FlightSim.CZ   Reklama  
CVARS - zrychlí vám tep...
> Nejste přihlášen Login
  Dnes je čtvrtek 23. 5. 2024, svátek má Vladimír Translate
ÚVOD
LETADLA
KRAJINY
AI PROVOZ
UTILITY
ČLÁNKY
FÓRUM
 Seznam příspěvků
ODKAZY
SCREENSHOTY
VIDEA
INZERCE
PLÁNOVÁNÍ LETŮ
VYHLEDÁVÁNÍ
O SERVERU
RSSRSS - fórum
RSSRSS - novinky
FacebookFacebook
MobileVerze pro PDA
Vyzva zacinajicim ATC na siti IVAO... Jeden příspěvek | Celý strom
Vyzva zacinajicim ATC na siti IVAO...   30. 5. 2005 / 12:00
Marky Parky   
Vazeni budouci ATC,

v posledni dobe se, lidove receno, roztrhl pytel s novacky, kteri by radi ridili na siti IVAO. Toto je samozrejme vitano a velmi nas tesi. Protoze sit IVAO je v tomto smeru velmi otevrena, nechceme v zadnem pripade novacky nejakym vyraznym zpusobem omezovat, abychom vam umoznili se nalezite trenovat. Avsak funkce ridiciho na siti IVAO uz je o necem vic nez pouze o tom stahnout a pustit IVAC, je take o znalosti postupu, predpisu, frazeologie a to na daleko hlubsi urovni nez potrebuje pilot. Posledni tyden se objevilo nekolik uplnych zacatecniku, kteri bohuzel toto nesplnuji. Chapeme, ze zacinajici ATC mohou mit nejasnosti v nekterych pojmech a postupech, a radi pomuzeme s jejich vyjasneni a s dalsim treninkem, ale byli bychom velmi neradi, kdyby tyto pokusy snizovaly momentalni uroven sluzeb poskytovanych na siti IVAO.

Jsou dve cesty jak tomuto predejit. Jedna z nich vede pres restrikce obsazovanych stanovist. Toto cestou bychom se neradi vydali, neb krom toho ze se vam snizi moznost trenovat sebe sama jako ATC, budou na tim biti i vasi kolegove, kteri se na roli ridiciho poctive pripravuji jiz delsi dobu a jen jeste neziskali potrebnou hodnost. Pevne doufam ze k temto krokum nebudeme muset prikrocit.

Druha z techto cest je pres vzajemnou spolupraci a trochu sebekritiky a rozumu ze strany zacinajiich. Z duvodu vyse uvedenych bych tedy tech nekolik zcela nove zacinajicich ATC vyzval k nasledujicimu:

a) Pred prvnim pripojenim je vicemene nutnosti znat zakladni frazeologie, kompetenci jednotlivych stanovist ATC a alespon zakladnich postupu (povoleni, pojizdeni, vzlet a pristani). Prislusne materialy najdete ve vyukove sekci stranek ceske divize IVAO ( http://ivaocz.virtualskies.net/Trenink/ ). Stejne tak je nutnosti mit po ruce prislusne mapy a alespon v zakladu jim rozumet.
b) Pro prvnich nekolik hodin na siti si volte budto nedelni vecer, kdy jsou vam clenove staffu IVAO plne k dispozici pro ucely treninku a nebo v jiny cas, kdy zahlednete nektereho clena staffu online, aby na vas mohl "dohlednout" a pomoci vam se zacatkem.
c) Pro prvnich nekolik hodin na siti se rozhodne pripojujte na pozici TWR, pokud chcete ridit mimo Prahu, nebo na pozici GND, pokud chcete ridit v Praze. Prave na techto pozicich pro vas bude nejjednodusi se naucit principy a zaklad rizeni a jakmile budete mit vez zmaknutou, bude se vam problematika Approache, respektive oblastniho rizeni ucit mnohem lepe....
d) V pripade ze ridite a na vasi frekvenci ci po chatu se vam ozve nejaky clen cz-staffu a oznami vam nejakou chybu ci se vas na neco pta, dela to proto aby vam i pilotum pomohl dosahnout co nejvetsiho priblizeni realite, o ktere nam preci vsem jde. Spolupracujte s nim tedy, tak mate mnohlem vetsi sanci dosahnout toho ze z Vas budou dobri ridici, piloti i vasi kolegove budou spokojeni a jednoho dne dosahneme spolecne treba kompletniho pokryti vsech letist v cele republice. Nad vasim rizenim se snazi prubezne bdit Lukas Svaton (CZ-DIR), Matej Quarda (CZ-AOC), Zdenek Cizek (CZ-FOC) a moje malickost Filip Dvorak (CZ-TC).

Posledni cast vyzvy je soucasne oznameni. Protoze se vas behem tydne vyrojilo asi osm, coz je neuveritelne vysoke cislo, a priblizne polovina z vas delala v prubehu tydne pomerne velke chyby (a vsichni chyby male a take protoze momentalne probiha osobni vycvik dalsich 4 ridicich na pozici vez, je toho opravdu hodne. Nechceme vas ale nechat ve stychu a tak se tuto nedeli od 1800 LOC do 2400 LOC nas vycvik zameri na rizeni na pozici vez, kde vsechny dulezite informace a postupy probereme najednou a pro vsechny. Pokud tedy patrite mezi novacky kteri se v posledni dobe poprve pripojovali a nebo se k tomu v nejblizsi dobe chystate, pokuste se dostavit, usetri vam i pripadnym pilotum spoustu starosti a problemu pri rizeni a letani online...

Diky za pozornost.....
 

Re: Vyzva zacinajicim ATC na siti IVAO...   30. 5. 2005 / 16:55
Lowmick   
Ja bych jenom neco malo dodal, vim, ze to tak NEvyznelo z textu co psal Filip, ale snad mluvim za vsechny piloty na siti IVAO kdyz reknu za vic ATC strasne radi uvidime, prestoze treba teprve zacinaji. Je potreba se nebat kecat do mikrofonu, vzdyt vlastne tak se to clovek nauci.
 

Re: Re: Vyzva zacinajicim ATC na siti IVAO...   30. 5. 2005 / 17:27
pseudoMates
tak s tímhle bych zas až tak úplně nesouhlasil... Je potřeba aspoň vědět, co říct, když už nevim, kdy to říct... "Blekotat" ptákoviny mi přijde hodně neprofesionální... Chápu, že se to musí člověk naučit, ale nechápu ty, co tomu nevěnují ani 2 hodiny poctivý přípravy před tím, než se na net připojí. Ono to pak taky podle toho vypadá... Takže přesně tak, jak to napsal Filip, s tím souhlasim... Přece, když se chci naučit řídit auto, taky hned nevyjedu s Mercedesem na magistrálu v pravý poledne, že? Nejdřív jen sleduju zkušenějšího, pak se učim základy a pak se nechám odvést s nějakým trábošem někam na opuštěný parkoviště a tam cvičim a cvičim... (majitelé Trabantů odpustí). Takže než se vrhnete do víru řízení virtuálního letového provozu, věnujte nějaký (ne malý) čas přípravě.. Naučte se frazeologii (když už s ní má problémy většina pilotů, nechť aspoň od Vás slyší, jak se to má říkat), naučte se perfektně polohopis letiště, kde budete chtít řídit a pak se občas připojte a jen poslouchejte. A můžete samozřejmě využít i "tréninkových nedělí" k výcviku, od toho jsme je založili...
 

Re: Re: Re: Vyzva zacinajicim ATC na siti IVAO...   30. 5. 2005 / 17:53
Tragédie v JRD
a ja dodam, ze vubec, ale vubec neni od veci, kdyz takovy adept na ATC ma par hodin na siti odlitano (v rizenych prostorech) ...
 

Re: Re: Re: Re: Vyzva zacinajicim ATC na siti IVAO...   30. 5. 2005 / 18:20
OK-Milda (BHA410)   
Ba ba. To je i můj názor. Řídící sice nejsem, ale jako pilot (ještě dost nezkušený) již začínám pronikat i do pravidel ATC, ale hlavně již mám obrázek jak to chodí. Navíc i tím, že pilot to má s frazeo o něco jednodušší (často spíš pouze opakuje), je to dobrá průprava.

PS: Kolikátý že je to již nick Tragéda? Ačkoliv tenhle je alespoň pochopitelný. Proč byl ... v JZD jsem do dneška nepochopil
 

Re: Re: Re: Re: Re: Vyzva zacinajicim ATC na siti IVAO...   30. 5. 2005 / 18:33
Tragédie v JRD
Tuhle prezdivku mi dneska rano nastavil charlie )) v noci si ji zase vratim (pokud mi ji nevrati
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vyzva zacinajicim ATC na siti IVAO...   30. 5. 2005 / 18:51
OK-Milda (BHA410)   
A jak se mu to povedlo? On zná Tvoje heslo? Eště aby někdo přejmenoval mě, to bych se nepoznal
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vyzva zacinajicim ATC na siti IVAO...   30. 5. 2005 / 19:33
Tragédie v JRD
on je admin .)
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vyzva zacinajicim ATC na siti IVAO...   30. 5. 2005 / 20:35
Libor
Charlie ?? Ne Jirka Masník ?
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vyzva zacinajicim ATC na siti IVAO...   30. 5. 2005 / 21:12
Charlie   
Chi chi chi...
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vyzva zacinajicim ATC na siti IVAO...   31. 5. 2005 / 08:41
Libor
Tak to jsi mne dostal, a ja ti vul veřil.
 

Re: Re: Re: Re: Re: Vyzva zacinajicim ATC na siti IVAO...   30. 5. 2005 / 18:54
skyfly
to proč je to prave v JZD sa už na tomto fóre preberalo !- zadaj do vyhladavača " Tragedie v JZD " a určite to najdeš.
Nápověda : "Tri sestry"
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vyzva zacinajicim ATC na siti IVAO...   30. 5. 2005 / 19:53
kuma   
BTW - pro někoho kdo dopředu neví o co jde, to stejně mnoho nenapoví... Už tenkrát jsem byl mimo, ale asi jsem už starej....

Mnohem zajímavější je, že změněný nick se zobrazuje ve všech příspěvcích - i starých. Což trošku poodhaluje soustrojí tohoto fóra. Z toho taky plyne (viz ta stará diskuse o 3000 příspěvcích) že změna nicku neovlivní počet registrovaných příspěvků. Jenom se jako nick ukazuje něco inačího.
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vyzva zacinajicim ATC na siti IVAO...   30. 5. 2005 / 20:26
Tragédie v JRD
no jasne - me na tom neprijde nic moc zajimaveho... je to tak (bych rekl) od doby co se zavedla povinna registrace, ze v DB prispevku neni primo autor, ale nejaky klic, ktery ukazuje do jine tabulky.. takze logicky zmena v te tabulkce ovlivni vsechny prispevky autora..
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vyzva zacinajicim ATC na siti IVAO...   30. 5. 2005 / 21:13
kuma   
tak, tak...

Špinda Strakáček, můj tajný dětský vzor, také vychází ze životní filosofie "ničemu se nedivit, vždyť skoro vše lze logicky zdůvodnit". Takže jsem si řekl - no jéje, kdybych to vymýšlel já, tak bych taky ten nick akorát přilepil na nějaký snadno katalogizovatelný identifikátor - šak nemocniční informační systémy u nás nepracují jinak.

Ale to prozření - to byl příjemný pocit
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vyzva zacinajicim ATC na siti IVAO...   30. 5. 2005 / 21:15
kuma   
BTW - co to JZD? zkus mne, starce, trochu nasměrovat, odkud vůně stájí vane...
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vyzva zacinajicim ATC na siti IVAO...   30. 5. 2005 / 21:36
skyfly
...no vidim, že sem musim dat tie odkazy
http://www.periskop.cz/flightsim/forum_prispevek.php?id=51371&lan=0
http://www.periskop.cz/flightsim/forum_prispevek.php?id=51376&lan=0
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vyzva zacinajicim ATC na siti IVAO...   30. 5. 2005 / 22:23
Tragédie v JRD
vidis, malem bych zapomel na to, , ze se mi doctalo te pocty, ze o me prezdivce tu byl samostatny thread .)
 

Re: Tragéd a jeho nick   31. 5. 2005 / 19:01
kuma   
Nojo, právě v tom to je - že nejsem tak tupej, abych si ty správný thready nenašel už včera, s vyhledávačem to nedalo tolik práce. Ale starej sem asi proto, že mi to "zdůvodnění" (v těch threadech) nějak nedává smysl - proč zrovna tragédie v JZD a proč zrovna ausgerechnet u tragéda, že jo. Asi mi chybí nějaký společný zážitek, myšlenka, miráž a podobně...
No neva. Du zas vobrůstat mechem...
 

Re: Re: Tragéd a jeho nick   31. 5. 2005 / 19:40
skyfly
...no myslim, že sme týmto momentom dospeli do bodu kedy už može (mal by ? ) prehovoriť ( a vysvetliť) jedine a práve ON ))
 

Re: Re: Re: Vyzva zacinajicim ATC na siti IVAO...   30. 5. 2005 / 17:55
Lowmick   
Samozrejme, clovek tomu musi venovat nejakou pripravu. To co jsem psal jsem myslel spis ve smyslu at se pak lidi nebojej zapojit do provozu...
 

Re: Re: Re: Re: Vyzva zacinajicim ATC na siti IVAO...   30. 5. 2005 / 22:35
Rozšafín Ctibum   
Trosku OT: kdyz budu chtit delat testy C1, na jakem stanovisti se delaji ?
 

Re: Re: Re: Re: Re: Vyzva zacinajicim ATC na siti IVAO...   30. 5. 2005 / 22:35
Tragédie v JRD
C1 jest na LKPR_TWR
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vyzva zacinajicim ATC na siti IVAO...   30. 5. 2005 / 22:36
Rozšafín Ctibum   
díky za rychloodpoěď
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vyzva zacinajicim ATC na siti IVAO...   30. 5. 2005 / 22:56
Filip   
Ja ji delam zejtra, tak prijdete popolitat
 

Re: Re: Re: Vyzva zacinajicim ATC na siti IVAO... Re: TRABANT   31. 5. 2005 / 17:08
Kessidy
si dovolim nesouhlasit, Trabant určitě není vhodné výcvikové vozidlo A hlavně, Trabant je LETADLO...
 

Re: Vyzva zacinajicim ATC na siti IVAO...   31. 5. 2005 / 09:16
Latom   
Jak Marky sám víš, tuto neděli jsem se jednoho takového školení účastnil, spíš pro mne ze zájmu, jak to probíhá. Musím říct, že jsem tě obdivoval. Neviděl jsem ten váš manuálek na teorii, ale myslím, že tam jsou určitě fráze, které se používají nejvíce. A takové fráze by pro nového ATC měly být prioritou se naučit hodně rychle. To, že dotyčný neuměl anglicky, což je daleko snazší než v češtině, nevadí. Aspoň jsem si při příletu mohl zopakovat českou komunikaci.
Musím IMHO, ale říct, že mému prvnímu reál letu na LKPR předcházelo teoretické školení řízení provozu a taky toho, že tam nikdo na mě nebude čekat, až něco odpovím. Z toho plyne, že nováček by měl aspoň v několika bodech vědět přesně kdy co říct a reagovat na danou situaci. To, že něco zkomolí, dyt jsme lidi a nikdo není dokonalý, tak pilot, který má už zkušenosti (nemyslím sebe) tak to jistě pochopí a zeptá se. Ostatně, stejně bez ATC si jen tak tam něco dělat nemůže, ale společnou komunikací k tomu dojdou.
Uvedu, příklad: ....TWR nedostal jsem přidělený SQ kod, necháte mi ten původní nebo mi přidělíte jiný? Odpovědí bylo ticho. Pak jsi se do toho už Marky vložil sám.
Proto bych chtěl opravdu všem nováčkům doporučit, hodně poslouchejte a zkoušejte reagovat jako ATC, který je právě připojený a pokud zareagujete jinak, tak zjistit si, proč. To stejné platí i pro nové piloty.
Já sám se taky během lítání on-line stále učím. To, že občas můžu jít do kokpitu a poslouchat reál ATC považuji jen jako zpestření, protože dokud do toho rádia člověk nemluví, tak je to vždy jednoduché. Taky mi to občas ujede.
Možná to tu zaznělo, ale chce to jen se nebát něco říct, mlčením se nikam nedostaneme.
Ale jsem moc rád, že v našich končinách přibývá nových ATC.
 

Re: Re: Vyzva zacinajicim ATC na siti IVAO...   31. 5. 2005 / 15:19
Jennik   
Nemohu mluvit za ATC, ale jako pilot jsem se take nejdrive asi sva mesice INTENZIVNE pripravoval, procital diskuze, poridil prirucku radiokomunikace, instrument flying, aeronautical knowledge atd. a jeste tak 14dni odposlouchaval zivot na siti, nez jsem si dodal odvahu. Nechtel jsem si proste uriznout ostudu. To, ze jsem stejne chyboval jako blazen je dano spis stresem a tremou a dnes vim, ze by se mi za to nikdo nevysmal.

Na druhou stranu potkavam posledni dobou casteji na Ivau lidi, kteri si rekli: proste to zkusim, jaky to bude. Evidentne bez jakekoli vedomosti a pripravy a ti potom opravdu uvadeli ten "as real as possible" virtualni letecky svet celkem do zmatku.

Soudim, ze kazdy z nas by si pral, aby nasel kazdy vecer online LKAA i dalsi stanoviste a aby po siti ketalo co nejvic lidi.
Bohuzel cela priprava a narocnost shaneni potrebnych informaci je docela obtizna. Ano, vcetne vsech "skolicek", prispevku na foru atd. Je tu totiz problem s tim, ze tas spousta pravidel a predpisu a tras a map a buhvicehojeste nikde neni opravdu pohromade a proto maximalne pripraven prijde na sit pouze realny pilot, nebo zaniceny entuziastik (jako treba ja.

Ted mnoho z vas namitne, co to placam - informaci je vsude azaz - ale v tom je prave ten problem - jsou vsude a nikde. Moc dobre si uvedomuju, kolik prace a ochoty muselo stat dotycne nadsence, ze prelozili ty nejzasadnejsi casti Ivao CZ skolky, ale dokud nekde nebude opravdu "kompletni" manual, asi bude nadale na siti letat jen tech par magoru jako my.

Abych jen nekritizoval, musim pochvalit zatim vsechny ridici, se kterymi jsem prisel do kontaktu - vzdy ochotni poradit a opravit. I na ty zacatecniky-zoufalce meli trpelivosti, ze jsem ziral - to opravdu slouzi soucasnym ceskym ATC k velke cti.

Mam navrh, jak trosku usnadnit novackum prichod na sit:

Vytvorte prosim nekdio takovy TUTORIAL FLIGHT - jednoduchy let od nekud nekam, konkretnim strojem, kde by byly po bodech VSECHNY postupy a VESKERA komunikace, mapy a vysvetlene postupy s tim, ze dotycny uvede v letovem planu takovy let a ridici pozna, jak s nim ma komunikovat aby to souhlasilo s lekci. Pokud by byla navic ta lokace a cas (den v tydnu - hodina) tutorialoveho letu stala - mohli by se na prislusne misto prihlasovat jen zkusenejsi ATC pripraveni na vetsi koncentraci novacku. Spousta veci a hlavne co se tyce komunikace, se totiz mnohem lepe uci praxi, nez ctenim knizek a odbornych textu.

Urcite by to bylo obtiznejsi sestavit pro ATC zacatecniky, ale pokud by opet bylo pro ne v LKAA vyhrazene letiste, kam se mohou prihlasit kdyz jeste nevi kdy a co a piloti by byli ochotni tam letat nejakou konkretni proceduru (napr. VFR approach + IFP app po jedine trati), mozna by to take mohlo zafungovat.

Co rikate, je to blbost nebo ne? Podle me by to mohlo rady aktivnich onlajnovych letcu o mnoho rozsirit.

jnn
 

Re: Re: Re: Vyzva zacinajicim ATC na siti IVAO...   31. 5. 2005 / 16:53
MadBird
Obdobna problematika se resi pri nedelnich treninkovych vecerech na IVAO
 

Re: Re: Re: Vyzva zacinajicim ATC na siti IVAO...   31. 5. 2005 / 17:00
Tragédie v JRD
jak pise zdenek .. a navic.. neni treba hned delat poplach ...

to ze se na siti objevi rada novych lidi (a to plati i v obecnem zivote kdekoli) tak se docasne "zdanlive" snizi celkova uroven .. protoze novacci delaji chyby i kdyz setreba poctive pripravovali .. take jsem se ted o vikendovem letani setkal s par chybami ..

ale neni treba panikarit... behem kratke doby tito novacci pochyti zaklady (resp. se prestanou "bat") a zacnou se uz jen zlepsovat (a nebo pokud je to nebude bavit, tak sami a dobrovolne skonci)
 

Czech Virtual Air Rescue Service
FS Medlánky
L39.CZ
O serveru   |   Zveřejňování souborů ke stažení   |   Kontakt   |   © 1999-2024 FlightSim.CZ