FlightSim.CZ   Reklama  
SW Virtual
> Nejste přihlášen Login
  Dnes je čtvrtek 28. 3. 2024 Translate
ÚVOD
LETADLA
KRAJINY
AI PROVOZ
UTILITY
ČLÁNKY
FÓRUM
 Seznam příspěvků
ODKAZY
SCREENSHOTY
VIDEA
INZERCE
PLÁNOVÁNÍ LETŮ
VYHLEDÁVÁNÍ
O SERVERU
RSSRSS - fórum
RSSRSS - novinky
FacebookFacebook
MobileVerze pro PDA
Nevolnost? Jeden příspěvek | Celý strom
Nevolnost?   29. 5. 2016 / 16:47
neotryx
Mám rozlétaný začátek PPL a sporadicky se mi udělá celkem nevolno, létat mi nikdy nevadilo, vestibulární systém mi testovali při dělání MC1 "waterboardingem" a vše bylo ok.

Pár hodin před letem se snažím pít a ani nejím nijak extra špatně (smažené/tučné) Máte nějaký tip a radu jak být v pohodě? Nebo prostě jde o to si zvyknout ?

Díky za každou radu
Jakub
 

Nevolnost?   29. 5. 2016 / 16:53
FSPilot   
Je to o zvyku. Chvíli to trvá.

Ideální jíst něco netěžkého (nějaký rohlík se sýrem nebo jednoduše nemastné), určitě nejít na lačno (ale taky nebýt úplně plný). A pak dostatek odpočinku před letem, přísun čerstvého vzduchu a třeba i malou flašku vody s sebou do éra a sem tam cucnout.
 

Nevolnost?   29. 5. 2016 / 22:51
Aldaran
Potvrzuji, chce se to před letem najíst (né přežrat) a v žádným případě do toho nejít nalačno. Pít vodu ve větším množství asi nebude to pravé, možná tak 3dl CocaColy (doktor by Ti asi vysvětlil proč). Je to také dost psychosomatická záležitost, jestli se Ti už blbě udělalo, je dost pravděpodobný, že budeš na to budeš podvědomě myslet a sám si to vyvoláš. Jestli jsi už v této fázi, je dobré zkrátit dobu letu, třeba i jen na hoďku za den, nebo i méně zejména je-li to rozbité od termiky, nebo se trénují nějaké lumpačiny (ostré zatáčky, vývrtky...) . Taky je dobré zjistit jaké průvodní jevy s tím souvisí, mě třeba ještě než mi začalo být blbě, tak mi 10 min před tím začaly brnět konečky prstů. Pak je dobré s tím hned kecnout a nenechat to rozjet. Tím si budeš trénovat vestibulár a zároveň se zbavíš toho podvědomého očekávání, kdy to přijde.

Nicméně mě se třeba občas udělá šoufl když se jen vezu. Stačí se na 10 min. chytit kniplu a jsem OK.
 

Nevolnost?   29. 5. 2016 / 17:07
happypetr   
Dej si dva panáky, nahoře policajti nejsou... 😁
 

Nevolnost?   29. 5. 2016 / 17:26
FSPilot   
Ti tě pak najdou dole
 

Nevolnost?   29. 5. 2016 / 17:33
neotryx
Celkem si dokážu tipnout kdo by mě i bonzul, sorry "upozornil"
 

Nevolnost?   30. 5. 2016 / 00:12
Fishbed   
zkus žvejky
 

Nevolnost?   30. 5. 2016 / 02:38
milo   
Ahoj,
sem-tam som mal rozne pocity v zaludku taktiez.
Normalne sa najedz, aspon min .2hod. pred letom a potom si daj sodovku, nieco s bublinkami.
...po jedle aspon pol hodinky....
Nepi kavu, ani ziadne colove napoje, to ti len nabudi nervovy system.
Drzim palce.
m.
 

Nevolnost?   30. 5. 2016 / 08:32
Aldaran
S těmi kolovými nápoji by to chtělo aby se vyjádřil místní dochtor (jestli to kvůli tomu trotlovi, pardon trollovi) již nepřestal číst. CocaCola právě uklidňuje žaludek... Ze začátku jsem ji aplikoval jsem a pomoha nicméně jsem přesvědčen, je to opravdu z valné míry psychosomatické a někomu, když začne věřit že mu pomůže kefír, tak problém vyřeší i s ním.
 

Nevolnost?   30. 5. 2016 / 09:31
kuma   
No asi tak. Myslím, že nejvíc pravdy je v tom posledním řádku - když se zafixuješ na kefír - OK.

Podle mne žádné doporučení typu "musíš se napít vody s bublinkami" versus " žádné bublinky" anebo "jedině kola" versus "nikdy kola" - vpodstatě nefungují a je to krásně vidět podle toho, že každý radí něco jiného. Totéž s kávou.

To co u kinetóz (o to asi nejspíše jde, že ) asi platí je, že je lepší:
- nebýt úplně nalačno
- nebýt čerstvě po jídle
- nejíst před letem těžká jídla
- účastnit se činnosti (držet se kniplu, muset reagovat na situaci)
- koukat se ven (koukání do mapy nebo na budíky situaci zhorší)
- nebýt "štajf" - to, čemu sportovní šermíři říkají "knedlík" - být uvolněný, nehledat polohu, "kdy je mi míň blbě", zejména svalstvo krku (šíje) a ramen hraje velkou roli. S tím souvisí dýchání - povrchní dýchání nebo naopak příliš hluboké dýchání situaci zhoršuje.
- nenechávat si mezi létáním dlouhé pauzy. Kinetóza je horší na začátku sezóny, po rozlétání zmizí.
- nedělat z toho problém !! nejméně 1/3 aktivních pilotů měla někdy nějaké problémy s kinetózou - dá se to překonat, natrénovat, odnaučit. Po delší pauze se to znovu ozve, ale po nějaké praxi to zas mizí. Ideální je na to zapomenout - když si pilot po přistání řekne -"hele, dneska mi nebylo ani trošku blbě!"
- v letadle je to stejné jako na moři

Co se týče koly (CC), je to nápoj obsahující poměrně hodně cukru, bublinky (CO2) a v posledních letech už jen slabé rostlinné povzbuzující výtažky, prakticky zbyl jen kofein (a ani toho moc ne). Zvláštností zrovna CC je poměrně vysoký obsah kyseliny fosforečné. Původní recept byl míněn jako "posilující nápoj" - což do určité míry platí i dnes (i bez kokainu a bez kolového výtažku, který v původním receptu byl). Jako standardní nápoj pro děti je zcela nevhodná (právě pro vysoký obsah cukru, obsah kofeinu a kyseliny fosforečné). Pokud je ale člověk vysílen a dehydrován (například po průjmech nebo silném zvracení) jsou tyto vlastnosti velmi užitečné - v takové situaci je CC vytřepaná od bublinek a případně naředěná vodou v poměru 1:1 úplně perfektním rehydratačním roztokem, který se takto dá použít i u dětí.
 

Nevolnost?   30. 5. 2016 / 09:41
Tragédie v JRD
Doktore, už jsem si říkal, že si ten poslední odstavec vytisnu a budu ho ukazovat těm, kteří maj tendenci prudit, když člověk lemtá kolu třeba po golfu ...

... ale teda ... tím "vyklepáním" na "naředěním" .. jsi to totálně pohnojil. Zkoušel jsi CC v tomhle provedení někdy pít? Nerad to říkám, ale efekt by byl přesně opačný ... Další vlna nevolnosti a vylučování
 

Nevolnost?   30. 5. 2016 / 13:51
kuma   
Vytiskni a ukazuj!

Ono to fakt funguje, není to z mé hlavy. Doporučuju to pacientům už roky a i sám to takhle konzumuju, když mne jednou za 10 let postihne Montezumova pomsta (naposled před 10 dny cestou z Varšavy). Na chuť je to fakt hnusný, ale funguje to dobře. Má se to pít po doušcích - a samozřejmě, když jsem to vyschlý jak saharská studna požil jako první nápoj po 24 hodinách, nevydržel jsem a otočil do sebe 0,4 litru na jeden doušek. To bylo špatně - a s efektem, jak popisuješ ty, ale nemohlo za to ale složení, jen nevhodný způsob aplikace...
 

Nevolnost?   30. 5. 2016 / 10:23
Toomitsch
Doktore, jak je na tom v obsahu kofeinu cc s kofolou? Má pocit, že když náš mladý někde cucne kofoly, je jak motorová myš, u cc to tak nepozoruju...
Z vlastní zkušenosti vím, že nejhorší je jít do letadla dostatečně nenapitý. Normálně jsem usnul a když jsem se probudil asi po 30 minutách (byl jsem jako kaštan na dvoumístném LSA) tak mi bylo tak blbě, že jsem se poblil
 

Nevolnost?   30. 5. 2016 / 13:47
kuma   
No jó, když chodíš do letadla spát...


jinak myslím že ano, obsah kofeinu v kofole by mohl být vyšší, než v CC, ale nevím to, protože už se obsah kofeinu na balení neuvádí ( ještě v 70. letech ano). Takže jen má spekulace.... .)

CC měla v různých obdobích různé problémy a postihovaly ji "vlny inovace", postupně ze složení vyřadili kokain, pak výtažek koly (kolových oříšků a listů), pak byl snížen cukr, pak byl snížen kofein, pak byl cukr nahrazen umělými sladidly, pak byl kofein vynechán úplně - a pak byla vynalezena kola, která ani neobsahovala kulér (karamelové hnědé zbarvení - na zakázku CC to snad i vyvinuli v Čechách - brrrr!! ).

Skoro všechny ty srágory se pořád prodávají pod různými obchodními CC názvy, ale stále existuje "obyčejná CC", která má (nějaký) cukr, nemá umělá sladidla a má (nějaký) kofein. To je to, co se u nás (a jinde) prodává - a to je to, co jsem zmiňoval v rámci doporučení rehydratačního roztoku.

Soudím (nevím...), že těmito "nemocemi nezbytné inovace" kofola naštěstí neprošla, obsahuje tedy kofeinu stejně jako v 60. letech - tedy dost (a tedy asi více než CC). Pak to plně odpovídá tvému pozorování.
 

Nevolnost?   31. 5. 2016 / 15:04
Anacron
Na glidingu se to také řešilo - http://www.gliding.cz/forum/viewtopic.php?f=1&t=774 . Pro přístup je ale potřeba se zaregistrovat.
 

Nevolnost?   31. 5. 2016 / 15:47
Speedfoot   
Nejsem odborník, ale já bych použil osvědčený způsob z jízd autobusem do škol v přírodě a vzal bych si kinedryl.
 

Nevolnost?   31. 5. 2016 / 15:52
JM   
Predpokladam, ze on ale chce ridit dopravni prostredek... A "Přípravek Kinedryl může mít vliv na schopnost řídit dopravní prostředek"
 

Nevolnost?   31. 5. 2016 / 20:55
Anacron
Stačilo by vyrábět Kinedryl pro piloty, který by byl jen nějaký vitamín. Myslím, že by to hodně pilotům pomohlo
 

Nevolnost?   31. 5. 2016 / 15:54
Speedfoot   
Bohužel, omlouvám se, asi to nebude to pravé. V přibalovém letáku jsem se dozvěděl toto:

Řízení dopravních prostředků a obsluha strojů
Přípravek Kinedryl může mít vliv na schopnost řídit dopravní prostředek, obsluhovat stroje a na činnosti vyžadující rychlé rozhodování a práci ve výškách.

Pokud nebudete přímo řídit a budete pouze jako spolucestující, tak bych to kinedrylem asi řešil.
 

Nevolnost?   31. 5. 2016 / 21:27
neotryx
no ono se na mojí poslední nevolnosti dost podepsal vanilkový kefír 0,5h před letem Jinak teď si dávám před letem + - 0,3l CC a jak se zdá zatím vše ok
 

Nevolnost?   2. 6. 2016 / 17:26
LUdo
Vanilkový kefír, to byla asi spíš pilnostní záležitost než klasická nevolnost, ne?
Ale sláva, snad ti to vydrží.
Řešily se tady hlavně chemické záchrany. Osobně bych k tomu dodal: spánek, pohodu před letem a při něm, větrání/stínění kabiny, oblečení. Koukat co nejvíc ven, a mluvit, je-li s kým. A nelétat zbytečně v pravé poledne. Předpokládám, že se ti nedělá blbě po půlhodině brousení okruhů jako reakce na stres, ale spíš po 1h+ klasická kinetóza. V tomhle ročním období to holt může být na palici, ať jíš a piješ cokoliv.
 

Nevolnost?   3. 6. 2016 / 09:34
pawlick
Podle mě je nejlepší prostě lítat co možná nejvíc a tělo si pak zvykne
 

Nevolnost?   20. 6. 2016 / 20:25
Latom   
Ještě když jsem lítal s Cessnou, tak mi stačilo si jen do ní sednout, ucítit zbytky benzínu z odkalovače a už mi bylo šoufl. Na zemi. Začal jsem nejdříve praktikovat, velký příliv vzduchu z větrání.
Když už jsem byl ve vzduchu a bylo mi stále šoufl, tak pokud to kopalo, tak jsem se díval hlavně na úroveň horizontu a jakoby jsem se kýval do stran, jak to házelo, abych si navodil dojem, že to není turbulencí, ale mnou. Prostě jako když sedíš, posloucháš hudbu a trsáš do rytmu. A tím jsem se toho postupně zbavil. Teorie, ne těsně po jídle, nějaké speciality pití (málo, hodně) - mno, ať se nikdo neurazí, ale i po jídle se dá jít letět. I těžkém. Ale to je nejlepší si vyzkoušet sám na sobě.
Ale co asi mají všichni jedinci společného je psychika, nepoddat se tomu, že se ti dělá šoufl.
Mi prostě nejvíc pomohlo to koukání ven na úroveň horizontu, hodně se rozhlížet (bavit se tím - hele a tady maj tohle, támhle tohle atd.), větrání a "trsání".
Držím palce.
 

Nevolnost?   20. 6. 2016 / 22:48
tonde   
Sedni si na židli proti stěně, cca 3/4 metru až metr od ní, na stěnu si namaluj tečku. Sedni na židli, oči na tečku a toč hlavou tak, jako kdybys nosem chtěl nakreslit na stěnu kružnici. 10 x na jednu stranu, 10 x na druhou, očima přitom stále koukej na tečku. Pokud se ti udělá blbě dřív než za 10 otáček, přestaň a druhý den si dej stejný počet otoček. Pokud vydržíš, dej si každý večer 2 - 3 série. Po pár dnech, pokud to budeš dobře snášet, si přidej 5 toček na každou stranu. Pokud vydržíš, za měsíc můžeš bez problémů lítat akrobačku - vestibulár si zvykne. Mně tohle cvičení pomohlo v mých začátcích na tryskáčích.
Než si zvykneš, v zatáčce dle možností otáčej hlavu do zatáčky, ne ze zatáčky ven, týká se hlavně situací, kdy neřídíš ty a instruktor ti něco ukazuje. Vyvaruj se v mašině rychlých pohybů hlavy ze strany na stranu a to zvláště v zatáčkách.
Třeba se stále lehce najíst, nejhorší bolest je když žaludek nemá co zvracet. Igelitový pytlík po ruce je samozřejmostí - nosil jsem ho furt
A na závěr - kdo v letadle neblil - nelétal
Peace, brothers!
 3x  

Nevolnost?   21. 6. 2016 / 08:57
mirda   
Pecka Zkusil jsem to na vybranej bod na monitoru a dal jsem asi 25 otoček a musel jsem toho nechat
Blbě mi nebylo, ale motala se mi šiška jak kráva
 

Nevolnost?   25. 6. 2016 / 18:36
Kachna   
Přesné, kdo se v letadle nepoblil, jako by nikdy neletěl.
 

Nevolnost?   25. 6. 2016 / 17:36
neotryx
No musím říct, že to bylo celé vlastně jenom o té stravě Už jsem zjistil, že vanilkový kefír a káva před letem fakt NE ! Když jsem se normálně najedl a napil tak jsem už od té doby neměl problém.

Děkuji všem za rady a nyní v týdnu už solo
 

Gonzo
VWAC
L39.CZ
O serveru   |   Zveřejňování souborů ke stažení   |   Kontakt   |   © 1999-2024 FlightSim.CZ