FlightSim.CZ   Reklama  
CVARS - zrychlí vám tep...
> Nejste přihlášen Login
  Dnes je čtvrtek 28. 3. 2024 Translate
ÚVOD
LETADLA
KRAJINY
AI PROVOZ
UTILITY
ČLÁNKY
FÓRUM
 Seznam příspěvků
ODKAZY
SCREENSHOTY
VIDEA
INZERCE
PLÁNOVÁNÍ LETŮ
VYHLEDÁVÁNÍ
O SERVERU
RSSRSS - fórum
RSSRSS - novinky
FacebookFacebook
MobileVerze pro PDA
Tak tohle létalo nad námi ? Jeden příspěvek | Celý strom
Tak tohle létalo nad námi ?   10. 3. 2023 / 15:37
ulitej
https://www.youtube.com/watch?v=dmHaCQ8Ul6E
 

Tak tohle létalo nad námi ?   11. 3. 2023 / 10:18
Ctirad
Létalo a bezpochyby velmi spolehlivě. Tito kosmičtí inženýři zaslouží velký hlubokosklon a jen velmi nerad slyším a čtu něco o jakoby ruských opicích, co umí jen chlastat vodku apod. Už jen porovnejme první lety SSSR a USA do vesmíru. Tolik se amíci snažili být první, ale ten několika minutový výstřel Sheparda do vesmíru se vůbec nedá srovnat s Gagarinovým obletem Země, který byl dokonce dřív. Ale nestraním nikomu, obrovské uznání si zaslouží obě strany za to, co kdy dokázaly...A jsem rád, že obě strany stále spolupracují, i když si musí obě velmoce hrát na nepřátele, ale to už je politika pro lidi...
 

Tak tohle létalo nad námi ?   11. 3. 2023 / 11:12
Aerospeed21
Smekám před Tebou a velice si vážím toho, že jsou ještě pořád lidé co mají zdravý rozum.
 

Tak tohle létalo nad námi ?   11. 3. 2023 / 11:25
ulitej
Já na to koukal a nevěřil jsem jak to bylo dělané , když člověk vezme v úvahu všechny mechanické vlivy při startu , když šli dólu tak už to pomalu nebylo potřebné.
 

Tak tohle létalo nad námi ?   11. 3. 2023 / 11:28
OK-MSS
Symbolický palec hore.
 

Tak tohle létalo nad námi ?   12. 3. 2023 / 01:37
namezp
Uznání za vědecký pokrok nikomu neberu, ale je potřeba také říct i ten zbytek - za jakou cenu.
Ale uznávám, je obdivuhodné co vše SSSR dokázal, přestože s příkladnou důsledností likvidoval vlastní obyvatelstvo. Kdyby SSSR byla demokracie, tak by možná byli i první na Měsíci.
 

Tak tohle létalo nad námi ?   12. 3. 2023 / 10:25
vojtas
Symbolický palec nahoru!
 

Tak tohle létalo nad námi ?   13. 3. 2023 / 07:56
MzM   
..a kdyby se vzájemně SSSR s USA neškorpili, tak i na Marsu...
 

Tak tohle létalo nad námi ?   13. 3. 2023 / 08:04
MzM   
...a kdyby nebyl Hitler omezený 1000 let starými ambicemi (stát se pánem celého známého světa = tohoto údolí a dvou přilehlých), tak mohl být na Marsu jako první němec. USA a SSSR se německým výzkumem jen urychlili (v případě ruska možná začali).

Rusku (potažmo SSSR) samozřejmě patří obdiv v tom, že přesto, že si půlku inteligence vyvraždili vlastními silami a druhá raději zdrhla do zahraničí, tak dokázali dostat člověka do vesmíru. Za jakou cenu a kolik v tom bylo po dlouhém výzkumu se nám podařilo ukrást technologii je na diskusi.
 

Tak tohle létalo nad námi ?   13. 3. 2023 / 11:32
AndreW   
Tohle je strašně zavádející protože to je „co by kdyby“. Kdyby nebyla válka, němci by neměli potřebu vyrobit raketový motor. Kdyby nebyl raketový motor, nedostal by se do USA (a potažmo do SSSR) a nenastartoval by se vesmírný program.
Je to všechno tak propletené, že kdyby nedošlo k jedné události, kdo ví, zda by se stala jiná událost (a dost možná událost, která by s tou první ani vůbec nesouvisela).
Uvedu příkad - https://twitter.com/HynekHadraba/status/1626156697193529344 - aneb „Nebýt zabití jednoho londýnského mydláře, letělo by lidstvo vůbec kdy do vesmíru?“
Pravděpodobně by ke všem těmhle událostem nakonec došlo. Možná dřív, možná později. Ale to se jen tak nedozvíme. (Už někdo postavil bránu do paralelních vesmírů?)
 

Tak tohle létalo nad námi ?   13. 3. 2023 / 13:07
Pips   
ad poslední dotaz - zkoušel jsem to, leč nemám na to asi patřičných škol a tak jsem to pak překryl deklem a je z toho nakonec úplně běžný septik. Tedy zkuste to někdo jinak
 

Tak tohle létalo nad námi ?   13. 3. 2023 / 13:36
Willhelm   
Kauzální řetězce jsou opravdu na zcvoknutí a v podstatě u všeho týkajícího se lidského pokroku se nakonec dostaneme k opici, která jako první dostala nápad použít klacek jako zbraň, nástroj na rýpání se v hlíně a pak ho zdokonalovat. Kdyby nebyla válka němci by rakety měli, protože je měli už dlouho před válkou. Ale Braunův raketový kroužek VfR by asi zůstal u modelů a on by zbytečně celý život snil o tom jak udělat raketu tak velkou, že by člověka donesla na měsíc. Koroljev by pravděpodobně shnil ve vězení, protože by rusové neměli důvod ho z něj vytáhnout.

Kdysi jsem to dost hltal, BBC má hezký 4 dílný (hraný) dokument Space Race, je myslím i v češtině: https://www.youtube.com/watch?v=4xFLlc_u57A

Ale nemůžu najít dokument o Braunovi a jeho ranných pokusech s modely raket, nicméně anglická wiki má jeho mládí celkem slušně popsané: https://en.wikipedia.org/wiki/Wernher_von_Braun a tam je těch lidí na jejichž práci navazoval, nebo kteří ho inspirovali hodně. Opel, Vallier, Piccard, Oberth...

Nebýt díry v mírové dohodě po velké válce a nějakého německého šikuly, který si jí všiml a věděl o pokusech Opla a Valliera s raketovými auty a letadly, což ho přivedlo k myšlence, že by se tento nový fyzikální obor dal možná využít k vojenským účelům, kdo ví. Atd. atd. Jak píšeš - na co by kdyby se nehraje, co se stalo nejde v naší lineární existenci odestát.

Pro technika je každopádně celý raketový vývoj strašně zajímavý, protože stejný úkol řešily dva týmy s naprosto odlišnými technologickými možnostmi. Začínali ze stejného bodu, ale pak šli naprosto odlišnými cestami. Krásný příklad jenž vešel do učebních osnov pro konstruktéry je pak řešení problému psaní ve stavu beztíže: Američané utopili miliony dolarů za vývoj kuličkového pera, které by fungovalo ve stavu beztíže, Rusové psali obyčejnou tužkou. Krásný příklad Protože můžeme vs. Protože na to nemáme.

Podobně Concord vs. Tu-144 - sen o nadzvukovém létání s pasažéry byl technicky řešen na dvou místech a i když tou dobou už fičela průmyslová špionáž v plném proudu, osobně si myslím, že to při vývoji moc nepomohlo ani jedné straně. Studenty technických oborů by mohli vozit do Sinsheimu, kde jsou tyhle éra u sebe a tam vyučovat rozdílné přístupy k řešení dílčích technických problémů při stejném zadání výsledného projektu.

Zastánci paralelních vesmírů mezi simptáky byli a myslím pořád jsou. Kdo pamatuje Karla a jeho přednášku teorie strun na simbíru v Kladně u Honzy Pod Vobrazem - ještě na původním místě na náměstí kousek od radnice. Jak tam pak někdo skončil s hlavou v tom novém pozinkovaném kýblu a policajti vyváděli nezletilé nácky co se jim moc nelíbilo, že jsme z prdele zpívali ruské častušky a u toho někdo ukazoval jak se sleduje Fliegend Volks Wagen.

A téma paralelních vesmírů nebo změn kauzality je pořád populární, jak ukazuje třeba seriál Man from High Castle točený velmi volně na základě brilatní novely Philipa K. Dicka. Nicméně i naše filmy Zabil jsem Einsteina pánové a nebo Zítra vstanu a opařím se čajem byly na západě docela populární, i když asi ne tak jako u nás. A já se před odchodem zpět do svého vesmíru loučím s: Obávám se pánové, že mi můj trik nevyjde.
 

Tak tohle létalo nad námi ?   13. 3. 2023 / 17:18
AndreW   
Díky
 

Tak tohle létalo nad námi ?   13. 3. 2023 / 17:25
Tucano
na Kladně, na Kladně Willhelme
 

Tak tohle létalo nad námi ?   13. 3. 2023 / 22:57
Willhelm   
Leju lák od okurek na hlavu! Samo sebou, že: na Kladně! To je to město!
 

Tak tohle létalo nad námi ?   14. 3. 2023 / 05:42
xWing   
Leju lák od okurek na hlavu!

Coze ? Neprisli gumicky ?
 

Tak tohle létalo nad námi ?   14. 3. 2023 / 08:07
MzM   
jojo, pravda. Jak říkal dědeček: Kdyby byly hovna z cukru, srali bychom do kafe.

Tu vs. concorde - po lehkém nastudování - zatímco concorde lítalo, tím Tu-144 bylo údajně cestování dost za trest (hlučné, poruchové).

Rozdílné přístupy vesmírných korábů - můj pocit je - USA - budou tam lidi, mohlo by být aspoň trochu bezpečné, SSSR - musíme tam být dřív, soudruzi, lidí je dost.

S tím asi taky souvisí dost neutěšená situace s četnými neúspěchy Ruska ve vesmíru v poslední době (konkrétně narážím na Mars, resp jejich sondy naráželi na Mars, i když tam chtěli přistát). Už Rusy předbíhají i Číňani, nepochybně i proto, že jim rusi v začátku hodně pomohli.

Kuličkové pero za miliony vs tužka je mýtus. Tuhle se nějaký NASA činovník vyjadřoval, že kuličková pera sice byla drahá, ale koupili je kdesi asi po $200 za kus od třetí strany. A tužka ve vesmíru je poněkud nebezpečná, protože se z ní práší uhlík, který se pak usazuje kde chce a elektronice uhlík moc dobře nedělá.
 

Tak tohle létalo nad námi ?   14. 3. 2023 / 09:29
AndreW   
Tu vs Concorde - ale Tu-144 letělo o 2 měsíce dřív jak Concorde. A to se počítá (nikdo se neptá, kdo byl druhej, že) Ano, zcela jsitě si dokážeme představit, že to byla nejspíš náhoda, že letadlo nespadlo (když je veliká rychlost, letí i vrata od garáže). Taky kdo by do dopravních letadel dával katapulážní sedadla. Jedině ten, co si není až tak moc jistý.

O tom kuličkovém peru vs tužce jsem nedávno viděl nějaký kodument. Je fakt, že NASA za výzkum něčeho, co bude ve vesmíru psát spolehlivě, dala opravdu veliké peníze. Zkoušeli třeba i mechanické tužky (že by snad verzatilka? ) Nakonec to vyhrál Fisher AG-7 (parametry jsou fakt neuvěřitelné, píše v teplotách od -45 do +204 ˚C, píše pod vodou i ve stavu beztíže).
 

Tak tohle létalo nad námi ?   14. 3. 2023 / 09:48
Tragédie v JRD
Tak zrovna v případě toho Concordu a Tu144 si spíš pamatujeme toho Concorda protože vydržel lítat i po premiéře. Narozdíl od Tu144
 

Tak tohle létalo nad námi ?   14. 3. 2023 / 10:47
Ctirad
Ano, Concorda si můžeme pamatovat víc, udělal větší zářez, ale i ten létal nerentabilně, náklady na provoz byly neudržitelné, stejně jako u Tu144. Tu144 ale taky létalo chvíli komerčně, chvíli jako pošta, pár let v provozu byl. Technologicky byl Concorde určitě na lepší úrovni, ale nelze vyčítat Tu144 vystřelovací sedačky, kdyby projekt pokračoval, určitě by už dál nebyly, copak jsou v dalších letadlech? Tu144 prostě byla úprava nadzvukového bombardéru. Ale zamysleme se nad jinou věcí, kydat špínu na rusy je moderní, ale já to nemám rád. Nikdo nevzpomíná například to, že Concorde mělo dlouho zákaz provozu nad USA, protože se hegemon bránil připustit úspěch křováků z Evropy. Co teprve jak by se zachoval v případě Tu144? Mimochodem, víte že v USA mají jedno Tu144 a jako laboratoř jej využívají? Nevím jestli ještě i teď, ale Concorde nelétá už hezkou řádku let...
 

Tak tohle létalo nad námi ?   14. 3. 2023 / 11:04
Pips   
Patrně zde píšeš o spolupráci Ruska a NASA, při které využívali tuto notně upravenou létající laboratoř mezi lety 1995 a 1998, respektive 1999, kdy to celé skončilo. Zkušební létání se ovšem odehrávalo jen v Rusku a po konci programu, kdy chtěl nějaký další subjekt již nepoužívané letadlo odkoupit, nebylo to s ohledem na původ stroje v bombardéru nějak možné. Takže to bylo všechno vlastně úplně jinak...
 

Tak tohle létalo nad námi ?   14. 3. 2023 / 11:19
Ctirad
Jo, to máš pravdu co píšeš, dík za upřesnění. Já jen pamatuju okrajově o tomto využití letedla. Ale věřím, že nebýt politiky a politických rozhodnutí, byl by svět dál. Na obou stranách. A možná že opravdu i na Marsu.
 

Tak tohle létalo nad námi ?   14. 3. 2023 / 11:50
Tragédie v JRD
Nikdo neřeší nějaké sedačky.

To, že Tu144 byl zcela něspěšný model, který byl tak nebezpečný pro cestující, že ho nechali jen vozit poštu, je nezpochybnitelný fakt.

Jeho služebmí záznam je jasný
- jeden se zřítil na veletrhu
- další se zřitil pět let nato
- s cestujícími letěl jen 55x, pak letěl 102x s poštou a šlus

… ale tak hlavně, že byl první. Typicky ruská mentalita.
 

Tak tohle létalo nad námi ?   14. 3. 2023 / 12:25
Ctirad
Tak jasně že Concorde byl lepší a úspěšnější projekt, než Tu144 a taky ke vzteku američanů, kteří ten svůj nadzvukový projekt radši vzdali. Ale já, ačkoliv s tvým podrobným výčtem celkem souhlasím, nehody byly a bývají bohužel u vývoje letadel často. Ale tak jako nebereme nehodu Concorda v Paříži, tak bych vypustil nehodu Tu144 na veletrhu. To nebyla vina letounu, ale přespříliš ambiciozní posádky.
 

Tak tohle létalo nad námi ?   14. 3. 2023 / 14:57
ulitej
Kolik kousků bylo dokončeno - víš?
 

Tak tohle létalo nad námi ?   15. 3. 2023 / 08:03
MzM   
Píšou Tu-144 16ks, Concorde 20 + 6 nekomerčních.
Takže rozdíl nevelký.
 

Tak tohle létalo nad námi ?   14. 3. 2023 / 16:37
airacobra
vždyť v tom byl takovej kravál,že se pasažéři museli domlouvat psaním ...
 

Tak tohle létalo nad námi ?   14. 3. 2023 / 16:32
airacobra
no,já si pamatuju,co se týká Concorde,nadělaly se s jeho vývojem žádné tajnosti,v Křídlech vlasti ( nebo L+K,už nevím ... ) se normálně publikovalo,jak vývoj pokračoval a kam dospěl - a to se týkalo i vývoje letadel a kasmonautiky U.S.A. na rozdíl od informací o vývoji a výrobě podobného sortimentu v tzv. ,,CCCP
 

Tak tohle létalo nad námi ?   14. 3. 2023 / 16:45
Ctirad
To není úplná pravda, publikovalo se jen to publikovatelné a jen to, co již bylo odtajněno, např průmyslovou špionáží, ale až po prozrazení. Křídla vlasti i LK jsme odebírali a věř, nepostavili bysme podle toho ani vlaštovku . Ber s humorem, byli jsme letečtí modeláři. Ale teď uvedu příklad. V Concordu jsem seděl asi 3,5 hodiny, byl to pro mne zážitek, to letadlo miluju, ale pořád nechápu, proč je dodnes tak tajné to zařízení k ovládání motorů a hlavně vstupu a výstupu z nich. Ze všech dochovaných strojů ty computery byly odebrány a jsou bezpečně uložené mimo dosah špionáže. Nejen rusové jsou tajnůstkáři.
 

Tak tohle létalo nad námi ?   14. 3. 2023 / 11:13
Ctirad
Musíme tam být dřív soudruzi, lidí je dost. No ale to přece neplatí tak doslova. Vždyť rusové klidně odpískali přistání lidí na měsíci, protože by to nebylo bezpečné. A schválně, budu lovit v děravé paměti, Dobrovolský, Volkov, Pacajev, Komarov, byl někdo další, kdo doložitelně zahynul? Nebavme se o konspiracích. A na straně USA to snad nejde spočítat, tedy jde, ale jména té dlouhé řady lidí, kteří zahynuli bych dohromady nedal. A to i v závodě o Měsíc byly oběti...A čest památkám všech těchto lidí na obou stranách...
 

Tak tohle létalo nad námi ?   15. 3. 2023 / 08:00
MzM   
Jasně, píšu, že je to můj pocit.
 

Tak tohle létalo nad námi ?   18. 3. 2023 / 12:08
ondras   
Shuttle měl 14 obětí a Apollo 3. Na Sověty to ale nemá. https://cs.wikipedia.org/wiki/Ned%C4%9Blinova_katastrofa

Měsíc Sověti neodepsali protože by to bylo nebezpečné ale proto že už nebyli děngy na další Měsíční raketu N1. Neval klíny!
 

Tak tohle létalo nad námi ?   19. 3. 2023 / 16:48
Ctirad
Hele, jaképak klíny, já o tomto vím, ten výbuch rakety byla to tragédie, ale je to z toho soudku, jako katastrofa Tu-144, letoun za to nemohl. Tehdy to taky nebyla chyba vývoje, ale lidská chyba. Pokud si to dobře pamatuju. Měl jsem od kamaráda kdysi půjčenou knihu, kde to bylo podrobně popisováno. No a samozřejmě, že Měsíc nebyl sověty odpískán jenom kvůli bezpečnosti, ale byl to jeden z faktorů. Ta ekonomická stránka tam hrála tu roli propagace komunismu, nebylo by to o nedostatku financí ale hlavně o tom, že po krachu by to byla moc špatná vizitka. Jinak obrovský problém byl v tom, že sověti trpěli nedostupností kvalitních surovin, západ nechtěl, aby měli sověti přístup ke kvalitní švédské oceli, takže si myslím že to byl velice nečistý boj ze strany západu. Na tenhle fakt bohužel doplácelo i sovětské letectví, ale přesto toho tehdy ti konstruktéři dokázali dost.
 

Tak tohle létalo nad námi ?   19. 3. 2023 / 18:43
Arcturus
Je úplně jedno jaky socialistický klíny tu valíš. Sověti si za svoje problémy mohli sami. Faktem je, že kdyby se chovali jako lidi a ne jako zvířata, mohli být klidně i na Měsíci. To že celý východní blok za pouhých 40 let zkrachoval a rozpadl se je docela krásná ukázka schopnosti sovětů.

Ta ekonomická stránka tam hrála tu roli propagace komunismu, nebylo by to o nedostatku financí ale hlavně o tom, že po krachu by to byla moc špatná vizitka. Tak toto mě sundalo ze židle. To je jak z učebnice vokovické Sorbonny.

Nečistý boj ze strany západu? V tom případě SSSR vedl také nečistý boj když západu nechtěl dodávat titan, a ten západ ho musel shánět přes prostředníky. Proč to stejně nedělal SSSR?

Celé tvoje vystupování tady mi připadá jako by ti rozum strana darovala.
 

Tak tohle létalo nad námi ?   19. 3. 2023 / 19:06
Ctirad
Chceš urazit někoho, koho ani neznáš? Asi jsi génius a já se hluboce omlouvám...
 

Tak tohle létalo nad námi ?   19. 3. 2023 / 19:14
Arcturus
Tak jsi tedy sociálně-politických věd nebo ne?
 

Tak tohle létalo nad námi ?   19. 3. 2023 / 19:28
namezp
Rozhodnutím strany doktor. Pár takových jsem znal, před revolucí velcí machři. Po revoluci si hodně rychle zkrátili titul na Dr. Blbci.
 

Tak tohle létalo nad námi ?   19. 3. 2023 / 20:34
Tragédie v JRD
Kazdej, kdo relativizuje zlociny ruska (at uz z doby sociku nebo soucasnosti) necht je vlacen kanaly a nikdo ho nemusi znat. Neb je proste zmr* a zaslouzil by si jit v prvni linii do Bachmutu na rusky strane.

 

Tak tohle létalo nad námi ?   19. 3. 2023 / 22:59
Ctirad
Jestli to chápu dobře, přeješ mi smrt. Tak to tě potěším, mám těžké srdeční postižení, nemusím tu být už dloho...Ps: nikdy bych nepřál smrt nikomu!!!!!!!!
 

Tak tohle létalo nad námi ?   19. 3. 2023 / 23:09
Stew
Úplně slyším, co bys tady s totálním přesvědčením blekotal za nesmysly, kdyby jsi se přesně Ty narodil, vyrůstal a žil v Rusku.
 

Tak tohle létalo nad námi ?   19. 3. 2023 / 23:32
Ctirad
To je na mne, nebo na Tragéda? Odrážka směřuje na tragéda, ale přesto do toho vstoupím. Jsme na fóru leteteckých simulantů, nebo to vlastně jsme a není to fórum o politice. Já nikomu nestraním a snažím se jen vidět věci objektivně, tak jak asi jsou. Nikdy jsem neschvaloval Putinovy kroky, nenávidím války, nemám rád násilí, ale bohužel to není jen o Rusku. Všichni mají máslo na hlavě. Já ty rusy uznávám po té stránce technické, protože i s překážkama, které jim vždy ztrpčovaly cestu technického pokroku, se nakonec dokázali docela se ctí vyrovnat a ta politika, ta byla a je vždy svinstvo. To nechme stranou. Ale stejně tak uznávám i USA a vůbec všechny, kdo toho tolik dokázal. Dovedete to pochopit? Nebo se musí prostě vše z východu odsoudit? Aby měl Tragéd radost a nechtěl mne posílat na jistou smrt na frontu. Mne, zrovna mne, který by chtěl konec všech bojů a válek.
 

Tak tohle létalo nad námi ?   21. 3. 2023 / 08:44
Stew
To bylo samozřejmě na trageda, ne na tebe.
 

Tak tohle létalo nad námi ?   20. 3. 2023 / 08:34
ulitej
Tragéde a případně i další - co má toto jakou souvislost na téma - Tak tohle létalo nad námi ?

Opravdu všechny prosím o návrat k vcelku zajímavé diskuzi a druhou stránku si komentujte někde jinde a buďme rádi , že to vcelku je možné bez následků!

 

Tak tohle létalo nad námi ?   20. 3. 2023 / 10:38
AndreW   
Nesouhlasím s tím, že se jednalo o lidskou chybu. Byla to chyba v celém sovětském systému. Došlo k tomu jenom proto, že jeden papaláš stihnout VŘSR? No super, tak se vysereme na bezpečnost. Twe kde já jsem to jenom ještě viděl. Něco v roce 1986 tuším.
Sověti měli neuvěřitelné štěstí, že s tím šlendriánem, který předváděli, vůbec dostali člověka do vesmíru, že jej vůbec dostali zpátky, že cestu zpátky vůbec přežil. Vždyť to celé připomíná jenom metodu pokus-omyl.
 

Tak tohle létalo nad námi ?   20. 3. 2023 / 12:27
Ctirad
No ano, to je pravda co píšeš, i to co bylo v Černobylu, ale to je pořád ta lidská stránka věci. A hlavně politická, ale tu já komentovat nechci a furt jako by mě do toho někdo tady natláčel. Já se jen zastávám toho umu a šikovnosti těch sovětských konstruktérů, v mnohém tu Ameriku dokázali předčit ve své době. A pokus-omyl? Ale to tak prostě bývá, to je všude, kde se vytváří pokrok. Auta, letadla F1, kosmonautika, válečné technologie, prostě všude. Nebo myslíš, že západní konstruktéři vše vymysleli napoprvé k dokonalosti?
Vždyť i v NASA bylo toho mnoho, co by se dalo odsoudit, ale to nechme být, v této diskuzi jsem myslel, že jde o pokrok a vědu, ne o politiku.
Ví např. někdo o tom, že Aldrin se po návratu z mise Apollo 11 začal pomočovat? Ale teda nevím proč? Neví to někdo náhodou?
 

Tak tohle létalo nad námi ?   20. 3. 2023 / 12:44
Pips   
Já nevím, kde jsi vzal to, že se Buzz Aldrin po návratu z měsíce začal pomočovat. Ale s ohledem na to, že jsi v tomto tématu napsal spoustu příspěvků, které byly fakticky úplně jinak, než jak ses je snažil podat, ptám se, není i toto nějaká špatně převzatá, nebo interpretovaná informace? Buzz Aldrin při nějakém svém vystoupení přiznal, že to na měsíci pustil do kalhot. Protože co mu tam jaksi taky zbylo jiného, že? Na to oni byli vybavení na připravení, že tuto tělesnou potřebu na měsíci nelze moc řešit jinak.
 

Tak tohle létalo nad námi ?   20. 3. 2023 / 13:24
Ctirad
Řeknu to tak, kdysi jsem dost dlouho hltal vše, co se kosmonautiky týkalo, mám spoustu knih a co jsem neměl já, to bylo v knihovnách, nebo měli ty knihy kamarádi. A všechny mé interpretace, které se někomu nezdají, nejsou mým výmyslem, ale vždy to bylo někde napsáno. Ale trochu mě mrzí, že jsem tady za šaška, ale neuráží mě to, protože je možné, že vím i to, co třeba zase neví někdo jiný a na fórech je každý jakoby velký borec a chce mi to nandat. Každý, i já jsme ale omylní. A zapomínáme, já tedy určitě. Ale k věci. To, že astronauti dělali do plen se ví, to je jasné, jen je to nepříjemný fakt, o kterém se běžně veřejnost nedoví. Jak píšeš, nejde to jinak. Tedy dnes už ano, ale ten vývoj musel proběhnout a rozhodně to nešlo řešit pohodlně v malých kosmických lodích. Dokonce údajně Alan Shepard se vymočil do skafandru ještě těsně před letem, tedy vlastně jen jakýmsi kratičkým výstřelem do kosmu. Já ale četl, že Aldrin se pomočoval až po letu. Nějaký psychický problém, nebo zážitek, tam být musel, myslím. Ale tu knihu už nemám, ale myslel jsem, že někdo vědět bude...
 

Tak tohle létalo nad námi ?   20. 3. 2023 / 16:24
Tragédie v JRD
Kolik tech knih bylo v azbuce vydanych sovetskym ministerstvem pravdy? soudě podle tech blabolu 99-100%?
 

Tak tohle létalo nad námi ?   20. 3. 2023 / 20:48
Ctirad
V azbuce jich bylo 124.6 procent a hluboce se před Tvými dedukčními schopnostmi skláním...
 

Tak tohle létalo nad námi ?   20. 3. 2023 / 16:11
Luděk Ch.
Komunismus nefunguje, to je už dávno a mnohokrát prokázané. To že do něj sověti najeli, byla jen a pouze jejich vlastní chyba a i když samozřejmě měli spoustu velmi schopných konstruktérů a vědců, tak tím pokusem o komunismus to sobě i celé východní evropě na desítky let podělali. Takže i když se jim v technice sem tam něco povedlo, tak vzhledem k jejich komunisickým podmínkám naprostá většina toho stála za ho*no. A co jsou zač a jak funguje jejich technika, předvádí zase aktuálně na Ukrajině. Takže bych je opravdu moc nevelebil. Tu-144 byl jen špatně opajcovaný Concorde a výsledkem byly komerčně nepoužitelné parametry.
 

Tak tohle létalo nad námi ?   20. 3. 2023 / 20:50
Ctirad
Samozřejmě máš pravdu, nebýt toho komunismu, byli by na tom mnohem lépe v SSSR. Ale co kdyby pak byli suverénně lepší, než západní vyspělé systémy. Jak je potom porazit?
 

Tak tohle létalo nad námi ?   20. 3. 2023 / 21:27
Tragédie v JRD
a ono by je bylo potreba porazet? proc si kazdej putinuv poskok mysli, ze zapadnimu svetu jde jenom o to rusko porazit?
 

Tak tohle létalo nad námi ?   14. 3. 2023 / 15:51
Willhelm   
U těch vesmírných programů USA vs SSSR byl ještě jeden velký faktor, USA se zpovídali daňovým polatníkům, vše bylo veřejné tedy i neúspěchy, navzdory tomu, že vycházeli po operaci Peperclip z Braunovy práce, nechtěli to moc dávat najevo protože veřejnost nesla nelibě fakt, že vesmírný program jim vede stejný člověk co pro nacisty dělal V2, bylo kolem toho velké mediální divadlo, podle mě hlavně proto, aby se zakryl fakt, že vesmírný program spolykal jen cca 5% toho co narvali do jaderného zbrojení. V SSSR se vše drželo pod pokličkou a zveřejňovaly se jen úspěchy.
 

Tak tohle létalo nad námi ?   14. 3. 2023 / 11:06
Ctirad
Ale USA také umí likvidovat obyvatelstvo, začalo to indiánama a pak raději ale budu držet hubu, to ostatní je pro vývoz demokracie...
 

Tak tohle létalo nad námi ?   14. 3. 2023 / 11:43
Tragédie v JRD
To tady chybělo … “oni taky bijů černochy”.

No fuj ale.

Američani se z toho aspoň poučili (až to teď to táhnou do opačného extrému). Narozdíl od rusů, kteří mentálně zůstali v 50. - 60. letech.
 

Tak tohle létalo nad námi ?   14. 3. 2023 / 15:27
Ctirad
Máš pravdu, američani se poučili. Jen bych byl asi opatrný a neříkal bych to nikdy před nikým třeba z Lýbie, Iráku, Avghanistánu, Jugoslávie, Vietnamu, Korei apod.
 

Tak tohle létalo nad námi ?   14. 3. 2023 / 16:47
vojtas
Ctirade, pamatuj, co je ruské to je fuj! Západ má sice k dokonalosti daleko, ale určitě blíž než Rusko. Hledání te trochy dobrého co z Ruska vyšlo, mi připadá jako hledání jehly v kupě sena..tedy jako ztráta času.
 

Tak tohle létalo nad námi ?   14. 3. 2023 / 17:17
Ctirad
No panečku, to si zarámuju...
Ale já to mám jinak, já si vážím všeho dobrého odkud koliv to přichází. I z Ruska. I to bylo.
 

Tak tohle létalo nad námi ?   14. 3. 2023 / 17:56
Tragédie v JRD
No jo, jenže … ono toho zas tolik nebylo. Ano, výzkum v rusku byl na dost vysoké úrovni, ale praktická realizace byla dost … no, řekněme problémová.

Každopádně, vše dobré, co bylo, je v tuto chvíli (a právem) zapomenuto. Rusko je teď na levelu nacistického německa (zcela právem).

A tím bych to tak ukončil
 

Tak tohle létalo nad námi ?   14. 3. 2023 / 18:58
OK-MSS
Ty musíš mít vždycky poslední slovo
 

Tak tohle létalo nad námi ?   15. 3. 2023 / 05:53
vojtas
Tak to jsi osvícený člověk. Gratuluji!
 

Tak tohle létalo nad námi ?   14. 3. 2023 / 16:35
airacobra
aha - nejsou-li argumenty,použijeme známé osvědčené : ,,a vy zase mlátíte černochy - super
 

Tak tohle létalo nad námi ?   13. 3. 2023 / 07:58
MzM   
Též jsem na tohle narazil. Líbila se mi věta je to mechanika spravit to půjde. Nakonec byla oprava skoro trapně jednoduchá. Možná k závadě došlo vlivem G-ček při startu.
 

Tak tohle létalo nad námi ?   13. 3. 2023 / 09:15
Algy   
Nejlepší je na tom ta univerzalita. Pokud chceš letět na jakoukoliv jinou planetu, prostě v tom jen vyměníš globus na požadovanou planetu, a letíš!
 

Tak tohle létalo nad námi ?   13. 3. 2023 / 13:09
happypetr   
 

Gonzo
Czech Virtual Air Rescue Service
FS Medlánky
O serveru   |   Zveřejňování souborů ke stažení   |   Kontakt   |   © 1999-2024 FlightSim.CZ