FlightSim.CZ   Reklama  
CVARS - zrychlí vám tep...
> Nejste přihlášen Login
  Dnes je čtvrtek 23. 5. 2024, svátek má Vladimír Translate
ÚVOD
LETADLA
KRAJINY
AI PROVOZ
UTILITY
ČLÁNKY
FÓRUM
 Seznam příspěvků
ODKAZY
SCREENSHOTY
VIDEA
INZERCE
PLÁNOVÁNÍ LETŮ
VYHLEDÁVÁNÍ
O SERVERU
RSSRSS - fórum
RSSRSS - novinky
FacebookFacebook
MobileVerze pro PDA
RealityXP GTN750 Jeden příspěvek | Celý strom
RealityXP GTN750   17. 9. 2021 / 15:15
Willhelm   
Vím, že tu je pár lidí co používají RealityXP GTN750 o kterém uvažuju, ale mám problém s tím, že to bude jako u GNS430/530 - tedy bez šance aktualizovat databázi. Našel jsem teď na Navigraphu, že by mohli databázi pro RealityXP GTN750 teoreticky přidat, ale prakticky nemůžou protože tyhle data by pak šlo bohužel používat v reálných GTNkách - což je problém pro Garmin i pro Navigraph, který by pak potenciálně čelil žalobám za havarované éra s GTNkama naládovanýma jejich datama.

Vím, že tohle je téma trochu na hraně pravidel Péráku, ale když jsem kdysi řešil jak aktualizovat své GNS430 a 530, narazil jsem na takové pochybné stránky, které každý měsíc zveřejňovaly aktuální databázi pro RealityXP GTNky. Ty už dnes nefungují.

Takže mé dotazy:
- Jak aktualizujete své databáze RXP GTN750/650?
- Existuje nějaký program nebo konvertor, který by to aspoň částečně umožnil?
- Na jak staré databázi to fičí po instalaci? A protože bych to asi nejvíce používal ve vrtulnících a GA érech pro poletování nad ČR/SK - nejsou tam nějaké zásadní problémy?
 

RealityXP GTN750   20. 9. 2021 / 11:55
PB   
Ahoj, vrčí to na DB z roku 2019 po instalaci. Pro létání po okolí stačí (zatím). Oni maj tendenci třeba po 1-2 rokách vydat update, do kterého nenápadně daj novější verzi Garmin traineru, která má sice zase prošlou db, ale o něco novější - tzn vyžít se s tím dá, narozdíl od 430/530.

Konvertor neexistuje, neboť ta db je zkompilovaná binárka. Není to žádný volný text, xml, json, nebo něco podobně jednoduchého. Museli bychom sehnat nějakého blázna, který by to zvládnul dekompilovat a zjistit, jak je to udělané - podle kolegy programátora to je prý velice složíté, co se na to díval.

PB
 

RealityXP GTN750   20. 9. 2021 / 14:26
Willhelm   
Pavle díky za komplet zodpovězení mých dotazů.
Není to tak hrozné jako v případě těch GNSek. Ty jsem právě kvůli hodně archaickým DB přestal používat. I když ten pocit reálného točení na RealSim Gear HW byl super. Hmatová odezva a krokování točítek nikdy na monitoru simulovaná nebude i když FF u B767 s tím jejich C++ pluginem, nabízejí alespoň možnost použití krokování na kolečku myši, což je asi nejdál kam se jde bez specializovaného HW v téhle oblasti dostat.
 

RealityXP GTN750   20. 9. 2021 / 17:22
PB   
Dá se dostat i blíž k hmatové odezvě, než je myšítko. Sim Innovations maj tohle: https://www.siminnovations.com/hardware/product/57-knobster - defakto univerzální kroutítko, kterým jde ovládat ledasco - GNSka, GTNka, kdejaké rádio, odpovídač, trim... Případně někde se dá najít i opensource verze, když si to někdo chce doma zbastlit z arduina a 3D tisku.

Ale uznávám, že full hadrwarová jednotka je nejlepší.... Už proto, že to nezabírá místo na monitoru, a je to dokonale čitelné.

PB
 1x  

RealityXP GTN750   22. 9. 2021 / 14:25
Willhelm   
Takže trochu jsem se s tím nazlobil, neboť instalece není zrovna user friendly a skýtá pár pastiček.
Nicméně všechny problémy už byly zdokumentovány a na fóru s podporou pro RXP GTN750 se daly dohledat všecny kroky potřebné pro úspěšno instalaci.
- Pokud nemáte na disku C dost místa jako já a zvolíte instalaci 5GB databáze na jiný disk, je nutné instalaci Garmin Traineru opakovat celkem třikrát + nechat vše aktualizovat.
- RXP GTN650/750 nejsou kompatibilní s Traffic Global, tvůrce TG to opravil, ale patch je k nalezení jen na support fóru RXP. Bez něj se XP11 s kombinací GTN750 a TG buď sekne, nebo si hačne na plochu.
- Když už jsem XPL nahodil a RXP GTN750 jsem chtěl poprvé vyzkoušet s EC135 která ji v podlední verzi nativně podporuje, zjistil jsem, že databáze je prázdná. Opět malý bug, který je nutno vyřešit tím, že se GTN nejdříve spustí přes Garmin Trainer. Stačí jednou, pak už to je v pohodě.

Co se týče databáze, tak Garmin trainer mi to stáhlo s Worldwide GA databází 2021/05 - takže relativně čerstvá záležitost. Pak je k tomu druhá databáze jen pro USA a ta je GA+Heli a ta je tedy 2019. Rozhodně tedy větší spokojenost než při předchozím nákupu dua RXP GNS430/530.

V EC135 bomba, ono na to krátké poletování opravdu rychlejší cíl 4x vyťukat, než to na GNSce vytočit. Navíc jsem došel i na to že se s tím dá lítat i Mi-2 - okno s GTN750 si hodín na vedlejší monitor ať neruší, GTN750 pak posílá vše do LR GNS430 která v Mi-2 je. Jako bonus pak má člověk terénní mapu. Takže zatím spokojenost. Zítra zkusím zda to co funguje u Mi-2 by fungovalo i u L-410.

 

RealityXP GTN750   22. 9. 2021 / 14:42
PB   
Ještě stojí za to proklikat si nastavení GTNky v menu běžícího xplane. Je tam spousta možností ke konfiguraci, a ukádá se to pro každé letadlo zvlášť. Např. propojení s HSI, automatické nastavování CRS, TCAD, FuelComputer, apod.

PB
 

Gonzo
VWAC
Czech Virtual Air Rescue Service
O serveru   |   Zveřejňování souborů ke stažení   |   Kontakt   |   © 1999-2024 FlightSim.CZ