FlightSim.CZ   Reklama  
CVARS - zrychlí vám tep...
> Nejste přihlášen Login
  Dnes je neděle 28. 4. 2024 Translate
ÚVOD
LETADLA
KRAJINY
AI PROVOZ
UTILITY
ČLÁNKY
FÓRUM
 Seznam příspěvků
ODKAZY
SCREENSHOTY
VIDEA
INZERCE
PLÁNOVÁNÍ LETŮ
VYHLEDÁVÁNÍ
O SERVERU
RSSRSS - fórum
RSSRSS - novinky
FacebookFacebook
MobileVerze pro PDA
Článek na OSEL.cz shrnující aktuální situaci XP vs Microsoft Flight Sim Jeden příspěvek | Celý strom
Článek na OSEL.cz shrnující aktuální situaci XP vs Microsoft Flight Sim   16. 8. 2020 / 06:36
Tapi   
Aktuálně vyšel tento článek
https://www.osel.cz/11323-nova-uroven-leteckeho-simulatoru-na-pc.html
 

Článek na OSEL.cz shrnující aktuální situaci XP vs Microsoft Flight Sim   16. 8. 2020 / 07:13
xWing   
Fajn zhrnutie celej situacie.
LR to teraz bude mat tazke a ako som spominal v inom vlakne, aby bol LR konkurencie schopny po vizualnej stranke, musel by sa spojit s Google, ktory ma podobne zdroje ako Microsoft.
Zial, jedine co neviem porovnat ako laik, letovu dynamiku oboch simulatorov.
 

Článek na OSEL.cz shrnující aktuální situaci XP vs Microsoft Flight Sim   16. 8. 2020 / 16:53
JirkaK
Google nebo Microsoft a data si licencovat. Problém je, že prodejem licencí tohle LR nemá šanci zaplatit, Google, MS nebo i Amazon si za cloudy nechají zaplatit a platit je potřeba pravidelně, je třeba mít servery v různých geo lokalitách, což znásobuje náklady.

Nicméně nemyslím si že to je záměr LR, potažmo Austina, tlačí to někam jinam, navíc LR docela živí mobilní X-Plane, tam jde o pravidelné příjmy.
 

Článek na OSEL.cz shrnující aktuální situaci XP vs Microsoft Flight Sim   16. 8. 2020 / 07:45
Willhelm   
PR článek na recesistickém serveru? No pobavilo...
 

Článek na OSEL.cz shrnující aktuální situaci XP vs Microsoft Flight Sim   16. 8. 2020 / 12:01
Tragédie v JRD
cetls to vubec?
 

Článek na OSEL.cz hypující Microsoft Flight Sim   16. 8. 2020 / 13:29
Willhelm   
Četl, proto to komentuji jak to komentuji. Srovnání XP vs. FS2020 to není. Je to PR článek shrnující přednosti nového FS tak jak jej vidí tvůrci - tedy něco co známe od dob Win95 "Od teď bude vaše virtuální létání ještě realističtější, zábavnější, atd." Není to recenze, je to poslední fáze hype wars pár dní před vydáním. Server se tváří jako seiózní a vážné čtení, ale pak si stačí přečíst sekci Autoři a vážnost je ta tam stejně jako serióznost.

Krátký úvod zmiňuje jediného potenciálního konkurenta, krátce uznává že má XP certifikaci FAA pro výuku pilotů ale ihned dělá ďábla z Austina jako jeho tvůrce, který je popisován jako monopolistický uzurpátor který se Microsoftu vysmívá (což mi na přátelského Austina moc nesedělo a nedokázal jsem nikdy vygooglit nic, kde by se v minulosti MS vysmíval nebo se nad tým tvořící FS vyvyšoval a ani autor toto tvrzení ničím nepodkládá).

Cituji: "Nemaje žádného konkurenta, začal vývoj x-Plane stagnovat a nic zásadního se na něm nezlepšovalo." Mohl napsat opravdu jen někdo kdo o XP nikdy ani neslyšel. Když tedy vyjdeme z premisy, že MS se na 14 let stáhnul ze scény a Laminar opojen vítězstvím celou dobu stagnoval. 14 let zpět se dostáváme do stavu kdy LR měl XP7. Za čtrnáct let dokázal udržet vývojový cyklus a posunout se ze 7 na 14. Z toho třeba z 9 na 10 a z 10 na 11 šlo o dost významný posun. XP11 sám o sobě byl velký skok kupředu a za tři roky co je venku každá subverze přinesla nějaká zlepšení - ať už grafické, výkonové, vypilování letového modelu nebo aktuálně finišovaná technologická změna z OGL na Vulkan.
Mě osobně třeba změna z 32bit na 64bit, vytvoření gateway filozofie, Petrův autogen, přijdou jako docela významné změny. Byl jsem XP11 nadšen ale ne úplně spokojen, ale LR do roka v podstatě odstranil všechny mouchy co mi vadily.

V článku se hovoří o uživatelích: "Nejenom skalní fanoušci letecké PC simulace, ale tentokrát mnohem větší počet lidí, kteří se nikdy o létání na PC nezajímali, se rozhodlo k zakoupení tohoto programu." jako by bylo po třech měsících prodejů a bylo prokazatelně prodáno X a X stovek tisíc/milionů kusů. (Počet prodaných kopií FSX jsem nikde nenašel v nějaké nezávislé tabulce, podle nějakých starých článků MS jich snad jen v USA prodali lehce přes milion o zbytku světa se mlčí.) FSX se každopádně dostal v roce 2006/2007 na desátou příčku nejprodávanějších her, ale mám pocit že to bylo období kdy si firmy sestavovaly žebříčky jak potřebovaly pro podporu prodejů na základě "chci jít s davem" fenoménu, který patří k účinným podprahovým manipulativním prodejním technikám.

Marketingová strategie MS/Asobo na závěrečné dva týdny byla jasná - rozproudit diskuze na všech možných serverech, umožnit hraní co influencerům s co největším zásahem potencionální klientely, dodat produktu dostatečný punc profesionality díky videím typu "real pilot trying FS2020" kde dotyční "skuteční piloti" budou tvrdit, že nepoznávají rozdíl mezi FS2020 a tím když sedí ve skutečném letadle a zárověň amatérům s: "nikdy jsem nelítal, ale podívejte jak je to snadné" - čímž u zákazníků chtějí dosáhnout falešného sebeuspokojení typu "zvládám to co zvládá skutečný pilot, jsem fakt dost dobrej".

Prostě na počítání zajíců je pořád moc brzo, protože hon začne až v úterý.
 

Článek na OSEL.cz hypující Microsoft Flight Sim   16. 8. 2020 / 13:39
xWing   
na počítání zajíců je pořád moc brzo, protože hon začne až v úterý.

Nastastie v utorok pri tom hone nebudeme
 

Článek na OSEL.cz hypující Microsoft Flight Sim   16. 8. 2020 / 14:38
Tragédie v JRD
no tvl 🙈 nezer to tolik
 

Článek na OSEL.cz hypující Microsoft Flight Sim   16. 8. 2020 / 14:54
Willhelm   
No právě já jim to nežeru.
 

Článek na OSEL.cz hypující Microsoft Flight Sim   16. 8. 2020 / 17:02
JirkaK
K prodaným FSX, někde byla informace že se jich prodalo několik milionů v době kdy vyšel - krabice, pak ještě relativně nedávno bylo možné vidět statistiky vlastníků titulu na steamu, teď už to dostupné není, ale FSX:SE bylo víc jak 1 milion kopií.

Kdežto X-Plane 11 se prodalo cca 100 tisíc kopií - informace přímo z Austinových úst na jednom z letošních videí publikovaných Michaelem Brawnem či jak se ten člověk z XForcePC jmenuje.


Jinak OGL - Vulkan. Dnes jsou na trhu hry, které umí OGL i Vulkan, případně i DX11 a 12. Mnohé hry přidávaly DX12 podporu, když vyšly. Mnoho novějších her podporuje více grafických API a lze mezi nimi přepínat. Vulkan je pro některé modla technologického pokroku, ale fakticky to není nic zajímavého, pořád to bude lítat stejně, pořád to bude vypadat stejně. Tady žádný pokrok není. Ano XP se vyvíjí, nejvíce letový model, který je ale už teď tak komplexní, že to drtivá většina lidí nepozná, navíc to je pořád experimentální model a tak jak tak, vždy záleží na autorovi letadla, jak možností toho letového modelu využije. Letadel které mají přehnaný lift, nebo nelítají podle čísel jsou mraky i mezi placenými, natož freeware.
 

Článek na OSEL.cz hypující Microsoft Flight Sim   16. 8. 2020 / 17:09
JirkaK
https://steamdb.info/app/314160/graphs/

Ty čísla už jsou jen odhady:

930,000 - 1,000,000 estimated owners by PlayTracker
1,000,000 - 2,000,000 estimated owners by SteamSpy

dřív tam bývaly čísla přímo ze Steamu.

Denní průměr je přes 3000 konkurečních uživatelů, tzn v jednu chvíli to má puštěné tolik lidí.. Aktuálně 3341.
 

Článek na OSEL.cz hypující Microsoft Flight Sim   16. 8. 2020 / 17:13
JirkaK
Do prosince 2009 se pouze v USA přes 1 milion kopií..

"2006's Flight Simulator X for the PC has sold more than 1 million units through December in the US, according to the NPD Group, making it far from an unsuccessful outing."

https://www.gamespot.com/articles/confirmed-microsoft-flight-sim-studio-closing/1100-6203585/
 

Článek na OSEL.cz hypující Microsoft Flight Sim   16. 8. 2020 / 17:17
Willhelm   
Jo tenhle jsem našel, ale v číslech na Steamu se jako ty neorientuju, tak díky za doplnění.
Tzn. že aby to tvrzení ve článku o pradaných kopiích bylo pravdivé muselo by ASOBO potvrdit výrazně nad 2mil. předobjednávek.
 

Článek na OSEL.cz hypující Microsoft Flight Sim   16. 8. 2020 / 17:26
JirkaK
Dnes nejde počítat jen prodeje. Dnes máš vícero typů distribuce a jeden z nich je přístup k herním knihovnám, v tomto případě XBOX Game Pass pro PC nebo Ultimate.

Takže už teď je tu teoreticky 10 milionů uživatelů - https://www.theverge.com/2020/4/29/21242004/xbox-game-pass-10-million-subscribers-microsoft-q3-2020-earnings

Pokud člověk kupuje alespoň 2 nové hry za rok, tak se XBOX game pass zaplatí.
 

Článek na OSEL.cz hypující Microsoft Flight Sim   16. 8. 2020 / 17:22
JirkaK
"Marketingová strategie MS/Asobo na závěrečné dva týdny byla jasná - rozproudit diskuze na všech možných serverech"

Která AAA hra něco takového nedělá. Byly tu hry jejichž vývoj stál 200 milionů dolarů z čehož 100 milionů šlo na marketing.


"díky videím typu "real pilot trying FS2020" kde dotyční "skuteční piloti" budou tvrdit, že nepoznávají rozdíl mezi FS2020 a tím když sedí ve skutečném letadle"

Tohle je ale realita. Máš snad doma 6-dot motion plošinu? Máš ovladače řízení, které věrně simulují síly působící na řídící plochy? Asi ne,

Vezměme příklad X-Plane a pro mnohé modlu realismu Airfoilabs C172. Nejeden vlastník a pilot C172 tvrdí že to letadlo se vůbec nechová jako skutečný stroj, když ji nakonfiguruje na přistání tak jako reálnou cessnu, tak ta AFL vůbec nechce klesat pořád chce letět.

Koupil jsem si pro X-Plane Turbine Duka, něco jako perfromance charts asi jeho autor neviděl, natož aby je implementoval, Kdežto v takovém FSX to pánové z RealAiru poladili tak, že to letadlo lítalo přesně podle čísel a to to letadlo dokonce nemá žádný vlastní kód tak jako třeba A2A, vše udělali přes default.
 

Článek na OSEL.cz hypující Microsoft Flight Sim   16. 8. 2020 / 22:34
Tragédie v JRD

"díky videím typu "real pilot trying FS2020" kde dotyční "skuteční piloti" budou tvrdit, že nepoznávají rozdíl mezi FS2020 a tím když sedí ve skutečném letadle"

Tohle je ale realita. Máš snad doma 6-dot motion plošinu? Máš ovladače řízení, které věrně simulují síly působící na řídící plochy? Asi ne,


toto zkus prosim vysvětlit.. at se snazim sebevic, fakt jsem to nepochopil
 

Článek na OSEL.cz hypující Microsoft Flight Sim   17. 8. 2020 / 01:20
JirkaK
Ok, jak poznáš kvalitní letový model když nemáš žádný feedback od ovládacích prvků, necítíš odpor řízení, nemáš žádný pohybový feedback co se s tím letadlem děje.

Když si chceš nechat certifikovat simulátor pro výcvik, tak i tyhle ovládací prvky musí splnit nějaké předpoklady, s Honeycombem nebo logitech beranama certifikaci nedostaneš, nedostaneš ani s YokoYoke, kup si ale Brunner a máš to, třeba pedály s beranama v bundle za 3480€ a můžeš dostat PTT/FNPT level 1 certifikaci.

V takových ovladačích už něco cítíš a možná oceníš kvalitnější letový model. Nicméně ty Brunnery leckdo používá i FSX/P3D
 

Článek na OSEL.cz hypující Microsoft Flight Sim   17. 8. 2020 / 09:12
Pips   
Kvalitní letový model přeci nemá nic společnýho s tím, co cítíš v řízení, nebo kam se ti v těle stěhujou orgány, když s tím klacíkem někam necitlivě pohneš. Když tedy pominu to, že sám jsem už letěl s letadly, jejich řízení bylo bez sil, tak bych spíš letový model hodnotil podle toho, jak se ten, či onen stroj ve vzduchu chová zejména v jeho mezních režimech letu. Jestli je to věrno reálné předloze, rychlosti, pádový charakteristiky a tak dále.
 

Článek na OSEL.cz hypující Microsoft Flight Sim   17. 8. 2020 / 09:58
JirkaK
Opravdu poznáš v turbopropu tah způsobovaný výfukem? Fakt poznáš dynamicky spočítané zpoždění vzduchu od vrtule působící na záďové křidélka od vlivu vzduchu který je spočítaný jako approximate a další extra specifické propočty letového modelu v X-Plane?

Jak vůbec poznáš vliv těch různých věcí, když necítíš žádný feedback?

Vsadím se že většina z vás co tu tvrdí něco o dokonalosti letového modelu tyhle marginální vlivy vůbec nepoznají, navíc pořád jsme u toho že tyhle featury musí správně využít autor letadla a to se v X-Plane moc neděje. Sice je hezké mít tyhle všechny možnosti ale autoři je musí používat a to ještě správně.

Tyhle velice marginální věci dávají smysl... ve chvíli kdy projektuješ letadlo, čímž se Austin prsí, že v jeho simulátoru vznikají koncepty skutečných letadel.

Pro většinu lidí jsou tyhle věci naprosto irelevantní a i ti real world piloti co lítají v simulátorech snadno řeknou že to lítá jak skutečné letadlo, za předpokladu že model se chová cca jako reálné letadlo, tzn. že při určité konfiguraci drží cca dopřednou rychlost, cca vertikální rychlost, protože mají velice limitovaný feedback.
 

Článek na OSEL.cz hypující Microsoft Flight Sim   17. 8. 2020 / 10:12
Pips   
Co to melete, Kelišová?
 

Článek na OSEL.cz hypující Microsoft Flight Sim   17. 8. 2020 / 17:38
JirkaK
https://www.facebook.com/groups/1688259751494350/permalink/2659180997735549/

Aktuální diskuze na X-Plane skupině na FB.

"Anyone who sims on a PC for training or before flight school would truly rather X-Plane 11 over MS2020. What’s more important to you Physics or Graphics?"

a některé komentáře:


"Neither of them matter if you are practicing for real world stuff. Its good for practicing procedures and instrument work but not for getting a feel of the plane"

"Graphics, you can not replicate the physics of a real aircraft, what you can do is learn the functionality of aircraft instruments, systems and checklist flows etc"

"Xplane 11 and really every sim I’ve flown thus far hasn’t captured the physics correctly at all, also weather and those visual effects of clouds ect play a huge roll on helping train for different things.
A sim is usually a great tool for practicing some approaches and keeping current in that aspect of things but truly that’s it.

"Both have great physics, you probably have seen a random youtuber playing msfs on arcade mode"

"Not necessarily, what if you want to practice vfr nav? The scenery allows you to practice that as close to real life as possible"

"No desktop flight sim program accurately depicts true flight physics.
Its hilarious seeing all the xp11 vs p3d vs msfs arguments about flight modelling....because truthfully, they are all wrong - they just differ in which ways the are wrong."

"I don't necessarily practice on my sim for physics so much as for VFR flights. I plan my flight, then run it in sim to pick out waypoints and double check times. There is only so much feel and practice you can get out a home yoke... So I would rather have VFR worthy sim than a not-so-noticed change in flight characteristics."


Ti lidi říkají v podstatě to co říkám já, na to co můžeš na počítači nacvičit je dostačující de facto kterýkoli simulátor



 

Článek na OSEL.cz hypující Microsoft Flight Sim   17. 8. 2020 / 19:06
Pips   
To jsi ale přeřadil někam do úplně jiný převodový skříně. Já jsem reagoval na ty záhadný myšlenky, že letový model by měl znamenat něco jako síly v řízení, nebo pak snad i pilota, co počítá tření vzduchu o vejfuky, ale tam už se mi tvůj myšlenkový pochod vysmekl z vodítka a ztratil se mi neznámo kde.

Sezení u počítače z tebe udělá pilota jenom v jednom případě a to ještě napůl. U skládání testů k pilotkám. Co máme možnost koupit my na hraní si na doma na počítač, nebo nedej bože na konzoli, ti létání může leda trochu nastínit a pochopit některé souvislosti, případně k reálnému létání dovést. Jinak jsou to prostě jenom hry. Na zimu dobrý.
 

Článek na OSEL.cz hypující Microsoft Flight Sim   17. 8. 2020 / 19:12
JirkaK
Ano letová dynamika, perfromance, to vše je letový model, ty ale vůbec ten model necítíš pokud nejsi patřičně vybavený, tudíž z něj nemáš možnost cokoli vytěžit, možná můžeš mít dobrý pocit že máš "reállnější než reál"

Jenže reálnější než reál, když X-Plane umí jen tři vrstvy oblačnosti a větru? To není právě realistické. Neovlivňuje tohle také letové vlastnosti? Třeba autoři ActiveSky si docela stěžovali na omezené možnosti X-Plane

V každém případě opět připomínám že to vše záleží na implementaci letadla, podělané letadlo bude lítat hůř než ve FSX
 

Článek na OSEL.cz shrnující aktuální situaci XP vs Microsoft Flight Sim   16. 8. 2020 / 23:43
Atarian   
No jo. Zase ti frantici... vzdycky poserou co muzou... vrhli se na to s takovou vervou, ze pomalu simuluji sexualni zivot blech v kozichu medvedu v Kanade, ale nejak zapomneli, ze se jedna o letecky simulator. A tak treba komunikace s ATC je naprosto priserna!
 

Článek na OSEL.cz shrnující aktuální situaci XP vs Microsoft Flight Sim   17. 8. 2020 / 07:27
xWing   
Pre amaterske masy kvazipilotov je to ATC este luxus
V kazdom pripade je tam pokrok oproti FSX.
 

Článek na OSEL.cz shrnující aktuální situaci XP vs Microsoft Flight Sim   17. 8. 2020 / 16:19
Atarian   
To ze je to lepsi nez treba FS2002 nebo FSX je sice hezky ale neni to zadna omluva. Ja si proste nedovedu predstavit tu situaci, kdy k takovymu projektu prizvou par odborniku na vytvoreni letovyho modelu, detailni popis funkci pristrojove desky, replikovani realnych postupu atd atd... no a kdyz uz to maj vsechno hotovy, projekt manazer si odskrtne vsechny milestones, a hele... chybi nam jeste komunikace s ATC... tak to preci nemuze byt tak slozity... hele, Bill prej psal nejaky texty do adventur pro Eidos.. tak at to napise on... akorat takova vec.. uz nam v rozpoctu nezbylo moc penez, takze ma vseho vsudy 3 hodiny konzultaci s externistou. To dame!
 

Článek na OSEL.cz shrnující aktuální situaci XP vs Microsoft Flight Sim   17. 8. 2020 / 16:25
xWing   
ATC este ujde, ale videl si ten Checklist ?
Tak to je iny masaker
 

Článek na OSEL.cz shrnující aktuální situaci XP vs Microsoft Flight Sim   17. 8. 2020 / 16:31
Atarian   
Nevidel. Ale dovedu si to predstavit
 

Článek na OSEL.cz shrnující aktuální situaci XP vs Microsoft Flight Sim   17. 8. 2020 / 16:31
Luděk Ch.
Tak vývojáři od počátku prezentují, že to je desetiletý projekt a že některé věci na začátku nebudou k dispozici a jiné že se budou postupně vylepšovat. Zrovna ATC pro nováčky bohatě stačí a hard simmeři stejně používají VATSIM apod. Bylo by zbytečné, kdyby kvůli ATC zdržovali vydání.
 

Článek na OSEL.cz shrnující aktuální situaci XP vs Microsoft Flight Sim   17. 8. 2020 / 16:36
Atarian   
No vidis. A me zase prijde logicky aby udelali nejdrive poradne veci co se tykaji letectvi. Bylo by zbytecne, kdyby kvuli medvedum v Kanade nebo zebram v Africe zdrzovali vydani
To jenom ukazuje co je pro ne priorita a na koho je to mireny.
 

Článek na OSEL.cz shrnující aktuální situaci XP vs Microsoft Flight Sim   17. 8. 2020 / 16:54
Luděk Ch.
Znáš nějaký jiný SIM, který by měl realistické ATC? Těžko, kdo chce realismus, tak stejně musí na IVAO/VATSIM. Ono udělat věrnou logiku ATC je nepochybně o dost složitější, než figurky zvířat, co se pohybují po předvolených trasách. Pro mě je realismus to, že můžu létat kdekoliv na světě a poznám to tam. A o simulaci počasí ani nemusím psát, to je úplně nový level.
 

Článek na OSEL.cz shrnující aktuální situaci XP vs Microsoft Flight Sim   17. 8. 2020 / 17:14
Willhelm   
No ono to ani na IVAO/VATSIM s tím realismem není nějak extra divoké. Záleží na aktuálně připojených pilotech a řídících. Nevidím moc realismu na eventech kde se dvacet až padesát simptáků vydá z jednoho letiště na druhé v dvouminutových rozestupech a na hladině se snaží jedno dvě éra předletět v rámci toho co dovolí jejich simulátor a pravidla sítě. Kdo chce realismus naladí si k letu Live ATC jako zvukovou kulisu a oželí, že nevidí ten traffic co slyší. Plugin do XP11 Global Trafic má solidně podchycený snímek odkud kam a co lítalo pravidelně v době vzniku, ale bohužel to není sesynchronizované s žádným ATC, takže taky polovičaté řešení. Myslím si, že udělat relistický traffic a ATC komunikaci je těžší úkol než zvládnout fotogrametrii a počasí dohromady. A jsme u toho co psal Atarian kousek vedle, bylo by to moc zdrojů a kvalitní výsledek by ocenilo asi tak 10% těch co si FSXX koupí.
 

Článek na OSEL.cz shrnující aktuální situaci XP vs Microsoft Flight Sim   17. 8. 2020 / 17:25
Luděk Ch.
Právě a je to škoda, protože věrné ATC by byl vysoký posun k věrnosti u každého simu. Ale právě si dokážu představit, že udělat to je asi nadlidský úkol, takže jsem si už u FSX zvyknul lítat bez toho. U IVAO/VATSIM je předpokládám hlavní problém v nedostatečném pokrytí, že člověk nemůže letět kdykoliv kamkoliv.
 

Článek na OSEL.cz shrnující aktuální situaci XP vs Microsoft Flight Sim   17. 8. 2020 / 17:51
JirkaK
Největší problém online sítí není pokrytí ale formálnost a nutnost se něco učit, když si tam budeš lítat jak chceš tak tě dříve nebo později vyhodí, často ti nedovolí simulovat ani nouzové stavy. Představ si ten event s 20-50 letadly v nudli za sebou a do toho si dá někdo emergency, však ten frajer na věži se z toho podělá.
 

Článek na OSEL.cz shrnující aktuální situaci XP vs Microsoft Flight Sim   17. 8. 2020 / 19:12
Luděk Ch.
No představit si to neumím, tuším jsem to jen někde viděl v televizi, jak to vypadá na IVAO/VATSIMu Já ke svému poletování ATC nepotřebuju. Zabudované v žádném simu mě neuchvátilo a na virtuálních sítích bych byl zase limitovaný kdo kde sedí. Takže stejně budu pokračovat i v MSFS, akorát počítam, že se výrazně změním poměr letů ve prospěch GA/VFR
 

Článek na OSEL.cz shrnující aktuální situaci XP vs Microsoft Flight Sim   17. 8. 2020 / 19:46
oldboy
Mas recht ja ke svemu poletovani (VFR) zadne rizeni nepotrebuji. Zvlaste kdyz jsem zjistil, ze i v FS2020 je to nejake divne. Zasadne me posilaji na drahu ne proti vetru ale s vetrem. Pokud je ten vitr radove jednotek uzlu tak at, ale kdyz uz fouka ze zapadu 11 kts a oni me klidne posadi na 09 tak tomu moc nerozumim. Ale jak jsem psal nepotrebuji ATC. IVAO jsem zkousel v FSX i v X-Plane 9-10, ale vetsinou mi nekdo nadaval anebo kricel na me a to teda rozhodne nepotrebuji. Vim je to moje chyba, temer nulova znalost AJ a take ignorance zasad letani na siti z me strany. Tolik k ATC, tak ze si letam nad terenem a kocham se.
 

Článek na OSEL.cz shrnující aktuální situaci XP vs Microsoft Flight Sim   17. 8. 2020 / 17:47
JirkaK
Proč IVAO a VATSIM kde to dělají lidi pro zábavu a skutečných řídících tam asi moc nebude. Když realitu, tak se chceš bavit se skutečným ATC který si na to jen nehraje, to co někdy ty sítě vyžadují jsou nesmysly které by skutečný řídící vůbec neřešil.

Většina letů, například v X-Plane je VFR, IFR je menší část a o to víc menší část bude s nějakým řídícím, to už je fakt pro extrémní fandy
 

Článek na OSEL.cz shrnující aktuální situaci XP vs Microsoft Flight Sim   17. 8. 2020 / 18:30
Tragédie v JRD
Expert promluvil ....
 

Článek na OSEL.cz shrnující aktuální situaci XP vs Microsoft Flight Sim   17. 8. 2020 / 19:09
JirkaK
https://www.youtube.com/watch?v=K0nS5ZKS1xI

soustřeď se na text, ne na voice.. příklady z vatsimu, full staffed international letiště a clearance dává CENTER? nemusím měnit frekvence a pořád se se mnou baví? Nemám zadaný squawk a při request taxi mi operátor řekne kudy mám jet? Má křišťálovou kouli? ...

Když se poohlédneš po internetu tak VATSIM nebo IVAO je vesměs pro "chudé" kteří mají nějaký problém platit kvalitní ATC.
 

Článek na OSEL.cz shrnující aktuální situaci XP vs Microsoft Flight Sim   17. 8. 2020 / 19:17
Tragédie v JRD
ty jsi fakt demagog ... to ze se na vatsimu/ivao objeví nějaký matlák se stane. a pak přijde jiřík kocmanů a začne tím argumentovat, jak je to na houno

ale tak jo, pokud si ten bohatej (ty?) přeje lítat na síti, kde je ted 15 pilotů (ok, predpokladam, ze vecer americkýho času jich je tam víc.... ale to většina evropanu spí), a je pokryté jenom usa .. tak vzdyt muze

no a ten chudej si bude lítat na vatsimu/ivao, kde sice občas narazí na někoho, kdo je poněkud zmaten, ale aspon jsou tam nějací lidi.

nikdo ti nebrání lítat si na pilotedge.

ps: to trpíš nějakou obsesí se tady furt chlubit tím, jak ses bohatej, jaký mas hw, co mas vsechno doma ...?
 

Článek na OSEL.cz shrnující aktuální situaci XP vs Microsoft Flight Sim   17. 8. 2020 / 20:10
Atarian   
 

Článek na OSEL.cz shrnující aktuální situaci XP vs Microsoft Flight Sim   17. 8. 2020 / 22:52
JirkaK
NA PE člověk nemusí být bohatý, však je to cena jednoho oběda měsíčně a člověk dnes už platí tolik různých služeb že to ani nevnímá.

Coverage je sice limitovaná, ale na druhou stranu garantovaná, stejně tak i kvalita řídících, kteří jsou nezřídka i řídící v reálném životě. Na učení se procedur a správné komunikace můžeš lítat kdekoli, největší deviza je právě garance toho že v provozní době budeš kompletně obsloužený. Osobně nelítám s žádným ATC, natož online, kdybych takovou potřebu měl, tak zvolím PE.

Čím se mám chlubit? Mám midrange počítač postavený na v retailu nejprodávanějších komponentách, lowendové monitory, entry level letecké ovladače, kupuju low end televize, žena má low end laptop, sám mám repasovaný laptop z roku 2014, mobily používáme v kategorii do 5 tisíc, jezdíme 10 let starými auty, i ten obří stůl do obýváku je jen low budget Ikea hack, oblíbený právě kvůli ceně.
 

Článek na OSEL.cz shrnující aktuální situaci XP vs Microsoft Flight Sim   18. 8. 2020 / 07:55
franta123
To máš težký mě taky spousta lidí nechápe proč mám PC za 40K a potom jdou a koupí si na oktávku lité kola za 50K no a mě stačí rapid na původních kolech...
Co se týká toho připojení na internet mám to podobné , 2 děti , které streamují , do toho manželka netflix, do toho stahuju 100gb flight simulátor a to se potom hodí lepší připojení. Tady naštěstí na okresním měste je konkurence a bydlím v paneláku kde je optika takže 100/100 mbit stojí 350,- což je sranda .
 

Článek na OSEL.cz shrnující aktuální situaci XP vs Microsoft Flight Sim   18. 8. 2020 / 10:54
ROBBE
Tak, tohle připojení bych bral všema deseti.😀
 

Článek na OSEL.cz shrnující aktuální situaci XP vs Microsoft Flight Sim   18. 8. 2020 / 14:10
Atarian   
Jo, to by se mi taky libilo
A pritom pro naseho experta Jirika je to asi siiilene pomaly...
 

Článek na OSEL.cz shrnující aktuální situaci XP vs Microsoft Flight Sim   18. 8. 2020 / 14:48
JirkaK
Nějaký zamindrákovaný, ne?

Když jsem se před 11 lety nastěhoval do bytu kde bydlím, začínal jsem tuším na 10 MBit downloadu. Ten tarif UPC postupně navyšovalo na 30, 40, 60, 100 a teď 150 MBit download, bohužel uploda je 10MBit.

Upload mi nestačil, takže jsem musel vzít 300Mbit linku abych nahoru dostal 20Mbit. V době kdy jsem to takto navýšil jsem měl dokonce problé tu linku využít. Ke svému počítači jsem měl připojení pomocí Powerline které v nejlepší kondici dosahovalo 90Mbit Ale to je tak když je člověk líný provrtávat zdi a tahat kabely.

Až když jsem dával počítač klukovi do pokoje a tam ho připojil kabelem tak jsem poznal že ta linka je při downloadu výrazně rychlejší než čeho dosahuji připojením přes elektřinu, takže jsem hned sehnal někoho kdo mi tady propojil odlehlou stranu bytu UTP kabelem.

Se 120 kanálovou kabelovkou a pronájmem zařízení platím asi 790 korun měsíčně, teď mi nabízeli navýšení na 500/50 + kompletní kabel a vyšlo by to na necelých 900, nemám ale pro tu linku využití, takže jsem to odmítnul.
 

Článek na OSEL.cz shrnující aktuální situaci XP vs Microsoft Flight Sim   18. 8. 2020 / 14:57
Willhelm   
Gratuluji, já se tady na dálném východě letos dočkal zvýšení rychlosti ADSL (asi jediná rozumná možnost jak se tu připojit) z 1Mbit na 2Mbit a je to sakra poznat a jsem rád, že jsem rád.
 

Článek na OSEL.cz shrnující aktuální situaci XP vs Microsoft Flight Sim   18. 8. 2020 / 15:18
JirkaK
Nepleteš si jednotky? 2Mbit? Tzn 256kB/s, tzn i titulní stránka zpravodajského serveru může trvat 10-15-20 sekund než se načte? Online video to nemá šanci přehrát pokud to nebude někajých 320p.

To jsi někde na největší samotě v lese ne? To máš evidentně dost velkého smolíka, letošní dovolenou jsem trávil v českých horách uprostřed lesů, 4G síť mi mobil chytal na dvě čárky ve specifické poloze na balkóně, ale nebyl problem přes to sledovat YT, dokonce hrát online mobilní hru bez lagů.
 

Článek na OSEL.cz shrnující aktuální situaci XP vs Microsoft Flight Sim   18. 8. 2020 / 16:23
Willhelm   
No pravda, že mi teď nedávno na mobilu naskočilo G4 (donedávna se tu vyskytovalo ještě GPRS které sem tam přeskočilo na EDGE, G3 jsme tak nějak přeskočili) a je to asi 4x tak svižnější než přes domácí wifinu. (Ale s datovým limitem, že.)

Soused před dvěmi lety do ADSL jít nechtěl a nechal si na fasádu namontovat nějakou rádioanténu (on má štěstí, protože jeho baráček je poslední co "dohlédne" na zdroj odkud to vysílají. Když je pěkné počasí tak si pochvaluje, když je mlha, prší, fouká, nebo je moc horko a prašno tak mi závidí mé stabilní 2 MBit. To víš Jirko, kvalita internetového připojení je v této zemi difůzní a se vzdáleností od Prahy značně degraduje přímou úměrou.

Tobě to možná není dost, ale věř, že dost lidí v této zemi by za 2Mbit ještě byli rádi. Nedávno jsem tu měl na návštěvě kamaráda co se tu divil jak mám neskutečně rychlý internet a co by za takovou rychlost dal.

Pak se nediv, že s tím jak tu rozhazuješ peníze a ohrnuješ nosem nad pro někoho nedosažitelnými parametry, jsi v kolektivu péráku občas neoblíben.
 

Článek na OSEL.cz shrnující aktuální situaci XP vs Microsoft Flight Sim   18. 8. 2020 / 18:29
JirkaK
Datový limit? Na to si někdo hraje? Samozřejmě na klasické simce ano, ale to přece není o klasickém mobilu




T-Mobile neomezený "mobil" 20/2 Mbit/s, 4 kila měsíčně
https://www.lte-unas.cz/mobilni-internet/t-mobile-internet/pevny-internet-s.htm


nebo https://www.nordictelecom.cz/docs/Cenik-sluzeb_01_12_2019.pdf


Vodafone taky dává nějaký mobilní internet bez datového limitu, ale pokud nemáš zároveň pevný internet doma tak to stojí snad 18 set
 

Článek na OSEL.cz shrnující aktuální situaci XP vs Microsoft Flight Sim   18. 8. 2020 / 16:31
oldboy
Take se mi nezda, ze by v Pribore na severni Morave neexistovalo opticke pripojeni anebo nejake rychlejsi provider.
Ja jsem si tento rok uzavrel novou smlouvu s Orangem na opt.internet 300/300 Mbps a take na novy telefon iPhone 9 to vse v ramci pausalu.
 

Článek na OSEL.cz shrnující aktuální situaci XP vs Microsoft Flight Sim   18. 8. 2020 / 17:28
Willhelm   
Já neříkám, že v rámci města je to stejné. Mít barák o 50m blíž k centru, mám na výběr ze dvou možností připojení, mít ho o 500m blíž k centru města, tak by to byly momentálně 4 možnosti. Ale nikdo nechce kopat cca kilometr kabelu aby připojil dva baráčky. A v dolíku jsem tak stíněný, že bych musel nad chalupu vytáhnout tak 20m stožár ať je na co dát směrovou anténu.
 

Článek na OSEL.cz shrnující aktuální situaci XP vs Microsoft Flight Sim   18. 8. 2020 / 17:41
OndraT
On by to klidně asi i někdo udělal, ale v nákladech stojí vykopat a položit metr optiky cca 1500,-Kč. Cenu za takové připojení byste pak nechtěli se sousedama určitě platit .

Zas tě tam určitě nesejří sousedi, co nemají potřebu ráno vstávat do práce a celé noci dupou a mlátí věcmi v bytě. On klid a zasloužený spánek je neocenitelný. Já mám sice 500Mbit od UPC, eh, pardon, Vodafone, ale ten klid ani spánek nemám a pak je mi celý půlgigabit k prdu, když ani nemám náladu na to ho využít .
 

Článek na OSEL.cz shrnující aktuální situaci XP vs Microsoft Flight Sim   18. 8. 2020 / 19:56
Atarian   
Mozna ze jsem zamindrakovany, nevim. Ale reaguju na tvoje prispevky, ktery se mi zdaj znacne nekonzistentni. Nejdriv tvrdis, ze linka ktera ma 35MB/s je pomala. A ted tady pises, ze jsi musel vzit 300Mb/s linku kvuli uploadu i kdyz ten download vlastne nevyuzijes
A k tem tvym prispevkum ohledne youtube, 320p neznam ale 2Mb/s linka docela v pohode prehraje 480p nekdy i 720p.
 

Článek na OSEL.cz shrnující aktuální situaci XP vs Microsoft Flight Sim   18. 8. 2020 / 20:18
Tragédie v JRD
ted dostanes prednasku, ze to je tim, ze kazdy video muze mit jinou bitrate, a tak to obcas prehrajes ...
 

Článek na OSEL.cz shrnující aktuální situaci XP vs Microsoft Flight Sim   19. 8. 2020 / 22:04
Atarian   
Nedostal Jen zopakovani toho co uz psal ALE! Dozvedeli jsme se, ze vysila i na Twichi... ty vole, to musi bejt borec!
 

Článek na OSEL.cz shrnující aktuální situaci XP vs Microsoft Flight Sim   19. 8. 2020 / 00:06
JirkaK
Mám 300Mbit linku, download je tedy 36MB/s když není žádný jiný traffic.

Zvyšoval jsem linku ne kvůli downloadu ale kvůli uploadu, je rozdíl tlačit nahoru 1.25MB/s a 2.5MB/s když potřebuješ nahrát i několik GB. Ano download se zvedl také dvojnásobně, ale v době kdy jsem měl powerline do jiné části bytu, kde mám stolní počítač, tak jsem nedokázal využít ani těch původních 150Mbit/s. Teď mám připojeno kabelem a mohu plně využít té rychlosti, ale jestli stáhnu 2GB za minutu nebo 1GB už je v podstatě irelevantní sice to na instalací MSFS a jiných poznám, ale fakticky to nepotřebuju a jen za navýšená downloadu bych neplatil.

je možné že 2Mbit linka přehraje i 720p. Osobně přehrávám ve FHD nebo vyšším. A když třeba sám vysílám na twitch tak, nehledě na rozlišení, zda FHD nebo 720p, vysílám v maximálním možném bitrate, tzn. 6MBit/s
 

Článek na OSEL.cz shrnující aktuální situaci XP vs Microsoft Flight Sim   17. 8. 2020 / 07:33
MzM   
Z článku mi vyplývá, že MSFS2020 má hezky udělaný výhled z letadla. Nic o tom, jak TO lítá. Takže už je to flight simulátor, nebo je to jen lepší vizualizátor zemského povrchu? To jsem se nedozvěděl.
 

Článek na OSEL.cz shrnující aktuální situaci XP vs Microsoft Flight Sim   17. 8. 2020 / 10:03
JirkaK
Je to videohra z žánru simulátorů, jelikož simuluje letectví, je to letecký simulátor. Stejně jako chytání ryb, vaření... jsou to simulátory rybaření, simulátory vaření. Netuším zda simulátor rybaření zohledňuje váhu závaží a návnady, zda počítá trajektorii letu při nahození podle fyzikálních zákonů a zda bere v úvahu všechny faktory, zda u toho vaření zohledňuje například typ plotny či použitého materiálu hrnců, zda se zohledňuje jejich termální kapacita po vypnutí plotny atd..

myslím že to s zábavou kterou to může poskytnout vůbec nesouvisí, když to bude trošku off, protože to stejně člověk nepozná.
 

Článek na OSEL.cz shrnující aktuální situaci XP vs Microsoft Flight Sim   17. 8. 2020 / 12:51
Willhelm   
Hele, když v tom dodržíš nějakou sebe disciplínu, tak si z toho simulátor uděláš. Když tam budeš chtít nerealisticky blbnout jako v GTAV, tak si zablbneš. Potenciál to má jak na simulátor, tak na lepší Google Earth. Časem se to utřepe...
 

Článek na OSEL.cz shrnující aktuální situaci XP vs Microsoft Flight Sim   17. 8. 2020 / 13:16
OndraT
Zná někdo autora článku?

Třeba zmínka o X-Plane "například pád do vývrtky při odtržení laminárního proudění na jednom křídle." je zcela nepravdivá, ostatní jsem po tomhle intro karambolu už spíš tak nějak jen přelétl očima.

Spin stall je zrovna věc, kterou XP neumí, ať už je to špatným řízením nebo chtěně. Nebo to rozhodně není nic standardního (je možné, že existují nějaké super vyladěná letadla, co tohle umí). V XP se obecně dá do vývrtky dostat leda tak s úchylně posunutým těžíštěm letadla, ale samozřejmě už pak zase nejde vybrat.
 

Článek na OSEL.cz shrnující aktuální situaci XP vs Microsoft Flight Sim   17. 8. 2020 / 14:08
Tapi   
Autora neznám, na článek jsem narazil, protože odebírám RSS z OSEL.cz.
Ten tvůj postřeh o vývrtkách v XP je zajímavý, to jsem netušil. Vždy jsem tak nějak předpokládal, že XP je, co se letového modelu týká, "top" a tedy že éro jde do vývrtky adekvátně, jak by člověk čekal.
 

Článek na OSEL.cz shrnující aktuální situaci XP vs Microsoft Flight Sim   17. 8. 2020 / 15:10
OndraT
Jo, vývrtky XP bohužel neumí.

Respektive jednou jsem byl odkázán na nějaký freeware model buďto C172 nebo C150/152, o kterém pisatel tvrdil, že umí i vývrtky, ale bylo to za nějakou registrací, tak se mi do toho nechtělo .

Tak nevím, co si o tom myslet - to jsou všechny ostatní letadla, co neumějí spirálu, tak špatné modely?
 

Článek na OSEL.cz shrnující aktuální situaci XP vs Microsoft Flight Sim   17. 8. 2020 / 16:32
Luděk Ch.
Nebo to jednoduše neumí princip modelování dynamiky letu v XP
 

Gonzo
VWAC
Czech Virtual Air Rescue Service
O serveru   |   Zveřejňování souborů ke stažení   |   Kontakt   |   © 1999-2024 FlightSim.CZ