FlightSim.CZ   Reklama  
SW Virtual
> Nejste přihlášen Login
  Dnes je pátek 29. 3. 2024 Translate
ÚVOD
LETADLA
KRAJINY
AI PROVOZ
UTILITY
ČLÁNKY
FÓRUM
 Seznam příspěvků
ODKAZY
SCREENSHOTY
VIDEA
INZERCE
PLÁNOVÁNÍ LETŮ
VYHLEDÁVÁNÍ
O SERVERU
RSSRSS - fórum
RSSRSS - novinky
FacebookFacebook
MobileVerze pro PDA
RealityXP v X-Plane? Jeden příspěvek | Celý strom
RealityXP v X-Plane?   17. 9. 2020 / 19:17
OndraT
Ahoj,

po nějaké době zase přemýšlím o koupi něčeho od RXP. A chtěl bych se zeptat na pár věcí - poměrně dost jsem hledal na fórech, ale asi nejsem schopný to někde z příspěvků vydolovat.

1) jak je to s instalací samotné GNS či GTN? Je to tak, že třeba do každého letadla, co má např. default GNS530 půjde snadno instalovat RXP verze? Nebo jsou potřeba nějaké úpravy? Jak velké, zvládne to průměrně IT-inteligentní jedinec?

2) Garmin Trainer, databáze? Jak je to s databází? Čtu dobře, že RXP vlastně běží jako nadstavba free Garmin Traineru a pokud bych chtěl aktuální data, musím koupit u Jeppensenu databázi a tu si nalít do traineru? A na kolipa to vyjde? Nechce se mi zatím registrovat u Jeppensenu jen abych zjistil cenu.

Děkuju moc, pište i svoje postřehy a jak se vám RXP líbí, nějaký rok o tom uvažuju, ale vždycky jsem nějak cuknul zpátky .
 

RealityXP v X-Plane?   17. 9. 2020 / 21:05
Willhelm   
Ahoj, mám GNS430 a GNS530, provozoval jsem to na HW z https://realsimgear.com/

1) V podstatě na každé letadlo s GNS430 nebo GNS530 najdeš na RealityXP fóru konfigurační soubory. Na Tu-154M nebyly, ale to zařídil Vačice u Felise, dřív než jsem to stihl já... Nicmé na jedno éro jsem si kongigy řešil sám a jde to. Jsem IT lopata, takže mi to zabralo dost času, ale k výsledku jsem se dohrabal.

2) Důvod proč jsem to přestal používat. RXP má starou databázi. Jsou dostupné o něco novější, ale ty musel Garmin z důvodu kapacity rozdělit do regionů, takže pokud pak lítáš po celém světě, musíš před každým letem nalít do Garmin Traineru správnou databázi. Jak správně píšeš na pozadí XP11 nebo P3D ti běží Garmin Trainer a RXP bere jen data z něj. Jednorázová aktualizace vyšla v době kdy jsem se o to zajímal asi na 1.100 EUR.

S daty do GNT650/750 byla situace trochu lepší, při hledání řešení svých 430/530 jsem pravidelně končil na ruské stránce (dnes již neexistující) kde nějaký uživatel našel způsob konverze navigraph dat do formátu Garminu a aktualizoval to v podstatě měsíčně. Z čistě legálního hlediska tím, že zveřejňoval výsledky a ne postup to samo sebou bylo mimo mísu. Těžko říct, zda za zrušením stránky byl Garmin, nebo Navigraph.

Postřehy: V kombinaci s Realsimgear HW super na trénování hmatové paměti a ovládání pro majitele nebo uživatele skutečných GNSek. V porovnání s Philipovou XP11 "odlehčenou" GNS to má spoustu funkcí navíc. Líbilo se mi to strašně, ale pro mé XP lítání se to pro mě nakonec stalo user unfriendly a vrátil jsem se k XP11 default GNS. Ale pokud nemáš jako já obsedantně kompulsivní poruchu na "červené a oranžové kontrolky", nelítáš online, tak ti to sedne. Každopádně se mrkni na dostupné konfigy letadel a zkušenosti uživatelů zde: https://www.avsim.com/forums/forum/771-rxp-x-plane/ řeší se tam i ty proklaté aktualizace.

Ještě mě napadá - pro použití s Realsimgear bylo potřeba přepsat nějaké LR textury, které pak XP installer chtěl při každé kontrole zase přepisovat. Jinak mě teď tak rychle nic dalšího nenepadá.
 

RealityXP v X-Plane?   17. 9. 2020 / 23:42
OndraT
Díky moc za ucelené info! +++

Ta cena za Jepp je mazec, ale jo, asi to sedí s tím, jaký jsem měl z RXP vžycky pocit. Je to super, ale na IFR podle aktuálního AIRACu to prostě není, což je kompromis, kterému jsem v XP díky Navigraphu odvykl (jasně, dtb Jepp pro Garmin nejsou jen nav fixy, app a dep, ale je tam dtb terénu a věcí jako silnice, koleje, řeky apod., trochu iné kafé oproti čistému AIRACu). Ale zase když jsem dneska viděl ten trainer a na první pohled viděl, co všechno je jinak, tak mě to zase na chvíli zlákalo. Online vlastně nelétám, i když bych chtěl, ale neumím se k tomu dokopat, tak bych tohle vlastně asi i zkousnul.

Ještě jednou moc díky!
 

RealityXP v X-Plane?   18. 9. 2020 / 00:02
Willhelm   
Jo to sedí, na "reálnou" GNS si člověk zvykne rychle, návrat zpět k "LR" GNS, byl trochu horší.
Proto mě to štvalo. Ale kdybych XP11 měl na zimní trénink, tak asi oželím aktuálnost databáze.
Kolikrát jsem si říkal, že kdybych měl před koupí více informací jak je to s tou aktualizací databáze, jestli bych do toho šel, ale asi jo. Mě totiž ta reálnost a funkcionalita fascinovala tak moc, že bych to stejně jako negativum nevnímal.
 

Gonzo
MZAK
L39.CZ
O serveru   |   Zveřejňování souborů ke stažení   |   Kontakt   |   © 1999-2024 FlightSim.CZ