FlightSim.CZ   Reklama  
CVARS - zrychlí vám tep...
> Nejste přihlášen Login
  Dnes je úterý 30. 4. 2024 Translate
ÚVOD
LETADLA
KRAJINY
AI PROVOZ
UTILITY
ČLÁNKY
FÓRUM
 Seznam příspěvků
ODKAZY
SCREENSHOTY
VIDEA
INZERCE
PLÁNOVÁNÍ LETŮ
VYHLEDÁVÁNÍ
O SERVERU
RSSRSS - fórum
RSSRSS - novinky
FacebookFacebook
MobileVerze pro PDA
Co létáte? A proč vás to baví :-) Jeden příspěvek | Celý strom
Co létáte? A proč vás to baví :-)   15. 8. 2016 / 12:32
kmarciniszyn
Zdravím všechny simptáky. Tak nějak je tu trochu okurková sezona...a tak možná takové trchu divné téma. Každopádně od chvíle co jsem dostavěl PC, všechno vyladil, nakoupil co jsem chtěl a tak vůbec P3D pěkně rozchodil, tak už vlastně vůbec nelétám, PC jsem nezapnul ani nepamatuju...tak jsem si říkal, že zkusím najít nějakou motivaci co si zalétat právě tady...
S čím létate vy? Kde s tím létáte a co Vás na tom baví? Vím že jsou tu VFRkaři, strojníci, bombarďáci atd...ale nějak jsme to ještě neprobrali ze všech stran. Já mam občas pocit, že mám chuť si zalétat vždycky to co nemám
např. teď bych rád PMDG 747 v.2...nicméně už te´d vím, že na něco takového čas nebude
 

Co létáte? A proč vás to baví :-)   15. 8. 2016 / 12:51
Zdenda
Momentálně FMS Extra 300 a Dynam PBY Catalina v Semicích.
V září mne čeká hodina na B737 u ipilot - asi bych měl začít trénovat - ale když venku je tak hezky
 

Co létáte? A proč vás to baví :-)   15. 8. 2016 / 13:09
kmarciniszyn
docela dobrý vstup do topisu...zvažuju pořízení nějakého RCečka...a akčkoli jsem v minulosti byl vždycky odpurce, tak nějaký jednoduchý elektro kluzak pro začátek...
 

Co létáte? A proč vás to baví :-)   15. 8. 2016 / 16:07
js76
Tomu se říká krize středního simulátorového věku Kdysi před lety mi dlouho chybělo, že ve FS není něco podobného jako v arkádových vesmírných simulátorech, kde je možné, mimo jiné, přepravovat zboží z místa na místo, vydělávat virtuální peníze, za ně vylepšovat loď... Objevil jsem tehdy FSEconomy a přestože to není přesně to, po čem jsem toužil, dává mi to prvotní impuls odkud kam letět a proč. Někdy létám se "svým" letadlem (aktuálně Douglas C-117), jindy si vyberu jiný kousek, co je pro FSX dobře zpracovaný, najdu si, ve které zajímavé oblasti je k virtuálnímu pronajmutí a jestli je tam i slušný "job", zaletím si.

Zrovna včera jsem testoval Grumman Goose HP na Aljašce. Trasa jen cca 60 mil, ale počasí (využívám samozřejmě simulace podle reálných dat) mi nepřálo. Vítr mírný, ale základna oblačnosti v 1100 ft, při startu z mořské hladiny to nevadilo, jen kopce po cestě bylo třeba oblétat, ve výšce 500-800 ft kvůli kopcům často vypadával signál z VORu na cílovém letišti, podle něhož jsem si kontroloval polohu, několikrát se spustil liják, pár mil před cílem pak přechod na IFR, stoupání do bezpečné výšky až mezi dvě vrstvy oblačnosti a přiblížení pomocí ILS. Takový krátký, lehce dobrodružný výlet.

Na webu FSEconomy je u každého letiště odkaz na lokaci v Google maps. Vždycky se tam dívám na letecký snímek nejen letiště, ale i okolí, nevynechám ani virtuální projížďku, jsou-li k dispozici fotky z kamerového auta, a podívám se, jak to na místě vypadá ve skutečnosti. Musím říct, že třeba silnice a zastavěné plochy ve FSX odpovídají dost přesně a kolikrát i předchozí pohled na letecký snímek mi pomůže s hledáním letiště. K navigaci používám hlavně radiomajáky (Plan-G má pohodlnou funkci na reference bodů vůči majákům), GPS když není vyhnutí nebo naopak nechci ztrácet čas.

Virtuální létání už dávno tolik neprožívám. Je to pro mě takové hraní si na pilota, když mi zdraví nestačí a peněz se nedostává. Ke skutečnosti to má daleko, s daty reálného počasí to ale zajímavé obrázky vykouzlit dokáže. Jako náhrada cestování "prstem po mapě" je to víc než dobré.
 

Co létáte? A proč vás to baví :-)   15. 8. 2016 / 20:45
happypetr   
No vypadá to, že jsi mi dal vítr do plachet... Já totiž tou krizí procházím cca poslední rok. Plnej optimismu a elánu jdu z práce a přemýšlím, kam si večer zaletím, těším se na to a ve finále, když zapnu kompíka, tak zjistím že se mi už nikam nechce, dám tam nějakej film u kterého stejně usnu a tak to jde furt... Ale tohle vypadá zajímavě...
 

Co létáte? A proč vás to baví :-)   15. 8. 2016 / 23:33
js76
Bývaly časy, kdy jsem měl zapojené tři monitory, ještě CRT (21" + 2x 17") a užíval jsem si propracovaného Tu-134 (s tím jsem se taky dost nalítal), kde skutečně bylo potřeba provést správně dlouhou řadu úkonů, než bylo možné letět. Jenže ono pak z těch deseti kilometrů toho moc vidět není a hlavně postupem času, zvlášť, když jsem dostal vzácnou možnost odlétat pár hodin i ve skutečných letadlech, byť o mnoho menších a pomalejších a jako pasažér, jsem začal hledat ve virtuálním létání spíše zábavu. Zvládnout propracované letadlo v reálném světě pilotované dvěma lidmi, k tomu ještě plánovat let, to dá dost zabrat. Navíc jsem nikdy nebyl z těch, co bez nejnovějšího AIRACu v palubním počítači odmítnou nahodit i jen APU.
Už Dakota od Roye Chaffina pro FS98 byla famózní, na zvládnutí relativně jednoduchá a už tehdy létala "podle čísel". Když jsem třeba nastavil plnící tlak a vrtuli podle manuálu do předepsaných hodnot pro přiblížení, v hladině letadlo zpomalilo na správnou rychlost uvedenou v manuálu a tu si drželo. Optimální dávka reality zůstala a místa pro zábavu zůstalo habaděj.

FSEconomy svými "joby" propojuje letiště zdánlivě nesouvisející, ale to vůbec nevadí, hlavně, že dává důvod na to které se vydat. A jak sleduju virtuální krajinu a porovnávám ji občas se skutečností, narazím i na zajímavá místa.
Jednou jsem letěl z Mnichova do Českých Budějovic a pod sebou na břehu Dunaje vidím letiště s dráhou těsně u vody, rovnoběžně s řekou a nad letištěm sráz. Říkám si, že to bude nějaká chyba v datech meshe, kdo by takto hloupě postavil letiště. Jenže ono to tentokrát odpovídalo, letiště Vilshofen v Německu má dráhu opravdu hned vedle Dunaje. Škoda, že v Německu asi zakázali Googlu jezdit s tím jejich kamerovým vozítkem a nejsou tam vůbec žádná data z mobilní kamery. I tak jsem měl fajn pocit, že jsem něco nového a zajímavého objevil, co je i v simulátoru.

A jinak se musím přiznat, že na vyložený oddych si docela častu pustím Eurotruck Simulator 2 Ježdění po dálnicích mě moc nebere (je to jako ten let v deseti kilometrech), ale jsou tam i nějaké okresky Pustím si nějakou muziku a jedu krajinou bez obav, že někde nabourám při kochání. Tedy občas nabourám, ale nemá to ty fatální následky jako ve skutečnosti
Taky mě před časem zaujala simulace trochu jiného druhu - hra Subnautica postaví hráče do role jedinného přeživšího na planetě pokryté kolem dokola oceánem. Ale to už se dostávám někam hodně mimo téma simulace letu
 

Co létáte? A proč vás to baví :-)   16. 8. 2016 / 10:35
kmarciniszyn
celkově mám nějak krizi ve smyslu jak se zabavit nějak jsem asi moc padl do práce a starosti o to stádo doma a to mě všichni tvrdí jak su hrozně mladý..a ono hle..krize středního simulátorového věku
 

Co létáte? A proč vás to baví :-)   16. 8. 2016 / 10:48
me2d
Presne
Ale ja ted za pomoci nove 3D tiskarny vylepsuju HW. Pedaly a cyklika uz jsou jakz takz, ted prisel na radu kolektiv.
A obcas s tim teda prozenu S300 nebo AS350 tak po okoli, Ruzyne, Kladno, Motol, Letnany.
 

Co létáte? A proč vás to baví :-)   16. 8. 2016 / 10:55
happypetr   
UKAŽ!!!!!!!!
 

Co létáte? A proč vás to baví :-)   17. 8. 2016 / 00:40
me2d
Ve stadiu permanentniho prototypu

33547 B / 750 x 500 / vse.jpg
39663 B / 750 x 500 / pedaly1.jpg
33500 B / 654 x 550 / cyklika1.jpg
18550 B / 750 x 500 / cyklika2.jpg
26527 B / 750 x 500 / kolektiv1.jpg
 

Co létáte? A proč vás to baví :-)   17. 8. 2016 / 06:12
happypetr   
Nó to vypadá zajímavě! Tak ať se dílo daří.
 

Co létáte? A proč vás to baví :-)   17. 8. 2016 / 08:38
MzM   
Protizávaží na kolektivu je úžasné.
A ty krabičky na třetí fotce, co jsou napojeny trojdrátkem to je nějaká zpětná vazba nebo co to je?
 

Co létáte? A proč vás to baví :-)   17. 8. 2016 / 08:47
me2d
To je takovej pokus.
Puvodne byl pohyb cykliky zcela volny, pak jsem si rikal, ze by to chtelo dorazy a pridelal jsem tam ten ramecek. Pak jsem si rikal, ze bych si tam moh lehce hodit stredovou polohu a pridelal pruzinky. No a ted si rikam, ze kdyby ty pruzinky byly na servu, moh bych si udelat trim na stred - volne inspirovane Schweizerem v realu . Zatim tam mam drzaky na serva, pripojim na Arduino a uvidime, zda to k necemu bude.
 

Co létáte? A proč vás to baví :-)   17. 8. 2016 / 10:52
MzM   
Se servama už jsem vymýšlel i silovou zpětnou vazbu. Idea byla taková, že relativně silné servo se pružně spojí s pákou, snímá se poloha páky a ví se, v jaké poloze je servo. Z toho a z pružnosti spojení se dá odvodit nějaká síla a s tím už se dá něco dělat.

Zatím to skončilo u toho, že jsem si koupil serva (10 kg/cm) a přes arduino s nimi hýbal. Teď jsou kapku jiné priority, takže nějaká zpětná vazba (FF) moc nehrozí.
 

Co létáte? A proč vás to baví :-)   17. 8. 2016 / 09:02
FSPilot   
To je super Koukám, že cyklika má následky po nějaké krizové situaci, kdy bylo třeba tahat a tahat, co?
 

Co létáte? A proč vás to baví :-)   16. 8. 2016 / 13:47
Aldaran
Kdysi jsem dost lítal s RCčkama a přesto jsem si na starý kolena pořídil quadkopteru. S lítáním a aerodynamikou to má společnýho akorát to, že se to drží ve vzduchu, nicméně má to ještě další rozměr. Sem tam trochu fotím a říkám tomu, že je to takový lepší 3D stativ a dokáže to udělat záběry, které se jinak udělat nedají. V podstatě jsi limitován jen svojí fantazií a i z úplné pitchoviny se dá vykouzlit úžasná věc. Mimo funkce "STATIV" pak máš možnost vypnout všechny pojistky a lítat klidně 80-100km/h a dělat lumpačiny.

Jen taková oddechová ochutnávka:
https://www.youtube.com/watch?v=aiZLeMdtsEs
https://www.youtube.com/watch?v=kVU8TSneuq8

Pakliže člověk nechce schnít za monitorem, vřele doporučuju, je to fain relax, člověk je trochu venku a nakonec je překvapen jak rozdílně vypadají známá místa s jiné perspektivy.
 

Co létáte? A proč vás to baví :-)   16. 8. 2016 / 16:28
jožo
Tá 603ka je Tvoja? Tak tú Ti závidím. (Aj keď by som hádam radšej Feličku kabriolet)...
 

Co létáte? A proč vás to baví :-)   16. 8. 2016 / 16:47
Aldaran
Jo, když už nesedim u PC a venku choděj ptáci po zemi tak se v garáži hrabu ve veteránech.. Big boys, big Toys

Jinak točeno je to na práškařském letišti. A v druhém odkazu si pozorný divák může všimnout jak toto letiště z jiného úhlu a za ním je vidět soukromé letiště s dvěma kolmými dráhami. (aby bylo vidět zřetelně, doporučuji přepnout do 4K rozlišení)
 

Co létáte? A proč vás to baví :-)   16. 8. 2016 / 20:21
kmarciniszyn
kurňa, tak to je nádhera...já mám v dlouhodobém horizonut jako entry point v plánu MGB nebo Triumph Spitfire...
 

Co létáte? A proč vás to baví :-)   16. 8. 2016 / 20:51
Aldaran
Na to bacha. Budeš potřebovat druhej vercajk v palcových rozměrech a není mi jasné jak s rozměry 1/4" - 5/16" - 11/32" - 3/8" -7/16" - 1/2" - 9/16" - 5/8" a.t.d. mohli vyhrát válku. Mimo jiné mám i Hillman MINX IIIC tak že vím o čem mluvím ))
 

Co létáte? A proč vás to baví :-)   21. 8. 2016 / 08:54
simulatorak
Neviem ako je to teraz, ale FSEconomy ma stve tym, ze tam nie su failure, a v podstate je jedno akym sposobom s lietadlom narabam a ako pristanem, kontroluje to len GPS pozicie.... Keby to bolo premakanejsie tak by lietanie s tym boli naozaj nervy a dobrodrzustvo....

Nieco taketo mal Air Hauler s cim som chvilku lietal, tusim je dalsia verzia uz 2jka na trhu, treba to checknut. Lenze to zase nema taky punc online ako FSE...

Keby FSE vylepsili bolo by to vyborne ale tak sa zda ze tam sa taketo zasadne veci asi neudeju...
 

Co létáte? A proč vás to baví :-)   15. 8. 2016 / 16:15
brancoj
Aj by som nieco napisal, ale ked ja napisem, tak sa diskusia bezpecne zastavi. Preto radsej ani muk. Dufam, ze diskusiu nezastavi tychto par viet. Brancoj
 

Co létáte? A proč vás to baví :-)   15. 8. 2016 / 21:17
Fabo™   
Brano neser. Pekne to vypluj
 

Co létáte? A proč vás to baví :-)   15. 8. 2016 / 21:17
Fabo™   
No, sic uz mam propadlou licenci jak jsem hrozne dlouho v simu nicim neletel, ale v zasade to lze shrnout do skupiny "nejlepsi dostupne systemove propracovane dopravaky vsech velikosti"

Dlouhou dobu to byl zejmena PT Tu-154 obou verzi, doplnovan PMDG 737NG, pak iFly, mezi to 747 QoS, MD-11, Flight1 ATR, DA Fokker a ke konci FS devitkove doby jeste Leonardo Maddog, coz byla jedna z mych nejmilejich koupi.

S vymenou PC za nejake to marginalne schopne FSXu, nastala doba nadvlady NGX. To jsem doplnoval Leonardo Maddogem, obcas PT 154B-2 FSX verzi, a chvilku taky Aerosoft A320 (Extended), jez se ale zahy ukazala jako dobra sranda k porovnani s Boeingem, ale vzhledem k mym narokum spis takova hracka. Nasledne jsem koupil jeste PMDG 777, ktery me hodne bavil, ale trpel, stejne jako MD-11, problemem dalkoveho letadla - na dlouhy lety nemam cas, a na kratkych to je zas prilis premotorovana raketa, abych si to uzil jako tezke letadlo na hrane drahy, jak me to bavi.
Dalsi prelom prisel v podobe Majestic Dashe 8. Kachna, jestli sem jeste chodi, at necte... nicmene... tristovka se mi nikdy zvlast nelibila, ani v simu, ani v realu. Ctyrstovku se mi povedlo poprve potkat nazivo, na plose, sluzebne nekdy v roce 2009 a proti tehdy u nas bezne tristovce to byla laska na prvni pohled. Od te doby jsem netrpelive cekal na Majestica, a koupil jsem to v prvni den. Tohle letadlo mam zvlaste rad, a myslim, ze je v mych nejvic letanych nekde na urovni NGX (ovsem NGX vlastnim par let vic). Tohle letadlo me dostalo taky simulaci dynamiky, ktera je uplne jinde nez bezny jet.

Krom toho mam u FSX rad obcasny polet na A2A letadlech, zejmena Spitfire a Cherokee, ze strojnickeho hlediska pak B-17 - na proniknuti do taju B377 nebyl cas. Tesim se az si zalitam Comanche, a zejmena Texvarda (pricem tajne doufam, ze v Texvardu me jednou vyveze AJS). A ted zrovna koukam, ze bude Connie. Tak to bude... Time for a Chesterfield https://youtu.be/O1z6BDBakYQ?t=20m30s

No, a pak je tady ten cas kdy na to nemam cas Snad uz se mi to konecne kapku uvolni. Mam nejake resty - Majestic vydal Pro verzi, mam nakoupeno, ale moc jsem neodlital. Neco musim udelat s tim Texanem.
Pak musim, tedy uz fakt konecne, dat do kupy X-Plane - tam mam ve fronte 3 letadla.
IXEG 737-300, PMDG DC-6 a hlavne, Felisovo 154ka. S tou mam zvlast velike plany.
A krom toho, za nedlohou dobu vyjdou dva kousky do FSX. PMDG 747 - tam budu sice trpet tim, ze nevydrzim letet tolik hodin co by to chtelo... ale 747 nelze odmitnout. No a pak FSL A320. Konecne Airbus, ktery me dozene na uroven kterou mam rad...
 

Co létáte? A proč vás to baví :-)   16. 8. 2016 / 09:16
MzM   
RC vrtulník, koptera (uvažuju o DLG větroni), protože to není taková srabárna, jako sim. Více adrenalinu a více uspokojení z dobrého přistání. Výhled (kamera, Tx) z koptery taky není k zahození. A o reálném letovém modelu nemůže být pochyb.
 

Co létáte? A proč vás to baví :-)   16. 8. 2016 / 09:25
Pips   
Aktuálně je letecká sezóna v plném proudu, takže mě lítání na počítači fakt nebaví. Ale až to Termoska letos vypne a začne mi spíš ta simulátorová sezóna, tak si rád zalítám své oblíbené vrtulníky. Fred aktualizuje AS350, určitě proženu i Bella 407 a určitě se nechám od Víti přeškolit i na S300 a nenechám si ujít ani jeho metodický pojeb při autorotacích
 

Co létáte? A proč vás to baví :-)   16. 8. 2016 / 18:40
pawlick
Já létám s tímhle Má to docela dobrou grafiku a sezónní textury. Když to srovnám s náklady na pořízení nového kompu, tak to vychází i levněji
70891 B / 750 x 419 / Kiebitz.JPG
32544 B / 733 x 550 / Ponik 2.JPG
29094 B / 750 x 422 / IFJ.JPG
28526 B / 733 x 550 / Ponik 1.JPG
 

Co létáte? A proč vás to baví :-)   16. 8. 2016 / 19:01
Algy   
Ty jsi Štefan?
 

Co létáte? A proč vás to baví :-)   16. 8. 2016 / 19:21
pawlick
Jen takový malý 😀
 

Co létáte? A proč vás to baví :-)   16. 8. 2016 / 22:48
js76
Když to tady tak čtu, společně s dalšími příspěvky ohledně létání v reálu, připadá mi to, jako říkat chromýmu, že než trapně jezdit pořád na vozíku, je lepší zasprintovat si bosky na písečné pláži, po kamenech přeskákat přes potok nebo si v zimě zalyžovat
 

Co létáte? A proč vás to baví :-)   16. 8. 2016 / 23:15
pawlick
O tom to neni, ale když člověk dokáže dát tolik financí a dovedností a času do lítání na simulátoru, tak při stejném nasazení se dá udělat piloťák minimálně na větroně. Je to jen o tom překročit stín toho sezení u PC. A pak to jde.
 

Co létáte? A proč vás to baví :-)   17. 8. 2016 / 00:28
js76
Za cenu mého počítače pro FSX (cca 20 000 Kč) by sice nebyl piloťák ani na padák, ale je pravdou, že jiní utrácejí mnohem vyšší sumy a tam už by to šlo. Jenže pokud se člověk létáním neživí, je třeba do něj dál dávat peníze a u motorového létání jsou to sumy dost velké. Počítač, pokud člověk nechce neustále to nejlepší, vydrží bez investice i pár let.

Předtím jsem měl ale na mysli ještě jinou podstatnou věc, kterou většina lidí považuje za naprosto samozřejmou - zdraví. Peníze lze vydělat, i když každý nemá příležitost ani schopnosti vydělat je snadno, ale zdravotní nedostatek může cestu mezi oblaky nadobro zhatit, přestože jinak člověka v žádném směru prakticky neomezuje.
 

Co létáte? A proč vás to baví :-)   17. 8. 2016 / 06:27
Zdenda
Ale pořád je možnost pravého sedadla, to potom není tolik zdravotně omezeno a cenově to také není ranec. V tomto případě jen chtít - příležitosti se najdou a najít si na to čas (to se mi tedy moc nedaří)
 

Co létáte? A proč vás to baví :-)   17. 8. 2016 / 12:48
js76
Jestli myslíš pravé sedadlo ve smyslu cestujícího, ta možnost tu opravdu je a je i relativně běžnou věcí, že pilot takovému nadšenci i na chvíli půjčí řízení.

Během let, díky internetu a společné zálibě v simulátorech, jsem poznal několik lidí, kteří ač nemuseli, byli tak ochotní, že mi můj dlouholetý sen splnili. Mám takto odlétáno za řízením celkem cca dvě hodiny (jako pasívní cestující samozřejmě víc) a k tomu se mi poštěstilo dostat se téměř na tři hodiny na simulátor Boeingu 737 ve výcvikovém centru v ČSA (před nějakými patnácti lety).

Zažil jsem hodně zajímavého a jsem za to vděčný těm, co mi to umožnili. Ale řekněme si to otevřeně, je to jako když se člověk zamiluje a dostane se mu odpovědi: "Budeme jenom kamarádi." Dál se vídají, občas dojde na nevinné objetí nebo i pusu na tvář..., ale prostě to nějak není ono.
 

Co létáte? A proč vás to baví :-)   17. 8. 2016 / 14:03
Zdenda
Moc hezky napsáno. Ano, myslel jsem sedadlo cestujícího, také jsem to již párkrát vyzkoušel. Chápu, že to není ono, ale člověk se někdy holt musí realitě podívat do očí. Na druhou stranu co by to asi bylo za život, kdyby všechno šlo splnit a člověk po něčem netoužil a nesnil? (I když dovedu si to živě představit )Asi by to brzy byla nuda - možná ne, ale vyzkoušet to se nám zřejmě nepoštěstí. Já bych si třeba dal cestu kolem světa na plachetnici. Nereálné to vůbec není, ale to ale...
 

Co létáte? A proč vás to baví :-)   17. 8. 2016 / 21:39
mirda   
Když ono do toho pořád něco leze a ani mi to nevadí neb je to kolem rodiny a potomka a tak to nějak, aspoň teda mě, moc nejde říct .....nuže rodino, vídáme se cca 15 let a tak já si od vás teď na rok oddáchnu na plachetnici na cestě kolem světa
 

Co létáte? A proč vás to baví :-)   18. 8. 2016 / 06:22
Zdenda
Uhodil jsi hřebíček na hlavičku
 

Co létáte? A proč vás to baví :-)   17. 8. 2016 / 08:08
djbuldog
Ani na padák? Průkaz na paragliding se dá za takových 10-15k udělat

V poslední době mě bavilo nejvíce létat FSeconomy. Stanovil jsem si tam cíl koupit pár vrtulníků a FBO. Když je teď mám, tak nevím co vlastně létat dál
 

Co létáte? A proč vás to baví :-)   17. 8. 2016 / 13:34
js76
Jelikož mi cestu k létání zahradila epilepsie, tak dlouho ani na padák. I přesto, že po pěti letech léčby jsem si mohl dokončit řidičák a mám ho bez problémů už skoro patnáct let. Až před rokem jsem se z dlouhé chvíle, sám nevím proč, podíval, jestli se něco nezměnilo a od roku 2009 pro piloty padákových a závěsných kluzáků (bez motoru) vystavuje potvrzení o zdravotní způsobilosti již nikoliv letecký, ale libovolný praktický lékař, protože požadavky se snížily na úroveň potřebnou k získání řidičáku skupiny B.

Už loni jsem se rozhodl, že do toho půjdu, teď je to jen otázka financí. Cenu včetně ubytování, stravy a všeho kolem jsem hrubě spočítal na nějakých 20 000 Kč. Průkazem to teprve začíná, do začátku předpokládám jen nějaké organizované výlety se zapůjčením výstroje (investice jen do nejnutnějšího vybavení jako je přilba, vysílačka, GPS apod.), teprve výhledově vlastní kluzák a nějaké akce na vlastní pěst.
Ovšem bez práce a jen z důchodu se na to šetří dost pomalu, zvlášť když auto potřebuje nový přední brzdy, nový zimní i letní pneumatiky a pravidelná servisní prohlídka už taky klepe na dveře. Nemluvě o dalších, neméně nutných věcech

Jak jsem psal, mně FSEconomy slouží jako důvod, abych letěl odněkud někam. Letím-li svým letadlem, je dané místo odletu a FSEconomy mi nabídne omezenou možnost cílových míst. Případně si jinde letadlo pronajmu a opět je dané místo a výběr cílů. Z nějakého důvodu mi absolutní svoboda, kdy spustím FSX a můžu letět takřka čímkoli kamkoliv, nevyhovuje. Je to trochu zvrácené
 

Co létáte? A proč vás to baví :-)   17. 8. 2016 / 01:38
Fabo™   
No, ono... hele, do pocitace jsem dal jednorazove tak 20 tisic, a pak tu a tam jednou za par mesicu utratim ekvivalent hodiny v letadle.

S plachtenim je to voser, sice krasny klubovy voser, ale proste na to nemam cas, ultralajty u nas nevedou a na PPL proste nemam.... Moc mi toho na vyber nezustava...
 

Co létáte? A proč vás to baví :-)   17. 8. 2016 / 07:55
kmarciniszyn
je fakt, že to obvykle zvrhne...stran tématu původního příspěvku je to škoda, na druhou stranu to ukazuje, kolik členů je tu opravdových pilotů...a to je zase pozitivní pro komunitu jako je tato.
Já osobně jsem chtěl začít s plachtěním cca 3 roky zpátky, vcelku nalajnováno bylo - brácha létal už roky, půlka známých buď léta pro zábavu nebo je to živí (vrtulníky, 737 apod.) Pak se nějak povedlo třetí dítko a bylo vcelku jasné, že to z mnoha pohledů moc nepůjde - náklady, čas atd.
Jinak musim říct, že i přes ty objektivní důvody mám pořád trochu strach, že bych zjistil, že na to vlastně nemám

čímž se dotávám k tomu, že by nebylo špatné obnovit původní téma příspěvku. Ze screeshotů odhaduju, že tady spousta lidí léta fakt všemožné eroplány na všemožných místech...
 

Co létáte? A proč vás to baví :-)   17. 8. 2016 / 10:05
Zdenda
Protože jsem první odpovídal a zvrhnul příspěvek jiným směrem, tak se kajícně vracím k původnímu tématu.

1. Co létám - mám FSX s addony od ORBX a A2A + co jsem kde posbíral k ČR a dále spoustu věciček od Saiteků a Track IR. Také některá A1R Blaníka, Catalinu od Aerosoftu, C130 od Captainsim nebo Andulu od Sibwingů .
Na mém starém železe to s určitým omezením jde spustit a tak když mne to chytne, což bývá nejčastěji od pozdního podzimu do časného jara, to pozapojuji (mám komp u průchodu kuchyně obývák, což není zrovna málo frekventované místo, takže občas poznámky typu: „Zase ten blbej krám!"ale jinde místo není, snad až poslední potomek vyletí z hnízda ) A vydám se do vzduchu.
Létám krátké kochací lety, když s kniplem tak X52, když s berany tak Saitek s panely plus samozřejmě pedály.
Pro rozcvičení si dám A1R Blaníčka nad nádhernýma Vláďovýma Hořovicema, potom přidávám od A2A Piper Cub a Spitfire.
Když nasadím berany, tak nejmilejší je mi A2A B17 (to se kochám swingem, který mi za letu nabízí radista), také Catalina od Aerosoftů a DC3 jsou prima (a moc se těším na novou Connie). Většinou objevuji pomezí USA a Kanady, skvěle zpracované ORBX a samozřejmě se pohybuji také doma nad orthofotem a posbíranými doplňky.

Jety a dlouhé lety mne nikdy nenadchly, asi jsem stará struktura.

Xplane rozhodně nezatracuji, ale zatím jsem nenašel důvod k vyzkoušení.


2. Proč mne to baví - kdo si hraje, nezlobí
Od mala mne letectví zajímalo, modelařil jsem, k tomu jsem se před nedávnem uživatelsky vrátil a táta mi vyprávěl zážitky z poválečného létání na větroních.
Ke kompu jsem se zpočátku vůbec nehrnul, to přišlo až později s Fllight (jak už tady bylo zmiňováno skvělá radiokomunikace) a FS98 a potom jsem u synovce viděl FS9 s Dakotou a už jsem byl chycen Z počátku jsem strašně tápal a až tohle fórum mi spoustu věcí osvětlilo (jen než jsem pochopil, co je to autogen, že to s hořákem kromě generování nemá nic společného).
FS mi objevilo leteckou angličtiny (pitch jsem zpočátku považoval za neslušný výraz ), dneska už dokážu číst technické manuály. A na simulátoru mne hodně baví možnost osahat si a vyzkoušet funkci různých čudlítek v různých typech letadel. A ještě k tomu zvuky motorů...
Tady jsem poznal a některé i osobně potkal, spoustu příjemných lidiček, někteří se zde již dobrovolně nebo i nedobrovolně neúčastní - zdavím Kendy, majore, Radimme a dozvěděl se spoustu velmi zajímavých věcí o simulátorech a hlavně o letectví - když tedy pominu občasné zdejší úlety
Stojí to hodně času, někdy tedy opravdu hodně na pováženou, peněz nepočítaje (obměna železa s XPéčkama mne asi nemine), ale stojí mi to za to.

Tak asi tak.
 

Co létáte? A proč vás to baví :-)   17. 8. 2016 / 08:18
leonell
Máš pravdu.
A kromě toho taky tady bývala významná skupina lidí, které zajímala technika velkých letadel. Propracované palubní systémy, řešení jejich problémů, lety v extrémních situacích. A to si opravdu běžný člověk nevyzkouší.
A prosím nevytahujte simulátor na Ruzyni, protože to je sice o level výš ale dostat se tam není jednoduché a není to nic levného. Za cenu počítače tak 3 lety po hodině.
http://www.leteckezazitky.cz/Simulator-Boeing-737-na-Ruzyni/120/7
O vojenských letadlech, nebo dokonce vojenských misích ani nemluvím.
 

Co létáte? A proč vás to baví :-)   17. 8. 2016 / 08:37
MzM   
Když může člověk ovládat sim, může ovládat RCčko. Zvládne i paraplegik - minimálně jednoho znám osobně.
 

Co létáte? A proč vás to baví :-)   17. 8. 2016 / 10:28
Speedfoot   
Ahoj všem.
Zajímavé téma. Konečně něco, kde se nikdo nehádá (zatím).
U mne je to spíš VFR poletování podle získaných free addonů. Jak letadel, tak scenérií. Občas jsem třeba poletoval nad orto oblastí, kam jsem měl v plánu jet na dovolenou a bylo docela zvláštní vědět potom na místě, co je kde za kterým kopcem v okolí.
Teď jsem si nahrál orto Slovenska, k tomu je celkem dost slovenských letišť, tak mám v plánu poznávací tour napříč Slovenskem. Chtěl bych si z toho udělat menší deníček se screenama. Když se zadaří, udělám to samé s Českou republikou. Plán letů bude záviset na letištích, které budou ke stažení.
 

Co létáte? A proč vás to baví :-)   17. 8. 2016 / 13:03
Vita Zenisek
Vrtulníky v XPL a DCS, letadla převážně v DCS.

Proč mě to baví?
1) Chová se to jako vrtulníky a letadla
2) Je to časově nenáročné - oživení stroje a příprava k letu zabere jen pár minut.
3) Hlavně v případě vrtulníků se to musí pořád řídit
 

Co létáte? A proč vás to baví :-)   17. 8. 2016 / 13:50
pavel154
DCS. Mám úplně stejné argumenty pro, jako Vita Zenisek. Jen na X-Plane si počkám na verzi 11. Snad se dočkám.
 

Co létáte? A proč vás to baví :-)   17. 8. 2016 / 14:09
Reznak007
Letám rozhodně FSX, nejčastěji na Z-142 a An-2. Ve volném čase (v reálu) většinou lítám společně s kámošem na Z-142, někdy Z226MS. Co se týče RC modelů, tak mám doma 2500mm FOXe (v základu 2300, teď je rozšířený) a ASW 17(2100mm).

RYŽE
27743 B / 750 x 497 / DSC_0097.JPG
 

Co létáte? A proč vás to baví :-)   17. 8. 2016 / 14:14
Reznak007
A zapomněl jsem, proč mě to vlastně baví. Lidé v mém věku dělají jiné věci, chodí na různé akce (pijí apod, určitě to znáte), fetují apod.. Já si vybral letectví. Už od mala mě letadla přitahují. Chtěl jsem být odlišný od děcek z mého okolí. Teď jsem na letišti nonstop, a nelituji toho, že jsem se rozhodl pro tohoto "koníčka".. I když je fakt, že když se snažíte v neděli hezky vyspinkat, a od 8 hodiny raní vám lítá uječená Z43ka 10 metrů nad komínem, tak někdy mám chuť dát místo komínu kanon, a sejmout ho..

Přeji hezký den!
RYŽE
 

Co létáte? A proč vás to baví :-)   17. 8. 2016 / 14:40
Zdenda
Nazdar Ryže, já honím po obloze menšího brášku Foxíka - 1800. Ten Tvůj vypadá moc hezky.
 

Co létáte? A proč vás to baví :-)   17. 8. 2016 / 22:50
Reznak007
Díky! Jo, slouží dobře zatím. I když jsem četl recenze, že po čase něco odejde, tak já zatím měnil jen ty křídla kvůli vysouvacím klapkám. A jinak celkově je poslušný, je to klidný kluzák, dá se s tím létat i termika, já jsem spokojený..

Hezký večer
RYŽE
 

Co létáte? A proč vás to baví :-)   17. 8. 2016 / 22:48
mirda   
S čím:
Je toho dost, ale nejčastěji - 737CL, A320, 757 a 767 v X-Plane.
Kde:
Pokud je to možné tak letiště typu VNKT,VQPR, PAJN, LOWI. A tak nějak jak bych to napsal na limitech. Tzn. nějaká chyba a nedobrzdíš, špatnej výpočet a rozbiješ se při startu. A pak co nejvíc podle přístrojů protože je tam a tam opravdu mizerný počasí. To ale vůbec neznamená, že se rád nekochám za denního světla a krásného počasí např. pohledem na freeware YSSY + okolí či na cvrkot kolem NY.
Proč mě to baví:
No protože mám z toho když to zvládnu radost jak malej Míra! No a taky mě nebaví chlastat, fetovat a dělat jiný chujoviny. Do kokpitu real velký mašiny se nedostanu. Resp. na to už ve 42 letech prdim neb je fůra jiných důležitějších příležitostí kde utrácet a předtím bylo pořád něco jinýho na práci a zábavu a ikdyž mě letadla vždycky zajímala strávil jsem docela dost let v uvozovkách touláním se po celý Evropě a tak nějak to všechno uteklo i s tím zájmem o lítání. No a pak když jsem se usadil a po těch všech střílečkách, call outech, need for speedech, Europien truckech, long haulech atd. zavadil nejdřív o FS2004 kdy se mi ty zasunutý sny tak nějak vybavili a záhy jsem přešel na FSX, PMDG bylo rozhodnuto a ten příběch už dál známe asi tak nějak všichni.
A prostě mě to furt baví a nevím teda po kolika letech v simu má dorazit ta "krize středního věku", ale když mě pořád dokáže ledasco příjemně překvapit ikdyž jsem to třeba viděl už několikrát. Nebo se něco novýho naučit. Protože vyleze tamto a vyleze tohle nebo najdu tamten a támhleten plugin, letadlo, letiště , fičura díky který si sám můžu upravit letadlo, scenerku, krajinu a nemusím spolíhat, že to někdo a někdy udělá jak bych si to já představoval. Takže asi tak a teď jdu dát nějakou krátkou s CLkem.
Letu zdar!
 

Co létáte? A proč vás to baví :-)   18. 8. 2016 / 19:15
pepekcepek
Od roku 2006 nejradši s tímhle. A proč to baví jednoho člověka? Inu, ............baví
15893 B / 750 x 308 / 1958aa00.jpg
 

Co létáte? A proč vás to baví :-)   19. 8. 2016 / 08:23
Zdenda
Co je to za stroj, mohu-li se zeptat? Při prvním pohledu to vypadá jako stočtrnáctka, ale něco mi nesedí...
 

Co létáte? A proč vás to baví :-)   19. 8. 2016 / 09:32
Stew
http://rakondra.sweb.cz/tu-111.htm
 

Co létáte? A proč vás to baví :-)   19. 8. 2016 / 12:14
Zdenda
Ach táák - Tu-111: 24-seat airliner project, 1954 ??? Rádio Jerevan ?
 

Co létáte? A proč vás to baví :-)   20. 8. 2016 / 08:54
kuma   
Dobrá volba, ideální pro simulátor - letadlo už od projektu plánované pro posádku 1 muž (žena)
je fakt, že Pepek nikdy nezklame!
 

Co létáte? A proč vás to baví :-)   21. 8. 2016 / 12:28
Oskar
Létám FSX, protože je to zajímavá konfrontace s realitou a na stará kolena je to mnohem zajímavější než pouze luštit křížovky. Také mohu provádět podrobný průzkum destinace, kam hodlám odjet např. na ryby .
42363 B / 750 x 469 / ČR-LKKU-Kunovice štěrkopískoviště-31.7.2016  11.50hod. r.p..jpg
42457 B / 750 x 448 / Štěrkopískoviště u Veselí n.M.  Google Earth.jpg
30480 B / 750 x 362 / štěrkopískoviště.jpg
 

Co létáte? A proč vás to baví :-)   22. 8. 2016 / 08:28
MzM   
Na to je lepší letecká mapa od seznamu nebo od googlu, ne?
 

Co létáte? A proč vás to baví :-)   22. 8. 2016 / 18:11
anton
Ale tam není to ero kterým si poletuji!
 

Co létáte? A proč vás to baví :-)   22. 8. 2016 / 19:28
leonell
Tak jest.
Já dělával něco podobného, s Tecnamem v Xplane, i když ne kvůli rybám.
Je pár oblastí v ČR, které poměrně slušně znám (městečka, továrny, lomy, rybníky, lesy ) a přitom jsem tam osobně nikdy nebyl
 

VWAC
Czech Virtual Air Rescue Service
FS Medlánky
O serveru   |   Zveřejňování souborů ke stažení   |   Kontakt   |   © 1999-2024 FlightSim.CZ