FlightSim.CZ   Reklama  
SW Virtual
> Nejste přihlášen Login
  Dnes je čtvrtek 28. 3. 2024 Translate
ÚVOD
LETADLA
KRAJINY
AI PROVOZ
UTILITY
ČLÁNKY
FÓRUM
 Seznam příspěvků
ODKAZY
SCREENSHOTY
VIDEA
INZERCE
PLÁNOVÁNÍ LETŮ
VYHLEDÁVÁNÍ
O SERVERU
RSSRSS - fórum
RSSRSS - novinky
FacebookFacebook
MobileVerze pro PDA
Pár otázek k ultralightům Jeden příspěvek | Celý strom
Pár otázek k ultralightům   2. 3. 2022 / 22:45
VanDam
Dnes v TV zprávách na CNN Prima News jsem slyšel že ukrajinští vojáci likvidují vozidla nepřátel pomocí AI letadel s názvem (Baykar) Bayraktar. Předpokládám že se jedná o verzi TB2, která jak jsem se dočetl stojí 1 až 2 miliony dolarů. Na videu ale bylo vidět, že to nevypadalo jako klasické bombardování ze hry, jako když jsem bombardoval z letadel WWII ve Warthunderu, spíš mi to připadalo jako přesný zásah po naváděné raketě. Ale problém je v tom, že na tom videu je vidět, že zasáhl jen jeden cíl. To je neefektivní. A přemýšlel jsem nad tím, proč letečtí inženýři nevymyslí něco efektivnějšího a levnějšího pro likvidování takovýchto snadných cílů stojících, případně jedoucích v koloně za sebou. Stačil by jeden naváděcí stroj, který by letěl ve vyšší výšce, vyfotil situaci, případně zlikvidoval první cíl. Ten by svým signálem navigoval lehčí a menší letadla, které by neslo například každé 1 nebo 2 bombičky o max. váze 1x50 či 2x50 kg, případně menší bombičky, které by se rozptýlily a dokázaly zasáhnout cíl, něco jako láhve s molotovovým kokteilem. Letadla dálkově ovládaná vybavená baterií na nabíjení, převodní skříní, vrtulí, mini-počítačem, kamerou, anténou pro příjem signálu z letadla a anténou na vyslání signálu dozadu za letadlo. První letadlo (např 1000 m nad zemí) pořídí snímek z větší výšky a udá svou pozici, výšku, rychlost. Další letadla v řadě za sebou a v 150m a za naváděcím letadlem. První zpracuje snímek, automaticky najde cíl a opraví kurz. A pošle to dál. A shodí bombu. Další letoun to stejným způsobem zpracuje. Takových mini letadel by za sebou mohlo letět více třeba ve výšce 150m nad zemí, třeba 20. Minimální náklady na ultra light letadlo. Ale kolik by mohl stát takový letoun, kolik stojí ultralight pro jednu osobu? Místo jednoho letadla za dva miliony, 20 cet levných nebo kolik by jich bylo libo. Jeden operátor to tam pošle a zasáhne celou kolonu. A sice to není přesné, je riziko, že by mohl minout, ale napadlo mě, že pokud by předem jedno letadlo shodilo bombu a zjistilo, jak vítr zanáší, dá se to ještě opravit před shozením na ostro v cíli.
 

Pár otázek k ultralightům   3. 3. 2022 / 18:13
Stew
A co když v takové koloně vždy pojede něco takového jako např. ZSU-23? Nebo 9K22?
 

Pár otázek k ultralightům   3. 3. 2022 / 22:12
VanDam
Nevím jestli mají nějaké zranitelné místo, na které by bylo možné shodit zápalnou bombičku jako molotovův kokteil... Možná ne. Bylo by to spíš na náklaďáky nebo co má nádrž s benzínem na slabém místě. Když jsem ale nad tím uvažoval, potřeboval bych zjistit jak vysoko dokáže vystřelit ruská útočná puška. Pokud to je 400 - 600 m tak by se musela zvýšit výška letu a tím by možná cíl nebyl vůbec trefen. V řadě za sebou by letadla mohly být snadnějším cílem pokud by letěly ve výšce 150m. Ale trefit je to je asi jako 3x výška věžáku nebo jeřábu... Tož nevím zda se ze země dá trefit cíl ve výšce 150m. Hraje tam roli trajektorie kulky a směrem nahoru se rána zpomalí, což ale může mít devastující vliv na případný zásah do křídla.

Také jsem uvažoval nad tím, jaký by musel být minimální dolet, vzhledem k tomu, že nepřítel by mohl snadno překonat vzdálenost 30 km... Když zjistí, že se ty letadla připravují k vypuštění řekněme někde na silnici, tak by tam byl rychle a zaútočil.

Takže moje představa: rozměr letadla co nejmenší, snad rozpětí křídel 4.5 by mohlo stačit... Ale chtělo by to snadlo rozložitelné a složitelné letadla, které se každé vleze do civilního auta. Takže pro vybalení by bylo třeba nejdříve přepravu na místo v civilních autech. Kolona aut, dojede na místo, lidi to složí, a pak začnou vypouštět po jednom letadle. To by vyžadovalo naprogramovat vyčkávací obrazec například ve výšce 50m, kde by se všechny letadla seřadili do bezpečné vzdálenosti.

A před tím, než by celá akce začala by se musel do všech letadel nahrát program s konfigurací, informace o síle a směru větru, předpoklad síly větru v místě, kde se bude stáčet letadlo k finálnímu kurzu. Menší automatická úprava kurzu by byla možná, ale ve finále se s tím už nedá moc hýbat, takže pokud to vítr odfoukne bokem, tak smůla, jedině, že by tam byl algoritmus, který by opakoval nálet na vytyčený cíl automaticky. Ovšem to by pak znamenalo, že se ty ostatní letadla mohou vzdálit nebo případně srazit, když se vychýlí z kurzu. Jde o to, že by ty letadla měly mít krátký dostah antény/signálu, řeknemě 300 m. A doufejme, že v případě, že se letadlo oddělí, dokázalo by samo nalézt cestu zpátky, že to otočí a poletí podle kompasu nebo podle signálu z VORu (jestli se ještě VOR na Ukrajině používá).
 

Pár otázek k ultralightům   4. 3. 2022 / 02:03
JirkaK
Ty pořád přemýšlíš o nepřesném, plošném bombardování, to se hodí když potřebuješ nepřítele zastrašit nebo zdecimovat jeho postavení, ale pokud to neděláš někde v týlu nepřítele, tak proč na pár desítek vzdálený cíl posílat nějaké letectvo o které můžeš snadno přijít, když můžeš z bezpečí použít artilerii? Zvláště když ten cíl se nehýbe...

Účel dronů prostě není plošné bombardování ale chirurgická extrakce vybraných cílů (znič cisterny s palivem a tanky budou jen hromada železa co se nikam nehne) nebo ho používáš pro průzkum/monitoring. Třeba ty Bayraktary loni oslavily 400 tisíc nalítaných hodin.
 

Pár otázek k ultralightům   3. 3. 2022 / 22:06
JirkaK
Ano je to Bayraktar TB2 a má už i opěvnou píseň: https://www.youtube.com/watch?v=Rg1Ne50Ny0o

A ano cena toho dronu je poměrně nízká, odhadem 1-2 miliny dolarů, ale nekupuješ jeden dron, kupuješ set cca 6ks a řídící stanice, takže celý komplet přijde o něco dráž Ukraina jich koupila už dříve 12ks a krátce před vypuknutím konfliktu nakoupili snad dalších 40 kousků a teď nějaké další dostali darem. ještě k tomu 24. do Kieva letěly dvě Turecké vojeské letadla, po započetí invaze, pak další čtyři lety směřovaly do polska.

Cena je vynikající. Víš proč? Nějaké ty ruské VOP a větší raketové platformy stojí 35-75 milionů dolarů jedna, takže jedna raketa která trefí takový cíl může zničit techniku v ceně i několika desítek takových dronů. Pokud neděláš chirurgickou extrakci ale nálet na více cílů tak útočíš celou letkou najednou, to zvyšuje šanci že pronikneš obranou nepřítele.

Problém toho dronu je:

- nízká rychlost
- nízká nosnost pro úderné akce, tuším 88kg, může mít max dvě větší protitankovky, několik menších
- krátký dosah ovládání - cca 150km, dál doletí jen autonomně

Munice je speciální přímo pro ten dron, samozřejmě všechna munice kterou ty drony nosí je laserově naváděná, a snad žádné jiné drony nepoužívají munici kterou by nebylo možné označit jako přesnou.

Dnešní konflikty se běžně odehrávají v zastavěných oblastech, mnohdy plných civilistů, pokud potřebuješ zničit cíl ze vzduchu, potřebuješ chirurgickou přesnost. Neřízená munice vystřelená do zabydlené oblasti hraničí s válečným zločinem. Takže ne, kobercové bombardování/dělostřelba se proto nepoužívá kde hrozí že to zaletí mezi civilisty. To je mimochodem přesně to co ze začátku Rusko na Ukraině dělalo, ale jak začánají mít problémy přechází na tu kobercovou metodu. Největší síla ruské armády je právě v dělostřelectvu, jejich bojová doktrína je o tom všechno na zemi rozstřílet na cucky s tím že letectvo a VPO kontroluje vzdušný prostor a pěchota už jen doklidí zbytky...

Ale zpět k dronům a jejich použití na likvidaci snadných cíllů...

Jaký snadný cíl myslíš? Ten 60km dlouhý konvoj? Sorry, ale myslíš že by i hodně natvrdlé velené poslalo takto snadné cíle pro nepřátelské letectvo když nevládnu ve vzduchu? Ne, věř tomu že ten konvoj bude mít obrovskou protiletadlovou ochranu. Možné ne úplně všude a najdou se slabší místa tu a tam, ale předpokládám že 10-20km okolo té cesty bude pro letadla zóna smrti.

Já jsem třeba strašně překvapený že Ukrajina má ještě co do toho vzduchu poslat a dokonce to ještě efektivně použít, ale víš proč?

Koukni se na flight radar, koukni do polska poblíž ukrajinských hranic, koukni do černého moře... Fakticky tam 24/7 krouží AWACS letadla... proč asi? Je zcela jasné že Ukrajina od západu dostává velice přesné a čerstvé informace o vzdušném prostoru a také satelítní snímky.

Ukrajinci, i když přišli o pozemní radary, ví přesně co se u nich ve vzduchu děje, vsadím se že ví víc než Rusové protože ti pozemními radary z ruska nepkryjou západní část ukrajiny a musí se spolehnout na to co mají na místě a to co je na místě, pokud to zrovna mají zapnuté a funguje to, má typicky hodně omezený směr a to ty awacs dokáží také zjistit, Ukrajinci tak to letectvo a drony mohou posílat na místa které nemá Rusko pokryté protivzdušnou obranou a konkrétně ty drony jsou poměrně v pohodě docela daleko, takže ruční protiletadlové rakety odpalované pěšáky na ty drony z pozorovací vzdálenosti nedošáhnou.

Kdyby Ukrainci neměli informace od západu, tak už ty drony fakticky nemají, stejně jako letadla a vrtulníky. Když to vezmu trošku s nadsázkou tak ten dron sestřelíš samopalem nebo útočnou puškou z otevřeného okýnka v v malé Cessně. Jeden stíhač bude ty drony sundávat formou exhibičního vystoupení na nějakém leteckém dni.


A proč je tvá představa o ceně nějakého dálkově řízeného levného ultralightu nesmyslná. Nevím jestli jsi byl třeba na nějaké modelářské výstavě/leteckém dni leteckých modelářů. Kdyby všichni zapli svoje vysílačky tak to půlce lidí popadá jak se to bude rušit. A to že bys mohl vysílačku naladit na ovládání modelu někoho jiného nemluvě.

Takže asi tušíš v čem tvá myšlenka selhává - rušení signálu, možnost ti to jiným signálem ukrást a hlavně, řešíš dosah takového systému To je první věc..

Další věc je, potřebuješ kamery, potřebuješ GPS, potřebuješ nonstop datovou komunikaci mezi dronem a operačním střediskem. Přenášíš poměrně dost dat a rozhodně to nebudeš dělat tak že tam dáš mobil se simkou že... Takže krom vysílačky na ovládání potřebuješ oboustranný přenos dat a to ne na stovky metrů ale ideélně stovky kilometrů.

Další... bezpečnost, i když ten stroj ztratí signál tak prostě nemůže jen tak spadnout někomu na hlavu, zvláště pak když je vyzbrojený smrtící zbraní. Tzn. bude muset být schopný minimálně autonomního letu, lépe ale bude umět autonomně startovat a přistát, což ty turecké drony samozřejmě umí. Tzn. dron bude potřebovat nemálo senzorů a hardware s dostatečným výkonem pro umělou inteligenci. Tohle samo o sobě při dnešních cenách stojí klidně statisíce do obyčejného autonomního auta, ale tady se bavíš o armádním stroji, vyšší požadavky na spolehlivost, bezpečnost atd...

automaticky najde cíl a opraví kurz

A jak ho najde, jako že si náhodně vybere... Střihne si? Ty drony dnes umí lokalizovat cíle a nahlásit jejich přesné GPS pozice a také umí ty cíle sledovat, samozřejmě bez přispění operátora. A není problém na tu lokaci autonomně poslat další drony. Ale vždy je tam operátor který z toho co vidí vybere cíl ke sledování, a hlavně bude to on, kdo vystřelí.

A 150m nad zemí aby to sestřelil každý jouda útočnou puškou nebo kulometem? Bayraktar má dostup nějakých 8 tisíc? Nicméně víc ho bude limitovat dosah arzenálu. Účinný dostřel těch raket co používá je v maximech 10km. 10km je obvykle už hodně extrémní vzdálenost pro nějakou protiletadlovou raketu vystřelenou pěšákem, ty fungují spíše tak na poloviční vzdálenost.

No a pak si ještě přičti cenu operátorského stanoviště, nemálo počítačů, radar, vysílače, přijímače... samozřejmě vše chráněno proti rušení atp...

A ... celý vývoj musí dělat firma který bude pod přísnou kontrolou a hlavně bude mít velké zabezpečení, asi nebudeš chtít aby si někdo na torrentu stáhl návod jak to zbastlit v garáži včetně ovládacího SW...

Pokud tě jeden mobilní radar nebo clusterový raketomet stojí miliardu tak co je 50 milionů za dron.


Někde jsem teď zahlédl nějaký obrázek F35 v akci s komentářem... Letadlo za 100 milionů dolarů střílí rakety v ceně 100 tisíc dolarů, letová hodina stojí 30 tisíc dolarů a cílí lidi co si vydělávají 30 dolarů za měsíc
 

Pár otázek k ultralightům   3. 3. 2022 / 22:39
VanDam
Má představa byla v tom, že ten první stroj co to navádí tu kolonu letadel je řízený operátorem a tedy lze zjistit, zda tu kolonu na zemi je možné bezpečně bombardovat. Do města by se to nedalo použít. Pokud by byl cíl malý tak ho snad z pušky nemusí ze země trefit, ovšem není mi jasné jak vysoko dokáže útočná puška vystřelit.
 

Pár otázek k ultralightům   4. 3. 2022 / 01:56
JirkaK
Ty Turecké drony umí lítat autonomně, takže není problém aby jednu řídil operátor a další letěly za ní.


Představuješ si že ty drony přiletí přímo k cíli do bezprostřední blízkosti a tam pustí bombu volným pádem... tak to nefunguje.

1: jsi v bezprostřední vzdálenosti, chceš nést desítky kilogramů a má to ve vzduchu vydržet 24 hodin jako Bayraktar, tak to nebude žádný drobek který by nešel z tebou uvedené vzdálenosti vidět a s trochou snahy a štěstí trefit ruční zbraní. Mysli taky na povětrnostní podmínky.... aby to nezfoukl jen trokšu větší vánek. Ad dostřel útočné pušky. Vezměme CZ Bren 2, dle varianty hlavně (207 až 357mm) minimální účinný dostřel 300 až 500m. Ale spíše to bude vhodnější práce pro kulomet. vz. 59 proti živé síle 600m, lehce pancéřované cíle 300m, vrtulníky 500m, tyhle jsme na Ukrainu posílali. V alianci hojně užívaný M-249 SAW, proti živé síle efektivní dostřel min 700 až 800m podle délky hlavně. Takže na vrtulník to bude zase těch 500m nejméně. Vrtulník mi přijde jako dobrý ekvivalent dronu. Zvláště když je z karbonových vláken

2: volně padající bomba negarantuje zásah cíle, čím výš budeš, tím menší pravděpodobnost. Takže se můžeš prozradit aniž bys zasáhl cíl. A o otm ty drony jsou.

3: ty drony se hojně používají jako průzkumné letouny nebo díky tomu že vydrží víc jak den ve vzduchu mohou dlouhodobě monitorovat nepřítele z poměrně bezpečné vzdálenosti

Ukraina při tom prvním nákupu v 2019 koupila 12 dronů a tři kontrolní stanoviště za 69 milionů dolarů Takže cena za dronu s rozpočtenými kontrolními stanovišti přes 5 milionů. Cena 1-2 miliony jsou odhadované náklady na výrobu jednoho kusu drony.

Jeden set obnáší 6 dronů, dvě redundantní kontrolní stanice v tom jsou tři datové terminály a dva video terminály. Obsluhují to tři lidi - pilot, střelec a velitel. Kromě toho že ta pozemní stanice má klimatizaci, tak poskytuje i filtrační systém, mělo by do nějaké míry chránit proti radiaci i chemickým a biologickým zbraním.

Umí to autonomně provádět taxi, zaparkovat, vzlétnout, přistát a letět.. umí to i nějaké to autonomní emergency přistání na různých typech letišť, autonomní přistání dokonce umí zvládnout bez geolokačního systému.
Používá redundantní trojitou avioniku, elektřinu dělají ztrojené alternátory a má to pro jistotu i baterky. Všechny telemetrické data se zaznamenávají. Trup je vyrobený z karbonových vláken, něco z hliníku.

Na konci roku 2020 vzlétly inovované TB2S, které používají ke komunikaci satelitní sítě Turkstat, to jednak výrazně zvyšuje operační vzdálenost z 150km ale také snižuje riziko narušení komunikace mezi pozemním řízením a dronem.

užitečná zátěž 150kg, nádrže na 300 litrů co stačí na víc jak 24 hodin provozu. Rychlost 130km/h, vystoupá na na 8200m, provozní výška 5500m.

Nejsilnější L-UMTAS rakety unese dvě (skoro 40kg jedna), dostřelí na 8 kilometrů a jsou vhodné proti reativnímu pancíři, s tím co jezdí na ukraině by neměla mít žádný problém. Používají se ale i menši MAN-L rakety (22kg, 8km dostřel, 14km dostřel pokud má vlastní navigační systém) které mohou být buď explozivní, protipancéřové nebo termobarické. Nejmenší munice jsou MAN-C (6,5kg, 8km dostřel), buď explozivní nebo kombinovaná třištivá, zápalná, protipancéřová.

A tady se zastav. Ty jsi navrhoval levné drony, ale.. jen RC model letadla, co má nějaké 4m, pohání ho dvě malé turbínky a má celkovou hmotnost 30-50kg tě bude stát v pohodě i víc jak milion korun a je to jen hračka. 12-13 milionů korun za sofistikovaný do značné míry autonomní válečný stroj? Dyť i jeden Pandur stál AČR 10x víc

Pro zajímavost ta munice...

Jistě jsi zaslechl o Javelinech, to jsou ty tlusté rpgčka... Možná tě to zarazí, ale jen ta odpalovací roura v roce 2018 US Army stála 208 tisíc dolarů. A jedna raketa do té trubky loni stála cca 175 tisíc dolarů. To máš jednu prdu, při aktuálním kurzu, za 4 míče českejch

V tom konfliktu na Ukrajině se říká že Putina to stojí 5 miliard dolarů denně a to se svým způsobem ještě pořád jen laškují
 

Pár otázek k ultralightům   4. 3. 2022 / 10:04
VanDam
Díky za podrobný rozbor. Ta protiradiační ochrana se jim teď bude hodit. Prý tam uniká radiace, i když ruská strana to popírá. No a co uvažovat tak, že kdyby se udělalo co nejlevnějších dronů více, co nejvíce autonomních, mohla by letět třeba letka 40 dronů, při zásahu dejme tomu ve výšce 300m nad zemí dejme tomu jich pár spadne, ale když zvládnou rychle zlikvidovat cíl najednou třeba tím, že by shodili malé hořlavé bombičky v počtu např. 20 až 25 kusů na jeden dron... Mohly by být vyrobeny z křehčího skla, aby to bylo lehčí a snadno se to rozbilo při dopadu. Takže by tyto drony dostaly informace o terénu z toho vysoko letícího dronu, a sami by už pak útočili na všechno podezřelé, co vypadá jako vozidlo pod nimi, tím, že to vypustí a zmizí... Myslím, že zasáhnout malý cíl by nebylo nic jednoduchého. Kulomet sice dobrý dostřel, ale je značně nepřesný. Má to velký rozptyl, ale nejsem expert přes zbraně, ale snad by náhodou něco trefil, tak pokud by takové drony bylo možno vyrobit řekněme za 200 tisíc (dolarů nebo korun?)... Stále by se ušetřil majlant a dalo by se rychle zasáhnout. Právě benzín a klasický benzínový motor bych tam vůbec nechtěl, protože to je zbytečná zátěž navíc... S tím větrem je třeba počítat, srovnat kurz včas, možná by to nebyl lehký úkol ale při nižší výšce, kdy se vybere kompromis mezi přesností zásahu a rizikem sestřelu, by to bylo rychlejší než používat drahé drony, které se beztak prioritně používají na ty významnější operace, než na stojící konvoj.
 

Pár otázek k ultralightům   4. 3. 2022 / 11:34
JirkaK
Žádná radiace neunikla. To je snadno ověřitelné, existují weby které ukazují aktuální stav radiace.. sleduje se to...

kdyby se udělalo co nejlevnějších dronů více, co nejvíce autonomních

Ale však to se dělá. Existují sebevražedné drony, jsou to docela malé lítátka, takový trošku větší modýlek 1-2 metry. Váha takových věciček je cca 20-25kg, takže ničivá síla je velice malá, má to malý dolet.

Nevymýšlej to co už je dávno vymyšlené a běžně používané.

Zaměř se ale na tvé chápání levné. Tyhle malé sebevražedné drony jsou považovány jako low cost přesto jedna taková drona vyjde na 400-500 tisíc korun. Nebo že jeden náboj do ručního protitankového raketometu vyjde na 4 miliony korun a samotný odpalovač na 5, tzn jeden pěšák si na rameni drží 9 milionů.


Jak jsem už psal, AČR platila za jednoho Pandura přes 100 milionů korun (ano je kolem toho kauza protože jiné státy nakupovaly jen za 40 milionů kus)


Najdi si kolik se odhaduje že Rusko na ukrajině ztratilo BVPček... to číslo se už blíží tisícovce, při ceně 2 miliony USD za kus jen v BVPčkach přišli téměř o 2 miliardy dolarů. Nebo o kolik přišli letadel, nějakých 30? Jedno letadlo v ceně řekněme 45 milionů? = 1.35 miliardy dolarů...
46309 B / 750 x 422 / message-editor_1531849060950-coyote-noaa.jpeg
 

Pár otázek k ultralightům   4. 3. 2022 / 10:37
VanDam
A pak je ještě otázka, jestli opravdu ti vojáci stojící v koloně budou chtít plítvat municí na dron za 200 tisíc čehokoli... Kolik toho vypálí než něco sestřelí?
 

Pár otázek k ultralightům   4. 3. 2022 / 11:46
JirkaK
Jeden pás do M249 s nějakými 200 náboji stoji 100-150 dolarů? (podobně bude stát munice do toho vz59) Sebevražedný dron 15 tisíc dolarů a může krom lidských ztrát, které nejde snadno ocenit, způsobit škodu za desítky milionů na technice?

Věř tomu že když budeš mít příležitost tak po tom budeš házet i kameny abys to dostal ze vzduchu

Pořád ale mysli na protivzdušnou obranu. U těhle sebevražedných dronů si dokážu představit situaci že to budou piloti sundávat stejně jako RAF sundávalo V1 - bylo škoda munice do toho střílet. - https://www.youtube.com/watch?v=l75M21xk3zM
 

Pár otázek k ultralightům   4. 3. 2022 / 13:17
VanDam
Smysl to asi má, pokud to dokáže odlákat stíhačku za 45 milionů. To už si umím představit, že by tam mohli poslat jenom jako dron k předstíranému útoku. To by bylo taky zajimavé připravit letku takových autonomních věciček - tak 80 letadel a sledovat jak budou dělat až se to začne přibližovat k jejich konvoji. Ať už by to mělo vybavení ke střílení nebo ne... To oni přece nepoznaj.
 

Pár otázek k ultralightům   4. 3. 2022 / 10:46
VanDam
Nevíš o nějaké zdarma dostupné hře nebo spíš simulátoru, kde by se to dalo nakonfigurovat a vyzkoušet jestli jde ze země s ruským vybavením trefit menší dron?
 

Pár otázek k ultralightům   4. 3. 2022 / 11:56
JirkaK
Asi takový simulátor nemáš, ale

to že běžně užívaný kulomet může bez problémů způsobit škodu na bojovém vrtulníku a buď ho zničí, nebo dojde k havárii nebo nucenému řízenému přistání asi nepochybuješ.

Ta drona rozhodně nebude odolnější, takže nebudeme pochybovat že dronu takový kulomet bez problémů umí poškodit

Takže zbývá jen to zda tu dronu dokážeš trefit. A ano dokážeš, a ano bude to spíše o náhodě, stejně jako třeba ve WWII si měl běžně čtyři zpražené 20mm kanony, třeba na 5-10-20 platformách, které začaly střílet do nebe a střílely, zastavovaly se jen když se přebíjely, když se bránilo výsadkům nebo náletům. Prostě zaplavíš ten prostor kudy se letí záplavou projektilů, když máš smůlu netrefíš, když máš štěstí trefíš. Čím hustší palba, tím větší šance trefit.

Nicméně mě neber že tohle by byla primární obrana proti dronám, bylo to nadnesené že technicky je možné takový dron, který přiletí hodně blízko sestřelit i ruční zbraní pěchoty.

Jsou tu ale vyloženě obranné systémy proti UAV... https://www.youtube.com/watch?v=NKheUjtziFY používají se dokonce sítě...
 

Pár otázek k ultralightům   4. 3. 2022 / 11:29
VanDam
Dočítám teď ten tvůj text. Aha, takže moje cenová představa je nereálná. No možná kdyby nastalo válečné ohrožení, tak by to nějaká země mohla nařídit příkazem jako pracovní povinnost pro stát a cena té výbavy by rázem klesla. Já to pořád vidím jako kus železa nebo dřeva slepený dohromady a vybavený počítačem... Ale v realu by to spíš udělali z toho odlehčeného materiálu z karbonových vláken a ty firmy se na tom chtěj dost přiživit tak si připlatí.

Nezdá se ti že Ukrajinci s těma Javelinama zacházejí dost neefektivně, zdálo se mi na některých záběrech, že to asi neumí používat. Asi není dobrý nápad to vystřelit na stíhačku, která letí přímo proti vojákovy, nemělo by se to vystřelit ve směru letu stíhačky nebo směrem na její bok? Myslím tím, že ta střela ji asi netrefí, když to namíří proti ní, střela nejspíš nestihne udělat korekci letu.
 

Pár otázek k ultralightům   4. 3. 2022 / 12:38
JirkaK
Já nepsal že Ukrajinští vojáci používají Javeliny neefektivně. To bych si nedovolil tvrdit, jen jsem chtěl naznačit že ta trubka s jednou raketou v ní znamená že ten pěšák co to nese má na rameni nějakých 9 milionů korun a když vystřelí tak mu 4 miliony uletí. Proti letadlům se Javelin nepoužívá ale jsou jiné protiletadlové ruční raketomety které fungují stejně proti letadlům. Jejich efektivní dostřel je cca 5-8 kilometrů.

A moderní střely dnes mohou měnit dráhu letu a sledovat cíl dokud ji nedojde palivo pro pohon. Některé mohou měnit cíl za letu. Záleží samo na konkrétní střele, u ručního raketometu zřejmě musíš ten cíl zaměřit vizuálně, ale v případě nějakých raketových protiletadlových baterií rozhodně nebude nutnost točit laufy na to konkrétní letadla. Prostě vystřelíš a cíl ti označí podpůrný zaměřovací systém nebo třeba drona. Střílíš na letadlo které je klidně 10 km ve vzduchu a desítky km od tebe.

Navíc ne všechny střely jsou dělané tak že musí cíl fyzicky zasáhnout, u protiletadlových střel není nutná exploze při/po nárazu, ale k nárazu vůbec nemusí dojít. Střela exploduje kousek od letadla a smrtící síla budou střepiny které to letadlo rozcupují tak že se rozpadne nebo bude tak poškozené že se neudrží ve vzduchu. Pokud je to letadlo řízené lidmi, tak dost pravděpodobně střepiny zraní/zabijí posádku. Což ve válečném konfliktu taky znamená hodně, protože techniku s dobrou logistikou a zázemím nahradíš, pilota ne.


A to že by v případě války byli lidi nahnáni do fabrik a vyráběli zbraně jako za WWII je už docela utopická představa. Možná by šili vesty, přilby, možná by se dělaly náboje do ručních zbraní apod. Ale že bychom mrskali tanky tak jako Rusové mrskali T-34 a v zásadě v USA/UK doslova odlívané Shermany už nehrozí. Tehdy to byla jednoduchá mechanická záležitost, kterou fakt bylo možné vyrobit i v docela spartánských podmínkách na jednom místě. Jenže dnes si uděláš trup u sebe, ale motor ti dorazí z jiného světadílu, zbraňový systém z druhého, elektronika z třetího.

Dost těžko bys vyráběl mikročipy bez výrobní linky, která stojí klidně miliardy dolarů a její vybudování je otázka třeba 5 let a když začne výroba, tak první funkční čip z té fabriky vyleze až za půl roku, protože tak dlouho trvá než se ten čip vyrobí (v krizi, kdy bys neřešil testování, tedy spolehlivost) bys to mohl výrazně urychlist, ale asi nechceš aby ti to pak chcíplo uprostřed boje
 

Pár otázek k ultralightům   4. 3. 2022 / 16:36
VanDam
Když té vojenské výzbroji rozumíš, nevíš co je toto za techniku?
https://www.youtube.com/watch?v=4fVOs6ZefRw
 

Pár otázek k ultralightům   4. 3. 2022 / 16:49
Stew
Pancir-S1
 

Pár otázek k ultralightům   5. 3. 2022 / 10:30
VanDam
Díky. A tohle vozidlo už nejspíš neidentifikuješ: Je to totálně roztrhané ale jsou tam vidět nějaké dveře a okna. Možná to taky byla protiletecká obrana.
https://www.youtube.com/watch?v=CFU4bUxHpEA
 

Pár otázek k ultralightům   5. 3. 2022 / 13:14
Stew
To neřeš. Tady nejde o to, jestli někdo z nás pozná to, či ono. Tady jde o to, že se asi brzy budeš muset starat o úplně jiné věci, než jsi zvyklý.
 

Pár otázek k ultralightům   5. 3. 2022 / 13:55
Tucano
presne tak. Pre seba sa mozes zamysliet nad tym, co by si prave ty robil na mieste tych Ukrajincov alebo Rusov. Zamysliet, nie kecat.
 

Pár otázek k ultralightům   5. 3. 2022 / 16:24
VanDam
No to právě dělám, snažím se vymyslet jak je co nejlevnější oslabit a odzbrojit.
 

Pár otázek k ultralightům   5. 3. 2022 / 21:29
JirkaK
Nezlob se, ale myslíš si o sobě že jsi tak dobrý že tě napadlo něco co nikoho na světě ne?

Tobě uniká realita kolik co stojí. Samozřejmě že poptávka po levnějších zbraních tu je, ale ono to prostě levně dělat nejde.

Já ti tu dal příklad sebevražedných dronů, které stojí 15 tisíc a existují snad i nějaké levnější, ale pořád jsou to tisíce dolarů za kus... Levněji to prostě nejde. Tvůj ultralight který by splňoval požadavky nebude levnější.

Jako příklad jsem ti tu dal ten Javelin - pěchotní protitankovou zbraň, kde jeden výstřel tě vyjde jako 17 sebevražedných dron. Přesto ty protitankové zbraně má fakticky každý armáda, kdežto sebevražedné drony skoro nikdo..

Každý zbraň má své použití a smiř se s tím že drony jsou hlavně pozorovatelé a zbraně pro ničení VIP cílů ze vzduchu.
 

Pár otázek k ultralightům   5. 3. 2022 / 14:39
Willhelm   
Podepisuju.
1. Světová válka začala na první pohled kokotinou, atentátem na potentáta a v co se to rozrostlo.
2. Světová válka začala tím, že se dva diktátoři rozhodli rozebrat si Polsko. Tahle analogie s dnešní situací je až děsuplná.

Když jsem včera při návratu domů viděl ve Studénce na pumpě dobře půlhodinovoou frontu k benzince, nebo dnes v Kauflandu vybrané regály s moukou, rýží a těstovinama (což není tak dávno, kdy to takhle bylo při prvním Covidovém lockdownu) a 10 minut po otevíračce jsem našel jen jeden volný vozíček, řekl bych, že někteří už se starají... Po cestě domů z obchodu jsem potkal luxusní Mercedes s přívěsným vozíkem a klecí plnou palivového dříví. Po 2km deja vu akorát, že místo Ečkového meďáku to dříví táhl emosmičkový BMW. Bohatí už směňují své bohatství za věci, které pomohou přežít až nebude elektřina, plyn, voda, funkční obchody. Protože pak bude mít taška brambor větší hodnotu než auto za dva miliony.

Když komunistická média hlásila, že si v Černobylu trochu kýchla elektrárna, ale že není důvod k panice a rozhodně ne k nákupu jódu, bylo vše naopak. Jód mě a mým spolužákům mohl zachránit endokrinní systém, když už nás hnali do průvodu a na branné cvičení v přírodě, kde jsme trénovali nasazování plynových masek, igelitových pytlíků a lehání nohama k výbuchu, mezitím co na nás padal radioaktivní spad.

Když dnes pan premiér hlásí, že se nemáme čeho bát, protože NATO nás ochrání, mám nepříjemné nutkání začít se shánět na černém trhu po nějakých palných zbraních a střelivu, nebo aspoň špiritusu flaškách a hadříkách.

Obávám se, že naše sim-hobby teď půjde trochu stranou.
 

Pár otázek k ultralightům   5. 3. 2022 / 15:14
Stew
Myslím, že sympatie kohokoliv k tomu Harry Potter Fialovi, - amatéru, který se v globální politice a strategii vyzná ze všech nejlíp, je velká sranda (nebo tragedie?)
 

Pár otázek k ultralightům   5. 3. 2022 / 15:30
Stew
Většího hňupa jsem (boužel zatím u nás) neviděl...
 

Pár otázek k ultralightům   5. 3. 2022 / 15:50
Willhelm   
Domácí politiku jsem tady vůbec nechtěl tahat - viz. první pravidlo fóra! Spíše jsem to myslel tak, že politici (obecně a napříč spektrem) se často snaží v lidech vyvolávat falešné pocity bezpečí a nevzbuzovat paniku. Je to tak nějak součástí jejich práce.
 

Pár otázek k ultralightům   5. 3. 2022 / 15:57
Stew
No ale co výsledek jejich práce? Musím se (bohužel za ty trapná leta) smát...
 

Pár otázek k ultralightům   5. 3. 2022 / 16:25
Tucano
Ano, politiku by som sem netahal. Ukoncim to teda tak, ze cokolvek povies bude pouzite proti tebe. Budto dnes alebo inokedy neskor.
 

Pár otázek k ultralightům   5. 3. 2022 / 16:32
VanDam
Půdu nevlastníme to bychom brambory museli pěstovat v bytě nebo na balkóně, veškerou půdu rodině zabavili komunisty (nebo donutili k nevýhodnému prodeji) a zabavili statky za miliony. Takže to je pak těžko něco podnikat. Jediná věc co by obrana mohla udělat začít lidi vzdělávat a připravovat na válku, ať se umíme bránit, ale ne až při vstupu vojsk na naše území to už by bylo pozdě rozdávat zbraně a munici. Naše zákony nám nedovolují se vyzbrojit ačkoliv máme právo bránit se zakotvené v Ústavě. Absudrdní. To je tak protože, že oni neplánovali ty zákony SPD skutečně prosadit. Jo a poslední věc, oni v této zemi vlastně nejsou žádní bojeschopní vlastenci... Všem je tato země ukradená, všichni chtěli eurodiktár, liberalismus a diktaturu, tedy závislost na vyšší autoritě a na cizích zemích, kterým jsme ale ukradení, takže se postarají o to svý a nás pak nechají na holičkách. Pro absenci vlastneců bychom si už měli chystat mávátka.
 

Pár otázek k ultralightům   6. 3. 2022 / 12:08
Stew
17109 B / 343 x 550 / ww3.jpg
 

Pár otázek k ultralightům   6. 3. 2022 / 12:11
xWing   
Zaujimave, az strasidelne.
Ale...
Hujere, Ta kanka v tvym veku!
 

Pár otázek k ultralightům   6. 3. 2022 / 12:16
Stew
Jen jedna chybička! Mohla to být jednička!
 

Pár otázek k ultralightům   6. 3. 2022 / 12:14
VanDam
To je zajimavé. Co to ale znamená? Že jde o vypuknutí světové války? Mě to ale nepřekvapuje, protože já jsem se ptal na to kdy vypukne WW III už když mi bylo méně než 12 let... Možná tak 8 let. Války jsou a budou a je to bohužel nevyhnutelné. Byl bych rád, kdybychom se mohli nějak začít připravovat, mít plán, naučit obyvatelstvo jak používat zbraně, ale není iniciativa. Všichni jen jako že válce se musíme za každou cenu vyhnout. Ale to nejde. Budou ustupovat tak dlouho jako Hitlerovi. Už to tu bylo. Zaprodá nás západ znovu? Je to šílené že útočí na sídliště a přímo do paneláků...
 

Pár otázek k ultralightům   5. 3. 2022 / 16:23
VanDam
A co takhle změnit taktiku, koupit závodní dron za pár tisíc, přidělat k tomu naviják, který se spustí jakmile dron dorazí na místo. Na konci navijáku by byla výbušnina, rozbuška, pár šrapnelů nebo ložiskových kuliček. Výbušnina se spustí 2m nad zem několik metrů před čelní sklon nákladního vozidla a odpálí. Ty drony mají obrovské zrychlení, mohlo by se to provést před samotným útokem na kolonu přímo ze země. Minimálně by to mohlo decimovat morálku vojáků v tom smyslu, že komu by se chtělo čekat nebo jet v zimě v náklaďáku bez utěsněných oken? Snad by se dříve vzdali, rozutekli atd. Co nejlevnější náklady, zasít překvapení, strach a oslabit výdrž pěchoty. A šlo by to tedy použít i proti pěším vojákům.
 

Pár otázek k ultralightům   5. 3. 2022 / 16:26
Tucano
prepac jednu otazku: absolvoval zakladnu vojensku sluzbu?
 

Pár otázek k ultralightům   5. 3. 2022 / 16:37
VanDam
Hlásím se hrdě k držitelům modré knížky, tudíž na bojovém poli bych vám byl houby platný. A neuplatnil bych se nejspíš ani jako pilot dronu, byď by se o tom dalo uvažovat. Ale vymýšlet metody na likvidaci nepřítele by mě bavilo.
 

Pár otázek k ultralightům   5. 3. 2022 / 19:19
dvojan
Chlapci, nesračkovatí vám mozky? Co zde vůbec řešíte? A ještě s hrubkami. Víte, co řekli hrdinní obránci ruskému torpedoborci? Jděte do pr...le.
 

Pár otázek k ultralightům   5. 3. 2022 / 22:03
Luděk Ch.
Jako nic proti, ale tvoje představy jsou na úrovni pětiletého dítěte A koukám, že tě to chytá často: https://www.flightsim.cz/forum_prispevek.php?id=516969&lan=0 nebo https://www.flightsim.cz/forum_prispevek.php?id=513688&lan=0
 

Pár otázek k ultralightům   5. 3. 2022 / 22:25
Stew
Nech toho. Nebo to zkus jinak. Urážet umí každý.
 

Pár otázek k ultralightům   5. 3. 2022 / 23:39
VanDam
To bylo před 5ti, 6-ti lety. Asi ne tak často.
 

Pár otázek k ultralightům   6. 3. 2022 / 14:50
VanDam
Po mnohém přemýšlení jsem došel k závěru, že nejjednodušší a nelevnější řešení by bylo použít takové drony jako jsou ty za 1500$- žádné vojenské složitosti. Ano můžete koupit deset dronů za stovky milionů dolarů, ale chtělo by to aby ty drony byly snadno dostupné a snadno ovladatelné. Za těch 8 milionů se dá koupit 5333 obyčejných civilních dronů a pokud se to zařídí tak, že signál bude mít kratší dosah 3-5km tak se sníží pravděpodobnost, že by to nepřítel mohl ovládnout. Rychle přepadnout, poškodit kolonu a zmizet. V partizánské válce je třeba improvizovat. Otázkou jen zůstává jak dron zvládne položit výbušninu a kam (a vrátit se nepoškozený). Jsou tam taková místa jako možnost poškodit chladič motoru, poškodit přední sklo, plachtu, případně karosérii a zjistit co je v autě. Pak možno se rozhodnout jestli podruhé útočit na auta s municí nebo na auta s potravinama...
 

Pár otázek k ultralightům   6. 3. 2022 / 16:05
Willhelm   
Začni nakupovat, protože to evidentně na Ukrajině neskončí. Brzy můžeš partyzánovat do aleluja. Já ZVS absolvoval, takže zvolím raději jiný přístup.
 

Pár otázek k ultralightům   6. 3. 2022 / 17:07
JirkaK
Mimochodem Ukrajinci, pokud mohou, tak na konvoje Rusů útočí..

tady máš jeden takový zničený: https://twitter.com/spottie999/status/1500418524115779584

jestli to byly drony, nevím...
 

Pár otázek k ultralightům   6. 3. 2022 / 17:44
JirkaK
a tohle průzkumný dron https://twitter.com/singhrajnish911/status/1500474070894211072
 

Pár otázek k ultralightům   6. 3. 2022 / 18:21
VanDam
Ano viděl jsem jedno video snad z Bayraktaru. Včera zveřejnili (na tom kanálu co sem posílám Televize ATR) hezké video zničení tanku raketou země země: https://euromaidanpress.com/2015/03/11/stugna-p-the-ukrainian-javelin/
Nevím kolik toho mají, doufám že dost, aby zničili všechny jejich tanky ze vzdálenosti 5km. Kdyby byly drony jaké si představuji pro sabotování zásobovacích vozů, mohli by se zapojit i obyčejní lidé, jen je vycvičit k tomu ovládat drony a jak nainstalovat výbušninu... Ale chápu, že na to teď moc nemají čas. Třeba jim dojde, že by to bylo efektivnější než drony TB2, kterých prý podle Ruska už byly 4 sestřeleny. Dneska zaútočili na nějaké letiště jihovýchodně od Kyjevu. A podle zpráv v TV prý ale jejich letectvo utrpělo zdrcující porážku, podle Ukrajinského představitele. Ale víc nevím.
 

Pár otázek k ultralightům   6. 3. 2022 / 18:23
VanDam
Tedy efektivnější než TB2 - myslel jsem ty útoky na ty vozy, které mohou převážet munici. Oni to převáží i v sanitkách. Chtělo by to pomocí dronu s výbušninou otevřít a podívat se co tam vezou... Aby věděli jestli má smysl to zlikvidovat.
 

Pár otázek k ultralightům   7. 3. 2022 / 08:20
JirkaK
To je taktika, nemůžeš si cíle snadno vybírat a musíš ničit vše.
 

Pár otázek k ultralightům   7. 3. 2022 / 08:29
VanDam
Třeba jídlo by se dalo použít pro vojáky nebo civilisty, ale zase záleží jestli je chtějí vyhladovět, tak ať ničí vše. Když zničí munici, mohou se rusové vzdát a jídlo by se pak rozdělilo mezi všechny. Ale záleží na nich. Hodně rusů se vzdává, takže potřebují jídlo i pro zajatce.
 

Pár otázek k ultralightům   7. 3. 2022 / 08:37
happypetr   
Teda jak vás tak čtu vy dva stratégové, tak bych vás chtěl vidět v první linii... To by jste se strachy posrali na prvním rohu...
Jo a na vojně jsem oproti vám byl, jezdil jsem jako kulometčík v BVP2.
Happy
 

Pár otázek k ultralightům   7. 3. 2022 / 15:38
VanDam
Co ti pomůže že se tím chlubíš? Co si potřebuješ dokázat? Chtěl byste do první línie posílat slabé, zraněné, slepé, hluché, a slabé? Tak se proberte.
 

Pár otázek k ultralightům   7. 3. 2022 / 16:06
biblbrox   
Hele jako nic ve zlým, ale tady jste na flightsim fóru.
Občasný offtopic je normální, ale tohle už je moc.
Pokud chcete neustále řešit válku, tak si jděte někam, kde je normální ji řešit.
Nebo si založte třeba Discord a tam si o ní povídejte jak je libo.

My se tady prostě chceme úplně normálně hádat, jestli je lepší MSFS nebo X-Plane a neřešit blbosti, který s tím vůbec nesouvisí.

Děkuji vřele


 

Pár otázek k ultralightům   7. 3. 2022 / 16:36
happypetr   
Hele nic proti tobě ale je ti opravdu 41 let jak máš v profilu? Nějak mi to nesedí protože v těchto letech jsou lidi už tak trošku chytřejší... Na ty tvoje moudra bych ti hádal tak někde mezi 15. až 17. roky, možná i méně.
 

Pár otázek k ultralightům   7. 3. 2022 / 17:15
dvojan
To bys urážel moji vnučku. Tipuji 8-10, včetně absencí už v mateřské školce. - Jinak souhlasím s Jirkou, že už je toho moc.
 

Pár otázek k ultralightům   8. 3. 2022 / 10:07
VanDam
Jestli si admin tak to smaž a neřeš.
 

Pár otázek k ultralightům   11. 3. 2022 / 16:06
Ctirad
Hele, ještě to vlákno nemažte, líbí se mi koukat na to strategické vojenské plánování. Připomíná mi to naše sdělovací prostředky, tolik fabulací a nesmyslů jsem dlouho nečetl, teď kolem té války na Ukrajině. Ti reportéři ví tolik, co ani samotní velitelé neví. Vždy jsem si myslel, že se nikdy nedovím dopředu ani domněnky, natož plány operací. Na vojně jsem byl, ale byla jiná doba, vše podléhalo přísnému utajení a to o nic nešlo...Já byl u jakoby PTP, byli jsme Železniční vojsko a já měl mašinu a jezdil po kolejích. Paráda, super. Ale vyfotit jsme si nemohli ani pražec. Vše zakázané.
PS: neuletěl Vám někomu dron do Záhřehu? VanDame?
 

Pár otázek k ultralightům   11. 3. 2022 / 07:09
JirkaK
gratuluji ti k službě pro armádu, jsem hrdý na to že místo hraní na vojáky jsem pomáhal ve zdravotnictví, dokonce jsem po ukončení civilní služby v tom samém pokračoval dobrovolně dál.
 

Pár otázek k ultralightům   11. 3. 2022 / 08:03
xWing   
No jisteeee, za ''totaca'' si si mohol vybrat ''civilku''
Neviem co mas v hlave, ale rozum to asi nebude.
 

Pár otázek k ultralightům   11. 3. 2022 / 09:26
Willhelm   
+1
 

Pár otázek k ultralightům   11. 3. 2022 / 14:03
JirkaK
Co tím chtěl místní básník říci?
 

Pár otázek k ultralightům   11. 3. 2022 / 14:28
Willhelm   
Že si tady sarkasticky kasáš tričko na Happyho podle jehož profilovky bys lehce zjistil, že na vojnu rukoval někdy v letech 1984-1985, tedy ještě na dva roky a v době, kdy na rozdíl od tebe, si civilní službu nemohl zvolit.
 

Pár otázek k ultralightům   11. 3. 2022 / 14:48
xWing   
+1
 

Pár otázek k ultralightům   15. 3. 2022 / 21:08
JirkaK
Reakce byla na: Jo a na vojně jsem oproti vám byl

Aneb příspěvek: typu jsem něco víc

Má reakce byla přesně ve smyslu že kde on byl je mě zcela u zadele.

Ano Petr na výběr tak jako já nejspíše neměl, kdyby ta možnost nebyla, tak jsem si to musel odkroutit taky. Ale že bych tím na někoho vyrukoval, že jsem něco víc. chlubit se vojenskou službou když byla povinná? Jo, kdyby byl v armádě dobrovolně tak bych to snad ještě mělo nějakou váhu.
 

Pár otázek k ultralightům   16. 3. 2022 / 07:02
ulitej
No asi budu reagovat na toho Petra. Jirko opravdu si myslíš , že se chlubí a nebo to jen konstatuje a ze svého pohledu říká ....strachy posrali na prvním rohu...
Já osobně s touto citací plně souhlasím.
No a k tomu , že sis už mohl vybrat tak to jsi zase spadl do nějakého mezičasu a dnes ti naši kluci to mají ještě jednodužší osobně si myslím , že ta civilka musela být někdy i hodně na palici , pokud nebyla využita nějaká zpřízněná duše jako se stává v naší lidské společnosti.
 

Pár otázek k ultralightům   15. 3. 2022 / 16:17
VanDam
Nedávno jsem viděl reklamu na výrobky zřejmě od Izraelského výrobce zbraní. Byla to reklama na miniaturní drony, kdy se vystřelí dron z trubice, podobně jako se vystřeluje z minometu, dron potom sám přejde do letového módu. Zmonitorujete okolí, označíte dveře nebo okno, kde potřebujete zneškodnit cíl, tam se dron odpálí a jednotka pak může pokračovat. Kéž by Izrael pár takových hraček podaroval Izraelcům, mohly by třeba vlítnout do těch tanků skrze otevřený poklop.

Jinak mě napadlo ještě, co takhle vyrobit bombardovací dron, který by nezhazoval bomby, ale ježky na cestu před kamazy, aby zpomalili jejich postup...
 

Pár otázek k ultralightům   15. 3. 2022 / 16:22
Tragédie v JRD
No tvl ...
 

Pár otázek k ultralightům   15. 3. 2022 / 16:31
Luděk Ch.
Jak jsem psal, pětileté děcko
 

Pár otázek k ultralightům   15. 3. 2022 / 18:58
Willhelm   
No a to kdybys na vlastní oči viděl prezentaci nejnovějšího špionážního drona MOSADu, to by ses úplně pos.. ...kakal. Schovaný v prupisce, velký jako moucha, dolet 20km, termokamera, přenos HD obrazu a mono zvuku a minijehla kterou se dá dopravit jed nebo uspávací prostředek do krku nebo jiné měkké tkáně cíle.
Termokamera automaticky vyhledá nejvhodnější místo. Primárně vyvinut právě pro uspání únosců letadel, bankovních lupičů, nebo další pakáže co si vezme rukojmí. Prostě digitální komár o velikosti mouchy. Výrobní cena 350USD/ks. Kdyby jich Izraelci věnovali Izraelcům 250 tisíc, tak by do pár hodin bylo vše vyřešeno. Jenomže my židi jsme vyloženě univerzální, neradi půjčujeme a ještě neraději darujeme. A hlavně máme takové pořekadlo: ´´Kdyby byly...´´ které ti za pět krejcarů až budu na smrtelné posteli rád dopovím.
 

Pár otázek k ultralightům   15. 3. 2022 / 19:41
happypetr   
... Někoho mi připomíná, chtělo by to zjistit IP adresu.
 

Gonzo
FS Medlánky
L39.CZ
O serveru   |   Zveřejňování souborů ke stažení   |   Kontakt   |   © 1999-2024 FlightSim.CZ