glider - jako, že to chňapnete za křídlo a mrsknete s tím do vzduchu) Byl jsem párkrát lítat se svými rotačními křídly a maník ho tam proháněl, naprosto mě to uchvátilo.

Tož tak vnímám simulaci, jestli je to ještě simulace. Pořád je to prima hraní.
 

Ako vnimate simulaciu   30. 9. 2015 / 12:22
JirkaK
Tak malé RC modely levné asi jsou, pokud bys chtěl jet, tak už jen motor stojí co nabušený počítač... a že ty modelové jety tak parádně zní...

a není nad to sledovat majitele takového letadla, když udělal chybu při kočírování, kterou ještě divák ani nepostřehl, ale majitel už se proklíná a následně ten model za čtvrt ba půl mega zaboří v plné rychlosti do země s autentickým pyrotechnickým efektem
 

Ako vnimate simulaciu   8. 10. 2015 / 08:29
MzM   
Mě se víc líbí věci řídit a když druhé sleduji, tak mám větší radost, když to nerozmlátí...
 

Ako vnimate simulaciu   30. 9. 2015 / 22:53
lulinak
ja proste nevim, dostat se realne do vzduchu je dneska vcelku snadne a nikterak financne narocne, a pokud clovek nema napr. zdravotni handicap, tak proc ztracet cas mackanim virtualnich cudlicku na kompu a rikat hre nejak vzneseneji, trebas simulator....
 

Ako vnimate simulaciu   30. 9. 2015 / 23:04
Oskar
Divím se, co tedy na tomto fóru vůbec pohledáváš?
 

Ako vnimate simulaciu   30. 9. 2015 / 23:35
JirkaK
Tady je to fakt ja do dubu

Opět...

zdravotní problémy, strach, nejistota, zbytečné riziko, finance, čas...

třeba mé oblíbené finance. kolik stojí hodina třeba na baronovi pa-24 nebo kolik stojí pronájem obyčejné C172 která má max pár roků stáří a několik set hodin náletu s glass cockpitem. Když chceš nalítat 20 hodin měsíčně, tak si připravíš 100-200 tisíc měsíčně? Jestli je to levné...
 

Ako vnimate simulaciu   1. 10. 2015 / 21:49
lulinak
kdyz opravdu chci jezdit autem, nepotrebuji MB S600 ale postaci i jeta Felicie....
Dneska sice uz zima, ale krasna hodina a pul ve vzduchu, celkove za 7 litru Naturalu 95 a celkem ca 70 naletenych kilometrech, nalozeno vse do auta za 15 minut, start pak do 15 minut po vylozeni na louce, jestli je to value for money anebo neni necham na laskavem posouzeni jinych.
Ano, stale mam pocit, ze vest sofistikovanou odbornou debatu zda je lepsi tahle nafukovaci pana anebo tamhleta, kdyz je mozne a vcelku jednoduche si privest domu holku opravdovou, mi prijde zvlastni...
Muj cil je alespon jednoho mistniho "mackace cudliku" dostat realne do vzduchu, kdyz to letani tak strasne moc miluje ....ale neleta, az se jeden jedinej najde dejte vedet, udela mi to opravdovou radost...
Mate-li pocit ze vas tento nazor zcela poburuje dejte mi ban a hotovo, ale alespon jsem to zkusil...
 

Ako vnimate simulaciu   2. 10. 2015 / 00:56
Oskar
I mnozí , kteří se prezentují na tomto fóru létají skutečně jako piloti, nebo je občas kamarádi svezou a někdy jim i na pár minut svěří "kolík" aby zažili skutečný pocit z ovládání letounu, ale hlavně tady nedělají "ramena" .
 

Ako vnimate simulaciu   2. 10. 2015 / 09:01
Flyingfox   
Ten můj simulátor je super hra.
 

Ako vnimate simulaciu   2. 10. 2015 / 09:11
MiG-21MFN
nemáš pravdu. nebo minimálně s tebou nesouhlasím taky mám rád lítání, ale na paraglide mě nikdo nedostane ani za nic. někdo si to létání užije na paraglidu, někdo v cessně a někdo si ho užije, když sedí v boeingu a mačká tlačítka. je to o tom, co od toho létání očekáváš. někdo se rád kochá krajinou, někdo má radši rychlost a někdo zase něco jinýho. to je stejně jak ten příklad s felinou a S600. já prostě chci radši M600, na okruhu si s tím užiju spoustu zábavy a mimochodem ta bezpečnost je taky někde jinde...
 

Ako vnimate simulaciu   2. 10. 2015 / 09:56
Flyingfox   
To lulinak,
mám jednoho kolegu, co furt hledá reálnou simulaci. Zatím má DCS s Oculusem. Chtěl by si v reálu zkusit i přistání, tak mu to můžeš půjčit. Předpokládám, že většina z nás tady, nehodlá nic měnit.
A jinak taky nechápu, co na tomto fóru děláš, jmenuje se to tu FLIGHTSIM!
 

Ako vnimate simulaciu   2. 10. 2015 / 10:45
Fabo™   
Kolega cudlikac ti velice rychle vysvetli, ze Felicie je fajn kdyz nemas penize, ale jezdeni autem neni levna zalezitost, a kdybys to myslel vazne, tak si toho mercedesa proste koupis...
 

Ako vnimate simulaciu   3. 10. 2015 / 22:23
Venturi   
To prirovnanie - nafukovacia panna vs realna zena je inak celkom trefne. Ano, niekto si moze najst dovody preco radsej nie sex so zenou: moze mat strach, hanbit sa alebo dostat nejaku chorobu, plus je to predsa lacnejsie! Ale kazdy kto si dopraje normalny skutocny sex vie, ze to je real deal, a vsetky napodobeniny sa mozu ist schovat. Ale ked akurat skutocny sex nie je mozny, aj "simulacia" je fajn...
 

Ako vnimate simulaciu   4. 10. 2015 / 09:32
leonell
Tak to čtu a nějak se pořád nemohu dopátrat co je cílem diskuze

Zda je (doplňte svůj software) simulátorem nebo hrou přece záleží na tom, jak jej používám, no ni?

Minimálně ti, co jsou zde léta, vědí, že XPL, FSX, FS2004 nedokáže přinést vjem, který zajistí reálný pocit během letu. Kuma to tuším kdysi nazval "prdelním čidlem". Paradoxně se to projevuje více na malých aeroklubových letadlech než na velkých airlinerech.

Přesto zklamu ty, co to hodlají nazývat "hrou". Věřím, že stále většina přítomných zde to používá jako simulátor. Dá se na tom dobře připravit na IFR, frazeo (s IVAO/VATSIM) , jednotlivými letadly (pokud mají rozumný model), postupy, orientačně se seznámit s terénem před letem, plánování letu,.... Připomenu také onen pokus tuším České televize posadit místního kolegu do B737 a nechat přistát na skutečném simulátoru (nováčkům - ano, přistál). A že i ta "hra" má svůj podíl na tom, že několik místních členů dnes pilotuje dopravní letadla, to už uvedu jenom jako třešničku na dortu.
Prostě pokud to používám podle (víceméně) reálných pravidel, je to simulátor. A certifikace v tom nehraje žádnou roli.

Tento server v nedávných dobách navíc byl i jakýmsi sociálním médiem, spojujícím letecké nadšence napříč obou republik. Od pilotů na airlinerech po plachtaře aeroklubáky. Nebo prostě nadšence co mají rádi letadla a z různých důvodů (osobních, zdravotních, finančních, rodinných) nejsou skutečnými piloty.

Mít k používání té simulace dvacet spřažených počítačů s desítkami procesorů jistě neublíží - ale že by to bylo klíčem k úspěchu (zážitku) si nemyslím.

Toliko můj názor.
 

Ako vnimate simulaciu   4. 10. 2015 / 10:18
JirkaK
"Minimálně ti, co jsou zde léta, vědí, že XPL, FSX, FS2004 nedokáže přinést vjem"

Ještě že používám P3D ) To bude asi tím že za ním stojí výrobce letadel.
 

Ako vnimate simulaciu   4. 10. 2015 / 15:43
Priskac   
...hmm, to je argument jako kdyby Colin McRae byla nejlepsi automobilova simulace jenom proto ze se jmenuje podle nejakeho zavodnika...
 

Ako vnimate simulaciu   4. 10. 2015 / 23:39
polda66cz   
Ta dodnes nepřekonaná rally Peťo je asi RBR "Richard Burns Rally". To ostatní už nekomentuji.
I po tak dlouhé době tady nebudu zdržovat. Pokud bys chtěl vypomoct s LKMT i když rozlišení nebude ve 4K, budeš vítán.

polda66cz
 

Ako vnimate simulaciu   5. 10. 2015 / 02:07
JirkaK
Předně příspěvek byl primárně myšlený tak že jsou zde ještě stále neznalí lidé a o P3D nic nevědí, přitom patří mezi nejrozšířenější simulátory.

Za druhé nevím jak zmíněná hra, zda třeba zmíněný na ní nějak spolupracoval a kdo dalši a jak ji mohli ovlivnit.


Kdyby firma s více než 100 tisíci zaměstnanci, jeden z největších vojenských dodavatelů na světě, výrobce několika letadel, firma pracují pro NASA na vývoji kosmického programu... taková firma asi svým SW vývojářům nedá žádné informace o tom jak vytvořit leteckou simulaci. Nebo snad jako simulátor svých letadel nepoužije konkurence.
 

Ako vnimate simulaciu   5. 10. 2015 / 07:51
leonell
To víš, že o P3D nic nevím, teď jsi na to kápnul.
Koukni třeba sem:
http://www.flightsim.cz/mobile/forum_prispevek.php?id=478885
Kdyby sis toho náhodou nevšiml, tak je to z doby, kdy ty jsi ještě plevelil někde jinde.
 

Ako vnimate simulaciu   5. 10. 2015 / 08:22
beloch
snůška pavlačových drbů
 

Ako vnimate simulaciu   5. 10. 2015 / 12:13
JirkaK
o to víc bych čekal že jej do výčtu uvedeš. Čím dál více si nachází uživatele z řad hráčů, kteří už jsou flustrovaní FSX a X-Plane pro ně logicky není alternativou, když si s sebou nevezmou stovky ba i tisíce dolarů v addonech.
 

Ako vnimate simulaciu   5. 10. 2015 / 14:39
leonell
Uvést jsem jej samozřejmě mohl, prostě a jednoduše jsem na něj zapomněl.
Žádný naschvál v tom nebyl.
 

Ako vnimate simulaciu   5. 10. 2015 / 14:44
JirkaK
Táž jsem jej doplnil, což se někomu jinému zjevně nezdálo.
 

Ako vnimate simulaciu   5. 10. 2015 / 08:20
Priskac   
...hmm, musim se pousmat nad tvoji odpovedi

V prvni rade vyvojovy, vizualizacni a simulacni software do simulatoru "pro velike kluky" podle me neznas, protoze tyhle veci zna tady mozna tak max. 5% lidi kteri nekdy v zivote prisli do styku s realnymi certifikovanymi trenazeri. (mluvim tady o Multigene, ted je to Presagis a podobne).

Dalsi vec je ta, ze pokud Lockheed Martin vyuziva nekde P3D (co pises ty) tak vyuziva jenom graficku cast toho co mas doma ty. Zvysek (hlavne matematickej model) je uplne novej, na danej typ a tohle si jenom tak nestahnes (to je to nejcennejsi na cele simulaci, ne vizualizaci kterou muzes mit od n dalsich vyrobcu).

Co se tyce konkurence, ano, pouzivaji se nastroje, SW i HW od konkurence. Duvod? Je to levnejsi. Je levnejsi si koupit neco co funguje na miru, nez investovat do nejasneho vyvoje. Proc mam jit neprobadanou cestou, na ktere si muzu vylamat zuby, kdyz muzu jit jednodussi cestou a dostanu vsechno, vcetne servisu? V realnem svete to takhle funguje, jak se rika, prachy jsou az na prvnim miste. Takze musis brat nejake ty PR kecy trocha s rezervou.

Ale pokud Te uklidni odpoved ze litas doma na profi simulatoru, tak ano, litas na profi simulatoru ktery pouzivaji i v NASA...




Jen pro odlehceni, pouziti P3D jako simulatoru:

http://www.lockheedmartin.com/us/news/press-releases/2013/april/ontario-air-cadets-take-flight-in-lockheed-martins-prepar3d.html

parta skolaku v uniformach s joysticky u monitoru...
 

Ako vnimate simulaciu   5. 10. 2015 / 09:33
MzM   
Když chceš po ostatních, aby nevytrhávali tvé věty z kontextu, tak bys mohl jít příkladem a nedělat to taky.

Vjemem bylo myšleno to, co působí na to zmíněné "prdelní čidlo". Nebo P3D má na sebe napojitelnou periferii, která to prdelní čidlo ovlivňuje? Jestli jo, zahazuju všechno, co jsem dosud měl a pořizuji si P3D s periferií na prdelní čidlo.

Zkus své příspěvky zjednodušovat na jednu myšlenku. Byť kousky tvých příspěvků hlavu a patu mají, jako celek působí chaoticky až nepravděpodobně a onu hlavu a patu ztrácí. Pak lidé nedosahující tvých intelektuálních kvalit (jako třeba já) nedokáží tak komplexní příspěvky sledovat natož na ně nějak smysluplně odpovědět a mohou vznikat nerozorumění, které se pak překlápí v nevraživost a útočení, což je škoda. Chcem se tady něco dozvědět o hře/simulaci/lítání a ne kdo je debil a kdo ne.

 

Ako vnimate simulaciu   5. 10. 2015 / 12:17
JirkaK
Myslím že zde to bylo víc než jasné... FSX FS2004 a XPL něco neumějí. Jelikož sám autor vedle uvádí že P3D zná moc dobře, tak pak zjevně P3D toto umí, když ho ve svém výčtu nejmenoval
 

Ako vnimate simulaciu   5. 10. 2015 / 13:45
xWing   
Vidim, ze z kontextu vytrhavas aj nadalej, tak OK.
A nemohlo to byt tak, ze P3D nestoji ani za fajku dymu ?


 

Ako vnimate simulaciu   5. 10. 2015 / 14:42
JirkaK
Což mohou říct jen neznalci
 

Ako vnimate simulaciu   5. 10. 2015 / 18:36
xWing   
Taki neznalci presne ako TY.
Si precitaj na co si vobec reagoval na leonella.
Si to vytrhol z kontextu, ako keby ten Tvoj trapny P3D to prdelne cidlo mal.

 

Ako vnimate simulaciu   5. 10. 2015 / 14:50
leonell
Ale ne, zapomněl jsem na něj. Ale pořád si myslím, že to prostě je v přístupu k simulaci a ne v tom či onom simulátoru. Samozřejmě, v XPL se vrtulník chová reálněji než ve FSX, ale pokud k tomu přistupuji "herně", tak mi to stejně může být jedno. Nic, končím ze své strany diskuzi, nemám na to čas
 

Ako vnimate simulaciu   5. 10. 2015 / 18:44
jožo
Ako vnímam simuláciu tu odpovedať nebudem (podľa mňa je to otázka "o ničom") ale ako vnímam tento nezmyselný strom tak to už je pomaly na infarkt... a nie je to prvý taký. nemá to žiadnu výpovednú hodnotu ani zmysel a má to celkom očakávaný priebeh.
 

Ako vnimate simulaciu   5. 10. 2015 / 20:14
Cesmina
Nemohl už by konečně někdo dát JirkoviK ban za , jak se to říká při rozvodu celkový odpor ???
 

Ako vnimate simulaciu   5. 10. 2015 / 20:20
Fabo™   
Rozdílnost povah, názorů a životních cílů.

 

Ako vnimate simulaciu   5. 10. 2015 / 20:34
xWing   
Je to Narcis, ktory musi mat vzdy posledne slovo a ohana su tu argumentami, ktore viacmenej nemaju ziadny zmysel.
 

Ako vnimate simulaciu   5. 10. 2015 / 21:13
Aldaran
Zapuzuji Tě, zapuzuji Tě, zapuzuji Tě

(třeba to zabere)
 

Ako vnimate simulaciu   5. 10. 2015 / 21:25
Tragédie v JRD
JirkaK se postavil vedle velikánů jako Macha, Wizards a StepanS... Nikdo jiný tak jednotný odpor ze strany ostatních asi za tech čtrnáct let nevyvolával
 

Ako vnimate simulaciu   5. 10. 2015 / 21:47
FSPilot   
Sakra, nesnažil jsem se dost...
 

Ako vnimate simulaciu   5. 10. 2015 / 22:07
JirkaK
"tak jednotný odpor ze strany ostatních"


typicky se v diskuzích ozývá jen ten kdo je nespokojený, tudíž těch ostatních, vzhledem k počtu registrovaných asi tolik nebude... řekl bych jen pár jedinců, kteří budou brblat vždycky
 

Ako vnimate simulaciu   5. 10. 2015 / 22:29
Karci
Nemyslím si, že máš tak úplne pravdu. Podľa mňa je tu ďaleko viac ľudí, ktorí s tebou nesúhlasia. Len sa riadia tým čo radil Kuma a to je nevšímať si ťa. Ja sám som jeden z nich. A áno mám X-Plane a nemám najlepší HW a vôbec mi to nevadí
 

Ako vnimate simulaciu   6. 10. 2015 / 00:43
JirkaK
Tak to je fajn že jsi spokojený
 

Ako vnimate simulaciu   6. 10. 2015 / 06:54
milo   
...no, a ja som si splnil svoj sen a kupil som si AMIGU 500+
To je co? ...foto prikladam.
A je to super.
PS: poobede vozim turistov na chrbte.
Uzij si P3D, trubkos, ti vecer napisem moje pocity...ak budem mat dobru naladu....
....tu sa hovori ze "cabron".
m.
36385 B / 733 x 550 / IMG_20151006_042843.jpg
 

Ako vnimate simulaciu   6. 10. 2015 / 11:32
JirkaK
Gratuluji. Do roku 99 než se má amiga poroučela do křemíkového nebe jsem byl amigista, pořízení PC pak bylo násobně levnější, takže jsem AmigaOS opustil.

Asi před 8 lety jsem si z nostalgie koupil A1200, kickstart 3.1 (původně měla 3.0) s MC68060@50MHz (a prošla tím ještě MC68040@33MHz), 32MB RAM, jako HDD tam byla 4GB CompactFlash karta v adaptéru na IDE nechal jsem si udělat USB na myš, ale ne nevkusnou redukci do Mouse portu, ale interní, takže v zadní straně skutečně koukalo USB, k tomu PCMCIA síťovku...

Z pragmatického hlediska je pro mne ale snazší to pouštět přes simulátor v PC, takže při posledním stěhování se poroučela pryč asi za 12 tisíc. Fotky bohužel nemám v cloudu, takže teď nemůžu připojit, večer něco na externím disku vyštrachám.
 

Ako vnimate simulaciu   6. 10. 2015 / 11:41
xWing   
Simulator Amigy ...hm, asi si chcel napisat Emulator.
 

Ako vnimate simulaciu   7. 10. 2015 / 04:27
JirkaK
První a druhý obrázek z doby kdy jsem měl jen A1200+polskou paměťovku s FPU
Dalši CF jako harddisk, pak MC68040 (šla přestavět na 060 a ten co ji ode mě kupoval to taky udělal)
No a pak ta 060.. nakonec samotná amča už s logem Amiga ne Commodore. Když pominu klávesnici tak minimální zažloutnutí což je typická vada. Bohužel více zajímavých fotek - třeba to USB se mi nedochovaly.
33727 B / 700 x 421 / PICT3738.jpg
41624 B / 700 x 326 / PICT3722.jpg
61835 B / 733 x 550 / PICT3693.JPG
37505 B / 733 x 550 / PICT3713.JPG
44654 B / 750 x 483 / 060.jpg
24255 B / 600 x 270 / a1200.jpg
 

Ako vnimate simulaciu   8. 10. 2015 / 05:24
milo   
....no pekne obrazky, to hej...
Ja som si to kupil len z nostalgie(na ebay za 75GBP)...v 89.-90.r. to bolo pre mna nemozne a pri mojom ATARI 800XE ta AMIGA500 bola neskutocna...
Viac menej, nechcem riesit ziadne "moderny" do tohoto kuska, nech ostane ako je. Retro, nech ostane vo svojom retre. Ako ho vo fabrike stvorili. Aj original krabica mi dosla.
Som ale prekvapeny, aka podpora pre to este je...asi nie som jedine "vecne dieta".
Este poriesim ako dostat .adf do AMIGY a dva-tri krat do roka si zaspominam.
Kazdopadne, je to nadcasovy stroj, a je mi luto, ze som to nemal v tom pravom case...alebo, ze vyvoj nepokracoval. Malo to velku potenciu.
Ako sa hovori, radsej neskor, ako nikdy....tak mam splneny sen o 25 rokov neskor.
PS: emulator je fajn, to ma vlastne inspirovalo....ale to nie je "original", asi vies o com hovorim.
A ta moja Amiga nie je ani velmi zazltnuta, az ma to prekvapuje.
milo.
 

Ako vnimate simulaciu   8. 10. 2015 / 06:26
xWing   
Ja som A1200 predal tusim v roku 1997 lebo som presial na PC.
A dnes som velmi vdacny za kvalitny emulator a mam v podstate este viac hier ako v tom '97
Inac na Amige som robil aj hudbu (zname ako .MOD subory) a dodones sa mi ich zachovalo niekolko desiatok. Jooj, to boli casy
 

Ako vnimate simulaciu   8. 10. 2015 / 07:22
JirkaK
Octamed for the win
 

Ako vnimate simulaciu   8. 10. 2015 / 08:11
xWing   
EE, Protracker.
 

Ako vnimate simulaciu   8. 10. 2015 / 07:21
JirkaK
JJ, nadčasové a své době výkonnější než PC, byť za jakou cenu. Osobně na tu nostalgii tolik nedávám, takže ten fyzický konktakt pro mne není důležitý, ale chápu že to je pro někoho půlka zážitku.

Image disket tam dostaneš, ale zřejmě budeš muset překonat to že bys zůstal u holé A500. Chce to HDD, systém a aspoň 2-4MB FAST. Pak nebude problém nastartovat AmigaOS a normálně naloadit, Bude to chtit WHDLoad a 20€ za registraci, za tu cenu to stojí. Měl jsem to na té A1200
 

Ako vnimate simulaciu   8. 10. 2015 / 08:14
xWing   
WHDLoad mas zdrama, ale pri spustani aplikacii Ti to len napise, ze ked nechces tento text, tak sa zaregistruj.
 

Ako vnimate simulaciu   8. 10. 2015 / 12:21
milo   
Co som nasiel na nete, tak .adf dostanes do AMIGY aj cez seriovy kabel a AMIGA Explorer
http://www.amigaforever.com/ae/
asi takto:
http://darioportfolio.com/tutorial/amiga_adf.html

Dokonca som nasiel aj nieco take na ebay
http://www.ebay.es/itm/Transfer-Kit-Amiga-ADF-Amiga-500-1000-600-1200-2000-3000-4000-/200804630881?hash=item2ec0e38161

...AMIGA transfer kit, uz to aj mam, len mi chyba floppy drive pre PC, co by cital DD diskety....
Ten moj USB floppy drive o DD disketach asi nepocul....kazdopadne je to pre mna nove, tak poskusam.
m.
 

Ako vnimate simulaciu   8. 10. 2015 / 13:03
JirkaK
Snad by neměl být problém s PC 3,5" disketovkou co čte DD, dříve jsem je k amize používal jako druho disketovku, problém ale byl že si na amize používal HD diskety ale základní amiga mechanika to neuměla rozlišit (daly se dokoupit mechaniky co to poznaly). když si pak do amči chtěl dát PC disketovku, musel si ji natvrdo přepnout do DD režimu pokud si používal HD diskety.

Další problém byl že PC floppy nedetekuje, resp nehlásí vložení diskety a to je ten největší problém když se to dalo do amigy, pro OS to ještě nebyl problém, tam si to jednoduchým příkazem systému řekl, ale u non dos her to bylo nepoužitelné bez dalšího HW zásahu do mechaniky - mechanismus na spínání a něco co dá na správný pin konektoru signál

Bez HW zásahu nešlo PC floppy použít v amize jako HD floppy... PC, pokud se dobře pamatuji pro HD diskety používá pořád 300 otáček za minutu ale zhustí/zrychlí zápis/čtení dat, Amiga oproti tomu zachovávala rychlost čtení ale zredukovala otáčky na 150 za minutu. Nebo to je přesně naopak?


Proč v PC amiga disketu nejde číst má jednoduchý důvod. DD 3.5 disketa na PC má kapacitu 720kB, na amize 880kB. Dosáhlo se toho přidáním stop. Dokonce si mohl tu disketu formátovat i na vyšší kapacitu než 880kB, ale tam už byl problém že hrozilo že některé mechaniky (typicky ty přestavěné z PC nebo obecně neoriginální) to nemusely dokázat přečíst, protože hlavičky už se musely hýbat do míst, na které to nebylo stavěné. V PC ovladače disketové mechaniky pro takový formát disket nejsou připravené.

Osobně jsem nejraději mezi PC a Amigou přesouval data pomocí CompactFlash karty co se zapojila do PCMCIA slotu (ano je potřeba A1200 nebo A600) a malý obslužný prográmek do AmigaOS, fungují v tom 16 bitové adaptéry.


 

Ako vnimate simulaciu   6. 10. 2015 / 22:54
Tragédie v JRD
Tak oprava... JIRKAK tyto velikány již překonal. Protože ani v případě těchto exotu si nepamatuju, ze by někdo do titulu příspěvku psal, aby dotyčný tento strom ignoroval...

JirkaK ma tuto cest již po druhé...
 

Ako vnimate simulaciu   6. 10. 2015 / 23:00
Pan Letadlo   
Na jednu stranu se budem plácat po ramenou, jak toho brouka pytlíka, který nám tak strašně moc vadí, budem ignorovat.

Na druhou stranu budem psát do každého stromu/příspěvku/screenshotu "pytlíku nereaguj!" aby jsme ho tím víc ještě vyprovokovali a mohli jsme se hádat dál....a pak se zase plácat.


Osobně mě víc bavili hádky FSX vs Xplane, to jste se nechovali jako malé děcka, ale jenom jako debylové. Ale třeba tomu jenom nerozumím.
 

Ako vnimate simulaciu   7. 10. 2015 / 00:15
JirkaK
Tak kde s tím XP začnem...

já byl teď překvapený s Avatarem v novém P3D... připojíš Xbox ovladač do USB, nikde nic netřeba nastavit a hle.. levá páčka, chodí to... pravá páčka... hýbe to kamerou.. A tlačítko.. běhá to, X, skáče to, B, sehne se to... Tedy tak, jak to funguje běžně na Xboxu i PC hrách. Už jen chybí flinta a můžem zapařit CS kdekoli na světě
 

Ako vnimate simulaciu   7. 10. 2015 / 07:05
xWing   
Ale ja chcem mat pravu packu na riadenie a lavu na kameru.
Ale to Ty by si uz nezvladol, lebo si len clen stada, ktory robi len to, co mu iny nastavia a netusi, ze sa to da aj inak. Gratulujem.
Ostatni maju slobodu a ihned na zaciatku si mozeme nastavit co kde chceme mat.

 

Ako vnimate simulaciu   7. 10. 2015 / 12:39
JirkaK
Pokud chceš udělat změnu, tak si to změníš, jelikož si stádo vystačí s tím jak byl ovladač navržen, nepotřebuje do toho šahat a připojený ovladač funguje jak bylo zamýšleno při jeho výrobě. Ti co to chtějí používat jinak mají svou svobodu pohrát si s nastavením, dokonce ten ovladač vůbec nemusí ovládat avatara.
 

Ako vnimate simulaciu   7. 10. 2015 / 14:59
xWing   
Zatial som nenarazil na hru, kde by mi vyhovavalo nastavenie od vyrobcu a to plati aj o simoch.
Takze je lepsie, ked si to viem na zaciatku nastavit ako ja chcem a ne ako mi to naserviruju.
Takze nechapem, co v tomto prispevku http://www.flightsim.cz/forum_prispevek.php?id=499450&lan=0 furt narazas na nejake XP.
Je to volba vyrobcu, ktory nemoze za Tvoju neschopnost a lenivost si to nastavovat hned na zaciatku.
 

Ako vnimate simulaciu   7. 10. 2015 / 15:44
JirkaK
Že máš specifické požadavky neznamená že to nemůže fungovat. Pochop, že jsou lidi, kteří jsou s tím jak byl ovladač zamýšlen spokojení (proto si ho taky kupují), nemusí udělat zhola nic jiného než připojit k USB portu a v dobrém programu to funguje. Což je pro uživatele komfort.

Člověk kterému to nevyhovuje si to může nastavit jak chce, a nastavení by default ho nijak nelimituje protože stejně první věc co udělá, že vleze do nastavení toho ovladače a uzpůsobí si to obrazu svému - nic nezíská ale nic neztratí.

Pokud to ale v základu neuděláš, ti co to chtějí používat tak jak zamýšlel výrobce budou nuceni jít kdesi do nastavení a vše nadefinovat, ztratí tím jednoduchost používání toho zařízení. To že si to může udělat uživatel sám je sice pravda, ale proč mu to neusnadnit když je to jednoduché.


Ale chápu že jsou exoti, co si koupít třeba Yoke a jeho otáčením do strany ovládají kormidlo, a potlačením brzí, sešlápnutí pedálu pak ovládá výškovku a osa pedálů křidélka... Otázkou je kolik jich je a zda přetlačí tu skupinu, který chce pedálama ovládat směrovku + brzdy a berany má na výšku a směr.
 

Ako vnimate simulaciu   7. 10. 2015 / 16:44
Aldaran
JirkaK: ...berany má na výšku a směr.

sakra... asi jsem exot, protože berany používám mimo jiné ovládání křidélek, tedy ovládání příčného sklonu. Tak jak je to správně? To jako když otočím beranama do strany, musí se sám zapnout autopilot a točit na danou stranu čudlíkem HDG aby se měnil směr?
 

Ako vnimate simulaciu   7. 10. 2015 / 17:04
xWing   
Prednastavenie od vyrobcu nemam rad uz z principu.
Vzdy hrozi, ked si chcem nastavit nejaku klavesu, ze bude kolidovat z inou funkciou.
Preco neni napr. FSX na Xboxe alebo Playstation ?
Kto uz by chcel lietat s gamepadom ?
Ale najdu sa taky exoti, ze ?
 

Ako vnimate simulaciu   7. 10. 2015 / 17:53
JirkaK
jak ti může asociace nějakého ovladače s něčím kolidovat když ho nově zapojíš? Maximálně budeš mít asociovanou klávesu a třeba tlačítko toho gamepadu na stejnou událost... To ničemu nevadí. Pokud tlačítko chceš používat jinak, změníš jeho definici.

Proč FSX není na PSX nebo Xboxu? ptej se Microsoftu, já to nevím, ale připravovaný DTFS má potenciál se na Xbox One dostat. Pro DTG to však není priorita ale tuto možnost rozhodně nevylučují, nicméně jiný jejich SW, který byl doteď PC exkluzivní na konzoli bude. U toho simulátoru bude problém hlavně v enginu. Train či Fishing sim běží na Unreal4 enginu, který má svůj port na konzoli. MS Flight engine na konzoli není.

Pokud dobře vím, tak ke konzoli můžeš připojit leckteré USB zařízení, běžné bývají třeba volanty a minimálně do Xbox One nebude problém dostat joysticky či berany, konec konců to má W10.


Stejně se ale ptej, proč je XP10 na mobilu... Prostě si to své fanoušky najde.
 

Ako vnimate simulaciu   7. 10. 2015 / 18:40
xWing   
Zajtra mam v plane skocit do drogerie.
Co myslis, do umyvacky radsej tabletky alebo gel ?
 

Ako vnimate simulaciu   7. 10. 2015 / 18:49
Speedfoot   
Já bych pro jistotu vkládal oboje. Pokud selžou tablety, gel tě zachrání a naopak.
 

Ako vnimate simulaciu   7. 10. 2015 / 18:50
Pips   
Pro jistotu ještě jelena a solvinu!
 

Ako vnimate simulaciu   7. 10. 2015 / 18:53
Speedfoot   
Jo jo a taky nějaký to ředidlo.
 

Ako vnimate simulaciu   7. 10. 2015 / 18:57
JirkaK
a nezapomenout na krtka, kdyby se to zaneslo...
 

Ako vnimate simulaciu   7. 10. 2015 / 20:08
Kachna   

Sodu pane kolego, zapomněl jste na sodu.
 

Ako vnimate simulaciu   7. 10. 2015 / 20:14
Pips   
Každý chybuje, kolego Debile, děkuji vřele za doplnění!
 

Ako vnimate simulaciu   7. 10. 2015 / 20:20
Kachna   
V pořádku. Vždycky rád pomůžu kolegovi.
 

Ako vnimate simulaciu   8. 10. 2015 / 09:08
MzM   
"...jak ti může asociace nějakého ovladače s něčím kolidovat když ho nově zapojíš?"

asi zase vytrhnu z kontextu:

Pokud si koupíš třeba saitek X52 a saitek pedály, hned pozapojení ti koliduje osa na směrovku. Třeba.
 

Ako vnimate simulaciu   8. 10. 2015 / 10:38
xWing   
Pan JirkaK nerozumie totiz pisanemu textu.
Ja som pisal, ze klavesy mozu kolidovat s mojim nastavenim.
Ale diky Marku, ze si mi potvrdil, ze je to mozne aj u ovladacov.
 

Ako vnimate simulaciu   8. 10. 2015 / 13:05
JirkaK
Ok, takže máš duplicitní ovladač.. chápu že pak problém je, tak v nastavení holt přiřadíš tu jednu osu, zbytek funguje.
 

Ako vnimate simulaciu   7. 10. 2015 / 08:40
Kachna   
Počkej, mě se třeba líbí, co píše a na 1000% s ním souhlasím
 

Ako vnimate simulaciu   8. 10. 2015 / 11:23
Instructor
Primerane k rodinným možnostiam a k ročníku ktorý žijeme, teda 1915 ...

Hardvér:

Procesor: i7

HDD: SSD 500G + 1x HDD veľkosti 1T

RAM: 4 x 4 GB

Grafika: min. GTX 960

Monitor: širokouhlý 29-32"

Yostick: typu Black Widow alebo "berany"


Software: XP/64 s postupným prechodom na Win10

Ako ilustráciu prikladám fotografiu z neštandardného príletu do Bratislavy. Poznamenávam, že letisko Bratislava je doplnené o addon/scenériu Petra Dúbravčíka.

Jedná sa síce o simuláciu letu, ale aby sme dokonale vžili do dojmu, že letíme v lietadle, je potrebné mať dokonalý model lietadla a dokonale zobrazený terén, nad ktorým letíme.

Preferujem 2D-zobrazenie. Momentálne "letíme" v lietadle typu Cessna 182 RG. Fotorealistický panel zo skutočného lietadla zabezpečuje ostré a čitateľné zobrazenie prístrojov. Bohužiaľ plošné zobrazenie nezabezpečí zobrazenie niektorých ovládačov - preto je potrebné ich polohu troška "prispôsobiť".

Niektoré modely lietadiel sú precitlivé na riadenie, preto pre domáce použitie si ich možno primerane a citlivo pritlmiť v sekcii "letové vlastnosti".

68129 B / 750 x 469 / BA_Let nad Bratislavou-5.jpg
 

Gonzo
Czech Virtual Air Rescue Service
L39.CZ
O serveru   |   Zveřejňování souborů ke stažení   |   Kontakt   |   © 1999-2024 FlightSim.CZ