FlightSim.CZ   Reklama  
SW Virtual
> Nejste přihlášen Login
  Dnes je úterý 30. 4. 2024 Translate
ÚVOD
LETADLA
KRAJINY
AI PROVOZ
UTILITY
ČLÁNKY
FÓRUM
 Seznam příspěvků
ODKAZY
SCREENSHOTY
VIDEA
INZERCE
PLÁNOVÁNÍ LETŮ
VYHLEDÁVÁNÍ
O SERVERU
RSSRSS - fórum
RSSRSS - novinky
FacebookFacebook
MobileVerze pro PDA
Jakou odezvu mají berany v opravdových strojích tj. jak případně upravit berany? Jeden příspěvek | Celý strom
Jakou odezvu mají berany v opravdových strojích tj. jak případně upravit berany?   23. 1. 2021 / 01:49
Rumperstross
Pokud se budeme bavit o podélném řízení (výškovka), tak u skutečnýho letadla záleží na tom, jestli se trimuje ploškou na výškovce, nebo přestavováním stabilizátoru. V prvním případě se při trimování v podstatě jen odstraní síla v řízení, ale poloha kniplu či beranů se nezmění. Je to proto, že vyvažovací ploška ve své podstatě dělá to, že podrží (velmi laicky řečeno) ovládací plochu v poloze, ve které jsme jí do té doby drželi my svojí silou. Takže pro pohyb kniplu zpět do neutrálu, jako u joysticku, není důvod.

Jiné to je v případě letounu, kde se trimuje stavěním stabilizátoru. Z menších letadel je to třeba Metasokol, Mooney M20 a tak. Z větších to je... asi vlastně většina. Tam pomocí trimu totiž neodstraníme sílu na řízení, ale vyvodíme přestavením stabilizátoru aerodynamickou sílu, která letoun vyváží, a my tím pádem už dál nemusíme působit (tahat, tlačit) na podélné řízení. Takže to se vrací směrem zpět. Ale pozor, opět ne do nějakého umělého neutrálu, drženého pružinami, jako u joysticku, ale do polohy, kdy je výškovka v proudu, nebo v zákrytu, nebo já nevim jak to správně popsat, se stabilizátorem. O to se postarají aerodynamické síly v případě letadel, které nemají posilovače řízení. Tam, kde do toho ještě kecá hydraulika, se vrací uměle (kupř. B737).

V praxi to tedy vypadá na B737 tak, že člověk vytrimuje (stabilizátorem) a berany se vrátí kousíček ve smyslu zpět. Tak trochu jako na tom joysticku.

Jo a pak máme ještě plovoucí výškovky (zrovna PA-28), kde záleží na konkrétním provedení, může to být tak i onak.

Nicméně zrovna tohle (=řízení) je slabý místo simulace, dokonce mám pocit, že čím víc měl někdo u počítače různých hejblátek, pedálů, joysticků s feedbackem a tak, tím víc se to paradoxně vzdalovalo pocitu reality....
 
VWAC
Czech Virtual Air Rescue Service
MZAK
O serveru   |   Zveřejňování souborů ke stažení   |   Kontakt   |   © 1999-2024 FlightSim.CZ