FlightSim.CZ   Reklama  
CVARS - zrychlí vám tep...
> Nejste přihlášen Login
  Dnes je sobota 27. 4. 2024 Translate
ÚVOD
LETADLA
KRAJINY
AI PROVOZ
UTILITY
ČLÁNKY
FÓRUM
 Seznam příspěvků
ODKAZY
SCREENSHOTY
VIDEA
INZERCE
PLÁNOVÁNÍ LETŮ
VYHLEDÁVÁNÍ
O SERVERU
RSSRSS - fórum
RSSRSS - novinky
FacebookFacebook
MobileVerze pro PDA
Náhodně padající P3Dv2.5 s P2006T Jeden příspěvek | Celý strom
Náhodně padající P3Dv2.5 s P2006T   21. 3. 2024 / 17:11
sfitsm
Pěkný den všem,

chtěl bych se zeptat, zda-li by prosím někdo mohl pomoci s porůznu padajícím simulátorem? Jedná se o Prepar3D v2.5 na Windows 7 s modelem Tecnam P2006T.

Problémem je jeho nespolehlivost - dokáže létat celý den bez chyby, ale stejně tak dokáže padat vždy po jediném sestupu... Někdy se při pádu objeví Windows hláška, že aplikace Prepar3D přestala pracovat a je třeba ji zavřít, jindy však P3D spadne aniž by napsal cokoliv - jako by se v pořádku ukončil.
Bohužel netuším, kde a jak hledat příčinu - nepovedlo se mi dosud najít, že by P3D někde zaznamenával log. Zkoušel jsem se koukat do prohlížeče událostí Windows - tam se sem tam (odhaduji tak po 1 z 10 pádů) skutečně objeví záznam o chybě, ale v detailu je jako soubor, kde došlo k chybě, označeno buď DLL od MS C redistributable nebo samotného Preparu...
Co tak pozoruji, tak bych řekl, že třeba na LKTB padá častěji než na LKKV. Nemohu však říci, že by to bylo nějak jednoznačně závislé na letišti - padá v podstatě na všech, jen na některých častěji...

Předem děkuji za jakoukoli odpověď. Pěkný den
 

Náhodně padající P3Dv2.5 s P2006T   21. 3. 2024 / 18:33
JirkaK
Kouknout do logu systému co přesně havarovalo.

V době kdy to bylo aktuální tak z pohledu HW často způsobovaly pády OC, ale kdo by dnes dělal OC.

leckdy padá nějaká komponenta buď systému a/nebo P3D nebo addonu, co přesně je v logu. obvykle i s offsetem, který může při hledání navést někam lépe.

No a pak v2 trplěa neskutečně na out of memory - 32bit - limit 4GB celkové alikace RAM. S vhodným nastavením a kombinací addonů to může jít do kytek během pár minut, někdy s tím lítáš dny.

Víc bych tomu nevěnoval pozornost už jen kvůli cca 17 let starému OS a starému v2 P3D, loni mimochodem došlo k release v6 a v4 už odstranila největší slabiny s OOM, opět nemá smysl ztrácet víc času s 10 let starým SW, který se v novějších verzích výrazně posunul
 

Náhodně padající P3Dv2.5 s P2006T   22. 3. 2024 / 09:16
sfitsm
Zdravím @JirkaK,

moc děkuji za odpověď a nasměrování - ta paměť by to určitě být mohla, zkusím se v tom pohrabat a zaměřit se na ní. Minimálně by se tak vysvětlilo, proč jsou pak občas v logu jako zdroj chyby označené interní knihovny...

OC stroj nemá (nebo alespoň ne úmyslné, možná leda takové to výchozí OC od výrobce grafiky oproti referenčnímu designu od výrobce GPU čipu).

Ten 32bit mi nedošel, OS je 64bit, RAMky je tam dost a celkově nebyla nikterak problematicky využitá. Pravdou je, že když třeba ladím napojení HW a nechám P3D stát pár hodin na místě, tak se objeví i okno, že P3D došla paměť a musí se ukončit. Ale jelikož se tahle hláška objevuje jen takto v klidu a ne při pádu za letu, tak jsem to považoval za nějaký memory-leak související právě s pozastavenou simulací a nespojil si to...

Děkuji za info. Ono já se spíše průběžně zaobírám přechodem na X-Plane...
Nicméně ještě jeden dotaz - mám pár SW už bez podpory, do kterých se bohužel nedostanu a který přes SimConnect napojuje část HW kokpitu. Bude tento komunikovat s novým P3D? SimConnect knihovna pro tu P3D v2 je v tom přímo staticky linkovaná, pokud vím.

Předem děkuji za odpověď, pěkný den.
 

Náhodně padající P3Dv2.5 s P2006T   22. 3. 2024 / 15:27
JirkaK
Vezmi nějaký nástroj co ti umožní sledovat VAS - virtual address space (process explorer tuším umí). U 32bit aplikace to mohou být max 4GB a na to FSX a P3D do v4 narážely. Přes FSUIPC se dá nastavit i alert, když se to začne blížit, lze to i zobrazovat v simu. Pokud se dostaneš blízko těm 4GB tak je zaděláno na crash.

Tohle odstranila v4 která už je 64bit, samozřejmě že případné pluginy, které mají vlastní DLL musejí být připravené na 64bit, jinak to fungovat nebude.

Ad ty HW ovladače, možná s v3, která vylepšila správu paměti, ale pořád je 32bit, otázka je ale na autory toho HW jakou integraci umožňují, když vezmu že třeba 10 let staré Saitek ovladače dnes fungují ve všech aktuálních SIMech, tak nějaké to řešení jistě existuje. Osobně nevidím rentabilitu v tom udržovat starý SW a snažit se kolem něj něco ohýbat, když čas strávený a problémy s tím pokryje náklady na nový SW/HW. Ale každý to máme nějak
 

Náhodně padající P3Dv2.5 s P2006T   22. 3. 2024 / 16:46
sfitsm
Zdravím @JirkaK,

mnohokrát děkuji za informace. Měl bych si na to opět najít čas koncem příštího týdne, tak to zkusím odsledovat.

Ad HW ovladače - co vím, tak Saiteky (alespoň základní berany, pedály...) i další fungují, protože se jedná o USB HID ovladače (konkrétně co mi prošlo rukama, tak to všechno byly HID třídy Generic > Joystick).
Menší problém jsem tedy řešil nedávno jen se Saitek pedály na novějším Debian Linuxu, kde to X-Plane neviděl. Z nějakého důvodu (asi vypadly z nějaké databáze vývojářů, nevím) v systému sice vidět byly, ale potřebné soubory jednoho z rozhraní pro zpracovávání událostí zařízení neměly povolené čtení a zrovna tohle rozhraní X-Plane používá - takže v testovacím softwaru jsem je viděl, ale v X-Planu nikoliv.

Bohužel, ta problematická část kokpitu je napojená přes desky, které koḿunikují po svém jako USB sériové porty. Na PC je tak SW jejich výrobce, který zajišťuje propojení do P3D. Bohužel tento SW kromě samotného napojení HW i zobrazuje některé přístroje, nahrazuje kus logiky modelu, atd. Když si tak napojím HW sám jako HID Joysticky (měl jsem už pro test přepojené dráty na RPi Pico a Arduino a zkusmo takto létal s P3D i X-Plane), tak přijdu o nemálo věcí...
Zatím se tak snažím vylepšit stabilitu současného P3D, jelikož přestavba na aktuální SW se ukazuje být během na delší trať, než se mi původně zdálo.

Mnohokrát děkuji za rady, přeji pěkný víkend.
 

Czech Virtual Air Rescue Service
FS Medlánky
L39.CZ
O serveru   |   Zveřejňování souborů ke stažení   |   Kontakt   |   © 1999-2024 FlightSim.CZ