FlightSim.CZ   Reklama  
CVARS - zrychlí vám tep...
> Nejste přihlášen Login
  Dnes je neděle 19. 5. 2024, svátek má Ivo Translate
ÚVOD
LETADLA
KRAJINY
AI PROVOZ
UTILITY
ČLÁNKY
FÓRUM
 Seznam příspěvků
ODKAZY
SCREENSHOTY
VIDEA
INZERCE
PLÁNOVÁNÍ LETŮ
VYHLEDÁVÁNÍ
O SERVERU
RSSRSS - fórum
RSSRSS - novinky
FacebookFacebook
MobileVerze pro PDA
Palubní deska snižuje fps Jeden příspěvek | Celý strom
Palubní deska snižuje fps   3. 11. 2002 / 04:45Petr Dvořák / web
Poraďte někdo: Udělal jsem si vlastní palubku, je velká zhruba 500 kB, podobně jako jiné palubní desky. Přístroje a zvuky používám standardní. S kterýmkoliv letadlem je však hodně špatný fps, zvlášť s oblaky. Jakmile desku vyměním např. za tu z Cessny 172, obraz běží plynule. Panel z Cessny ale v Boeingu nechci - nevíte, čím může být způsobeno tak pomalé zobrazování s nově udělanou deskou?
img_forumn/r7103_1.jpg (500x359)
 

Re: Palubní deska snižuje fps   3. 11. 2002 / 09:49Luděk Ch.
Používáš jen standartní přístroje z instalace FS2002 nebo nějaké vlastní (převzaté)? Já tomu sice nerozumím, ale základ palubní desky je snad jen obyčejné BMP jako všechny ostatní palubky a to by FPS brzdit nemělo. Předpokládám, že problém bude v některém přístroji, ale možná se pletu.
 

Re: Re: Palubní deska snižuje fps   3. 11. 2002 / 15:08Petr Dvořák / web
Ahoj Luďku,
skoro všechny přístroje jsou standardní, jen několik málo jich je doplněných (stažených z internetu). To, co píšeš, už mne taky napadlo, takže jsem před časem vyzkoušel prázdný panel bez přístrojů, ale se stejným výsledkem. Původní BMP obrázek měl přes 2 MB, snížil jsem mu počet barev, teď má asi 480 kB, ale nic se nezměnilo. Teď laboruji s tím, že např. panel z Cessny používá rozlišení 640 bodů na šířku, kdežto můj panel má 1024 bodů, zkusím to redukovat a uvidím. Fakt je, že na PC 1,6 GHz a 256 RAM to běží výborně (já mám 850 MHz a 512 RAM).
 

Re: Re: Re: Palubní deska snižuje fps   3. 11. 2002 / 16:51
Hmm, víc mě nenapadá, do tvorby letadel, panelů a scenérií moc nevidím. 850MHz je dost málo, ale hodně záleží na typu procesoru a velikosti jeho cache. Pokud je to Celeron nebo Duron, tak to je špatné, ty mají hodně málo cache paměti, chtělo by to alespoň PIII nebo Athlon.
 

Re: Re: Re: Re: Palubní deska snižuje fps   4. 11. 2002 / 00:38Dalibor / web
Problem bude nejspíš doopravdy v tom bmp. Zkus ho vážně zmenšit a převést do dxt3 formátu, potom by se to mělo zlepšit. jinak moc hezoučkej panel, nechceš se o něj podělit?
 

Re: Re: Re: Re: Re: Palubní deska snižuje fps   4. 11. 2002 / 02:18Petr Dvořák / web
Ještě jsem to trochu prozkoušel. Vyházel jsem všechny přístroje, nechal pouze desku. Letělo to krásně plynule. Pak jsem postupně přidával přístroje zpátky a zpomalilo se to, když jsem přidal PFD a HSI. Takže velice brzy zakoupím rychlejší PC se správným procesůrem . Jinak deska je ke stažení na mých stránkách www.flying.cz
 

Re: Re: Re: Re: Palubní deska snižuje fps   4. 11. 2002 / 08:28Mira KV
Já mám Duron 750 MHz, RAM 320MB PC133, GForce MX4 64MB a že bych měl vyloženě problémy s fps, to teda nemám. Na LKPR (od Vladi Synka) mi to běží okolo 12fps při B737-400 (panel PRO), což není tak hrozné. Já si myslím, že u každého, kdo má lepší PC než já a šlape mu to hůř, tak možná by to chtělo si pohrát s BIOSem. Ale upozorňuju, pro laiky to není!!! Chce to nějakého známeho, který do toho vidí. Ono třeba jen nastavení v BIOSu PC100 nebo PC133 pro RAM (ale pozor, zda RAMky jsou na tuto frekvenci vyrobený) je o dost velká změna v rychlosti fps. To byl jen takový malý příklad v čem by to mohlo být. Ale každý BIOS je jiný a ještě jednou podotýkám, že BIOS není pro laiky.
A taky dost záleží, kdo jakou základovou desku má. Muže mít super výkonný procesor, ale naprd zákl. desku a problém je na světě. Já osobně bych si nikdy PC nekoupil v nějakém obchodě. Nikdy nevíte, co vám tam dají. Bednu zalepí a nemáte možnost kontroly, jaké komponenty tam máte. Když ji otevřete, ztrácíte možnost záruky.
 

Re: Re: Re: Re: Re: Palubní deska snižuje fps   4. 11. 2002 / 09:51Luděk Ch.
Přesně tak, PC nejlépe poskládat sám nebo nechat od známého. Protože jinak ty levné hotové sestavy v sobě většinou mají ty nejhorší a a njelevnější komponenty. Píšeš, že máš na Duronu 750 nad LKPR 12FPS, ale už nepíšeš při jakém rozlišení, nastavení detailů a AntiAliasingu a to jsou věci bez kterých konkrétní FPS vůbec nemá cenu udávat, protože pomocí jejich různého nastavení můžeš FPS změnit třeba od 5 do 50.
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Palubní deska snižuje fps   4. 11. 2002 / 10:26Mira KV
Rozlišení mám to nejvyšší, teď přesně nevim, kolik to je, ale to nejvyšší, co umožňuje graf. karta. Antialiasing mám stabilně zapnut na kartě a když jsem zapnul Antialiasing ve fs2k, tak jsem žádnou změnu v grafice fs2k nepoznal, takže ho mám v nastavení fs2k vypnut. Ale jinak mám skoro vše na plný pecky. Jak už jsem podotýkal, rychlost ftp může být v různých směrech. Známej v práci si koupil sestavu Athlon okolo 1,3 GHz, grafiku GForce 4MX 64 MB, RAM 256 (PC už nevim) a po nahrání FS2002 jsem byl zvědavej, jak to pošlape a byl jsem docela překvapenej, protože to nebylo zas tak o moc lepší. Přišel k němu můj známej, pohrál si s BIOSem a ejhle, najednou to bylo o poznání lepší. Ale právě se nemohl dostat do bedny kvůli záruce, protože se mu stále zdálo, že to pořád není ono na daný procesor. Takže asi levné komponenty, které nejsou tak kvalitní.
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Palubní deska snižuje fps   4. 11. 2002 / 14:21fractal
Já mám P3 450MHz 320MB RAM a šlape to skvěle i když s mraky a tak je to trošku vláčnější ale i tak pohoda. Chtělo by to ale nový stroj protože př. na MAFIu už to nestačí a štve mě to, protože v té době (1999) to byla špička (i s monitorem asi za 65 tis.) a teď abych už kupoval nový kompl sotva jsem zplatil ten starý....
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Palubní deska snižuje fps   4. 11. 2002 / 15:32
Koupil za 65tis., teď můžeš prodat tak za 6tis. Bouhužel, peníze investované do počítače se nikdy nevrátí, pokud se na něm výdělečně nepracuje a pokud ano, tak většinou stačí nějaká plečka. Holt my šílenci, kteří máme počítač na hry potřebujem super stroje Ale nezdá se mi, že by jak psal kolega předtím na Duronu 750MHz a hlavně v maximálním rozlišení (což je pro GF4 minimálně 1600*1200 a pravděpodobně ještě více) jel s plnými detaily a AntiAliasingem dobře. Jaký máš monitor? rozlišení spíš bude omezené jím než GF4. Taky je pravda, že na zvýšení třeba jen o 5FPS je potřeba o dost rychlejší procesor. Ale pokud se FPS zvýší z 15 na 20, tak je to číselně malý rozdíl, ale na pohled v plynulosti obrovský. Sám vím, jak mi FS2002 jel na Duronu 900MHz a u kolegy na PIII 850 (o něco lepší) a jak jede teď na Athlonu XP1600+
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Palubní deska snižuje fps   4. 11. 2002 / 15:53Mira KV
Jestli budu mít čas, tak udělám pár screenshotu z mého PC. Samozřejmě že fps není stále stabilní na 10-12, ale kolísá (hodně záleží na pohledech) a jaký je zoom. Ale na to, jaká je to scenerie (LKPR) a PC skoro 2 roky staré, tak prostě to není tak špatné, narozdíl od těch, co maj mnohem lepší děla a v podstatě co píšou, tak mají problémy. Prostě to je jen ve vyladění PC a na kvalitě komponentů. Nezdá se to, ale např. základová deska dělá strašně moc.
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Palubní deska snižuje fps   4. 11. 2002 / 18:26Luděk Ch.
Ono spíš než na typu a výrobci základní desky záleží na použitém chipsetu a rychlosti pamětí (SDRAM PC100, PC133, DDR266, 333...), protože je jen poměrně málo typů chipsetů a ty se používají na všech deskách všech výrobců. Není možné říci, že třeba deska od MSI je výkonější než ASUS. Pokud je na nich použit stejný chipset a paměti, tak jsou výkonově vždy téměř totožné (viz. testy) a liší se jen "pozlátkem" - přibalenými kablíky, softwarem a v neposlední řadě barevným lakem! Ale to je všechno a výsledek ve FS2002 je naprosto stejný. Jak jsem už psal, tak ke zvýšení třeba jen o 5 FPS, je potřeba o dost lepší stroj. Ale 10-12FPS je alespoň pro mě už nehratelné, proto nepoužívám scenérie a letadla, kde se zejména při přistání neudrží minimálně 18-20 FPS a to je viditelný rozdíl. Pokud dosáhnu 25 FPS, tak jsem zcela spokojen, pro oklamání oka to stačí a pohyb je plynulý, viz parametry televizního vysílání (25 FPS). V každém případě platí, že s některými scenériemi prostě nepohne žádný počítač a můžu si je prohlížet leda tak při stání na zemi
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Palubní deska snižuje fps   4. 11. 2002 / 19:10OK-PKU / web
Che, to já sem rád, když mám těch 10-12 FPS, a považuji to za docela plynulé zobrazení, v hodně osídlených oblastech se to občas stáhne na 5-7 FPS, a naposled na Ruzyni, s plným AI traffic ( tim co je tu ke stažení ), komplet scenery ruzyně, vfr praha, složitost terénu nula, ostatní v půlce až na velikost textury která byla na maximum, jsem se sám divil, vytáhl jsem 1FP10S (!!!!!!!!!), to vám bylo maso, ale přistál sem Jo, mám PII Celer 466Mhz Riva TNT2 M64 128MB RAM. Tip pro ty kteří mají podobný šunt jako já, a chtějí od toho co nejvíc, dá se to zrychlit až o 5 FPS když se stáhne složitost terénu na minimum a vypne AI traffic. To to pak na ruzyni běží tak...ehm....3-4 FPS. Prostě Ruzyně moc zpomaluje. VFR Praha je v pohodě.
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Palubní deska snižuje fps   4. 11. 2002 / 19:40Luděk Ch.
???? Musí to být skvělé zalétání, pardon, zacukání Nikdo z nás tady nekrade (teda aspoň doufám), tak se holt musíme spokojit s tím, co našetříme na PC. Microsoft nám to "skvělou" optimalizací graf. engine neusnadní. Přeji letu zdar a hodně FPS!
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Palubní deska snižuje fps   4. 11. 2002 / 20:00OK-PKU / web
Tak mě napadá, jak plynule by FS běžel třeba v Quake 3 enginu, nebo podobném.....jestli to je chyba enginu nebo ještě něčeho jiného ( můj poč nevyjímaje ).
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Palubní deska snižuje fps   4. 11. 2002 / 20:27Luděk Ch.
Podle mě by to asi nepomohlo, protože Quake3 nesimuluje chování letadla, palubní přístroje, počasí atd. a všechno to jsou věci, které se musí simulovat paralelně, současně. FS2002 opravdu hodně zatěžuje celý systém, rozhodně to není jen grafika, viz zpomalení při aktivaci AI provozu, který nemusí být ani vidět, ale FPS jde dolů.
 

Re: Palubní deska snižuje fps   4. 11. 2002 / 23:44VSW
Pár obrázků z FSky, většina i s údajem FPS.
http://gallery.vacc-cz.org/FS_Screenshots
 

Re: Re: Palubní deska snižuje fps   5. 11. 2002 / 08:36latom
Jen takový skromný dotaz, jakou klávesovou zkratkou tam dostanu ty údaje a jak je vyhodím. Já je tam někdy dostanu, ale náhodou, že ani nevím jak.
Jinak ty obrázky jsem už někde viděl. Kde jen to bylo?? Co FS2002 ???? )
 

Re: Re: Re: Palubní deska snižuje fps   5. 11. 2002 / 09:05OK-PKU / web
SHIFT-Z nebo SHIFT-Y nejsem si jistej jestli sem v český klávesnici..., jo a hodí se to zmáčknout víckrát, podle toho kolik chceš informačních řádků, jestli jeden, nebo dva.
 

Re: Re: Re: Palubní deska snižuje fps   5. 11. 2002 / 10:47VSW
SHIFT+Z porad dokola, vypne/zapne 1/2 radky.
 

Gonzo
VWAC
Czech Virtual Air Rescue Service
O serveru   |   Zveřejňování souborů ke stažení   |   Kontakt   |   © 1999-2024 FlightSim.CZ