FlightSim.CZ   Reklama  
SW Virtual
> Nejste přihlášen Login
  Dnes je čtvrtek 2. 5. 2024, svátek má Zikmund Translate
ÚVOD
LETADLA
KRAJINY
AI PROVOZ
UTILITY
ČLÁNKY
FÓRUM
 Seznam příspěvků
ODKAZY
SCREENSHOTY
VIDEA
INZERCE
PLÁNOVÁNÍ LETŮ
VYHLEDÁVÁNÍ
O SERVERU
RSSRSS - fórum
RSSRSS - novinky
FacebookFacebook
MobileVerze pro PDA
Joistick s odezvou nebo bez Jeden příspěvek | Celý strom
Joistick s odezvou nebo bez   3. 12. 2005 / 11:35
AVA
Jednoduchý dotaz. Chci si pořídit konečně nový Joistick. Ani nechci snad poradit jaký, protože jsem tu četl příspěvky, ale hlavně jestli s odezvou či bez. Nezáleží na financí. Původně jsem chtěl SAITEK X52, ale kamarád líta IL2 a zlobi mu směrovka ,má ji vyplou, a moc nadšenej pro něj není. Please poraďte.
 

Re: Joistick s odezvou nebo bez   3. 12. 2005 / 13:25
ras
Mám klasiku od Microsoftu - ForceFeedback 2 a jsem s ním již nějaký rok spokojen. Odezva jde dobře nastavit. Pro vrtulníky ho moc neviužiječ, zde je odeva jako v opravdovém létání nulová, ale u původního joye F-16 jsem kvůli vrtulníku vyndal centrovací pružinu.
Na druhou stranu některé odezvy jsou trochu přehnané, ale není jich mnoho a dá se to přežít.
Super jsou poryvy větru a létání v IL- .
 

Re: Re: Joistick s odezvou nebo bez   3. 12. 2005 / 16:23
Aldaran
No nevim. Pouzival jsem MS Force Feedback Pro a byl jsem s nim maximalne spokojen. Jedina nevyhoda, kterou mel bylo ovladani plynu koleckem. Diky tomu, ze vyuziva nestandardne gameport nebylo mozne pripojit k nemu Throttle od SFS. Proto jsem poridil X52. Ten sice odezvu nema, nic neni idealni.

Co se odezvy tyce, tak MS feedback PRO je myslim prave na vrtulniky idealni, protoze nema zadnou stredni polohu a nemusi se z nej nijak tahat pera. Odezva je celkem pekna u lehkych letadel, cessna172, vetrone, krasne tuhne se zvysujici se rychlosti a jako v klasickem eru se da podle toho pekne odhadovat rychlost, aniz by clovek koukal na budiky. u Havy Metal je odezva uz celkem nanic.

X52 mi funguje vyborne, i s nohama neni problem (byt jsou na ruce) fantasticke je ze si clovek muze namapovat hromadu tlacitek a cely let se da absolvovat bez klavesnice a bez mysi, proto jsem u nej zatim zustal. Nejvetsi problem je si zapamatovat kde je na kterem tlacitku co naprogramovano.

Tak ze to zatim vypada tak, ze jak MS feedback PRO i SFS throttle pujdou do sveta.
 

Re: Joistick s odezvou nebo bez   3. 12. 2005 / 13:35
j.s.
Ve FS force feedback nevyužiješ, tam je akorát pro zlost, zato je to výborná věc v Il-2 Šturmovik, kde je odezva skvěle naprogramovaná.
Mám MS Sidewinder FF2, stihl jsem ho koupit, než je přestali vyrábět.

Jestli chceš joy jen pro FS, kup normální joy, o nic nepřijdeš.
 

Re: Re: Joistick s odezvou nebo bez   3. 12. 2005 / 16:11
AVA
Jedná se mě cca 80% FS a ostatní pro IL2 a j.
 

Re: Re: Re: Joistick s odezvou nebo bez   3. 12. 2005 / 16:32
pseudoMates
já lítám zatím jen MSFS, IL-2 jsem si ještě nepořídil (chystám se ale na to) a řekl bych, že X52 byla dobrá volba.. Před tím jsem měl joy s force feedback a usoudil jsem, že je to dost na nic. Proto jsem si koupil X52, kde sice nejni odezva, ale přesně jak píše Aldaran, je tam hromadu možností namapovat tlačítka, čili tu klávesnici a myš za celý let nepoužiješ.. Funguje výborně a dokonce i reverse se dá naprogramovat. (jen jsem ještě nepřišel na to, jak mu poručit, aby dokázal i reverse on idle - využívá se hlavně v noci). Ale jinak na něj nedám dopustit. Těch peněz a že jich nebylo málo, zatim nelituju...
 

Re: Re: Re: Re: Joistick s odezvou nebo bez   4. 12. 2005 / 00:09
Aldaran
Pseudopilote, neposlal bys prosim do plena Tvuj konfigurak pro x52? Porad se pokousim o nejakej smysluplnej a zatim se mi nepodarilo udelat nic s cim bych byl spokojenej.
 

Re: Re: Re: Re: Re: Joistick s odezvou nebo bez   4. 12. 2005 / 16:07
pseudoMates
Nevim, jestli se ti ten můj bude líbit, ale beze všeho... pošlu ti ho na mail... jen upozorňuju, že mód 2 je pouze pro FSP...!
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Joistick s odezvou nebo bez   4. 12. 2005 / 20:01
Aldaran
ok, dik uz se tesim.
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Joistick s odezvou nebo bez   5. 12. 2005 / 18:40
Aldaran
Jen abych dokreslil moznosti X52. Pesudopilot ma mimo jine nakofigurovana tlacitka s popisem:
- Serve hot food
- Serve sendviches
- Serve drinks
- Play movie
a.t.d
Opravdu si s X52 clovek na nedodtatek tlacitek nemuze stezovat. Skoda jen ze tam neni treba - Serve hot food for pilots. To bych docela uvital, akorat nevim, jaka periferie by byla potreba aby to fungovalo. Asi si koupim plnou verzi FSUPIC, treba to pomuze.
Jeste jednou dik, super napad je rever na palci plynove paky.
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Joistick s odezvou nebo bez   7. 12. 2005 / 22:24
pseudoMates
No to víš... Když "vezeš" pacoše, musíš tam mít i takový vychytávky...
 

Re: Re: Re: Joistick s odezvou nebo bez   4. 12. 2005 / 10:05
j.s.
Tak v tom případě se spíš dívej po kvalitním joyi bez FF. Kdysi mi někdo říkal, že FF joy je nanic, protože odezva má zpoždění. Když někdy před dvěma lety MS končil s výrobou joyů, stihl jsem jeden za příjemnou cenu cca 1500Kč koupit a ve FS mě to dost zklamalo. Už předtím jsem si sáhnul na řízení Cessny 172 i ULL a se silami v řízení se letadlo opravdu pěkně pilotuje.
Ve FS to ovšem probíhalo tak, že místo permanentního odporu proti pohybu páky se feedback projevoval silným "kopancem" až po vychýlení páky s cca sekundovým zpožděním. FF jsem tedy ve FS vypnul a už nikdy nepoužil.
Příjemné překvapení přišlo teprve v Il-2, kde FF fungoval jak měl. Na malé rychlosti byly síly v řízení minimální a s rostoucí rychlostí začala páka plynule "tvrdnout." Při nastavení maximálních sil se už byla pilotáž VELICE reálná. Díky silám v řízení bylo možné i lépe letadlo ovládat hlavně při míření, protože pro malé korekce stačilo pouze jemně tlačit na páku a s malými výchylkami řídících ploch nebyl problém.
Podobně s trimem, při trimování se krásně posouvala poloha s nulovými silami. Jedním slovem NÁDHERA Ovšem v Il-2, ve FS naopak peklo. A jelikož mi FF fungoval a funguje i v jiných hrách jak má, problém bude někde ve FS.
 

Re: Re: Re: Re: Joistick s odezvou nebo bez   4. 12. 2005 / 10:21
Aldaran
Myslim, ze mas nejaky problem ve FS, tyto problemy ktere popisujes jsem nikdy nepozoroval. Jedine co mi vadilo ze pri crash kdyz jsem se vcas nestacil pustit mi joy pekne promasiroval zapesti.
 

Re: Re: Re: Re: Re: Joistick s odezvou nebo bez   4. 12. 2005 / 12:09
j.s.
Těžko říct. Projevilo se to úplně stejně i na přeinstalovaném PC s takřka kompletním novým HW (deska, CPU, grafika). Všude jinde to fungovalo předtím i potom k naprosté spokojenosti, zejména ve Šturmoviku.
 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Joistick s odezvou nebo bez   4. 12. 2005 / 15:34
ras
Musím souhlasit, ty kopance nemáš sám. U mne se také projevují, ale řeším to nastavením citlivosti = nastavením odezvy.
Na druhou stranu bych se nerad FF vzdával a v IL-2 již vůbec ne.
 

Re: Joistick s odezvou nebo bez   3. 12. 2005 / 17:30
kapan
Osobně si myslím, že k reálnému létání je joy s odezvou bližší. Hlavně u menších letadel ( v FS). I když naprogramování odezvy není vždy přesné, tak pocit z ovládání letadla je mnohem přesvědčivější s odezvou. Létání např. se Zlínem je úplně super a zároveň zvyšuje i obtížnost řízení směrem k realitě. Klasický pružinový joy, který jsem měl dříve je také OK, ale zážitek je mnohem menší.
U velkých letadel, kde se po většinu letu používá autopilot je odezva skutečně zbytečná. V takovém případě ji prostě vypnu ( vytáhnu ze zásuvky) a letím bez odezvy, což jde též velice dobře a není nutné stále překonávat odpor pevné pružiny.
Co se mě týká, určitě doporučuji joy s odezvou. Zážitek je mnohem lepší a cena není tak vysoká.
V každém případě je potřeba mít na joyi klobouček a co nejvíce tlačítek, plynovou páku a též ovládání směrovky pomocí kroucení páky celkem ujde.

Dobrý let a čau
 

Re: Joistick s odezvou nebo bez   4. 12. 2005 / 07:31
tomS   
Taky jsem to před nedávnem řešil a doporučuju s feedbackem. Já mám joy Logitech Wingman Force 3D cca1400.-Kč a jsem s ním spokojený, nemá sice tolik programovatelných tlačítek, ale pro ty základní funkce to stačí. Dobrej je taky joy od Microsoftu, jak je výše zmiňováno, ale ten se přestal před lety vyrábět a už se nedá sehnat, jedině od někoho, byl ale taky o něco dražší. Co se týká létání v MsFs je odezva dobrá věc, ale s realitou se to nedá srovnávat!
 

Re: Re: Joistick s odezvou nebo bez   4. 12. 2005 / 09:51
Zaremba   
No já mám úplně stejný joy, ale feedback využiju jen u malých letadel. Třeba zrovna u ATR 72-500 od F1 mi feedback vypíná autopilota, tak létám bez něj. Ale ve zlínku na něj nedám dopustit. Člověk to letadlo aspoň trochu cítí v ruce.
 

Re: Joistick s odezvou nebo bez   4. 12. 2005 / 15:38
ras
A máte někdo upravený reproduktor v sedačce, tedy v židli nebo křesle na kterém při letu sedíte?
Upravený =basový reproduktor tzochu zatížený olovem k omezení vysokofrekvenšních a středních frekvencí. Je to paráda.
 

Re: Re: Joistick s odezvou nebo bez   4. 12. 2005 / 15:57
tonde   
reprák nemám, ale když má společník dobrou náladu, tak mi občas kejve židlí podle toho, co vidí na obrazovce, zatáčky a přistání mu už jde, ale stále nezvládá vyýkrut a o přemetu už ani nemluvím......
 

VWAC
FS Medlánky
L39.CZ
O serveru   |   Zveřejňování souborů ke stažení   |   Kontakt   |   © 1999-2024 FlightSim.CZ