FlightSim.CZ   Reklama  
SW Virtual
> Nejste přihlášen Login
  Dnes je čtvrtek 28. 3. 2024 Translate
ÚVOD
LETADLA
KRAJINY
AI PROVOZ
UTILITY
ČLÁNKY
FÓRUM
 Seznam příspěvků
ODKAZY
SCREENSHOTY
VIDEA
INZERCE
PLÁNOVÁNÍ LETŮ
VYHLEDÁVÁNÍ
O SERVERU
RSSRSS - fórum
RSSRSS - novinky
FacebookFacebook
MobileVerze pro PDA
store.x-plane.org bezpečnost Jeden příspěvek | Celý strom
store.x-plane.org bezpečnost   15. 9. 2020 / 17:54
Willhelm   
Právě mi zablokovali z preventivních důvodů platební kartu. Banka mi na rozdíl od minule odmítla poskytnou nebo vyvrátit kvůli komu. (Minule se mě přímo zeptali, zda jsem nakupoval na org store.) Nicméně mi jako oficiální důvod bylo sděleno, že 8.-9. měsíci roku 2019 proběhl únik dat u amerického internetového obchodníka, jenž je nyní vyšetřován a do skončení vyšetřování mi nemohou poskytnout žádné informace. Vzhledem k tomu, že jediná americká firma u které jsem v daném období nakupoval je store.x-plane.org se domnívám, že to je Nikolas a jeho beach boys, kteří se místo bezpečnosti obchodu raději starají o cenzuru svého fóra. Teoreticky nebudu sám, protože na org store tady asi nakupuje více lidí, kteří pokud mám pravdu už kontaktováni byli nebo v nejbližších chvílích dnech budou.
FIO Banka reagovala dnes u jiných bank může být druh reakce a reakční doba jiná. Byl bych rád pokud jste byli stejně postiženi, pokud se o tuto skutečnost se mnou podělíte zde.
 

store.x-plane.org bezpečnost   15. 9. 2020 / 18:01
xWing   
Nastastie platim cez PayPal alebo vygenerovanu virtualnu kartu na jeden nakup.
Ale diky za info.
 

store.x-plane.org bezpečnost   15. 9. 2020 / 18:11
Willhelm   
No já přešel na PayPal až letos, teď lituji, že jsem tam použil i kartu. Po tom prvním úniku karetních informací jsem měl od banky info že to byli na 100% oni, řešil jsem to s Nikolasem. Ten se nejprve rozčílíl, že banka neměla právo mi sdělit u koho ten únik nastal, s mou následnou žádostí o refundaci nákladů spojených s vystavením nové karty mě poslal do pr... víta kam. Každopádně mě nakonec naší "diskuze" ubezpečil, že aktuálně data karet nijak neuchovávají a že se to už stát nemůže. Jenže já v tom období co mi banka sdělila na netu fakt jinde neplatil... Nicméně není vyloučeno, že si spletli měsíc, nebo i rok a tam by už to takové být nemuselo, i když marně vzpomínám na jihého amerického obchodníka. Na tomto kontinentu jedině Louis Garneau, ale tam to byla Kanada (platba, faktura, odeslání, celní papíry).
 

store.x-plane.org bezpečnost   15. 9. 2020 / 18:39
PB   
Zrovna mi volali z Fio Takže už jsme dva. No nic, tak zase pár dní bez karty než přijde nová.

PB
 

store.x-plane.org bezpečnost   15. 9. 2020 / 19:45
Willhelm   
Děkuji za příspěvek. U mě to je s udáním toho data a transakcemi jistota, vylučitelná v podstatě opravdu jen chybnou informací banky o tom kdy se ta událost stala. No nic jdu vyhrabat komunikaci s Nikolasem z roku 2018 a jeho slib že se to už stát nemůže, protože platební informace neuchovávají (A ono to tak fakt vypadá, protože pokaždé musím číslo karty a safety kód zadávat znova...) Myslím si, že mě i tentokát pošle do pr... víte kam, ale zkusím opět nárokovat refundaci nákladů na novou kartu.
 

store.x-plane.org bezpečnost   15. 9. 2020 / 20:07
Honza "PickNick" Bartoň
A sakra... jak moc se mám bát, když nikdo nevolá?
 

store.x-plane.org bezpečnost   15. 9. 2020 / 20:08
Lukyn
Potvrzuji. Volala mi FIO. Kupoval sem na .org fmod do cessny před 14 dny...
Fakt super.
 

store.x-plane.org bezpečnost   15. 9. 2020 / 20:24
Viper
Potvrzuji zablokování karty u Airbank. Konkrétně 8.9. Na info lince mi nebyli schopni sdělit o jakého obchodníka se mělo jednat. Žádné podrobnosti u té blokace prý nejsou.

Dnes dorazila nová karta. Každopádně na storu už tedy jedině přes Paypal.
 

store.x-plane.org bezpečnost   15. 9. 2020 / 20:43
spagros
Taky blokace u Airbank.
 

store.x-plane.org bezpečnost   15. 9. 2020 / 20:48
Willhelm   
Děkuji všem za super rychlou zpětnou vazbu.
@Honza "picknick": Je to spíše lapálie, v mém případě k zneužití nedošlo a neeviduji žádnou platbu o které bych neměl páru, třeba má tvoje banka jiné regule tak tě ani nebudou nutit kartu měnit. Nicméně pro jistotu doporučím vybrat si na týden hotovost a počítat raději s eventualitou, že nebudeš mít možnost platit kartou - pokud máš jako já jen jednu...

Jinak napsal jsem Nikolasovi - v odpovědi na jeho ujištění z 08.01.2018 22:31, že se to už nemůže stát (ne omluvy jsem se tehdy nedočkal), požaduji po něm informaci o porušení bezpečnosti na titulce orgu nebo org store, omluvu zákazníkům, vzhledem k předchozímu případu s kompenzací nepočítám, ale zmínil jsem ji ke zvážení. Pokud má někdo tak vysoké procento jistoty, že to nemohlo být někde jinde, nebo mu to karetní servis dokonce sdělil, jako třeba mě v roce 2018 když jim to ukradli minule (to tehdy byly karty uloženy na profilu uživatele natvrdo a po tomto případu to změnili a kdo pamatuje tak 01/2018 nutili změnit si hesla všem uživatelům - ale bez udání důvodu), doporučuji se taky ozvat na sales@x-plane.org a konfrontovat je. Možná je to konečně probere a místo aby jen sosali prachy ze starého obchodu a fóra, konečně investují čas místo cenzurování fóra do modernizace a zabezpečení obchodu.
 

store.x-plane.org bezpečnost   16. 9. 2020 / 01:20
Honza "PickNick" Bartoň
Jsem u mBank... existují nějaké postupy jak to ověřit a případně taky bloknout?
 

store.x-plane.org bezpečnost   16. 9. 2020 / 07:48
Willhelm   
K té krádeži platebních údajů došlo podle mé banky na pomezí srpna - září 2019. Tzn. že pokud jsi v tomto nebo před tímto obdobím zadával číslo své karty na org store, je asi velká pravděpodobnost, že i tvé údaje byly zcizeny. Vyšetřovatel tohoto incidentu se dostal k ukradeným datům a kontaktoval příslušné banky jenž karty vydaly. Jako zákazník asi zatím nemáš šanci nějak ověřit, že i tvé platební údaje byly mezi zcizenými. Každá banka má v sekci platebních karet v internetbankingu možnost zažádat o blokaci karty - ať už z důvodů ztráty, krádeže, případně podazřelých transakcí na účtu které jsi neprováděl ty. Vždy tam mají i telefonní číslo. Pro případ ztráty nebo krádeže mám např. číslo v telefonu a na dalším separátním místě, kde jej na 100% najdu i v případě, že by mě třeba přepadli a okradli o vše - peněženku, kartu, telefon atd.
Blokace je tedy na tvém zvážení - ale pozor většinou to není zdarma. Na druhou stranu to že někdo prokazatelně naboural org store a stáhnul platební údaje, nezmamená že to udělal primárně za účelem zneužívání platebních karet a obohacení se. V minulém případě tedy v lednu 2018 se mnou banka komunikovala více, sdělila mi nejen to, že k úniku došlo na org store, ale měla i pokus o nákup jízdenky na TGV v Lyonu chvíli poté co jsem kartou platil v Ostravě. Banka transakci ve Francii vyhodnotila sama jako podezřelou a nepovolila jí. Při prověřování jsem tehdy přišel na další transakci za cca 14t. CZK která nebyla moje. Banka mi peníze vrátila na účet, aby mě pak po třech měsících popotahovali výhružným dopisem o vrácení 14 CZK, protože mi vrátili o 14 CZK více než mi bylo ukradeno. Ale to už jinde jsme, je to jiná vesnice...
 

store.x-plane.org bezpečnost   16. 9. 2020 / 07:57
xWing   
Nejak nechepm ze banka Ti vratila 14k korun a potom ich chcela vratit nazad ?
Banka si to mohla zobrat z Tvojho uctu automaticky.
Mne sa raz stala taka vec, ze na ucet mi doslo dost Eur. Som neveril, zeby mi niekto len tak poslal tolko penazi. Banka sa ani neunuvala mi volat a na druhy den tie peniaze boli z uctu prec.
Doteraz lutujem, ze som si tie peniaze hned nevybral a bol by som zvedavy, ako by sa banka zachovala
Ale asi by som bol hlboko v debete
 

store.x-plane.org bezpečnost   16. 9. 2020 / 08:25
Willhelm   
Oni mi vrátili cca 14.000,- CZK ale přeplatili se z nějakého důvodu o 14,- CZK a ty vymáhali zpět pomocí právního oddělení... Něco jako když stát posílal kvůli nedoplatkům 4 CZK v daních doporučený dopis s výzvou k uhrazení "dluhu" - cena doporučeného dopisu a administrativy s ním spojená mnohonásobně převyšovala "dlužnou" částku. Prostě na hlavu.

Něco jako když jsme kdysi ve firmě evidovali každý šroubek a matičku na kusy, a že jsme teda měli toho spojováku měli hafo. Pak jeden z majitelů rozhodl zrušit evidenci s tím, že lidi si první měsíc dva možná doplní zásoby v garážích a pak si sem tam "zobnou" nějaký šroubek nebo matku, ale v celkovém pohledu firma ušetří. A fakt za rok když se dělala inventura, tak se ukázalo, že spojovák spotřebovaný vs. spojovák nakoupený skoro sedí a nákup je jen o 0,3% vyšší než spotřeba. V kontrastu s ušetřenými výdejkami, časem skladníků atd. firma o cca 100 zaměstnancích na "nebazírování" na detailech ušetřila vyšší stovky tisíc korun.

Na druhou stranu tady máme Bratislavského bankovního mága z 90. let, který si šikovným skriptem převáděl haléřové zaokrouhlení na svůj účet a "vydělal" si tak za rok desítky miliónů korun a posléze tuším kolem dvanácti knedlíků v druhé cenové.
 

store.x-plane.org bezpečnost   16. 9. 2020 / 08:32
Tragédie v JRD
No, pokud bys ty peníze vybral, a tvářil se nic, tak by jsi si popovídal s policejním vyšetřovatelem, a měl bys problém Takže.. bud rad, ze si je banka zase stáhla zpátky dřív, než jsi to stihl vyzkoušet
 

store.x-plane.org bezpečnost   16. 9. 2020 / 08:43
xWing   
To je mi uplne jasne, ze na tie prachy som nemohol sahat.
To bol len priklad toho, co riesil Willhelm s jeho bankou, ze si nevedela strhnut automaticky peniaze
 

store.x-plane.org bezpečnost   16. 9. 2020 / 05:59
AlesCZ
Mě to blokli už před několika dny. Už je na cestě nová karta.
 

store.x-plane.org bezpečnost   16. 9. 2020 / 07:39
Vačice   
Ahoj, mě u AirBank taky 8.9. blokli kartu. Divil jsem se proč, tak už tuším odkud vítr vane. No a je na cestě a naštěstí nakupovat zatím můžu na novou kartu přes Apple pay, než mi dorazí fyzická karta. Nejvtipnější na tom Je, že mi končila platnost staré karty. poslali novou a než jsem si ji aktivoval, tak mi ji zablokovali a nešla aktivovat, takže jsem si musel nechat poslat úplně jinou 😀
 

store.x-plane.org bezpečnost   16. 9. 2020 / 16:08
OK-MSS
Moneta bank - karta bloklá ode dneška. Nová na cestě. Koukám mnóóógo nás.
 

store.x-plane.org bezpečnost   16. 9. 2020 / 16:21
Willhelm   
A to jsme jen tady v ČR, reakce na mou výzvu o objasnění, omluvu a upozornění zákazníkům bez odezvy. Ale žijou, protože na stránce už je nový produkt. Asi začnu obesílat vydavatele, aby se zamysleli, zda obchod který měl dvakrát během dvou let problém s bezpečnstí je hoden toho, aby přes něj dále prodávali. Já osobně už moc důvěry nemám a když už to jinak nepůjde tak ano nakoupím "z nemožnosti koupit jinde" ale pak snad opravdu jen přes paypal, nebo se začnu zajímat o služby virtuální platební karty pro tyto případy. Za celý život mám tři případy, dvakrát org sotre a v tom třetím to byla databáze hotelové sítě IBIS (a to byla teprve prdel, protože mě blokace chytla v zahraničí na služebce a pro každou platbu jsem musel volat do Prahy aby mi ji povolili).
 

store.x-plane.org bezpečnost   16. 9. 2020 / 16:28
OK-MSS
Čistě teoreticky údaje mé a možná dalších z nás nebyly zcizeny, jelikož první transakci jsem měl v říjnu 2019 a druhou letos v květnu. Tedy jestli je to tak, jak jsi psal - únik dat srpen, září 2019.
 

store.x-plane.org bezpečnost   16. 9. 2020 / 17:12
Willhelm   
No jasně, asociace vydavatelů bankovních karet to asi z preventivních důvodů nařídila bloknout nejen v období prolomení bezpečnosti, ale protože asi nemají jistotu zda tam něco dále nesbíralo údaje i po hlavním útoku, tak i po něm. Tvůj případ zase napovídá tento scénář.
 

store.x-plane.org bezpečnost   16. 9. 2020 / 17:27
JirkaK
já kupoval naposled loni na jaře a upřímně nevím zda paypal nebop kartou, v poslední době platím kartou protože chytré prohlížeče už si pamatují údaje o kartě a automaticky ji doplní když zadnám správné kontrolní číslo. Strašně navýkové a je to asi jediné co si pamatuju o té kartě

Nikde žádná reakce, určitě už to nebyla karta jen k platbám na internet.
 

VWAC
Czech Virtual Air Rescue Service
FS Medlánky
O serveru   |   Zveřejňování souborů ke stažení   |   Kontakt   |   © 1999-2024 FlightSim.CZ