FlightSim.CZ   Reklama  
SW Virtual
> Nejste přihlášen Login
  Dnes je úterý 7. 5. 2024, svátek má Stanislav Translate
ÚVOD
LETADLA
KRAJINY
AI PROVOZ
UTILITY
ČLÁNKY
FÓRUM
 Seznam příspěvků
ODKAZY
SCREENSHOTY
VIDEA
INZERCE
PLÁNOVÁNÍ LETŮ
VYHLEDÁVÁNÍ
O SERVERU
RSSRSS - fórum
RSSRSS - novinky
FacebookFacebook
MobileVerze pro PDA
Při srážce větroňů zemřeli dva Maďaři... Jeden příspěvek | Celý strom
Při srážce větroňů zemřeli dva Maďaři...   16. 7. 2005 / 14:21
Waterfight (TVS379)   
http://www.novinky.cz/zahranicni/60871-pri-srazce-letadel-prisli-o-zivot-dva-madari.html
 

Re: Při srážce větroňů zemřeli dva Maďaři...   16. 7. 2005 / 15:52
Mato
zase tam nieco napisu a ani nevedia co sa vlastne stalo.Neboli to motorove vetrone ale ultralighty
 

Re: Re: Při srážce větroňů zemřeli dva Maďaři...   16. 7. 2005 / 16:41
MarekK
http://spravy.pravda.sk/sk_domace.asp?r=sk_domace&c=A050716_140115_sk_domace_p09
 

Re: Re: Re: Při srážce větroňů zemřeli dva Maďaři...   16. 7. 2005 / 16:49
Tragédie v JRD
a aby toho nebylo malo ...

16:40 - U Trhových Svin na českobudějovicku spadlo ultralightové letadlo. Po pádu začalo hořet. Dvě popálené osoby převezl do nemocnice vrtulník.
 

Re: Re: Re: Re: Při srážce větroňů zemřeli dva Maďaři...   16. 7. 2005 / 18:08
Tragédie v JRD
a aby toho nebylo malo .. tak spadlo dalsi ...

17:58 V Táboře na letišti se zřítil motorový kluzák. Zahynul asi čtyřicetiletý pilot, zhruba dvacetiletá pasažérka utrpěla těžká zranění. Případ řeší letecká inspekce.

to je zase vikend
 

Re: Re: Re: Re: Re: Při srážce větroňů zemřeli dva Maďaři...   16. 7. 2005 / 18:45
Lowmick   
Clovece Tragede, ty uz ses jak cerna kronika....
 

Re: Re: Re: Re: Re: Při srážce větroňů zemřeli dva Maďaři...   16. 7. 2005 / 21:45
nimbo
tak aby som to doplnil jednalo sa o lietadlo typu fox a este nieco, nepamatam, treti clen skupiny bolo motorove rogalo. Viem to preto, lebo boli pozret plachtarske ME v Nitre(www.nitra2005.sk) a po odlete vcera prespali u nas v Martine, dnes rano odstartovali smerom na Spisku novu Ves a po ceste sa v okoli hradu Likavka pri Ruzomberku zrazili. Jeden mal zachranny system a vystrelil pyropatronu a potom na padaku pristal do lesa, ti druhi nemali nic a tak zahynuli. Ja robim team captaina svk vyprave a tak mam celkom slusne info
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Při srážce větroňů zemřeli dva Maďaři...   16. 7. 2005 / 21:49
Mato
To druhe bol Storch a to rogalo co letelo pred nimi pristalo v Spisskej a je zatial v hangary.
 

Re: Při srážce větroňů zemřeli dva Maďaři...   16. 7. 2005 / 20:47
lulinak
malem sem k necemu podobnymu dneska nemel daleko, pro nacviku pristavani do omezenyho prostoru sem se v tech rannich turbulencich malem podival mezi stromy do strouhy.........
takze gdo litate v realu - ofafrne...... :-/
 

Re: Re: Při srážce větroňů zemřeli dva Maďaři...   18. 7. 2005 / 00:02
kuma   
Moc smutné.... !

Jinak, pánové, 16.7.05 byl (v reálu) fakt den blbec - asi protože nás olizoval severní okraj anticyklóny a během jednoho dne se (aspoň u nás) 5x změnilo počasí. U mne v nemocnici to bylo na pacientech sakra znát. Ale taky:

...k tragickým událostem, které zde popisuje tragéd a další (a že jich na jednu sobotu bylo!) mohu jen načrtnout zkušenost jednoho nejmenovaného AFISáka z jednoho nejmenovaného letiště ze stejného dne - včerejší soboty:

* náhle zhasla termika - po větru 4 kluzáky v jednom balíku, dva už sedly a vybočily z dráhy, na finále jsou ale současně dva kluzáky různých typů. Ještě ve 3. zatáčce byly srovnány do pořadí, ale neměly stejnou rychlost a nad praporky přišly oba skoro najednou - vešly se, ale nečekané rozpažení jednoho z kluzáků za krajní praporky přežehlilo pozemní skupinu nepozorných pilotů jen o pár metrů.

* otočil se vítr, otočil se start, ale z éteru se nikdo nehlásí, nikdo se neblíží. Andula hlásí start v původním směru, nechce pojíždět na druhý konec letiště - teprve když přidá plyn, tak se nizoučko nad stromy v novém směru mihne stín a vracející se éro z "prostoru" hlásí dlouhé finále proti andule, v tu chvíli hlásí pravý baseleg jakýsi kluzák, který se sype z prostoru bez rezervy výšky. To éro to chce stihnout před kluzákem, kluzák nechce zkrachovat do lesa a andula chce být co nejdřív pryč - stihli to všichni, andula točila první doprava před tím, než éro bylo fyzicky na finále. Řeklo by se "ještě s rezervou".

* uvolněný konektor sluchátek pilota vlečné, který po hlášení vstupu na dráhu s aerovlekem myslel, že mu AFIS neodpovídá a dal plný plyn - neslyšel afisákův "negativ-NEGATIV!" a naštěstí v poslední chvíli zahlédl v zrcátku stín skoro na jeho záda dosedající anduly.

* nepozorný pilot turisťáku přeslechl korespondenci ULL, který správně nahlásil vstup na v té době prázdnou dráhu ještě před praporky, přeslechl i kladnou odpověď afisáka a bez zahlášení - v jeho zorném poli žádné éro nebylo - zaroštoval pod kotlem a zatočil z ČPZ na dráhu rovnou do cesty ULL. Pilot ULL naštěstí zareagoval rychle, srazil plyn, dupl na brzdičky - a většího kolegu pustil.

Kdyby se to skutečně stalo, byly by to všechno parádní "předpoklady LMU" - a jen díky blahovůli Boha Termosky byl na konci jen jeden zešedivělý afisák s bolavými hlasivkami.

A to všecho v ten jeden jediný den!
 

Re: Re: Re: Při srážce větroňů zemřeli dva Maďaři...   18. 7. 2005 / 07:50
skyfly
...ked to tak čítam, tak sa len desím toho čo sa bude diať za pár rokov ak hustota "malého" leteckého provozu u nás značne zhustne a disciplína pilotov sa nezmení..
...a k tomu Storchu čo spadol na Slovensku - mám dojem, že to bol prvý prípad na území SR/ČR kedy na ULLa úspešne použili raketový záchranný systém- celkom rád by som sa o tom dozvedel viac ...pokial viem tak zatial to bolo vyskúšasné len na zemi a jeden krát v reále ( tuším v Znojme ) sa éro po vystrelení padáku rozlomilo na dve časti a pasažieri spadli v tej časti bez padáku na zem ((

 

Re: Re: Re: Při srážce větroňů zemřeli dva Maďaři...   18. 7. 2005 / 09:14
Pips   
Je fakt, ze sobota byla opravdu divnej den.Me samotnymu to litani vubec neslo a instruktor me pripominkal jeste chvili po pristani.Druhy let to samy.Ale v nedeli uz to bylo lepsi, tak jsem si po tech dvou "demotivacnich" skocich dal jeden "motivacni" a z letiste vecer odjizdel s lepsim pocitem
 

Re: Re: Re: Re: Při srážce větroňů zemřeli dva Maďaři...   18. 7. 2005 / 09:31
JBr   
Heh, tak to jsem rad, ze nejsem jedinej, kdo to tak citil...
 

Re: Re: Re: Re: Re: Při srážce větroňů zemřeli dva Maďaři...   18. 7. 2005 / 11:44
kuma   
Nejenom cejtili, jsem rád, že jsme to přežili, i když já teď už se šedivou hlavou......
 

Gonzo
VWAC
FS Medlánky
O serveru   |   Zveřejňování souborů ke stažení   |   Kontakt   |   © 1999-2024 FlightSim.CZ