FlightSim.CZ   Reklama  
SW Virtual
> Nejste přihlášen Login
  Dnes je čtvrtek 2. 5. 2024, svátek má Zikmund Translate
ÚVOD
LETADLA
KRAJINY
AI PROVOZ
UTILITY
ČLÁNKY
FÓRUM
 Seznam příspěvků
ODKAZY
SCREENSHOTY
VIDEA
INZERCE
PLÁNOVÁNÍ LETŮ
VYHLEDÁVÁNÍ
O SERVERU
RSSRSS - fórum
RSSRSS - novinky
FacebookFacebook
MobileVerze pro PDA
Stavěl si někdo přístrojový panel? (Chtěl bych si postavit free-scale cessnna 172) Jeden příspěvek | Celý strom
Stavěl si někdo přístrojový panel? (Chtěl bych si postavit free-scale cessnna 172)   27. 10. 2023 / 09:46
Corwin28
Ahoj.
Nestavěl jste si někdo? Máte zkušenosti?
Rád bych s někým konzultoval.

Mne to už dávno vrtá v hlavě. Protože se mi líbí malá letadla (a i z důvodu jednoduchosti a konzervativnosti) bych chtěl Cessnu 172 s klasickým mechanickým panelem.

Dělat mechaniku mi připadá zbytečné, postavil bych to na monitoru (koupil jsem přenosný nedotykový 17 16:9) a programu Air Manager se kterým mám dobré zkušenosti při vizualizaci na tabletu/sekundárním monitoru.

Program umožňuje i napojení mechanických dílů (spínače, enkodéry) přes arduino - což je věc co se snažím rozchodit teď.

Cílem není panel 1:1 (ani na něj nemám místo) - spíš odlehčená/zmenšená varianta, která nicméně bude obsahovat kompletní mechanické prvky.

Vlastní mechanika by měla být postavena na kupovaných, 3D tištěných a amatérsky (10w) laserovaných dílech (řezání překližky, gravírování symbolů... ).


Dík a letu zdar.
 

Stavěl si někdo přístrojový panel? (Chtěl bych si postavit free-scale cessnna 172)   27. 10. 2023 / 10:03
ulitej
Zatím jsem nedospěl do stavu pořídit si ten Air Manager , nějak jsem nenašel info jak to spustit třeba na druhém počítači a provozovat se simulátorem MSFS2020
takže otázka na tebe - jaký simulátor preferuješ

no elekronika na ovládání asi neni problém tady moje zkušební moduly inspirované právě C172 ale ze simu FSX ale moc se to defakto nemění
Monitor bych já preferoval 24
35575 B / 750 x 422 / Panely MSFS.JPG
 

Stavěl si někdo přístrojový panel? (Chtěl bych si postavit free-scale cessnna 172)   27. 10. 2023 / 10:14
PB   
Air Manager je na tyhle pokusy super, instrukce jak to zprovoznit jsou ve Wiki na jejich stránkách. Pro jeden počítač (ze kterého to celé nastavuješ) se koupí hlavní licence na Air Manager, a na ostatní počítače se koupí licence na Air Player, což je jen přehrávač přístrojů, kam po síti pošleš jedním kliknutím hotové panely s přístroji. Nejlepší na tom celém je, že ten Air Player lze provozovat prakticky na čemkoliv, buď nějaký Windows PC, nebo klidně Raspberry Pi. A můžeš k tomu všemu připojovat nekonečný počet arduin, které slouží pro připojení hardwaru. Takže třeba v celé dřevěné palubce C172 může běžet jedno malé Raspberry které vykresluje přes HDMI budíky na ten 17 monitor, a k němu je připojené jedno Arduino s kontrolkama (LEDky), nějkaým servem třeba na ukazatel trimu, atd, a klidně druhé Arduino na kterém jsou tlačítka, enkodery, potenciometry, atd. A tohle celé se k počítači se simem připojí jedním ethernetovým kabelem, a jedním napájecím 5V zdrojíkem pro Raspberry. A právě že vůbec nezáleží na kterém simulátoru chceš zrovna letět, chytne se to k FSX, P3D, X-Plane, FS2020 atd (jen teda musíš do svého panelu dát přístroje, které podporují všechny simulátory které plánuješ používat, nebo si ty přístroje v kódu doupravit aby to uměly).

PB
 

Stavěl si někdo přístrojový panel? (Chtěl bych si postavit free-scale cessnna 172)   27. 10. 2023 / 11:40
ulitej
Ahoj Pavle,
k tomu Rasbery - mohu to chápat tak , že do něj nasypeš co potřebuješ a a potom už klávesnice a myš použiješ jen při nějaké změně a vypnutí ?

Po spuštění může se spustit AM sám ? a jak se vypne když monitor bude překryt právě imitací palubky ?
Tohle vše by asi člověk zjistil kdyby to měl na stole a šel tedy cestou pokus omyl
 

Stavěl si někdo přístrojový panel? (Chtěl bych si postavit free-scale cessnna 172)   27. 10. 2023 / 15:13
PB   
Raspberry nepotřebuje klávesnici a myš vůbec nikdy. Nakopíruješ na paměťovou kartu Linux a Air Player, zacvakneš jí do Raspberry, a tím tvoje interakce s ním skončila Ty ho pak normálně vidíš na tom svém hlavním PC v záložce Devices, a můžeš na něj přesouvat panely, přístroje, hýbat s tím tak aby to sedělo přesně na výřezy na palubce pokud děláš nějaký analogový panel, atd. AM (resp. AP) se spouští automaticky po startu. Já to mám udělané tak, že to zapínám normálně napájecí zásuvkou 230V, která zapne jak ty monitory, tak to samotné Raspberry. A stejně tak to vypínám, prostě vypnu zásuvku a ono to chcípne. Sice se říká že to Micro SD kartám nesvědčí a měly by se vypínat nežně, ale jelikož to z ní jen čte a nic to na ní při běhu nezapisuje tak se kartě nic nestane. Mám to takhle v provozu sedmým rokem, a karta je stále ok. Jinak kdybys to chtěl vypínat správně, tak v tom hlavním Air Manageru na tvém počítači je tlačítko kterým to zařízení můžeš vypnout, nebo se do Raspberry můžeš připojit přes SSH a vypnout to příkazem v terminálu - ale fakt k tomu není důvod. Jinak na internetu jsou spousty projektů zapínacích a vypínacích tlačítek k Raspberry, aby se to chovalo jako klasický počítač kde ťukneš na tlačítko na bedně, to je také cesta.

PB
 

Stavěl si někdo přístrojový panel? (Chtěl bych si postavit free-scale cessnna 172)   27. 10. 2023 / 10:24
Corwin28
Ahoj.
Super!
Ten levý spodní je přesně část z toho co bych chtěl vybudovat + další.

Simulátor: MSFS2020 (2024....)

Propojení se simem:
Do PC se Simem se nainstaluje addon pro Air Manager.

S AirManagerem mám zkušenosti s:
1) Android verzí na tabletu - tam stačí být na stejné lokální síti a najde to sim a fachčí to - mám PC kabelem a tablet přes wi-fi připojený ke stejnému switchi.
2) PC verzí - nainstalovanou na PC se simem (připojené (zatím) dva monitory - hlavní pro sim, sekundární pro vizualizaci panelu

Air Manager běžící na jiném PC než sim dle popisu na stránkách vývojáře není také problém - pokud budou oba počítače na stejné lokální síti = jako ten můj android tablet...

Dokonce to může běžet na několika počítačích - jedna licence AirManager a další už stačí levnější AirPlayler - v manageru si připravíš panel, nahraješ do Playleru a tam už jen vizualizuješ...

Zatím bojuju s připojením elektronických periférií právě do air manageru - nastavení vstupů, připojení vstupů k tlačítkům - mají na to slušná výuková videa. Jen ten čas...


 

Stavěl si někdo přístrojový panel? (Chtěl bych si postavit free-scale cessnna 172)   27. 10. 2023 / 11:13
ulitej
Super stromeček co tu zapustil kořeny
no čemu teď trochu nerozumím - píšeš - Zatím bojuju s připojením elektronických periférií právě do air manageru - nastavení vstupů, připojení vstupů k tlačítkům-
Proč připojovat do AM ? moduly co jsem dal do obrázku sice mají každý svůj samostatný modul pracující se SW MobiFlicht , ale to jen protože jsme to ladil do modulů , troufnu si říc , ře celá C172 by se určitě vešla do max jednoho ArduinaMega 2560 a při troště většího úsilý možná i na jedno - ale MobiFlight si myslím posílá a sbrýrá data z daného simulátoru a ten AM jen zobrazuje graficky přístroje , ale třeba se pletu.
Pro mě v tuto hlavní info že mohu začít uvažovat o tom AM a našel jsem někoho kdo na sebe prásknul , že ho chce použít hlavně pr C172 s analogovými budíky a ještě s MSFS2020
 

Stavěl si někdo přístrojový panel? (Chtěl bych si postavit free-scale cessnna 172)   27. 10. 2023 / 11:51
Corwin28
Za mne: MobiFlicht neznám.

AM má v sobě přímo modul na připojení mechaniky. Jsi schopný použít existující panely nebo při troše snahy si vytvořit vlastní.
Dají se i přidat jednotlivá tlačítka apod.
K AM se dá připojit 8arduin od každého typu - tzn. klidně najednou 3 x uno, 8xMega, 2xmickro...
S trochou skriptování se dá tlačítku na obrazovce říct, jaké arduino z připojených a jaké vstupy z něj jsou použité právě pro tohle tlačítko... Takže si panel na obrazovce oživíš mechanikou.
Dokonce free panel Cessna 172 má přípravu - dáš editovat tlačítko a přímo ti nabídne které připojené arduino a které vstupy enkodéru používáš. Ale neměl jsem funkční enkodér - tak zatím nemám odzkoušeno, ale zásilka už došla Dnes večer zkusím znovu

V příkladech mají i prázdné tlačítko - na obrazovce je v místě kde to neruší prázdný čtvereček bez grafiky - ale dají se na něj navázat fce simu. - a mechanických tlačítek/enkodérů.

Za mne je i super, že když se někdo nechce omezovat na jedno letadlo, dá se použít dotykový monitor a spínače přepínat dotykem. Jdou i Rotary točit dotykově, ale dá se udělat knobster (origo koupenej os sim inovations je zbytečně drahej) = tlačítko na stůl - prstem kliku na rotary na obrazovce a mechanickým tlačítkem na stole nstavím hodnotu = mám jedno rotary pro všechny funkce éra...

Super. Mechanika by se mi líbila víc. Ale dělal jsem si rozpočet finanční a časový + nechci to jako hardcore sim, spíš doplněk k občasnému prolétnutí (včetně startovního čeklistu... ), tak jsem si ty monitorové budíky před sebou obhájil..
 

Stavěl si někdo přístrojový panel? (Chtěl bych si postavit free-scale cessnna 172)   27. 10. 2023 / 12:16
ulitej
Evidentně mechanika je vždy nejhorší - jak píšeš na té palubce třeba to točítko (enkodér) pod nějakým přístrojem - když nebudu brát možnost dotykové monitoru to je zase kapitola úplně o něčem jiném.

Takže já se zaměřím na dopis k ježíškovi jestli by přinesl ten základní AM a potom hurá do toho.
 

Stavěl si někdo přístrojový panel? (Chtěl bych si postavit free-scale cessnna 172)   27. 10. 2023 / 17:12
Corwin28
JJ. Já pro ten simulátor jednoduché cessny objednal 10x encodér.
Nezdá se to, ale je jich tam fakt hodně...
Mám nedotykový monitor = bude jedna funkce = jedno mechanické točítko.
 

Stavěl si někdo přístrojový panel? (Chtěl bych si postavit free-scale cessnna 172)   27. 10. 2023 / 17:16
Corwin28
Jo a ještě - nečekej na ježíška - stáhni si ze stránek SimInovation free demo air manageru.
Je tam jen jeden demo panel - jiný vybrat nejde - ale na test propojení se simulátorem a základní odzkoušení funkcí to stačí.
A pak už studovat tu jejich wiki...
 

Stavěl si někdo přístrojový panel? (Chtěl bych si postavit free-scale cessnna 172)   27. 10. 2023 / 15:22
PB   
Jeslti můžu za mne - funkcionalita MobiFlightu je v AM plně obsažena, resp. umí to mnohem víc. Není problém číst polohy spínačů, tlačítek a posílat je do simu, případně podle simu zapínat a vypínat kontrolky, apod. Takže podle mne není důvod provozovat dvě platformy vedle sebe - AM a MF, když AM umí vše. Prostě běží jen jedna aplikace Další výhoda je, že to umí běhat v síti, takže ta všechna Arduina napícháš třeba do nějakého Raspberry někde bokem, a nemusíš je připojovat ke svému PC (a riskovat že si někde vypojíš kabel nebo že windowsy nezvládnou více zařázení apod). No a třetí a pro mě největší výhoda je, že když si hardware připojíš přímo k AM, tak údaje z hardwaru můžeš (pokud chceš) používat přímo v těch tvých přístrojích, nemusí to jít přes simulátor. Když to dáš do MobiFlightu, tak to bude hýbat nějakými offsety, proměnými, Lvars, datarefy nebo čímkoliv někde v simu, a z toho to budou tvoje přístroje číst a zobrazovat. Nojo, ale co když chceš udělat něco, co sim neumí - například nezávislý třetí výškoměr, se samostatným točítkem pro QNH. To v žádném simu není podporované, přitom v AM to bylo relativně jednoduché - vezmeš libobolný jiný výškoměr, a v kódu mu připojíš právě to tvoje točítko kterým ho chceš ovládat...

PB
 

Stavěl si někdo přístrojový panel? (Chtěl bych si postavit free-scale cessnna 172)   27. 10. 2023 / 17:10
Corwin28
Přesně proto jsem si AM vybral
Umí vše co po něm chci...
Jen ta cena... Píšou cca1500Kč, ale pak dopočítají daň a je za 2k Kč.
Ale zase doba použitelnosti by měla být fakt dlouhá...
 

Stavěl si někdo přístrojový panel? (Chtěl bych si postavit free-scale cessnna 172)   27. 10. 2023 / 17:27
ulitej
Dotaz - dopočítají daň a je za 2k Kč - za Razpberry nebo SW Air Managger ?
 

Stavěl si někdo přístrojový panel? (Chtěl bych si postavit free-scale cessnna 172)   27. 10. 2023 / 14:04
ulitej
Tak ještě jedna informace, ale pro mě.
Poradil by si ten Air Manager s touto matricí pro monitor 24 - typ letadla L39 - prostě dárek který tu stále zahálí.
43530 B / 750 x 422 / L 39.JPG
 

Stavěl si někdo přístrojový panel? (Chtěl bych si postavit free-scale cessnna 172)   27. 10. 2023 / 15:24
PB   
Jasně, proč ne. Jen tedy pochybuju že v Air Manageru už někdo udělal české (resp. sovětské) budíky které L39 má, takže budeš muset vzít třeba nějaký jiný otáčkoměr/teploměr atd, a vyměnit jim textury tak aby to vypadalo tak jak chceš. Případně si přístroj naskriptovat sám - jsou na to tutoriály, nějaká analogová ručička je na pár řádků LUA kódu.

PB
 

Stavěl si někdo přístrojový panel? (Chtěl bych si postavit free-scale cessnna 172)   27. 10. 2023 / 15:50
ulitej
Odpověd na všechny tři tvé reakce - To je prostě skvělé - teď ještě, které Rasbery doporučíš v dnešní době.
 

Stavěl si někdo přístrojový panel? (Chtěl bych si postavit free-scale cessnna 172)   27. 10. 2023 / 17:24
Corwin28
A je to nutné? Já to zkusím bez něj.
Moje současná představa:
V panelu mám USB switch se třemi - kabel ven zapojuju do PC
Do tohohle switche mám zapojené:
- adruino Mega pro hlavní panel
- arduino mikro pro yoke (mám saitek, ale chtěl bych si udělat cessna berany s lineáry)
- arduino Uno pro podružný panel (plyn, bohatost paliva, vrtule, ovladač klapek a kolo trimu - prostě pravá strana) - odděleno od hlavního panelu z důvodu přenositelnosti.

Tzn. - přinesu hlavní panel a zapojím 2x USB (panel + mám USB monitor 17) asi bude v celku s yoke
Přinesu podružný panel a napojím na hlavní (tady bych chtěl mít konektory USB napevno že se to jen nasune).

Tím bude kabeláž maximálně zjednodušena. Vlastní běh AM je totální výkonová minorita. Myslím že to procesor pomalu ani nepozná - vzhledem k náročnosti Simu..

Tím že už jsem koupil Win verzi AM to tak nějak už mám nalinkované...

 

Stavěl si někdo přístrojový panel? (Chtěl bych si postavit free-scale cessnna 172)   27. 10. 2023 / 17:40
ulitej
Informace z dneška - vše staví do nového světla - koukal jsem na to razpberry a vychází mi z toho nákup licence do létacího počítače ( nyní jsi dal info o té free versi) , předpokládám, že tato základní placená license bude funkční a defakto potřebná i třeba v budoucnu kdyby člověk to chtěl rozjet na tom podružném jiném počítači (razberry) s nainstalovaným AMP
Pavel popsal docela zásadní informace ohledně toho MobiFlicht - no prostě ta počítačová technika nám dává do těla

Ještě bych měl v tuto chvíli dotaz - koukal jsem na ty panely k C172 co jsou již vymyšlené - předpokládám , že to co je na obrázku je maximum k zobrazení a třeba ten SWITCH panel a řízení nadrží se nemusí nechat zobrazovat na monitoru - je to tak?
 

Stavěl si někdo přístrojový panel? (Chtěl bych si postavit free-scale cessnna 172)   27. 10. 2023 / 17:50
Corwin28
Stáni si to demo a vyzkoušej ho.

Každý přístroj je samostatný - tzn. můžu ho přidat z knihovny nebo nechat zmizet - vymazat. Můžu je posouvat, zvětšovat a zmenšovat jejich velikost na obrazovce...
Prostě si hrát

Jediná nevýhoda je lincencee - pokud jsem dobře pochopil, tak se naváže na HW tvého PC a pak se dá jeěště 2x změnit. U Rapsbery to nebude problém - to zůstane.

Při upgrade Sim PC může člověk na tohle omezení narazit... A pak kupovat další licenci...

Rapsbery jede tuším na operačním systému Linux, PC ja Win. Tzn. PC verze se nedá dán na Rabsbery - opravte mne pokud se mýlím...
Ake šlo by koupit levné win miniPC... (?) - nemám osobní zkušenost.
 

Stavěl si někdo přístrojový panel? (Chtěl bych si postavit free-scale cessnna 172)   27. 10. 2023 / 18:05
ulitej
Ktráktá odpověd - pokud to není vázáno na HDD ale základní desku tak to člověk tak často nemění a tím pádem se finance troch rozloží v čase když se to může jak píšeš 2x změnit
Ve finále 60$ je taková větší dobrá večeře
 

Stavěl si někdo přístrojový panel? (Chtěl bych si postavit free-scale cessnna 172)   27. 10. 2023 / 19:19
Corwin28
Taky to tak beru - když to rozpočítám na min cca šest let, tak je ta cena v pohodě.
Ale 60USD je optimistické.

Dle stránek 65€ - a není v tom daň... Takže ve finále mi při platbě kartou strhli 2040Kč - tj. cca 83€
Když se mi to objevilo k zaplacení, tak jsem to málem zamítnul...
 

Stavěl si někdo přístrojový panel? (Chtěl bych si postavit free-scale cessnna 172)   27. 10. 2023 / 19:49
PB   
Nutné to samozřejmě není, můžeš do Windows PC napíchat klidně 100 Arduin... Ale já prostě USBčko nesnáším, natož v PC se simulátorem a natož připojené v nějakém rozbočovači. V té malé linuxové krabičce to ještě nějak přežiju, tam je jednak menší šance si do toho kopnout, a druhak se s tím Linux popere subjektivně mi přijde tak nějak rychleji když se to odpojí a hned zase připojí, a nestane se že Zařízení nebylo rozpoznáno a jiné fajn hlášky. Widle v tomto ohledu nejsou nic moc. O nějakých poklesech napětí v tom HUBu a následném záhadném restartu nějakého zařízení vůbec nemluvě (ani napájený hub to nespasí dokonale).

PB
 

Stavěl si někdo přístrojový panel? (Chtěl bych si postavit free-scale cessnna 172)   27. 10. 2023 / 19:44
PB   
Teď zrovna vyšlo RPi 5, u kterého slibují oproti 4 (na které to provozuju já) značný nárůst výkonu. Pokud už má AM/AP funkční podporu pro RPi 5 tak bych neváhal a šel touto cestou, případně chvíli počkal než to na pětce rozběhaj...

PB
 

Stavěl si někdo přístrojový panel? (Chtěl bych si postavit free-scale cessnna 172)   28. 10. 2023 / 23:31
Tucano
Viem že to nie je presne k téme, ale možno to tiež niekomu pomôže:

https://www.peixsoft.com/use-with-flight-simulator-x-or-prepar3d/

Podľa mňa je výhoda v tom, že netreba investovať ani nič doma vyrábať. Navyše to funguje vlastne hneď.

Ja to mám a som spokojný.

 

Stavěl si někdo přístrojový panel? (Chtěl bych si postavit free-scale cessnna 172)   29. 10. 2023 / 11:57
Corwin28
Dobrá varianta.
Stejně vlastně funguje Air Manager pro Android (cca 700Kč) - který jsem teď cca rok taky používal - a je to super!
Ale teď už chci přejít na mechaniku
 

Stavěl si někdo přístrojový panel? (Chtěl bych si postavit free-scale cessnna 172)   29. 10. 2023 / 12:05
Corwin28
Pokročil jsem - postavil jsem si na blok s enkodery.

Free panel C172 je na připojení připraven, stačilo jen zapojit, v AirManageru vybrat arduino a vstupy a už to funguje...

Jako další jsem se pokusil o přidání tlačítka.
Vzal jsem switch panel právě z té C172, zapojil a doeditoval HW tlačítko (na obr. červeně vyznačeno) - už si v AM můžu vybrat vstup...

Ale akční část přepínače/přepínač v kódu mi pořád nefunguje... (označeno v programu černou čárou, klikací část kódu jsem změnil na poznámky).

Přepínač jsem zapojil na GND dle:
https://siminnovations.com/wiki/index.php?title=Switch_connection_tutorial

Kdyby mne někdo dokázal navést na chybu, byl bych rád. jinak budu zkoumat a bojovat sám...
37937 B / 750 x 346 / Tlačítko_zapojení.jpg
24146 B / 750 x 337 / Switch panel editace.JPG
35526 B / 636 x 550 / Switch_panel_air_manager.JPG
 

Stavěl si někdo přístrojový panel? (Chtěl bych si postavit free-scale cessnna 172)   29. 10. 2023 / 14:07
Tucano
Testoval si tvoj script v programe fritzing?
 

Stavěl si někdo přístrojový panel? (Chtěl bych si postavit free-scale cessnna 172)   29. 10. 2023 / 22:21
Corwin28
Bohužel netuším co je to Fritzing... (?) Takže netestoval - byl to skutečně jen první pokus...
 

Stavěl si někdo přístrojový panel? (Chtěl bych si postavit free-scale cessnna 172)   29. 10. 2023 / 22:52
Tucano
V tomto prostredí si otestuješ tvoje funkcie. Verzia 0.9.3b je ešte legálne zadarmo.

https://fritzing.org/
 

Stavěl si někdo přístrojový panel? (Chtěl bych si postavit free-scale cessnna 172)   30. 10. 2023 / 06:57
ulitej
než to hledat tak lenoch se zeptá a otravuje

umí to simulovat i SPI data do druhého arduina (nebo jak se tomu správně říká)
 

Stavěl si někdo přístrojový panel? (Chtěl bych si postavit free-scale cessnna 172)   30. 10. 2023 / 12:15
Tucano
Ak mysliš niečo také, tak áno.

https://fritzing.org/projects/river-cleaning-boat-with-iot
 

Stavěl si někdo přístrojový panel? (Chtěl bych si postavit free-scale cessnna 172)   30. 10. 2023 / 12:24
ulitej
Tak to je fakt zajímavý - prostě mě napadlo - no netí to tedy k AiR Manageru , ale spíš MobiFlight který neumí grafický TFT že kdyby se transformoval výstup tak ho následně zpracovat v druhém arduinu které by jen ovládalo přes SPI ten grafický displej.
 

Stavěl si někdo přístrojový panel? (Chtěl bych si postavit free-scale cessnna 172)   30. 10. 2023 / 12:48
Tucano
Tak to určite ide. Podľa stavu ti priamo na pripojený display vygeneruje jednoduchý text v zmysle: málo vody, veľa vody, teplota je --- xx stupňov celzia atd. čo si tam dáš. Treba pozrieť do arduino projektov. Je ich nekonečne veľa.

Fritzing je len simulácia a odladenie. Presne to čo kolega potrebuje, ak sa tomu chce vážne venovať. Iná možnost je niečo okopírovať aj s chlpami. Potom tomu nemusí vôbec rozumieť.
 

Stavěl si někdo přístrojový panel? (Chtěl bych si postavit free-scale cessnna 172)   2. 11. 2023 / 07:48
PB   
Fritzing má podporu pro LUA kód AirManageru? To je nějaká novinka? Protože my se tady jaksi nebavíme o programování Arduina, (s výjimkou MessagePortu) se vůbec v Arduino kódu při práci s AirManagerem nehrabe... Můžeš si k Arduinu připojit co chceš kam chceš, a všechno si vyřeší vrstva AirManageru právě tím voláním přes hardware API. To jen tak k té poznámce o vôbec rozumieť.

PB
 

Stavěl si někdo přístrojový panel? (Chtěl bych si postavit free-scale cessnna 172)   2. 11. 2023 / 09:58
Corwin28
Přesně na tohle jsem se chtěl zeptat - ale pak jsem se rozhodl nebýt rejpavej
Funkčnost syntaxe jako takové se dá vyzkoušet tiskem na sériový port - v konzoli se vypíše že se spínač přepnul apod. Tady je gro v komunikaci mezi AM a MSFS. Arduino dává jen signál... Alespoň v mé aplikaci.
 

Stavěl si někdo přístrojový panel? (Chtěl bych si postavit free-scale cessnna 172)   29. 10. 2023 / 15:22
ulitej
Oprav mě když tak - podle obrázku černý drát z prostředního pájecího kontaktu vede na GND v nepájivém poli a modrý drá na pin asi digi 11 ale v definici AiR máš číslo 9 - je to chyba nebo jen jiný obrázek.
 

Stavěl si někdo přístrojový panel? (Chtěl bych si postavit free-scale cessnna 172)   29. 10. 2023 / 15:32
ulitej
No ještě doplním - vybral sis zrovna funcki která je nefinovaná TOGGLE a né OFF/ON , ale dle mě - nechybí tam v závorce ještě ta ČÁRKA a nějaké ta NULA nebo JEDNIČKA ?

 

Stavěl si někdo přístrojový panel? (Chtěl bych si postavit free-scale cessnna 172)   29. 10. 2023 / 22:22
Corwin28
K oběma dotazům - pin je skutečně 8. Je tam druhý modrý kabel z enkodéru - ten jde na 10-ku...
 

Stavěl si někdo přístrojový panel? (Chtěl bych si postavit free-scale cessnna 172)   2. 11. 2023 / 07:44
PB   
Nevím jak aktuální AM, nicméně v3 kterou stále ještě používám obvykle vyžadovala, aby ta samotná funkce byla v kódu výše než nějaká další funkce která jí zavolá... Tzn nejprve dát ten černě označený blok, a pak teprve hw_switch_add řádek.

Další věc je, že mi ten kód nedává smysl v tom ohledu, že tam posíláš event TOGGLE_BEACON_LIGHTS což prostě znamená aby se ta proměnná beacon lights přepnula do druhého stavu než ve kterém teď je, bez ohledu na to jaký to bude stav. Spíš by tam mělo být něco ve stylu fs2020_event(BEACON_LIGHTS_SET, 1) a fs2020_event(BEACON_LIGHTS_SET, 0), aby to jaksi vždy souhlasilo se stavem toho tvého HW spínače.

PB
 

Stavěl si někdo přístrojový panel? (Chtěl bych si postavit free-scale cessnna 172)   2. 11. 2023 / 10:05
Corwin28
Díky moc.

1) dobrá poznámka - blok inicializace tlačítka posunu a vyzkouším
2) přepínání - souhlasím, také bych chtěl definovat stav 0 a 1 na základě polohy mechanického přepínače. Byl to první pokus o rozchození - dokódování mechanického tlačítka. Vyšel jsem z existujícího kódu který přepínal tlačítko po kliknutí. To by mi jako výsledek prvního pokusu stačilo...

Začal jsem studovat tvorbu instrumentů od začátku - ale ten čas...

 

Stavěl si někdo přístrojový panel? (Chtěl bych si postavit free-scale cessnna 172)   29. 10. 2023 / 18:28
PT
Ahoj, já si kdysi něco podobného (nedotykové monitory, laserem řeyaný plech, , AirManager, Arduino) dělal pro svojé cvičení na PPL (https://www.flightsim.cz/forum_prispevek.php?id=536902&lan=0)

 

Stavěl si někdo přístrojový panel? (Chtěl bych si postavit free-scale cessna 172)   30. 10. 2023 / 01:17
Algy   
No jo, přichází dlouhé večery, začíná se bastlit. Pro inspiraci:
https://flyingforfun.weebly.com/cessna-172-cockpit.html
nebo
https://cessna172sim.allanglen.com/
 

Stavěl si někdo přístrojový panel? (Chtěl bych si postavit free-scale cessna 172)   30. 10. 2023 / 07:08
ulitej
no po pravdě ty gerber data vůbec nejsou drahý fakt bomba

vem to, když se na to složí 5 lidí tak to je opravdu za nula nula prd jen ta práce s tou mechanikou bude postatně složitější a rozeslání tady po ČR bude pomalu dražší , jen se člověk musí modlit aby to přiletělo a pošta to dodala.
 

Stavěl si někdo přístrojový panel? (Chtěl bych si postavit free-scale cessna 172)   1. 11. 2023 / 17:00
Algy   
Mě spíše není jasný, proč si chce někdo dělat simulátor zrovna tak trapného letadla, jako je Cessna.
 

Stavěl si někdo přístrojový panel? (Chtěl bych si postavit free-scale cessna 172)   1. 11. 2023 / 17:12
Tucano
Veľmi dobrá otázka.
 

Stavěl si někdo přístrojový panel? (Chtěl bych si postavit free-scale cessna 172)   2. 11. 2023 / 19:01
Corwin28
Děkuji za příspěvek k věci a velmi přínosné hodnocení
Dává mi to tak nějak lidsky znát že je lepší nic nesdílet - nebo vlastně asi i nic nedělat
Což je energeticky nejméně náročné.. Super!
 

Stavěl si někdo přístrojový panel? (Chtěl bych si postavit free-scale cessna 172)   2. 11. 2023 / 21:58
Algy   
Já tě nehodnotím, já se rád kochám cizími výtvory, jen tak nějak nechápu, když už se s tím někdo tolik drbe, proč si to neudělá na nějaké pořádné éro.
 

FS Medlánky
MZAK
L39.CZ
O serveru   |   Zveřejňování souborů ke stažení   |   Kontakt   |   © 1999-2024 FlightSim.CZ