FlightSim.CZ   Reklama  
SW Virtual
> Nejste přihlášen Login
  Dnes je pátek 19. 4. 2024 Translate
ÚVOD
LETADLA
KRAJINY
AI PROVOZ
UTILITY
ČLÁNKY
FÓRUM
 Seznam příspěvků
ODKAZY
SCREENSHOTY
VIDEA
INZERCE
PLÁNOVÁNÍ LETŮ
VYHLEDÁVÁNÍ
O SERVERU
RSSRSS - fórum
RSSRSS - novinky
FacebookFacebook
MobileVerze pro PDA
Jak by se řešila kolize letadla/vrtulníku s RC modelem? Jeden příspěvek | Celý strom
Jak by se řešila kolize letadla/vrtulníku s RC modelem?   7. 5. 2020 / 11:32
AndreW   
Dobrý den,
dnes jsem si šel na pole na kopeček zalítat EPP větroně. Moc vysoko nelítám (zatím do 150m). Stalo se mi, že kde se vzal tu se vzal od lesa letěl Robinson a to v dost kolizním směru a velmi nízko. K ničemu nedošlo - naštěstí jsem byl zrovna mimo, ale přeletěl mi přímo nad hlavou. A proto mě napadla otázka - co by kdyby? Jak by se řešilo, kdyby mi ten splašený mixér počechral polystyrén? Chápu, že škody by byly minimální (teda na tom Robinsonu), ale - musí se to hlásit? Je na to nějaký (tak jako na všechno v letectví) postup?
Díky.

Ještě doplním - místo je na kopečku na poli. Není tam žádný vyhrazený prostor pro RC modeláře. Předpokládám ale, že mě musel vidět.
 

Jak by se řešila kolize letadla/vrtulníku s RC modelem?   7. 5. 2020 / 11:41
Rozšafín Ctibum   
Resilo by se to uplne stejne jako kterakoliv jina letecka nehoda/incident. Teoreticky i s papirovou vlastovkou jsi ucastnikem leteckeho provozu a vztahuji se na tebe urcite pravidla.
 

Jak by se řešila kolize letadla/vrtulníku s RC modelem?   7. 5. 2020 / 12:17
Zdenda
Ahoj, odpověď by jsi měl nalézt zde:
https://aim.rlp.cz/predpisy/predpisy/dokumenty/L/L-2/index.htm
Doplněk X
 

Jak by se řešila kolize letadla/vrtulníku s RC modelem?   7. 5. 2020 / 14:55
AndreW   
Děkuji, vím že došlo k novelizaci pravidel, ale protože se tím ještě Svaz modelářů ČR zabýval, tak jsem to přestal zcela sledovat. Ale podle toho dokumentu, hlavně tabulka č.1 nemám povinnost hlásit incidenty. To ale pochopitelně neplatí pro toho provozovatele Robinsona.

Každopádně si nevedu deník letadla - to budu muset napravit

Ale jinak velice děkuji, protože jsem se dozvěděl, že přímo přes nás jde vojenský koridor spojující Čáslav a Milevsko… Takže fajn, ani ty polystyrenové kuličky by nezbyly.
 

Jak by se řešila kolize letadla/vrtulníku s RC modelem?   7. 5. 2020 / 15:38
OndraT
No, nasát ho turbína (teď nemyslím toho Robinsona , spíš obecně), tak by to mohlo bejt docela drahý a možná by to bylo i ve zprávách v černý kronice ... Těžko říct, jen teorie, možná by se ve spalovací komoře ten polystyren prostě úplně vypařil za doprovodu ITT v červený a za lehkého flame-outu daného motoru .
 

Jak by se řešila kolize letadla/vrtulníku s RC modelem?   7. 5. 2020 / 22:00
AndreW   
Tak když jsem viděl jak testují proudové motory tím, že do nich házejí zmražený kuřata a ten motor jenom trochu víc „začoudí“, tak nějaký model o rozpětí necelé 2 metry imho ani významně nezačoudil.
Ale chápu (a někde jsem to i někde viděl na videu), jak prásknutí do kabiny od modelu může celkem dost polekat. A pak to zjišťování, co to bylo a jaké jsou škody („Spocku, nahlašte škody!“).
 

Jak by se řešila kolize letadla/vrtulníku s RC modelem?   7. 5. 2020 / 22:18
OndraT
Testy s mraženými kuřaty mám rád , ale jsou podle mě spíš o tom, že se motor nerozletí na tisice šrapnelů letícících nadzvukovou rychlostí vstříc kabině letadla, když do něj vletí taková hovadská věc.

U toho polystyrenu, když už budu vyloženě teoretizovat , může jít o podobnou věc jako třeba s pískem z prachových bouří vyneseným do vyšších FL nebo se sopečným prachem - lopatky kompresoru to mechanicky sice "jen" trošku obrousí (ale taky žádná radost), ale hlavně ve spalovací komoře se to roztaví do letícího tekutého skla, co se pak nalepí i na lopatky turbíny ... Tak mě napadlo to samé u toho polystyrenu, ale jak jsem psal, je možné, že by se, teoreticky, prostě vypařil ve spalovací komoře a do turbíny samotné vůbec nedošel.

Ale jsem jen obyčejný flájbój a vše výše uvedené je čistá spekulace založená na čtení z pozice arm chair pilota (mimochodem, má čeština pro tento krásný výraz nějakou variantu? A co takový tin can kicker, alias "reálný pilot"? ).
 

Jak by se řešila kolize letadla/vrtulníku s RC modelem?   7. 5. 2020 / 15:51
Balooo   
Robinson je sice mixér s docela dobrým výhledem, ale rozhodně bych nepředpokládal, že tě vidí, spíš naopak. Vždyť se to celý chvěje odporem k zemi.
Já mám takový dva zážitky, když jsem míjel Z-43 přímo proti mě, ale trochu níž a viděl jsem ho asi tak tři vteřiny před tím, než jsme se minuli. Podruhé jsem v koridoru v MCTR LKKB podle pokynu řídící vyhledával skupinu tří tmavých R44 na stejné výšce, ale byli taky proti zemi a viděl jsem je až vedle sebe. Malou polystyrenovou věc bych nejspíš nahmatal až v klíně.
 

Jak by se řešila kolize letadla/vrtulníku s RC modelem?   7. 5. 2020 / 16:08
OndraT
"Malou polystyrenovou věc bych nejspíš nahmatal až v klíně. "

To vcelku sedí s mým zážitkem, ve vzduchu jsem byl sice jen 3x (a pokaždý jsem to bohužel problil, dlouhodobý stres a špatný spánek apod.), ale hned při prvním letu s C172 jsme měli "near bird strike" - stalo se to tak rychle, že až během letu jsem si uvědmil, co se mohlo stát. Prostě se najednou obrovskou rychlostí přiblížilo něco, co připomínalo husu a proletělo nám to čelně pod levým křídlem, zcela jistě v profilu letadla a tak 1-2m pod profilem letadla. A bylo to prostě jenom takové "vžum" a jak rychle jsme ji najednou viděli, tak tak rychle byla pryč.

CFI (kamarádův příbhuznej, co nás vezl), co seděl vedle mě vepředu napravo (bylo to jen tak pro legraci, ale on to hned pojal jako seznamovací let a nechal mě pojíždět i vzlétnout, to jsem měl oči navrch hlavy) to okomentoval stylem asi jako když jdeš do obchodu "hm, zase maj jen včerejší rohlíky" , asi je zvyklej.
 

Jak by se řešila kolize letadla/vrtulníku s RC modelem?   7. 5. 2020 / 21:55
AndreW   
Pokud by ten polystyren prošel do kabiny, mohl bys si zavýsknout „Ej, sněží mi v kabině “ ale bacha před vdechnutím.
 

Jak by se řešila kolize letadla/vrtulníku s RC modelem?   8. 5. 2020 / 14:20
MzM   
Jelikož taky trochu lécu, tak to trochu sleduju.
Co vím, tak do cca 0,9kg to snad letadla nějak ustojí a pravidla pro tyto stroje (do 0,9 kg) jsou dost benevolentní. Zatím. Co se může s těžšími je v tom dodatku X.

Nic méně všechny RC by měly lítat do 300 m nad povrchem a co vím, tak všechna std letadla mají mimo start a přistání lítat nad 300 m nad povrchem. Nemělo by se tedy stát, že se potkají.

Pokud se potkají, někdo udělal něco špatně.

Ještě je rozdíl, jestli je RC dron nebo ne. Tedy jestli má vlastní "inteligenci". Opět viz ten dodatek.

Jednou jsem zkoušel, jak je vidět asi metrové křídlo, když vyletím "vysoko". Když už jsem začal ztrácet pojem o tom, jak je orientovaný (tečka), nechal jsem si nahlásit výšku - 150m...

 

Jak by se řešila kolize letadla/vrtulníku s RC modelem?   9. 5. 2020 / 09:51
PB   
Všechna letadla rozhodně mimo start a přistání nemusí létat 300m nad povrchem. Spíš 150. 300 platí jen nad zástavbou. Takže pokud s modelem letíš ve 150 metrech nad loukou, a ve stejných 150 metrech letí GA letadlo, tak je problém na světě.
Tím neříkám, že jsem na jedné nebo druhé straně. Létám jak RC modely tak GA letadla.

PB
 

Jak by se řešila kolize letadla/vrtulníku s RC modelem?   9. 5. 2020 / 14:39
AndreW   
150 metrů není nic co by bylo nebylo nedostižné. Létal jsem malého elektro větroně (rozpětí 1060) a když jej vzal stoupák tak v 300m jsem měl co dělat dostat jej dolů. Ale to je už docela dávno a to jsem ještě celkem dobře viděl
Teď mám epp elektro větroně s rozpětím 1850 a ve 150m vypínám motor a je dobře vidět (to i já co jsem pidlovokej).
 

Jak by se řešila kolize letadla/vrtulníku s RC modelem?   9. 5. 2020 / 21:11
Honza "PickNick" Bartoň
Obecně položená otázka, určitě dost nepříjemně pro pilota UAS. Mrkni na doplněk X, ale shrnout se to dá tak, že systém, který řídí živá osoba má vždy přednost.
 

Jak by se řešila kolize letadla/vrtulníku s RC modelem?   9. 5. 2020 / 22:30
Honza "PickNick" Bartoň
Já jsem teda jen blbej pilot dronu, ale tuším, že kdyby se prokázalo, že jsem neudělal vše abych dostal dron k zemi i za cenu, že ho shodím, tak je zle.
 

Jak by se řešila kolize letadla/vrtulníku s RC modelem?   10. 5. 2020 / 22:08
AndreW   
Ovšem tohle se v tom dodatku X nepíše. Je tam Naopak toho plyne, že pokud dojde ke kolizi RC modelu a GA, já jako pilot RC modelu do 25kg nemám povinnost to hlásit, ale pilot GA ano (což je zcela pochopitelné). Tvé tvrzení mě ovšem neuspokojuje - pokud řídím model, jsem plně soustředěn na jeho pilotáž a byť mám povědomí o tom, co se děje kolem mě, je můj zorný úhel značně omezen. Rychlost, kterou se GA provoz přiblíží k modelu je ovšem taková, že sice dokážeš zareagovat, ale není možné změnit tak rychle dráhu letu. To jsou prostě fyzikální zákony a ty já prostě heknout nedokážu.
S dronem nelétám, to jsou hračky pro děti.
 

Jak by se řešila kolize letadla/vrtulníku s RC modelem?   11. 5. 2020 / 08:41
Honza "PickNick" Bartoň
Tak ti nevím jestli 1-25kg čehokoliv na kebuli nebo do rotoru je na mávnutî rukou
Čtení pro dospělé odstavec 17
40748 B / 750 x 423 / 272245A2-F64A-41B8-B332-1C25A65FC363.png
 

Jak by se řešila kolize letadla/vrtulníku s RC modelem?   11. 5. 2020 / 09:14
MzM   
Netriviální dotaz....

Příklad: Jako pilot RC vidím svůj model a vidím blížící se letadlo. Model mám asi v 200m. Jak je vysoko letadlo netuším. Jestli jsou model a letadlo v kolizním kurzu ze země a ze vzdálenosti 200m nemám vůbec šanci poznat. Teoreticky můžu model co nejrychleji navézt k zemi, ale nemůžu tušit, jestli letadlo neletí ve 150 m a neletím s modelem přímo do něj. Takže když k takové situaci dojde, buď lítám tam, kde nemám co dělat nebo se zrovna v dané chvíli chovám nevhodně, nebo tam letadlo nemá co dělat.


Víte někdo o nějaké takové nehodě třeba u LKCM? Bývá tam modelů požehnaně, ale nepamatuju si, že by došlo k nějaké kolizi. Možná proto, že tam "dron" nepotkáte. Ale třeba na toto: http://rcmania.cz/viewtopic.php?f=136&t=87816 by mohl být dobrý.
 

Jak by se řešila kolize letadla/vrtulníku s RC modelem?   11. 5. 2020 / 13:59
AndreW   
Tabulka č. 1, sloupec „> 0,91 kg a < 7 kg“, podsloupec „rekreačně sportovní“, řádek č. 12 = „ne“.
 

Jak by se řešila kolize letadla/vrtulníku s RC modelem?   11. 5. 2020 / 21:00
OndraT
Koukni do té tabulky na konci doplňku X, tam je to všechno přehledně. Pokud by šlo i čistě sportovní soukromé létání, tak tam je oznamovací povinnost pro pilota UAV až nad 25kg. U komečního/exp.výzk. létání je ta povinnost v každém případě. Moc nechápu, jaký je rozdíl mezi třeba 20kg érem pro radost a 20kg érem pro třeba focení pro komerční účely (asi to bude jiných 20kg ), ale tak to jsou holt zákony, oblast, kde nelze aplikovat selský rozum .
 

Jak by se řešila kolize letadla/vrtulníku s RC modelem?   12. 5. 2020 / 09:27
MzM   
Jasně, mě jde spíš o to, že jako hobby (i profi) ze země nemáš v 200m šanci poznat polohu modelu vs letadla. Na to už fyzikálně oči nefungují (vnímání, co je blíž a co dál).

(OT: stane se, že se při srážce (aspoň jednomu) modelu nic nestane: https://youtu.be/TzxeAECMxDc?t=347 )
 

VWAC
MZAK
L39.CZ
O serveru   |   Zveřejňování souborů ke stažení   |   Kontakt   |   © 1999-2024 FlightSim.CZ