FlightSim.CZ   Reklama  
SW Virtual
> Nejste přihlášen Login
  Dnes je čtvrtek 28. 3. 2024 Translate
ÚVOD
LETADLA
KRAJINY
AI PROVOZ
UTILITY
ČLÁNKY
FÓRUM
 Seznam příspěvků
ODKAZY
SCREENSHOTY
VIDEA
INZERCE
PLÁNOVÁNÍ LETŮ
VYHLEDÁVÁNÍ
O SERVERU
RSSRSS - fórum
RSSRSS - novinky
FacebookFacebook
MobileVerze pro PDA
Ceskoslovenska GA letadla do MSFS 2020 Jeden příspěvek | Celý strom
Ceskoslovenska GA letadla do MSFS 2020   29. 3. 2022 / 17:49
MiTu
Ahoj,
Chtel bych se zeptat, jestli nevite o nejakem vyvoji nejakeho ceskoslovenskeho letadla do MSFS 2020? Zabyva se nekdo necim? Nebo obecne GA letadla jsou nekde k dostani??? Prijde mi, ze kde nic tu nic. U predchozich verzi MSFS bylo mnoho projektu, a ted mi prijde, ze krome marketplace primo ve hre nikde nic neni.
Diky
M
 

Ceskoslovenska GA letadla do MSFS 2020   29. 3. 2022 / 19:54
Willhelm   
Výborně objevil jsi díru na trhu a máš skvělou příležitost ji zaplnit.
Pokud ovšem k tomu ´´kde nic tu nic´´ nejsou třeba nějaké důvody...
 

Ceskoslovenska GA letadla do MSFS 2020   29. 3. 2022 / 21:18
MiTu
A tam prave smeruje muj dotaz…..jestliza to “neco” muze, ze se treba do toho nikomu nechce nebo tak. Nebo jestli ma treba nekdo neco v planu. Myslim tim klidne placene addony. Ja bohuzel diru na trhu asi nezaplacnu. Muj programatorsky vrchol je pridat scenerii do MSFS ))
 

Ceskoslovenska GA letadla do MSFS 2020   29. 3. 2022 / 21:38
SimaCZ
Tady se tak max. dozvíš, že Česká republika je tak malá, že se žádný vývojář s českými addony zabývat nebude
V default je snad pár letadel od ZlinAviation a placený L39 Albatros. Za mě ten sim není vůbec špatný, ale absence českých addonů bohužel je, krom scenerek z flightsim.to které jsou super. Je to nový sim a holt budeme muset počkat...
 

Ceskoslovenska GA letadla do MSFS 2020   29. 3. 2022 / 21:42
Fiideell
Na FB jsem viděl, že se někdo pokouší o Bristella, tak uvidíme.
 

Ceskoslovenska GA letadla do MSFS 2020   29. 3. 2022 / 22:25
Willhelm   
Částečne si odpovídáš sám, programátorský vrchol je přidat scenerku.
Tak si představ, že máš neuvěřitelnou motivaci do simu dodat něco co víš, že nikdo z komerčních vývojářů dělat nebude. Dejme tomu budeš chtít zrekostruovat na LKKL 30 odskoků Majora Pouby v Aero Ae-45.
Takže budeš muset v prvé řadě sehnat (ve velké většině případů zaplatit) podklady, naučit se v něčem modelovat a animovat tvořit UV mapu a textury, nastudovat SDK, provést korektní export a naprogramovat systémy a letový model éra.
To budou stovky a stovky hodin tvého volného času, který bys mohl trávit s rodinou, vyděláváním extra peněz na splácení hypotéky a rostoucích cen energií, léků a potravin, nebo si užívat svou nadprůměrnou výplatu volnočasovýma aktivitama.
Pokud nejsi samostudiní typ tak brzy narazíš na to, že týdení školení na základy modelování a animací tě přijde na desítky tisíc, stejně pak školení na texturování. Takže do projektu vrazíš hafo času i peněz. Ale když po třech letech konečně uspěješ, bude tě hřát dobrý pocit, že jsi dvaceti lidem udělal radost a když budeš mít kliku, tak se dočkáš možná i jednoho - dvou poděkování. (Protože přísloví: ´´Věci co jsou zadarmo, nemají cenu´´, je pravdivé)

Bezstarostná doba přelomu století, kdy tady na pérák chodila tisícovka lidí a mezi nimi bylo pětadvacet nadšených kreativců je nenávratně pryč. S tím jak jdou standardy kvality nahoru si dovoluji odhadnout, že časové nároky na tvorbu čehokoliv do jakéhokoliv leteckého simu se za posledních dvacet let zestonásobily.

Co se týče komerčních letadel, tak je to jasně dané orientací na největší kupní sílu, která je momentálně v USA, takže se tvoří především GA éra populární v Americe - cokoliv co má potenciál prodat více jak 500ks licencí. To Zlíny, Aerovky, Avie, Letovy, Pragy, Tatry bohužel nejsou.

Je to jako s darováním krve, je hafo lidí co by krev darovali, ale nemůžou a pak mnohem větší hafo lidí co by mohli ale nechtějí nebo nemají motivaci. No a pak se najdou lidi jako třeba Milan, kteří mají dovednost, motivaci a nějaký ten volný čas. Milan je momentálně poslední ze staré gardy co tvořila pro Jane´s USAF, FS2002/04, XPL ... a baví ho to dodnes. Kdyby měly být nějaké ceny letecké simkomunity, tak by už měl být nominován na cenu za celoživotní přínos po boku Cesminy a dalších...
 

Ceskoslovenska GA letadla do MSFS 2020   30. 3. 2022 / 08:07
jazan
Nemůžu než s tebou souhlasit.Ta Milanova 242 je v XPL moje nejoblíbenější éro a protože je free,tak z toho nic nemá.Snad jen ten hřejivý pocit.Zadarmo nemá cenu - viz náš SOKOL.
 

Ceskoslovenska GA letadla do MSFS 2020   30. 3. 2022 / 10:42
PB   
Do kamene tesat. Já před časem uvažoval, že bych vzal nějaký starší free addon který existoval do FS2002/2004/X apod, a resuscitoval ho třeba do XPL11 - měl jsem vyhlídnuté třeba Čmeláka, Brigadýra, Metasokola, nebo právě Aerovku. Chtěl jsem se dohodnout s původním autorem, vykrást mu model, textury znovu namapovat v blenderu, udělat animace, a pro začátek to naroubovat třeba jen na defaultní systémy bez nějakého programování, a vypustit to jako opensource, ať si to komunita případně vylepšuje jak kdo uzná. S tím by zas tolik práce nebylo, za pár měsíců po večerech se to udělat dá. Ale pak jsem si právě říkal, že doba pokročila natolik, že to bude vizuálně ve srovnání s dnešními profi addony dost zaostalé (graficky pod úrovní defaultních letadel), nebude to mít půl milionu vertexů, 4k textury, PBR, FMOD a další vymoženosti, takže to vlastně nebude kromě 5-10 nadšenců nikoho zajímat. A bohužel nemám tolik času, abych do nekomerčního projektu mohl věnovat x tisíc hodin, které by to potřebovalo aby se to blížilo třeba Milanovo Z242...

PB
 

Ceskoslovenska GA letadla do MSFS 2020   30. 3. 2022 / 11:24
Willhelm   
Pavle díky za vstup do téhle diskuse, ty jsi také jeden z těch co v minulosti udělali na poli free letadel nějaký ten zářez, takže jsem rád za tvůj pohled na věc. Ještě by mohl hodně přispět právě Milan, nějakým tím srovnáním časové náročnosti éra pro FS98/2002 a kolik musel věnovat zprovoznění té Z242 pro XP11. A kdyby se přidal i Víťa, který pomáhal programovat, odhadnout kolik jeho stálo času vytvořit ten plugin, tak by byl obrázek o přibližné časové náročnosti dnešní tvorby skoro kompletní. A to se bavíme o lidech, kteří nemusí začínat studovat programování/modelování od nuly, ale mají s tím nějakou profesní zkušenost kterou zužitkují v téhle hobby aktivitě.

Což je další věc kterou jsem opomenul, většina lidí co pracují u PC si od něj ve volném čase rádi odpočinou prací na baráku/bytě, zahradě, nebo v přírodě na dvou nohách nebo dvou až tří kolech... Když už jsme u těch důvodů.
 

Ceskoslovenska GA letadla do MSFS 2020   30. 3. 2022 / 11:27
jožo
No, čo sa týka napr. Meťáka, odomňa by si súhlas dostal a Jožov Vrabcov by som ho tiež vybavil. Ale na základe toho čo píšeš to zrejme nebude. Budiž. Ale chcem sa Ťa opýtať : Prekonvertovať jedno malé letisko z FSX by si mohol? Jedná sa mi o LZRU, t. J. Ružomberok. Ten asi nikto neurobí...
 

Ceskoslovenska GA letadla do MSFS 2020   30. 3. 2022 / 11:37
PB   
Ahoj, tak díky že vím komu se ozvat, kdybych se pro toho Meťáka nakonec fakt někdy rozhodl S letištěm bych rád pomohl, ale nikdy jsem žádnou scenérku pro X-Plane nedělal, mám s tím nulové zkušenosti. Držím palce, aby se ozval někdo erudovanější.

PB
 

Ceskoslovenska GA letadla do MSFS 2020   30. 3. 2022 / 11:44
jožo
Vďaka za odpoveď, ibaže ja som myslel na konvertovanie z FSX do MSFS 2020.
 

Ceskoslovenska GA letadla do MSFS 2020   30. 3. 2022 / 12:13
PB   
Tak to nepomůžu už vůbec... MSFS nemám zatím v plánu zkoušet.

PB
 

Ceskoslovenska GA letadla do MSFS 2020   30. 3. 2022 / 11:14
Milan Lisner   
Dík za pochvalu (jednu z mála ... )
Docela hezky jsi to shrnul. Že jsem dostal chuť k tomu taky něco přidat.
S tou motivací to taky není nic stálýho. Tehdy ta doba , zhruba 1998-2005, to byly opravdu zlaté časy. Byli jsme mladší ( někteří ještě bez rodin a nebo v počátcích ), namotivovaní něco tvořit. A simulátory a počítače v té době zvládaly jen omezeně složité modely. Tak ta tvorba nezabrala nakonec až tolik času a lidi byli vděční aspoň za něco.

Pak nějak motivace upadla, byla vlastní rodina, nová práce a i další koníčky. Tak do roku 2018-19 jsem na nějakou tvorbu do simulátoru ani nesáh. Starší verze FSky už nějak zestárly, nic novýho se ještě nechystalo (když pominu vojenský simy) A Xplane jsem po vyzkoušení nějake starší verze zavrhnul. Pak jsem zjistil, že současný Xplane11 je po vytunění docela pěkný a že se tam i dá něco tvořit. A taky jsem našel na starém harddisku komplet archiv svých starých (i nedokončených) projektů, takže bylo z čeho brát a na čem zkoušet. Ale když třeba na ten Gmax 15 let nešáhnete, tak se to tedy hned úplně nevrátí ...
Tak jsem si tak něco zkoušel, bez nějakýho úmyslu něco dokončovat a veřejně vydávat.
Až když se časem přišlo na to, jak to všechno udělat, aby to bylo funkční, a taky po dlouhých a vleklých přestávkách, jsem dotánhul toho Zlína. Protože už mi přišlo škoda to nedodělat, když už se toho tolik podařilo.

Ale s nějakou další tvorbou nevím nevím, jak to dopadne.
Ten čas s tím strávený je opravdu už jinde, než kdysi, pokud bych to chtěl dělat v takové složitosti, jako dnešní default letadla v simech. Střetávají se tu protichůdné věci.
Jednodušší modely lidi spíš neocení. Komplexní model zabere mnohem víc času.
Kdybych se rozhodl pro něco placenýho, tak lidi očekávají za peníze zase nějakou kvalitu a čas tím strávený bude ještě větší ( pokud to dělám sám ) a jsme u toho, jestli tomu člověk je ochoten tolik času vůbec dát. Když případná návratnost např. u CZ letadel je hodně diskutabilní.
A ty naše letadla ve světě asi nejsou známý tolik, jak bychom si asi přáli.

Třeba na tom XPlane.org, když se tam publikuje model, ani nejsou v seznamu výrobců naše značky letadel. Tak jsem tam musel u Zlína dát Other / not known
( https://forums.x-plane.org/index.php?/files/file/79379-zlin-z-242l )
Tak je nakonec celkem překvapení, že to tam za měsíc stáhlo už 2000 lidí, na to že je to můj první model tam. Sem na Pérák jsem to dal z takové historické nostalgie,a už si to stáhlo 60 lidí (je fakt, že Xplane je tu asi spíš taková Popelka ...)

Když ono se do toho Xplane zase celkem pěkně ty letadla dělají. A i když bych si i do FS2020 rád něco zkusil, tak mne odrazuje ta složitost tvorby, že je to takový úplně jiný a musel by se to člověk zase učit.
A starý modely s tím kompatibilní nejsou. I když to vypadalo, že by aspon nějak mohly být, když jsou ty neoficiální konvertery. Ale s každým (častým) updatem to pak funguje jinak, nebu vůbec a nebo to padá. Tak tam asi cesta nepovede.

Tak možná skončím u toho, že si třeba nějaký svoje starší modely zkonvertuju pro sebe a pro radost, aby se s nima v Xplane dalo aspoň nějak lítat a když nebudou dotažený do publikovatelný podoby nebo zůstanou zjednodušený, tak mě samotnýmu to vadit nebude. Vlastně jsem si už i něco takhle zkoušel ale radši o tom nikde moc nepíšu ...
 

Ceskoslovenska GA letadla do MSFS 2020   30. 3. 2022 / 11:26
xWing   
Cely problem vyvoja je, ako pises, komplexnejsie modely.
Ludia su uz namlsani a aj ten defualt uz ma svoju uroven.
Vy ste tiu chlapci taky ''onemanshow'' a to dnes uz neni sanca nieco ''komplexnejsie'' urobit za rozumny cas.
Dnes je hadam na tvorbu nutne minum traja ludia, jeden modeluje, druhy texturuje a treti programuje.
A plus dalsi ludia ako betatest, a to je spolu uz mala garazova firmicka
Holt...''devadesatky'' su nenavratne prec
V kazdom pripade ja osobne som vdacny za kazdy vytvor z ceskej aj slovenskej sceny a posielam velke DAKUJEM
 

Ceskoslovenska GA letadla do MSFS 2020   30. 3. 2022 / 11:53
Willhelm   
Jen malá technická, ty složitější modely dneška, sebou nesou jeden rozdíl proti minulosti. Jednoduchému modelu jsi vytvořil jednoduchou UV mapu. U dnešní komplexních a detailních modelů je spíše trend texturovat rovnou v modeláři a používat nějaké optimalizační pluginy na tvorbu UV map - aby byla plocha textury co nejvíce využitá a aby byl zachovaný co největší detail textury v korelaci s velikostí plochy na které je namapovaná. Aby tak třeba celý bok letadla nebyl na 205x105 pixelech a hlava šroubu na kole nezabírala 50x50 pixelů. Tyto modely pak repaintovat je ale, dle mé zkušenosti, celkem peklo.
 

Ceskoslovenska GA letadla do MSFS 2020   30. 3. 2022 / 11:56
xWing   
Priznam sa, ze tieto technikalie su absolutne mimo mojho chapania, takze len poslusne odsuhlasim, co si napisal
 

Ceskoslovenska GA letadla do MSFS 2020   30. 3. 2022 / 14:07
Milan Lisner   
Takový modely, resp. textury jsme viděl a souhlasím s tím peklem
To já jsem spíš příznivec klasických starých metod, kdy si to manuálně rozvrhnu a udělám sám.
I s ohledem na to, aby se to dobře repaintilo.
 

Ceskoslovenska GA letadla do MSFS 2020   30. 3. 2022 / 12:47
jožo
Také GA lietadlá do FSMS 2020 nie sú a neviem kedy vôbec budú . Ale: V roku 1932 bola v Berlíne založená Bücker Flugzeugbau GmbH ktorej prvým lietadlom bol Bü 131 Jungmann. Bücker Bü-131 bol vyrábaný vo veľkom počte aj v Japonsku (Nippon Kokusai Ki-86 & Kyushu K9W1), Španielsku (CASA 1.131) a v UND v Československu (Tatra T-131 & Aero C-104). Dnes sú k dispozícii nové novovybudované ultraľahké kópie. Prečo to píšem: V cca 50-tych a 60-tych rokoch boli Bückery dodávané snáď do všetkých aeroklubov Zväzarmu v Československu, pod vojenským označením C-104. Takisto v tom čase aj napr. Z-126 bol C-105, Z-226 bola C-205 a podobne. V Čechách vtedy dokonca vznikla dievčenská akrobatická skupina na c-104 kách. Prečo to píšem: Na Marketplace je Bücker 131 Jumgmann krásne a dobre urobený,
tak Ti doporučujem ak máš záujem si ho kúpiť, je perfektne urobený a perfektne lieta. Patrí medzi moje najobľúbenejšie eroplány, viď napr. sreen nad LZZA.
 

Czech Virtual Air Rescue Service
FS Medlánky
MZAK
O serveru   |   Zveřejňování souborů ke stažení   |   Kontakt   |   © 1999-2024 FlightSim.CZ