FlightSim.CZ   Reklama  
CVARS - zrychlí vám tep...
> Nejste přihlášen Login
  Dnes je pátek 10. 5. 2024, svátek má Blažena Translate
ÚVOD
LETADLA
KRAJINY
AI PROVOZ
UTILITY
ČLÁNKY
FÓRUM
 Seznam příspěvků
ODKAZY
SCREENSHOTY
VIDEA
INZERCE
PLÁNOVÁNÍ LETŮ
VYHLEDÁVÁNÍ
O SERVERU
RSSRSS - fórum
RSSRSS - novinky
FacebookFacebook
MobileVerze pro PDA
War Thunder: World of Planes Jeden příspěvek | Celý strom
Diskuze: Realita v FS?   24. 8. 2012 / 19:14
Rychlokvaška
Tak to tady sleduju a nedá mi to přispět taky trochu do mlejna, byť jak se mi zdá tradičně proti proudu ) Ale je to jen můj názor na věc, tak to tak berte...

Lítání v FSce je stejně jako jakýkoliv jiný koníček - kolik do něj vložíte, tolik se vám z něj vrátí (pochopitelně není myšleno finančně ). Čím víc se tomu člověk věnuje, tím víc si z toho odnese.

Někdo bere FSku jako hru, odreagování, možnost zkoušet a blbnout, v takovém případě asi nelze očekávat nějaký pozitivní vliv na reálné letectví. Pak je tu ale skupinka těch, kteří mají FSku (nebo Xplane, ... ) vyšperkovanou komplexními addony letadel, pravidelně aktualizovaná reálná navigační data, spolu se simem používají hromady utilit pro performance, loading, planning, apod., a hlavně - jejich knihovnička je plná reálných příruček k letadlům, firemních postupů, mapiček, AIPů, apod...

A musím říct, že pro tu druhou skupinu je FSka naprosto bezkonkurenční příprava na reálné letectví a pokud jde o tu podobnost s realitou, někdy je až neskutěcná.

Začnu vlastní zkušeností - aneb proč si to myslím. Už jsem se tu nedávno rozepsal o historických souvislostech, ale řekněme, že jsem u všech možných simů strávil spoustu času, někdo by možná i řekl že až příliš Speciálně FSka ve spojení s IVAO hraje v mé "dopravní přípravce" nezastupitelnou roli. Troufám si říct, že věci které jsem díky FSce znal předem mi zajistily dobrou polovinu vědomostí a praxe, kterou jsem potřeboval pro výcvik v Oxfordu a pro následnou typovku na 757. A tím bylo studium a lítání nesrovnatelně jednodušší a výsledky nesrovnatelně lepší.

A k čemu si myslím, že je FSka výborný nástroj pro reálné letectví?

- V prvé řadě seznámení se se základními principy IFR navigace a pokud tomu člověk opravdu něco dá, dá se obsáhnout téměř celá IFR teorie a praxe. S jednou jedinou výjimkou a tou je instrument scan - ten se týká pouze těch, kteří si k FSce pořídili aspoň nějakou napodobeninu skutečného kokpitu a měli u sebe aspoň chvíli času někoho, kdo tomu rozumí. To je něco, co na xx palcovém monitoru nemá moc smysl řešit, na to je prostě potřeba celá ta svítící, blikající a přepínačová paráda kolem, pokud možno v reálné velikosti. IFR není o ničem jiném než o znalosti předpisů a procedur, schopnosti prostorové představivosti a hlavně o nekompromisním instrument scanu ve skutečném prostředí nějaké verze kokpitu. Troufám si říct, že na základě FSky a se základním pilotním výcvikem ve skutečném letadle jde udělat přístrojovka.

- V řadě druhé předpisy, postupy a komunikace s ATC. S komplexním addonem, s reálnými daty a postupy a s dobrými řídícími a okolním trafficem na VATSIM/IVAO jde udělat hodně dobrý obraz skutečného letectví. Je to ale prostě jen o tom, kolik tomu člověk věnuje. Pokud umí číst, studovat, sledovat, ptát se a hlavně donekonečna zkoušet a trénovat. To online "hraní si na piloty a řídící" má k tomu reálnému blíž než si spousta lidí uvědomuje.

- V řadě třetí tlačítka, točítka, budíky, displeje a systémy. Moderní addony dosahují natolik věrné podoby svých skutečných protějšků, že se občas nad dotazy "simptáků" nestačí člověk ani divit, co všechno neví. Dají se taky velmi dobře využít pro seznámení se s danou avionikou a procvičení si funkcionality předtím, než k tomu sedne člověk do skutečného éra. Aniž bych chtěl zahajovat debatu o tom co tu nadhodil SONP, troufám se říct, že spustit "to svoje" éro a nějak ho řídit po zapnutí autopilota dokáže poměrně dost hardcore FSkářů levou zadní. Není to tak ani o tom, co by daný addon neuměl, ale spíš z čeho při učení se daného éra vycházeli konkrétní virtuální piloti - na internetu totiž koluje spousta tutoriálů, které si z toho skutečného světa přinesly celkem málo. Některé addony jdou v systémové simulaci tak daleko, že jdou překvapivě dobře použít i pro seznámeni s nouzovými postupy.

- V řadě čtvrté - letiště. S FSkou a dobrou scenerkou se dají perfektně nacvičit a ve všech situacích otestovat přiblížení a odlety z/na konkrétní letiště, samozřejmě včetně pojíždění. Co kdy uvidím, kde se pohybuju vůči terénu a okolí, jak je letiště a jeho procedury konstruované, apod.

- A v řadě páté - srovnávací navigace. Tady je to trochu s otazníkem - člověk musí mít představivost, umět se koukat kolem (je jedno jestli na extra monitor na straně, přes TrackIR, nebo kloboučkem), umět si promítnout to co vidí v FSce na mapu a tak trochu nastavit podmínky, se kterými pak v reálu zápasí běžně - jako je turbulence, termika, snos větru a omezená viditelnost. Nechci tím říct, že by FSka uměla simulovat opravdové počasí a chování vzduchu, ale spíš to, že umí stejně jako ve skutečnosti udělat tu srovnávačku tak trochu zajímavější.

Zbytek jsou věci, které od FSky opravdu očekávat nelzou, od ostatních simulátorů pak jen omezeně. A to zejména:

- Počasí - přes všechny snahy všech možných addonů to má k různorodosti a aktivitě počasí hodně daleko. To je prostě fakt a to se jen tak nezmění - počasí není jen o dohlednosti, oblačnosti, teplotě, tlaku, větru a turbulenci. Počasí je natolik různorodé, proměnlivé, dynamické, nepředvídatelné, závislé na mnoho proměnných a složité, že si s ním lámou hlavu i superpočítače, natož rutinka v FSce.

- Letová dynamika - FSka se rozhodně nechová jako reálné letadlo a v takovém pripadě jsou reálný výcvik a zkušenosti naprosto nenahraditelné a návyky z FSky spíš na obtíž, někdy dokonce i přímo nebezpečné. Na seznámení a pochopení základních věcí je perfektní, na seriózní učení se nebo nedej bože výcvik naprosto nevhodná. A to i když si člověk odmyslí nouzovky a "zaobálkové situace" a bude trénovat jenom poklidný letík z A do B. FSka prostě "ručního" pilota nedělá a nikdy dělat nebude, to ostatně platí i pro ty velké bílé krabice za milióny dolarů - přes všechnu realitu a hydrauliku to prostě nejsou dokonalé manual handling simy a každý hned pozná, že to není skutečné letadlo a chová se to trochu (hodně) jinak.

- MCC a CRM. Tady to platí naprosto všeobecně. Ani FS2Crew, ani doma postavený kompletní kokpit a druhý pilot vedle v sedačce se realitě příliš nepřibližují, zvlášť pokud alespoň v jedné sedačce nesedí profík s praxí a příslušným výcvikem. Spolupráce ve vícečlenných posádkách a zejména spolupráce se všemi těmi lidmi mimo kokpit je prostě kapitolou samou pro sebe a létání se v takovém prostředí dostává úplně do jiné dimenze. Nejen mezi piloty vzájemně, ale zcela zásadně se projeví ve všech postupech.

- Human Performance - všechny ty prdelní sondy, pohybové a vizuální iluze, problémy komunikace, se zdravím, stres, zahlcení informacemi, nedostupnost všeho co člověk potřebuje tam nahoře, časové problémy...tohle prostě musí člověk prožívat, trénovat a řešit, tohle simulovat nejde.

Tož tolik ty moje dva centíky. FSka má k reálnému létání daleko ve spoustě ohledů, v jiných ale zase proklatě blízko. A koneckonců i kdyby něco simulovala dokonale, pořád bude platit - DO NOT USE FOR REAL FLIGHT. Pokud chce člověk lítat doopravdy, musí znát dokonale opravdové letadlo a umět létat a to nejde ničím nahradit - jedině v reálném světě je všechno kontrolované a garantované. A tak není důležité jak skvěle FSka simuluje třebas Garmina G1000, když ten v mém konkrétním letadle má jiné vstupy, verzi firmwaru, databáze a jiné aktivované funkce, nebo že v FSce to nepadá na 60kt a plných klapkách, nebo na 2400 otáček a 28MAP letí 115, když reálné éro padá už při 70 a letí 90.

Kdo si umí uvědomit rozdíly a omezneí a umí vytěžit co mu FSka nabízí, pro toho je to neocenitelný nástroj pro skutečné létání. Pro důvěřivce to může být hodně nebezpečný nástroj.

A hlavně bude vždycky platit - doma a na monitoru je to úplně něco jiného, než doopravdy. Ať už proto, že celé letadlo nejde zvládnout jedním člověkem myší od monitoru, tak proto, jak na člověka ona realita působí psychicky. "Restart" is not an option...

A tak je to se vším Ne nadarmo se říká, dobrý sluha, špatný pán...
 
War Thunder: World of Planes - maverick60 Zobrazit celý strom21. 08. 12 v 12:06
War Thunder: World of Planes - endeavour1701 Zobrazit celý strom21. 08. 12 v 12:43
War Thunder: World of Planes - Blackrat Zobrazit celý strom21. 08. 12 v 12:52
War Thunder: World of Planes - endeavour1701 Zobrazit celý strom21. 08. 12 v 12:59
War Thunder: World of Planes - maverick60 Zobrazit celý strom21. 08. 12 v 13:33
War Thunder: World of Planes - endeavour1701 Zobrazit celý strom21. 08. 12 v 13:37
War Thunder: World of Planes - maverick60 Zobrazit celý strom21. 08. 12 v 14:09
War Thunder: World of Planes - Nish Zobrazit celý strom24. 08. 12 v 05:27
War Thunder: World of Planes - maverick60 Zobrazit celý strom24. 08. 12 v 06:13
War Thunder: World of Planes - Nish Zobrazit celý strom26. 08. 12 v 18:17
War Thunder: World of Planes - = Flyer = Zobrazit celý strom23. 08. 12 v 14:16
War Thunder: World of Planes - Nish Zobrazit celý strom21. 08. 12 v 14:48
War Thunder: World of Planes - flyghtorange Zobrazit celý strom24. 08. 12 v 17:57
War Thunder: World of Planes - Natan Zobrazit celý strom21. 08. 12 v 16:38
War Thunder: World of Planes - Gripen Zobrazit celý strom21. 08. 12 v 17:05
War Thunder: World of Planes - maverick60 Zobrazit celý strom21. 08. 12 v 20:09
War Thunder: World of Planes - brancoj Zobrazit celý strom21. 08. 12 v 20:22
War Thunder: World of Planes - endeavour1701 Zobrazit celý strom22. 08. 12 v 08:17
War Thunder: World of Planes - Algy Zobrazit celý strom22. 08. 12 v 18:57
War Thunder: World of Planes - diskuzia: Krásna grafika verzus Realita. - maverick60 Zobrazit celý strom22. 08. 12 v 19:42
War Thunder: World of Planes - diskuzia: Krásna grafika verzus Realita. - FSPilot Zobrazit celý strom22. 08. 12 v 20:38
War Thunder: World of Planes - diskuzia: Krásna grafika verzus Realita. - Fabo™ Zobrazit celý strom22. 08. 12 v 22:17
War Thunder: World of Planes - diskuzia: Krásna grafika verzus Realita. - FSPilot Zobrazit celý strom22. 08. 12 v 22:20
War Thunder: World of Planes - diskuzia: Krásna grafika verzus Realita. - Kendy Zobrazit celý strom23. 08. 12 v 15:14
War Thunder: World of Planes - diskuzia: Krásna grafika verzus Realita. - Tragédie v JRD Zobrazit celý strom23. 08. 12 v 15:26
War Thunder: World of Planes - diskuzia: Krásna grafika verzus Realita. - Kendy Zobrazit celý strom23. 08. 12 v 16:03
War Thunder: World of Planes - diskuzia: Krásna grafika verzus Realita. - FSPilot Zobrazit celý strom23. 08. 12 v 17:05
War Thunder: World of Planes - diskuzia: Krásna grafika verzus Realita. - Lukas.wz Zobrazit celý strom23. 08. 12 v 17:10
War Thunder: World of Planes - diskuzia: Krásna grafika verzus Realita. - Fabo™ Zobrazit celý strom23. 08. 12 v 20:21
War Thunder: World of Planes - endeavour1701 Zobrazit celý strom23. 08. 12 v 08:32
War Thunder: World of Planes - diskuzia: Krásna grafika verzus Realita. - maverick60 Zobrazit celý strom23. 08. 12 v 12:48
Diskuze: Realita v FS? - Aardvark Zobrazit celý strom23. 08. 12 v 13:46
Diskuze: Realita v FS? - Létající myš Zobrazit celý strom23. 08. 12 v 16:46
Diskuze: Realita v FS? - brancoj Zobrazit celý strom23. 08. 12 v 17:18
Diskuze: Realita v FS? - Létající myš Zobrazit celý strom23. 08. 12 v 17:32
Diskuze: Realita v FS? - brancoj Zobrazit celý strom23. 08. 12 v 18:24
Diskuze: Realita v FS? - Aardvark Zobrazit celý strom23. 08. 12 v 18:33
Diskuze: Realita v FS? - Aardvark Zobrazit celý strom23. 08. 12 v 17:23
Diskuze: Realita v FS? - Létající myš Zobrazit celý strom23. 08. 12 v 17:38
Diskuze: Realita v FS? - Tragédie v JRD Zobrazit celý strom23. 08. 12 v 17:39
Diskuze: Realita v FS? - Létající myš Zobrazit celý strom23. 08. 12 v 17:43
Diskuze: Realita v FS? - FSPilot Zobrazit celý strom23. 08. 12 v 17:47
Diskuze: Realita v FS? - MiG-21MFN Zobrazit celý strom23. 08. 12 v 18:06
Diskuze: Realita v FS? - Aardvark Zobrazit celý strom23. 08. 12 v 18:14
Diskuze: Realita v FS? - Radimmm Zobrazit celý strom23. 08. 12 v 18:19
Diskuze: Realita v FS? - MiG-21MFN Zobrazit celý strom23. 08. 12 v 22:47
Diskuze: Realita v FS? - FSPilot Zobrazit celý strom23. 08. 12 v 19:20
Diskuze: Realita v FS? - Kachna Zobrazit celý strom23. 08. 12 v 20:32
Diskuze: Realita v FS? - Tragédie v JRD Zobrazit celý strom23. 08. 12 v 17:36
Diskuze: Realita v FS? - Létající myš Zobrazit celý strom23. 08. 12 v 17:42
Diskuze: Realita v FS? - Tragédie v JRD Zobrazit celý strom23. 08. 12 v 17:45
Diskuze: Realita v FS? - Aardvark Zobrazit celý strom23. 08. 12 v 17:59
Diskuze: Realita v FS? - FSPilot Zobrazit celý strom23. 08. 12 v 18:01
Diskuze: Realita v FS? - Jakub Edr Zobrazit celý strom23. 08. 12 v 22:33
Diskuze: Realita v FS? - maverick60 Zobrazit celý strom24. 08. 12 v 07:20
Diskuze: Realita v FS? - FSPilot Zobrazit celý strom24. 08. 12 v 09:18
Diskuze: Realita v FS? - Lejzy Zobrazit celý strom24. 08. 12 v 09:39
Diskuze: Realita v FS? - endeavour1701 Zobrazit celý strom24. 08. 12 v 09:40
Diskuze: Realita v FS? - Fishbed Zobrazit celý strom24. 08. 12 v 00:05
Diskuze: Realita v FS? - MiG-21MFN Zobrazit celý strom24. 08. 12 v 09:35
Diskuze: Realita v FS? - FSPilot Zobrazit celý strom24. 08. 12 v 10:06
Diskuze: Realita v FS? - Aardvark Zobrazit celý strom24. 08. 12 v 10:16
Diskuze: Realita v FS? - MiG-21MFN Zobrazit celý strom24. 08. 12 v 12:53
Diskuze: Realita v FS? - SONP Zobrazit celý strom24. 08. 12 v 13:52
Diskuze: Realita v FS? - Kendy Zobrazit celý strom24. 08. 12 v 15:39
Diskuze: Realita v FS? - Tragédie v JRD Zobrazit celý strom24. 08. 12 v 16:02
Diskuze: Realita v FS? - Kendy Zobrazit celý strom24. 08. 12 v 16:16
Diskuze: Realita v FS? - Kachna Zobrazit celý strom24. 08. 12 v 17:16
Diskuze: Realita v FS? - Balooo Zobrazit celý strom24. 08. 12 v 16:06
Diskuze: Realita v FS? - Algy Zobrazit celý strom24. 08. 12 v 16:25
Diskuze: Realita v FS? - Kendy Zobrazit celý strom24. 08. 12 v 16:40
Diskuze: Realita v FS? - FSPilot Zobrazit celý strom24. 08. 12 v 17:30
Diskuze: Realita v FS? - FSPilot Zobrazit celý strom24. 08. 12 v 17:37
Diskuze: Realita v FS? - FSPilot Zobrazit celý strom24. 08. 12 v 17:43
Diskuze: Realita v FS? - Tragédie v JRD Zobrazit celý strom24. 08. 12 v 10:23
Diskuze: Realita v FS? - MiG-21MFN Zobrazit celý strom24. 08. 12 v 12:52
Diskuze: Realita v FS? - Kachna Zobrazit celý strom24. 08. 12 v 17:18
Diskuze: Realita v FS? - Létající myš Zobrazit celý strom24. 08. 12 v 18:21
Diskuze: Realita v FS? - MiG-21MFN Zobrazit celý strom24. 08. 12 v 19:28
Diskuze: Realita v FS? - FSPilot Zobrazit celý strom24. 08. 12 v 20:26
Diskuze: Realita v FS? - Mike2811 Zobrazit celý strom24. 08. 12 v 21:44
Diskuze: Realita v FS? - FSPilot Zobrazit celý strom24. 08. 12 v 22:45
Diskuze: Realita v FS? - Radimmm Zobrazit celý strom24. 08. 12 v 23:58
Diskuze: Realita v FS? - Rychlokvaška Zobrazit celý strom24. 08. 12 v 19:14
Diskuze: Realita v FS? - Létající myš Zobrazit celý strom24. 08. 12 v 20:30
Diskuze: Realita v FS? - Rychlokvaška Zobrazit celý strom24. 08. 12 v 21:01
Diskuze: Realita v FS? - Létající myš Zobrazit celý strom24. 08. 12 v 21:44
Diskuze: Realita v FS? - Rychlokvaška Zobrazit celý strom24. 08. 12 v 23:06
Diskuze: Realita v FS? - Radimmm Zobrazit celý strom24. 08. 12 v 23:53
Diskuze: Realita v FS? - Rychlokvaška Zobrazit celý strom25. 08. 12 v 19:44
Diskuze: Realita v FS? - FSPilot Zobrazit celý strom25. 08. 12 v 20:04
Diskuze: Realita v FS? - kuma Zobrazit celý strom27. 08. 12 v 09:04
Diskuze: Realita v FS? - Radimmm Zobrazit celý strom24. 08. 12 v 23:56
Diskuze: Realita v FS? - Stew Zobrazit celý strom25. 08. 12 v 10:42
Diskuze: Realita v FS? - Rychlokvaška Zobrazit celý strom25. 08. 12 v 19:58
Diskuze: Realita v FS? - Fabo™ Zobrazit celý strom25. 08. 12 v 20:32
Diskuze: Realita v FS? - Radimmm Zobrazit celý strom24. 08. 12 v 23:24
Diskuze: Realita v FS? - Létající myš Zobrazit celý strom25. 08. 12 v 10:23
Diskuze: Realita v FS? - Rychlokvaška Zobrazit celý strom25. 08. 12 v 20:20
Diskuze: Realita v FS? - Létající myš Zobrazit celý strom25. 08. 12 v 21:30
Diskuze: Realita v FS? - Radimmm Zobrazit celý strom25. 08. 12 v 23:48
Diskuze: Realita v FS? - Aardvark Zobrazit celý strom24. 08. 12 v 20:46
Diskuze: Realita v FS? - Rychlokvaška Zobrazit celý strom24. 08. 12 v 21:04
Diskuze: Realita v FS? - Vita Zenisek Zobrazit celý strom27. 08. 12 v 11:17
War Thunder: World of Planes - jožo Zobrazit celý strom23. 08. 12 v 13:43
War Thunder: World of Planes - Kendy Zobrazit celý strom23. 08. 12 v 13:47
War Thunder: World of Planes - Premek Zobrazit celý strom23. 08. 12 v 13:54
War Thunder: World of Planes - jožo Zobrazit celý strom23. 08. 12 v 13:57
War Thunder: World of Planes - jožo Zobrazit celý strom23. 08. 12 v 14:06
War Thunder: World of Planes - Kendy Zobrazit celý strom23. 08. 12 v 14:09
War Thunder: World of Planes - Kendy Zobrazit celý strom23. 08. 12 v 14:16
War Thunder: World of Planes - jožo Zobrazit celý strom23. 08. 12 v 18:11
War Thunder: World of Planes - dAnE Zobrazit celý strom11. 03. 13 v 19:51
Czech Virtual Air Rescue Service
MZAK
L39.CZ
O serveru   |   Zveřejňování souborů ke stažení   |   Kontakt   |   © 1999-2024 FlightSim.CZ