FlightSim.CZ   Reklama  
CVARS - zrychlí vám tep...
> Nejste přihlášen Login
  Dnes je neděle 12. 5. 2024, svátek má Pankrác Translate
ÚVOD
LETADLA
KRAJINY
AI PROVOZ
UTILITY
ČLÁNKY
FÓRUM
 Seznam příspěvků
ODKAZY
SCREENSHOTY
VIDEA
INZERCE
PLÁNOVÁNÍ LETŮ
VYHLEDÁVÁNÍ
O SERVERU
RSSRSS - fórum
RSSRSS - novinky
FacebookFacebook
MobileVerze pro PDA
Tipy pro stavbu PC určeného primárně na letecké simulátory Jeden příspěvek | Celý strom
Tipy pro stavbu PC určeného primárně na letecké simulátory   9. 12. 2015 / 09:22
Zase v opozici a zase blbě   
http://www.sharpwings.ivao.cz/2015/12/tipy-pro-stavbu-pc-urceneho-primarne-na.html

Co si o tom myslíte? Je výběr komponent rozumný? Nebo byste něco změnili?
 

Tipy pro stavbu PC určeného primárně na letecké simulátory   9. 12. 2015 / 11:33
JirkaK
Může a nemusí být.... Prvně bych vůbec nepřemýšlel nad pamětí 16GB jako rozumný základ je jasný. Nejsem si jistý volbou CPU a GPU... i7 už nestojí o tolik více a GPU... záleží na simulátoru. Jelikož autor zná jen FSX, tak GPU dostačuje.


Klíčové ale je zodopvědět pár otázek:

- Jaký simulátor chceš provozovat. Od toho se bude sestava částečně odvíjet.
- Kolik monitorů a s jakým rozlišením
- Chceš aby to rozumně lítalo nebo aby to rozumně lítalo a zároveň vypadalo hezky. Nastavení totiž může zásadně limitovat výkon, někdy limituje CPU, někdy GPU.
- Budeš na tom PC dělat něco dalšího? Pokud ano co.
- V neposlední řadě... rozpočet... Můžeme stavět PC za 30 tisíc ale i za 100 tisíc.


Obecně....

FSX - doporučuji FSX:Steam Edition který opravil největší boty a je méně náchylný na OOM. Taktéž k němu doporučuji DX10 Fixer, který uleví trošku procesoru a přitopí grafice, dodává například stíny v kokpitu.

FSX potřebuje silné CPU se single thread výkonem. Defaultně nepoužívá hyperthreading, takže i5 je v tomto zřejmě dostačující volba. Procesor bude dobré přetaktovat. Jako cíl bych viděl cca 4.5GHz což jde na Skylake dosáhnout i se vzduchovým chlazením. OC není nutný, ale s vyšším nastavením CPU relevantních věcí to nebude stíhat. Pokud nechceš OC, pak doporučuji jednoznačně i7-4790k které pro FSX bude většinu času držet 4.4GHz a bude mít nejlepší single thread výkon.

Grafika pro FSX není tak důležitá. Ta GTX960 pro FullHD je naprosto ideální za tu cenu. Pokud chceš vysoký antialiasing (8xMSAA +8xSGSSAA tak s velkou oblačností přestane stíhat a chce to GTX970)

Tady je video ukazující jak může výkon ovlivnit nastavení autogenu: https://www.youtube.com/watch?v=CujqkHMjz8Y


Prepar3Dv3 - starší verze nedávají smysl...
Vychází z FSX a velká část addonů je plně kompatibilních a za jednu cenu obsahuje verzi FSX i P3D. Oproti FSX ale prošel 5 lety intenzivního vývoje.

Pokud budeš chtít eye candy simulátor, je to lepší volba než FSX, navíc se stejným nastavením jako ve FSX běží P3D lépe. lépe pracuje s více vlákny.. v současné chvíli má však HT výrazný overload ale ještě v prosinci vyjde update na 3.1 a snad to opraví. Za současného stavu jsou pro něj tedy ideální i7-5820k, i7-5930X a osmijádrové 5960X, na těchto CPU jde vypnout HT a 6+ jader zaručí dostatečně rychlé nahrávání textur, které v případě vypnutého HT není na 4 jádrovém CPU takové. Z toho vyplývá že tady bych volil jednoznačně i7. Buď 4790k nebo 6700k.

i když P3D hodně činností z CPU přesunul na GPU, stále je potřeba vysoký single thread výkon. Není to tak markantní jako ve FSX, ale OC procesoru na 4.5+ GHz rozhodně neuškodí. Díky vyšší utilizace jader procesoru už ani 4790k nedrží plný turbo boost, takže tady vidíl jako lepší volbu 6700k.

Jelikož P3D obsahuje extrémní množství volumetrických efektů, stínů, teselaci + některé výpočty provádí grafika, je pro tenhle SIM důležitý její výkon. Jako rozumné minimum se doporučuje GTX970, jako ideál GTX980Ti. U té 980Ti je jedno zda máš FullHD nebo 4k nebo víc monitorů. Rozlišení není takový výkonostní propad, více dělají právě všechny ty efekty, které tak posovají vizuálně P3D daleko nad FSX i když je použitá tatáž scenérka. Pokud chceš provozovat SparseGridSupersampling (bohužel jediná věc která si poradí se shimmeringem), tak i pro FullHD bude ideální volba SLI zapojení dvou GTX980Ti.

Video z P3Dv3 ukazující jeho výkon: https://www.youtube.com/watch?v=0YrlmQPyjGI
Tady je v 5.3k rozlišení: https://www.youtube.com/watch?v=LO7oQUpP5rk



X-Plane 10 - nejmodernější simulátor z pohledu technologie.
Zcela odlišný simulátor, multiplatformní, z čehož bohužel plyne fakt, že nemůže běžet dokonale na všech platformách a není zde použito DirectX... osobně vidím DirectX jako o chlup výkonnější než použitý OpenGL.

X-Plane není tolik náročný na single thread výkon CPU, takže overclock není tak důležitý jak u předchozích. Na druhou stranu velice uvítá jádra. Tzn. i7 jednoznačně... otázkou je zda bude stačit čtyřjádro, nebo to chce víc

Graficky je také dost odlišný a při max. nastavení včetně rozumného AA bohužel nedokáže běžet v rozumném FPS na žádné grafické kartě na trhu a oproti P3D SLI zapojení zde nepomůže. Stejně tak v CPU náročných situacích - příklad let nad KLAX, KJFK apod s maximalizovaným nastavením žádná pecka a dostává na frak stejně jako FSX nebo P3D. Byť nativně 64bit, tak 64 bit tomu nijak nepomohl.

Problém je že se někomu líbí někomu nelíbí. Je k dispozici jen omezený počet addonů - těch kvalitních - a i placené addony někdy vypadají spíše jako freeware.

Tady je příklad výkonu X-Plane nad New Yorkem, není zde plný autogen, to se pak skoro nehýbe: https://www.youtube.com/watch?v=NuEYuhlT2wA



No a tady jsou nástřely sestav... konkrétní komponenty moc neřeš... http://www.jirikocman.cz/2015/07/pocitacove-sestavy-pro-letecke-simulatory/



 

Tipy pro stavbu PC určeného primárně na letecké simulátory   9. 12. 2015 / 12:37
Fabo™   
16GB bych nerekl ze je zaklad u PC urceneho primarne na simulatory. P3Dv3 porad nezvladne vic nez 4 a jen tak jednoduse se to nezmeni. Resp. pokud to zmeni, bude to docela pravdepodobne silne rozbiti zpetne kompatibility.

 

Tipy pro stavbu PC určeného primárně na letecké simulátory   9. 12. 2015 / 13:11
JirkaK
Ok, tak počítejme... předpokládám vypnuté swapování

samotný systém + nějaké drobnosti jako antivir, nějaké background procesy, různé monitoringy, věci jako skype, google drive apod... to jsou hravě 2GB

prohlížeč, nějaké záložky v něm, klidně plně související jen s lítáním - mapy, plánování, šup hnedka 2-4GB...

ASN, TrackIR, PlanG... to jsou desítky/stovky MB

P3D typicky 3-3,5GB

Součet 7-10 GB ... I při těch 7GB už Windows začínají křičet jak nemají paměť pokud máš 8GB. 10GB logicky do 8GB nenacpeš.

12GB mi přijde jako fajn, ale to uděláš buď z 2x4 a 2x2GB moduly, což mi přijde jako nesmysl pro případný upgrade nebo 3x4GB případně 1x8 a 1x4GB. Nejmenší zlo je ten 3x4GB kde alespoň 2x4 běží v dual channelu. Z tohoto důvodu mi přijde i finančně nejzajímavější dát tam 2x8GB

 

Tipy pro stavbu PC určeného primárně na letecké simulátory   9. 12. 2015 / 13:21
JirkaK
U mě pak ještě hraje roli používání GTN750 která na pozadí pouští Garmin Trainer, v případě Turbine Duka hned dvě instance, což je dohromady dalšího 2,5GB RAM... Při typickém letu tak mávám obsazeno právě mezi cca 8 až 10GB paměti.

Kity DDR4 2x4GB stojí cca 1500-2000 korun, 2x8GB stojí cca 2800-3500 korun. Rozdíl v ceně toho počítače neudělá moc.

V případě použití Haswellu a DDR3 je ten rozdíl ještě o pár stovek menší... Proč se otravovat 8GB RAM, když povýšení na 16GB je jen několik procent ceny celého počítače. I povýšení z i5 na i7 dělá rozdíl jen cca 10% ceny ale morální životnost a praktická použitelnost toho CPU je vyšší, stejně jako základní takt (navýšení 12%!) v případě kdy se člověk bojí nebo z jakéhokoli jiného důvodu nechce taktovat.
 

Tipy pro stavbu PC určeného primárně na letecké simulátory   9. 12. 2015 / 14:45
Zase v opozici a zase blbě   
Pokud se tedy budeme pohybovat v dané cenové kategorii cca 25 000 Kč, změnil by jsi něco na sestavě z komponent uvedených v článku?
 

Tipy pro stavbu PC určeného primárně na letecké simulátory   9. 12. 2015 / 15:38
JirkaK
Bavíme se o PC pro FSX?

V 25 tisících je započteno co? Celá sestava + systém + monitor? Nebo jen sestava, nebo jen komponenty s tím že něco ze stávajícího počítače recykluješ, pokud je co?


i5-6600k
ASUS Z170-P
Gigabite GTX960 Windforce2 4GB (boost clock 1304MHz)
Kingston HyperX Fury Black DDR4 2400 - 2x8GB
Kingston HyperX Savage - 480GB

tohle je na CZC oněch 25 tisíc... +- pár kaček


Není zde vůbec zamýšlen chladič na CPU. Je to K procesor a je k němu deska umožňující taktování. Taktovat na boxovém chladiči? Pokud taktovat nechceš, proč k procesor a proč "drahý" Z170 chipset. Pak stačí zvolit 6600 což je asi o 8-9 stovek levnější a k němu nějakou mATX desku za poloviční cenu, dohromady nějakých 2400Kč úspora.

Není zde řešen zdroj (doporučovaný na tuhle sestavu bude 500W), není zda case, případně nějaký další disk. 480GB je dobré tak na simulátor se systémem a víc nic se tam nevejde. není k tomu systém a není k tomu monitor, o klávesnici a myši se ani nevyjadřuji...

Se vším by ta sestava byla tak za 35 když se bude šetřit


V té ceně bych uvažoval o 6700k za 3000 příplatek... pokud je klíčový Z170 čipset. Nic lepšího na něj stejně nevyjde.

Alternativně bych zvážil 4790k - 2750 navíc oproti té i5 ale na desce se bude dát ubrat s přehledem 1500 a na pamětech cca 600-700, takže to téměř zaplatí rozdíl a bude to o dost rychlejší už v základním taktu.

Sice to není tak cool chipset, ale když do toho nedáváš M.2 disk a zřejmě nepoužiješ USB 3.1 tak je to celkem šumák. DDR4 FSX nevytrhnou.

 

Tipy pro stavbu PC určeného primárně na letecké simulátory   9. 12. 2015 / 17:18
Oskar
http://www.czc.cz/a4g4nvg7qigjm91ndqvtf8u8qc/seznam
Tuto sestavu provozuji od srpna t.r. a jsem s ní velmi spokojen. Bez přetaktování.
 

Tipy pro stavbu PC určeného primárně na letecké simulátory   9. 12. 2015 / 17:39
JirkaK
Jj, to je pro FSX de facto ideál. Jen to přesahuje těch kolegou uvedených 25 tisíc

Akorát CPU budeš mít nejspíše přetaktovaný, tyhle ASUS desky mají "ASUS Multi-Core enhancement", díky tomu ten procesor běží na maximální boost frekvenci nehledě na zátěž jader.
 

Tipy pro stavbu PC určeného primárně na letecké simulátory   10. 12. 2015 / 23:38
Teflon_490   
ASUS Multicore enh. neni o tom, ze by to by to bezelo furt na boost frekvenci. Standardni boost je jen na jednom jadre, ale ten ASUS enh. je primarne na to, ze dokaze dynamicky boostovat vsechny jadra najednou, podle potreby, a ne jen jedno. Jinak tam ale probiha podtakt v idle jako vsude jinde, a pokud nepotrebuje plnej boost, jede i na min.
 

Tipy pro stavbu PC určeného primárně na letecké simulátory   11. 12. 2015 / 00:26
JirkaK
Jasně že to nedrží permanentně max frekvenci ale normálně to škáluje výkon, pokud se ty úsporné funkce nevypnou.

Frekvence se mění vždy všem jádrům, nikdy jsem nepsal že by tomu bylo jinak.

Boost pro i7-4790k funguje takto:

Pokud je vytížené jedno nebo dvě jádra, frekvence VŠECH jader je 4.4GHz
Pokud jsou vytížené tři jádra, frekvence VŠECH je 4.3GHz
Při zátěži všech jader jsou všechna na 4.2GHz

Tzn v defaultu běží ten procesor pod plnou zátěží 4.2GHz ne jen 4GHz. Na 4GHz max. poběží pouze tehdy pokud se vypne funkce turbo boostu nebo začne se začne přehřívat (v tu chvíli se spíš zcela vypne).

S tím ASUS Muticore ehnhancementem to CPU poběží pod zátěží vždy 4.4GHz. Je to vlastně forma přetaktování, jen to je v biosu o volbě ON/OFF a ne o nastavení dalších parametrů.

Přetaktovávat CPU se pak dá dvojím způsobem, vypnout turbo boost a zvyšovat base frekvenci (nemyslím teď takování pomocí zvýšení taktu FSB.. to je jen prostředek kterým se zvýšení frekvence CPU dosáhne, jistější bývá násobič), což ovlivňuje všechno okolo nebo tím že zvýším maximální hodnotu při turbo boostu, zde můžu nastavit i různé takty podle vytížených jader. Příklad jedno jádro v loadu, frekvence 5GHz, 4 jádra v loadu frekvence 4.5GHz. Rozdílné frekvence pro počet zatížených jader mají smysl kvůli chlazení. Jedno jádro pod vyšší frekvení negeneruje tolik tepla jak dvě vytížené jádra na nižší frekvenci.
 

Gonzo
VWAC
MZAK
O serveru   |   Zveřejňování souborů ke stažení   |   Kontakt   |   © 1999-2024 FlightSim.CZ