FlightSim.CZ   Reklama  
SW Virtual
> Nejste přihlášen Login
  Dnes je středa 8. 5. 2024, Den osvobození Translate
ÚVOD
LETADLA
KRAJINY
AI PROVOZ
UTILITY
ČLÁNKY
FÓRUM
 Seznam příspěvků
ODKAZY
SCREENSHOTY
VIDEA
INZERCE
PLÁNOVÁNÍ LETŮ
VYHLEDÁVÁNÍ
O SERVERU
RSSRSS - fórum
RSSRSS - novinky
FacebookFacebook
MobileVerze pro PDA
OT mechanika vesm. letu Jeden příspěvek | Celý strom
OT mechanika vesm. letu   17. 6. 2020 / 10:25
OK-EUU46   
Jen mě tak napadlo, že vlastně přesně nerozumím mechanice vesmírných letů (respektive návrat z oběžné dráhy). Třeba mi zdejší odborníci budou schopni odpovědět. Zkusím nastínit jak to jako lajk chápu já..

1. Pohyb po oběžné dráze je vlastně vyvážený poměr odstředivé a dostředivé síly. Abychom se dostali na oběžnou dráhu potřebujeme nějaké množství energie, dejme tomu množství E1.

Pokud pohyb zrychlíme E1+Ex začneme se od Země vzdalovat.

2. Tak a teď k věci. Část energie E1 zmaříme tak, že použijeme další energii E2 pro brzdění. Pohyb se zpomalil a dostředivá síla je větší než odstředivá, klesáme. Atmosféra nás brzdní a maří další energii..

Tak a teď ve v kosmonautice řeší, že úhel sestupu nesmí být příliš malý ani velký (velký shoříme), ani příliš malý. A to je to čemu nerozumím, pokud se bojíme, že se od atmosféry odrazíme. Kde se najednou vezme energie Ey Ey=E1-E2+Ey, na to abychom se odrazili do hlubin vesmíru. Mám pocit, že bychom trošku jak žabka na vodě, skákali nahoru a dolu po atmosféře, až by nás Země stejně přitáhla..

Takže otázka zní. Kde se sakra vezme energie na opuštění gravitačního pole Země, pokud jsme již zahájili sestup.. (brzdění). Jen mě prosím neodkazujte na skrypta Mechanika - Dynamica. Proto píšu sem, protože se mi nechce studovat celá mechanika znova. Chtěl bych lajcké selské vysvětlení

Tak a teď se do mě pusťte, že jsem úplně blbej..
12024 B / 639 x 393 / ScreenHunter_760 Jun. 17 10.24.jpg
 
Gonzo
Czech Virtual Air Rescue Service
FS Medlánky
O serveru   |   Zveřejňování souborů ke stažení   |   Kontakt   |   © 1999-2024 FlightSim.CZ