FlightSim.CZ   Reklama  
CVARS - zrychlí vám tep...
> Nejste přihlášen Login
  Dnes je neděle 28. 4. 2024 Translate
ÚVOD
LETADLA
KRAJINY
AI PROVOZ
UTILITY
ČLÁNKY
FÓRUM
 Seznam příspěvků
ODKAZY
SCREENSHOTY
VIDEA
INZERCE
PLÁNOVÁNÍ LETŮ
VYHLEDÁVÁNÍ
O SERVERU
RSSRSS - fórum
RSSRSS - novinky
FacebookFacebook
MobileVerze pro PDA
Domáci simulátor ako pomôcka ku skutočnému lietaniu. Jeden příspěvek | Celý strom
Domáci simulátor ako pomôcka ku skutočnému lietaniu.   12. 2. 2024 / 16:13
Jožino
Zdar!

intro:
Rád by som lietal na ULL (TL Stream, Aerospool WT9, ale zaujal ma aj vírnik Calvaon).
ak je tu nejaký skutočný pilot tak by som sa rád spýtal a kľudne sa poriadne rozpíšte
Simulátor = MSFS, knipel a pedále.

otázky:
-pomôže? resp. ako veľmi pomôže trénovať pilotovanie na simulátore?
-MSFS alebo je aj iný simulátor, kde by som trénoval skutočnú fyziku letu (o grafiku mi až tak nejde)

Ďakujem
Jozef
 

Domáci simulátor ako pomôcka ku skutočnému lietaniu.   12. 2. 2024 / 16:19
Pips   
Pokud chceš reálně létat, nezdržuj se simulátorama, ale začni rovnou s létáním. To ti dá úplně nejvíc, ale taky sežere nejvíc peněz
 

Domáci simulátor ako pomôcka ku skutočnému lietaniu.   12. 2. 2024 / 16:29
Tragédie v JRD
Ne, na skutečnou fyziku ti to nepomůže. Fyzika v MSFS s fyzikou v reálu nemá nic společnýho. Ani vzdáleně

Dovedu si to nicméně představit jako pomůcku, když by šel člověk lítat s érem, co by měl třeba G1000, nebo podobný hi-tech krabičky

Úplně bych nicméně i tyhle desktopový simulátory nezahazoval - když jsem před lety začínal lítat, tak díky celkem dlouholetému poletování v FS2002/FS2004 a poletování na IVAO měl člověk strašně usnadněnou práci v oblasti teorie - věděl, co je QNH, co je AFIS, věděl co je vzdušný prostor, co jsou flight levely, co je snos větru a milion dalších věcí, který by pro uplnyho laika byly ... no, malinko komplikované
 

Domáci simulátor ako pomôcka ku skutočnému lietaniu.   12. 2. 2024 / 17:03
Luděk Ch.
Pokud o skutečném letadle nic nevíš, tak ti to ukáže aspoň ty základy, jak se vůbec principielně ovládá let. Taky se podle toho asi dá trochu trénovat orientace v krajině. Ale jinak na to moc nespoléhat, hrozí že tam získáš špatné návyky, kterých se pak budeš těžko v reálu zbavovat. Například že u létání VFR budeš věnovat víc pozornosti přístrojům a míň výhledu z kabiny, což by mělo být naopak.
 

Domáci simulátor ako pomôcka ku skutočnému lietaniu.   12. 2. 2024 / 17:46
Rumperstross
Ve všech doposud uvedených příspěvkách v tomhle stromu vidíš esenci více než dvacetiletého moudra péráku. A je to tak. Očuchej si to, ale rozhodně nespoléhej, že ti to nějak zásadně pomůže s výcvikem a nahradilo by ti to živého instruktora ve skutečném éru. Snad jen ta avionika, musím uznat, že to, co dneska MSFS nabízí (G1000, GTN 750, různé GPSky, FMSky apod) je tak dokonalé, že se to dá použít přímo jako učební materiál - ale k téhle fázi výcviku máš ještě daleko. Nicméně jako člověk, kterému prošly rukama kvanta žáků musím říct, že bylo vždycky znát, kdo si s avionikou smysluplně hrál na simu - měl prostě zásadní výhodu.

Co se pilotáže samotné týče, všechny desktopové simulátory (a je úplně jedno, jestli efesky, nebo iksplejny, nebo décéeska) mají v tomhle svůj principiální limit a moc ti to nepomůže, spíš naopak. Takového pilota poznám hned na prvních lekcích - má tendenci řídit letadlo trimem (mluvím o relativně malých zásazích, samozřejmě) a je nutné ho to odnaučovat
 

Domáci simulátor ako pomôcka ku skutočnému lietaniu.   12. 2. 2024 / 19:35
Johnny pilot   
Simulátor určitě nejsou vyhozené peníze. Je to dobrý doplněk k výcviku Můj instruktor, bývalý pilot Su-25 mi povidal, že za ta leta pozná, kdo lítá doma na simulátoru a kdo ne. Není to plnohodnotná náhrada za real výcvik, ale dají se na simu cvičit určité postupy, jako základy pilotáže, ale především okruhy, komunikace, postupy a režimy.
Jako základ dobrý, ale 85% ti dá stejně reál, páč je rozdíl, když to vidíš 3D + cítíš zadkem a když to máš před sebou na obrazovce.

Co se týče fyziky letu, tu zrovna na simu necvič, tu ti dá reál, až budeš lítat v termické turbulenci, až budeš lítat okruhy a po prvních 3 okruhách budeš tak zadýchaný a zpocený, že ti to bude stačit.
 

Domáci simulátor ako pomôcka ku skutočnému lietaniu.   12. 2. 2024 / 22:33
lulinak
ono postaci se podivat na real videa z kabiny finale pristani napr. Cessna 152 jak s tim posledni minutu zurive kvedlaj vsema smerama (a vedi dobre proc ty korekce delaji), a pak si totez zkusit v MS, kde mas jemny pristani i temer s nerealisticky nehybnym kniplem...
A k tomu chybejici prdelni cidlo, ktery vypovi o podminkach letu vyrazne lepe nez jakykoli pristroj.....
Takze real je real, prozatim se mu nic ani nepriblizuje (neresim IFR, pristroje atd. ale ovladani letadla), a kdyz uz bych ho na kompu chtel fakt zazit co nejvic, tak koupim hlavne poradny VR brejle ktery posunou zazitek o nekolik levelu uplne jinam, k tomu pak solidni berany + knipl + pedaly a hotovo.
A pro vse ostatni do nejblizsiho aeroklubu a kvedlat v realu, co kvedlat je jen otazka penez ktery muzes dat za letovou hodinu.
A pokud ma clovek hloubeji do kapsy, chce hlave do vzduchu a nechce bejt zavislej na cizich letadlech a povinnostech na letisti, tak za me jen a jedine motorovy paragliding, letova hodina necely 2 stovky a neporovnatelna svoboda ve vsech ohledech za zlomek penez proti pevnymu kridlu, a kdybych nemusel pocitat tak spise nez virnik bych sel do vrtulniku, malej R22 by to jistil a vrrrrrrrrrrrrr
 

Domáci simulátor ako pomôcka ku skutočnému lietaniu.   13. 2. 2024 / 08:06
MzM   
Na přiblížení k reálnému chování (vidět, co TO dělá) se dá použít nějaké RC, akorát tam taky není to prdelní čidlo a řídí se TO trochu jinak. Nic méně, takové to, moc utáhnu zatáčku a ono TO spadne do vývrtky, RCčka umí a trochu toho adrenalinu tam je taky.

 

Domáci simulátor ako pomôcka ku skutočnému lietaniu.   13. 2. 2024 / 17:55
newor   
...Ono sú reálni piloti z RC ešte viac popletení ako z pc simu. Lebo im chýba presne to prdelní čidlo. A ešte horšie odhadujú, čo sa s modelom (lietadlom) deje. Osobná skúsenosť so zácvikom pár pilotov, čo si chceli vyskúšať modely . Lepšie im to išlo za pc v modelárskom simulátore (AFProD, Reflex, PhoenixRC...), aj s vysielačom, ako potom naživo. A keď vyskúšali joystick a normálny sim, tak to vedeli ukočírovať celkom dobre, lebo vedeli s tým aspoň trošku kývať a pedálovať Len všetci zhodne vraveli, že to necítia v za*ku...
Takže na nácvik ovládania rádia a podobných blbostičiek OK, na trénovanie presného pristávania nie.
 

Domáci simulátor ako pomôcka ku skutočnému lietaniu.   18. 2. 2024 / 06:48
MzM   
Dobré vědět, budu šířit.
 

Domáci simulátor ako pomôcka ku skutočnému lietaniu.   13. 2. 2024 / 18:46
Maverick24
Čaues,

dělal jsem na tohle téma bakalářku, v praktický části jsem lítal na Dynamicu a srovnával to s reálem .

Pokud budeš mít nějakej aspoň základní HW k simulátoru, naučíš se na něm velkou část věcí - jen ne to samotný lítání. Můžeš se naučit koordinovat pohyby, můžeš se naučit úkony, můžeš se naučit komunikaci, můžeš se naučit ovládání přístrojů v kabině a jejich funkce, .... Můžeš se s ním naučit i většinu teorie, respektive porozumět jí. Ale to je všechno. V momentě, kdy se posadíš do skutečnýho éra, zjistíš, že ten simulátor je o dost jinde (já jsem po pár desítkách hodin zkonstatoval, že v reálu je to lehčí ).

Takže ano - jako pomůcka k výcviku je to skvělý, ale je potřeba vědět vocaď pocaď . Naučit se na tom můžeš lecos, jen ne lítat .
 

Domáci simulátor ako pomôcka ku skutočnému lietaniu.   13. 2. 2024 / 19:11
ulitej
To je dle mě odpověď na ten palec co se někdy tady úkáže
 

Domáci simulátor ako pomôcka ku skutočnému lietaniu.   13. 2. 2024 / 20:24
Maverick24
Vůbec nevim, jakej palec máš na mysli
 

Domáci simulátor ako pomôcka ku skutočnému lietaniu.   13. 2. 2024 / 21:38
LUdo
Taky jsem se snažil použít FS (tehdy FSX) jako pomůcku k ULLa výcviku. Mno: Jde to ale dře to a Chlapci toho nechali. Zjistili, že to tak nevypadá.
Můžu potvrdit celkem všechno, co tu už zaznělo:
- na fyziku, vůbec chování letadla, zapomeň. Naprosto nereálné, a to i když si odmyslíš handicap chybějícího zadku.
- pomůže ujasnit, zautomatizovat, to počáteční tápání oko-ruka-noha, kdy se člověk snaží udržet jakžtakž rovně nebo v zatáčce. Ne že by to výcvik urychlilo o velké hodiny, ale možná se nebudeš cítit jako takové pako hnedka zkraje.
- určitě to pomůže na úkony a celkovou orientaci, co se kdy bude (mět) dít. Někomu stačí běhat okolo stolu. Tohle vypadá krapet vážněji, podstata stejná.
- pokud se bojíš navigace, dost dobrá možnost si nějakou trasu zaletět nanečisto. Jasně že to bude jiné, ale už přeci jen budeš trochu doma.
- obecně je u simu super, když na tebe může někdo zkušenější dohlížet, jako domácí samouk má člověk tendenci dělat hrozný nestydatosti.
 

Domáci simulátor ako pomôcka ku skutočnému lietaniu.   16. 2. 2024 / 07:53
SONP   
Jako simulátorčík s 15 letou praxí později přeučený na řadu klasických malých ér musím říct toto:

Jak už bylo napsáno, na samotný let a techniku pilotáže trénink na simulátoru ani náhodou. Já jsem dokonce během výcviku PPL musel FSku úplně odložit, protože mi kazila návyky při přistání. V podstatě jsem se po začátku reálného létání k simulátoru nevrátil už vůbec.

Na co je ale FSka skvělá, je trénink procedur. Můžeš si doma letadlo nastartovat správným postupem (pokud to bude pořádný model), můžeš si kroutit čudlíkama u mechanických i elektronických přístrojů včetně GPS. Ne nadarmo kvůli takovým, jako jsme my, na leteckých dnech u statických ukázek s otevřeným kokpitem vyndavají baterku

Online lítání zase je úžasnou pomůckou pro lety na řízená letiště a do řízených prostorů. Troufnu si tvrdit, že IVAem odkojený simpták se v reálu bojí řízených prostorů, odpovídačů a řídících mnohem méně než průměrný aeroklubák. Simulátorovec také levou zadní zvládne lekci o létání podle VOR (pokud to teda ještě nějaké letadlo v reálu vůbec má)

P.S. Simpták pozná instruktor v reálném letadle levou zadní: neustále zírá na budíky (hlavně na gyrokompas a variometr) a nekouká ven. Mě nakonec tyhle budíky zakryli, aby mě to odnaučili

P.P.S. Když píšu FSka, myslím tím prostě PC simulátor. X-plane a další vylomeniny už mě úplně minuly, v tomto směru žiju v minulosti.
 

Domáci simulátor ako pomôcka ku skutočnému lietaniu.   16. 2. 2024 / 17:00
Balooo   
Průměrný aeroklubák se řízených prostorů rozhodně nebojí a proletí skrz ATZ Čáslav jako nůž máslem. A těch hlasitých letadel si vůbec nevšimne, když mu u nohou přede M332. Svoje úmysly samozřejmě předem oznámí na Čáslav Radio, to dá rozum!
 

Domáci simulátor ako pomôcka ku skutočnému lietaniu.   16. 2. 2024 / 18:42
Fabo™   
tam nevisi ve vzduchu zadna zluta tabulka?
 

Domáci simulátor ako pomôcka ku skutočnému lietaniu.   16. 2. 2024 / 22:22
SONP   
Zrovna jsem si na žlutou cedulku včera vzpomněl, když Tuckera Carlsona děžurné nechaly natáčet v metru (!)
 

Domáci simulátor ako pomôcka ku skutočnému lietaniu.   16. 2. 2024 / 23:26
Fabo™   
Quod licet Iovi...
 

Domáci simulátor ako pomôcka ku skutočnému lietaniu.   18. 2. 2024 / 09:00
vojtas
Díky tobě mi dnes už nikdo nemůže pokazit můj den...děkuji! )
 

Domáci simulátor ako pomôcka ku skutočnému lietaniu.   18. 2. 2024 / 17:10
Lysec
tak tohle vlákno jsem si z chutí přečetl
 

Domáci simulátor ako pomôcka ku skutočnému lietaniu.   19. 2. 2024 / 10:19
simulatorak
A vsetky tie blaboly ako model v MSFS testovalo tisic skutocnych pilotov su o com? Ani A2A Comanche nezodpoveda ako tak realite? Ani C152 od WBSim/JPLogistics?
 

Domáci simulátor ako pomôcka ku skutočnému lietaniu.   19. 2. 2024 / 10:55
Tragédie v JRD
tomu se říká marketing. tys tomu věřil? chovani letadel (a to zejmena u malych a lehkych letadel) je v simu uplne mimo.

nicmene to není nutne jen problem fyziky simulatoru, ale i problem toho, cim ty nase simulatory ovladame a schopnosti techto zarizeni.

veci, ve ktery ja osobne pocituju nejvetsi rozdil, je proste v tom, ze (lehky, u velkych to tak uplne asi neplati, resp tipuji ze v mensi mire) letadla se chovaji jako naprosté splasene kozy - protozte v rizeni neni znát odpor způsobený proudicim vzduchem na ridici plochy letala, tak staci lehouknek tuknuti do joysticků , a letadlo se zacne chovat jako ... papírový modýlek v bouřce.

uz jenom udrzet letadlo ve vodorovnem letu mi prislo ve skutecnem letadle ve skutecnem letu nesrovnatelne jednodussi, nez v simulatoru...

jo, kdysi se to snazil vyresit force feedback na joystikach, ale .. vysledkem byl spis pravy opak.
 

Domáci simulátor ako pomôcka ku skutočnému lietaniu.   19. 2. 2024 / 14:52
simulatorak
protozte v rizeni neni znát odpor způsobený proudicim vzduchem na ridici plochy letala, tak staci lehouknek tuknuti do joysticků , a letadlo se zacne chovat jako ... papírový modýlek v bouřce.

no to mas asi pravdu..... ale to by tiez islo simulovat, nie? Len to nikto este neriesi..
 

Domáci simulátor ako pomôcka ku skutočnému lietaniu.   19. 2. 2024 / 15:24
ulitej
Tak to kluci z DC9 simulovat umí - opravdu se člověk i přetahuje a zapotí
 

Domáci simulátor ako pomôcka ku skutočnému lietaniu.   19. 2. 2024 / 15:25
Willhelm   
jo, kdysi se to snazil vyresit force feedback na joystikach, ale .. vysledkem byl spis pravy opak.

... ááá závan nostalgie. FF a MS Crimson Skies - tam to bylo úplně dokonalé, a to přitom byla těžká arkáda. Ale ve větších rychlostech přeprat páku bylo neskutečně realisticky udělané. Akorát u autogyra to bylo divné. Jediná mise kterou jsem nesnášel - nejen kvůli ovládání, ale i že to mělo malý kalibr a odolnost. V FSce stál FF za starou bačkoru, u FUII a IIIto bylo takové lehce rozpačité. FF je škoda... už je to nějaký čas co jsem na helisimmerovi četl, že to někdo oprašuje pro heliklacek - FF tam bude sloužit pro pseudo force trim. Zkoušet nebudu, chtějí za to jako za 4 MS SW2 FF joysticky a to je drahá sranda za zjištění, že to stejně není ono.
 

Domáci simulátor ako pomôcka ku skutočnému lietaniu.   19. 2. 2024 / 16:54
newor   
... Ono to máš dosť podobné, ako tu už boli spomenuté RC modely. Model letí reálne vzduchom, správa sa ako má, no Ty to na páčkach ovládača necítiš... Aj v simulátore môžeš mať akúkoľvek reálnu fyziku, ale cítiť to nebudeš... Možno časom keď bude môcť byť človek navlečený do nejakého virtuálneho obleku (starý dobrý Trávnikár ...
Takže tie modely môžu akože simulovať zapaľovanie sviečky a stavať marketing na tom, ale lietajú možno tak isto ako defaultná cessna 172... A ak si všimneš, to teraz letí... Simulovať všetko iné a ostatné čo sa dá ako tak zobraziť...
 

Domáci simulátor ako pomôcka ku skutočnému lietaniu.   20. 2. 2024 / 08:43
MzM   
... Ono to máš dosť podobné, ako tu už boli spomenuté RC modely. Model letí reálne vzduchom, správa sa ako má, no Ty to na páčkach ovládača necítiš...

Bo to je fly by wire, vlastně fly by wireless.
Mají fly by wire letadla nějakou zpětnou vazbu, krom prdelního čidla?
 

Domáci simulátor ako pomôcka ku skutočnému lietaniu.   20. 2. 2024 / 10:34
Willhelm   
Někde jsem četl, že airbusy mají v tom fofr klacku nějaký FF, principielně jako u některých aut tuhne servo řízení ve vyšších rychlostech. Víc by nám asi řekl Kachna, který to servisuje.
 

Domáci simulátor ako pomôcka ku skutočnému lietaniu.   20. 2. 2024 / 12:32
simulatorak
a preco by model nemohol simulovat odpor vzduchu a leninovst reakcie JOY?...pohnem joy ale reakcia bude pomala.. jasne ze v reale by som nepohol tym joy lebo odpor. ale simulovat sa to ako tak da. Ide o to ci to zavedu do MSFS a o kvalitny joystick ktory ten odpor nasimuluje.
 

Domáci simulátor ako pomôcka ku skutočnému lietaniu.   20. 2. 2024 / 12:42
Vita Zenisek
No, je to těžký. Po mých 20+ letech lítání a provozování růných simulátorů jsem došel k závěru, že asi neexistuje simulátor, který by dokázal uspokojivě simulovat opravdu malý UL letadlo.

U trochu větších je situace lepší - takový Mustang v DCS tě docela slušně dokáže připravit na lítání třeba se Zliny řady 26.

Má to ale jedno zásadní ALE a tím je hardware. Jak tady někteří poznamenali, šmrdlat to doma joystickem za 1500 je dost kontraproduktivní a chce to něco pořádnýho s dobrým FF. Třeba Rhino: https://docs.google.com/document/d/1YL5DLkiTxlaNx_zKHEYSs25PjmGtQ6_WZDk58_SGt8Y/edit

POkud FF funguje v simu dobře, což třeba nikdy nebyl případ FSka, tak poloha a síla v páce dá člověku mnohem víc informací, než ono dokola omílané prdelní čidlo.

K tomu ještě kvalitní pedály. I na ty se dá dodělat FF pomocí komponentů z Rhina.

Pro lidi, co maji normální 3D vidění je určitě lepší lítat to v brejlích. Mě stačí 2D placka.

Vezmeme-li ale v potaz náklady na takové vybavení, bude asi lepší se vydat rovnou na letiště a simulátor si nechat doma jen na hraní s avionikou.
 

Domáci simulátor ako pomôcka ku skutočnému lietaniu.   20. 2. 2024 / 12:49
Vita Zenisek
Zrovna dneska mi pristalo v majlu video, ve kterem se snazi zjistit, jestli se clovek muze naucit litat na simu vrtulnikem. Pokud tomu dobre rozumim (ma nemcina je dost chaba), tak dosli k zaveru, ze +- jo.
Ale zase - je to o HW. Podivej se, jak ten sim vypada.

https://youtu.be/BLK83gbQSCA?si=M_CenOeMRZcjhSR_
 

Czech Virtual Air Rescue Service
MZAK
L39.CZ
O serveru   |   Zveřejňování souborů ke stažení   |   Kontakt   |   © 1999-2024 FlightSim.CZ