FlightSim.CZ   Reklama  
CVARS - zrychlí vám tep...
> Nejste přihlášen Login
  Dnes je pondělí 6. 5. 2024, svátek má Radoslav Translate
ÚVOD
LETADLA
KRAJINY
AI PROVOZ
UTILITY
ČLÁNKY
FÓRUM
 Seznam příspěvků
ODKAZY
SCREENSHOTY
VIDEA
INZERCE
PLÁNOVÁNÍ LETŮ
VYHLEDÁVÁNÍ
O SERVERU
RSSRSS - fórum
RSSRSS - novinky
FacebookFacebook
MobileVerze pro PDA
X plane - dve tri otazky Jeden příspěvek | Celý strom
Re: X plane - dve tri otazky   2. 5. 2003 / 13:07Jirka S.
Na otázku, proč tu není nikde na X-Plane link je jednoduchá. Tyhle stránky jsou zkrátka o FS, proč tu tedy psát o X-Plane? Byť je X-Plane také civilní sim, jde zcela jiným směrem než FS a jeho přednosti jsou úplně jinde.
FS, se všemi addony, je, spočítáme-li všechna pro a proti, zřejmě nejlepším civilním simulátorem, i přes všechny svoje nedostatky. Že to z něj dělají především addony (letadla, scenérie, utility) je vedlejší, celek uspokojí zřejmě většinu lidí.
X-Plane byl údajně tvořen jako učební pomůcka na jedné americké univerzitě. Největším kladem je fakt, že se snaží o maximální realitu v modelování prostředí, v němž se letadlo pohybuje. Model letadla se pak tvoří velice podobně jako letadlo skutečné. 3D model není jen pro "fyzický vzhled", ale jsou v něm použity skutečné profily a na mnoha místech stroje se pak počítá jejich otékání vzduchem a působení sil, celek pak dává letový model. Dokonce již na světě vnikly nějaké prototypy projektované prvotně v X-Plane. Je to totiž jedinný simulátor, kde lze vyprojektovat a virtuálně postavit letoun a zalétat ho jako ve skutečnosti. Za letu je pak možné sledovat množství veličin, ze kterých znalec může odvodit slabá místa či chyby v konstrukci.
Nicméně žádný simulátor není 100% realistický, to není v možnostech dnešních PC. Jsem sice trochu znalejší laik, ale řekl bych, že za realistické se dá považovat chování malých a středních strojů v rychlostech nepřesahujících rychlost zvuku(to stejné platí i o FS). X-Plane má bohužel hodně co dohánět kupříkladu v oblasti panelů, nabízí sice velké množství letadel, ale jen málokteré má kompletní panel se všemi pohledy. Uživatelská základna nedosahuje velikosti komunity kolem FS a je to znát na počtu addonů.
Přesto má X-Plane hodně co nabídnout, obdivuhodná je především filozofie jeho tvůrce, který přidává nové a nové prvky, vylepšuje stávající vlastnosti, a nejen v oblasti simulace, ale i grafiky. Je s podivem, že nové verze běhají rychleji a ve větším rozlišení (z toho by si měl vzít použení MS). Bonbónkem v X-Plane je možnost vymodelovat jakoukoliv zbraň a osadit ji do vlastního letounu. Nejvíce však X-Plane ocení jen ti nejskalnější fandové létání. Uvidíme co se změní s příchodem verze 7.0 s ještě lepší grafikou a spoustou dalších vylepšení v kombinaci s chystaným addonem XSquawkBox, který se blíží ke stadiu alfa verze a umožní připojit X-Plane na sítě VATSIM a IVAO. S tak detailním modelováním počasí jaké X-Plane má by to mohlo vypadat velice zajímavě.
 
VWAC
Czech Virtual Air Rescue Service
MZAK
O serveru   |   Zveřejňování souborů ke stažení   |   Kontakt   |   © 1999-2024 FlightSim.CZ